Kérded, miért vagyunk ilyen kevesen.
Talán nem is elsősorban azért, mert rövid idő telt el az újraindulás óta (11 év), hanem inkább azért, mert túl sok idő telt el a betiltás és az újraindítás között (39 év). Ez alatt az időszak alatt nemcsak a tényleges szabadkőművesek fogyatkoztak meg, hanem - ismert okokból - a szabadkőművesség hagyományos társadalmi hátterét adó jómódú értelmiségi (jobb szó híján: polgári) réteg eltűnt, emigrált, elszegényedett, elbizonytalanodott. Ma egy tanár vagy egy orvos sem társadalmi presztízs, sem szabadidő, sem anyagiak szempontjából nincs ugyanabban a helyzetben, mint elődei.
És persze nem is "divat" szk-nek lenni. Ma, Magyarországon páholytagnak lenni aligha számít a befutottság bizonyítékának. Ez utóbbit azonban egyáltalán nem bánom.
Hasonló gondolkodású emberek bizonyára vannak sokfelé másutt is, a rengeteg jótékonysági, jogvédő és emberbaráti alapítvány, civil szervezet tagjai között vagy éppenséggel bármiféle intézményi háttér nélkül is. Akit pedig ezek mellett a történelmi-misztikus-meditatív hagyomány is vonz, az hozzánk is eltalál.
Köszi a gyors választ Osszián!
Jó olvasni, hogy vannak fiatalok is, akik gyarapítják soraitokat. (33 éves vagyok :) )
Azt írtad: "Önmagában a számbeli növekedést nem tartom értéknek" - Ez tiszta sor. Én két dolog miatt kérdeztem a taglétszám növekedésről. Egyrészt, mert a hasonló gondolkodású emberekből sosem lehet elég sok. (Persze ez távolról sem jelenti azt, hogy akkor mindenki legyen szk., de legalább nagyobb arányban, mint most). Másodszor, mert arra gondoltam, hogy jó lenne, ha az ország vagy akár egy kisebb közösség sorsába beleszólni képes emberekből vallana minél több ilyen nézeteket.
Teljesen leegszerűsítve: szerintem, ha látjuk, hogy a nagyjaink JÓ életet élnek és velünk is JÓL bánnak, mi sem fogunk annyi rosszat tenni egymással. Rosszul gondolom?
Nem kell ezért agitálni. Azt én is ellenzem. De pl. ez a topic nagyon jó jel. Biztató. :)
Mai kérdésem: miért vagytok ilyen kevesen?
Csak a betiltás feloldása óta eltelt kevés idő miatt, vagy mert ez most nem "divat"?
ZB
Kedves Kígyó,
Úgy tudom, a Kenti herceg egyben az angol nagymester.
De nem tudom, hogy ez csak éppen most van így, vagy hagyomány, netán valamiféle előírás.
Mindenesetre Angliában a szabadkőművesség állítólag szoros kapcsolatban áll a királyi házzal.
Kedves ZBácsi,
Természetesen nem lenne baj, ha több tagunk lenne. De a háború előtti szint elérése igen-igen messzinek tűnik. De még az 1950-es betiltás előtti szint is...
De: öröm, hogy van növekedés, még ha lassú is. Sokfelé (pl. a szabadkőművesek zömét adó Amerikában) fogyóban-elöregedőben van a szervezetünk. Magyarországon viszont vannak új tagok, gyakran kifejezetten fiatalok.
Önmagában a számbeli növekedést nem tartom értéknek. Teszünk ezt-azt annak érdekében, hogy aki akar, ránk találjon (pl. mi is ezzel a topikkal), de annak már nem örülnék, ha az invitálási tilalomról szóló hagyományt feladva agitálni kezdenénk.
Érdeklődve várjuk a további kérdéseidet is, vagyunk itt páran, akik igyekszünk megválaszolni.
Sziasztok!
Egy ideje már érdeklődve olvasom ezt a topicot, mert kíváncsi vagyok a szabadkőművességre úgy általában. Persze minél többet tudok meg róla, annál több részletre vagyok kíváncsi és egyre szimpatikusabbnak találom.
Szerintem nem lenne nagy baj, ha ilyen és hasonló célokkal rendelkező szervezeteknek egyre több tagja lenne...
Szerintetek van erre reális esély kis hazánkban?
Mondjuk pl. a szk. páholyok száma és taglétszáma elérheti-e a háború előtti szintet? Esetleg túl is szárnyalhatja valaha?
Lennének még kérdéseim, ha valaki meg is válaszolná...
"jó hogy a politika és a vallás nem vitatéma" hát nem, a páholyban.
Ezzel szemben persze mindenkinek, még egy szabadkőművesnek is lehetnek politikai/vallási nézetei, és ezeket ki is fejtheti szerintem a páholyon kívül. Azért a páholybeli fegyelem jó tréning arra, hogy ki-ki a sajátjától eltérő nézeteket türelmesen és nyitottan fogadja és a vitában kulturáltan vegyen részt.
