Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2022.09.28 0 0 34632

Objektív már van, a lámpa hiányzik.

https://flagma.ua/mikroskop-mim-7-metallograficheskiy-o4107365.html

Van valakinek ötlete, milyen irányba kezdjem el?

Halogén? LED? 

Hány volt?

m_balint Creative Commons License 2022.09.28 0 1 34631

Nagyon remélem, hogy megérem ezt, egy Halmos stílusban berendezett amatőr természetbúvár labor biztosan remekül nézhet ki.

Előzmény: halmos ferenc (34628)
m_balint Creative Commons License 2022.09.28 0 1 34630

Egészségetekre!

Előzmény: novakl (34629)
novakl Creative Commons License 2022.09.28 0 1 34629

Nincs mit, használd a saját és mindnyájunk örömére! Bálintnak pedig ezúton ismét köszönöm az asztrakéket, valamint Dávid kollégámnak a krizoidint (éppen vegyszereket hajigáltak ki a szomszéd laborból és megmentette). Ugyanis a három komponensből csak fukszinom volt eredetileg.

Előzmény: halmos ferenc (34626)
halmos ferenc Creative Commons License 2022.09.27 0 0 34628

Bennt csinálom egy lakószobában, így nem akartam durvább cuccokat használni. A műhely poros, oda mikroszkópokat ki nem vinném. Előbb-utóbb az egyik szobát át kell alakítanom, padlószőnyeget kicserélve PVC padlóra, megfelelő polcrendszert beépítve.

Előzmény: m_balint (34627)
m_balint Creative Commons License 2022.09.27 0 1 34627

visszariasztott a bonyolult áztatások, kimosások, stb rendszere és a sokféle oldószer használata

A képek remekek, na de ilyet írni egy vegyészmérnöknek :)

Előzmény: halmos ferenc (34626)
halmos ferenc Creative Commons License 2022.09.27 0 0 34626

Köszönöm mégegyszer ! Már nagyon régóta fájt a fogam egy ilyen színezésre, de visszariasztott a bonyolult áztatások, kimosások, stb rendszere és a sokféle oldószer használata. Most gondoltam egyet és a frissen vágott metszetekhez hozzáadtam pár csepp Etzold oldatot. Kissé megmelegítettem a tárgylemezen egy öngyújtó lángjával és 5-6 perc alatt már a legszebb színeket vette föl a növény. Pár csepp csapvízzel átöblítettem 3x, majd szemcseppentővel leszívattam róla a vizet. Pár csepp glicerinnel az átmosásokat ismételve be is fejeztem a kezelést, Már csak a metszetek kiválogatása, elrendezése, a fedőlemez felhelyezése és a körömlakkos lezárás maradt a preparátum befejezéséig. Az egésznek csak annyi a hátránya a tisztességes preparáláshoz képest, hogy pár hét vagy hónap után el fogja veszíteni a színeit. Ezt más színezékek használata során korábban már tapasztaltam. Ez nem egy öröm, de amúgy is mindig új kihívásokat keresek, majd készítek más mintákat. Ez meg megmarad fényképeken, meg emlékként. Mindenesetre  ez most újabbak készítésére ösztönöz. A nyáron nem foglalkoztam ilyesmivel mert annyi más csodát lehet találni akkor a természetben, de a hosszú téli estéken ez kiváló szórakozásnak ígérkezik !

Előzmény: novakl (34625)
novakl Creative Commons License 2022.09.27 0 1 34625

Remek képek, Feri! Ugye mondtam, hogy Etzold festékkel fesd a metszeteidet.

Előzmény: halmos ferenc (34616)
halmos ferenc Creative Commons License 2022.09.27 0 0 34624

Köszönöm !

Előzmény: jalpar (34619)
rferi Creative Commons License 2022.09.27 -1 0 34623

:D

Csak ez lehet az ok!

:D

Előzmény: jalpar (34622)
jalpar Creative Commons License 2022.09.27 -1 0 34622

Az lehet, hogy az egyik gép célközönsége a műszerészek, híradástechnikusok, a másiké pedig a tudós biológusok.

Az pedig lehet nem vita tárgya, hogy az utóbbiak műszaki érzéke felette áll az előbbiekének.

Előzmény: rferi (34621)
rferi Creative Commons License 2022.09.27 -1 1 34621

Igen, de tudod azért ennél sokkal bonyolultabb műszerek esetében is van olyan gyártó, hogy a kezelőfelületről leolvasok mindent.

Épp a hétvégén kellett egy Tektronix oszcilloszkóppal bíbelődnöm, egy barátomnak elmagyarázni mi mire való.

Most megszámoltam, kb 40 gomb van rajta. Ezek között van olyan - több is - amit nem csak tekerni lehet, de kihúzni is, sőt, van amit kihúzva tekerve egészen mást csinál, mint a sima tekeréskor.

Van olyan, aminek kitüntetett pozíciója van a jobbra koppig tekert állapotban, van aminek a balra koppig tekert állapotában az oszilloszkóp egy egészen más, alapjaiban más üzemmódba megy át.

_És_minden_leolvasható_ezek_közül_az_előlapról_gépkönyv_nélkül_!
Pedig az egy jóval bonyolultabb műszer.....

Nekem az a véleményem, hogy a géptalp, vagy az oszlop két oldalára felvésett köríves nyilak segítségével fel lehetett volna írni arra a gépre, hogy szorít, és lazít (fest, los, ahogy ez több Zeiss fotoadapteren fel is van vésve).

De erről persze nem érdemes vitatkozni, ez csak egy állandóan visszatérő gondolat nálam. Lehet, én vagyok rosszul bekötve.

Előzmény: novakl (34620)
novakl Creative Commons License 2022.09.27 0 0 34620

Valóban, az vész el először. Viszont a Zeiss Jena védelmére el kell mondani, hogy a használatiban egyértelműen leírják a fék állításának a módját.

Előzmény: rferi (34612)
jalpar Creative Commons License 2022.09.27 -1 1 34619

Gyönyörű!

Úgy meg, hogy kézzel metszett, zseniális.

Kapcsolódó - egy elég jó, és nem túl hosszú leírás prepatátumkészítésről, festésről stb.: https://digitalcommons.mtu.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1134&context=bryo-ecol-subchapters

rferi Creative Commons License 2022.09.27 -1 0 34618

A durvaállító oldalán fékez.

De igazából nincs két állító, csak van egy durvaállító, amihez még odapászítottak egy fogaskerekes áttételt, és azzal végzed a finomállítást.

Tehát van egy jó nagy áttételed, és annak "kis fordulatszámú" oldalán fékeznek.

Még annyi van, hogy a finomállító gomb tengelyre fel van fűzve egy rugós tag, egy bakelit alátéttel, meg egy műanyag alátéttel, és ezeket meghatározott erővel szorítja egymáshoz a rugó. Ezzel állítódik be az a forgatónyomaték, amivel a finomfókusz gombját el lehet forgatni. Ez pár newtoncentiméter. Ez csak azért van, hogy érezd a tekerést, és ne lehessen pörgetni a tengelyt, mivel a fék az áttétel túloldalán van, és annak a nyomatéka ide áttranszformálva már elenyészően kicsi.

Előzmény: jalpar (34614)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.27 0 0 34617

Azta... hűha...

halmos ferenc Creative Commons License 2022.09.27 0 5 34616

Itt van nálam már pár hónapja ez a fantasztikus Etzold-féle festék és én m...a csakmost próbáltam ki, hogy boldogulok vele. Nem is gondoltam, hogy ilyen szép színes lesz ! Aszparágusz szárat vágtam borotva pengével, szabadkézzel. A végtelenségig leegyszerűsítettem az előkészítést a megfelelő vegyszerek hiánya  és a lustaságom miatt, de így is ráment pár óra mire készen lettem mindennel és elkészültek a képek. Reichert diapan 10x és 40x obj. Azutolsó kép egy egyszerű fotó, a többi 2-9 képből álló fókuszsorozat végeredménye.

jalpar Creative Commons License 2022.09.27 -1 0 34615

Egy kis nosztalgia: 19250.hsz.

Előzmény: rferi (34612)
jalpar Creative Commons License 2022.09.27 -1 0 34614

Itt mindkettőt fékezi a fék?

A fekete mikroszkópokon teljesen külön mechanika a durva és a finomállító, ott a fék értelemszerűen csak a durvaállítóra hat. A finomállítónak olyan nagy az áttétele, hogy az nem bír magától elmozdulni.

Előzmény: rferi (34613)
rferi Creative Commons License 2022.09.26 -1 0 34613

Két határ között állítható a fék, és a beszorított állapot sem olyan, hogy komplett kézifék, mint az autóban, hanem csak ott jobban fékezve van.

Tehát igen, műkszik a rendszer ott is.

Előzmény: Törölt nick (34610)
rferi Creative Commons License 2022.09.26 -1 0 34612

Igen, visszatértek.

De felirat nem volt a dobozban, mert nincs doboz.

Van füzetke (Gebrauchsanleitung), amit elsőnek vesztenek el, és elvész vele együtt az infó is.

Előzmény: jalpar (34611)
jalpar Creative Commons License 2022.09.26 -1 0 34611

Ez érdekes:

,,Ha ugyanis a két oldalon levő két nagy gombot ellentétesen tekerjük egymáshoz képest, akkor beszoríthatjuk, illetve kilazíthatjuk a féket''

Ez ugyanis ősidők óta minden Zeiss mikroszkópon így volt... az L sorozatig bezárólag. (Olyannyira, hogy minden Zeiss mikroszkóp fadobozába be volt ragasztva egy cetli, ami éppen erről informálta a b. felhasználót. Valamiért ezt gondolták a mikroszkópok használatával kapcsoklatos legfontosabb tudnivalónak. Talán más márkák nem így működtek?)

Viszont ez az álllítási mód az N sorozattal megszűnt, ott már egy körmösanyával kell állítani. 

Ezek szerint a szürke sorozatban visszatértek a gyökerekhez?

(Legalább ebben az egyben?)

Előzmény: rferi (34609)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.26 -1 0 34610

Ha beszorítja az ember, akkor attól a finomélességállítás rendben működik? Úgy értem, nem gond így használni?

Előzmény: rferi (34609)
rferi Creative Commons License 2022.09.26 -1 0 34609

Az az Ergaval a pankratikussal nem fog jól működni.

A leírásban írja, hogy a fókusz nem jó, "ereszt".

Régóta van egy olyan érzésem, hogy a Zeiss ezt a fókuszálót annyiban elszúrta, hogy ránézésre nem derül ki az a tulajdonsága, miszerint állítható a fékereje.

Ha ugyanis a két oldalon levő két nagy gombot ellentétesen tekerjük egymáshoz képest, akkor beszoríthatjuk, illetve kilazíthatjuk a féket.

Persze ehhez az is kell, hogy a szervizek is rendesen állítsák be a mechanikáját javításkor - és ez általában nem történik meg, mert ők maguk sem nagyon fogják fel a működése lényegét.

Aztán az lesz, mint itt, hogy 'ereszt'.

Előzmény: Törölt nick (34603)
jalpar Creative Commons License 2022.09.26 -1 0 34608

,,Ritkaság''

Van ilyen jénai zeiss is, sőt, annak a szabványos 45mm az illesztési hossza. Szerintem ez sokkal hosszabb.

A jénai értelemszerúen rövidebb, cserébe olyan szélesz mint egy befőttesüveg, bazinagy frontlencsével.

Az viszont közös, hogy ez is belelóg a revolverbe, szóval be lehet csavarni, de utána nem lehet átforgatni más objektívre.

Előzmény: Törölt nick (34604)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.26 0 0 34607
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.26 0 0 34606

Nem igazán hozzá lett tervezve...

Előzmény: jalpar (34605)
jalpar Creative Commons License 2022.09.26 -1 0 34605

,,Az emberek olyan furcsák tudnak lenni...''

Mi itt a látnivaló?

Előzmény: Törölt nick (34603)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.26 0 0 34604
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.26 0 0 34603
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.26 0 0 34602

Köszönöm

Előzmény: halmos ferenc (34601)
halmos ferenc Creative Commons License 2022.09.26 0 0 34601

Csillós ürít.

Előzmény: Törölt nick (34600)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.26 0 0 34600

Itt még nincs semmi

https://youtu.be/_JolkIh1v4k?t=34

Itt a hátsó részére csinált egy nagy kör alakú valamit

https://youtu.be/_JolkIh1v4k?t=58

Itt pedig eltüntette.

https://youtu.be/_JolkIh1v4k?t=76

Mi volt ez és miért csinálta?

novakl Creative Commons License 2022.09.25 0 0 34599

Becz Álmos például biztosan ismeri.

Előzmény: Törölt nick (34596)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.25 0 0 34598

OK de Dileptus Béla vagy Paradileptus Béla ?

Előzmény: rferi (34597)
rferi Creative Commons License 2022.09.25 -1 2 34597

Béla!

Ez itt határozottan Béla.

Előzmény: Törölt nick (34596)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.25 0 0 34596

Ismeri őt valaki név szerint?

halmos ferenc Creative Commons License 2022.09.25 0 0 34595

köszönöm !

Előzmény: jalpar (34594)
jalpar Creative Commons License 2022.09.25 -1 1 34594

Arra figyelj, hogy ez a processzus beágyazó specifikus.

A kanada balzsam ill. a legtöbb helyettesítőjének xilol az oldószere.

A színezésig minden ugyanaz, utána viszont töményedő víz-alkohol sorral ki kell cserélni az összes vizet alkoholra (etanol, metanol, isopropil), aztán az alkohol-xylol sorral az alkoholt xilolra.

Azért kell a két áztatás sorozat, mert sajnos a víz nem elegyedik a xylollal.

Előzmény: halmos ferenc (34593)
halmos ferenc Creative Commons License 2022.09.25 0 1 34593

Jönnek az esősebb napok amikor kisebb az inger a természetben való mászkálásra. Kezdődhetnek a metszetkészítések! Egy részletes leírást találtam a tartós preparátum színezéséről,készítéséről. A legtöbben már biztosan ismeritek, aki meg nem az, itt  megnézheti : http://www.photomacrography.net/forum/viewtopic.php?t=8349

Törölt nick Creative Commons License 2022.09.24 0 2 34592
novakl Creative Commons License 2022.09.23 0 0 34591

Az oké.

Előzmény: Törölt nick (34588)
novakl Creative Commons License 2022.09.23 0 0 34590

Nem értem mit nem értesz belőle. Az immerziós rövid CZJ objektív nem parfokális a száraz rövid CZJ objektívekkel. Lejjebb kell ereszteni (vagy az asztalt feljebb), hogy éles legyen a kép. De ez direkt van így. Egyrészt ha felülről engeded bele az olajcseppbe, akkor kevésbé marad alatta buborék és nem tolja le az immerzió nagyját. Másfelől megtartja a kompatibilitást a régi, nem rugós immerziósakkal, amelyek törhetnék a lemezt, ha vastag a beágyazó a preparátumon. Egy kis biztonsági margó ezen segít.

A hosszú sorozatnál viszont az immerziós is parfokális a többivel.

a CZJ fedőlemezes parfokális a nem fedőlemezessel

Hát ezt mondom én is.

Előzmény: jalpar (34589)
jalpar Creative Commons License 2022.09.23 -1 0 34589

Olvasd el még egy egyszer, amit irtam.  A válaszodból úgy tűnik, nem ment át az üzenet. (*).

Az utolsó mondatodnak meg szvsz. egyáltalán nincs semmi értelme.

(*) A te megjegyzésedre válaszoltam - a CZJ fedőlemezes parfokális a nem fedőlemezessel. Így természetesen csak a CZJ objektívek viszonylatában beszéltem a parfokalitásról

Előzmény: novakl (34587)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.23 0 0 34588

a feketéhez fekete egyszemű zeiss fej van

Előzmény: novakl (34587)
novakl Creative Commons License 2022.09.22 0 0 34587

Az immerziósok pont nem (erről szól a diskurzus)

Amennyire értettem itt egy Tiyoda objektív és egy Zeiss Jena váz (meg egy Opton fej) kombinációjáról van szó. Ebből az öszvér rendszerből parfokalitást vagy nem parfokalitást levonni nem lehet. Csak annyi derült ki, hogy a CZJ asztal nem hozható elég közel a lencséhez éles képhez.

Amit pedig az azonos márkájú immerziós objektívekkel kapcsolatban írsz, abból nem az következik, hogy a fedőlemezes és anélküli nem parfokális, csak az, hogy más a szabad tárgytávolságuk. Parfokalitáson azt értem, hogy a megfelelő módon használva mindkettőt (azaz a 3. pont szerint) az élességet csak minimálisan kell utánállítani váltáskor. Lehet például, hogy a fedőlemez nélküli picit hosszabb a fedőlemezesnél és vékonyabb olajréteggel ad éles képet.

De mint mondtam nem ellenőriztem le, csak úgy emlékszem, hogy parfokálisak.

szóval ha a szárazok igen, akkor a szárazok és a nem szárazok nem lehetnek parfokálisak.

A rövidek biztosan nem azok, mert más az illesztési hosszuk kicsit. Az immerziósé rövidebb, hogy bele lehessen ereszteni az olajcseppbe, ne tolja oldalra váltáskor.

Előzmény: jalpar (34576)
rferi Creative Commons License 2022.09.22 -3 0 34586

Bolti prepiknél nagyon sokszor előfordul

Előzmény: Törölt nick (34584)
lesi fotós Creative Commons License 2022.09.22 0 0 34585

Örülök,hogy jó kezekbe került! :-)

Előzmény: Törölt nick (34564)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.21 0 0 34584

Én voltam a béna. Mégiscsak fedőlemezes. Talán túl vastag volt a beágyazás a többi mintán.

Törölt nick Creative Commons License 2022.09.21 0 0 34583

Most jöttem meg a gombakeresésből. Inkább a boltba kellett volna mennem csiperkéért...

Előzmény: halmos ferenc (34581)
halmos ferenc Creative Commons License 2022.09.21 0 0 34582

Kedves barátomtól kaptam ajándékba egy egészen kíváló Reichert 40/0.65 -ös irises Ph objektívet a Reichert diapanhoz . 160-as ugyanúgy mint a többi, mégsem tudtam egy darabig használni, addig amíg pár napja rá nem jöttem, hogy csak akkor működik, ha nem hajtom be teljesen a helyére az objektívet . 1-2 mm-ről van csak szó. Műanyag vagy papirlapokból vágok majd hozzá távtartó alátéteket. Nem tudom miért van ez, de most kíválóan fókuszálható. Előtte úgy jártam mint te, csak halvány foltok látszottak, mert túl nagy maradt az elérhető legkisebb tárgytávolság az obj. alatt.. 

Előzmény: Törölt nick (34578)
halmos ferenc Creative Commons License 2022.09.21 0 0 34581

Próbáld meg kovamoszatokkal,algákkal,gombaspórákkal ! Azok jól láthatóak. Ha glicerinbe rakod őket és jó vékonyra leszívatod a folyadékréteget, alig fognak elmozdulni. Ha immerziós olaj helyett desztillált vizet használsz, akkor picivel gyöngébb lesz a felbontás (de nem vészesen), viszont a glicerinben levő cucc nem fog elmozdulni a fókuszáláskor. Pont ma játszadoztam ezzel, megmutatom. 

Csiperkegomba spóráit raktam glicerinbe és vizsgáltam immerziós folyadék (1. kép) illetve víz  használatával (2. kép). 100x objektívvel. Reichert diapan dic, fókuszsorozatok.

Törölt nick Creative Commons License 2022.09.21 0 0 34580

Ahogy mozgattam a mintát, látszott az elmosódott folt.

Előzmény: jalpar (34579)
jalpar Creative Commons License 2022.09.21 -3 1 34579

Nem lehet, hogy éppen nem volt semmi látnivaló abban a must kenetben?

Törölt nick Creative Commons License 2022.09.21 0 0 34578

Leraktam annyira, hogy a rugó benyomódjon.

Vagy 10x megpróbáltam lassan emelni, eredménytelenül.

A fedőlemezes minta nagyon vékony, must-kenet metilénkékkel festve.

Viszont élesen látszódtak az olajban úszó szemcsék.

Csak próba volt. De igazából mindegy is, nincs elképzelésem sem, hogy mit nézhetnék meg olajos objektívvel. Vagyis lenne, de arra alkalmatlan a felszerelésem, már az 500x körüli felbontás is határeset... kezdve azzal, hogy a baktériumok nem maradnak helyben és képtelen vagyok az élességállítással és a tárgyasztalmozgással utánuk menni...

Fura, hogy a 20x PH lemez a Zeiss, Lomo, Gamma, Tiyoda esetében egyforma.

Előzmény: jalpar (34577)
jalpar Creative Commons License 2022.09.21 -3 1 34577

"Nincs ráirva semmi, csak nem lehet a mintán élesre állítani, de az olajban úszó por látszik vele..."

Szerintem akkor ez fedőlemezes objektív kell legyen, különösen, ha Ph.

Vagy rossz az objektív (szvsz. ez a kevésbé valószínű), vagy nálad van valami homokszem a gépezetben.

Ezek jutottak eszembe:

1. Túl hamar feladtad. A 100x-os objektívvel kimondottan nehéz a fókuszt megtalálni. Nagyon könnyen túlteker rajta az ember.

2. Túl vastag a minta. Mivel próbáltad? Javaslom, hogy vagy valami baktérium vagy vérkenetet nézz először, lehetőség szerint a fedőlemezen legyen a készítmény. A baktériumkenetet mindenképp festeni kell, ha nem Ph-ban nézed, de a vérkészítményt is érdemes.

3. Elméletileg a rossz tubushossz is okozhat problémát (nagyobb tubushossz = kisebb tárgytávolság), de nagyon nagy hibának kéne ahhoz lenni, hogy ezt a jelenséget okozza.

Előzmény: Törölt nick (34574)
jalpar Creative Commons License 2022.09.21 -3 1 34576

,,Amennyire emlékszem a fedőlemezes és fedőlemez nélküliek egyformán parfokálisak egymással.''

Mármint a szárazok?

Az immerziósok pont nem (erről szól a diskurzus), szóval ha a szárazok igen, akkor a szárazok és a nem szárazok nem lehetnek parfokálisak.

Vigyázni kell azzal, hogy mit értünk parfokalitásnak.

1. Egy fedőlemezes minta ugyanakkor éles a fedőlemezes és a nem fedőlemezes objektívval.

2. Egy nem fedőlemezes minta ugyanakkor éles a fedőlemezes és a nem fedőlemezes objektívval.

3. Egy fedőlemezes minta fedőlemezes objektívval ugyanott éles, mint egy nem fedőlemezes minta nem fedőlemezes objektívval.

Az 1. és a 2. kb ugyanaz, leszámítva, hogy az első esetben a nem fedőlemezes, a másodig esetben a fedőlemezes objektív mindősége pocsék lesz.

Valójában a 3. kérdés lenne a releváns, de azt meg nem is könnyű letesztelni.

Harmadrészt pedig a fedőlemez korrekciós objektíveknél pedig a mászkál a fókusz, amikor a korrekciós gyűrűt állítjuk, szóval a parfokalitás eleve csak erős limitációkkal értelmezhető.

Ez utóbbi azért érdekes, mert Bálint felvetése ezen az egy ponton lenne releváns.

Hiszen a száraz fedőlemez nélküli objektívokat gond nélkül parfokálissá tudnák hozni az immerziós 100x-ossal, csak kicsit meg kell növelni a szabad tárgytávolságot.

Az egyetlen kivételnek nekem a 0.9-es Apokromatok tűnnek, mert ott nagyon pici a szabad tárgytávolság.

Előzmény: novakl (34575)
novakl Creative Commons License 2022.09.21 0 0 34575

Amennyire emlékszem a fedőlemezes és fedőlemez nélküliek egyformán parfokálisak egymással. Meg kellene néznem otthon, csak most a kutricám műveleti terület egyelőre. Ha nem, akkor lehet ok az általad írt.

Előzmény: m_balint (34573)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.21 0 0 34574

Nincs ráirva semmi, csak nem lehet a mintán élesre állítani, de az olajban úszó por látszik vele...

Előzmény: jalpar (34572)
m_balint Creative Commons License 2022.09.20 0 0 34573

Tán azért volt külön ilyen, külön olyan, hogy parfokális legyen a saját felhasználási területnek megfelelő objektívsorral?

Előzmény: jalpar (34572)
jalpar Creative Commons License 2022.09.20 -3 2 34572

,,Mi értelme a fedőlemez nélküli OLAJOS objektívnek?''

Rövid válasz: semmi

Hosszabban:

Ez egy örök talány, még senki se tudott értelmes magyarázattal szolgálni nekem, hogy miért vannak ilyen objektívok.

