Keresés

Részletes keresés

Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2025.09.07 0 0 233059

Na, úgy látom, hogy nem láttam és/vagy nem olvastam el rendesen mindegyik hsz-odat, pl ez sem, ezért hittem azt, hogy a másik oldalon állsz. :-)

Mire jutottam.

1) A berajzolt trackjükhöz képest kereken 100 m-rel arrébb volt a rajt (csippantó), viszont a markerek közül már az 1 km-nél nekm kb. 15 méterrel volt később meg az első km-em, azaz valahogy egyből buktam 85 métert. Végignéztem az összeset, s fura módon az 1 km után olyan 3-4 km-ig összhang van, de utána a fordító nélküli km-ek sem stimmelnek. Megjegyzés: ha ezek a BSI-sek a térékép alapján tervezték meg a 21,1 km-t, akkor nagyot hibáztak, pont az lett volna a hiteles, ha a berajzolt útvonal minden, csak nem ép pont 21,1 km.

2) Megnéztem fitfileviewer-ben, s minden klappolt, végig a Stryd adta a távolságokat, amikor a GPS vette át a szerepét (cipőfűző lazítás, eü. szünet), akkor 1 métert sem nőt a distance mező értéke.

3) "A pesti rakparti visszafordítónál egyértelműen később fordultatok", ezért hittem azt, hogy az én track-emet nézed. Amúgy https://connect.garmin.com/modern/activity/20306278944

4) Biztos, a BSI-ig elhallatszik a dünnyögésem, ezért kaptam 7 mp engedményt a teljesítési időből. :-) Ez is fura, a két leolvasó csík között max 3 mp lehetett, de inkább 2. Pont az elsőnél nyomtam meg, s le pont a másodiknál állítottam. Kerekítési hibákkal együtt is sok a 7 mp plusz, magyarán fura, hogy hogy tudtak ennyivel kevesebbet mérni. Vsz induláskor késve lett feldolgozva a jelem a sok futó miatt, beérkezéskor meg rendesen.

Előzmény: Pinyo (233050)
Pinyo Creative Commons License 2025.09.07 0 0 233058

Nem találtalak meg :)

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (233057)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2025.09.07 0 0 233057

Akkor egy nyelvet beszélünk. Addig húzták a vonalat, hogy kijöjjön a 21,1 km. A 21,3-t elhinném.

Pl. a pesti rakparti fordítónál, amire utaltál, a https://www.youtube.com/watch?v=wCb0SRUs60w videó szerint azért érdemben túl kell menni a lépcsőn, összhangban azzal, amit az én futásom tracklog-ja mutat, s kevésbé összhangban a BSI által létrehozott course-szal. Persze ez nem perdöntő, jó lenne, ha lenne egy videó, ami mutatja a kirakott bójákat is. Mivel nem mozgok fb-on, ez kicsit nehéz lesz.

Amúgy az általad nézett stravas futások mögött lévő tracklogok-hoz képest is nagyobbak az én fordulóim?

Előzmény: Pinyo (233053)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2025.09.07 0 0 233056

Amúgy ez is egy Garmin zsenialitás, hogy nincs összhang az idle time és a nem mozgott time (total - moving) között. Szerintem amikor álltam 19 mp-et, nem lóbáltam a kezemet…. ;-)

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (233055)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2025.09.07 0 0 233055

Úgy fogalmaznék, hogy mindegyiknél lassítottam, de sétálva ittam, vagy max 1 mp-ig állva. Azaz ez nem kavarhat be a távmérésbe. Max. a pisilés. :-)

A Run/Walk detection-ben 39 mp a walk, az idle time 1 mp. A  moving time 19 mp-cel kevesebb, mint a total és az elapsed, azaz ennyit álltam. Na, ez volt a fenti. :-)

Előzmény: Pinyo (233054)
Pinyo Creative Commons License 2025.09.07 0 0 233054

Megálltál minden frissítőnél? Egyet írtál, vagy önellátásra rendezkedtél be és vittél magaddal itókát meg zselét?

