Keresés

Részletes keresés

kristoof Creative Commons License 2003.03.26 0 0 103
Sziasztok!
Ezzel nem értek egyet!Most majdhogynem tök felesleges lenne ez a fórum!:-)De komolyra fordítva a szót:komolyan örülnél,ha már nem lenne IKARUS?Szerintem csak azért mondtad ezt mert egy csomó felesleges aggódástól akarod menteni magad.Én inkább aggódom az IKARUSért életem végéig,ha ezen múlik a fennmaradása!
Előzmény: torqmatic (102)
torqmatic Creative Commons License 2003.03.21 0 0 102
Egyébként a Volvo alkudozott az Ikarusra is, ha sikerült volna nekik, akkor valószínüleg az Ikarus márkajelzés is eltünt volna a kocsikról.

Mindenesetre lehet, hogy jobban jártunk volna...

Előzmény: svédasztal (97)
kristoof Creative Commons License 2003.03.21 0 0 101
Üdv mindenkinek!

Már írtam a Volán-topicon,hogyha nem tévedek akkor Nyíregyházán van az ez ideáig gyártott utolsó magyarországon gazdára talált E98-as.A kocsi hátulján felírat hírdeti a gépészet és a váz hovatartozását.(VOLVO B10B)
A rendszáma:ILP-330 Fehér színű az egész kocsi és a VOLBUSZ Kft. tulajdona.(Szeretem őket:-))

Előzmény: kristoof (99)
IKARUSBUS Creative Commons License 2003.03.19 0 0 100
Akkor terjunk vissza az IKARUS-GANZ trolibusz gyartasba es igy mind a ketto rajongo boldog lesz, es a magyar ipar is.
Előzmény: ADtranz Incentro (98)
kristoof Creative Commons License 2003.03.19 0 0 99
Üdv!

Pontosan erről van szó szerintem is!

Előzmény: torqmatic (83)
ADtranz Incentro Creative Commons License 2003.03.19 0 0 98
"Tényleg a karosszéria az elsö egy buszrajongónak. Szerintem az utasnak is, mivel a karosszériát látja, az alvázat meg a motort nem, szerintem az átlagutast nem is érdekli. Egyébként a Volvo alkudozott az Ikarusra is, ha sikerült volna nekik, akkor valószínüleg az Ikarus márkajelzés is eltünt volna a kocsikról."

Ez igaz, DE: Itt most a magyar ipar támogatásáról volt szó! És én erre írtam, hogy a Ganz-Solaris-sal valószínűleg jobban támogatjuk a magyar ipart, mint egy Ikarus-Kiepe-vel. Ez az amit egy buszrajongó (így az én:-) agyam is nehezen fog be. De az elsősorban troliért rajongó ismerőseim mind így tartják. Persze ezt buszrajongóknak magyarázhatom, nekik a Solaris akkor is lengyel lesz...:-))))

Előzmény: svédasztal (97)
svédasztal Creative Commons License 2003.03.19 0 0 97
Tényleg a karosszéria az elsö egy buszrajongónak. Szerintem az utasnak is, mivel a karosszériát látja, az alvázat meg a motort nem, szerintem az átlagutast nem is érdekli. Egyébként a Volvo alkudozott az Ikarusra is, ha sikerült volna nekik, akkor valószínüleg az Ikarus márkajelzés is eltünt volna a kocsikról.
Előzmény: ADtranz Incentro (88)
svédasztal Creative Commons License 2003.03.19 0 0 96
Az általad nevezett karosszériák Carrus márkájúak. A Carrus egy finn karosszéria-gyár, az utóbbi idöben 100 % Volvo-tulajdon. Ezeket a karosszériákat már a Volvo-idökben fejlesztették ki, ezért kívül a Carrus márkanév hiányzik. Ugyanezeket a karosszériákat építik Scaniára is, ezeket Scania-Carrusnak hívják. Ha belül megnézel egy Volvo-Carrust, akkor megtalálod a finn karosszériaüzem adattábláját.
Előzmény: ADtranz Incentro (88)
Lokator Creative Commons License 2003.03.18 0 0 95
a témában totál laikus vagyok, csak mint érdekesség említem, hogy Taiwanon elég sok Ikarus busz szaladgál. A típust még kb. sem tudom, de jó régiek és lestrapáltak. :-))) Elég fura volt a megszokott itthoni buszokat kínai felirattal látni. :-))))
Abrantes Creative Commons License 2003.03.18 0 0 94
Még mindig 481-es téma: nemrég láttam képet egy olyan Ikarus-Daf 481 változatról, amelyik jobb oldalán, a két tengely között is volt utasajtó. Nagyon érdekesen nézett ki, egyből az interkontinentális 396-osok jutottak eszembe.