Merthogy az van, hogy az immerziós olaj és a fedőlemez optikai tulajdonságai többé-kevésbé megegyeznek. Minél jobb az olaj, annál inkább.

Tehát az teljesen irreleváns, hogy a tárgy és az objektív között milyen vastag üveg és milyen vastag olaj van - csak levegő ne legyen.

És ezzel élni is szoktak. Rutin vizsgálatoknál - ha nem kell megőrizni a mintát, akkor bevett szokás, hogy nem is fedik le üveggel, hanem csak rácsöppentenek immerziós olajat és bedugják a mikroszkóp alá.

Nem tartom kizártnak, hogy a Tiyoda esetében egyszerűen csak azt akarták ezzel írni, hogy nem érzékeny a fedőlemez vastagságára (szemben a nagy apertúrájú száraz objektívokkal). Mi van pontosan írva az objektívra? ,,0'' vagy ,,-''?

Sajnos a Zeiss Jena esetén a 0-ás immerziós azt jelenti, hogy az objektív frontencséje olyan közel van a tárgyhoz, hogy nem fér be a kettő közé a fedőlemez. 

Érthetetlen, miért csináltak ilyen objektíveket, hiszen ezeknek mindnek megvan a ,,fedőlemezes'' párja, amit a fentiek szerint ugyanúgy lehet fedőlemez nélkül is használni.

Előzmény: Törölt nick (34569)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.20 0 0 34571

Most vettem egy rövid Tiyoda fáziskontraszt készletet és a 100-as az fedőlemez nélküli. Mondjuk olajos, ezért amúgy se használnám, na de...

A 10-es nem egészen felel meg a Zeiss-nek, de használható, a 20-es teljesen jó, a 40-es a maga 0.71 NA-jával használhatatlan a Zeiss PH rendszerben és a 100-as sem passzol bele, de legalább fedőlemez nélküli...

Előzmény: rferi (34570)
rferi Creative Commons License 2022.09.20 -3 1 34570

Az nem biológiai szokott lenni, hanem végtelenes, fémipari mikroszkóphoz való, közvetlen felületvizsgálatra. Minek kéne lefedni egy darab vasat?

Előzmény: Törölt nick (34569)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.20 0 0 34569

Mi értelme a fedőlemez nélküli OLAJOS objektívnek? Mondjuk egy HI 100 / 1.25 -nek?

Törölt nick Creative Commons License 2022.09.19 0 0 34568

Esztergálni kellett, mert nagyobb, mint a keletnémet.

Az aktuális tubushosszról fogalmam sincs.

Előzmény: Törölt nick (34567)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.19 0 0 34567

Eredeti nyugatnémet.

De rájöttem, hogy melyik tekerő melyik lemezt állítja

Előzmény: jalpar (34566)
jalpar Creative Commons License 2022.09.19 -3 1 34566

A tárcsán levő lukakba kell beledugni két kulcsot és azt csavargatni.

Egyébként elég jó ez így, ahogy be van állítva.

Az a binokulár eredeti a mikroszkópon?

Előzmény: Törölt nick (34565)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.19 0 0 34565

Hogy kell ezt pontosan beállítani?

Láthatóan félre van csúszva...

Teljesen béna vagyok.

Ha a "0" állásban a két hátsó rövid valamit tekergetem, akkor pozicionálom a kondenzort.

Ha elől a két hosszút, akkor a rekeszt.

Nade itt vége a tudományomnak

:(

Törölt nick Creative Commons License 2022.09.19 0 0 34564

Szeretnélek tájékoztatni, hogy a mikroszkóp jelenleg így néz ki. 

Őszintén hálás vagyok a segítségedért.

Előzmény: lesi fotós (33347)
jalpar Creative Commons License 2022.09.19 -3 1 34563

Amit ebből keresnek, az aprópénz. Biztos nem ez az oka.

Előzmény: novakl (34561)
novakl Creative Commons License 2022.09.19 0 0 34562

És mint az alant tárgyalt témából látszik, ez egyeseket akkor sem gátolna meg az árusításban.

Előzmény: jalpar (34560)
novakl Creative Commons License 2022.09.19 0 0 34561

A szervízdokumentumok többnyire (vagy mindig?) fizetősek. A szervizesek javításból élnek, ezért hajlandók értük fizetni. Ezt használják ki a gyártók, ez nekik plusz bevétel.

Előzmény: jalpar (34560)
jalpar Creative Commons License 2022.09.19 -3 1 34560

Az ilyen alakok ellen a Canon úgy tudná a leghatékonyabban (és legszimpatikusabban) felvenni a harcot, ha feltenné ezeket a doksikat a netre.

Előzmény: ruzsa janos (34559)
ruzsa janos Creative Commons License 2022.09.19 0 0 34559

Én nyugodt vagyok :)

De mondjuk volt már olyan, hogy a Canon hivatalos szervizdoksiját árulta valaki a neten. Es a Canon nem egy ezer éve megszünt Keletnémet cég.

Előzmény: jalpar (34558)
jalpar Creative Commons License 2022.09.19 -3 1 34558

,,Pont ugyanez, letöltötte netről, árulja CD-n"

Arra gondoltam, tovább lehetne fejleszteni a dolgot: az áruba bocsájtott CD-n nem is a PDF-ek lennének, hanem csak a linkek, ahonnan le lehet tölteni.

Esetleg csak egyetlen link, pl. a https://www.mikroskop-online.de/ oldalra.

Akkor aztán János is nyugodtan alhatna.

Előzmény: m_balint (34541)
mrobes Creative Commons License 2022.09.19 0 0 34557

Off.

Nekem a minap Missisipiből érkezett fontos hívás, rá pár órára Ausztriából.

Soha nem adtam meg a számom kétes helyeken és nem is zaklattak spam-hívásokkal, eddig.

Előzmény: lesi fotós (34555)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.19 0 0 34556

Hogyan nem lettem a Fehér Ház hivatalos fotósa...

Előzmény: lesi fotós (34555)
lesi fotós Creative Commons License 2022.09.19 0 0 34555

OFF!

Éjjel 2-kor megcsörrent a mobilom: +1 202 455-8888 Washington DC. szám hívott.Nem vettem fel.Reggelig még 2x ismétlődött a hívás,azután tiltólistára tettem a számot....

Figyeljétek a hívóitokat!

Üdv: Zoli

ON!

Törölt nick Creative Commons License 2022.09.18 0 0 34554

Szerintem tréfálsz :)

Előzmény: halmos ferenc (34553)
halmos ferenc Creative Commons License 2022.09.18 0 0 34553

Az egysejtűek egy része nagyon könnyen változtat a formáján, gondolj az amőbákra vagy a dileptusokra ( lúdnyakú csillós). De még némelyik gerinces is igen hajlékony tud lenni ( kígyók pl) . Nincs ebben semmi különleges, szerintem. És miért hajlik meg ? Biztos viszketett a talpa, megvakarta ! :) 

Előzmény: Törölt nick (34552)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.18 0 0 34552

Köszi

de

hogyan tudja magát derékszögben meghajlítani és miért csinálja ezt?

Előzmény: jalpar (34551)
jalpar Creative Commons License 2022.09.18 -3 1 34551

,,Két csavaralátétből készült PH lemez, mint sötét látótér.''

Szép az eredmény, de ez nem "PH lemez", hanem "csak" "sötétlátótér rekesz". PH attól lenne, hogy van neki egy hozzá illő párja az objektívban.

,,Nagyon szuper az olajos sötétlátótér, de egész jól meg lehet lenni nélküle...''

Nem azért van az immerziós sötétlátóteres kondenzor, mert az jobb mint a száraz, hanem mert egy bizonyos objektív apertúra (elméletileg 1.0, gyakorlatilag inkább 0.8-0.9) felett már nem működik a száraz.

,,laboráns kisasszony hiányában legalábbis nem vonzó a benzinnel takarítás...''

Mondok erre egy frappáns megoldást: használj glicerint, vagy akár sima desztillált vizet. A kardiod kondenzor, meg az összes immerziós sötétlátótér kondenzor(*)  gyakorlatilag ugyanolyan jól használható azzal is.

(*) A kivétel a Zeiss Leuchtbild kondenzor, ami olyan nagy apertúrával világít,  hogy ahhoz a víz 1.33-as törésmutatója kevés.

Előzmény: Törölt nick (34549)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.18 0 0 34550

Hogy tudja így meghajlítani magát és mi a francot csinált?

Törölt nick Creative Commons License 2022.09.18 0 0 34549

Két csavaralátétből készült PH lemez, mint sötét látótér. Milyen hajlékony is egy papucsállatka, ha nem lapítják palacsintává...

https://youtu.be/5o9yQsdHRvU

Nagyon szuper az olajos sötétlátótér, de egész jól meg lehet lenni nélküle... laboráns kisasszony hiányában legalábbis nem vonzó a benzinnel takarítás...

Törölt nick Creative Commons License 2022.09.17 0 0 34548

Mi lett az egysejtűvel?

https://youtu.be/fyythB88eOk

m_balint Creative Commons License 2022.09.17 0 0 34547

Online könyvtárból szabadon, legálisan letölthető könyvekről beszélünk.

pl.:

https://archive.org/details/naturethroughmic00kerr/page/n55/mode/2up

Ennek ezen terjesztési módja nyilván nem frankó, de böribe ezért nem fog senki menni.

Előzmény: ruzsa janos (34546)
ruzsa janos Creative Commons License 2022.09.17 0 0 34546

A szerzői jogok megsértése miatt meg a sitten tölthető jónéhány napot. Nem hiszem, hogy ne lenne közte olyan anyag, aminek esetleg van jogutódja.

Előzmény: m_balint (34544)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.17 0 0 34545

Hogy megszólaltam...

Előzmény: jalpar (34540)
m_balint Creative Commons License 2022.09.17 0 0 34544

Úgy értem hogy töltsük le és aztán ne áruljuk, csak tartsuk meg magunknak.

Amúgy ha jól megnézed, csak ebből a válogatásból eladott 35-öt, összesen meg 18.000 eladásnál jár az accountja (Vintage Scanned eBooks). 

Legyen mondjuk egy írható CD 1 £, mert tegyük fel, hogy egyesével veszi a legdrágább helyen, 18000x 2,9 £ az 52.200 £, az kb. 24 millió HUF. Nem tudom pontosan, mennyi most a Seychelles-szigeteken a strandbelépő, meg a lángos, de szerintem pár kellemes napot el lehet ott tölteni ennyi zsetonból.

Előzmény: novakl (34542)
novakl Creative Commons License 2022.09.16 0 0 34543

Akkor igen, jól tudtam.

Előzmény: jalpar (34532)
novakl Creative Commons License 2022.09.16 0 0 34542

Mármint töltsük le ezeket és írjuk CD-re, majd áruljuk? Nem biztos, hogy a jelzett eladó akár egy darabot eladott volna belőle. Nem hiszem, hogy ebből nyaral a Seychelles-szigeteken. Bár ki tudja...

Előzmény: m_balint (34541)
m_balint Creative Commons License 2022.09.16 0 0 34541

Én ezt találtam nemrég:

https://www.ebay.de/itm/402483858401

Pont ugyanez, letöltötte netről, árulja CD-n. 1-2 könyvet találomra megnéztem, az archive.org-on fennvolt. Ahhoz lusta és elfoglalt voltam, hogy egyesével letöltögessem mind a kétszázat, gondoltam majd egyszer bedobom itt az ötletet, hogy egyesíthetnénk az erőinket.

Mit szóltok?

Előzmény: jalpar (34533)
jalpar Creative Commons License 2022.09.16 -3 1 34540

,,Bocsi. Sajnálom.''

??? Mit?

Előzmény: Törölt nick (34539)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.16 0 0 34539

Bocsi. Sajnálom.

jalpar Creative Commons License 2022.09.16 -3 2 34538

,,mert én sem találtam szabványosnak az M50x1-es menetet.''

Még egy: ez a mondat önmagában egy fából vaskarika, ugyanis az "M50x1" jelölést egész egyszerűen azt jelenti (úgy kell kiolvasni), hogy  "(az ISO 965-1 szerinti) szabványos 50 milliméter átmérőjű 1mm menetemelkedésű egy bekezdésű metrikus menet"

Előzmény: Fenyőssy Á 62 (34534)
jalpar Creative Commons License 2022.09.16 -3 1 34537

,,Neked igazad lehet, [...]''

34528.hsz.-ban megpróbáltam részletesen és érthetően elmagyarázni, hogy miért nincs igaza.

Úgy látszik nem sikerült.

Törölt nick Creative Commons License 2022.09.16 0 0 34536

gonosz :)

Előzmény: jalpar (34533)
rferi Creative Commons License 2022.09.16 -3 1 34535

Azt kéne felfogni, hogy ha egy metrikus menet menetprofilja megfelel a metrikus menetek általános szabványában foglaltaknak, akkor az a menet szabványos lesz, akkor is, ha bármilyen menetemelkedés-táblázatban sincs benne.

A szabvány ugyanis alapvetően a menetprofilt és a menetemelkedéseket írja le, mégpedig úgy, hogy nem tesz kötelezővé adott párosításokat úgy, hogy azokon kívül nincs élet.

Fenyőssy Á 62 Creative Commons License 2022.09.16 -1 0 34534

Neked igazad lehet, mert én sem találtam szabványosnak az M50x1-es menetet. (Régi szabvány.) Üdv: Ági.

Előzmény: Törölt nick (34523)
jalpar Creative Commons License 2022.09.16 -3 1 34533

Oly rég volt már ebay tallózó!

Egy jópofa Leitz (már nem eladó):

https://www.ebay.co.uk/itm/295196624286

Ez az ember pedig fáradságos munkával hidat épít a 21. és a 20. században élő népek között:

https://www.ebay.co.uk/itm/202172016961

(Letölt a netről mikroszkóp doksikat, felírja egy CD-re és azt árulja.)

jalpar Creative Commons License 2022.09.16 -1 1 34532
Előzmény: novakl (34531)
novakl Creative Commons License 2022.09.16 0 0 34531

Úgy emlékszem a Zeiss Jena trino váltótubus hollanderes felső csöve szintén M50x1-es.

ruzsa janos Creative Commons License 2022.09.16 0 0 34530

Van valakinek egy ötlete, honnan lehetne IC tároló csöveket szerezni? PLCC/LCC típus, néhány száz darab, lehetne használt is. 

Azt tudom, hol vehetek 5000 darabot pl Kínából, de annyi meg nem kell.

jalpar Creative Commons License 2022.09.15 -1 0 34529

,,https://microscopyofnature.com/low-budget-condenser-darkfield-phase-contrast-and-circular-oblique-illumination''

Tetszik ez az oldal! Főleg azért mert tényleg alap felszereléssel (se DIC, se fáziskontraszt, régi - de minőségi - mikroszkóp, alap objektívok, még csak plan objektíveket se használ) csinál tényleg szép és látványos képeket.

Előzmény: Törölt nick (34527)
jalpar Creative Commons License 2022.09.15 -1 1 34528

Először is miért pont az ANSI (=amerikai) szabvány érdekes?

(Oké, ez csak kötekedés, mert ezt a rész az ISO 261 szabványból van átvéve)

Másodszor viszont arról a táblázatról, amit hivatkozol úgy nyilatkozik a szabvány, hogy

4.1 Standard Coarse Pitch General Purpose and Mechanical Fastener Series M Profile

The standard metric screw thread series for general purpose equipment's threaded components design and mechanical fasteners is a coarse thread series. Their diameter/pitch combinations are listed in Table 4.

[...]

4.1 Standard Fine Pitch General Purpose M Profile Screw Threads

Table 5 lists additional diameter/pitch combinations that are standard for general purpose equipment's threaded components design.

(Kiemelés tőlem)

Szóval ezek az általános célú menetek standard méretei. Speciális alkalmazásokra ez nem vonatkozik.

Pl. nincs benne a táblázatban a leggyakoribb fotó objektív csatlakozó, az M42x1, a T2 szabványú csatlakozó (M42x0.75), de a szokásos szűrőmenetek (pl. M49x0.75 vagy M52x0.75) se.

De ez nem jelenti se azt, hogy ezek nem szabványosak, se azt, hogy nem elterjedtek.

Előzmény: Törölt nick (34526)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.15 0 0 34527
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.15 0 0 34526

Úgy értem, hogy az ANSI/ASME B1.13.M-1995 nem tartalmazza.

Előzmény: rferi (34525)
rferi Creative Commons License 2022.09.15 -3 0 34525

Miért ne lenne szabványos egy M50x1 menet?

Metrikus menetszelvényű, 50mm névleges méretű, 1mm emelkedésű menet.

Teljesen szabványos.

Te azzal kevered, hogy nem szokványos méret! Nem kapsz boltban hozzá mondjuk csavart, vagy anyát.

De teljesen szabványos.

Törölt nick Creative Commons License 2022.09.15 0 0 34524
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.15 0 0 34523

A szürkék talpában az üveg vagy a lencse M50x1.0 menetes?

Van bármi a világon ezen kívül, amihez ilyen apa menet van? Merthogy nem szabványos...

Törölt nick Creative Commons License 2022.09.14 0 0 34522

Kürtállatka...

https://youtu.be/yVC5kDK5UH8

A német ebay durva árakat mutat... egy kondenzor többe van, mint amiért én az összes mostani mikroszkópomat vettem... beleértve egy olyan kondenzoros Amplivalt is...

Törölt nick Creative Commons License 2022.09.14 0 0 34521

köszönöm

Előzmény: jalpar (34520)
jalpar Creative Commons License 2022.09.14 -1 1 34520

Ha rövid objektívok (Achromatok) vannak benne, akkor 10-20-40-90 a szokásos sorozat,

Ha hosszú foglalatos (Plan)achromatok, akkor 6,3-16-40-100 vagy 10-20-40-100.

Ezen kívül 2 zöld szűrő is szokott lenni a dobozban, egy vékonyabb és egy vastagabb.

Előzmény: Törölt nick (34518)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.11 0 0 34519
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.11 0 0 34518

Most vettem, mi hiányzik belőle?

Phv Apl 0.9 / e

10, 40, 100x van hozzá

Törölt nick Creative Commons License 2022.09.11 0 1 34517

novakl Creative Commons License 2022.09.09 0 0 34516

Nem tudom, az enyém Zeiss Jena. Külön előnyének tartom, hogy két része van, az alsó maga a jelölő 

RMS menettel rövid objektívekhez. A felső rész pedig M19-RMS átalakító- és parfokalizáló gyűrű, tehát azzal együvé csavarva pl. az NU2-höz vagy a Vertivalhoz is használható. Ráadásul orosz, RMS menetű végtelenes objektívet is használhatok az utóbbi vázakon, hiszen bele tudom a csúszkába csavarni az átalakító gyűrűvel :)

Előzmény: rferi (34512)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.09 0 0 34515

Köszönöm.

Nat Geo-t láttátok?

Huh... micsoda képek...

Előzmény: jalpar (34514)
jalpar Creative Commons License 2022.09.09 -1 2 34514

,,Ha valakinek lámpa kell''

... akkor ne ezt vegye meg, mert ez nem egy mikroszkóplámpa, hanem egy felső megvilágítás feltét.

Előzmény: Törölt nick (34513)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.09 0 0 34513
rferi Creative Commons License 2022.09.09 -1 0 34512

Aha, nekem russzki van, az nem ilyen. De lehet, hogy defektes?

Előzmény: novakl (34509)
halmos ferenc Creative Commons License 2022.09.09 0 3 34511

Szedtem egy kis parlagfüvet és összehasonlítás végett lefényképeztem sztereomikroszkópon keresztül és egy nagy zoomos kompakt fényképezőgéppel (Nikon coolpix B700) + makroelőtétlencsével is.  Nagy különbséget nem találtam a végeredményben. A fényképezőgép előnye, hogy a természetes napfény teljesen elegendő volt a használatakor és a tárgytávolságot nem kellett változtatni a fókuszsorozathoz ( egyszerűen csak megváltoztattam a fókuszpont helyét a kurzorral). A szűk blende miatt a mélységélessége is jóval nagyobb volt  mint a mikroszkóp esetében.

Mikroszkóppal , 32 képből összeállítva

Mikroszkóppal, 8 képből

Fényképezőgép+ makrolencsével, 14 fotóból készült fókuszsorozat

Fényképezőgép+ makrolencsével, 15 fotóból készült fókuszsorozat

Fényképezőgép+ makrolencsével, 8 fotóból készült fókuszsorozat

Muskátli virága . Sztereomikroszkópos kép, 84 db-os fókuszsorozat

Muskátli bibéje, Sima fotó, fényképezőgép+ makrolencsével 8-as rekesz mellett.

novakl Creative Commons License 2022.09.09 0 1 34510

Tehát egyszerűen berakod az objektívrevolverbe, élesség- és célbeállítás után beforgatod, majd megtekered a gyűrűt rajta.

Előzmény: novakl (34509)
novakl Creative Commons License 2022.09.09 0 1 34509

Nem kell élesreállítás után lejjebb ereszteni a jelölőt. Csak simán el kell forgatni, mert az alaphelyzetből a hegy elfordításkor kiemelkedik egy rugó hatására, amelyik rajta tartja a tárgyon és biztosítja a szükséges nyomást. Az elfordulás végén ismét visszaugrik a hegy, ezért a tárgy elmozdításakor már nem karcolja meg.

Előzmény: rferi (34507)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.09 0 0 34508

Köszönöm

Előzmény: rferi (34507)
rferi Creative Commons License 2022.09.09 -1 1 34507

Ez egy "Objektmarkierer", azaz egy tárgymegjelölő cucc.

A fémvizsgáló és kőzetvizsgáló feladatokhoz találták ki, mégpedig arra, hogy a mikroszkópban optikailag, tehát szemmel kikeresett, megtalált részletet be lehessen karikázni egy karcolt vonallal. Ez segít később újra megtalálni az adott részletet.

Először a mikroszkóppal megtalálnak valami érdekeset, amit meg a akarnak jelölni.

Ekkor az asztalt nem mozdítják el, csak felemelik az objektívet, kiforgatják a revolvert erre a jelölőre, leeresztik egészen a tárgyig, hogy elérje annak felületét, és forgatnak egyet ennek a kütyünek a legalsó részén. Ekkor a benne levő gyémánthegy bekarcol egy kört a mintába.

A kör átmérőjét lehet változtatni úgy, hogy ez a cucc több szegmensből áll, és ezeket excentrikusan el lehet forgatni egymáshoz képest, így változik a gyémántcsúcs tengelyvonaltól való távolsága, tehát a kör sugara is.

Előzmény: Törölt nick (34506)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.09 0 0 34506
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.08 0 1 34505

nagyon szép

Előzmény: halmos ferenc (34504)
halmos ferenc Creative Commons License 2022.09.08 0 3 34504

Muskátli (Geranium) porzói és bibéje. A kép jobb alsó felén a szirom fonákán apró szőrök láthatóak. 85 mikroszkópos fotóból állítottam össze a végső képet, hogy kellő mélységélességet kapjak. Sztereo mikroszkóp, Panasonic g7, Picolay program.

halmos ferenc Creative Commons License 2022.09.08 0 0 34503

Kösz ! Nem egy Zeiss minőség, de annak kell örülni ami van !

Előzmény: novakl (34502)
novakl Creative Commons License 2022.09.07 0 1 34502

Szép lett, Feri!

Előzmény: halmos ferenc (34501)
halmos ferenc Creative Commons License 2022.09.07 0 5 34501

Virágpor egy szirom peremén. Makszutovos sztereo mikr. 4 képből összerakva.  

Törölt nick Creative Commons License 2022.09.05 0 1 34500

Haláltánc

https://youtu.be/nQyf93lnwC8

novakl Creative Commons License 2022.09.05 0 0 34499

Valamilyen csillós egysejtű, de nem tudom pontosan melyik. Jó a videó, gratulálok!

Előzmény: Törölt nick (34495)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.04 0 0 34498

Legalábbis hasonlít

Előzmény: Marci71 (34497)
Marci71 Creative Commons License 2022.09.04 0 0 34497

Ha jól értelmezem fáziskontraszt kondenzort használtál sima objektívhez? vagy legalábbis fázislemezt raktál sima kondenzorba?

Így sötétlátóteret vagy körkörös ferde megvilágítást hozol létre nem fáziskontrasztot:) de használható erre a célra én is szoktam használni, egész jó effekteket ad. ugyanahhoz a lencséhez érdemes különböző fázislemezeket kipróbálni. általában én is fáziskontraszt kondenzorral szoktam a körkörös ferde megvilágítást (COL) előállítani.