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (233045)
Pinyo Creative Commons License 2025.09.07 0 0 233053

Én csak azt álllítom, hogy a gpx, ami 21,1km, rövidebb, mint a Strava-n általam nézegetett 4-5 ember útvonala, akik 21,2-21,3km-t mértek. Enduro3, Fenix7, Forerunner 265 órákat láttam.

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (233051)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2025.09.07 0 0 233052

Hülye vagyok, le is volt töltve, s az órámra felpakolva, mert az útvonal egyedi színezését tesztelem. 3 játékos van, az egyiket a Nyakvágón néztem, ma a másikat, a harmadikat még várja egy legalább 21 km.

Előzmény: Pinyo (233049)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2025.09.07 0 0 233051

A pesti rakparti visszafordítónál egyértelműen később fordultatok”. 

Minden lehet, de hidd el, hogy itt is a szalag mellett futva a bójákat kb 10 cm-rel kerülve futottam. Mindkettő pesti rakpartinál, le is , fel is. A rajtnál is.

Akkor biztos az OB-sek elhaladta után áthelyezték a fordítókat, nehogy utolérje valaki a profikat. :-)

Előzmény: Pinyo (233050)
Pinyo Creative Commons License 2025.09.07 0 0 233050

A pesti rakparti visszafordítónál egyértelműen később fordultatok. A gpx-hez képest a budai rakpartról a HÉV-hez feljövés is később fordult. A Lánchíd alatt a gpx kicsit levág. Talán a rajt utáni visszafordító is egy kicsit rövidebb a gpx-en, mint amiket a futóknál láttam. Ha a térkép 21,1, akkor a futott táv ennél biztosan több, de nem tudom mennyivel. 

Előzmény: Pinyo (233049)
Pinyo Creative Commons License 2025.09.07 0 0 233049

Összehasonlíthatod a trackedet a "hivatalos" gpx-el, ami így még pontos. Kíváncsi vagyok, hol találsz eltérést a kilométer markereknél, szerintem 1-2 jelentősebb változást fogsz találni, tipikusan visszafordítós helyeket tartalmazó kilométereken.

https://www.budapestfelmaraton.hu/wizz-air-budapest-felmaraton/#Utvonalak_terkepek_helyszinrajzok

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (233047)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2025.09.07 0 0 233048

Jut eszembe, ma éreztem azt először, hogy ilyen izommal futni. Sok-sok évig főleg akaraterőből futottam, nem pedig lábizmok segítségével.

Előzmény: Pinyo (233046)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2025.09.07 0 0 233047

Én általában 1% pluszt szoktam mérni.“

De vajon miért? Mármint ha levesszük a kisebb keringéseimet, én is kb plusz 1%-ot, meg általában te is.

“Azóta nem engedem a távolság mérést Stryd alapján.”

Mint írtam, nekem szó szerint 1 m-rel lett rövidebb a GPS nyomvonal alapú mérés. Nyilván a progi máshogy szűr(het), mint egy Garmin óra, de olyan szép a track, hogy abban sem látszik 1% plusz. Biztos a sok balra-jobbra lépés számít :-), az útpadkára fel-le.

Előzmény: Pinyo (233046)
Pinyo Creative Commons License 2025.09.07 0 0 233046

Gratulálok! Valaha futott második idő? Szuper! Jól jött az is, hogy reggel nem volt meleg.

Ami a távot illeti, a hivatalos pályamérés 0,1% eltérést adhat pluszban, ez a hitelesítés feltétele. Én általában 1% pluszt szoktam mérni. Mínuszt egyedül akkor mértem (és nem is lett meg a Garmin szerint, így a Strava szerint sem a maraton táv), amikor egy szénné kalibrált Stryd-dal futottam (már nem emlékszem, mi volt a probléma, hogy cipőt váltottam vagy hogy a kalibrációt rekortánon végeztem és a pálya meg aszfalt volt?) Azóta nem engedem a távolság mérést Stryd alapján.