Ikarus-Orion: egy Kanadában élő barátom védelmébe vette ezeket a buszokat, mondván e nagyfokú korrozói annak is köszönhető, hogy az országban iszonyatosan sózzák az utakat télen. Ez legfeljebb magyarázat lehet és nem mentség...

Előzmény: ADtranz Incentro (81)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.18 0 0 93
Ez a mértékű korrózió elsősorban a kanadai kocsikra volt jellemző, az Ik286-osok USA szereplése egyébként sikeresnek nevezhető. Ha nem lett volna az, a NABI-nak ma semmi keresnivalója nem lenne az amerikai piacon. Az Ik286, majd később az Ik416 és 436 típusok alapozták meg a NABI sikereit véleményem szerint.
Előzmény: Törölt nick (86)
rezgaras Creative Commons License 2003.03.17 0 0 92
Matiz írta:

> az Ikarus csinálta a kasznit, a többi amerikai volt.

1993-ban láttam Ikarusokat Portlandban (Oregon), le is fényképeztem egyet (ha megtalálom, beszkennelem). 1995-ben láttam Ikarust Oaklandban (San Franciscoval szemben az Öböl másik partján), de nem tudtam lefényképezni :-(. Gondolom, azóta már leselejtezték ôket.

Előzmény: Törölt nick (86)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.17 0 0 91
"Lenne valakinek nehany fenykep az IK481 es 489esekrol?"

A 489-es fényképek (a belső tér nagyon lényeges!):
1. kép
2. kép
4. kép
5. kép
6. kép
7. kép
8. kép

Előzmény: IKARUSBUS (89)
ADtranz Incentro Creative Commons License 2003.03.17 0 0 90
"Incentro, az IKARUS hany IK411est, IK412est es 417est gyartott idaig?"

Pont ugyanezt kérdeztem én is.:-)

Csak félhivatalos adatokat tudok az elsőről és az utolsóról:

IK 411 - 7db
IK 417 - 33db

A 412-esre kiváncsi lennék még, tulajdonképpen még csomó helyen lehet is 412-es, amikről nem is tudunk.

Előzmény: IKARUSBUS (89)
IKARUSBUS Creative Commons License 2003.03.17 0 0 89
Kellemes ejszakat mindenkinek!

Incentro, az IKARUS hany IK411est, IK412est es 417est gyartott idaig?

Lenne valakinek nehany fenykep az IK481 es 489esekrol?

Koszonom elore.

Előzmény: ADtranz Incentro (79)
ADtranz Incentro Creative Commons License 2003.03.16 0 0 88
Én úgy tudom, hogy már Volvo karosszéria is létezik. (Volvo 7250, 7350, 7450, 7000, 9000, 9900, stb.)

Egyébként trolinál azért nem ennyire szubjektív szerintem. Ott az elsőnek általában az elektronikát tartják, sofőrök, mérnökök. Az persze más tészta, hogy egy buszrajongó számára mindig a karosszéria az első.:-))

Előzmény: svédasztal (85)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.16 0 0 87
Még egy link, az ottani újságok lesújtó véleménye - scrappy steel buses:
http://meltingpot.fortunecity.com/roberts/234/album6360star1.jpg

Törölt nick Creative Commons License 2003.03.16 0 0 86
A neten keresgéltem Ikarus ügyben, és ráakadtam az Ikarus-Orionokra. Itt a megtalált lapok szerint az Ikarus csinálta a kasznit, a többi amerikai volt. Minden lap csk úgy szólt róluk, hogy "the bus that was made of scrappy grade steel", "these buses were made for 5-6 years", azaz ócskavasból épített buszok, vagy buszok, amik 5-6 évre épültek. Elnézve a ma is rohangáló tizen-huszon éves Ikarusokat, nehéz ezt elhinnem. Mi lehet az oka ennek?