Előzmény: Törölt nick (34496)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.04 0 0 34496

Ez egy kínai 40x és egy fázislemez találkozása. Normál lencsék is használhatók PH objektívként, ha eltalálja az ember, hova tegye az ember a fény-gyűrűt?

https://youtu.be/QdGTslQ6emY

Törölt nick Creative Commons License 2022.09.04 0 1 34495

Meg tudná mondani valaki, hogy ő kicsoda?

https://youtu.be/9bZA06q8Mr4

Törölt nick Creative Commons License 2022.09.04 0 0 34494
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.03 0 0 34493

Van egy gépbeállító izé a cégnél, akkora mint én, vasból, aminek része egy mikroszkóp is, nade az nem számít, mert CÉGES tulajdon, az, hogy néha én is belenézek, az nem jelent semmit.

A 28 kg az saját tulajdon

Kinek milyen lapjai vannak?

Előzmény: jalpar (34492)
jalpar Creative Commons License 2022.09.02 -1 1 34492

Komolyabbra fordítva:

Ez nyilván nagyon szubjektív, de nem értek veled egyet. Ennek gyakorlatilag minden komponense megfeleltethető mondjuk egy Nf alkatrészeinek: Láb, asztal, skálák, megvilágítás, kar. Oké, dönthető a kar, de az a mechanika bőven 10kg alatt van.

Két ok miatt ilyen bazi nehéz egy szokásos biológiai vagy akár ipari mikroszkóphoz képest:

1. Nagyobb dolgokat is rá lehet tenni.

2. (Ez az igazán fontos). Mikronos pontossági tartományban lehet mérni vele, méghozzá (a mikronhoz képest) igen nagy, 20cm hosszon. Ehhez messze-messze merevebb szerkezet kell, mint ha csak nézegetünk. Ki lehet próbálni, hány mikront mozdul el a kép egy kis mikroszkópban, pusztán attól, hogy megfogjuk valamelyik tekerőt, az asztalt vagy a kart.

Előzmény: rferi (34490)
jalpar Creative Commons License 2022.09.02 -1 1 34491

Savanyú a szőlő! :)

Előzmény: rferi (34490)
rferi Creative Commons License 2022.09.02 -1 0 34490

Simán van 400 kiló.

De azért kicsit csúsztatás ezzel a géppel beleállni a melyik miki nehezebb versenybe.

Ez nagyrészt egy masina, és csak kisrészt miki.

Szerintem.

Előzmény: jalpar (34489)
jalpar Creative Commons License 2022.09.02 -1 1 34489

Ez elég kínos: nagyzoltam, csak 400kg.

Viszont szerintem tartozékok nélkül (az egy külön láda).

Kedvem lenne lemérni, de erre esélyem sincs.

Előzmény: rferi (34481)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.02 0 0 34488

Nos, ez diesel gép volt és autógumit égettek a füst miatt...

Előzmény: jalpar (34487)
jalpar Creative Commons License 2022.09.02 -1 1 34487

,,Láttátok a Fitzcarraldo filmet?"

Nem láttam. Valószínűleg ezért nem jutott eszembe a javasolt megoldás.

Egyébként tudod, hogy miért nem fogy el a gőzhajók kazánjából a víz?

Előzmény: Törölt nick (34485)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.01 0 0 34486
Előzmény: Törölt nick (34479)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.01 0 0 34485

Berakni egy ládába, pallókat fektetni alá és csörlővel felhúzni?

Láttátok a Fitzcarraldo filmet?

Időponttól:

https://youtu.be/w0iM8pRpTZE?t=7386

Előzmény: jalpar (34484)
jalpar Creative Commons License 2022.09.01 -2 1 34484

A mérőmikroszkóp doksijából rémlik ez a szám. Valószínűleg tartozékokkal együtt ennyi.

Az biztos, hogy mikroszkópnak csak az alapját - arról minden mozdíthatót (*) leszelve - négyen alig bírtuk megemelni pár centit - pedig nem a mikroszkópot kellett markolászni, hanem tartozék hozzá két átdugható rúd a daruzáshoz, annál fogva próbálkoztunk.

Fel kellene vinni egy emeletnyit egy lépcsőn a végleges helyére.

Már próbálkoztam egy profi gépszállítóval is - kijöttek, de elsőre nekik is beletört a bicskájuk. (Még teljesen nem adták fel.)

(*) a teljes optikai egység, a tárgyasztal az x-y mozgató szerkezettel, megvilágítás, tárgy befogó csúcsok, szorítók stb.

Előzmény: rferi (34481)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.01 0 0 34483

A 15 és a 17 nagyon érdekes, igen nagy munkatávolságú projektívek vannak hozzá egy 3-mas revolverben.

Törölt nick Creative Commons License 2022.09.01 0 0 34482

Mivel az egész objektív befogás hiányzik, a menet a legkisebb probléma :)

A színhiba annyira nem hiszem, hogy baj lenne, mert gyárilag asszem (?) nincs is teljes spektrum, csak zöld, világoskék, narancs között lehet váltani, legalábbis nekem úgy tűnik.

Amit nem tudok, hogy üveg alapra kell tenni az objektívet, vagy sem? Ugye, sötét látóteres és akkor kitakarja a közepét.

Előzmény: jalpar (34480)
rferi Creative Commons License 2022.09.01 -2 0 34481

Melyik mikroszkópod 470 kiló?

Előzmény: jalpar (34480)
jalpar Creative Commons License 2022.09.01 -2 1 34480

,,Ilyenem van''

Gratulálok, szép darab.

,,Nincs hozzá objektív és az objektív foglalat sem

VÉGTELENES lenne? (14 az egy tubuslencse?)''

Igen, végtelenes. A háború után nem csináltak véges felső megvilágítású mikroszkópot. Sajnos a végtelenes mikroszkópok objektívjei sajnos nem csereszabatosak. Ahány gyártó, annyiféle menet, tubuslencse, színhiba korrekció.

,,28kg''

Szép, szép, de ebben versenyszámban azért ne számíts dobogós helyezésre. Tartok tőle, hogy ebben engem nehéz lesz megszorongatni (470kg). De játéknak jó:

Kinek milyen nehéz a legnagyobb mikroszkópja?

Lehet licitálni!

Törölt nick Creative Commons License 2022.09.01 0 0 34479

https://asma.com.ua/files/283/1511943640mikroskop-mim-7.pdf

https://www.youtube.com/watch?v=V6MVngo5cWs

Ilyenem van

28 kg

Nincs hozzá objektív és az objektív foglalat sem

VÉGTELENES lenne? (14 az egy tubuslencse?)

Nincs hozzá lámpa és lámpabúra sem

lesi fotós Creative Commons License 2022.08.30 0 0 34478

Személyes megtekintés Óbudán. :-)

Ha nem száll el nagyon a licit,pár ezrest megér még "vakon is" (SZERINTEM -ezekben az inflációs időkben! :-) )

Én nem fogom felverni az árat. :-)

Előzmény: Törölt nick (34477)
Törölt nick Creative Commons License 2022.08.30 0 0 34477

Sajnos nincs a tárgy a közelemben, esetleges licitjéről a megadott fotók és információk alapján döntsön!

Előzmény: lesi fotós (34473)
Törölt nick Creative Commons License 2022.08.30 0 0 34476

Köszönöm

novakl Creative Commons License 2022.08.30 0 0 34475

Bocsánat, 90-es, nem 100-as. Ez a rövid sorozat.

Előzmény: novakl (34474)
novakl Creative Commons License 2022.08.30 0 0 34474

Szerintem csak 40-es és 100-as van hozzá, a harmadik nem hozzá való. A 10-es és a 20-as ugyanis máshogy néz ki. Sőt, a harmadik nem is CZJ objektív, ahogyan látom.

Előzmény: Törölt nick (34472)
lesi fotós Creative Commons License 2022.08.30 0 0 34473

Megkérdezheted az eladótól. :-)

Előzmény: Törölt nick (34472)
Törölt nick Creative Commons License 2022.08.29 0 0 34472

licitálok is rá

sajnos hiányos, a 40x -en kívül melyik két másik van hozzá?

Előzmény: lesi fotós (34471)
lesi fotós Creative Commons License 2022.08.29 0 0 34471
Előzmény: Törölt nick (34469)
Törölt nick Creative Commons License 2022.08.29 0 0 34470

Kész is

Előzmény: Törölt nick (34465)
Törölt nick Creative Commons License 2022.08.29 0 0 34469
Törölt nick Creative Commons License 2022.08.28 0 0 34468

Köszönöm. Valahogy jó lenne elkülöníteni a sűrű ragacsot a kristályoktól.

Előzmény: jalpar (34467)
jalpar Creative Commons License 2022.08.28 -2 1 34467

Legvalószínűbben borkő (kálium-hidrogén-tartarát ill. kalcium-tartarát).

A mustban leginkább borkősav, almasav és citromsav van. Meg egy csomó cukor. Ha szárad a must a tárgylemezen, akkor ezek is kikristályosodhatnak.

Előzmény: Törölt nick (34466)
Törölt nick Creative Commons License 2022.08.28 0 0 34466

Ezek milyen kristályok a mustban (640x)

Elnézést a képminőségért...

Törölt nick Creative Commons License 2022.08.27 0 0 34465

Egy nagy betekintési távolságú szemlencse, mint pl. CZJ K15x vagy a kínai WF10x(18mm) fölé tenni egy normál szemlencsét, mint a Gamma 15x vagy a kínai WF25x az egy beállító távcső.

Törölt nick Creative Commons License 2022.08.25 0 0 34464

Csíkokra vágott fedőlemezből akvárium és 12mm-es toldat a LOMO 40x rövid fáziskontraszttal az Amplivalon.

jalpar Creative Commons License 2022.08.25 -3 1 34463

Ezúton üzenem a Magyar Postának, hogy az "áfa" kisbetűvel írandó (ahogy egy sorral feljebb - nyilván tévedésből - ők is írták).

Előzmény: Törölt nick (34460)
Törölt nick Creative Commons License 2022.08.25 0 1 34462

Bocsi, hülye vagyok

Előzmény: halaloszto (34461)
halaloszto Creative Commons License 2022.08.25 0 0 34461

Necsináldmár. Írogatod nagybetűvel hogy vám, mikozben a betet képen egyértelmű hogy a vám az nulla, és a fizetendő az nem vám. 

Előzmény: Törölt nick (34460)
Törölt nick Creative Commons License 2022.08.25 -1 0 34460

Rendeltem mikroszkópi vizsgálathoz az Emírségekből szárított tevebogyót 699 Ft értékben. A VÁM 399 Ft.

Gondolom ez valamiféle büntetővám lehet, mert egy magyar állatkertből is beszerezhető lett volna a vég termék.

:)

Az igazán vicces, hogy ha nem online fizetem, akkor a VÁM több lenne, mint a termék ára...

lesi fotós Creative Commons License 2022.08.24 0 0 34459
jalpar Creative Commons License 2022.08.23 -3 3 34458

Hát igen, ez a ,,szűrő'' egy kétértelmű szó.

A légszűrőn a levegő átmegy, a por fennakad.

A sárga/zöld/vörös fotószűrőn a sárga/zöld/vörös fény átmegy, a többi fennakad.

Ez eddig kosher. Ámde:

A tésztaszűrőn a víz átmegy, és a tészta akad fenn.

A fotó UV-szűrőn az UV nem megy át, a többi igen.

Az infra szűrő pedig...

többnyire az infra sugarakat engedi át, a láthatót pedig nem (v.ö. légszűrő), vagyis átnézetben fekete vagy nagyon mély vörös.

De nem mindig. Pl. a digitális gépek szenzora előtt is szokott lenni infra szűrő, az meg pont a fordítottja (v.ö.tésztaszűrő).

Előzmény: novakl (34457)
novakl Creative Commons License 2022.08.23 0 1 34457

Igen, mert az kiszűr, nem átenged.

Előzmény: halmos ferenc (34455)
halmos ferenc Creative Commons License 2022.08.23 0 0 34455

Van nekem infravörös fényt kiszűrő kohász szemüvegem. Az sötét kobaltkék színű nem piros.

Előzmény: jalpar (34454)
jalpar Creative Commons License 2022.08.23 -3 1 34454

,,Ha az abszorpciós szűrő piros, akkor sanszos, hogy azt a színtartományt kell az interferenciaszűrőnek is átengednie."

Egészen pontosan: az alattit. Szóval lehet ez akár egy infra szűrő is.

Előzmény: novakl (34453)
novakl Creative Commons License 2022.08.23 0 0 34453

Valószínűleg tényleg piros lesz az. Az interferencia sávszűrő gyakran két részből áll:

- magából a vékony szigetelőréteggel elválasztott kettős fémrétegből vagy a több különböző törésmutatójú rétegből felépített "szigetelőszendvicsből" (a tulajdonképpeni interferenciaszűrőből);

- a kép felőli oldalon egy "rendes" üvegszűrőből. Ez azért van, mert egyszerűbb felépítés esetében konstruktív interferencia nem csak egy adott hullámhosszra(*) jön létre, hanem a felharmonikusaira is. Utóbbiakat szűrik ki az abszorpciós szűrővel.

Ha az abszorpciós szűrő piros, akkor sanszos, hogy azt a színtartományt kell az interferenciaszűrőnek is átengednie.

(*) Merőleges beesés esetén lesz a hullámhossz névleges, ez a szűrő döntésével eltolódik a rövidebb hullámhosszak felé. Itt van egy jó kis kalkulátor hozzá: http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/phyopt/intfilt.html

Előzmény: rferi (34450)
novakl Creative Commons License 2022.08.23 0 0 34452

Maga a TiN kemény, fémes fényű, biokompatibilis és kis csúszási súrlódású anyag. Hogy tárgylemezeken pontosan mire jó, azt nem tudom. Feltételezem, hogy pl. titán protézisekből kioldódó Ti-ionok hatását lehet például vele modellezni sejtekre. Vagy bizonyos mikroszkópos eljáráshoz hasznos, ha valamilyen fémes visszaverődésű, ellenálló és nem toxikus felületen van a minta. Az alumínium puha és kémiailag érzékeny, az ezüst vagy nikkel pedig mérgező.

Előzmény: m_balint (34451)
m_balint Creative Commons License 2022.08.22 0 0 34451

Tudja valaki, hogy ez mire jó?

https://www.ebay.de/itm/403846348250

rferi Creative Commons License 2022.08.22 -2 0 34450

Még az sem biztos, hogy piros, ugyanis a második képen fémesen tükröző felületet érzékelek.

Ha tényleg olyan, akkor ez szerintem féminterferencia-szűrő, és akkor a valódi színét átnézetben látod csak, ránézve a piros szín nem kötelezően a szűrő színe.

Előzmény: Törölt nick (34449)
Törölt nick Creative Commons License 2022.08.22 0 0 34449
Törölt nick Creative Commons License 2022.08.17 0 0 34448

Ez egy 7 hónapos minta és nem igazán látom át, hogy mi történik.

Nyilván vannak békalencsék (fura, hogy télen is életben voltak) meg algák, kovamoszatok,

ezeket eszik a csigák

a törmeléket (régi nádszálak stb) baktériumok bontják, ezeket meg mások eszik

de például fogalmam sincs, miért szaporodtak el a papucsállatkák és a medveállatkák és hova lettek az amőbák...

És ez csak egy kis lekváros üveg...

https://youtu.be/rTMZPVEQRrc

novakl Creative Commons License 2022.08.17 0 0 34447

Aranyos kis medveállatka.

Előzmény: Törölt nick (34445)
halaloszto Creative Commons License 2022.08.16 0 0 34446

Nagyon aranyos. Ha nincs még neve, lehetne Sándor.

Előzmény: Törölt nick (34445)
Törölt nick Creative Commons License 2022.08.16 0 1 34445

A csavaralátétből készült fázislemez, mint száraz sötétlátótér is beválik

https://youtu.be/N8Pl5NS9fao

halmos ferenc Creative Commons License 2022.08.16 0 0 34444

Van ebben minden, mint a búcsúban ! C-vitamin, rezorcin,hidrokinon, tyúkszemírtó folyadék ( tejsav és szalicilsav oldata ). Egy tű hegyével rákentem 1-1 csöppet a tárgylemezre majd összekeverés után letakartam fedőlemezzel. Kb 1 héttel később egy öngyújtó lángjával megolvasztottam a kialakult kristályokat amelyek a lehűlésük után azonnal ismét újrakristályosodtak..

Előzmény: m_balint (34443)
m_balint Creative Commons License 2022.08.16 0 0 34443

Jól néznek ki, miket kevertél össze?

Főleg a kék-sárga lett egyedi!

Előzmény: halmos ferenc (34442)
halmos ferenc Creative Commons License 2022.08.15 0 3 34442

A korábbi bejegyzésben látható kristályokat megolvasztottam és újra kikristályosítottam.  A képek szélessége kb 2-3 mm . Reichert diapan 4x obj, A műanyag segédlemezt csak félig toltam be a képbe, így jött létre a színváltás a kép közepén.

rferi Creative Commons License 2022.08.12 -2 1 34441

Az első akár egy modernista festmény!

Előzmény: halmos ferenc (34439)
Törölt nick Creative Commons License 2022.08.12 0 1 34440

Elképesztő...

Előzmény: halmos ferenc (34439)
halmos ferenc Creative Commons License 2022.08.12 0 3 34439

Néhány anyag oldatát összekevertem és kikristályosítottam, majd mikroszkópon keresztül lefényképeztem. Meglepően különböző kristályformákat találtam egy kb 1 négyzetcentiméteres felületen. ( Reichert diapan mikroszkóp, 4x és 10x objektívek, poláros fény, műanyag segédlemez. )

halmos ferenc Creative Commons License 2022.08.12 0 0 34438

Találhattak ott valami táplálékot  ami a mikroszkópodon nem látszik..

Előzmény: Törölt nick (34437)
Törölt nick Creative Commons License 2022.08.11 0 0 34437

Miért vannak ilyen baktérium szupersztrádák?

Egy vízcseppel szanaszét kergettem őket.

https://youtu.be/m41cRp9dRj8

novakl Creative Commons License 2022.08.10 0 0 34436

A fáziskontraszt eljárásban azért sötétítik be a fázisgyűrűt, hogy fáziskontraszt mellett amplitúdókontraszt hatást is keltsenek. Eleinte egyébként a fázislemez színtelen volt. Ugyanakkor így sok esetben nem volt eléggé kontrasztos a kép "valós", mindennapi mintáknál, szemben a lépcsős fázisrácsokkal.

A COL pedig nem csak kontrasztnövelő, hanem -- és ezt csak nemrég bizonyították rigorózusan be -- felbontásnövelő eljárás. Az ismert fényelhajlási és -interferenciás törvényekkel teljesen összhangban kiderült, hogy COL esetében zöld fényben a felbontás 90 nm, azaz λ/5 lehet immerziós objektívekkel:

https://opg.optica.org/viewmedia.cfm?r=1&rwjcode=vjbo&uri=ol-31-19-2855&seq=0

Előzmény: jalpar (34435)
jalpar Creative Commons License 2022.08.10 -3 1 34435

,,Inkább az baj, ha valahol túllóg a lemezen, mert akkor fals fényt kap.''

Akkor variábilis fáziskontrasztnak kell hívni, és mindjárt rendben lesz.

Van ennek a fáziskontrasztnak egy komoly elmélete, hogy nézzen ki a gyűrű, meg milyen fáziseltolást csináljon a fázisgyűrű az objektívban.

Ha az elméleti paraméterektől eltérsz, akkor rosszabb lesz.

Vagy jobb.

Mert ott van a gyakorlat is, hogy ez valójában egy fajta speciális cirkuláris ferde világítás, nem sokkal több.

Például a remek antropal-kontrasztnak az egyik újítása, hogy a fázisgyűrű inkább ne csináljon fáziseltolást. És működik az is.

Előzmény: novakl (34434)
novakl Creative Commons License 2022.08.10 0 0 34434

Ha gyűrű alsó és felső síkjának képét (és a köztes síkokét is) egyaránt fedi a fázislemez, akkor nem rontja túlságosan a hatást. Inkább az baj, ha valahol túllóg a lemezen, mert akkor fals fényt kap.

Előzmény: rferi (34431)
Törölt nick Creative Commons License 2022.08.10 0 0 34433

Hézagoló alátét, az vékonyabb.

Törölt nick Creative Commons License 2022.08.10 0 0 34432

Kis nagyítással megy.

Szóval el kell vékonyítani...

rferi Creative Commons License 2022.08.10 -2 0 34431

És jól működött a zégeres fázisgyűrű?
Azért kérdem, mert nekem mintha olyasmi rémlene, hogy éles szélű kell legyen az ilyen, optikai útba helyezett elem, mivel, ha van vastagsága, akkor az optikai elemek leképezik a henger alakú oldalfalat is, és ebből mindenféle optikai torzulások, leképezési hibák, elszineződések jöhetnek létre.

Emiatt is van az, hogy ha ilyesmit tesznek be optikai útba, akkor a széle felé elvékonyítják késél szerűen nulláig.

Előzmény: Törölt nick (34430)
Törölt nick Creative Commons License 2022.08.10 0 0 34430

Zéger gyűrű és egy csavaralátét

Lehet, hogy egy irtózatos hülyeséget kérdezek.

Ez lehet az az amőba, aminek a zölddel rajzolt alakú vázait meg szoktam találni?

Úgy tanul az ember, ha kérdez...

Előzmény: Törölt nick (34408)
jalpar Creative Commons License 2022.08.09 -3 1 34429

Igen, most már láttunk!

Előzmény: novakl (34428)
novakl Creative Commons License 2022.08.09 0 0 34428

Ti már láttatok 160-as tubushosszú (RMS menettel) 63/0,80-as Zeiss Jena objektívet?

https://www.ebay.de/itm/304591119588?hash=item46eb0ba4e4:g:0bIAAOSw6dBi8TAq

Törölt nick Creative Commons License 2022.08.08 0 0 34427

A feketéhez teljesen jó, a hossza, átmérője.

Előzmény: novakl (34423)
Törölt nick Creative Commons License 2022.08.08 0 0 34426

azt hiszem, meghírdetek egy laboráns állást... kezd nagyon bonyolult lenni a világ...

jónak tűnik, csak nagyon nagyon sötét...

Előzmény: novakl (34422)
Törölt nick Creative Commons License 2022.08.08 0 0 34425

domború

Előzmény: novakl (34424)
novakl Creative Commons License 2022.08.08 0 0 34424

A LEDed milyen? Az emitter képe mekkora a pankratikus rekesz síkjában? Ideális esetben 8-9 mm-es éles képet kell adnia ott.

Még egy kérdés: az Amplival talpán a foglalatban -- ahol a fény kilép -- domború lencse van, vagy síküveg lap? Pankratikus kondenzorhoz lencsés betét szükséges, síküveges a nem-pankratikus kondenzorokhoz kell.

Előzmény: Törölt nick (34421)
novakl Creative Commons License 2022.08.08 0 0 34423

OK, ez egy generikus Abbe-kondenzornak látszik. A betűtípus a Zeiss Jenáéra hasonlít, de nincsen rajta márkajelzés. A tükrözésmentesítő bevonatokból úgy vélem, hogy újabb készítésű, vagy régebbi, de minőségi kondenzor. Talán valamelyik japán cég (Tiyoda, Olympus, Nikon, stb.) kondenzora?

Előzmény: Törölt nick (34420)
novakl Creative Commons License 2022.08.08 0 0 34422

Nem, 1 W vizuálishoz bőven elég. 3 W-tal fotóhoz is, viszonylag rövid expozíciós időkkel.

A kardioid kondenzor használatához a fényen kívül négy dolog kell:

- immerziós közeg a frontlencse és a tárgylemez között (víz, glicerin, olaj, stb.);

- kellő numerikus apertúrára állított pankratikus gyűrű;

- nyitott rekeszek;

- megfelelő távolság a tárgytól.

Először is világos látóterű kondenzorfejjel és valamilyen fényt szóró tárggyal (pl. burgonyakaparék vízben) kis nagyítással élesre beállítod a mikroszkópot. Utána a kondenzort lesüllyeszted, átfordítod a kardioid fejre és egy csepp immerziós közeget teszel a frontlencséjére. A rekeszeknek teljesen nyitva kell lenniük mind a mikroszkóptalpban (mezőrekesz), mind a pankratikus kondenzoron (apertúrarekesz), az apertúragyűrűt pedig 1,2-1,4-es értékre kell beállítani. Ezt követően feltekered a kondenzort és figyeled, milyen formájú a fényfolt. Ha túl magas vagy túl alacsony az állás, akkor egy fénygyűrűt látsz a tárgyon. Ha jó a távolság, akkor egy kis egyenletes foltot. A foltot a pankratikus fej 2 centrálócsavarjával középre állítod. Beállítás után vizsgálatra legalább 20-40-es objektívet célszerű használni, kisebb nagyítású lencse látómezejét nem tölti ki a kondenzor fénye.

