Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.07 0 0 150
Igen, en is Major Arvascka konyvet, Suomi termesztesen ajanlom. Bar van nehany kis apro hiba, a szerszo jartas a temaban. Viselkedesi s kulturalis kodok itt masok (ill. kevesebb) mint Magyarorszagon, szoval mas kodokkal kell jarni s "olvasni" kornyezetet. Ami valahol normalis, itt lehet hogy abnormalis, s pont forditva. Pl. csendesseg, itt eleg normalis, vagyis nem udvariatlan csendesen lenni bizony helyzetben, most arra nem gondolunk. Az ember mindenhol ember, a kultura s az idojaras mas, az ember annyira nem.

Par pontositas, a sved konzervativ partnak forro udvozletet kuldtem, mivel vele leveleztem, csak humor probalt lenni. Helsinki lakossaga mostananban csak 6,8 szazalek sved anyanyelvuek, Espooban tiz, Vantaaban ket-harom szazalek. Ha varos lakossaga hat szazaleka van sved vagy finn anyanyelvu, akkor utcatablak mindenket nyelven.

Nekem "panaszkodo magyarok" - bocs ;-) - nem ujdonsag, csak neha faraszto, szoval nyogodtan s teljes szivvel ;), s vegul is normalis fenomen idegen orszagban, kulon ha az ember nem tud az orszag nyelvet s "kodokat" nem erti.

Előzmény: zsosz (149)
zsosz Creative Commons License 2000.08.06 0 0 149
oké, akkor mint topicgazda (topicgizda - :) ) eldöntöm a vitát:

1. zsolt, kérlek ne írkájj több pol. hozzászólást, mert van akit zavar. engem nem, mert ém utálom az összes politikust + stb-t, de ha van, akit zavar, akkor legyen finish.

2. télleg nem csak a szépet + a jót várnám tőletek infóba... jöhet a csúf is, hadd szokja a szervezetm :)

mai jelszavunk: még infót még :)

zsosz

szaunax Creative Commons License 2000.08.03 0 0 147
Egyetertek, raadasul ez a topic nem Finnorszag-dicseretre, hanem alapvetöen egy kiutazo minel objektivabb tahekoztataasara jött letre. En nagyon szeretem Finnorszagot, de attol meg persze, hogy szeretneek egy kicsit melegebb nyarat, jobban örulneek, ha nem lenne a Finnek nagy szazaleeka ennyire feelenk es ebböl fakadoan hallgatag...de ez azt jelenti, hogy fikazom az orszagot? Fikazni legfeljebb egy-egy szemelyt lehetne, nem egy orszagot, mindenhol vannak normalis meg abnormalis emberek, fikazni mondjuk akkor lehetne embert, ha mondjuk valaki csakazertis, dacbol megismetli a merhetetlenul primitiv kijelenteset, de inkabb azt se teszem, ha ebben leli kicsinyes örömeet, hadd tegye.
Finnorszag nagyon kiraly hely, ez a lenyeg.
Előzmény: szalka (146)
szalka Creative Commons License 2000.08.03 0 0 146
Zoli,
Ha valamit nagyon is szeret az ember , attol nem szereti kevesbe, ha latja, hogy vannak aprobb hianyossagai is a sok jo tulajdonsaga mellett. (pl nem tul helyesek a pasik itt :-))
Nagyon-nagyon szeretem ezt az orszagot az itt elo embereket, de maguk a finnek is tisztaban vannak az aprobb hibaikkal,sot masoknal jobban ismerik ezeket es sokkal termeszetesebb emberek annal , minthogy letagadnak, vagy eltitkoljak az esetleges negativumokat.
Szvsz nem bun az, ha negativabb dolgokrol is ertesul az ideutazo, mert jobb ha elore felkeszul ra (pl idojaras) mintha itt esik pofara. Pl en tavalyelott telvegen mikor erkeztem tudtam, hogy hideg lesz, de, hogy ennyire arra senki nem keszitett fel. Es hat hetekig apoltam a fagytol sebes kezemet meg hasonlok es nem volt az elso honapban meg penzem se, hogy itt az idonek megfelelobb cuccokat vegyek magamnak. Mig iden elveztem a telet azt, hogy van ho nemcsak locspocs mint otthon stb stb.

