Sziasztok! Ma szárítás céljából felfűtöttem a kemencét, és ha már meleg, próbaképp kenyérlángosokat, és egy kis kenyeret sütöttünk. A hőmérő szerint 205 C fok volt csak, mégis nagyon gyorsan sült minden. Lángosok 15 perc, kenyér 35 perc alatt. Jó lett minden, de a kenyér héja túl sötét lett. Még gyakorolnom kell, valószinüleg a hőméró kevesebbet mér a valóságos hőmérsékletnél. Üdv: Gábor
Kedves kaposvári kemencét tervező fórumozó! Nem fogod megbánni, hogy a barátommal csináltatod a kemencédet! Ahogy a honlapján is írja, "preciz és pontos munka"! Aranyba kellene önteni a kezét! Örülök, hogy tetszik a kemencém, ha készen lesz tied, leld benne akkora örömödet, min én! Üdv!
Bocsesz rosszl írtam nyilván nem 0-ra kellett volna visszamennie hanem a mindenkori aktuális hőmérsékletre, de ezzel együtt sem 35 C fokon kellene állnia.
Valóban nem precíziós műszerek és elég sokat tévednek. Saccolni viszont könnyebb
Nekem ilyen hőmérőm van: http://langor.addel.hu/products.php?prcategory=12042&PHPSESSID=0dc87a9703aac498a3a35df0f4853799 ezen az oldalon a 8. Innen vettem, futár hozta. Gázlángon melegítettem, de 400 C fokig nem tudtam felmelegíteni, pedig 500 C fokig van skálázva. Nekem se ment vissza szobahőmérsékletre a mutató. Ezek un. bimetál hőmérők amik sajnos így működnek, van egy hiszteriézisük. A két fém egy kissé egymáson elmozdul a meleg hatására, és így is maradnak. A másik ok, hogy miközben alakját változtatja, kissé maradandó alakváltozást is szenved. Én levettem az üveglapot, a mutatót negatív irányba tekertem, és így állt vissza az eredeti helyére. Bosszantó, de több mint semmi. Nálunk az ilyen műszert "precíziós saccográfnak" nevezik. Annak megfelel, de az árához képest lehetne jóval precízebb is. 2640 Ft + 1500 Ft a futárnak :( Nagyon egyszerű műszer, hogy miért ilyen drága, azt nem értem. (Hacsak nem a busás haszon mindenkinek, akinek a kezén átmegy.) Annak idején -50-től +50 C fokig mérő bimetál hőmérőt a KGST piacon 30 Ft-ért lehetett kapni, és annak a hiszriezése szabad szemmel nem volt észrevehető! Lényegesebben jobb minőségű volt mint ez. Sajnos ez van.
Nekem is ilyen a hőmérőm, de ez 400 C fokig van kalibrálva. Aztán úgy jártam vele, hogy ideiglenesen beszereltem az ajtóba az egyik oldali szellőző helyére és felment egyszer 380 C fokig. Biztosan nem tovább mert figyeltem és kivettem mielőtt feljebb ment volna, de valami gáz lett vele ugyanis azóta nem megy vissza 0-ra hanem megált 35 C foknál. Pedig nem fordult túl az tuti. Hát én kifogtam egy hibás példányt.
Nekem kb. 50mm-t nyúlott be a tűztérbe szintén védőcsővel van ellátva.
Szia Tu-Ja! Köszi a dicséretet! Igen, saját tervezésű, ill. saját készítésű az összes vas- és famunka. A kőműves munkában (az agyag miatt) hívtam segítséget, de az is saját tervezésű. A hőmérő egy 12 mm külső átmérőjű vörösréz csőbe van bedugva, ami a tűztérbe lóg be kb. 8 cm-re, a végén ellapítva, hogy a füst és a korom ne jusson bele. Már 220 C fokra melegítettem fel, eddig semmi baja. A hétvégén megpróbálom 300 C fokra melegíteni, remélem bírni fogja. Üdv: Gábor
El kell, hogy keserítselek... Induljunk ki abból, hogy a kemencék egyedi tervezéssel illetve építéssel, esetenként eltérő különféle anyagokból készülnek. A kemencék ajtajai jobbára AS szabvány szerintiek, van néhány irányelv, azon túl pedig az alkotók szabadsága... (hú de szép volt)
Ne számíts arra, hogy valahol sorozatban gyártanak tévőt, eltérő méretekben, kis szériában...