Előzmény: Törölt nick (34416)
Törölt nick Creative Commons License 2022.08.08 0 0 34421

Nagyon szép képet ad, de rettenetesen sötét.

Előzmény: jalpar (34418)
Törölt nick Creative Commons License 2022.08.08 0 0 34420
Előzmény: novakl (34419)
novakl Creative Commons License 2022.08.08 0 0 34419

Ebből a képből csak annyi látszik, hogy segédlencsés kondenzor. Az nem, hogy mekkora a numerikus apertúrája, vagy mit tud még esetleg. Többféle mikroszkóphoz szállíthatták, specifikusan semmi egyebet nem tudok róla.

Egy tanács: minél nagyobb méretű legyen a kép és azon pedig az, amiről kérdezel. Így nem sok minden látszik.

Előzmény: Törölt nick (34415)
jalpar Creative Commons License 2022.08.08 -3 0 34418

Biztos jól van beállítva minden?

1W-nak szerintem elégnek kéne lenni.

Előzmény: Törölt nick (34416)
jalpar Creative Commons License 2022.08.08 -3 0 34417

Az egy kondenzor.

Szinte bizonyos, hogy egy mikroszkóphoz való.

Előzmény: Törölt nick (34415)
Törölt nick Creative Commons License 2022.08.08 0 0 34416

Köszönöm, ez jó ötlet volt.

0,99 W led és a kardioid kondenzor még mindig rettentő sötét. Mennyi fény kell neki? 10 W led ???

Törölt nick Creative Commons License 2022.08.08 0 0 34415

Ezt felismeri valaki? A jobb oldalit.

Mihez volt eredetileg?

A kihajtható lencse miatt erre térek át

Törölt nick Creative Commons License 2022.08.08 0 0 34414

Lesz ezzel még probléma... sajnos a legtöbb dolgomhoz még mindig nem férek hozzá.

Köszönöm a segítséget.

novakl Creative Commons License 2022.08.08 0 0 34413

Így van, ki kell minden optikai elemet venni, ha nem biztos a tubus központosságában (a hivatalos beállítás során a tubus központosságát adottnak vették). A talpi tükör gyárban centrált és ha ahhoz nem nyúltak hozzá, akkor kijelöli a helyes optikai tengelyt.

Előzmény: rferi (34412)
rferi Creative Commons License 2022.08.08 -2 0 34412

Ha van egy fáziskontraszt segédtávcsöve/segédmikroszkópja (ki minek nevezi), akkor legelőször is azzal kéne kezdeni, hogy mindent kivesz a sugárútból, objektívet, kondenzort, behúzza a mezőrekeszt a talpban, és ráfókuszál azzal a segédizével. aztán a mezőrekeszt elkezdi kinyitni pont addig, hogy a látómező széléig érjen. És akkor pont látni fogja, hogy a mezőrekesz középen van-e. Ha bizonytalan a segédizé központosságában, akkor forgassa, ha a látómező vándorol, akkor az jól látszik majd, lehet interpolálni a központossághoz.

Ha középen van a mezőrekesz, akkor az jó, mert akkor megvan a két végpontja az optikai tengelynek: a mezőrekesz, meg a segédizé látómezeje.

Ehhez már hozzá lehet igazítani, a kondenzor egyes részeit.

Ha a mezőrekesz nincs középen, akkor indulásnak azt kéne beállítani.

Előzmény: novakl (34411)
novakl Creative Commons License 2022.08.08 0 0 34411

Itt írtam le (28141. hozzászólás):

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=155168892&t=9105440

Szürke mikroszkópnál a "kisebb nagyítású objektív beforgatása után fáziskontraszt segédtávcsővel ráállsz a talplencse rekeszére és központos helyzetbe hozod"-hoz képest annyi a különbség, hogy a talplencse rekesze (ami nincsen) helyett központosan egy segédrekeszt kell a talplencse fölé rakni és azt központosítani.

Előzmény: novakl (34410)
novakl Creative Commons License 2022.08.08 0 0 34410

Ez lehet egy kiinduló feltételezés, mert csak nem ejtették a karra a mikroszkópot, vagy csak nem babrálták meg alulról.

Hát ez sajnos nem biztos, láttam már karra ejtett mikroszkópot.

A pankratikus kondenzorok mennyire cserélhetők?

Elvileg teljesen, bár az enyémből a prizmás felfogón a kis csavart ki kellett csavarni ahhoz, hogy a fekete vázon biztosan üljön. Szürkéről szürkére 100%, hogy passzol.

Nem lehet, hogy egyszerűen nem a hozzá passzoló kondenzor van rajta?

Nem. De lehet, hogy nem ahhoz a vázhoz centrálták, vagy elmászott azóta a központozás. Szürke pankratikusnál a 15 mm-es fej is külön központosítható 3 hernyócsavarral. Ha egyébként a többi fej oké, akkor azon állíts. Ilyenkor én leveszem az asztalt, hogy hozzáférjek a csavarokhoz.

Az is lehet, hogy az egész kondenzortest központozatlan. Ez bonyolultabb dolog, ehhez le kell szerelni a háromfejes revolvert és úgy centrálni a pankratikus tagot a négy kis csavarral a domború lencse foglalata körül. Valamikor régebben leírtam ide az egész procedúrát.

Előzmény: Törölt nick (34407)
jalpar Creative Commons License 2022.08.07 -2 0 34409

Szép munka.

Egyébként a gyári se kihajtós (*), hanem szinte pont ilyen. Annyi a különbség, hogy abban van klikk-es ütköző, hogy betoláskor mindig ugyanoa kerüljön a rekesz.

(*) A kihajtós verzió a fekete Nf-hez és a féligfekete NU-hoz való, és nem egészen kompatibilis a kettő: a szürkét nem lehet rátenni a Nf-re/NU-ra (nem fér be a pankratikus alá); a feketét rá lehet tenni a szürke mikroszkópra, csak akkor a fázisgyűrűt kihajtva nem lesz rekesz (az is kihajtódik).

Előzmény: Törölt nick (34408)
Törölt nick Creative Commons License 2022.08.07 0 1 34408

A 4 csavarra alapozva könnyű csinálni egy szűrőtartót, én nem kihajthatót csináltam, hanem csuszkásat, mert egyszerűbb.

A zöld szín a rekesznél az eredeti ndk-s ogre takony :(

rekeszlapok csavaralátétből, tárgylemezre ragasztva és kiegészítő festéssel.

Így van száraz sötét látótér

És 12mm-es toldattal (gamma 20x) fáziskontraszt is

Törölt nick Creative Commons License 2022.08.07 0 0 34407

Jó ötlet. Ha körbeforgatom a dugót és kóvályog a fény, akkor a dugó hibás. Logikus.

Viszont ha lézerezik az ember és kiveszi a kondenzort, akkor pont az objektív közepét kell eltalálnia a fénynek, ha a talpban levő dolgok rendben vannak és (innentől nem is állíthatók ezek a részek) a kar a rajta levő revolver és az objektív is rendben van.

Ez lehet egy kiinduló feltételezés, mert csak nem ejtették a karra a mikroszkópot, vagy csak nem babrálták meg alulról.

A pankratikus kondenzorok mennyire cserélhetők?

Nem lehet, hogy egyszerűen nem a hozzá passzoló kondenzor van rajta?

Előzmény: ruzsa janos (34406)
ruzsa janos Creative Commons License 2022.08.07 0 0 34406

Van egy nem túl tudományos, de működő módszer, amivel megtalálhatod, hol van decentrálva.

Készítened kell egy "dugót", amit a fényút egyik végébe bele tudsz illeszteni (mindegy, melyik végébe, a geometriai optka szerint).

Ebbe a dugóba készítesz egy furatot az esztergán, de ugyanabból a befogásból. A fuartba belehelyezel egy lézerdiódát (azok ugye foglalva vannak, olyan 5 mm átmérő pl.

Ha most belevilágítasz a fényútba, akkor egyetlen egy esetben nem lesz eltérítésed: ha pontosan centrálisan megy át a sugár. Akkor gyakorlatilag az elejétől a végéig át tudsz világítani rajta (pontosabban: át kellene tudnod). Erre persze lehet azt mondani, hogy olyan, hogy fénysugár nincs, az absztrakció, meg annak nincs kiterjedése, de ezt most hanyagoljuk (márnint a szigorú tudományt).

Nyilván nem biztos, hogy centrális a próbasugarad - ezt viszont ki tudod mutatni, ha körbeforgatod a "dugót" - ha nem tengelyirányú, akkor a sugár kóvályogni fog. 

A többi egyszerű: a sugármenet hozzáférhető részein behelyezel egy kis ernyőt (papírlapot), megnézed, hová esik a sugarad.

Én így nézném meg.

(Ha nagyon preciz vagy, akkor készíthetsz egy jusztírozható lézert, de az már nem igazán éri meg egy eszköz miatt 

Előzmény: Törölt nick (34405)
Törölt nick Creative Commons License 2022.08.06 0 0 34405

Köszönöm

Előzmény: rferi (34404)
rferi Creative Commons License 2022.08.06 -1 0 34404

Nem központos a rendszered, de hogy hol mászott el, esetleg több helyen is, azt innen nem mondjuk meg.

Sorba kéne menni rajta egy központozással, és beállítani mindent.

Előzmény: Törölt nick (34403)
Törölt nick Creative Commons License 2022.08.06 0 0 34403

A szigetelőszalag és az alátét semmit nem tesz tönkre...

A 15mm-es fejjel így tudtam középre tenni a fényt (több objektívvel is megnézve). A kondenzoron "51" a kondenzortartón "40"-es szám van, azt hiszem, ez nem jelent jót.

Van valakinek ötlete, vagy hagyjam így, hisz végülis nem okoz bajt.

Törölt nick Creative Commons License 2022.08.04 0 0 34402

Ha valakit érdekelnek az ilyenek

https://www.ebay.de/itm/304581901204?hash=item46ea7efb94:g:Y5AAAOSwxydi54iA

projektívek stb

novakl Creative Commons License 2022.08.02 0 1 34401

Nem Phv, csak Ph, de még koromkapargatásnál is kevésbé szofisztikált módszerrel, feketített papír gyűrűkkel készítettem rekeszlapot 90-es IOR  fázis objektívhez. Bevált. Szóval azért próbálja csak ki a kapargatást, kárt úgysem csinál vele.

Előzmény: jalpar (34400)
jalpar Creative Commons License 2022.08.02 -2 0 34400

Levente, a számpéldával azt próbáltam illusztrálni, hogy a koromkapargatás nem kecsegtet sok babérral.

Előzmény: novakl (34395)
jalpar Creative Commons License 2022.08.02 -2 0 34399

Erre mondtam, hogy ehhez már komoly apparátus kell: nekem pl. nincs otthon nyomdám.

Tartok tőle, hogy a digitális nyomdai levilágítók felbontása se elég, de akinek van ilyen otthon, mindenképp tegyen egy próbát, mert tényleg lenne rá igény.

Előzmény: novakl (34395)
Törölt nick Creative Commons License 2022.08.02 0 0 34398

Milyen széles a lemez?

Előzmény: jalpar (34394)
ruzsa janos Creative Commons License 2022.08.02 0 0 34397
Előzmény: ruzsa janos (34396)
ruzsa janos Creative Commons License 2022.08.02 0 0 34396

Hát ezt kb az összes nyomda használja. Pontosabban használta eddig, mert ma az offszet lemezeket már közvetlenül világítják le. De kemény filmmel te is el tudod készíteni fényképezőgéppel, szvsz

Előzmény: jalpar (34393)
novakl Creative Commons License 2022.08.02 0 0 34395

De nyomdafilmre kicsinyítve viszik rá fotótechnikával. Elég méretarányosan nagyobbra készíteni és lekicsinyíttetni a nyomdával.

Előzmény: jalpar (34394)
jalpar Creative Commons License 2022.08.01 -2 0 34394

Csak a miheztartás végett: többek között ki kéne kapargatnod egy 2.5mm külső ármérőjű,  0.125mm széles karikát úgy, hogy szép legyen a széle, és mondjuk 2, de inkább 1 század milliméter pontossággal tartod az átmérőt és a szélességet.

Előzmény: jalpar (34391)
jalpar Creative Commons License 2022.08.01 -2 0 34393

Akkor már csak a nyomdafilmre kell rávarázsolni az ábrát.

Előzmény: ruzsa janos (34392)
ruzsa janos Creative Commons License 2022.08.01 0 0 34392

pozitiv 20 lakkal és kontaktmásolással (nyomdafilmről) működnie kellene.

Előzmény: jalpar (34390)
jalpar Creative Commons License 2022.08.01 -2 0 34391

,,Forgatni kell.''

Azt tudom. Akkor se fog menni. De ne legyen igazam!

Előzmény: Törölt nick (34386)
jalpar Creative Commons License 2022.08.01 -2 0 34390

De, csinálják ezt, pl. finom skálák vagy pl tárgymikrométer így készülnek. Általában bikromátos fényérzékeny réteggel.

Csak az a baj, hogy már a levilágításhoz is igen komoly aparátus kellene

Szerintem a gyári verzió nyomdai technológiával (magasnyomás) készült.

Előzmény: ruzsa janos (34388)
jalpar Creative Commons License 2022.08.01 -2 0 34389

Valóban, rosszul emlékeztem: eddig azt hittem a rekesz feltét és a fáziskontraszt két különböző konstrukció, de most megnéztem élőben is és nem.

Nyilván az zavart meg, hogy a fekete verzióban tényleg a rekesz felett van a fázislemez.

Mindenesetre nehéz lesz csak a csúszkát külön megszerezni.

Előzmény: novakl (34387)
ruzsa janos Creative Commons License 2022.08.01 0 0 34388

fotolitográfia nem jöhet szóba? Telibe ezüstözni egy lapot, aztán fotomaszkkal lemaratni a fölösleget.

mondjuk utána tükör lesz, nem fekete, de gondolom ez nem akkora gond. Kedvenc dioptriamérőmben is valahogy így van elkészítve, a hasznos rész körül pedig le is festik feketére.

Vagy esetleg Levente megmondja, mivel lehet utána az ezüstöt feketére színezni.

Előzmény: jalpar (34373)
novakl Creative Commons License 2022.08.01 0 0 34387

Ez alapján egyértelműen úgy tűnik!

Előzmény: mrobes (34385)
Törölt nick Creative Commons License 2022.08.01 0 0 34386

Forgatni kell.

Előzmény: jalpar (34384)
mrobes Creative Commons License 2022.08.01 0 0 34385

Lehet, hogy mégis csak alulról van rácsavarozva a csúszka?

http://www.microscopy-uk.org.uk/mag/imgjan09/rPhoto3.jpg

Előzmény: jalpar (34383)
jalpar Creative Commons License 2022.08.01 -2 0 34384

Kizárt, hogy így használható szűrőt lehessen csinálni. Először is nem elég fekete (ezen még lehet segíteni korom helyett festékkel), másodszor meg hogyan kaparod le pontosan ekkora méretben?

Előzmény: Törölt nick (34382)
jalpar Creative Commons License 2022.08.01 -2 0 34383

Kívülről semmi. Belülről van valami odacsavarozva.

Fáziskontraszthoz le kell szedni az egészet, ami a képen van; és ennek a helyére jön a fáziskontraszt feltét.

Ami eléggé hasonlít ehhez, csak van még a rekesz felett egy csúszka, amivel a fáziskontraszt lemezt lehet ki-be tologatni a sugárméneből-be.

Előzmény: Törölt nick (34381)
Törölt nick Creative Commons License 2022.08.01 0 0 34382

Lehet, hogy hülyeség?

Kormozott kerek fedőlemezről le lehet koptatni a kormot, hogy ne sérüljön meg és aztán kormozott felével fel lehet ragasztani egy keskenyre vágott tárgylemezre...? A korommentes résznél ragadnának össze, meg a szélén.

Előzmény: jalpar (34379)
Törölt nick Creative Commons License 2022.08.01 0 0 34381

Ez a 4 csavarhely. Mi a funkciója?

A lemeznek mennyire kell vékonynak lennie? Lézervágó?

Előzmény: jalpar (34372)
novakl Creative Commons License 2022.08.01 0 0 34380

Nem volt egyszerű. Próbáltam "fáziskontraszt", "gyűrűrekesz", "fázis", stb. szavakkal, aztán a "gyűrű"-vel jött be nagy nehezen.

Előzmény: jalpar (34379)
jalpar Creative Commons License 2022.08.01 -1 0 34379

,,Éppen te mérted le a 11425-ös hozzászólásban :)''

Hogy mik vannak! Hogy találtad meg? Egy kis ideig próbáltam rákeresni, aztán feladtam.

Mindig gondolkodom, hogy kéne valahogy egy gyűjteményt csinálni az értékes információt tartalmazó hozzászólásokból.

Előzmény: novakl (34374)
jalpar Creative Commons License 2022.08.01 -1 0 34378

,,Képfeltöltés nekem se megy hónapok óta Firefoxban. Kidob a rendszer, olyan, mintha kiléptem volna.''

Én Firefoxot használok és soha semmi problémám nem volt vele...

... egészen a mai napig.

Ma, amikor képet akartam feltölteni, először kiírta, hogy a képfeltöltéshez jelentkezzek be az indafotóra, aztán meg kivágott, de úgy, hogy vissza se bírtam jelentkezni: "rossz jelszó".

Próbálkoztam új jelszót kérni. Kaptam, de az se ment.

Aztán letöröltem a mai history-t (active logins, cookies és cache), ettől megjavult.

Szóval szerintem ez a megoldás.

Előzmény: rferi (34376)
novakl Creative Commons License 2022.08.01 0 0 34377

Igen, valóban, mert Chrome-ból nem vágott ki. Elég hülyeség.

Előzmény: rferi (34376)
rferi Creative Commons License 2022.08.01 -1 0 34376

Képfeltöltés nekem se megy hónapok óta Firefoxban. Kidob a rendszer, olyan, mintha kiléptem volna. Aztán egy frissítésre visszatesz, de képfeltöltéskor kezdődik elölről.
Valami autentikációs gebasz lehet a programban.

Előzmény: novakl (34359)
halmos ferenc Creative Commons License 2022.08.01 0 0 34375

Sajna, erre nem írtam rá mit kutyultam össze ! A mintázat alapján esélyes, hogy C vitamin volt az alap.

Előzmény: m_balint (34358)
novakl Creative Commons License 2022.08.01 0 0 34374

Emlékeim szerint valaki már lemérte a pontos méreteket és megírta itt a fórumon.

Éppen te mérted le a 11425-ös hozzászólásban :)

jalpar Creative Commons License 2022.08.01 -1 0 34373

,,Az a baj, hogy nagyon kicsi, még nem láttam értelmes javaslatot a házi elkészítésére.''

Pedig jó lenne, mert elég gyakran előfordul, hogy a gyári festés lehámlik az üveglapról. Jó lenne egy módszer, amivel újra életet lehetne lehetni ezekbe a defektes példányokba.

jalpar Creative Commons License 2022.08.01 -1 0 34372

Sötétlátótér: ízlés szerint. Ilyet gyárilag nem csináltak. Arra ott van a kardioid állása a pankratikus kondenzornak.

A fáziskontraszton dupla gyűrű van (Phv = variable, középen egy fekete folt, körülötte egy átlátszó, aztán fekete, megint átlátszó, megint fekete gyűrűk, kívül megint átlátszó.) Emlékeim szerint valaki már lemérte a pontos méreteket és megírta itt a fórumon. Az a baj, hogy nagyon kicsi, még nem láttam értelmes javaslatot a házi elkészítésére.

Nem tudom milyen 4 csavarhelyre gondolsz, de a fáziskontraszt feltétet a pankratikus kondenzor alján levő vállra kell rászorítani. Nem kell hozzá csavarhúzó, egy darab kézi csavar van a feltéten.

Neked van rekesz a kondenzoron? Ha igen, akkor azt le kell szedni és annak a helyére kerül a fáziskontraszt feltét.

A fáziskontraszthoz mindenképpen kell egy rekesz, és a fáziskontraszt lemezt centrálni kell tudni. A fáziskontraszt feltét tudja ezeket természetesen.

Előzmény: Törölt nick (34371)
Törölt nick Creative Commons License 2022.08.01 0 0 34371

Nem tudja valaki, az Amplival pankratikusa alá milyen méretű ki-be csúsztatható lemez tartozik, illetve mik a körök méretei?

Sötétlátótér, illetve fáziskontraszt.

Merthogy van ott 4 db 2-es csavarhely, amivel egy tartó felfogatható

novakl Creative Commons License 2022.08.01 0 0 34370

Siedentopf a kardioid és paraboloid kondenzorokat 1910 körül fejlesztette ki mai formájukban (Wenham már a XIX. sz. közepén javasolt paraboloid felületet sötét látóterű megvilágításra). Sajnos az eredeti "Berichte der Deutscher Physikalischen Gesellschaft"-ot még nem találtam meg.

Előzmény: jalpar (34369)
jalpar Creative Commons License 2022.08.01 -1 0 34369

,,A kardioid kondenzorból az elsők szerintem még végtelenre voltak korrigálva, csak később készítették 30 cm-re. Most már nem emlékszem hol, de úgy rémlik olvastam ezt.''

Emlékszem, egyszer amikor ez előjött, említetted, hogy ,,érdekes, pedig egy rajzon párhuzamosra volt rajzolva a sugármenet''

De ezt én kizártnak tartom. Az 1927-es doksiban jelenik meg a kardioid kondenzor és már ott is 30cm-esnek van mondva, és a képen is ilyen setup-ban ábrázolják (l. alább).

De nem is lenne logikus, mert a kardioid kondenzort praktice lehetetlen napfényben használni, elengedhetetlen az erős mesterséges fényforrás, ami akkoriban tipikusan az ívfény volt.

Szóval így nézett ki a tipikus használat 1927-ben:

Előzmény: novakl (34368)
novakl Creative Commons License 2022.08.01 0 0 34368

Sajnos az a terület még viszonylag sem nevezhető nagynak...

Ugyanakkor paraboloid kondenzorral nagyon szép eredményt érek el, ha közvetlenül az üvegtest alá homályos üveget helyezek és arra segédlencsével képezem le a fényforrást. Kisebb megalkuvásokkal a 3,2-es plánakromát látómezejét is kivilágítja fényképezéshez. Ez 15 mm-nél nagyobb látómezőszámot jelent. Gyakorlatilag 3,2-től 40-ig bármelyik lencsét tudom hozzá használni és ez nagyításváltásnál nagy előny.

A Lomo kondenzornál az a helyzet, hogy jobban klappol a belső lencse és a tükrös üvegtest képsíkja, ha végtelenre állítom segédlencsével a fényforrás távolságát. Sajnos még így sem pontosan ugyanott van.

A kardioid kondenzorból az elsők szerintem még végtelenre voltak korrigálva, csak később készítették 30 cm-re. Most már nem emlékszem hol, de úgy rémlik olvastam ezt.

A Szkvorcov könyvben a Lomora egész biztos pontosan le van írva minden, csak ki kellene bogarászni.

Előzmény: jalpar (34366)
jalpar Creative Commons License 2022.08.01 -1 0 34367

,,A Lomo OI-10 leírása egyébként innen letölthető:''

Kösz!

Az ábra szerintem nem bizonyító erejű. Egyrészt így egyszerűbb rajzolni (és így szokás - szinte mindig párhuzamos sugármenetet rajzolnak a kondenzoroknál), másrészt egy arányos rajzon is erősen kéne figyelni, hogy észrevedd a kb. 1:10-es összetartást.

Egyébként elég teoretikus a kérdés, mert nagy a metszési távolság. Nem emlékszem a pontos számra, de ha pl. f=15mm, akkor a metszési távolság differencia (végtelen vs. 30cm) 0.78mm.

A korrigáltság tekintetében se oszt-szoroz, mert igaz, hogy nagy az apertúra, de a min. és a max. apertúra között elég kicsi a különbség.

,,Szerintem ez egy az egyben a háború előtti Zeiss dizájnja, a többi Lomo eszköz ismeretében.''

Szerintem ez nem háború előtti dizájn - pontosabban a háború előtti Zeiss doksikban nem találtam nyomát ennek a kondenzornak.

Előzmény: novakl (34365)
jalpar Creative Commons License 2022.08.01 -1 0 34366

"Nézd meg, hogy mekkora a gyűrűrekesz és mekkora az üvegtest belépő gyűrűje. Ha közel egyformák, akkor az optikai tengellyel párhuzamos sugármenetet feltételez."

Ez csak akkor lenne így, ha a kondenzornak csak egyetlen egy pontot kellene megvilágítania, nem pedig egy (viszonylag nagy) területet.