Előzmény: BZoltan (144)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.03 0 0 145
BZoltán:

Elolvastam Epoxi írását mégegyszer, kivetnivalót, lenéző hangsúlyt nem találtam benne. Írt a dolog szerinte jó és a rossz oldaláról is.

Neked kellene változtatnod a hozzáállásodon, mert Finnország is csak egy ország, mint Magyarország, itt is vannak jó és rossz dolgok, meg ott is. Azért mert itt van valaki, nem kell, hogy rózsaszín szemüvegen keresztül lássa a világot, mint te.

A vitát részemről lezártam.

Előzmény: BZoltan (144)
BZoltan Creative Commons License 2000.08.03 0 0 144
raki,

a dehogy, csak te fejtegetted, hogy nem tudsz ke honapig strandra jarni... meg hogy hideg volt a viz az uszodaban. Bocs, ha magadra vetted, de nagyon tipikusan kezdted :) masok is igy szoktak kezdeni a finnfikazos dumat es en ezt szeretem elkerulni. Epoxi irasarol meg annyit, hogy inkabb olvasd el megegyszer es fogod latni benne azt, hogy mirol beszelek.

Egyszeruen fogalmazva, en meg akkor sem mondok rosszat Finnorszagrol ha amugy lehetne, inkabb a jo dolgokat szeretem emlegetni. Sot nem is szeretek meg olvasni meg hallgatni sem ilyesmit. Ebbe a topicba is csak emiatt szoltam bele.

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.03 0 0 143
BZoltán:

Értem amit mondasz. Epoxi írásában nemigen volt olyanra utaló, amit írsz. Az enyémben sem. Szóval ne rajtunk töltsd ki az ez irányú dühödet, légyszíves.

Előzmény: BZoltan (141)
BZoltan Creative Commons License 2000.08.03 0 0 141
Werner Zsolt,
valoban nagyon mas lehet a helyzet Tampereben. Ja es orommel olvastam a finnekrol irt pozitiv velemenyedet.

raki,
valoban nem vagy topic-gazda, igy valoban nem hoz lazba a fegyelmezesi szandekod :) ha elolvastad volna figyelmesen amit irtak akkor megertetted, hogy nem a klasszikus ertelemben hulyeztem le porul jart tarsunkat, hanem inkabb sajnalatomat fejeztem ki es otletet adtam.De mindegy.
A napozasrol meg annyit, hogy lehet itt napozni, en peldaul csoki vagyok es rendszeresen jartam strandra, ha te nem az mar a te bajod:)

Ugy alltalaban meg eppen azt fejtettem ki, hogy izombol ruhellem, ha valaki itt el, itt keresi magat halalra de azert fikazza a helyet. Akinek nem tetszik az ilyen nyar az huzzon el a harmatosba. De komolyan. Hihetetlen modon fel tud bosszantani a finnorszagi magyarok egy retegenek az a kocsog szokasa, hogy fikazzak az orszagot ami jol tartja oket. Hat nem tahosag ez?

szalka Creative Commons License 2000.08.02 0 0 140
"Tavaly itt nagyon meleg nyár volt, jobb volt, mint Magyarországon."
Hat igen a tavalyi nyar tenyleg szuper volt, eletem egyik legszebb nyarat toltottem itt !
De ezt az ideit inkabb kihagytam volna.
Kulonben ahogy en a finnekkel beszelgettem , azert nem annyira feher hollo a tavalyi nyar. Allitolag 97-ben is hasonloan nagyon napsutotte meleg nyar volt itt, es kb az az altalanos , hogy periodikusan egyik nyar olyan mint a tavalyi, aztan jon egy ilyen, de utanakovetkezo ismet napsutotte.
Mar csak az a par honapot kell kivarni jovo nyarig :-)
Előzmény: Törölt nick (139)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.02 0 0 139
Egyébként a tavalyi nyárral semmi gondom nem volt ( és BZoltánnak írom, hogy az ideit sem fikázom, hanem csak megjegyeztem, hogy a nyár az idén elmaradt :-). Tavaly itt nagyon meleg nyár volt, jobb volt, mint Magyarországon. Bár a finnek azt mondták, hogy ez különleges volt. Akkor sokat jártunk strandra, a tavak hamar felmelegedtek, szóval nagyonjó volt.
Előzmény: szalka (135)
szaunax Creative Commons License 2000.08.02 0 0 137
Zsolt: mszp-s megjegyzesed megismetlese kifejezetten provokativ, de te tudod.

