Keresés

Részletes keresés

leha Creative Commons License 2001.04.02 0 0 286
a shintoról nagyon keveset tudok.
ha feltételezzük, hogy nagyon szoros a kapcsolat a shinto és az aikido között, akkor azt is feltételezni kell, hogy Japánon kívül az aikido sosem lesz az igazi ...

én inkább azt feltételezem, hogy az aikido a szeretettel, igazsággal függ össze, nem a shintoval
(én inkább azt mondanám, hogy a valósággal függ össze és ebben benne van a szeretettől kezdve a dinamikus mozgáson keresztül minden)

az igazság szeretete az én olvasatomban: tudnod kell, hogy bármit teszel, az hatással van a világra, és rád is a világban. ha rossz gondolatot indítasz útnak, az nem ott, nem akkor és nem úgy, de rossz gondolatként jut vissza hozzád.

... na, most elakadtam ...

bout Creative Commons License 2001.04.02 0 0 285
Ennél azért méllyebbre ásva (Mármint a "szeressük egymás gyerekek" elven) találhatunk pár rágcsálnivaló témát. Pl. Sokan emlegetik, hogy az aikido-nak nagyon fontos alapja a shinto. De vajon mi is a shinto? És mi az észrevehető kapcsolata az aikido-val? Mi a shinto-s az aikidoban és mi az aikido-s a shinto-ban? :-)

De ha már a szeretetnél tartunk. Ezt a kifejezést is lehetne boncolgatni. Többször hallottunk már, hogy az aikido (és a budo) szeretete nem egyenlő a gyengéd szeretettel (pl. szerelmesek). Sokszor hallani tanároktól, vagy olvasni könyvekben, hogy O-Sensei néha nagyon be tudott dühödni a tanítványaira. De ő még ezt is szeretetnek nevezte. Az igazság szeretetének.
De mi ez a fajta szeretet?

Véleményem szerint amíg nem rágódunk el kicsit ezeken a dolgokon, addig azt sem tudjuk meg, hogy kellenek-e nekünk a fejlődésünkhöz.

Ha már egy hozzászóláson belül több témát is felvetünk, engem eléggé ledöbbentett a következő (fejből írt, szóval pontatlan) idézet a "Az Út könyve" című O-Sensei idézet-gyűjtemény végéről:

"Egész életemet az aiki tanulmányozásának szenteltem, de amikor hátranézek az úton, senki sem követ."

bout

Előzmény: leha (284)
leha Creative Commons License 2001.04.02 0 0 284
szerintem erről errefelé nem nagyon lehet beszélni. lehet a technikáról, meg a ki-ről, de a szeretetről hosszan taglalva? olyan vallás kinézete lenne a dolognak, pedig ez nem vallás. (illetve úgy nézne ki - és éppen azért válna gyanússá -, mint valami amwayes találkozó, ahol csupa mosolygós ember csupa pozitv dologról beszél)

talán Szaotome sensei könyvében volt (vagy valahol máshol /vagy mégis inkább Kishomaru könyvében?/), hogy a gondolkodást nem tudja megmutatni, csak mozgást. magadnak kell rájébredned, hogy az aikido nem egy testmozgás-forma, amit a dojoban művel az ember, hanem amit a dojoban csinálsz, az csak az aikido egyik fele: ami látszik

leha Creative Commons License 2001.04.02 0 0 283
van Zuglóban is, de

1. - jár oda néhány ember, aki csúnya módon hagyta ott a dojonkat és nem feltétlen szeretnék ott edzeni
2. - a Vass Zoli -féle edzéseket ismerem, szeretem, de mégis más, mint a miénk, viszont Zuglóban az Ogi-féle edzések szinte hajszálra olyanok, mint nálunk. Ha már új hely, legyen új szemlélet : )

van valami szabályozás arra, hogy nem lehet két helyre tagnak lenni? : )
ha jól emléxem, nem visz csődbe az alapítványi tagdíj (nálunk 3000/év)

bout Creative Commons License 2001.04.02 0 0 282
Fiúk, Lányok!