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (233045)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2025.09.07 0 0 233045

Wizzair félmaraton

Pénteken úgy kezdődött, hogy amikor átvettem a rajtcsomagomat a még januárban megadott 6:30 feletti tempót módosítattam 5:30-6:00. No nem azért, mert annyira formában éreztem magamat, sőt egész héten levert, fejfájós voltam, hanem azért, mert az volt a tervem, hogy beállok ennek a rajtzónának a végére, aztán hagyom, hogy lassan utolérjenek a 6:00-6:30-asok. Mindig van egy kis idő a két rajtzóna indítása között, legalábbis ezt olvastam.

Ma reggel meglepően jól ébredtem, ehhez az is kellett, hogy már f8-kor lefeküdjek, s 10 órát aludjak. Amúgy volt a héten egy 12 órás szundi is. Mivel már 7:40 körül ott voltam a helyszínen, gondoltam, profi leszek, bemelegítek (sosem szoktam). Egy padnál játszottam az eszemet, erre sikerült a makulátlan állapotú izmaim közül egyet enyhén sajgóvá tennem. Na, ekkor hagytam abba a bohóckodást.

Nem szoktam versenyekre járni, ezért meglepett, hogy a brutál sok ember nagy része még a rajtzóna max. tempójánál, a 6:00-s tempónál is lassabban kezdett. Mármint százmétereken át.

Én közben arra jutottam, hogy mivel jól aludtam, nézzünk meg egy 5:30-as céltempót. Ennek megfelelően ugráltam fel és le az útpadkán, előzgettem óvatosan. A lassú rajt ellenére 4 km után 5:29-nél jártam. Az volt a stratégiám, hogy míg a Nyakvágó félmaratonnál 150 alatt tartottam a pulzusomat olyan 2 óráig, az augusztusi privát (gyors) félmaratonomnál meg 155-160 között szintén úgy 2 óráig, itt fel-felengedtem 165-ig, s csak akkor vettem kicsit vissza.

Ennek ellenére lassultam enyhén, 8 km után 5:36-nál jártam. Az első 6:00-n kívüli km-em a 9. volt, nemcsak a frissítőzóna miatt, hanem azért is, mert egy cipőfűző lazítást kellett beiktatnom, nagyon fájt a bal lábfejem. Az általam mért negyedmaraton meglett pont 1 óra alatt, a hivatalosnál úgy 1 perccel kívül voltam. Fura volt, s ez már rémlett a 2013-2014-es maratonokról, hogy a saját méréseimhez képest mindig később jönnek a km táblák. Most pedig egy pöpec Stryd-dal mentem, amit ráadásul pár napja kalibráltam lefelé ugyebár olyan 0,6%-ot.

A következő 6:00-n kívüli km-em a 12. volt, aminek kicsit fura a története. Még valahol a 11. km-emben kitaláltam, hogy a Margitszigeten illegálban pisilek. Azért jutottam erre a következtetésre, mert korábban láttam, hogy az előző frissítőpontnál 4-5 fős csoport várt a 2 db WC előtt, ennyi időt meg nem akartam eldobni. Na, de feltűnt egy WC-s bódé, mármint nem mobil WC, hanem egy kis épület toilet felirattal. Fülemben zene szólt, feltéptem az ajtót, láttam, hogy fizető WC, gyorsan megkérdeztem, hogy bemehetek-e csak úgy, a hölgy meg valamit felháborodottan morgott (vsz megijesztettem). Szóval gyorsan otthagytam, párszáz méterrel később találtam egy ideális helyett. Aztán újabb párszáz méter múlva elszégyelltem magamat, mert a következő frissítő állomás ott volt, előtte vagy 8 mobil WC volt, s sehol senki.