A nagy, hosszan tarto napsutes es langyosabb viz valoban hianyzik...De aki ide jön, az legyen ra felkeszulve. Ez valoban hatrany.

Finnorszag egyebkent tenyleg rulez, de hol is van ez a Soulijärvi?

szalka Creative Commons License 2000.08.02 0 0 135
Raki:
"A hibátlan helyhez pedig számomra hozzátartozik az is, hogy nyáron legalább két hónapig járhassak strandra. Nos, ez Finnország déli részéről nem
mondható el"
En is ezt hianyolom szinte egyedul finnorszagbol !
Werner Zsolt:
Hesaban van 1-2 uszoda, nem is dragak - amikro legutobb ott jartam, csak 10 FIM volt a beugro 3 orara. a magyar uszodak se olcsobbak, sot...
Kimondta, hogy nincs uszoda?, Tampereben is van uszoda egy csomo, de ha annyiszor jarsz uszodaba akkor azt is tudod, hogy telen nyitva vannak ugyan, de nyaron csak felvaltva, hol az egyik van nyitva, hol a masik, hol a harmadik, es ha Murphyt vesszuk alapul tuti nem az van epp nyitva, amelyiknek a bejaratanal alldogalsz a kis uszocuccoddal a taskadban :-((
Es az uszoda az nem STAND!
Marpedig raki a Standot hianyolta, ami egeszen mas feeling( napsutes, bikinis lanyok , sor, standlabda, csuszda stb)
Bar tudom ajanlani Tampere hataraban az Eden-t Helsinki hataran meg a Serena nevu helyeket ezek olyanok mint egy igazi stand, csak epp a teljes koceraj fedett . Vannak csuzdak , hullamfudo, pezsgofurdo sorosbode meg minden. Ezek viszont mar 75FIM/ fonel vannak az araik par orara.Es azert a napsutes kerdese meg nem megoldott :-(

Előzmény: Werner Zsolt (133)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.02 0 0 134
Aha. Kösz a tanácsot. És hogy fogok barnulni? Egyébként még Salóban elmentünk kb 2-szer uszodába, de olyan hideg volt a víz, hogy azóta nem vágyom rá :-)

Egyébként a héten fürödtem a tengerben. Hideg volt, de 3 percig ki lehetett bírni.

Előzmény: Werner Zsolt (133)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.02 0 0 132
BZoltán:

Bár nem én vagyok a topicgazda, arra megkérlek, hogy ne hülyézz itt senkit sem azért mert más véleménye van, mint neked.

A hibátlan helyhez pedig számomra hozzátartozik az is, hogy nyáron legalább két hónapig járhassak strandra. Nos, ez Finnország déli részéről nem mondható el.

Előzmény: BZoltan (129)
BZoltan Creative Commons License 2000.08.02 0 0 129
Udv mindenkinek,

Epoxi,
de lehet, hogy talalkoztunk. Sajnalom, hogy neked nem jott be ez a hely, de pusztan e miatt ne altalanosits. Eleg hulye voltal, hogy a "Hot Dance Clubb"-ba mentel tancolni. Ha mondjuk megkerdeztel volna valakit aki helsinkiben el (!!! el es nem savanyog) akkor mondtak volna a Kerma-t, a Copacabana-t mint latinos helyeket vagy a Helsingin Clubb-ot, Karle-t, az Amarillo-t mint kozbulihelyeket. Ezek mindengyike olyan, hogy hajnalig szettancolhatod a labadat.
De a lenyeg az (es ezt most ne vedd szemeleyeskedesnek es bantasnak), hogy a meglatasoddal egy timikus peldat adtal arra, hogy valaki tapasztalatlansagbol, vagy hianyos mintavetelbol fakadolag negativ elmenyt el meg Finnorszaggal kapcsolatban es ebol kifolyolag ugyanilyen negativ velemenyt alkot valamirol lehetoleg alltalanositva. Sokaig nekem is az volt a velemenyem, hogy a finnek walkman-nel a fulukon tancolnak a bulikban, de aztan ahogy jartam keltem rajottem, hogy nagy hiba lene altalanositani.