Rámjött a buzoghatnék! :-)
Itt ülünk a topic-ban, a Vallás, Filozófia fórumon és minderől értekezünk, csak pont az aikido és a vallások kapcsolatáról, illetve az aikido-ról, mint filozófiáról. Pedig tudjuk, hogy kevés harcművészet létezik, aminek ennyire erős a szellemi, filozófiai oldala, mint az aikido.

Persze magamba nézek és csak annak a néhány könyvnek a címét látom, amit a témában olvastam, de alig értettem meg belőle valamit. Illetve, ha meg is értettem, magamévá még nem nagyon tettem.
Ott van még néhány kurzus, amikor az oktató tíz-húszperces (vagy akár három órás) előadást tartott az aikido-ról, a budo-ról, a ki-ről, vagy O-Sensei-ről, de ebből se sok maradt meg.

Miért is olvassuk ezeket a könyveket? Miért is hallgatjuk ezeket az előadásokat? Hányan vagyunk, akik igazából csak edzeni szeretnénk? Rosszul csinálunk valamit? Ekkora lenne a szakadék a két kultúra között, hogy igazából csak a technika jön át Japánból Magyarországra?
A szellemi oldalt tanulmányozni kellene, mint a technikákat, vagy hagyni, hogy edzés, vagy pihenés közben ránk ragadjon?

Várom a véleményeket, vagy az egyéb témafelvetéseket! :-)
(nekem még van pár a tarsolyomban)

bout

bout Creative Commons License 2001.04.02 0 0 281
Zuglóhoz nincs közelebb másik dojo? Ezt már előbb is akartam kérdezni, csak akkor még nem volt biztos, hogy máshova is fogsz járni.
Vagy a megszokás már úgyis a Budafoki út környékére vezet téged? :-)
Nem akarok gonosz lenni és megint a manival jönni, de talán CD is tud segíteni elmesélni (vagy megcáfolni), hogy az AA-s dojo-k anyagilag AA tagokra vannak berendezkedve és nem biztos, hogy neked megéri az átjárkálás.

bout

Előzmény: leha (280)
leha Creative Commons License 2001.04.02 0 0 280
bout: oda jutottam, hogy a heti három edzés + iaido-jodot leépítem heti két edzésre és megint eltolom a pofámat Vass Zolihoz, hogy járhatok-é a haladó csoportba heti kéccer

ha minden jó, a dolog a héten fog McTörténni

bout Creative Commons License 2001.04.02 0 0 279
Rorimack,
És melyik ágból melyik ágba? Bár, ha Hokkaido-ra mész, akkor ott inkább a Takeda ryu-t tudnám elképzelni. :-) Legalábbis az aikido-történeti ismereteim alapján...

leha,
Hogy áll a dilemma? Kíváncsi vagyok, hogyan döntesz és milyen következményekkel.

bout

Előzmény: Rorimack (278)
Rorimack Creative Commons License 2001.04.02 0 0 278
Haliho!

Tokio>Hokkaido, az utobbi (Ha minden jol megy) egyetemi klub ;)

R.

Előzmény: bout (277)
bout Creative Commons License 2001.04.02 0 0 277
No és honnan hova? :-)

bout

Előzmény: Rorimack (274)
leha Creative Commons License 2001.04.02 0 0 276
szerintem az a pénz nem sok.

nekünk 1500 Ft/edzés (már úgy értem, ha heti 1, akkor 1500, ha heti 2, akkor 3000)
ezért 2 óra (nem 2*45 perc)
plusz heti 2*1 óra iaido-jodo 500 pézé

és vannak ennél drágább harcművészetek is

bout Creative Commons License 2001.04.02 0 0 275
Mindegy, annyira nem fontos. Zolival amúgy is összefutok hetente legalább egyszer.

A kendo-sokat, mármint az oktatókat asszem Japánból támogatják. Van valami program, aminek keretében eljönnek Magyarországra. Itt terjesztik a Japán kultúrát és cserébe a költségeik nagyrészét fedezik és még fizetést is kapnak. De részleteket nem tudok. Kérdezd Wazull-t a HM topic-ról!

bout

Előzmény: ControlDenied (273)
Rorimack Creative Commons License 2001.04.02 0 0 274
Koszi!

(Az ok: koltozes miatti "iskolavaltas".:)

R.