Itt van néhány Ikarus-Orion Torontóban, link copy-paste:
http://natransit.com/gtabus/ttc/ttc_gal-o3-01.html

http://24.114.44.124/gallery6_1.htm - a lap alján, már selejtezve

http://members.rogers.com/ota-transit/events/ttc_artic.htm - nagyon szép fotók

http://www.motorbussociety.org/conventn/01fall/ - lap tetején csak

http://www.barp.ca/bus/toronto/03501.html

http://meltingpot.fortunecity.com/roberts/234/orion3.htm - ez a legfrissebb, állaglista, fotók!

Mindenesetre - ha csak egy rövid időre is, de a magyar buszok ide is eljutottak.

svédasztal Creative Commons License 2003.03.15 0 0 85
Úgy látszik, teljesen szubjektiv, minek hívnak egy jármüvet. Itt Svédországban, a Volvo és a Scania hazájában a buszokat egyszerüen Volvonak ill. Scaniának hívják, teljesen függetlenül a karosszéria tipusától. Pedig Volvo karosszéria nincs, Scania is csak városi-elövárosi karosszériákat gyárt.
Előzmény: ADtranz Incentro (84)
ADtranz Incentro Creative Commons License 2003.03.14 0 0 84
Szerintem a GANZ-Solaris nagyobb részben magyar, mint pl. egy Scania-E95. Egy troli durván cca. kétszer annyiba kerül, mint egy busz, és ezt a "kétszerannyi"-t (ami éppen a Solarisnál valójában valamivel kevesebb) jelen esetben GANZ teszi ki.

A GANZ-osok, és a trolivezetők szempontjából is ez a troli akkor is Ganz troli, a 412T pedig német Kiepe-troli.:-) Persze ez buszosok szemszögéből elég nehezen megérthető, de pl. Scaniás 396-ost is szoktak egyszerűen Scania-nak nevezni. Mindenesetre a BKV-nál sokan szeretnék, ha végre magyar trolit is venne a BKV, nem csak németet.:-)))

Előzmény: torqmatic (83)
torqmatic Creative Commons License 2003.03.14 0 0 83
Nekem is a Scania-Ikarus E95 jutott eszembe ”ellenpéldaként”! :-)
De hozzáteszem, nálam a jó minőség a legfőbb szempont, de természetesen az csak plusz pont, ha ez hazai gyártással/fejlesztéssel párosul.
A Ganz-Solaris trolival kapcsolatban akkor szerintem maradjunk annyiban, hogy nekünk magyar, a lengyeleknek meg lengyel. :-)
Előzmény: Törölt nick (82)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.14 0 0 82
Azt én nem azért írtam, mint követendő elvet, hanem csak a saját értékelési skálám ismertettem.
Nem nehéz eldönteni, bár elég szubjektív, érzelmi döntés.
Vegyük az EAG példáját: egy Scania alvázas E95-ös láttán még egyikünk sem fakadt sírva, pedig a busz el nem hanyagolható része származik külföldi gyártótól.
Fordított esetben, mint a Ganz-Solaris troli, a karosszéria idegen, a "gépészet" magyar. Hogy ez mégis miért vált ki ellenérzést, roppant egyszerű a válaszom:
az Ikarus mindig is karosszéria és járműgyár volt, akár az EAG. Ezért nem is beszélhetünk - bár sokan az ismerethiány igen magas foka miatt mégis megteszik - pl. Ikarus-motorról, futóműről stb. Ennek okán senkit nem zavart az, hogy egy Ikarus busz Rába, Scania, Volvo vagy akár Bedford főegységekkel készült. Mi az Ikarust, az EAG-ot a karosszériákért szeretjük. A Solaris pont ezt látszik veszélyeztetni, ezért érthető talán az ellenérzés. Mondom, ez teljesen érzelmi kérdés.
Ettől a Ganz-Solaris troli még lengyel is, magyar is (fejlesztésben is), csak "nem az igazi" :-)
Előzmény: torqmatic (74)
ADtranz Incentro Creative Commons License 2003.03.13 0 0 81
"A 481-esből kb. 27 db készült (és mielőtt megkérdeznéd) elődjéből, a 480-asból Angliába kb. 141 db-ot szállítottak."