Werner Zsolt:

a finn nyelvtudassal kapcsolatos meglatasodhoz annyit fuznek hozza (ha azota meg nem gyoztek masok), hogy nagyon rossz kornyeken lakatsz, ha ilyen velemenyed alakult ki, vagy nagyon keves embert ismersz. En tobb szaz finnnel vagyok napi koszono viszonyban es a barati tarsasagom 90%-ban finn. Innen az a tapasztalatom, (Helsinki) hogy a finnek igen erosek a nyelvtudast illetoleg es atlagosan 1.5 nyelvet beszelnek, de nem ritka a 3 idegen nyelvet beszelo fiatal sem. De ha nekem nem hiszel akkor faradj be egy aruhazba es nezd meg az eladok badge-et hogy atlagosan hany zaszlocska van rajtuk. Persze ezt meg mindig lehetne keveselni, de azert lassuk be, hogy a nagy magyar valoagtol ez piszok mesze van.

Ugy general meg... tovabbra is jot rohogok azokon a kedvesen naiv embereken akik neheny ev Finnorszagban savanyodas utan (na jo egyszer lappfold megy egyszer mozi az belefert) sommas fikazast eresztenek meg Finnorszagrol.

Tovabbra is fenntartom, hogy Finnorszag hibatlan hely.... merthogy van ilyen. Ha valakinek nincs, hat az szarul jart en meg jol....:)

szalka Creative Commons License 2000.08.02 0 0 128
A konyvben tenyleg 2,7Fim, es en meg annyiert is kuldtem legutobb.
Most lebuktam, hogy nem surun irok haza rendes levelet, ez kb karacsonykor volt :-)
Előzmény: KuBa (127)
KuBa Creative Commons License 2000.08.02 0 0 127
Kedves szalka!
A bélyeg már nem ugyanannyi: 3FIM nem-EU országokba, 3,50FIM EU tagországoknak (milyen jó nekünk...). Ha jól emlékszem a könyvben 2,70 és 3 szerepel. Persze az emil ugyanannyi! :))
Előzmény: szalka (126)
szalka Creative Commons License 2000.08.02 0 0 126
Minden finnorszagba utazonak ajanlanek egy konyvet, akar rovid , akar hosszutavra indul az illeto:
Major Árvácska: Suomi termeszetesen
Nem egy lexikon, hanem egy pici vekony konyv, de szerintem nagyon jol ossze vannak foglalva a dolgok. Miutan magyar az iro, pont azokat a dolgokat irja le reszletesebben, ami egy magyarnak itt fucsa es szokatlan lehet. Sokmindenre ir arakat is(busz, vonatjegy , sor, kave) , ami nem a legpontosabb ha nem sok egy pici inflacio azert volt itt. Bar a belyeg meg mindig ugyanannyi :-)
szaunax Creative Commons License 2000.08.01 0 0 125
Ja, zsosz, es vigyazz, mert kepesek, es mindenhol el fogjak kerni az irataidat, ha tenyleg ennyire fiatalnak nezel ki.
szaunax Creative Commons License 2000.08.01 0 0 124
Nem tudom hogy nem talalkoztam magyarokkal, de nem is nagyon hianyzik. Felre ne erts, semmi bajom a magyarokkal, csak nyelvtanulasi es kicsit otthonrol valo kiszakadasi celzattal jöttem ide, es ebben nem segitene a magyarokkal valo összejövetel.

A 3000 markarol: Sok fugg a lakberedtöl, de mindenkepp ki kell jönnöd belöle, meeg akkor is, ha hetente egy-ketszer elmeesz (esszel) mulatni.

Előzmény: Ilmarinen (120)
Senor Creative Commons License 2000.08.01 0 0 123
mégeccer: 3000 FIM/hónap akkor elég lesz, ugye?

Boven eleg, ha esszel el az ember! Meg meg is tudsz takaritani vmennyit.