Ekkor jártam 5:44-nél. Ez az átlagtempó kicsit még javult is egy 5:35-ös km miatt, aztán egészen a 17. km végéig megmaradt 5:45-ön belül. Még ekkor is nagy tömegben kellett futni, ahogy végig az egész távot. Kb. ekkor éreztem azt, hogy hiába frissítettem bölcsen, nagyjából eddig ment a futás természetesen, lassulni akar a testem. Most itthon megnéztem, s igen a 18. km 6:13 lett, megegyezett a WC-zős km-em tempójával, pedig ezen a km-en csak egy frissítőállomás lassított.

A lábfejem továbbra is fájt, próbáltam domborítva-homorítva átmozgatni. De emiatt már nem álltam meg. A 19. km 6:04 lett, frankó gyorsulok, de a 20. megint 6:20. Itt iss volt egy  frissítőállomás. Azt nem írtam, de a km-enkénti átlagpulzusom, mert a 14. km-től többször is felment 165 fölé, azaz már onnantól fontosabb volt a tempó, mint az élettani folyamatok.

A 21. km-t lehoztam 5:50-nel. Az általam mért idő 2:04:23 lett, ami nekem a mindenkori második leggyorsabb futásom. A távméréssel nem vagyok kibékülve - akár OB, akár nem -, főleg azért, mert míg a Stryd 21 407 métert mért, az órám GPS nyomvonala alapján a sportnyilvántartóm 21 406 métert. Az nyilvánvaló, hogy beletettem olyan 70-100 métert a pisilis miatt, de mindig úgy futottam, hogy tudtam, hogy melyik oldalon lesz a forduló, a bóják mellett közvetlenül kanyarodtam. S még így is keresek minimum 200 métert, azaz 1%-ot.

Vélemények? Higgyem el, hogy 200 métert kerülők nélkül is el lehet cseszni egy félmaratonon?

Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2025.09.05 0 0 233044

Ez viszont a tegnapi. Egyébként az első 20 perc borult év, párás levegő. Majd kellemetlen napsütés 10 percig. Illetve a tempó 6:00-ról indulva 5:00-ig gyorsult. S azt tudom, hogy nekem edzettebb állapotombanvmiért az 5:30-6:00 tartományban tud magas Vo2maxot mondani, ennél icit gyorsabb tempó aránytalanul magasabb pulzust jelent:

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (233043)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2025.09.05 0 0 233043

Ez egy 3 emelkedős volt, de csak az elsőt nyomtam maxon:

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (233042)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2025.09.05 0 0 233042

Meg nekem ugye jojózik a vo2max-om, hiszen a sportmennyiségem is jojózik. Most futottam pár hosszút, lábizmokat erősítek hetek óta, pihentem 4 egész napot, majd egy 30 perces intenzívebb futáson érthető, ha a pozitív hatások előjönnek. A plusz 4-5%, ami 2 pont a vo2max-ban még hihető.

Plusz 5 felett már egyértelműen tweak hatás. Klasszikusan ilyen a 2 perces brutál emelkedővel kezdődő bringázás. Ott - ha megelőzi ezt egy 5-10 perces odagurulás - elő szokott fordulni +8 is. Ha 4-5 percem belül megint megcsinálom az emelkedőt, akkor ku tudok jönni belőle +5 feletti záróértékkel.

Ettől eltekintve sosincs nagy eltérés nullától. Mármint 15 perc után. 

Előzmény: Pinyo (233039)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2025.09.05 0 0 233041

Extra pihent voltam plusz Foster spray.

Előzmény: Pinyo (233039)
O/O Creative Commons License 2025.09.05 0 0 233040

Szerintem csak ismét nem sikerült a szövegértés…. nekem :)

Balatont idén áprilisra tervezte, topik tókör novemberben.

