Finanszírozási és morális okokra hivatkozva az önkormányzat átadja az iskolát a katolikusoknak. Keresztelni nem kell, de a gyerekeknek magukévá kell tenniük a keresztény értékrendet.
Miért lenne? Én csak arra utaltam, hogy azok jajonganak MOST, akik régen a hit-diktatúrát csinálták, és azt helyesnek tartották.
A nagy büdös lópikulát azt. A mai szülők akiknek iskolás korú gyerekeik vannak, nagyon max 40 évesek. Szerinted mi a szart csináltak ők 20-60 ézzel ezelőtt? Részben nem is léteztek, részben pedig iskolába jártak.
Egyébként semmiféle hitdiktatóra nem volt. Minden templom tarthatott és tarott is hitoktatást, ahova eljárhattak azoknak a gyerekei akiknek erre igényük volt.
Az egész nyugati világban az állami oktatás szigoróan vallássemleges és nagyon komoly eszközökkel küzdenek azért, hogy senki ne kényszerüljön meggyőződésével ellentéte iskolába járatni a gyerekét.
Ez a demokrácia és a vallásszabadság.
Ez és nem az, hogy most meg a nem keresztények vannak megfosztva a meggyőződésük szerinti lehetőségektől.
Tisztességtelen és gyalázatos ami MO-n folyik.
Ha ezek a keresztény értékek, akkor nem csoda hogy sokan irtóznak tőle.
Konkrétan azzal van a probléma, hogy ezen (egyébként többségében helyes) erkölcsi nézetet a katolikus egyház két évezreden keresztül egyáltalán nem gyakorolta.
Konkrétan két évezreden keresztül megáldotta a háborúba indulókat, movatovább mindkét oldalon harcolókat ugyan az a szent egyház áldotta!
Konkrétan azzal van a baj, hogy két évezreden keresztül a saját vagyonáért bárhol és bármit elrabolt, lenyúlt, ha kellett saját maga szervezett keresztes hadjáratot.
Konkrétan azzal van a baj, hogy két évezreden át harcolt minden más hit ellen, ha kellett tűzzel vassal.
Konkrétan azzal van a baj, hogy bár a Biblia tanításainak egyik lényege a szabad akarat, az egyház ezt soha, egyetlen percre sem ismerte el az egyénnel kapcsolatban. (Ma ugyan nem küld mágjára, de ki- és megtagad, ha nem az ő gondolatait követed.)
Soroljam tovább?
Konkrétan tehát ez az álszent, hazug és bűntől mocskos társaság ne akarja lenyűlni a gyermekem lelkét! És bizony szörnyülködve nézem, amikor egyre több helyen olyan helyzetet teremt, hogy sakk-matt szituba hozza az ott élőket.
Mert az egyház újra befolyást szerzett az államban, és bár ez Alkotmányellenes, de nem... "tákolmányellenes".
Mondjuk nálunk volt olyan gyerek (kettő is), aki se kisdobos se úttörő nem volt - nem jártak pl. nov 7-i ünnepségre. Mégis járhattak velünk - 1980-85 - sőt, még táborozni is jöhettek
Nálam személy szerint: a ne szexelj-jel, csak gyereknemzés céljából -lal , na meg azokkal is, akik nem saját értékrendjüktől fogva, hanem mondjuk csak azért nem lopnak meg, ölnek meg, mert félnek 'pokol tüzétől'.
Na ez az ... én mondjuk annak a híve lennék, hogy az egyházi iskolák úgy működjenek, mint az alapítványiak - csak a fejpénzt kapják ... a többit fizessék a szülők, alapíytványi hozzájárulásként
Miért lenne? Én csak arra utaltam, hogy azok jajonganak MOST, akik régen a hit-diktatúrát csinálták, és azt helyesnek tartották.
A mostani helyzet fényévekre van a régitől - kb. akkor lenne hasonló, ha mondjuk kötelező lenne az ortodox feltámadási szertartáson részt venni mindenkinek. (Kezdődik fél éjfélkor, vége van kb. 4-kor.)