Előzmény: zsosz (121)
KuBa Creative Commons License 2000.08.01 0 0 122
Sziasztok!
Tegnap elott tértem haza egy kellemes lappföldi kirándulásról, gondoltam megosztom veletek élményeimet!
A legmeghökkentobb az idojárás volt: Kittilában, az Északi Sarkkörtol kb. 100-150 km-rel északra egy homéro 30(!!!) fokot mutatott! Na jó, nem árnyékban, de ott is 25-26 fok volt. Viszont szúnyogból ilyen sokat még életemben nem láttam egy helyen! Elképeszto, most is folyton vakargatom a csípéseket, nem mertem megszámolni mennyi van belolük. Ha valaki arrafele megy, foleg erdobe, az feltétlenül szerezzen be fejre húzható szúnyoghálót, kapható a boltokban!
Láttam rénszarvast kószálni az autóút kellos közepén, majd az erdoben, majd a tányéromon... Kicsit száraz, de finom, foképp áfonyalekvárral.
Állítólag két Északi Sarkkör létezik: egy a valódi, egy pedig a túristáknak a Santa Claus Village kellos közepén... Micsoda véletlen! :) Ez a környék úgy tonik, hogy a túrizmusból él, engem a Váci utcára emlékeztetett kísértetiesen: népviseletbe öltözött emberkék, mindenfele szuveníreket árusító boltok, a szokásos giccses képeslapok. Dehát ez a túrizmus! Aki szeret túrázni az viszont megtekintheti a (szerintem) igazi Lappföldet, hatalmas élmény. Azt hittem, hogy ilyen tájak csak a természetfilmekben vannak...
Bocs, ha hosszú voltam.
Üdv mindenkinek:
KuBa
szaunax: a tamperei magyaroknak van egy levlistájuk, a honlapról elérheto. Állítólag szoktak együtt focizni Hervantában, de az elmúlt egy hónapban még nem sikerült csatlakoznom hozzájuk...
zsosz Creative Commons License 2000.07.31 0 0 121
én most leszek 22 novemberben, de kinézetre jó ha 18-nak néznek általában :((( najó, ellensúlyozom értelmiségi okkkkkuláréval :) szóval ezeket remélem nem veszik komolyan.

más: baromi kíváncsi vagyok, hogy az általatok leírtakból mi jön be és mi nem. szóval úgy értem itt írattok hideget is, meleget is. remélem csak a meleg jön be :) (bár tudom az pont nem :)

zsosz

mégeccer: 3000 FIM/hónap akkor elég lesz, ugye?

Előzmény: szalka (119)
Ilmarinen Creative Commons License 2000.07.31 0 0 120
saunax, hogyan tudtad elkerülni a magyarokat Tamperében? Van olyan lány itt, aki nemcsak hogy finnül nem tud egy szavat sem, de angolul is elfelejtett, mert csak magyar beszédet hall éjjel-nappal :)
szalka Creative Commons License 2000.07.31 0 0 119
Zsosz:
Az eletkor limit meg bulihelyenkent valtozik. Tambereben pl ha jol tudom az egy hely van ahol mar 18 ev tol beengednek(ennel alacsonyabb sehol sem lehet torvenyileg!), de tudtommal csak egy van ahol 24 . Ugy nagyatlagnam 21 neha 23 ev korul vannak, helye valogatja. Azert, aki egyetemi osztondijjal van kint, az altalaban beleesik mar ezekbe. Nem mindig kerik el az utleveled, velem tortent mar olyan holy ugyanazon a helyen egyszer siman beengedtek , legkozelebb elkertek az utlevelem.
Előzmény: zsosz (109)
szalka Creative Commons License 2000.07.31 0 0 118
Kedves PACUHA !
Teged is megkernelek ugyanerre mint Zsoltot , hogy politikai velemenyeteket ne ebben a topicban fejtsetek ki ha lehet.
Elhiszem, hogy szar szerinted, de ez a topic, nem az a topic. Ha erdekel szivesen ajanlok neked erre megfelelot hidd el rengeteg van ahol nagyon szivesen vennek a hozzaszolasodat, meg akkor is ha mint az elozo nem a legkulturaltabb.
Előzmény: PACUHA (117)
PACUHA Creative Commons License 2000.07.31 0 0 117
Az MSZP akkor is sz*r
Előzmény: szalka (116)
szalka Creative Commons License 2000.07.31 0 0 116
Kedves Zsolt!
Ezt a topicot azert nyitotta valaki mert finnorszagba jon osztondijjal tanulni hosszabb-rovidebb idore es erdeklodott, hogy milyenek itt a viszonyok stb.
Mar azota en is iranyitottam ebbe a topicba hasonlo indittatasbol finnorszagrol tolem erdeklodo egyetemistakat, hogy minnel tobb ember velemenyet olvashassak, ne csak en meseljek nekik a sajat benyomasaimrol.
Ezek az emberkek arra kivancsiak, milyen itt , a jo es rossz tapasztalatokra egyarant.
De szerintem biztos nem a te politikai meggyozodesedre es mszmp utalatodra kivancsiak.
Van politikai topic rengeteg abban vitasd meg az eziranyu nezeteid. Biztos talalsz rokonlelkekre es remek vitapartnerekre, de ez a topic nem arrol szol, kerlek ezt probald szem elott tartani.
Koszi