Előzmény: bout (256)
ControlDenied Creative Commons License 2001.04.02 0 0 273
Meg nem adtam at, de kedden mindenkeppen!
Persze nem bout-ot mondok, hanem a becsuletes polgari nevedet. :))

Tenyleg, a kendosok mibol elnek?

Előzmény: bout (272)
bout Creative Commons License 2001.04.01 0 0 272
Mire megírtam és elküldtem, már rájöttem, hogy tulkép hülyeség volt megírnom, hiszen mire elolvasod, már rég túlleszünk az egészen.
Örülök, hogy jól érezted magad, mert tényleg ez a legfontosabb.

A havidíj, amit írtál szerintem korrekt. A "másik" BME dojoban 2100 a haladó (2. kyu-tól) és 2500 a kezdő, ha jól emlékszem, de jóval kevesebb az edzéslehetőség (gyakorlatilag hétfő és szerda). Ezeket az árakat nagyban köti az, hogy tudtommal a BME mindkét dojo-ja fejpénzt fizet terembérlet helyett az egyetemnek.

Tudok olyan helyekről, ahol ennél olcsóbb és olyanról is, ahol ennél drágább a havidíj. A drágább helyek általában a heti két-három fix edzésen kívül belépést engednek a többi (más csoportokhoz, illetve az oktató, vagy a szervezet más dojo-iba) edzésre is. Persze ezt csak a fanatikusok használják ki igazán (és az időmilliomosok). :-)

A pénzzel én se nagyon szoktam foglalkozni. Szerencsére még nem is kell. Ha járni akarok valahova, ott fizetek és kész. Fikázni végképp nincs okom (meg kedvem sem), csak elkaptam azt a bizonyos kifejezést és elcsámcsogtam rajta egy kicsit.

Néha azért eszembe jut, hogy pl. Wazull a HM topicról már többször megjegyezte, hogy állítólag a kendo oktatás világszerte ingyér van a gyakorlóknak. És mégis van pénz teremre, edzőre, bár tatamira nem kell.

Azért átadtad az üdvözletemet? Milyen nevet mondtál nekik? A "bout"-ot nem nagyon ismerik, csak cyber körökben. :-)

bout

Előzmény: ControlDenied (270)
ControlDenied Creative Commons License 2001.03.31 0 0 271
Meg 1 dolog:
Azt irod, hogy evente egyszer a szovetseg kisakkozza valahogy a koltsegvetesbol egy nyilt nap koltsegeit. Nos, biztosithatlak, hogy evente tobb teljesen ingyenes program is van! :)
Előzmény: bout (269)
ControlDenied Creative Commons License 2001.03.31 0 0 270
Nos, akkor a kedvedert alapitvanyi nyilt program lesz! :)
Amit irtal, az igaz, csak itt igazabol a szovetsegen beluli nepszerusitesrol van szo. A jelenlevok 95 %-a tag volt, tehat a kulsos-penzes dolognak most csak elvi jelentosege van. Az edzotaborokban kulsosoknek +10-20 % lesz a reszveteli dij, ami epp csak annyi, hogy a felevi 2000 penzecskenk megmutatkozzon (nem mintha nagy penz lenne). Igazabol nem is szeretnek ebbe melyebben belemenni, mert egyreszt nem erdekel az aikido ilyen oldala, masreszt nem is vagyok kompetens a temaban.
Viszont a havidijat sokallom (kezdo: 3000, ovvizsgaval 2800, magasabb kyuval 2600). Feletek mennyi?

Amugy a 'nyilt nap' :) jo volt, picit keves volt a hely, de sok hakamas koptatta a tatamit, meg ugy altalaban magas volt a technikai szinvonal (jo, szamomra..). Uj felfogas, uj arcok. Az biztos, hogy tudok talalni a mai napban 3 pozitivumot, tehat madjoe filozofiaja is mukodik. :))

cso,

CoDe(X)

Előzmény: bout (269)
bout Creative Commons License 2001.03.31 0 0 269
Fenntartásaim? Nem igen használom, de talán tényleg ez a kifejezés illik ide.
Te szépen leírtad gyakorlatilag majdnem az összes nonprofit szervezet működési elvét.
Mindegyik (legyen az alapítvány, egyesület, vagy szövetség) az éves tagdíjakból, a szponzorok és az állam támogatásaiból és a programok bevételéből fedezi a költségeit. Ettől nonprofit a nonprofit - gyakorlatilag.