Egyházi iskolában a nem hívőknek a hittan tanóra, heti kettő, de ezen kívül semmi más nem kötelező. (Nekem voltak osztálytársaim ref. és ateisták, nekik pl. lukas óra volt a hittan, de mindig bent maradtak, mert érdekelte őket, erre semmi presszió nem volt.)
Ha az katolikus egyház annyira önzetlenül meg akarja segíteni a települést, akkor miért nem mondjuk a szennyvíztelep üzemeltetését veszi át ? Az így felszabaduló pénzből meg lehetne államilag üzemeltetni tovább az iskolát.
Egy ilyen múlt után tényleg kínos érzés lehet szembesülni, hogy van más is. De nem kellene azért olyan nagyon hangosan jajgatni. Én is végigálltam pár nov 7-i ünnepélyt, meg fenyőünnepet, meghallgattam a pol.tiszt előadását a húsvét ünnepének eredetéről.
Akkor most proletárdiktatura helyett keresztény diktatúra lesz?
Csak óvatosan ezzel, mert a diktatúrák eddig kivétel nélkül megbuktak és meg is fognak a jövőben is.
Lehet ma gyorsabban, mint pár évtizede, évszázada.
Az állam és az egyház szétválasztása Magyarországon már a XIX. században megtörtént közjogilag. Az új .... (bocs, csúfolni nem akarom, alkotmánynak pedig nem bírom nevezni) is kimondja a szabad lelkiismereti és vallásszabadságot.
Ám éppen annak okán nem igazi Alkotmány ez, hanem csak lózunggyűjtemény, mert semmi nem következik belőle.
Ha egy faluban egy iskola van és az az egyház kezébe kerül, akkor az ott élő gyermekek joga a szabad világnézet tekintetében sérül!
Ha majd nálunk is ilyen következetesség lesz az egyház és állam szétválasztásában, na majd akkor lehet szabd lelkiismeretről beszélni:
Beírták az ellenőrzőbe, hogy tessék megkereszteltetni, különben kirúgjuk?
Vagy esetleg csak szóban súgták? Iskolából ma nem is lehet kirúgni még azt sem, aki megveri a tanárt. (Tudom az érvet, az egyházi iskolákból lehet, mert ott minden gonoszat lehet.)
(Amúgy 40 évig az ateistáknak semmi baja nem volt azzal, hogy nincs vallásszabadság, a hívők gyermekeinek vallásukról, történelmükről - a magyar történelemről is - hazugságokat kellett tanulnia. Egy ilyen múlt után tényleg kínos érzés lehet szembesülni, hogy van más is. De nem kellene azért olyan nagyon hangosan jajgatni. Én is végigálltam pár nov 7-i ünnepélyt, meg fenyőünnepet, meghallgattam a pol.tiszt előadását a húsvét ünnepének eredetéről. Ezek fényében amúgy a keresztény hitet leostobázni elég esélytelen.)
Az a gyanúm, hogy ezen a téren rettenetesen képzetlen vagy.
Nem jártam hittanra, de hallgatlak, ne beszélj mellé: várom az idézetet: hol van az, hogy a 'hidegek' jobban járnak a langyosoknál. A langyosokat 'kiveti a szájából', azt már halottuk, de mi történik a hidegekkel ? ...a szájból kivetéshez képest valami enyhébbre várok.. (már ha önmagadhoz képest következetes vagy)
Ebben az a pofátlanság, hogy az állam azt a 98 milliót az egyháznak odaadja, az önkormányzatnak meg nem.
És akkor itt felmerül a kérdés, hogy kinek az érdeke az, hogy európában szinte egyedülálló módon ilyen mértékben adják egyházi kézbe az oktatást, dobják oda a fiatalok nevelését az egyháznak?
Mi a cél? Szabad önállóan gondolkodó emberek nevelése helyett, bármire használható és rávehető birkák kitenyésztése?
Az a gyanúm, hogy ezen a téren rettenetesen képzetlen vagy. (Mondjuk az azért vicces, hogy itt kb. olyan érvek hangzanak el, amiket a még fiatal Szt. Ágoston vágott a keresztények fejéhez.)