Előzmény: novakl (34363)
novakl Creative Commons License 2022.08.01 0 1 34365

A Lomo OI-10 leírása egyébként innen letölthető:

http://www.mikroskopfreunde-nordhessen.de/dateien/ON10_eng.pdf

Szerintem ez egy az egyben a háború előtti Zeiss dizájnja, a többi Lomo eszköz ismeretében. A 30-as években a Progressz, a Lomo egyik elődje a Zeissel kooperált, a háború után pedig hadizsákmányként vittek tervrajzokat, gyártósorokat is szakemberekkel együtt.

Előzmény: jalpar (34362)
jalpar Creative Commons License 2022.08.01 -1 1 34364

Janse & Péterfy mikromanipulátor ("Mipu") 1927-ből:

És 1934-ből:

Előzmény: m_balint (34340)
novakl Creative Commons License 2022.08.01 0 0 34363

Nézd meg, hogy mekkora a gyűrűrekesz és mekkora az üvegtest belépő gyűrűje. Ha közel egyformák, akkor az optikai tengellyel párhuzamos sugármenetet feltételez.

Előzmény: jalpar (34362)
jalpar Creative Commons License 2022.08.01 -1 1 34362

Ja, nekem olyan nincs.

A végtelenes sugármenet nekem azért fura, mert amikor a Zeiss ezt tervezte, már beépített lámpát használtak, minden kondenzor 30cm-re volt tervezve.

Sőt már sokkal korábban, pl. a kardioid kondenzor mindig is véges volt, a háború előtti doksiban külön fel is hívják a figyelmet rá, hogy 30cm-nél messzebbi fényforrás esetén korrekciós lencsére van szükség.

Előzmény: novakl (34361)
novakl Creative Commons License 2022.08.01 0 0 34361

A Lomo OI-10 kondenzor használati utasításában 

Előzmény: jalpar (34360)
jalpar Creative Commons License 2022.08.01 -1 1 34360

Melyik dokumentumban?

Előzmény: novakl (34359)
novakl Creative Commons License 2022.08.01 0 0 34359

A dokumentumban végtelenes sugarmenetet rajzoltak. Sajnos nem tudok képet feltölteni pár napja, sőt néha hozzászólni sem. Nem tudom miért.

Előzmény: jalpar (34351)
m_balint Creative Commons License 2022.07.31 0 0 34358

Szépek. C-vitamin?

Előzmény: halmos ferenc (34353)
novakl Creative Commons License 2022.07.31 0 1 34357

Ötletes!

Előzmény: halmos ferenc (34356)
halmos ferenc Creative Commons License 2022.07.31 0 0 34356

+ segédlemez egy CD tokból kivágva.

Előzmény: halmos ferenc (34355)
halmos ferenc Creative Commons License 2022.07.31 0 0 34355

Polár + ferde megvilágítás. 

Előzmény: novakl (34354)
novakl Creative Commons License 2022.07.31 0 0 34354

Nagyon szépek! Ez polár vagy DIK?

Előzmény: halmos ferenc (34353)
halmos ferenc Creative Commons License 2022.07.31 0 1 34353

Elővettem pár régi, fedőlemez alatt kristályosított preparátumot. 5x obj. Reichert diapan.

lesi fotós Creative Commons License 2022.07.31 -1 1 34352

Ez akkor is durva volt,ha éppen eldurrant az agyad.... 

Előzmény: rferi (34298)
jalpar Creative Commons License 2022.07.31 -1 2 34351

,,Mivel a sötét látóterű taghoz eleve végtelenes sugármenet ideális,''

Miért?

,,készítettem hüvelyhosszabbítót''

Ez egy elég durva eszköz lehet, belegondolni is fáj. De ha túl rövid, azzal csinálni kell valamit.

Mutatsz róla képet?

Előzmény: novakl (34350)
novakl Creative Commons License 2022.07.30 0 0 34350

Persze, hogy messzebb van, különben N vázban a kondenzortartó hüvelye fölé kerülne mindkettő. Mivel a sötét látóterű taghoz eleve végtelenes sugármenet ideális, ezért nem akkora probléma a nagyobb távolság.

Az Nf-hez készítettem hüvelyhosszabbítót. Tökéletesen ugyanúgy használható azzal, mint L vázon anélkül.

Előzmény: jalpar (34349)
jalpar Creative Commons License 2022.07.30 -1 1 34349

Érdekes. Ilyet még sose láttam. Prospektusban se, pedig abból mindet átnyálaztam már, ami fellelhető a neten. Sőt még többet is.

A felépítés azért nem pont ugyanaz mint a hosszüé, mert abban a rekesz és a szűrő sokkal messzebb van.

Előzmény: novakl (34348)
novakl Creative Commons License 2022.07.30 0 0 34348
Előzmény: jalpar (34346)
novakl Creative Commons License 2022.07.30 0 0 34347

Olyan rövid a foglalata, mint egy szokásos Abbe kondenzornak, vagy mint a Siedentopf váltónak. Ugye az újabb váltókondenzor hosszú foglalatos és L vázhoz egy fémgyűrűt kell ráhúzni, hogy ne álljon ki az asztal síkjából feltekert állapotban. A rövid foglalatos pont a fémgyűrű hosszával rövidebb.

Előzmény: jalpar (34346)
jalpar Creative Commons License 2022.07.30 -1 1 34346

Mi az a rövid foglalatos Zeiss? Ilyenről nem hallottam.

Előzmény: novakl (34345)
novakl Creative Commons License 2022.07.30 0 0 34345

A váltóban azért nem feltétlenül kell összetett lencse, mert csak kb. 0,6 a numerikus apertúrája és szerintem többnyire a sötét látóterű módját használják. Ahhoz meg nem is kell lencse. (Egyébként nem értem, miért nem raktak be a lencse alá egy neutrálszűrőt, hogy a világos látómező fényessége hasonló legyen a sötétéhez: így vagy kifolyik a szemem a világos háttértől, vagy vaklálni kell a sötétben.)

Megjegyzés: nekem Lomo váltókondenzorom van, de az 1:1-ben olyan, mint a rövid foglalatos Zeiss. A hosszú foglalatos pedig a cső hosszától eltekintve a rövidével azonos felépítésű.

Előzmény: rferi (34343)
novakl Creative Commons License 2022.07.30 0 0 34344

Igen, abban egyszerű lencse van. De ez a lencse máshogy néz ki egy kicsit, nagyobbnak tűnik a váltókondenzorénál. Lehet, hogy ragasztott.

Egyébként még kondenzorlencse nélkül is lehet fáziskontrasztot csinálni megfelelő szögből látszó gyűrű alakú fényforrással. Azt hiszem itt a fórumon volt már erről szó, de ha nem, megvan nálam a cikk.

Előzmény: jalpar (34341)
rferi Creative Commons License 2022.07.30 -2 0 34343

Hát, én csak kép alapján mondom ezt, mert a kütyü ugye nincs itt. Nincs váltókondenzorom se, én arról csak azt látom a képen, hogy jó vastag valami a felső vége. És ahhoz hasonlít - nekem - a másikon levő is.

Ugye nem mondtam, hogy ugyanaz, csak olyan, mintha....

De ha ez ennyire gyenge, akkor zeissék biztosan jobban tudták nálam, és ha nem lenne jó, tuti nem egyforma, csak úgy látom. Én azt gondoltam, hogy ha a hosszú metszési távolságot a váltósban a felső lencseblokk adja, akkor talán az jó a fázisoshoz is.

De, ha nem, felőlem lehet más! :)

Előzmény: jalpar (34341)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.30 0 0 34342

Kovamoszat ülepítés.

https://www.youtube.com/watch?v=MLyrD6Zzbn4

Oldalra fordított sztereo mikroszkóp és 2 tárgylemez közé tett minta.

jalpar Creative Commons License 2022.07.30 -1 1 34341

,,Abszolut egybevág, tökre úgy néz ki, mintha a váltókondenzor frontlencséje lenne rajta.''

Akkor az elég gyenge. A váltókondenzorban egy sima lencse van szerintem. Egy fáziskontraszt kondenzortól azért többet várnék.

Előzmény: rferi (34332)
m_balint Creative Commons License 2022.07.30 0 1 34340

Eddig én is eljutottam, de sajnos magát a szöveget nem sikerült fellelni. Annyit derítettem ki, hogy ezeket lenne jó megszerezni:

Péterfi T.: Mikrurgische Methodik. Handb. d. Biol. Arbeitsmethoden (Abderhalden), Abt. V. T. 2, H. 5, 1923.
Péterfi T.: Neue mikrurgische Nebenapparate. Zeitschr. Wissensch. Mikrosk. Bd. 41, 1924.
Péterfi T.: Die Technik der Zelloperationen. In: Péterfi T. (Hrsg.): Methodik der Wissenschaftlichen Biologie. Berlin 1928.

Egy magyar nyelvű könyvet találtam emberünktől, az szövettani jellegű:

https://archive.org/details/b28129003

Itt pedig egy 1963-as eléggé részletes könyv a mikromanipulációról:

https://vdoc.pub/download/micromanipulators-and-micromanipulation-5c652vug3qj0

Előzmény: halmos ferenc (34339)
halmos ferenc Creative Commons License 2022.07.30 0 0 34339

Péterfi Tibor: Die mikrochirurgische Methode (Handb. der biol. Arbeitsmethoden, Jena, 1923).

Előzmény: m_balint (34331)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.29 0 0 34338

Köszönöm

Előzmény: jalpar (34337)
jalpar Creative Commons License 2022.07.29 -1 2 34337

Ha jól értem, akkor száraz 40x-es objektívek után érdeklődsz.

Ami a Zeiss Jena objektíveket illeti:

Először is van az Apochromat 40x/0,95. Ez egy nagyon-nagyon jó objektív, de igen kényes a pontos beállításra, különös tekintettel a megvilágításra (Köhler beállítás, és az Acr-Apl kondenzort is igencsak meghálálja). Fedőlemez korrekciós gyűrű is van rajta, ami egyrészt jó, másrészt pedig szükség is van rá - és annak a pontos beállítására is kényes, ami pepecselős (és tapasztalat kell hozzá). Sajnos nagyon kicsi a szabad tárgytávolsága, ezért vastag mintához nem igen alkalmas.

Egyébként nem tudom miért, de én a rövid változatot jobban szeretem, mint a hosszút.

Aztán van a Planachromat 40x/0,65. Ez is komoly előrelépés a sima Achromathoz képest. A színjavítottsága is jobb, de - főleg fotózáshoz - a nagy előnye, hogy a képgörbületi hibától mentes. Az az érdekessége, hogy többféle változatban gyártották (kicsit másképp néz ki a frontlencse foglalata, de a felirat ugyanaz) és van olyan aminek nagyobb a szabad tárgytávolsága, de erre semmi felirat vagy hasonló nem utal.

Onnan tudom, hogy egyszer próbálkoztam azzal, hogy mikroszkóp objektívot használjak kondenzornak, elvégre az mégiscsak elég jól korrigált lencse (nem én találtam ki, a régi könyvek írnak erről). Kipróbáltam egy csomó objektívet a készletemből, közöttük legalább 5db 40x-es Planachromatot. Ezek közül volt egy, amivel a mezőrekeszt élesre lehetett állítani a tárgylemezen keresztül, de a többivel nem.

Előzmény: Törölt nick (34335)
novakl Creative Commons License 2022.07.29 0 0 34336

Ráadásul a 30-as években először megjelent "Wissenschaftliche Anwendungen der Photographie" című könyv második kötetének, a "Mikrophotographie" címűnek ő volt a szerkesztője.

Előzmény: rferi (34334)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.29 0 0 34335

Hosszú 160/40x -est keresek kimondottan vastag, ideiglenes (fedőlap mozog) vizes mintákhoz. Tehát víz immerziós nem jöhet szóba.

Most egy 45EP kínai van, ami nagyjából megfelel a leghétköznapibb 40/65 régi Zeissnek.

Erre a funkcióra van elérhető árú lencse, amire érdemes vadászni?

rferi Creative Commons License 2022.07.29 -2 0 34334

Meglepődve láttam én is a magyar nevet, köszi, hogy kikerested, ki volt ő.

Előzmény: m_balint (34333)
m_balint Creative Commons License 2022.07.29 0 0 34333

Emitt pedig a 85. oldaltól lehet olvasni egy cikket Péterfi Tibor professzor szakmai munkásságáról, aki a doksi első sorában meg van említve:

http://real-j.mtak.hu/15562/1/ORSZ_ORVO_OK_2004_188_189.pdf

A cikk szerint ő volt az egész mikromanipuláció szellemi atyja.

Előzmény: m_balint (34331)
rferi Creative Commons License 2022.07.29 -2 0 34332

Abszolut egybevág, tökre úgy néz ki, mintha a váltókondenzor frontlencséje lenne rajta.

Én erről még doksit nem láttam, de, ha volt ilyen cucc, volt doksi is. Csak szerintem a cucc is extra ritka volt - ahogyan a mikrosebészeti kütyü is, amihez való. Ergo szerintem a doksi még ritkább, mert azt veszejtik el legelébb.

Előzmény: jalpar (34330)
m_balint Creative Commons License 2022.07.29 0 0 34331

Nos, Ferinek hála itt a mikrosebészeti katalógus angol verziója:

https://jenaerrundschau.blogspot.com/2022/07/

Sajnos benn már nem műtenek Stentorokat.

jalpar Creative Commons License 2022.07.29 -1 1 34330

,,Nem sima fáziskontraszt, hanem hosszú metszési távolságú fáziskontraszt kondenzor.''

Nem is tudtam, hogy volt ilyen a CZJ-nek - bár egybevág azzal, hogy a párja, a váltókondenzor is jó hosszú metszéstávolságú.

Van erről valami doksi?

Előzmény: rferi (34327)
rferi Creative Commons License 2022.07.29 -2 0 34329

Szemüvegvizsgálathoz nagyítás se kell. Volt a Zeissnek ilyen feszültségvizsgálója nagyítás nélkül.

Állt két darab polárszűrőből, amik kb 200mm átmérőjűek voltak. A kettő közé tartották be a tárgyat, és átnéztek az egész soron.

Polárszűrő-filmből kábé te is  meg tudod csinálni.

Előzmény: m_balint (34319)
novakl Creative Commons License 2022.07.29 0 0 34328

Nem tudom sajnos, nincsen ilyenem.

rferi Creative Commons License 2022.07.29 -2 0 34327

Nem sima fáziskontraszt, hanem hosszú metszési távolságú fáziskontraszt kondenzor.

Gondolom azért, hogy elérje a mikromanipulátor miatt vastagabb asztal síkját.

Előzmény: jalpar (34324)
m_balint Creative Commons License 2022.07.29 0 1 34326

Én tudom, hogy viccnek szántad, de hidd el, ennél jóval kabarécsütörtökösebb dolgokat kérnek néha tőlem. De azt már komolyan gondolják.

Előzmény: halmos ferenc (34325)
halmos ferenc Creative Commons License 2022.07.29 0 0 34325

Az előző megjegyzésemet viccnek szántam !  Komolyabbra fordítva a szót, talán olyasmiket csinálhatnak ezzel a módszerrel, hogy kettévágják , majd mikropipettával kiszívnak egyes részeket a sejtekből, valamilyen vizsgálat céljából. Lehet olvasni olyanokat, hogy levágtak részeket apróbb többsejtűekből (pl hidrákból) vagy kettévágták őket, aztán csodálkoztak, hogy túlélték, stb.

Előzmény: m_balint (34320)
jalpar Creative Commons License 2022.07.29 -1 1 34324

,,Mit tudhat vajon az a mikrosebészeti kondenzor? Pontosabban mi lehet a különbség a sima fáziskontraszthoz képest?''

Szerintem semmi. Az egyik egy váltókondenzor, a másik egy sima fáziskontraszt. Szerintem csak azért mutatják, hogy ezeket ajánlják erre a célra.

Előzmény: m_balint (34321)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.29 0 0 34323

Mintha néha túlélné...?

Előzmény: m_balint (34320)
ruzsa janos Creative Commons License 2022.07.29 0 0 34322

Még nem is gondoltam rá, hogy lehet feszültség a szemüveglencsében, meg hogy ez okozhat mindennapi gondot. 

A lencse az ugye egy gömbfelület, a keret meg valamilyen agyament dizájner fejéből kipattant, matematikailag le sem írható térbeli görbe. Ezt a kettőt elég nehéz lehet rendesen összehozni. Nekem pl. mindig damilos keretem volt, mert az takar ki a legkevesebbet - és a damil az elég rugalmasan húzza bele a lencsét a felső részbe, nem nagyon tudja elhúzni a műanyag lencsét. A "rendes" kereteknél ugyanakkor muszáj a horonyban maradnia. A LCD képe meg nem szereti, ha még egyszer polarizálják. 

m_balint Creative Commons License 2022.07.29 0 0 34321

Mit tudhat vajon az a mikrosebészeti kondenzor? Pontosabban mi lehet a különbség a sima fáziskontraszthoz képest?

Előzmény: jalpar (34310)
m_balint Creative Commons License 2022.07.29 0 0 34320

Próbálom elképzelni, de nehezen megy :)

Ami érdekelne, hogy ez a Stentoros kép "fotosopp", vagy tényleg mikrosebészkedtek rajtuk. Azok alapján, amit eddig láttam a mikroszkópban, ezeknek ha megsérül a sejtfaluk, akkor kifolyik a citoplazma a bánatba és elhalálozik az alany. Jó lenne olyannal beszélni, aki tudja, a tutit.

Előzmény: halmos ferenc (34318)
m_balint Creative Commons License 2022.07.29 0 0 34319

Még nem is gondoltam rá, hogy lehet feszültség a szemüveglencsében, meg hogy ez okozhat mindennapi gondot. Hogy a klasszikusokat idézzem, tudtam, csak nem sejtettem.

Ha jól olvasom, ez a kütyü áll két polárszűrőből, egy mattüvegből, meg egy 1 lambdás kompenzátorból, ami az okulárban van, ami gyakorlatilag egy lupe. Hányszoros lehet ennek a nagyítása?

Előzmény: novakl (34315)
halmos ferenc Creative Commons License 2022.07.29 0 0 34318

Képzeld el ! Bejön a rendelődbe az ügyfél. Dr Úr, mentse már meg a kedvenc rotiferem életét, beszorult a fogaskereke !   Milyen jól jönne ilyenkor egy kis műtéti gyakorlat a stentorokkal !

Előzmény: m_balint (34308)
halmos ferenc Creative Commons License 2022.07.29 0 0 34317

Igen, ezen is nagyon meglepődtem  ! Egyáltalán nem az ízlésem szerintiek az ilyen vélemény nyilvánítások. Nem tartom ide valónak. Most csak azért reagálok rá mert megszólítottál. A múltkori apró csörténk után megfogadtam, hogy  inkább szó nélkül hagyom ezeket, nem akarok én senkivel sem veszekedni. Ezt a csoportot azért követem mert sok nagyon értelmes és nagy tudású emberrel kerülhettem kapcsolatba, akikkel közös a hobbink és nem azért,hogy bosszankodjak vagy én idegesítsek másokat. Szép napot mindenkinek !

Előzmény: jalpar (34309)
novakl Creative Commons License 2022.07.29 0 0 34316

Én például az Amplival/Vertivalt (mindkét fajta fejem van) nagyon szeretem. Bár rövid objektívekhez nem jó, ettől eltekintve sokoldalúbb az Nf-nél. Felső megvilágításban köröket ráver az Auflichtkondensorra, mert valódi Köhleres és centrálható a mezőrekesze. Nem beszélve arról, hogy egyszerre lehet ráeső és pankratikus kondenzoros áteső megvilágítást használni. Az asztal pedig a kondenzorral együtt süllyeszthető jó 5 cm-t.

Előzmény: rferi (34314)
novakl Creative Commons License 2022.07.29 0 2 34315

Ez egy kis polariszkóp tulajdonképpen. Ilyen hiányában egész jól lehet használni a számítógépes monitor + polárszűrő párost (a monitorok polarizált fényt bocsátanak ki). Érdemes minden optikánkat végignézni vele, érdekes dolgok derülhetnek ki. Az egyik neutrálszűrőmben akkora feszültség van, hogy polárban szétbarmolja a képet. Biztosan nagy hőingásnak lehetett kitéve.

És igazad van, szerintem sem nézik meg a szemüvegeket polariszkóppal. Mint ahogyan a távollátó szemüvegeket sem távolra teszteltetik a pácienssel, hanem egy csupán 5 méterre lévő táblára.

Előzmény: ruzsa janos (34311)
rferi Creative Commons License 2022.07.29 -2 1 34314

Rendszeresen kifejezed a rühellésedet a szürke Zeissek iránt.

A posztom erről szólt.

Tartom amit mondtam: ha neked nem tetszenek, egy dolog, de miért kell gyűlölethadjáratot folytatni ellenük?

Témát részemről lezártam

Előzmény: jalpar (34309)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.29 0 0 34313

Köszönöm.

Előzmény: ruzsa janos (34312)
ruzsa janos Creative Commons License 2022.07.29 0 0 34312

Nos, ez ugye dioptriamérő, nekem pontosan ilyenem van (ilyeneim vannak - mert igen, van amit SZÉTFŰRÉSZELTEM).

+/- 20 dioptriáig tudsz vele törőértéket mérni (bár egy kiegészítő szórólencsével akár nagyobb + dioptriát is.)

Tudsz vele még cilinderértéket is meghatározni, valamint lencse optikai tengelyt. Van benne egy kettős szálkereszt: egy szögmérő, ami fix, meg egy valóban kereszt, ami elforgatható.

A felső része, amiben az okulár van, az egy végtelenre állított távcső. Legalul egy izzó van, afölött egy fel-le mozgatható, nagyon kis méretű céltárgy (ezüstözött üveglemezen kb 1 mm-res körön kis átlátszó pöttyök. Afölött pedig egy fix gyűjtőlencse - ami tulajdonképpen egy mikroszkóp objektíve. "Üresen" beállítod, hogy a céltárgy képe éles legyen az okulárban - ekkor a céltárgy az objektív fókuszsíkjában van, a végtelenbe képezi le a képét. Ha beteszed a tesztelendő lencsét, elmegy a fókusz. Ekkor a céltárgy helyzetének változtatásával újra beállítod az élességet - a céltárgy ozgató szerkezetén van egy skála, közvetlenül dioptriában skálázva.     

Előzmény: Törölt nick (34301)
ruzsa janos Creative Commons License 2022.07.29 0 2 34311

Ha már belinkelted az oldalt, kicsit végigbogarásztam, és megtaláltam ezt:

https://www.mikroskop-online.de/Mikroskop%20BDA%20Gruppe%2060/60-305a-1.CZ%20%20Spannungspruefer.pdf

Ez ugye egy szemüveglencsében lébő feszültség mérésére szolgál. Eygszerű, mint a faék.
Nos, ha az optikákban arra panaszkodsz, hogy rosszul látod az LCD monitort a vadiúj szemüvegedben, vajon hány helyen tudják a lehetséges választ, és abból is hány helyen veszik elő a kütyüt, hogy ellenőrizzék?!
És valószínűleg nem egy ló ára. 

Előzmény: jalpar (34305)
jalpar Creative Commons License 2022.07.29 -1 1 34310

"Ezt a két prospektust még nem láttam."

Én se láttam ezeket, de az első linken a belső oldalakról készül fotók nagyon ismerősek. Szerintem valami más prospektusban is benne vannak ugyanezek a képek.

Előzmény: m_balint (34308)
jalpar Creative Commons License 2022.07.29 -1 1 34309

,,geci beszólások'' ????

Kedves lesi fotós, ilyenkor is záporoznak majd a mínuszok a ,,stílus okán''?

Kedves halmos ferenc, ezt is ,,csodálkozva olvasod'' és hangot is adsz majd ennek?

Vagy csak nekem jár ez a kitüntető figyelem? (Lásd még Feri elősző posztját is, idézetek lentebb.)

Kedves Feri, engem a stílusod nem zavar, de azért álljunk meg egy pillanatra.

Ha valaki birtokol egy eszközt, akkor az az övé, és azt csinál vele, amit akar (feltéve, hogy nem törvényileg védett muzeális tárgy).

Ha te jogalapot formálsz arra, hogy finoman szólva is keresetlen szavakkal (,,Szokjunk már le arról, hogy szétbaszarintunk MINDENT a saját hülyeségeink miatt!'', ,,Ha annyira akarsz ezzel a hülyeséggel foglalkozni...'') dekrétumként kinyilatkoztatod, hogy ki mit csinálhat a saját dolgaival, akkor cserébe viseld már el, ha valaki - akár viccből, akár komolyan - más véleményen van ezen a téren.

Az meg egy igen remek tanács volt, hogy ne barmoljon szét egy 5000Ft-ot érő tubust, hanem inkább gyártassa le egy esztergályossal mondjuk 15000-ért.

