-6-os csavar akkumulátorra megy az ampermérőn keresztül, plusz fesz szabályzó egyik bekötése.
- 5-ös csavar. erre van kötve a három dióda által egyenirányított szinusz (együtt egy hullámos egyenáram), ezt a feszültséget figyeli a fesz szabályzó, és ez alapján szabályoz. Ide van még kötve a gerjesztőtekercs egyik vége.
-5-ös csavar. A gerjesztőtekercs másik vége. Fesz szabályzó ezt kapcsolgatja testre, ha alacsony a feszültség.
Helyes működés esetén a balszélsőn és a középsőn egy hullámzó egyenfeszültséget tudsz mérni, aminek a csúcsfeszültsége 14,4V. (A műszer az átlagot mutatja.)
A középsőnél rossz érintkezés esetén az átmeneti ellenálláson esik a feszültség, kevesebbnek érzékeli a szabályzó, magasabb feszültségre szabályoz.
Más ami lehetséges.
A töltőáramot a generátor feszültsége és az akkumulátor feszültsége közötti feszültség különbség hajtja keresztül. Ez a különbség nem csak a generátor feszültségének a növekedése miatt nőhet, hanem az akkumulátor feszültségének a csökkenése miatt is. (Időszakos cellazárlat.)
A fesz szabályzó úgy működik, hogy figyeli a feszültséget és ha 14,4V alatt van rákapcsolja, ha felette lekapcsolja a gerjesztő feszültséget. Mindezt nagyon gyorsan. Ha beépített fesz szabályzó, akkor külön diódák egyenirányítják azt a feszültséget amit figyel. Ez egy egyenirányított szinusz. Itt kellene mérni. hogy milyen feszültség van, hol kapcsol? Akár dióda hiba, érintkezési hiba is okozhat zavart a fesz szabályzónál.
A fesszabályzót egyszerű az vagy jó vagy nem ha tölt akkor minden rendben 13-14 volt közt kell mérni ha jár a traki ! Bár olyat már láttam hogy nagy volt a töltés ,és főzte az akkut ! 16 volt volt ! Az órát meg cserélni kell, javítani úgy sem lehet !
CSináltam , egy külön test vezetéket az amper mérőnek egyenesen az akksitól. A helyzet változatlan .... Fesz szabályzót kilehet vhogy mérni ha nem jó? Vagy az amper mérőt letesztelni ?
82-esbe még nem szereltem, de nem ajánlatos. Elsősorban a hátsó hídházon nem passzolnak a csavar lyukak, illetve bizonyos mennyiségű olajat átengednek a dugattyúk, és ha nem a sebváltó olajat használod, mint pl. a 1025, akkor nem sokat ér, mert a hidraulika olajat elég hamar benyomja a hajtásláncba.
Szerintem jó az a 14.1 V(12V a névleges, +20% ha fel van töltve...akksi:10.5V...lemerülve, 14.4V(elméletileg) feltöltve). Nekem a boldog békeidőkben(mikor még nem 13 V töltött a generátorom...), új generátor 14-14,2V töltőfesz, az akksi meg feltöltve 13.6-7V -ot mutatott...
Nem tudom nem-e sok a 14,1 volt töltő feszültség mintha csak 13,6-ra emlékeznék de nem leltem meg a könyvben mi az ideális nézz már körül a neten mit ír erről mielőtt az akudat megfőzi a magas töltés !
Fesz szabályzó kb 2 hónapos , úgy 20 üó van benne.
Ha rákapcsolom a fényszórókat , akkor egy kis ideig megszűnik az ugrálás, de pl ha hosszabb ideig azonos fordulaton jár a gép akkor utána ugyan úgy vissza tér az kilengés :D
az alapvető dolgokat amiket leírtál már végéig jártam.de az éjszakám ráment erre a szarra és arra a következtetésre jutottam hogy a szivattyúmnak semmi baja ugyanis a nyomóágba szükítetlen állapotban 50bar a nyomás a nyomásszabályzó után pedig ahol már a csavar ugy be van tekerve hogy a zárókupakot alig fogja 2 menet és 100bar a nyomás ott a szivattyú tudja az előirt 80 bar-t.tehát következő lépésként a kormánykockát kell leszednem ha lesz rá időm mert 10ha lucernám közbe meg kint van az isten ege alatt......
Nem a fesszabályzó vagy olyan rendszerű, vagy az kezd behalni ! Az elektronikus szabályozók hibája ez az ugrálás nekem is volt ilyen gondom de ez nem gond ,csak feltöltött az akud és a szabályzó nem tud ezzel mit kezdeni rákapcsol és lekapcsol ezt látod ! Ha rákapcsolod a lámpát akkor ez a hülyeség megszűnik ,mert fogyasztása lesz az akunak és ekkor a szabályzó töltésre kapcsol ! De ha nem így van az hiba !!
Legelsőnek a gömbcsuklókat nézd át le kell szerelni szét kell szedni a gömbfejet kitisztítani újra összerakni zsírral és feszesre húzni a csészét rajta ,lebiztosítni dróttal ! A következő lépés a kormány tengely ahol a szervóoszlopba belemegy ott van egy 14 csavar és egy ives lyuk amin a tengely foghézagát lehet állitani ha ez túl szoros akkor nehéz a kormány és általában a kormány kerék holtjátéka is kicsi lefelé ütve szoritja ,felfelé lazítja a tengelyt, ezt úgy kell beállítani hogy egy tenyérnyi (átlagos nem lapátkéz ) holtjáték legyen a kormánykeréken ! A nyomások rendben vannak 75 bár az átlagos nyomás a 80 kormány szívattyún ! Bár nem írtad milyen traki !
Üdv ! Egy elektronikai kérdésem lenne !! Adott egy 80-as mtz. Egy pár perccel indulás után , mikor már visszatöltötte a generátor az akkumlátort ,akkor az amper mérő ugrálni kezd. Olyan 10-15 ampernyi kilengése van . Töltő feszültség az ugrálás előtt és közben is fordulaton fix 14,2 V. Mi lehet a szar ? az óra kezdni beadni a kulcsot?
Segítségeteket szeretném kérni attól az embertől aki keni vágja az mtz szervó rendszerét a fő gond hogy nehéz a kormányzás a nyomást megnéztem egyszerre két helyen a szívattyú nyomó ágában és a nyomástartó szelep vakdugójánál is a nyomó ágban alapjáraton végállásban50bar a nyomástartó szelep vakdugójánál alapjáaraton végállásban 100 bar.kell szivattyút cserélnem vagy nem kell?Hogy könnyebb legyen a kormányzás.