Előzmény: Werner Zsolt (115)
Epoxi Creative Commons License 2000.07.29 0 0 114
Sziasztok,

Úgy látom megoszlanak a vélemények a finnekről. Én igyekszem elkerülni hogy szélsőséges legyek. Hátam mögött 2 év norvégia néhány hét svédország és fél év Helsinki. Finnország nekem nem jött be. Felsorolnám az általam tapasztalt előnyöket, hátrányokat és az emberekől kialakult véleményemet.

Előnyök:
-rend, tisztaság,
-nyugalom, no stressz
-nincs korrupció, gyorsan megy az ügyintézés
-az emberek tisztességesek, segítőkészek
-jó közbiztonság
-magas életszínvonal, minden van, meglehetősen jó infrastruktúra

Hátrányok:
-kevés az élet, nekem túl nagy a csend, az élet kissé unalmas hacsak nem keveredsz különösen jó társaságba
-a kaja, a pia (a nőkről később)
-a hideg
-szórakozóhelyekből nem túl jó a kínálat (persze ez relatív ebbe ne menjünk bele)
-a Helsinki szerintem unalmas (elnézést de ez a véleményem mint magyar)

Szóval az emberek. Becsületesek, segítőkészek, számíthatsz rájuk. De én nem bírtam velük egy hullámhosszra kerülni, nagyon nem. Nem tudtam felvenni a finn életritmust. Én a budapesti pezsgéshez vagyok szokva és már nem bírok másképp élni. Majd ha öreg leszek talán. A finnek baromira le vannak lassulva, még saját magukat is unják. Pénzük van bőven és már nem tudják mire költsék. Mű izgalmakat keresnek magunkak mert igazi nincs. Nyáron menekülnek finnországból mert a meleg és az élet nem ott van. Elmentem egy táncklubba, az volt a neve hogy hot dance club. Hát kiröhögtem őket (bocs), mert fogalmuk nincs arról mit jelent az hogy hot dance. Én a mérsékelt latin tánctudásommal abszolut kuriózumnak számítottam, de még rockn rollozni is alig tudott valaki. Aki (lány) tudott azonnal rámvetette magát, mert én tudtam egyedül jól táncolni. Discoban is ez volt a helyzet. Általában semmi nincs amivel be lehet indítani őket. Nem érdekli őket ez sem. Mintha semmi nem érdekelné őket. A köszönés is nehezen megy néha. Hétköznapi kedvességek, beszélgetés, viccelődés nem nagyon van. Időnként kinyílnak, aztán megint magukba zuhannak. Nem érdekled őket, szarnak rád, noha azonnal segítenek ha baj van. Kivételek is vannak, akik természetesen a barátaim. Ők a másik véglet, tudják mi az hogy élet, buli, nők, humor. És ilyen finnek is vannak, ők nagyon vendégszeretők, kedvesek, bármit szó nélkül megtesznek érted anélkül hogy viszonzást várnának. A finnek szerintem egyáltalán nem beképzeltek. Ezt inkább lehetne mondani a svédekre meg a norvégokra. Sajnos északon általában jellemző hogy zárkózottak, magunak valók ami - egyik finn barátom szavaival élve - szégyen. Szégyen hogy így kibasznak magukkal és megfosztják magukat egy csomó mindentől. Ez van és én sokat gondolkoztam ezen. Ennek történelmi okai vannak. Nem is hibáztatom őket inkább sajnálom mert nyilvánvalóan nem tudnak változtatni hiszen egy társadalomról egy népről van szó (persze a magyarokat is lehetne miért sajnálni meg szidni, de most a finnekről van szó).
A finn csajok nyitottabban mit a faszik de ez nem finn jelenség. De ők is zárkózottabbak. Ritka a belevaló jó csaj aki érti hogy miről van szó és nem bámul rád mint egy birka ha elnyomsz egy poént (ez a fiukra még inkább érvényes). Amúgy Helsinkiben is vannak gyönyörü lányok. Szépek, ápoltak, és nem a suttyó plázacica típus egyik sem. Egy szép finn lány sokkal kevésbé beképzelt mint egy magyar és nem öltözik úgy mit egy szajha.
A finnekre sokszor jellemző a gátlásosság is, nem tudják hogyan közeledjenek, zavarban vannak, így inkább kerülik a kontaktust. Elég kellemetlen mondhatom.