Mondhattad volna azt is, hogy ,,ne bántsd azt a szegény tubust, inkább add nekem, én meg cserébe esztergályozok neked helyette egy 12mm-rel rövidebbet''.

De valamiért nem ezt mondtad, pedig azt bizisten meg is plusszoltam volna.

Végezetül egy vallomás: én bizony ,,szétbaszarintottam'' már egy szürke eszközt, ráadásul nem is egy 5000Ft-os tubust, hanem egy 0,9-es achromat-aplanat kondenzort. Hiába kompatibilis a szürkék kondenzor felfogója az N sorozatéval, a barom mérnököknek sikerült egy olyan agyament segédlencse-felfogót tervezni, ami beleütközik az N-eseken a magasságállító fogaskerék tengelyébe, emiatt lehetetlen használni azokkal.

Kb. másfél évig nézegettem sóvárogva, és gondolkodtam, mi a frászt lehetne csinálni. Aztán megelégeltem, és két feles után nekiestem egy fűrésszel és egy reszelővel, és megszabadultam a kiálló pöcöktől. Bosszút álltam a mérnökökön!

És azóta is rendszeresen és nagy megelégedéssel használom.

Fel vagy háborodva? Legyél, abszolút jogod van hozzá; elfogadom, ha barbárnak tartasz emiatt. De ettől még újra megcsinálnám.

Megtenném ugyanezt egy fekete kondenzorral? (Hacsak nem egy tucat alkatrészről van szó, akkor) nem tenném meg.

Ezt meg te fogadd el!

Előzmény: rferi (34298)
m_balint Creative Commons License 2022.07.28 0 1 34308

Ezt a két prospektust még nem láttam. Leginkább az első címlapja fogta meg a fantáziámat, én még sose gondoltam arra, hogy Stentorokat kéne műteni.

https://www.ebay.com/itm/385030891906

https://www.ebay.com/itm/385029415421

halaloszto Creative Commons License 2022.07.28 0 0 34307

Frankón megvan a kép bennem, hogy átmentünk anyuval Kecskemétre a nagy ofotértbe szemüveget csináltatni, és egy ilyenbe pattintották be a meglevő szemüvegemet ellenőrzésre. Kb 40 éve lehetett.

Előzmény: rferi (34303)
rferi Creative Commons License 2022.07.28 -2 0 34306

Ez esetleg érdekelhet valakit?

https://www.ebay.de/itm/314034652734

Annyira nem ismerem az interfako meg dic dolgokat, de gondolom ez ritkán megjelenő cucc lehet.

jalpar Creative Commons License 2022.07.28 -1 1 34305

Egyébként ilyen esetben érdemes mindig körülnézni itt:

https://www.mikroskop-online.de/Zeiss%20Jena%20BDA.htm

Jelen esetben az ,,Opthalmologische Geraete'' alatt.

jalpar Creative Commons License 2022.07.28 -1 1 34304

Pontosan az, ,,Scheitelbrechwertmesser'', azaz lencsemérő.

Előzmény: halaloszto (34302)
rferi Creative Commons License 2022.07.28 -2 0 34303

Halálosztó jól mondja: ez az optikusok (szemüvegesek ) által használt dioptriamérő.

halaloszto Creative Commons License 2022.07.28 0 0 34302

Ez valami lencsemérő izé lesz.

Törölt nick Creative Commons License 2022.07.28 0 0 34301
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.28 0 0 34300

Köszönöm az ötletet!

Bár nincs gyakorlati jelentősége, mert csak átlagos objektíveim vannak, de mindkét méretben, a 12mm-es toldót nincs mire használni. Csak kipróbáltam, hogy működik.

Előzmény: rferi (34299)
rferi Creative Commons License 2022.07.27 -2 0 34299

De lehet ez gyakorlati is, ha beszerzel állítható mono tubust!

Most jutott eszembe, hogy rendszeresen feltűnik ilyen, amit lehet rövidíteni, meg nyújtani is. Azzal  simán működik a dolog rögtön!

Skála van a cső külső oldalán, és szorítóhüvellyel lehet rögzíteni a beállított méreten.

Előzmény: Törölt nick (34297)
rferi Creative Commons License 2022.07.27 -3 2 34298

Ezek olyan geci beszólások tőled, hagy már abba kérlek!

Azért, mert teneked nem tetszenek, másnak tetszhetnek. Miért kell őket ezzel baszogatnod???

Előzmény: jalpar (34293)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.27 0 0 34297

Na jó, nem csak elméleti, a 10x gammához majdnem jó. Kb 3/4 -et kell tekerni a finom élességállítón.

Előzmény: Törölt nick (34296)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.27 0 0 34296

Mondtam, hogy csak elméleti kérdés.

Előzmény: rferi (34292)
novakl Creative Commons License 2022.07.27 0 0 34295

A tubuslevágás azért is hülyeség a barbárságon felül, mert legfeljebb vizuálisban "oldaná" meg a problémát. A fotótoldatok továbbra sem lennének jók rövid objektívekhez.

novakl Creative Commons License 2022.07.27 0 0 34294

A színén kívül egyébként az 1× faktorú tubus tök ugyanolyan.

Előzmény: jalpar (34293)
jalpar Creative Commons License 2022.07.27 -2 1 34293

Feketét nem barmolunk - de azt nem is kell.

A szürkéért nem kár.

Előzmény: rferi (34292)
rferi Creative Commons License 2022.07.27 -2 0 34292

Ne vágj el egy gyári tubust!

Szokjunk már le arról, hogy szétbaszarintunk MINDENT a saját hülyeségeink miatt!

Ha annyira akarsz ezzel a hülyeséggel foglalkozni, akkor keress egy esztergályost, és vidd el neki a mono tubust, tekerjétek ki belőle magát a csövet, és utánozza le azt, de 12mm-rel rövidebben!

Előzmény: Törölt nick (34287)
rferi Creative Commons License 2022.07.27 -2 0 34291

Nem lehet ennyit állítani rajta.

Pár milliméternyi - talán  még a kettőt se éri el - az állíthatósága.

Előzmény: novakl (34288)
novakl Creative Commons License 2022.07.27 0 0 34290

Közben eszembe jutott, hogy nem elég a végállásállítót elcsavarni, mert az asztaltartó prizma ütközni fog a váz kivágásával túltekeréskor (és a mechanika belseje szintén fel fog ütközni valahol).

Előzmény: novakl (34288)
novakl Creative Commons License 2022.07.27 0 0 34289

Ha levágsz belőle, akkor igen.

Előzmény: Törölt nick (34287)
novakl Creative Commons License 2022.07.27 0 0 34288

Elvileg a szürke vázak élességállítójában a végállás megváltoztatható. Azt nem tudom, vajon 12 mm-t lehet-e "ráadni". De ez jobb lenne a fűrészelésnél, mert a hosszú objektíveket továbbra is használhatnád. Ha a tubusból levágsz, akkor csak a rövidekhez lesz jó. Ferit kellene megkérdezni, hogy lehetséges-e egyáltalán ennyit állítani, de szerintem nem érdemes ezzel szórakozni. Szerezz egy L vázat inkább, nem szokott nagyon drága lenni (de vigyázz, mert létezik csak hosszú objektíves L váz is!). A legtöbb kiegészítő ugyanúgy passzol hozzá.

Előzmény: Törölt nick (34282)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.27 0 0 34287

Mono tubussal biztos működne ezek szerint.

Előzmény: novakl (34284)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.27 0 0 34286

extra minőségű rövid

Előzmény: jalpar (34283)
novakl Creative Commons License 2022.07.27 0 0 34285

Bocs, így járok, hogy csak átfutom a hozzászólást... Egyidejű rövidítéssel menne a dolog, de hogyan csinálod? Levágsz a tubusból?

novakl Creative Commons License 2022.07.27 0 0 34284

Nem. Fizikailag ugyan használhatók toldóval, de ezzel megváltozik a tubushossz. Ez a kb. 12 mm különbség pedig a nagyobb numerikus apertúrájú objektívek esetében teljesen tönkreteszi a képet.

jalpar Creative Commons License 2022.07.27 -2 1 34283

,,A szürkék simán használhatók a rövid objektívekkel, csak kell egy-egy 12mm-es kínai toldás minden objektív alá és a binokuláris fejet le kell rövidíteni 12 mm-rel?''

Ha a binokuláris fej (és a fototubus) rövidebbre fűrészelése a "sima használat" kategóriába esik, akkor valóban lehet használni a szürke Zeisseket a rövid objektívokkal..

Bár nem vagyok biztos benne, hogy a binokulár tubussal ez technikailag megvalósítható.

,,extra rövid objektívem''

Nincs olyan, hogy extra rövid. A 160-as objektívok kétféle illesztési hosszal készültek: 33.5mm (rövid) és 45mm (hosszú).

Törölt nick Creative Commons License 2022.07.27 0 0 34282

A szürkék simán használhatók a rövid objektívekkel, csak kell egy-egy 12mm-es kínai toldás minden objektív alá és a binokuláris fejet le kell rövidíteni 12 mm-rel? A szürke 1,6x az alkalmasnak tűnik erre.

Csak elméleti kérdés, mert túl drága 5 db toldó és egy fejet ezért lerövidíteni és nincs is olyan extra rövid objektívem, ami ezt értelmessé tenné.

novakl Creative Commons License 2022.07.26 0 0 34281

Valóban. Ezt a kisebb verziót nem ismertem és pont ugyanúgy néz ki, mint a feszességállító.

Előzmény: jalpar (34280)
jalpar Creative Commons License 2022.07.26 -2 1 34280

Na, most megnéztem a képet is. Ez nem a durvaállító fékjének az állítására való, az egy vastagabb szerszám.

Hanem pont arra, amit mrobes mutatott.

Előzmény: novakl (34277)
mrobes Creative Commons License 2022.07.26 0 0 34279

A tárgyasztal környékén is megtalálható ez a kialakítás.

De praktikus is, mert csavarhúzóval elég körülményes lenne a beállítás összeszerelt állapotban.

Előzmény: jalpar (34278)
jalpar Creative Commons License 2022.07.26 -2 1 34278

Nem csak azt.

Érdekesség, hogy a Zeiss mikroszkópokon egyáltalán nem használtak hatlapfejű csavarokat. Sehol. Minden anya kerek és vagy a homloklapon vagy a paláston van vagy horony vagy furat. Az utóbbi-utóbbi típusú - tipikusan egy tekerő feszességét szabályozó - anya tekergetésére való ez a bot.

Előzmény: novakl (34277)
novakl Creative Commons License 2022.07.26 0 0 34277

Az Nf/Ng mikroszkópok durvaállító fékjét.

Előzmény: Törölt nick (34276)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.25 0 0 34276
jalpar Creative Commons License 2022.07.24 -2 1 34275

A szürke sorozat már a rothadó szocializmus terméke.

A fekete mikroszkópon (Nf, Ng) még lehet használni a rövid objektívokat.

Ami igen hasznos, mert van egy csomó remek rövid foglalatos objektív, aminek nincs hosszú foglalatos megfelelője. Pl. Az Apo 20x/0,65, az immerziós rekeszes Apo 60x/1,0, az híres-neves Apo 60x/1,4, vagy a fedőlemez nélküli vizsgálatra való Apo 40x/0,95.

Márcsak emiatt is többre tartom a jó öreg Nf-et a szürke utódainál.

Előzmény: Törölt nick (34274)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.24 0 0 34274

Mivel nekem rövid fáziskontraszt objektívjeim vannak, ezt nem tudom kihasználni :)

Előzmény: jalpar (34273)
jalpar Creative Commons License 2022.07.24 -2 1 34273

A fő előnye (eredetileg - még a háború előtt - erre találták ki), hogy kihasználja a lámpa fényét széles nagyítási tartományban.

A hagyományos kondenzornál kis nagyításnál az apertúrarekeszt, nagynál a mezőrekeszt picire kell állítani, szóval a fény tetemes része mindenképp elvész.

Járulékos haszon, hogy egyetlen gyűrűrekesszel univerzális, minden objektívhoz jó fáziskontraszt kondenzor lesz belőle. A háború utáni Zeiss-ekre ezért tették

Előzmény: Törölt nick (34272)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.24 0 0 34272

Mi a pláne a pankratikus kondenzorban egy hagyományos 1,4-hez képest?

Én jelenleg csak a sokszoros munkát látom, fel-le mozgatás és beállítgatás állandóan...

novakl Creative Commons License 2022.07.24 0 0 34271

Zeiss Jena 160-ashoz én csak a Semiplan 3,2-est ismerem. Ez nem a legjobb objektív, egy sima ragasztott lencse. Létezik viszont 4x-es és 2,5x-ös Planachromat.

Van 160-asban 3,2 plánakromát (3,2/0,10). A 2,5/0,07 helyett ezt használom kis nagyítású lencsének, ugyanis ugyanolyan kompenzációt igényel, mint a nagyobb nagyítású plánlencsék.

Előzmény: jalpar (34262)
jalpar Creative Commons License 2022.07.23 -2 1 34270

,,...mert nem a mikroszkóppal egybeépített cucc....''

Ja, hogy ennyire fekete ez a cucc. Azt hittem már az egybeépített cucc.

,,Nem érdekes hány centiről éles az izzószál képe a falon.''

Ez részben igaz. A lámpa távolsága hatással van arra, hogy mennyire lesz jól korrigált a kondenzor a nyíláshibára. A kondenzorok 30cm-es lámpatávra vannak korrigálva (illetve egyesek végtelenre, de ez egy másik történet), szóval elméletileg oda kell tenni.

Elméletileg, mert a gyakorlatban ez még a gyári távtartós külső lámpánál sincs így. Azért mert kompromisszumot kell kötni:

Minél messzebb viszed a lámpát, annál nagyobb apertúrát világít ki (a cél az általad emlegetett 32mm), viszont annál kisebb lesz a mezőrekesz képe (azaz annál kisebb részletét világítja meg a tárgynak).

A gyári távtartós lámpánál az a kompromisszum, hogy közelebb van a lámpa, mint kéne, ezért nem is világítja ki a teljes apertúrát, viszont cserébe elég nagy a kivilágított látómező.

Lehetne olyan lámpát csinálni, aminek elég nagy a mezőrekesze is és elég nagy apertúrát is világít ki egyszerre, de ehhez vagy nagyobb világítófelületű lámpa vagy sokkal bonyolultabb optika kellene.

Előzmény: rferi (34268)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.23 0 0 34269

Köszönöm.

rferi Creative Commons License 2022.07.23 -2 0 34268

Nem érdekes hány centiről éles az izzószál képe a falon. A lámpát oda teheted, ahova akarod, mert nem a mikroszkóppal egybeépített cucc.Rakhatod közelebb, távolabb.

Úgy lődd be a ledet a lámpában, hogy amikor éles a képe a falon, akkor a világító felület képe a falon akkora legyen, ami legalább a sarkainál lefedi az apertúrarekeszt, ami ugye a rég fekete Zeisseknél 32mm. Mert majd úgyis arra kell rávilágítson, nem a falra, és azon kell majd élesre beállítani a világítótest képét a Köhler szerint.

Előzmény: Törölt nick (34266)
jalpar Creative Commons License 2022.07.23 -2 1 34267

,,Hány centiről éles az izzószál képe a falon?''

Leírtam, nem?

Ezt pontosan illik beállítani, pont ezért állítható az eredeti lámpa helye is.

Előzmény: Törölt nick (34266)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.23 0 0 34266

Értem és nagyszerű dolog, de az asztalomon már van két LED szabályzó, a sztereo mikroszkóp alsó és felső megvilágításához és a régi mikroszkóplámpát nem akarom túlbonyolítani. Világít és 19 centiről éles a LED képe a falon. Ezt használom a fáziskontraszthoz.

Hány centiről éles az izzószál képe a falon?

Előzmény: jalpar (34265)
jalpar Creative Commons License 2022.07.23 -2 1 34265

Erre gondoltam:

https://www.ebay.de/itm/253077520277

Az 5A-es verzió 30EUR, ezért a pénzért digitális kijelzővel mutatja, hogy mennyivel hajtod a LED-et (áramerősség, feszültség, teljesítmény), előre be tudsz programozni többféle beállítást stb.

Előzmény: Törölt nick (34264)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.23 0 0 34264

Tudom, építettem már ilyet, szabályozható, amint látszik LM-350 IC és 6K8 helitrimmer meg apróságok

de teljesen jól működik közvetlenül a kínai adapterre forrasztva is.

Előzmény: jalpar (34263)
jalpar Creative Commons License 2022.07.23 -2 1 34263

,,1800 Ft egy 3,3 V-nak mért, névleg 3 V adapter Kínából, arra a 3V 1W vagy 3W led közvetlenül ráköthető. Kicsit melegszik.''

Nem lesz az jó. A ledet kapcsolóüzemű táppal, áramvezérelt módban kell használni. Abból, hogy 1W-os és 3W-os led is ráköthető, az következik, hogy ez vagy feszültségvezérelt, vagy egyáltalán nem szabályozott.

Emellett, már az 1W-os led olyan erős, hogy kifolyik a szemed, ha belenézel. Normál áteső fény vizsgálatokhoz a tizede is elég ennek, tehát le kell szabályozni.

Szóval érdemes beruházni szabályozható egy Step Down átalakítóba. Nem túl drágán kapható olyan, amin LCD-panel van, és kényelmesen be tudod állítani mind a feszültség, mind az áramerősség limitet (az utóbbira van szükség!).

Keresd vissza a fórumon, sokunk elmondtuk a tapasztalatunk, hogy milyet érdemes venni.

Előzmény: Törölt nick (34261)
jalpar Creative Commons License 2022.07.23 -2 1 34262

,,Meg tudja mondani valaki, hogy a fekete zeissek eredeti mikroszkóplámpájánál, amelyiknél a rekesszel ellentétes oldalon lehet dőlésszöget állítani,''

A rekesznek két ellentétes oldala van. Te melyikre gondolsz? Egyébként e tekintetben gyakorlatilag az összes mikroszkóp ugyanúgy néz ki (fekete/szürke/fehér, Zeiss, NemZeiss): izzó, kollektorlencsék, mezőrekesz, tükör, apertúrarekesz+kondenzor jön sorban.

,,hány centire jelenik meg az izzó éles képe (a falon)''

A falon??? Helyes beállításkor az izzó képének az apertúrarekesz síkjában kell élesnek lennie.

,,illetve hol lehetne a 160-as és hosszú szürke zeisshez 3,2x objektívet szerezni?''

Zeiss Jena 160-ashoz én csak a Semiplan 3,2-est ismerem. Ez nem a legjobb objektív, egy sima ragasztott lencse. Létezik viszont 4x-es és 2,5x-ös Planachromat.

Úgy általában: ezeket a használtpiacon lehet beszerezni: Vatera, Jófogás, eBay. Az első kettőn véletlen szerencse esetén, az eBay-en többé kevésbé rendszeresen előfordulnak.

Előzmény: Törölt nick (34259)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.23 0 0 34261

Nincs eredeti izzóm, csak egy led-em. Illetve 10 mert azt hittem, egyet küldenek 600 Ft-ért, de 10 darab jött egyben, úgy kell letördelni egyenként a ledeket...

Nem tudom hova pozicionáljam, ezért lenne jó tudni, hogy a falra vetítve milyen messziről ad éles képet izzóval. Most 19 cm.

1800 Ft egy 3,3 V-nak mért, névleg 3 V adapter Kínából, arra a 3V 1W vagy 3W led közvetlenül ráköthető. Kicsit melegszik.

Előzmény: rferi (34260)
rferi Creative Commons License 2022.07.23 -2 1 34260

Hát, én még a kérdéseket sem értem.

Előzmény: Törölt nick (34259)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.23 0 0 34259

Meg tudja mondani valaki, hogy a fekete zeissek eredeti mikroszkóplámpájánál, amelyiknél a rekesszel ellentétes oldalon lehet dőlésszöget állítani,

hány centire jelenik meg az izzó éles képe (a falon)

illetve hol lehetne a 160-as és hosszú szürke zeisshez 3,2x objektívet szerezni?

jalpar Creative Commons License 2022.07.22 -2 1 34258

Olcsónak olcsó, de én nem venném meg.

Nagyon praktikus egy laborba gyors rutin vizsgálatokra, de játszadozásra kevésbe alkalmas, mert nem nagyon variálható.

Előzmény: halmos ferenc (34257)
halmos ferenc Creative Commons License 2022.07.22 0 0 34257
ruzsa janos Creative Commons License 2022.07.22 0 0 34256

Nagyon úgy néz ki, mint egy Epityp2 klón. Annál felülre teszed a mintát, a fényt pedig egy félig áteresztő tükörrel vetíti be az objektíven keresztül. Végtelenes mikroszkóp, a fényútba be tudsz tenni szűrőket, analizátort, a világításba pedig polarizátort.

Előzmény: Törölt nick (34255)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.22 0 0 34255

Elképzelhető, hogy egy használható valami?

A tetejére kell odatenni a mintát, gondolom.

Fényfirrás mi lehet?

Feltehetően objektíven keresztül világítja meg a mintát...?

Előzmény: rferi (34253)
novakl Creative Commons License 2022.07.21 0 0 34254

Amennyire tudom a legtöbb (az összes?) metallurgiai vázon van polarizációs lehetőség.

Előzmény: rferi (34253)
rferi Creative Commons License 2022.07.21 -2 0 34253

De igen, és a metallurgiában is használnak polarizációt.

A Neophotomra is létezett.

Előzmény: Törölt nick (34249)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.21 0 0 34252

Annyi mikroszkóp vázat árulnak objektív nélkül. Hova lettek az objektívek?

Törölt nick Creative Commons License 2022.07.21 0 0 34251

Ha az ember egy "vastagabb" dolgot néz, akkor a különböző helyeken a kis mélységélesség miatt kvázi "metszeteket" készíthet.

Van olyan program, ami ebből 3d modellt épít?

Megadom, hogy mennyit mozdítok képenként, aztán megkapok egy 3d amőba vázat...

jalpar Creative Commons License 2022.07.21 -2 1 34250

Nem zárja ki a kettő egymást.

Nem vagyok otthon a metallurgiában, de könnyen lehet, hogy használnak polarizációs módszereket.

Legalábbis a legtöbb felülvilágítós mikroszkópon van lehetőség polarizációs vizsgálatra.

Előzmény: Törölt nick (34249)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.21 0 0 34249

A 90 fokos forgatás az nem polarizációra utal?

Előzmény: jalpar (34248)
jalpar Creative Commons License 2022.07.21 -2 1 34248

Láttam ezt már az eBay-en, szerintem ide a fórumra is belinkelte már valaki.

Sajnos nem emlékszem, miféle szerzet, de - ahogy Feri is írta - ez egy ipari fémvizsgáló mikroszkóp.

Előzmény: Törölt nick (34246)
rferi Creative Commons License 2022.07.21 -2 0 34247

Szerintem egy régi fémvizsgáló cucc, de szerintem nem orosz, hanem német. Szerintem háború előtti, és műhelybe való, ezért olyan egyes részek kialakítása, amilyen.

Előzmény: Törölt nick (34246)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.20 0 0 34246

Köszönöm!

-------------

Ez valami polár izé, de mi?

https://www.vatera.hu/mikroszkop-vagy-valami-ilyesmi-regi-szovjet-kutatointezeti-retro-3184369946.html

Előzmény: rferi (34245)
rferi Creative Commons License 2022.07.19 -2 0 34245

A tárgyasztalnak van egy konzola, amin van egy recés csavaró, kifelé, az orrod előtt.Krómozott.

Azt melegítsd meg hőlégfúvóval, akkor ki lehet tekerni a beállt zsír olvadása miatt, és onnantól az asztal levehető a konzolról.

Előzmény: Törölt nick (34244)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.19 0 0 34244

Hogyan lehet lecserélni egy Ergaval és egy Amplival tárgyasztalát? Gondolom egyformák, de mit kell rajtuk kicsavarni?

Semmi nem mozdul, minden csavar be van állva, tehát milyen sorrendben és miket kell kitekerni?

Előzmény: novakl (34243)
novakl Creative Commons License 2022.07.19 0 0 34243

Ezért mondom, hogy nem bízom a soktízezresnek hirdetett megapixelekben...

Előzmény: Törölt nick (34241)
novakl Creative Commons License 2022.07.18 0 0 34242

Köszönöm szépen!

Előzmény: ruzsa janos (34234)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.17 0 0 34241

Igazad van, ezért néztem így, mert ezzel tudtam letesztelni, hogy valóságosak-e azok a részletek, amik a képen látszódnak. És nem azok.

Lényegében e 48 MP kínai kamera valós felbontása 3 vagy 4 MP. mindössze.

