Adott egy 10x10 kertes ház 2,7m belmagaságal, ami 40cm-es kisméretű tömör téglából épített
és szigeteletlen, és egy ÉTI 25 gázkazán fűt.
Ami max-ra tekerve (90°C) használok, és így kellemes a hőmérséklet. Próbáltam kisebb hőmérsékleten is, de télen a házban a 22°C fokot épen hogy eléri és még nem is nyitottam
ablakot a friss levegőért.
Most érett a cserére 30 év után, de mi tud kényelmesen 90°C fokos vizet csinálni?
Lényegébe 10m~ lemez radiátorom van! (3x2m; 3x1m; 1x50cm;)
Tudom, hogy rossz a kérdés, szubjektív a válasz lehetőség, de azért szeretném megkérdezni, hogy az Immergas - Bosch - Vaillant (szigorúan ABC sorrend :) ) hármas közül melyik az ajánlott, melyik amelyikről mindenképpen lebeszélnétek kondenzációs kazán választás esetén (családi ház, 2 szint, fűtés + meleg víz).
Nagyon köszönöm előre is a hozzászólásokat, tapasztalatokat
Mondtam, a megoldas a kezedben. De csak emailben vezetlek ra :)
Amugy semmi sincs nyilvantartva. Felnyeltak egy matricat, aztan kesz. Vagy nem.
Az egesz rendszer szar, ahogy van, a kemenykurkaszokat meg el kellene hajtani, emrt gyokerek, de a munkajukat meg nem vegzik rendesen. Penzbehajtas megy onnan is.
A miénken sajnos van ilyen matrica. Nyilvántartásba van véve. És lehet, hogy kiszúrják, hogy nem azonos a kazán márkája sem. Olvastam, hogy vannak akik ezzel is trükköznek.
S bár mostanság cikkeznek róla, hogy lehet megszüntetik a kötelező kéményellenőrzést (gondolom azért, mert a katasztrófavédelemmel egyre nagyobb baj, belső viszály, emberhiány és valószínű már nem bírják cérnával), azaz nem kell majd beengedni a lakásba az ellenőrt, nem lesz kötelező, mint eddig. Egyelőre még keressük a jó megoldást.
Kiveve, ha az adott kazanra eppenseggel nem ragasztottak ilyen matricat. Mert erre is akad pelda. Meg amugyis, nem hatosag, nincs joguk adatokat gyujteni.
Igen. A FŐKÉTÜSZ az égéstermék-elvezetőkről és a csatlakoztatott tüzelőberendezésekről nyilvántartást vezet. - Minden munkavégzés során folyamatosan „frissül” a nyilvántartás. - Ellenőrzés egy ún. tüzelőberendezés-azonosító matricával történik, vonalkód alapján. - Kéményseprő-ipari műszaki vizsgálat alá nem vont (tehát fekete szerelésnek minősülő) égéstermék-elvezetők kiszűrése a cél.
Sokan trükközhetnek... írnak is róla eleget:
"A magyar piac másik sajátossága, hogy a cserék fele nem hivatalos. A gázszerelők különféle trükkökkel, például az igazoló matricák átragasztásával vagy a kazánok főegységeinek cseréjével élnek és így ki tudják kerülni a hivatalos utat." -- Forrás: http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/gazzal_fut_fontos_hatarido_kozeleg.602601.html
"Valószínűleg [...] lesznek olyanok, akik fű alatt megpróbálják majd elintézni a turbós vagy kéményes készülékcserét egy nem engedélyezett kazánra, ők viszont többszörösen is pórul járhatnak, mivel a büntetés veszélye mellett elesnek az új készülék garanciájától a hivatalos beüzemelés hiánya miatt – mondta Patonai Roland" -- Forrás: http://www.origo.hu/gazdasag/20160614-sokan-meguszhatjak-a-kazancseret.html
Ezt a kazánt én is néztem. Zseniálisan olcsó és könnyen fel is szerelhető. Egyből erre gondoltam.
De sajnos engedély nélkül nem lesz rajta az a leszedhetetlen "hivatalos címke", amit a hatóság ragaszt a kazán oldalára... talán a kéményseprők? vagy a gázművek? Nem is tudom.
Nekünk azt mondták kb. 2 millió a büntetés és a gázt elzárják a készüléket pedig le kell szerelni. Félünk ettől.
Sajnos ez a tetőre fel nem jutás már évek óta téma, de senki nem tesz semmit. Ez is milliós büntetés. Ezért nem jó idióta társasházban lakni. :(
Tanácsot kérek. Nagyon bonyolult a helyzet. Ezért csak címszavakban írok tényeket:
Régi nyílt égésterű 23KW kombikazán elromlott. Se fűtés, se víz. 4 emeletes tetőtér beépítéses, sátortetős társasház 3. emelete. Téglaépület. A kémény közös "kéménytestbe" megy - vagy hogy mondjam, de nem azt mondják nem gyűjtőkémény, mert csak mi csatlakozunk a csőbe. Ezt kevésbé értem. A tetőn nincs kiépítve a kémény hozzáférés, tetőlétra, rámpa, ilyesmi. Tetőre menni nem lehet.
A közös képviselő és a közgyűlés határozatképtelen... senkit nem érdekel semmi, mindenkinek meg van a maga baja. Nem akarnak költeni. Nyílt égésterű kazán tavaly óta nem szerelhető, bár volt aki ajánlotta, de mi nem akarunk milliós büntetést, ha ellenőriznek.
Kondenzációs kazához speciális kémény kellene, de nem lehet szerelni a fentiek miatt. A gázszerelők beszélnek 1-1.5 millió forintos költségekről. Már nem tudom mit higgyek, mert mindenki mást állít.
Sziasztok! Kazáncsere előtt állok. Kihívtam két szakit is és elég tetemes a különbség a két árajánlat között. Az egyik Ferroli Bluehelix 25-re, a másik Immergas Victrix Tera 28-ra adott ajánlatot. Az első ajánlat kéménnyel papírokkal, br 960e a másik br 720e. Ennyivel jobb a Ferroli? Megéri a drágábbat venni? Kis lakás, fűtés és melegvíz ellátásáról van szó, 5 radiátor. Régi 15 éves Ferrolit cserélnék le ami még nyílt égésterű. A fő indok az pont ez, 0-ra akarom csökkenteni a CO lehetőségét. Ráadásul a Ferroli-ra csak 3 év garit adnak míg a másikra 5-t. Tudom évente szakszerviz kell felülvizsgálja de ez nem számít most is így csinálom. Kíváncsi lennék hozzáértők véleményére. Köszi! Üdv:
Udv gazkazan vasarlasa elott allunk. Teljes futest es melegvizellatast ezzel tervezzunk, 136m2 haz b30as teglabol 2szintes, 10cm szigeteles, 3retegu argon gazzal toltott nyilaszarok(padlo es radiatoros futes). Nemreg vettuk a hazat(18eves) regi gazkazan tonkrement, gazbojler van es vegyestuzelesu kazan is, ezeket akarjuk kivaltani. Mire erdemes figyelni, mik a tapasztalatok, mit ajanlotok.
Világ életemben panelban laktam. Most végre kertesházat vett a bank, de mi lakunk majd benne. Egy kombi Junkers Eurostar kazán van benne. Meleg vizet ad, de a fűtés részt még nem tudom működtetni. A kérdésem az lenne, hogy nem kell ezt szakemberrel átvizsgáltatnom? Nem kellene ilyen évenkénti, kétévenkénti levonót látni rajta? Milyen szakembert kell keresnem/hívnom ehhez? Köszi!