Az angollal mondhatom hogy csak kivételes esetben nem lehet zöldágra vergődni. A svédeket általában szidják de szerintem ez csak afféle hagyomány. A nyelv nem könnyű, ne becsüljétek le. Nekünk magyaroknak nyilván könnyebb de én nem vagyok rossz nyelvekből és szerintem a német sem nehezebb mint a finn. Sok a kivétel meg van egy csomó olyasmi ami a magyarban nincs. A magyar is köztudottan nehéz nyelv, a finn is az. Az tény, hogy a kiejtés baromi egyszerű. Nekem őszintén a nyelv sem tetszik olyan baromira, de ez szubjektív dolog.

Szumma szummárum, én nagyon hiányolom a közvetlenséget és a mindennapi élet azon barátságos oldalait amik itt magyarországon megtalálhatók. Amik valami melegséget visznek a mindennapi életbe. A barátságosságban is van valami furcsa. Időnként mintha szakadék lenne köztünk. A finn élet olyasmi mint egy rakás főtt krumpli, amiből kifelejtették a sót. Még tudnék mesélni sokat de már így is túl hosszú voltam.

BZoltan: nem találkoztunk mi a Bakersben véletlenül úgy egy másfél hónapja? (lehet hogy baromságot mondok)

Én nem fikázom a finneket én csak nem szeretek ott élni. Igaz kevés volt a pénzem is és szar helyen is voltam. Talán az élet jobb ha van pénzed és jó a társaság. De én egyelőre nem akarok újra próbálkozni. A finnek eledelét pedig azért nem eszem, mert a magyar jobb. A magyar konyha azért legyen már jobb mint a finn ok? Erről nem érdemes vitát nyitni. Akkor sem ha más kaják vannak és van ami itt nincs. A magyar borokról nem is beszélve.
A finnek kultúráját pedig jó ha megismered, de az én kultúrám a magyar és semmi szín alatt nem akarom lecserélni a finnre.

"Vagyis hibatlan ez a hely..."

Ilyen hely nincs.

PACUHA Creative Commons License 2000.07.29 0 0 113
Üdvözlet mindenkinek! Én Ilmajokiban voltam, amihez Koskenkorva is tartozik (láttam az italgyárat is) Nekem nagyon tetszik, hogy nem vesznek mindent olyan komolyan, mint Mo-on. pl vizsga előtt a gyerek egész nap a dobot verte :) Az árak magasabbak, de azért szerintem nem 5-ször, olyan max 3-szor. De a tej is van, ahol ugyan annyi, mint itt. Nem tudom, nekem valahogy a finn kaja nem jött be. Akárkit megkérdezel, aki már járt Mo-on és külföldi, az azt mondja, hogy a magyar kaja tuti (nekem se ízlik az a fajta kenyér). Én láttam gerendára húzott kenyeret is ilyen múzeumfélében. Voltam Vaasaban és 2000Ft-ért !!! vettem farmert boltban. Meg Tamperében, Helsinkiben. /Nekem azért nem szebb, mint Budapest/ Külföldön élő magyaroknak: hozzászoktatok már a saunához, ahová mindenféle fürdőruha nélkül mennek? Ez nekem furcsa volt...
Előzmény: Senor (112)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!