Előzmény: jalpar (34240)
jalpar Creative Commons License 2022.07.17 -1 1 34240

Itt most valószínűleg nem erről van szó, de azzal azért érdemes vigyázni, hogy a 6,3x-os objektív által alkotott képen (azonos méretre nagyítva) mindenképpen kevesebb részlet lesz, mint a 40x-esel készültön. A nagyobb apertúra nagyobb feloldást is jelent. (Illetve: elsősorban azt jelenti)

Előzmény: Törölt nick (34237)
jalpar Creative Commons License 2022.07.17 -1 1 34239

Oké, az előző képeden nem látom ezt jelenséget, még úgy se, hogy tudom mit kell néznem, de ez vszeg az én hibám.

Ezen a második képen viszont tényleg elég látványosan látszik a dolog.

Ez egy sima felskálázott kép, ráadásul szerintem valami elég egyszerű algoritmust használva, leginkább egy lineáris interpolációnak tűnik.

Előzmény: Törölt nick (34238)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.17 0 0 34238

Ezen a skáláról készült képen jól látszik a 45 fokos kamu részletgazdagság

Előzmény: Törölt nick (34237)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.17 0 0 34237

40x objektívvel készült a valóság.

6,3x objektívvel a teszt.

A 48 vagy választhatóan 16 MP kép ránézésre sok részletet tartalmaz, azonban azok a részletek nem a valóságot mutatják, hanem jobban megnézve egy 45 fokos mintázat ismerhető fel, amit nyilván azért hoztak létre, hogy a 3 vagy 4 MP információtartalom többnek tűnjön.

Azonban az a mintázat hamis információ, semmi olyat nem tartalmaz, ami a 40x objektívvel készült valóság része lenne...

3 vagy 4 MP-ig le kell menni, hogy eltünjenek a nem valódi részletek, vagyis a 45 fokos mintázat.

Előzmény: jalpar (34236)
jalpar Creative Commons License 2022.07.17 -1 1 34236

Biztos egyedül vagyok ezzel, de nem értem.

Mi ez a két kép? Hogy készült? Milyen következtetést kell levonni belőle?

Előzmény: Törölt nick (34235)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.17 0 0 34235

A bal oldal a valóság a jobb oldal egy olyan kép, ami nem tartalmaz HAMIS ! részletet a képfeldolgozásból.

Vagyis a kamera hasznos felbontása mindössze 3 MP.

Olyan részleteket tesz bele a kínai csoda a képbe, amelyek nincsenek is ott, így jobb felbontásúnak tűnik, mint a valóságban.

ruzsa janos Creative Commons License 2022.07.17 0 0 34234

Akkor majd küldök!

Előzmény: novakl (34233)
novakl Creative Commons License 2022.07.17 0 0 34233

Sajnos nincsen, de majd körülnézek itt-ott, hátha találok. Viszont ha Neked van még alumínium-oxid lapod csiszoláshoz, akkor érdekelne. Tényleg remek, a kézi metszéshez használt borotvámat kitűnően élesíti :)

Előzmény: ruzsa janos (34232)
ruzsa janos Creative Commons License 2022.07.16 0 0 34232

Uraim,

volna esetleg valakine MOM Te-B23 típusú teodolithoz használati útmutatója, esetleg szervizkönyve?

Törölt nick Creative Commons License 2022.07.16 0 0 34231

Köszi. Akkor ez is pancsolós dolog.

Reméltem, hogy nem.

Még egyszer köszi.

Előzmény: macisfiu71 (34229)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.16 0 0 34230

Nem. A kondenzor és a tárgylemez közé kellene?

Előzmény: macisfiu71 (34229)
macisfiu71 Creative Commons License 2022.07.16 0 0 34229

Immerziót használsz?

Előzmény: Törölt nick (34228)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.16 0 0 34228

Van valami ötlete valakinek, hogy miért nem látok semmit?

Még nem használtam ilyet, minden rekesz nyitva, ha egy papírt fölé rakok, nem látom, hogy fény érné.

Törölt nick Creative Commons License 2022.07.15 0 0 34227

Úgy néz ki, hogy egy nagyobb készlet van értékesítve.

https://www.vatera.hu/carl-zeiss-jena-amplival-mikroszkop-vaz-3181749791.html?bk_source=kiemelt_aukciok_nyito&bk_campaign=gravity&bk_content=rwd_index_sponsored&bk_referral=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F&bk_term=carl%20zeiss%20jena%20amplival%20%20mikroszkop%20vaz

Az egyiket megvettem. Azon TELJESEN beleszáradt a zsír, most már az NA állító szépen jár.

A látható hiányokon kívül a tárgyasztal szemből látható négy kis pöcke közül az egyik törött volt.

Ránézésre egyébként megvan, csak a szükséges szerszámok hiányoznak, kondenzor állító kulcs.

Olyat honnan lehet szerezni?

novakl Creative Commons License 2022.07.13 0 0 34226

Mert úgy tűnik valamin felfekszik az a "láb", szerintem az anya fecskefarkas résznek vízszintesen kell állnia.

Előzmény: novakl (34225)
novakl Creative Commons License 2022.07.13 0 0 34225

Nem valamilyen Neophotos cucc?

Előzmény: jalpar (34224)
jalpar Creative Commons License 2022.07.13 -1 1 34224

Ez mi a manó lehet?:

https://www.ebay.co.uk/itm/325171500195

Szerintem már több hónapja fent van, azóta kutatok az emlékeimben, de nem bírok rájönni.

jalpar Creative Commons License 2022.07.13 -1 1 34223

Aki esetleg nem ismeri az IMG-s trükköt, itt van teljes felbontásban:

https://photos.app.goo.gl/Hb4zU7128mVZ3uYY6

Korrigálni kell magam. Ez a feltöltött kép is már kicsinyített: csak 2000x2000 pixel. Ez - írd és mondd - 4MP.

Erről a lekicsinyített képről egy kifogástalan minőségű 50x50cm-es nagyítást lehetne készíteni (1:1-re rázoomolva ennél is nagyobb a kép a monitoromon, és közel kell hajoljak, ha látni akarom a monitor pixeleit).

Bár lehet, hogy csak szimplán romlik a szemem.

Nektek kevés ez felbontás?

Az biztos, ha egy mikrofotómban annyi részlet lenne, mint ezen a képen, elégedetten csettintenék.

Előzmény: jalpar (34213)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.13 0 0 34222

ezért írtam 6 MP-t és nem 8-at

Előzmény: lesi fotós (34221)
lesi fotós Creative Commons License 2022.07.13 0 0 34221

Csak csendben jegyzem meg,hogy a szenzor pixelek aránya nem befolyásolja a kijelző pixelfelbontását. A 4:3 oldalarányú TV-n is nézhetsz 16:9-es filmet,legfeljebb választhatsz:

1, a teljes függőleges felbontást nézed: ekkor a kép bal ill. jobb oldalán elveszik az infó;

2, széles vásznú méret: teljes vízszintes felbontás,cserében alul és felül fekete csík.

Ennyi és nem több.

Előzmény: Törölt nick (34218)
jalpar Creative Commons License 2022.07.13 -1 1 34220

Annyiban nem értek egyet a cikkel, hogy mobiltelefonnal is lehet profi képet/filmet csinálni, és csinálnak is.

Mert egy kép/videó nem attól lesz művészi, esztétikai értelemben értékes, hogy az elérhető legújabb technológiákkal, az annak megfelelő paraméterekkel készül.

Nagyon sok mai mainstream filmnél (és látványos fotónál) azt érzem, hogy ezek az eszközök öncélúak, magukban próbálják eladni az alkotást.

Előzmény: lesi fotós (34215)
jalpar Creative Commons License 2022.07.13 -1 1 34219

Egyetértek. Ez a 4K őrület is leginkább azért van szerintem, mert ezzel belehajszolják az embereket egy csomó befektetésbe. A drága monitor csak a kezdet. Ha elkezdesz 4K-ban videózni, egyszer csak nem elég a videó kártya, hirtelen dög lassú lesz a géped, a merevemez 5 videó után betelik, kicsit lesz az internet sávszélesség.

Az eredmény pedig alig lesz jobb.

A "Jó, a rossz és a csúf", vagy a "Rosencrantz és Guildenstern halott" finoman se 4K, és szerintem nem is lenne jobb, ha az lenne. Pedig elég látványos jelenetek vannak bennük.

Előzmény: lesi fotós (34212)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.13 0 0 34218

34212 hozzászólásban

a kép nem 4:3

Előzmény: lesi fotós (34216)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.13 0 0 34217

Az emberi szem pásztázza a képet, igazából a vakfolt a bizonyíték, hogy a kép egy részét csak kreatívan kipótolja.

Elég lenne egy alacsony felbontás is, ha azon lenne egy kis folt, ami épp ott nagy felbontású, ahova nézel. Mivel ez túl macerás, az egész képet nagy felbontásúra csinálják.

lesi fotós Creative Commons License 2022.07.13 0 0 34216

Ezzel,most mit is akartál mondani? Nem értelek....

Előzmény: Törölt nick (34214)
lesi fotós Creative Commons License 2022.07.13 0 0 34215

"a 13éves 12MP-es géppel még mindig jobb fotókat lehet csinálni, mint bármelyik 48MP-es mobiltelefonnal.": 

Megapixel háború, avagy miért nem elég az okostelefonod kamerája egy profi videóhoz (netenavideom.hu)

Az külön tetszik,hogy megnézem a 48 megás telefonos jpg-t,ami kisebb,mint a csanon 18 megás jpg képe. :-)

Előzmény: jalpar (34211)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.13 0 0 34214

4:3 a szenzor

jalpar Creative Commons License 2022.07.13 -1 1 34213

Aki esetleg nem ismeri az IMG-s trükköt, itt van teljes felbontásban:

https://photos.app.goo.gl/Hb4zU7128mVZ3uYY6

Ráklikkelve, aztán az (i)-re klikkelve látszanak a felvételi adatok is.

Előzmény: jalpar (34211)
lesi fotós Creative Commons License 2022.07.13 0 0 34212

Innen: https://www.fotoshirek.hu/full-hd-es-4k-jelentese/

SZERINTEM(!):nagy itt a kép zavar. :-) Ha jól megnézzük a lenti adatokat,akkor abból elég jól látszik,hogy a pixelszámok növekedésével arányos a kép méret növekedés (legalábbis jó közelítéssel!). Számomra ebből az a -lehet.hogy téves!- következtetés jön le,hogy az különböző képmegjelenítők egységnyi felületére eső pixelszám közel egységnyi. Ha ehhez hozzávesszük azt az apróságot,hogy az emberi szem vízszintes látószöge általános nézet szerint valahol 40 fok körül van,akkor ebből adódik,hogy a nagyobb képmérerthez hozzátartozik egy megfigyelési távolság. Ebből viszont az is következik,hogy az emberi szem felbontásánál jobb kijelzőt készíteni lehet,de minek, hiába van benne több részlet nem fogja látni a megfigyelő. Ezért aztán nem is ebből az irányból kellene megfontolni SZERINTEM(!) a sok megás képet. Ennek akkor -és csak akkor!- van értelme,ha a többlet felbontást ki tudod használni (pl: kivágott kép részletből láthatóvá válik az a részlet,ami az eredeti kép  "teljes  méretű" (mert,ugye leméreteződik a kijelző felbontásához igazodva!)  megjelenítésekor elveszik):

Nem győzőm hangsúlyozni,hogy: SZERINTEM! :-)

Előzmény: Törölt nick (34210)
jalpar Creative Commons License 2022.07.13 -1 1 34211

A sztenderd fotó kiállítási méret 30x40cm.

Ehhez képest a monitorom cca. 40x50cm. Ezen néztem a videót, és amikor belezoomol, és az se zavar.

Szerintem kicsit (pontosabban: nagyon) túl van hajszolva ez a pixelnövelősdi.

Miért akar valaki egy 100x150cm-es képet csinálni és azt 25cm-ről nézegetni?

Az első digitális gépem 12MP volt (Olympus E620) a mostani 20MP (Olympus OM-D E-M1 Mark III).

Egy csomó mindenben mérföldekkel jobb, de a felbontás növekedéstől ezek közül a legutolsó. Attól még egyetlen képem se lett jobb, a 12MP is bőven elég volt nekem mindenre.

Az azzal a 13éves 12MP-es géppel még mindig jobb fotókat lehet csinálni, mint bármelyik 48MP-es mobiltelefonnal.

Pl. ez a kép egy 16MP-es képből lett kivágva (Olympus OM-D E-M5 Mark II):

Kell ennél több? Szerintem nem.

Jobb lenne 2x vagy 4x ekkora felbontásban? Szerintem nem, de kíváncsi vagyok a véleményetekre.

Pedig azért ebben a képben vannak részetek. Minden szőrszál élesen látszik.

Lehet ilyen képet egy 48MP-es mobillal csinálni? Szerintem nem.

Előzmény: Törölt nick (34210)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.13 0 0 34210

4:3 oldalaránynál a 2160-as függőleges felbontás (4k) 6 MP ha egy kicsit felnagyítja a videóhoz az 5 MP-t, akkor alig van minőségromlás. És ehhez ugye 4k monitor kell, ami nincs mindenhol... egy sima 1080-as monitoron nyilván nem látni semmit, mert az csak 2 MP.

Hát igen a 2 MP monitorra elég az 5 MP

Előzmény: jalpar (34209)
jalpar Creative Commons License 2022.07.13 -1 1 34209

A megapixel témához:

A fickó elővett egy közel 20 éves kamerát, az Olympus E1-et (2003-ban jelent meg). Ez volt az első (még nem micro-) FourThird kamera, 5MP-es CCD szenzorral.

Érdemes megnézni a fotókat, amit csinált vele. Színek, részletek, dinamika. Egy kettőbe bele is zoomolt:

https://www.youtube.com/watch?v=yShO9DNpm1w

lesi fotós Creative Commons License 2022.07.13 0 0 34208

Még 1x OFF!

https://www.nasa.gov/press-release/president-biden-reveals-first-image-from-nasa-s-webb-telescope

A képek nagyban megnyitva csodálatosak!

ON!

lesi fotós Creative Commons License 2022.07.12 0 0 34207

Igen.

Előzmény: jalpar (34206)
jalpar Creative Commons License 2022.07.11 -1 1 34206

Ez saját kép?

Előzmény: lesi fotós (34205)
lesi fotós Creative Commons License 2022.07.11 0 1 34205
Előzmény: lesi fotós (34204)
lesi fotós Creative Commons License 2022.07.11 0 1 34204

Off!

ez is egy bolygózás.Nem is egy,de mindjárt 4. :-)  

ON!

Előzmény: novakl (34202)
lesi fotós Creative Commons License 2022.07.11 0 0 34203
Előzmény: novakl (34202)
novakl Creative Commons License 2022.07.11 0 0 34202

Bolygózni.

Előzmény: lesi fotós (34201)
lesi fotós Creative Commons License 2022.07.11 0 0 34201

"használják egyesek csillagászkodásra (majd én is fogom).": és mit szeretnél vele csillagászkodni? :-)

Előzmény: novakl (34198)
novakl Creative Commons License 2022.07.11 0 0 34200

,,Basler A622f firewire kamera 1/1,7" lapkával,''

Ilyenem nekem is van, 2000Ft-ért vettem a Vaterán.

Ugyanattól az eladótól egész biztosan, a kollégámmal együtt 3-3-at vettünk belőle, olyan olcsó volt. Ráadásul az objektívje minőségi 25 mm-es rendszer. Ki akarom próbálni lupelencsének.

Csak a gépemen nincs Firewire. Te hogy csatlakoztattad?

Firewire-ral :) Vettem egy használt laptopot, amelyiken mindenféle csatlakozó is van.

Árulják egyébként ugyanezt a kamerát Ethernet csatlakozással is, gyenge 1600 dollárért: https://www.artisantg.com/TestMeasurement/90779-3/Basler-A622f-UNI-Camera

Ja, de firewire csatolóval is sokkal több 2000 Ft-nál. A Basler márkás cég.

,,A nagyobb szenzorú kamerák a cserélhető objektíves hasonló felbontású fényképezőgépeknél drágábbak.''

De nem egy monokróm fényképezőgépnél. Szerintem csak a Leica gyárt ilyet. És UV/infra szűrő szerintem még azon is van.

A szűrőt a gépről le lehet szedni és használtat 100 000 alatt (sokszor 50 000 alatt) kapsz.

Előzmény: jalpar (34199)
jalpar Creative Commons License 2022.07.11 -1 1 34199

,,Basler A622f firewire kamera 1/1,7" lapkával,''

Ilyenem nekem is van, 2000Ft-ért vettem a Vaterán.

Csak a gépemen nincs Firewire. Te hogy csatlakoztattad?

Árulják egyébként ugyanezt a kamerát Ethernet csatlakozással is, gyenge 1600 dollárért: https://www.artisantg.com/TestMeasurement/90779-3/Basler-A622f-UNI-Camera

Azon kívül, hogy nem tudom használni, a másik bajom vele, hogy kicsi a szenzor, ezért tetszett meg a m43-as asztrokamera.

,,A nagyobb szenzorú kamerák a cserélhető objektíves hasonló felbontású fényképezőgépeknél drágábbak.''

De nem egy monokróm fényképezőgépnél. Szerintem csak a Leica gyárt ilyet. És UV/infra szűrő szerintem még azon is van.

Előzmény: novakl (34198)
novakl Creative Commons License 2022.07.11 0 0 34198

Szerintem használhatók, csak nagyon drágák általában. Nekem ugyan nem ilyen van, hanem Basler A622f firewire kamera 1/1,7" lapkával, de ezt szintén használják egyesek csillagászkodásra (majd én is fogom). A nagyobb szenzorú kamerák a cserélhető objektíves hasonló felbontású fényképezőgépeknél drágábbak. Inkább akkor jók, ha nagyon nagy felvételi képsebesség szükséges, illetve ha hűtve kell használni az elektronikus zaj csökkentése céljából.

Előzmény: jalpar (34196)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.11 0 0 34197

Szerintem a kevés fényre vannak optimalizálva, akár aktív hűtéssel is...

Előzmény: jalpar (34196)
jalpar Creative Commons License 2022.07.11 -1 1 34196

Ha már fotózás:

Azt láttam, hogy vannak asztrofotózáshoz való kamerák m43, APS és fullframe szenzorral, színes és monokróm is. Főleg ez utóbbi mozgatta meg a fantáziámat.

Szerintetek ez mennyire lenne használható mikroszkóphoz?

jalpar Creative Commons License 2022.07.11 -1 1 34195

"Dehát látszik a példákon, hogy sikerült több jót is kikisérletezni..."

Persze, ha van 50 okulárod, akkor véletlen lehet szerencséd, és kijön egy elfogadható konstelláció. De ez véletlen.

Játéknak jó, de ha neked nincs pont ugyanaz, mint neki akkor kicsi az esély, hogy hasonló eredményt elérsz. (Még az azonos nevű okulárok felépítését is szokták változtatgatni a gyártók.)

Az afokális setup biztosabbnak, és szinte biztos, hogy jobb eredmény ad, mint ez.

Előzmény: Törölt nick (34194)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.11 0 0 34194

Dehát látszik a példákon, hogy sikerült több jót is kikisérletezni...

Előzmény: jalpar (34193)
jalpar Creative Commons License 2022.07.10 -1 1 34193

Lehet szórakozni ezzel a kombinálgatással, de nem sok értelme van szerintem. Különböző okulárok elemeit összerakva csak véletlen kapsz jól korrigált lencserendszert.

Akkor már sokkal inkább érdemek az afokális fotózással(*) kísérletezgetni. Két jól korrigált lencserendszer együtt is jól korrigált lesz. Megfelelő fotóobjektívvel plusz a jó öreg K5-ös ill. a PK6,3-as okulárokkal a teljes 23mm-es ill. 20mm-es látómezőt ki tudod használni, és még a színnagyítási hiba is megfelelően korrigálva lesz.

Pl. egy 50mm-es objektív esetén a a szenzor síkjában a fenti látómezők 23mm (K5) illetve 25.2mm (PK6,3) átmérőjű körökre képződnek le (az m43 szenzor képátlója 21.6mm, az APS-C-jé 28.8mm (illetve a Canonnál 27mm).

Ha 25mm-es objektívot használsz (m43-as alapobjektív), akkor ennek a fele lesz a kép, így már a teljes kör látómező rajta lesz a szenzoron.

(*) Vagyis amikor a vizuális okulár elé egy fotóobjektívot+fényképezőgépet (vagy mobiltelefont) teszel.

Előzmény: Törölt nick (34192)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.09 0 0 34192

Nagy látómezős okulárom nekem is van, de ezek fényképek és van olyan, ami kihasználja a 12 MP-ben levő lehetőséget...

...elképesztő, ahogy kombinálja az okulárokat.

Azt hittem, ilyen csak a filmekben van :)

https://youtu.be/SR3aIzfNMXM?t=161

Előzmény: jalpar (34191)
jalpar Creative Commons License 2022.07.09 0 1 34191

,,40x objektívvel 0,4 mm-es tárgy méret, hogy a lekerekítés a sarkokon sem látszik?''

Ha a képátlót 0.5 mm-nek vesszük, akkor ez 20mm-es látómezőt jelent (0.5*40). Az ilyen okulár azért nem fehér holló.

Pl. az NDK-s Zeiss Jénaiak közül:

- A PKw 10x-es ill. Pw 10x-es készült 18mm-es és 20mm-es változatban is.

- A PK 6,3x-os látómezeje szintén 20mm.

- De lehet fokozni: a régi K 5x és A 5x okulárok látómezeje 23mm.

Előzmény: Törölt nick (34190)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.09 0 0 34190

Ezen meg vagyok döbbenve.

Stage micrometer (left) and mitosis slide of an onion (right) photographed with Zeiss-Winkel 40/0.65 and hybrid eyepiece L6-P10.

40x objektívvel 0,4 mm-es tárgy méret, hogy a lekerekítés a sarkokon sem látszik?

Paff...

Előzmény: Törölt nick (34189)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.09 0 1 34189

Nem tudom, hogy ez volt-e betéve korábban?

https://microscopyofnature.com/microphotography-hybrid-eyepieces

Törölt nick Creative Commons License 2022.07.09 0 0 34188

Zár/lakat boltban van 13mm-es fém gyűrű, nem tudom mire használják.

Pont akkora, mint egy kis fedőlemez.

UV ragasztóval vastagabb beágyazáshoz jó

Törölt nick Creative Commons License 2022.07.09 0 0 34187

Most, hogy referenciának van egy 1x és egy 0,4x reduktorom is, látszik, hogy a 0,3 az a felirat ellenére valójában 0,5x

Előzmény: Törölt nick (34184)
novakl Creative Commons License 2022.07.04 0 0 34186

Köszi szépen. Sejtettem, mert a Lomo a Zeiss alapján készült. Csak alapból nagyobb látómezőre számítottam, mivel kis nagyításra ezt ajánlják, nagyra pedig a kardioidot.

Előzmény: mrobes (34185)
mrobes Creative Commons License 2022.07.04 0 0 34185

A Zeiss is ilyen, az enyém a 25x objektívvel még jól működik, de a 10x -nek már csak kb. 2/3 részét világítja ki.

Előzmény: novakl (34183)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.04 0 0 34184

Elnézést.

20x a 0,4mm nyilván a 8x az 1 mm képméret 

Előzmény: Törölt nick (34181)
novakl Creative Commons License 2022.07.03 0 0 34183

Kérdezem mindazoktól, akiknek van preparáló váltókondenzora, hogy kb. mekkora területet világít ki sötét látótér üzemmódban? Az én Lomo kondenzorom csupán kb. 2 mm átmérőjű fényfoltot ad, tehát 16:1-es tárgylencsénél gyengébbet nem tudok rendesen használni vele.

Törölt nick Creative Commons License 2022.07.03 0 0 34182

Természetesen kell hozzá az 5mm-es távtartó !!!!

Előzmény: Törölt nick (34181)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.03 0 0 34181

Szerintem a

Zeiss 8x és a 0.3 feliratú reduktor

Előzmény: Törölt nick (34180)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.03 0 0 34180

Ez egy fura dolog. Vettem a 0,4x reduktort, ami középen erős ac-t csinál és igazából a tubuson túl kéne tenni. A képméret 9mm a tárgyméret 0.48 mm

Az új, a kamerába belenyúló 0.3x pont a tubusba való, a képméret nyilván szintén 9mm a tárgyméret viszont 0.41 mm. Vagyis kisebb ! Miközben nagyobbnak kéne lennie a felirat alapján.

Az ideg az gamma 10x volt

a gyilkosrovar kínai 45 EP 4x felső megvilágítással.

Nyilván minden esetben több képből lett csinálva.