Mivel jelenleg nincs Magyarországon olyan aikido- szervezet, ami saját tulajdonában lévő komplexumban tudna programokat szervezni, így ezek az események mindig költségekkel járnak. Terembérletet biztosan, de sokszor a tatami leszállítási (bérleti) díját is ki kell valahonnan fizetni.
Ráadásul a legtöbb külföldi, de sokszor a hazai oktatóknak a program idejére a meghívó állja a költségeit (szállás, utazás, étkezés). Néha (vagy gyakran) még külön pénz jár a tanításért is.

Na most ezeket a költségeket - mint fentebb említettem - a szervezet téríti azokból a bevételi forrásokból, amiket ugyancsak leírtam.
DE. Eddig én, bout úgy gondoltam, hogy a NYÍLT NAP kifejezés azt jelenti, hogy szervezünk egy olyan napot, amikor lehetővé tesszük bárki számára, hogy megismerkedjen az aikido-val, vagy esetleg szűkebben a mi szervezetünk által produkált aikido-val. Ilyenkor a cél a népszerűsítés, a kedvcsinálás. Megmutatjuk, hogy milyen sokan vagyunk és milyen jó is az, amit csinálunk. És ezzel saját magunkat reklámozzuk. Tudod: "Gyere el! A szervezet legjobb instruktorai váltják egymást, lehet edzeni bárkivel! INGYEN!" Azaz ne fizess már a kóstolóért.
Ilyenkor persze ugyanúgy vannak költségek, de a szervezet igyekszik úgy gazdálkodni, hogy évente egyszer ki tudjon fizetni egy ilyen eseményt a tartalékaiból (vagy akárhonnan). Ezért az oktatók természetesen nem kérnek pénzt, a költségek szinte kizárólag a terembérletre korlátozódnak.
De ha üzletileg nézzük, ez jó befektetés, mert a "reklám" hatására egyrészt sok új tagja lehet a szervezetnek, másrészt a jelenlegi tagok is átérzik a közösség erejét.

Szóval fenntartáson kifejezetten csak a nyílt nap kifejezéssel szemben van. Ha nem tudja megoldani a szervezet, akkor inkább hívja másként, mert ez így megtévesztő.
Nekünk is vannak (sőt inkább ilyenek vannak) szövetségi programjaink (hétvégén, vagy nyaranta egy hétig is), amik nem ingyenesek, bár abból a szempontból nyíltak, hogy bárki befizethet és részt vehet rajtuk és még csak nem is kell többet fizetniük érte, mint a szervezet tagjainak.
Bár az is igaz, hogy a szövetségi díjunk kevesebb (1000/év), ami inkább csak a vizsgázási lehetőséget biztosítja. Ha félévente kéne 2000-et fizetni, akkor én is azt mondanám, hogy a külsősök fizessenek külön pénzt, ha a mi edzéseinkre akarnak járni.

De ezzel nincs semmi bajom, ez csak egy másik gazdaságpolitika.

Szóval "nyílt nap" =/= "nyílt program"
SZVSZ

bout

Előzmény: ControlDenied (267)
ControlDenied Creative Commons License 2001.03.30 0 0 268
Ja, es atadom az udvozletet! :)
Előzmény: bout (266)
ControlDenied Creative Commons License 2001.03.30 0 0 267
Nos, a helyzet a kovetkezo:

A dojonk az Aikido Alapitvany keretien belul mukodik. Minden alapitvanyi tag felente 2000 HUF-fal tamogatja az Alapitvany mukodeset, es ezert ok a szervezett programokon olcsobban vehetnek reszt (az Alapitvany nonprofit ugye, ok ebbol a penzbol szerveznek musorokat). Ez a tatai nyilt nap t.keppen alapitvanyi nyilt nap, csak kulsosok is johetnek. De mivel koltsegek merulnek fel (pl. tatami helyszinre szallitasa teherautoval, ilyesmik), ok 1500 HUD-ert vehetnek reszt a rendezvenyen. Hangsulyozom, nem az ilyen-olyan x. danos mestereket kell megfizetni. Remelem, igy mar ertheto, szerintem ez korrekt. Ha fenntartasaid tovabbra is vannak, bout, legyszi oszd meg velem, mert erdekel a velemenyed. :)

bye,

CoDe(X)

Előzmény: bout (266)
bout Creative Commons License 2001.03.30 0 0 266
Nem, csak kötözködni akartam. ;-)
Sajnos van már programom a hétvégére és az Pestre köt.