A tévőről érdemes konzultálnod az után egy fazekassal, vagy egy kováccsal esetleg lakatossal, miután kész a kemencéd, és meg van a szájának a mérete. Úgy is lesz rá időd, amíg a kemence kiszárad...
Sziasztok! A tegnapi nap eredménye: 10 db kenyér , 6db közepes méretű tökipompos , 2 db óriás lángos.Fontos : a kenyeret csak 220 C-fok körül szabad betenni a kemencébe , mert különben hirtelen sül, és a közepe nyers marad ,főleg a 2kg-os kenyereknél!A nagy sütögetés forgatagában 3db nagy kenyerem látta kárát.A többi viszont , nagyon jól sikerült.A "nagy"családnak megvan a jövőheti kenyéradagja.
Szia!Biíí-nek igaza van .Nekem a Sabján könyvből van a méret.Jól működik a kemence.A kemencebecén fönn van a folyamat az építésről,szerintem elég beszédes.Ha valami nem tiszta írj és megbeszéljük.Szívesen segítek bárkinek.
szerintem erre nem nagyon fogsz választ kapni, mint ahogy néha be-be néznek ide új kemence épitők és felteszik ezt a kérdést...
erre nem tud neked senki távlatból válaszolni.
olvasd át a fórumot, vedd meg a Sabján féle könyvet és meglátod hogy miért nem lehet erre válaszolni.. meglátod hány fajta, és hány méretű kemence létezik.
neked kell kitalálnod hogy melyik tipust, milyen méretben készited el...
ne értsd félre nem bántani akarlak, de ez tényleg nem egy olyan egyszerű kérdés mint gondolod. Mindannyiunknak heteket, hónapokat vett igénybe a kutatómunka és a tervezés.
de hátha valaki mégis tud segiteni... (csak ahogy nekem rémlik, nem szokott válasz érkezni ezekre a kérésekre..ezért amit leirtam)
Én most kezdenék kemence építésbe vályogból. A vályogtéglát már megszereztem egy ház bontásából. Az a kérdésem , hogy valaki tud e segíteni tervrajzzal, méretekkel ?
Sziasztok! Az utóbbi napokban lassan, de haladt az építés. Az ytong téglára dryvit háló lett ragasztva csemperagasztóval, majd ismét ragasztó elsímitva. A lábazat cementes folyamhomokkal lett besímitva. Égetett agyaglapokból egy kis szegélydíszt is ragasztottam fel. Már csak a meszelés van hátra, de addig nem, míg ki nem szárítom az egész építményt. Ma délután be is gyújtottam egy öl napraforgó kóróval. Kb 60 C fokig fűtöttem be először, holnap újból tüzet rakok benne. Üdv: Gábor
Szia! Bocsi, hogy csak most válaszolok, de az utóbbi időben eléggé el voltam "havazva" egyébb munkáimmal, csak most tudtam "hosszabb" időre a gép elé ülni. Mint az előbbi hozzászólásomban emlegettem, első sorban ezen a fórumon szedtem össze az információkat - amit ezen az úton is mégegyszer köszönok a fórumtársaknak -, valamint az életben is megnéztem néhány kemencét, a tulajokkal elbeszélgettem. Hosszabbam tervezgettem, igyekesztem egy közepes méretű, alacsony költségű megoldást összehozni. Sajnos a kőműves munka nekem nem igazán megy, abban segítségre szorulok. Abban próbáltam a lehető legegyszerűbb megoldást választani (sajnos még a szépség rovására is). Szakmámtól igen messze áll a dolog, de ezért is érdekes számomra, mint új terület. Üdv: Gábor