A király nem feltétlenül szabadkőműves.
Annál is inkább, mert nemrég törölték Svédországban a férfiági örökösödést, úgyhogy nagyon úgy néz ki, hogy Károly Gusztávot nem a fia, hanem a legidősebb gyermeke, az igen bájos Viktória hercegnő fogja követni a trónon.
A svéd szk. pedig - az angolhoz hasonlóan - nőket nem vesz fel tagjai közé.
Engem az érdekelne, hogy a mindenkori svéd király mennyire "automatikusan" vagy egyértelműen lesz szabadkőműves? Ez afféle hagyomány ott. Nem vezet ez a szabadkőművesség felhígulásához? Akárki a svéd király, az jöhet?
Ha már a királyság a téma, igyekszem ezt kicsit visszakapcsolni a szabadkőművességhez:
Svédországban a szabadkőművességnek egy sajátos rítusa létezik (melyet azonban az "angolok" teljesen elismernek), kicsit másféle szertartásrenddel, például a magas fokok rendszere náluk nem 33, hanem csak XI. fokból áll.
Ezek "fölött" pedig létezik egy "XIII. Károly Királyi Rendje" nevű szint, ami nem számít hivatalos szk fokozatnak, azonban csak a legmagasabb fokú szabadkőművesek lehetnek a tagjai ennek a maximum 33 tagú rendnek.
És - legalábbis ha jól értelmezem az illetékes honlapon szereplő confer igét - ebbe a rendbe pedig maga a mindenkori svéd király hívja meg az erre érdemesnek ítélt testvért.
Hát azért közröhej tárgya nem lennék...
Legalább hir lenne a nemzetközi sajtóban, hisz ilyen nem mindennap történik meg...sőt én még ilyenről nem is hallottam. Merjünk vmi újat tenni!!!
"Merjünk nagyok lenni!!!" by Széchényi-terv
Megalázó hogy csomóan azt sem tudják, hol van Magyarország...igy legalább ezt megtudnák...
> Egyébként nem nagyon értem mi ez a kussolás.
> Idejöttem, mert véletlenül ráakadtam erre a
> topicra....azt senki nem szól benne egy szót
> se...
Szerintem ebben a topikban pont az a jó, hogy csak akkor szólunk bele, ha valami fontos az eszünkbe jut - de aztán bármi jöhet.
djkalo, nem gondolkodsz kicsit úgy, mint a bolgár nép többsége a legutóbbi választáson, pár hónapja? Tudod, akik megválasztották a cár pártját, mert mindenben csalódtak, ami 10 év óta történt velük. Azon túl, hogy nemzetközi közröhej tárgya lennénk, semmi sem indokolja közjogilag meg még ezer más okból, hogy monarchia legyünk.
Nem ez maga az indok, hanem mindaz ami mögötte van. Pl Azért hangzik jobban, mert a történelmi múltunkkal van összefüggésben.
"Ja, kivéve, amelyiknek nem. Csacsogsz itt összevissza."
Hát a csacsogás akkor már inkább egy kigyóhoz illik. Persze nyilván vannak kivételek, pont azok az államok, melyek vesztesei voltak a második világháborúnak....milyen érdekes...Persze ez egyáltalán nem véletlen. Mint ahogy az I-ben elszenvedett vereség eredményezte a fasizmus és a sztálinizmus kialakulását, ugyanez eredményezte az újabb államformaváltást a II. világháború után. Nézd meg a győztes hatalmakat, náluk történt ilyesmi??? Nem egyedüli kivétel Franciaország, de ők is azért mert náluk már régebb óta köztársaság van. Egyébként ha elolvassátok az Abbé titkát, abban még az is szóba kerül, hogy a PS /Priuré de Sion/ Franciaországban is a királyság visszaállítását tervezi. Hogy ebből mi az igaz, az más kérdés....de bármi előfordulhat. Egyébként nem nagyon értem mi ez a kussolás. Idejöttem, mert véletlenül ráakadtam erre a topicra....azt senki nem szól benne egy szót se...
Én igen régóta szimpatizálok az alkotmányos monarchia gondolatával....főként hogy szinte alig tér el a köztársaságtól. Köztársasági elnök vagy király egyre megy...még a jogai is hasonlóak....Ráadásul majd minden nagy történelmi múlttal rendelkező európai államnak királya van.
Spanyolok, Angolok, Belgák, Hollandok, Dánok, Svédek, Norvégok, Monacóban hervegség és asszem Liechtensteinben is....szóval sokkal jobban hangzana az hogy Magyar királyság.
Egy ajánló a könyvhöz.
Kulcsár Zsuzsanna: rejtélyek és botrányok a középkorban.
A Merovingokról ir elég bőségesen. A Gondolat kiadó adta ki, s kiadási évét tekintve (1978), inkább antikváriumban keressétek.