A videoval meg vagyok elégedve, de a szenzor szerintem 12 MP amiből ostoba módon 48 MP-t csinálnak, de nem is a képből, hanem a gyenge jpg-ből...

Előzmény: lesi fotós (34179)
lesi fotós Creative Commons License 2022.07.03 0 0 34179

Milyen objektív? (mekkora az eredő nagyítás?)

Előzmény: Törölt nick (34178)
Törölt nick Creative Commons License 2022.07.02 0 0 34178

Gamma 10x a 0,3 reduktorral. Kicsinyítve

Törölt nick Creative Commons License 2022.07.02 0 0 34177

A 48 MP kamera a kép infója szerint 2x digitális zoom-ot használ alap esetben, ami azt jelenti, hogy 12 MP valójában, ami meg is felel a kép kinézetének...

Hagyományos A10 okulár és a 0,3x reduktor képkivágásának összehasonlítása

halmos ferenc Creative Commons License 2022.06.29 0 0 34176

Egy holland mikroszkóp szerviz (Joop Microscoop ) szeretne most eladni sok mikroszkópot, mert költöznie kell. Gondoltam, hátha érdekel valakit közületek a dolog, ezért megosztom. Itt a hirdetése a Fbookról: Friends of Leeds Microscopical Society  · Joop Microscoop  ·   · I (my company TDKK.nl) is renting an office in a building where also a solar company houses. They have attracted a number of new staff, and are growing out of their room, now they have an eye on my spot.....I am willing to move, but need (some time, and) to get rid of a number of microscopes that I have standing here... in order to have to move less, when time comes.So I try to sell my scopes and get them a good location.I am in a good (lower price) mood, and ask a low but fair price for quality items and have already gave 30 KG of obsolete fluorescent equipment away for free (+ postage cost)Lets start with this gray Dialux 170mm, incl LED light, recent full (total rebuild) service 100x1,25 pl40x0,65 pl25x0,5 and 10x0,25Periplan 10 x eyepieces, standard condensorName the price you want to give for it.... I will let you know if (that) you are the lucky oneThis scope is in perfect conditionI will ship world wide on your cost

claude13 Creative Commons License 2022.06.29 0 0 34175

Nagyon köszönöm !

De inkább nem próbálkozom. Marad a szerviz.

rferi Creative Commons License 2022.06.29 -1 0 34174

Aham...

Ennek a szétszedése úgy indul, hogy a frontlencsés végén le kell tekerni azt a gyűrűt, amiben az a hernyócsavar van.

Ez rejt némi nehézségeket, mert a hernyócsavar csak sliccelt, és ha be van szorulva például kosz miatt, vagy mert betapasztották, akkor a csavarhúzóval szétfeszítheted a csavar felső végén a sliccelt részt.

Ez azt jelenti, hogy rögtön bele is szorítod azt a szakaszt az anyamenetbe, és az istennek sem akar szétjönni.

Rosszabb esetben le is törik az egyik fele a bevágásnak. 

Mindkét esetben utána csak kifúrni lehet onnan azt a csavart. Szóval óvatosan.

Reméljük, te vagy az első, aki próbálkozik, és nem barmolták már szét előtted!

Ha az a csavar kinn van, vagy legalább meglazult, akkor el tudod forgatni azt a gyűrűt, és le tudod tekerni az objektívtestről.

Utána a korrekciós gyűrű csak lehúzós a helyéről, és meglátod a bajt: valszeg eltörték azt a pöcköt, ami átviszi a forgást a külső gyűrűről arra a belsőre, ami valójában tologatja a lencsét belül.

Az a pöcök - ha jól emlékszem - ebben az objektívben ráadásul menetes végű, úgy kell belecsavarni a belső gyűrűtagba. Ott szokott letörni, ahol véget ér rajta a csavarmenet.

Előzmény: claude13 (34173)
claude13 Creative Commons License 2022.06.28 0 0 34173

claude13 Creative Commons License 2022.06.28 0 0 34172

Ez az

claude13 Creative Commons License 2022.06.28 0 0 34171

Értettem.

Máris csinálom

Értettem!

Máris csinálom.

!

rferi Creative Commons License 2022.06.28 -1 0 34170

Legalább az egész objektívet fotozd már le és tedd be ide!

Egy pár objektívet már szedtem szét, hátha azok közül való, és tudnék segíteni.

De így, hogy vakon lődözöl, csak a süketek párbeszéde lesz ez! :D

Előzmény: claude13 (34169)
claude13 Creative Commons License 2022.06.28 0 0 34169

Van a korrekciós gyűrű foglalaton egy pici csavar de az semerre sem indul meg félek, hogy szétbarmolom, ha feszegetem.

claude13 Creative Commons License 2022.06.28 0 0 34168

Na már a szétszedés sem megy, úgyhogy feladom!

Ez meghaladja a képességeimet.

claude13 Creative Commons License 2022.06.28 0 0 34167

Nagyon köszönöm!

Előzmény: jalpar (34166)
jalpar Creative Commons License 2022.06.28 -2 2 34166

Nagy valószínűséggel igen. Ha jól emlékszem van benne egy csap, ami a gyűrű mozgatását átviszi a korrekciós lencséhez. Az történhetett, hogy beállt a zsír, megszorult a mechanika és valaki úgy gondolta, hogy majd erőből megoldja. Javítás: szét kell szedni, kitisztítani, újrakenni, pótolni a törött csapot.

Egy baj van csak: ez egy többórás meló. Tartok tőle, hogy ha szakemberhez elviszed, nem lesz olcsó.

Meg lehet próbálni házilag is, csak nagyon vigyázni kell, mert vannak dolgok, amit szét szabad csavarni egy ilyen objektívban és vannak, amit nem. Ha nincs tapasztalatod, akkor legjobb, ha minden lépés előtt küldesz ide pár képet és rákérdezel, hogy hogyan tovább.

Előzmény: claude13 (34165)
claude13 Creative Commons License 2022.06.28 0 0 34165

Segítséget kérnék, van egy zeiss jena 40 x objektívem, de rossz rajta a fedőlemez korrekciós gyűrű.

körbe forog de de nem álltja az értéket . 

Lehet ezt javítani ?

Törölt nick Creative Commons License 2022.06.28 0 0 34164

0,4x

Total: HUF 8,039.67

0,3x

hosszú változat, belenyúlik a kamera belsejébe

Total: HUF 17,136.01

De vannak dupla áron is másfélék.

Előzmény: Törölt nick (34139)
halmos ferenc Creative Commons License 2022.06.27 0 0 34163

Csatlakozom havasesoesett barátunk egyszavas hozzászólásához ! Béke !

Előzmény: jalpar (34161)
Törölt nick Creative Commons License 2022.06.27 0 1 34162

Béke.

jalpar Creative Commons License 2022.06.27 -2 1 34161

,,de csodálkozva olvastam azt a bizonyos mondatot tőled.''

Érdekes ez a szelektív érzékenység. Az egy válasz volt egy mondatra (,,Ha valakinek megfelel a 0,75 MP kép, akkor én nem fogom győzködni...'').

Érdekes módon ez a mondat valamiért nem csípi a szemed (és lesi fotósét se), pedig tartalmilag pont ugyanazt jelenti, mint amit én válaszként írtam (,,Játszhatod az eszedet'').

Ezért, és csak ezért írtam rá válaszul ezt az inkriminált mondatot. Én azt olvasom csodálkozva, hogy a elcsodálkozol (-tok) azon, ha valaki feketén fehéren-kimond valamit, nem utalgat.

Ha havasesőesett értelmes ember - és ebben nincs okom kételkedni! - akkor ebből a három szóból leszűrte, hogy nem szerencsés ilyen hőbörgő választ adni, amikor valaki hosszan, részletesen, számpéldákkal illusztrálva válaszol a kérdésére.

És le van zárva a történet. Az ő reakciójából (nem reagált) úgy tűnik, ez történt, és ez jó, szent a béke.

Pontosabban: le lett volna zárva a történet, ha nem érzik egyesek úgy, hogy a ők a kifinomult stílus és a megfontoltság terén felette állnak másoknak, és ők hivatottak mércét állítani.

,,Remélem én nem fogalmaztam bántóan !''

Bocs, de szerintem az ,,ez nagyon igénytelen hozzáállásra utal'' sokkal-sokkal-sokkal bántóbb, mint amit én írtam, mert egy általános attitűdöt minősítesz vele, míg én csak egyetlen konkrét mondat meggondolatlan voltára hívtam fel a figyelmet.

A magam részéről nem sértődnék meg egyiken se, de azért azt legalábbis furcsállom, hogy a te részedről ez oké - és a stílusrendőrség se avatkozott közbe! - viszont hüledezel az én mondatomon.

Előzmény: halmos ferenc (34156)
Törölt nick Creative Commons License 2022.06.27 0 1 34160

Köszönöm. Tanulságos.

De ahogy írtam, a próbálkozásból lehet tanulni :)

Most miniakváriumot fogok gyártani, ami bemegy a Zeiss 6.3x alá.

Előzmény: halmos ferenc (34159)
halmos ferenc Creative Commons License 2022.06.27 0 0 34159

Nézd meg ezeket és ha gondolod próbáld ki ! Filléres megoldások mobiltelefonra, amivel valóban egész jó mikroszkópos képeket lehet készíteni. Kb egy évig iphone 5s-t használtam erre a célra. Kissé macerás volt a beállítása az okuláron a rosszul megválasztott tartók miatt, de az alábbi megoldás nagyon egyszerűnek és jól használhatónak tűnik.

https://hu.pinterest.com/pin/319614904798696773/

Az alábbi képeket mobillal készítettem, objektíven keresztül.

Olajtermelő alga az olajcseppekkel.

Előzmény: Törölt nick (34153)
Törölt nick Creative Commons License 2022.06.27 0 1 34158

A saját UV lámpájával jól megköt

Előzmény: Törölt nick (34154)
Törölt nick Creative Commons License 2022.06.27 0 0 34157

Magán a kamerán nem láttam. A hozzáadott programok viszont érdekesek, bár csak rápillantottam és nem próbáltam ki.

Ingyenesek, letölthetők a gyártótól. Mérőprogram stb

Egy jó reduktorral monitoron megfelelő lehet, gondolom

Előzmény: lesi fotós (34155)
halmos ferenc Creative Commons License 2022.06.27 0 0 34156

Én nagyra értékelem a szakmai tudásodat, de csodálkozva olvastam azt a bizonyos mondatot tőled. Fölösleges volt és csak ártottál vele mindkettőtöknek. Remélem én nem fogalmaztam bántóan !

Előzmény: jalpar (34152)
lesi fotós Creative Commons License 2022.06.27 0 0 34155

Nincs a kamerán digitális zoom állítási lehetőség?

Előzmény: Törölt nick (34154)
Törölt nick Creative Commons License 2022.06.27 0 0 34154

Nem a zoom eltérő, hanem feleztem a képet és 1:1 kivágást csináltam. 12 MP-re kicsinyítve jó lesz ez, a probléma jelenleg a gyenge minőségű reduktor.

Sajnos 5 hét, mire megjön a 0.3x.

De például a Kafuter K-300 UV ragasztó az több, mint 3 hónap volt.

Ez az első kisérlet beágyazásra. Folyik, mint a víz (korábban itt be lett rakva a viszkozitása) és jól lesüllyednek benne a picike rovarok. 

Tudom, fotosorozat és összefűzés

Előzmény: halmos ferenc (34151)
Törölt nick Creative Commons License 2022.06.27 0 1 34153

Nyilván ebből lehet tanulni.

A szunyogháló az albérlet része, nem tudok mi tenni, mivel rendőrséggel dobatott ki a zasszony a lakásból (ideiglenesen a vagyonmegosztás előtt) mindenem ott maradt, stb stb

Volt spéci fej a Pentaxhoz, azokhoz nem férek hozzá.

Sok nehézség van, próbálok ezeken túljutni.

Ha minden jó lenne az életben, akkor nem tudnánk mihez viszonyítani

;)

Béke

;)

jalpar Creative Commons License 2022.06.27 -2 1 34152

Vigyázz, mit mondasz, mert rád is lecsap a stílusrendőrség és kapsz egy akkora mínuszt, mint ide Lacháza!

Azt figyeltem meg, hogy a stílusrendőrség nem nézi sem azt, hogy mire válaszolsz, sem azt, hogy igazad van-e, sem azt, hogy hasznos-e amit írsz.

Igazságot tesz, mert fel van erre jogosítva. Mert feljogosította magát.

halmos ferenc Creative Commons License 2022.06.26 0 2 34151

Elnézve a 3 képet (a fenyőfáról) én nem is értem, hogy miért kínlódsz egy ilyen vacakkal, ennél a legócskább mobiltelefon is jobb képet készít. Másrészt ennek mi köze a mikroszkópkamerához ? Rátettél egy fényképezőgép objektívet ? Akkor meg az sem mindegy, hogy milyent. Valami szupert vagy valami ezeréves gagyit.  Harmadrészt, ha egy tesztkép sorozatot készítek, akkor nem fényképezek szúnyoghálón keresztül mert ez nagyon igénytelen hozzáállásra utal ! Különböző felbontásokról írsz , de én ezeken a fenyős képeken inkább csak eltérő zoom beállításokat látok.  Én nem akarlak megbántani, de amilyen mikroszkópos fotókat mutattál itt az utóbbi időkben, azoknál jobbat láttam,  olcsó kínai mikroszkópok okulárján keresztül mobiltelefonnal készítve. Sokan egészen ügyesen megoldották a telefon használatát ilyen esetekben, fából/réteges lemezből készített, az okulárokra rögzíthető masszív, könnyen használható telefontartókkal. Ha van trino fej  a mikroszkópodon, akkor szerintem egy régi és egészen olcsó dslr fényképezőgéppel, biztosan többre mennél. Tényleg , ne vedd zokon a leírtakat, csak segíteni szeretnék, az pedig az őszinteséggel kezdődik. Nem akartam ezt nyilvánosan megírni, de nem találtam semmilyen elérhetőséget  a neved mellett, itt az indexen.

Előzmény: Törölt nick (34146)
novakl Creative Commons License 2022.06.26 0 0 34150

Ezért mondtam, hogy nem hiszek a soktíz megapixeles kamera állításokban. Általában mindig van bennük valami rejtett csapda és az annyi nem is igazán annyi. Még anno az egyébként jó minőségű és asztrós körökben bolygókamerának használt Philips TouCam VGA webkameránál is csúsztatás volt az USB 1.1-re adott 60 fps. Persze jól utánajárva kiderült, hogy csökkentett felbontással tudja azt csak.

Előzmény: Törölt nick (34149)
Törölt nick Creative Commons License 2022.06.26 0 0 34149

Megint okosabbak lettünk.

12 MP-nek használva (egyszer felezve) végülis megfelelő, a monitorra normális képet tesz ki.

Előzmény: lesi fotós (34147)
lesi fotós Creative Commons License 2022.06.26 0 0 34148

Ezt a hosszú üres részt nem tudom,hogy csináltam.Bocsi érte!

Előzmény: lesi fotós (34147)
lesi fotós Creative Commons License 2022.06.26 0 0 34147

Érdekes:

a linkedre kattintva egy 48MP-s kameraképe látható,de rákattintva egy más kinézetű, 34MP-s kamera jön elő.....

Ezen ne múljék,lássuk,erre milyen paramétereket ad meg az eladó:

Image resolution: 34 MegaPixel

Video format: MP4(for TF card)

Video recorder: 2K@30FPS, 1080P@60FPS

HDMI Video resolution: 1920*1080 @ 60FPS

USB Video resolution: 1920*1080@30FPS; 1280*720@30FPS; 640*480@30FPS; 320*240@30FPS

White Balance: Auto/Manual

Light: Auto/Manual

Exposure: Auto/Manual, value adjustable

Color: Color

Morror: Left/right,Up/Down

Freeze: Support

OSD: English/Chinese/French/Spanish/Japanese/German

Line: different color,5 horizontal line , 5 vertical line, any positions

Specification:

Image sensor: 34 megapixel Panasonic CMOS sensor 1/2.33 inch

Effective pixel: 34 megapixel

Pixel size:1.335μm × 1.335μm

Még egy kis keresgélés a Pana oldalán (https://www.digicamdb.com/specs/panasonic_lumix-dmc-xs3/) :

Panasonic XS3 comes with a 1/2.33" (~ 6.08 x 4.56 mm)

CMOS sensor, which has a diagonal of 7.60 mm (0.3") and a surface area of 27.72mm².Diagonal7.60 mm

[

Surface area27.7 mm²

Pixel pitch1.4 µm

Pixel area1.96 µm²

Pixel density50.72 MP/cm²

Erről pedig ezt írja:

Model:Lumix DMC-XS3:

Effective megapixels:14.10

Total megapixels:15.30

Sensor size:1/2.33" (~ 6.08 x 4.56 mm)

Sensor type:CMOS

Sensor resolution:4330 x 3256 

Max. image resolution:4320 x 3240

A Pana leírását elhiszem.... 

A 48 mega mondjuk nem álltávol az 50 Mega/cm2 értékhez. :-)

A mtatott képed alapján nem zárnám ki,hogy a 15 megás képet nem le,hanem felméretezi a kamera szoftvere. Ez magyarézná a jpg minősíthetetlenségét is. (a Pana szenzorokra sok mindent lehet mondani,de azt,hogy "szar",azt nem...Ellentétben egy szar szoftverrel.....) 

Előzmény: Törölt nick (34146)
Törölt nick Creative Commons License 2022.06.26 0 0 34146

Nem is így néz ki. Ehhez van távirányító is és 8000 x 6000 képpontos fényképeket csinál, de a jpg tömörítés egy katasztrofa.

http://www.hayear.com/

HAYEAR HY 1135 V8

Úgy tűnik, csak SD kártyára teszi ki a nagy képet. Elnézést a szúnyoghálóért

48 MP 1:1 részlet

12 MP -re kicsinyítve 1:1 részlet

3MP -re kicsinyítve 1:1 részlet

Előzmény: lesi fotós (34145)
lesi fotós Creative Commons License 2022.06.26 0 0 34145

Ha erről a kameráról beszélünk:

https://phoneparts.mt/product/48mp-4800w-fhd-v8-hdmi-industrial-microscope-camera/

akkor valami nagyon nem stimmel az adatok körül (SZERINTEM!).

Azt írja:

Specifikáció:
Modell: Kamera HDMI USB2.0 két kimenettel
Érzékelő: 38mp, 1/2,3 hüvelykes
Képformátum: jpg
Képfelbontás::1920 *1080 (TF kártyához, 5.0MP )
Videó formátum: AVI
Videó felbontás: 1920 *1080 @ 30FPS
Kódolás: H.264 (High Profile)
Fehéregyensúly: Automatikus
fény: Auto
Szín: Fekete
Negatív: Támogató
tükör: Bal/Jobb, Fel/Le
Kimerevítés: Támogatja az
OSD-t: angol/kínai/többnyelvű
Vonal: különböző szín, 4 vízszintes vonal , 4 függőleges vonal, tetszőleges pozíció

Hol van itt a 48 Mp felbontás (vagy akár a 38 MP) ? 

Előzmény: Törölt nick (34139)
halmos ferenc Creative Commons License 2022.06.26 0 0 34144

Köszönöm a biztatást Neked és Bálintnak is !

Előzmény: novakl (34143)
novakl Creative Commons License 2022.06.26 0 1 34143

De igenis fejlődtél, csak ez nem azt jelenti, hogy az összes mostani képed jobb a 2019-eseknél. Legelőször 1986 novemberében készítettem mikroszkópos fotót egy kínai patkó alakú, de optikailag nagyon jó mikroszkóppal, Praktica fényképezőgéppel a frissen vásárolt mikroközdarabon. Ezek a képek -- bár minden látszott rendesen -- még nem voltak az igaziak. Egy évvel később viszont már olyanokat fotóztam, amelyek most is megállják a helyüket. Szerintem viszonylag hamar lehet technikailag jó szintre kerülni ha az elméleti alapok megvannak, igazából a látásmód, komponálás, mondanivaló az, amelyik lassabban jön és mindig továbbfejleszthető. No és a különféle vizsgálati technikák sem egyforma könnyűek, ráadásul mindnek megvan a maga fortélya.

Előzmény: halmos ferenc (34130)
Törölt nick Creative Commons License 2022.06.26 0 0 34142

Köszönöm.

Rendeltem 12 mm-est, ha megjön, kiderül.

Előzmény: jalpar (34141)
jalpar Creative Commons License 2022.06.26 -2 1 34141

45mm-33.6mm = 11.4mm

De ez csak egy durva közelítés, mert ha megnöveled a tárgytávolságot akkor csökken a képtávolság (*).

Hogy mennyivel, az az objektív nagyításától és a szerkezetétől függ.

(*) És romlik a képminőség! (Kis nagyításnál, kis apertúránál kevésbé)

Előzmény: Törölt nick (34140)
Törölt nick Creative Commons License 2022.06.26 0 0 34140

Van valakinek ötlete, ha egy rövid, kis nagyítású objektívet be szeretnék tenni a hosszú zeiss-ek közé, akkor ebből

RMS Thread Objective Lens Extension Ring 5mm to 30mm Parfocal Length Extenders Adapter for Microscope Objective

melyik kell ?

Törölt nick Creative Commons License 2022.06.26 0 0 34139

A szenzor alapvetően szar, kétszer kell felezni a képet.

A kínai reduktor sincs a helyzet magaslatán, 180 fokos forgatásra a középpont nagyon jelentősen elmozdul.

Ha megjön a 0.3 x akkor többet lehet majd látni, ez egy hosszú kialakítású, a hátsó lencse belenyúlik az érzékelő belsejébe, ebből tippelem, hogy talán jobb minőségű lehet.

A tapaszalat alapja a kisérletezés és a hibázás, ami azzal jár, amivel. Ez ilyen.

Előzmény: jalpar (34133)
lesi fotós Creative Commons License 2022.06.25 -1 0 34138

"Játszhatod az eszedet,"

Előzmény: jalpar (34136)
m_balint Creative Commons License 2022.06.25 0 3 34137

Nem a megfelelő következtetést vontad le.

Igenis fejlődtél.

jalpar Creative Commons License 2022.06.25 -2 1 34136

Ezt azért kifejthetnéd.

Előzmény: lesi fotós (34135)
lesi fotós Creative Commons License 2022.06.25 -2 2 34135

Ne törd a fejedet:erre most én nyomtam mínuszt.  Nem a tartalom,hanem a stílus okán....

Előzmény: jalpar (34133)
lesi fotós Creative Commons License 2022.06.25 0 0 34134

:-)))

jalpar Creative Commons License 2022.06.25 -5 1 34133

,,Ha valakinek megfelel a 0,75 MP kép, akkor én nem fogom győzködni...''

Játszhatod az eszedet, de akkor legalább olvasd el, ki mit mond.

1. Olyan mondás volt, hogy a 12 MP mindig elég, illetve olyan, hogy az 5 MP is szinte mindig.

2. A 0.75 MP egy, az információtartalomra vonatkozó becslés volt, megjegyezve, hogy természetesen túlmintavételezésre van szükség ahhoz, hogy ezt kinyerjük. A számpélda csak arra szolgált, hogy a 10-12 MP-ben bőven van tartalék a túlmintavételezésre is, tényleg felesleges a 48.

3. Ez a 0.75 MP egy 100/1.3-as objektívval lett számolva, és arra is felhívtam a figyelmet, hogy vannak ennél sokkal jobb relatív NAjú objektívok. A te 10/0.3-as objektívod olyan, mint egy 100/3-as lenne, ha lehetne ilyen. A számítást erre elvégezve a 0.75 helyett majdnem 4MP jön ki.

4. 

,,az önmagában 4 MP analóg felbontás''

Ez az ,,xMP analóg felbontás'' önmagában mint fogalom egy nagy baromság.

Előzmény: Törölt nick (34118)
lesi fotós Creative Commons License 2022.06.25 0 0 34132

SZERINTEM(!) több dolog is összekeveredett a téma tárgyalása során. :-) 

Ami viszont a lényeg -ismét csak SZERINTEM(!)- ,hogy ahogyan azt lentebb jalpar leírta:

"Hozzá kell tenni, hogy akkor lesz egy objektív "sok megapixeles", ha kicsi a nagyítása és nagy az apertúrája. A maximum az én objektíveim közül a 20x/0.65-ös Apochromatra adódik. Ekkor a fenti számítás 2.5 megapixelt ill. 10 megapixelt ad. Feltéve, hogy az objektív teoretikus felbontását ki tudod használni".

Ettől persze lehet 48 megás kamerát használni,csak nem ad több információt,mint a 10 megás képe,ellenben ~X5 file méret, meg egy adag többlet munka (átméretezés). 

Előzmény: Törölt nick (34129)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!