Előzmény: Pinyo (233035)
Pinyo Creative Commons License 2025.09.04 0 0 233039

Az újabb órák sebesség helyett a csuklós powert használják már, feltételezem. Ha neked a PCI a sebességet veszi figyelembe, akkor nagyobb távot jelzett a Stryd, mint eddig? Meg ha valami időjárás miatt, lehűlés, front, ma a szokásosnál alacsonyabb pulzusod volt, attól is tud ekkora PCI plusz lenni.

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (233037)
Pinyo Creative Commons License 2025.09.04 0 0 233038

Feltételezem, hogy a vo2max grafikon súlyozott, szóval nem azonnal az aznapi performance condition index (ugye ez a PCI?) értékével növelődik meg.

Nekem kb. hat percnél szokott jelezni, ha itt azt látom, hogy -8, akkor tudom, hogy a pulzusmérés durván elszállt, pl 170-et mutat a 100 helyett, amikor atom lassan indulok futni. Nagyon ritkán ugyanis, de az optikai karpánt is tudott tévedni, talán nem hiszi el a kétszámjegyű induló pulzust.

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (233037)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2025.09.04 0 0 233037

Ugye egyszer belőttem a Honvéd pályán, s közvetlenül utána lemértem párszor a helyi futópályát. Különböző sebességekkel, legalább 10-10 kört. Azóta mindig úgy futok, hogy a jobb lábfejem (a jobbos cipőn van a Stryd) pont a középvonalon haladjon.

Még volt egy alternatív dombos pályám, de ott valamiért jobban ingadozott.

Szóval ma is a futópályán futottam, ráadásul zavartalanul 10 kört. Olyan 6 ezreléket tévedett.

Meg ami idegesít, hogy bár nagyon jól ment, a PCI sokáig +5 volt, a legvégén lett csak +2, ami ugye 2% plusz a VO2max-ban ld https://www.garmin.com/en-US/garmin-technology/running-science/physiological-measurements/performance-condition/, aztán nőtt vagy 0,5%-ot a VO2max, s pont nem billent át 46-ra.

Előzmény: Pinyo (233034)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2025.09.04 0 0 233036

Alakul, én be is írtam a hétvéget.

Előzmény: O/O (233033)
Pinyo Creative Commons License 2025.09.04 0 0 233035

Gurtnis Balatont kerül???

Előzmény: O/O (233033)
Pinyo Creative Commons License 2025.09.04 0 0 233034

Lemérted "laborkörülmények" között, vagy mindig fix távot futsz és konzisztensen más távolságot ad az egyik és a másik cipőre rakva?

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (233031)
O/O Creative Commons License 2025.09.04 0 0 233033

Na, várjatok csak! Ez gurtnis Balatonkerülő tókör bulija 😬😉

Persze, megyünk mi is egy topik tókörre még iDénes 😉

Előzmény: Asztrofizikus (233032)
Asztrofizikus Creative Commons License 2025.09.04 0 0 233032

Nekem szept. 27 vagy 28 tűnik jónak egy Tókörre.

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (233030)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2025.09.04 0 0 233031

Más. Én ugye a Stryd-ot meglehetősen konzisztensnek találta, ugyanazon a cipőn még valamennyire különböző tempók mellett is.

Viszont most hogy felváltva használok két futócipőt, rá kellett jönnöm arra, hogy hiába fényképeztem le mindkettőt, s rakom fel a Stryd-ot pont ugyanúgy, az eddig egy-két ezrelékes pontosság elcsúszott. 

Most már egy bő fél százalékos tartományban jön ki a kalibrációs együttható.

Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2025.09.04 0 0 233030

Az időpontban én nagyon rugalmas vagyo,, de tényleg jó lenne nekem, ha a szeptemberi hétvégi napok valamelyikén vagy okt. 4-5-én mennénk. Egy maraton(i kísérlet???) után már kevésbé leszek motivált 30 km-re.

Előzmény: O/O (233028)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!