Kösz, hogy előre gondolkodsz helyettem, ezt éppen tudtam.:-)))

"Az Ikarus 489 -mint Busman is írta a 71. sz. hozzászólásában- főleg az új koncepció alapján kialakított belső térben különbözik a korábbi modellektől(481, 480), ráadásul 5 cm -rel szélesebb náluk."

Köszi! Bár Busman nem kifejezetten a 480,481 és a 489 közti eltérésről, hanem a 489 és a többi 400-as közti eltérésről írt, de lényegtelen.

A 2550mm a megengedhető legnagyobb szélesség közforgalomban az utakon? (természetesen nem a reptéri buszokra gondolok:-)

Előzmény: Abrantes (80)
Abrantes Creative Commons License 2003.03.13 0 0 80
A 481-esből kb. 27 db készült (és mielőtt megkérdeznéd) elődjéből, a 480-asból Angliába kb. 141 db-ot szállítottak. Mindhárom (480, 481, 489) modell DAF SB220 alvázra épült, a tipusokat (és a 160kW-os DAF motort) folyamatosan fejlesztették az igényeknek megfelelően.
Az Ikarus 489 -mint Busman is írta a 71. sz. hozzászólásában- főleg az új koncepció alapján kialakított belső térben különbözik a korábbi modellektől(481, 480), ráadásul 5 cm -rel szélesebb náluk.
Előzmény: ADtranz Incentro (78)
ADtranz Incentro Creative Commons License 2003.03.13 0 0 79
Tudtok összesített gyári adatokat arról, hogy hány db 411, 412 és 417 készült eddig? Csak azért kérdezem, mert szeretném összegyűjteni az összeset, melyik hol közlekedik, utána pedig előbb-utóbb szeretném is őket felkeresni, ha nem selejtezik addigra.
ADtranz Incentro Creative Commons License 2003.03.13 0 0 78
És 481-esből, ugye ez volt a másik angliai alacsonypadlós modell hány db készült? Mi a különbség a 481 és a 489 között?
Előzmény: Abrantes (77)
Abrantes Creative Commons License 2003.03.13 0 0 77
A 489-esből tudtommal 11 db készült.
"És ezt a típust nem akarták pl a magyar piacra bevezetni? "
Hivatalos forrásból származó infó: sajnos nem tervezik a modell hazai forgalmazását... :-(
Előzmény: torqmatic (76)
torqmatic Creative Commons License 2003.03.13 0 0 76
Akkor a 489-esből mindössze 1 db készült? Úgy emlékszem, hogy az angol cég többet is akart venni.
És ezt a típust nem akarták pl a magyar piacra bevezetni?
Előzmény: Törölt nick (71)
torqmatic Creative Commons License 2003.03.13 0 0 75
Ez itt OFF – elnézést – de már korábban is meg akartam kérdezni:
Nem tudod véletlenül, hogy a korábban emlegetett zöld színű, hátul alacsonypadlós Volvo buszt ki vette meg? (Elég csak a város is.)
ON
Előzmény: svédasztal (58)
torqmatic Creative Commons License 2003.03.13 0 0 74
Köszi! Olvastam, de ez alapján nem tudtam eldönteni… Lengyel karosszéria (a gyár akkor még Neoplan leányvállalat volt) és magyar elektronika (egy olasz tulajdonú cégtől)…
Előzmény: kristoof (65)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!