Üdvözlöm a Vass Zolit, meg a hakamásokat!

bout

Előzmény: ControlDenied (265)
ControlDenied Creative Commons License 2001.03.30 0 0 265
Jogos. Ez a legutobbi nalunk is igy van (az elso nehany edzes ingyenes). Most megyek ( edzes :), es megkerdem mi van a tatai nyilt nappal. Erdekel kulonben a dolog?

Este jelentkezem, cso.

Előzmény: bout (264)
bout Creative Commons License 2001.03.30 0 0 264
Mind a MAKSZ-os, mind a Tamurás nyílt nap ingyenes volt a nézőknek és a résztvevőknek is.

Engem csak az érdekel, hogy egy nem ingyenes nyílt nap akkor mitől nyílt nap? A többi edzésre nem mehet be senki se, mert azok zártkörűek, ide meg igen, csak fizetnie kell?
Ismerek ilyen helyeket és bár nem értem az indítékot, el tudom fogadni. Csak azért furcsa, mert a legtöbb klubban a normál edzések bárki által látogathatók és az első néhány edzés ugyancsak a legtöbb helyen ingyen is van.

bout

Előzmény: ControlDenied (263)
ControlDenied Creative Commons License 2001.03.30 0 0 263
Ize, lehet am, hogy mindenkinek ingyenes, en csak egy resztvevo vagyok. :)
Este megtudom, aztan majd irok.

Egyebkent ugy emlekszem (lehet, hogy rosszul), hogy nemreg a Tamura-s nyilt nap sem volt ingyer'. Ez nem biztos, mert nem voltam ott.

Előzmény: bout (262)
bout Creative Commons License 2001.03.30 0 0 262
Bocs CD, te biztos nem tehetsz róla, de ezt nem értem:
Nyílt nap, ami csak aikidosoknak, sőt! csak AA-tag aikidosoknak ingyenes?
Nekem ez egy kicsit ellentmond a nyílt nap fogalom értelmével...
Ez mindig így volt?

bout

Előzmény: ControlDenied (261)
ControlDenied Creative Commons License 2001.03.30 0 0 261
Hi!

A BME-MAFC dojo (Vass Zoltan) edzeseinek ideje:

HETFO nincs
KEDD 17-17.45 eszkoz
18-19.30 halado pusztakez
19.45-21.30 kezdo pusztakez
SZERDA nincs
CSUTORTOK ld. kedd
PENTEK 17-18.30 kezdo pusztakez
18.30-20 halado pusztakez
SZOMBAT 10-12 szabad gyakorlasi lehetoseg
VASARNAP nincs

Minden munkanapon delelott be lehet menni gyakorolni.

Kedden, csutortokon Van Zoli, penteken mindig egy 1-2. kyus tartja az edzeseket.

Hetfon es szerdan a BME (Rekai Gabor) dojo hasznalja a tatamit.

cso,

CoDe(X)

ps. most szombaton (holnap) az Aikido Alapitvany nyilt napot tart Tatan, jon valaki? Alapitvanyi tagoknak ingyenes, kulsosnek penzer'. Bovebb infot emailben szivesen.

Előzmény: bout (260)
bout Creative Commons License 2001.03.30 0 0 260
A BME-n két dojo is működik ugyanabban a teremben. Az egyiket tényleg a Vass Zoli vezeti, a másikat pedig Rékai Gábor (én az utóbbihoz tartozom). Igaz, valszeg egyiket sem vágna meg néhány ember elmenetele, mert nem terembérletet fizetnek, hanem emberenként fix pénzt (ha jól tudom).
Viszont, ha valamit tényleg és végleg otthagy az ember, akkor nem néz vissza, csak előre. Ha elmész, okod van rá. Ez hangozhat önzésnek is, de szerintem sajnálatból, szánalomból semmilyen kapcsolatot nem érdemes fenntartani. (Hacsak nem a sajnálat a kapcsolat alapja, de itt nem erről van szó.)