Én nem viszonyulok egyelőre Habsburg Otthóz sehogy, tekintve, hoyg csak a könyv keltette fel az érdeklődésem iránta, igy a kérdésre nem tudok válaszolni egyelőre.
Osszián, majd ha elolvasod, minden apró dolognak nagy jelentőséget fogsz tulajdonitani...
Konkrét és nagy horderejű infokat sosem fogunk kapni a templomosokról, rózsakeresztesekről, a Biblia módositásáról, Jézus részletes életéről, stb igy hát az igazságra csak úgy derithetünk fényt, ha egyetlen kisebb részletet sem hagyunk figyelmen kivül. Az abbé titka irói is igy jártak el...
"Dr. Otto von Habsburg was born in Reichenau, Austria on 20 November 1912 "
Én mint magánember meglehetősen kuruc érzelmű vagyok az osztrákokkal kapcsolatban, de azt hiszem, hogy Ottó mindenképpen tiszteletre méltó kulturáltsága, bölcs szerepvállalása és mértéktartása miatt.
Valóban nem olvastam az Abbé titkát (felkeltettétek az érdeklődésemet, úgyhogy meg fogom tenni!), de a leírtakat nem találom különösebben rejtélyesnek.
Csak a vicc kedvéért (de igaz): Homokkomáromban (Nagykanizsa mellett) a kegytemplomban (reginálisan jelentős zarándokhelyről van szó) szintén van egy "talált" Madonna kép.
A felirat szerint az erdőben dolgozó kőműves mesterek akadtak rá. :-)
Már akartam kérdezni...azoktól akik olvasták az Abbét titkát, hogy ti hogy viszonyultok Habsurg Ottóhoz??? Talán emlékeztek sok utalás volt vele kapcsolatban is a könyvről. Tudja vki pontosan hogy hányban is született???
Osszián...az iémnt az Abbé titka volt a téma. Lehet hogy te nem olvastad, akkor először is ajánlom olvasd el. Templomon látható felirat úgy kapcsolódik a szabadkőművességhez, hogy ez nem egy közönséges templom, hanem olyan templom ahol állítólag a Grál is megfordult. Ráadásul a középkorban azért építettek itt egy templomot, mert egy vadász az erdőben, egy fekete madonnát talált. Az abbé titkában, a Madonna kultuszról rengeteg szó esik, főként a franciák kapcsán, és felmerül a kérdés, hogy a Maddona kultusz valójában a Magdolna kultuszból indult ki, amit aztán később az egyház Madonnának magyarázott, hisz a Magdolna számukra csak egy ledér nőszemély, egy k*rva, vagy vmi hasonló, minden esetre bűnösnek van titulálva a Bibiliában. További érdekesség hogy a Madonna fekete, lehet hogy ez az ábrázolás is ezt támasztja alá fekete = bűnös - persze ez már csak az én elgondolásom. Előfordulhat hogy csak megfeketedett, de a lényeg akkor is hogy Madonna szobor, és hogy grál. Főként egy ilyen helyen, mely közel található a francia határhoz és Languedoctól sincs túl távol. Aki az abbét titkát olvasta, így már tudja miért újabb érdekesség a Jerusalem szó a templom ormán. Persze lehet hogy az egész egy zsoltáridézet, de akkor is miért pont ez a zsoltár, amelyben Jerusalem szerepel.
Érdekes képek, de igazából nem látom, hogy feltétlenül kapcsolódnia kellene a szövegnek a szabadkőművességhez.
Nem tudok igazán latinul, de szavanként valami ilyesmit vélek kihámozni a feliratból:
Jeruzsálem városa, boldognak mondanak, béké(de)t látom.
Engem ez leginkább a 122. Zsoltárra emlékeztet.
Íme, egy részlet belőle:
Jeruzsálem, te szépen épített város, részeid jól illenek egymáshoz!
Oda járnak a törzsek, az ÚR törzsei. Izráelnek szóló rendelkezés az, hogy ott magasztalják az ÚR nevét.
Mert ott állnak a bírói székek, Dávid házának székei.
Kívánjatok békét Jeruzsálemnek! Legyenek boldogok, akik téged szeretnek!
Legyen békesség falaidon belül, legyen boldogság palotáidban!
Testvéreimért és barátaimért mondom: Békesség neked!
Istenünknek, az ÚRnak a házáért is jót kívánok neked! (Zsolt 122,3-9)
A középkorban a szerzetesek minden zsoltárt hetente legalább egyszer elimádkoztak (ma már 4 hetes forgás van...), nem látok hát benne semmi meglepőt, hogy ilyen felirat kerüljön egy templom vagy kolostor homlokzatára.
Monserrat-i templom ill, kolostor. Spanyol zarándokhely, a középkorban egy vadász, az erdőben nem messze innen, egy elfeketedett Madonna szobrot talált...