A tingli-tanglit arra értettem, hogy egy bizonyos szint fölött már sokszor csak lötyögésnek tűnik, ha csak heti 3-4 órát edzel. Ilyenkor érdemes változtatni az edzésidőn, vagy a terhelésen, az intenzitáson.
Megteheted pl., hogy az egyéni gyakorlatokra (bemelegítés, gurulások, esések, egyéni fegyverhasználat, stb.) sokkal jobban odafigyelsz, megpróbálod saját magadat felülmúlni. Ehhez nem kell partner.

Én időszakonként előkapom otthon is a bokkent és vágok párszázat naponta. Amíg meg nem unom, aztán egy időre (néhány hónap) hanyagolom. Ez ingyen van és ha mondjuk félórával-órával korábban kelek, akkor nem vesz el időt a páromtól és a munkámtól sem.
Vagy megkérheted a Lajost, hogy edzés végén dobálódzatok egy kicsit pörögve mondjuk tizenöt-húsz percig. Ez is rengeteget adhat az eddigiekhez és gondolom nem kérnének érte több pénzt.

Manapság már olyan kényelmes dolgunk van, hogy szinte kéthetente-hetente (de havonta biztosan) találni egy két-három-hat danos mester által tartott hétvégi kurzust. Sajnos ezekért már sokszor fizetni kell (egy-háromezer forintot), de csak egy-két napot vesznek el a hétvégédből és te választod ki, hogy melyikre mész el. Személy szerint elengedhetetlennek tartom a rendszeres látogatását ezeknek a programoknak. Enélkül akár meg is állhat a fejlődés, betokosodik az ember. Főleg, ha kevés a megfelelő edzőpartner, ahogy te is írtad.

Szóval ha többet akarsz, akkor többet is kell adnod. Ilyen egyszerű az egész. :-) És még csak ott sem kell hagynod a barátaidat.

bout

Előzmény: leha (259)
leha Creative Commons License 2001.03.30 0 0 259
nem néztem még szét. ha elkezdek szétnézni, akkor már döntöttem, akkor már csak az a kérdés, hogy hova? most még csak az a kérdés, megyek-e?

Jártam a BME-re Vass Zolihoz is(akkor még a Bartók Béla úton laktam), de mostmár zuglóból odajárni ... (ámbár ki tudja ... lehet, hogy megkérdezem, mert a haladó edzés időpontja lehet, hogy jobban bejön nekem /akkoriban kezdőkhöz jártam/)

"senkit nem bántottam meg és bármikor visszamehetek"
ha jól sejtem a BME-dojoról beszélsz ...
ha igen, akkor ott a különbség, hogy a BME-n egy ember (de akár 10) elmenetele nem rázza meg anyagilag a dojot. ha tőlünk tízen elmennének, alaposan mínuszban lennénk

"Nem elég a heti kétszer másfél-két óra "tingli-tangli""
madjoe aszonta, ugri-bugri edzésünk van : ))
van nálunk néhány problémás ember: asztma, fél vese, ilyesmi (a mostani budo magazinban van szó egy vak aikidos srácról. ő nálunk kezdte. a cikkben említett Bokor Judit és Nagy Lajos a két edzőm), ezért nem lehet olyan izzasztós, pörgős edzéseket tartani. nekem pl ez is hiányzik.

eszembe jutott a máshova is járás, ezzel két baj van
1 dupla pénz
2 kevesebb idő otthon a kedvessel
de lehet, hogy mégis ez lessz ...
majd kisakkozom : )

köszi

bout Creative Commons License 2001.03.30 0 0 258
És hova mennél? Körülnéztél már ezügyben?
Esetleg megoszthatnád az aggályaidat az oktatóddal is. Egyrészt ennyivel tartozol neki, másrészt hátha neki vannak építő ötletei.
Végeredményben ez úgyis a te döntésed lesz és legfőképpen te fogod viselni a következményeit.
Speciel manapság én sem ott edzek, ahol kezdtem és ahova hivatalosan (a mai napig is) tartozom. Nekem mondjuk ennél erősebb indokaim voltak a vál(t)ásra, de akkor sem volt könnyű megtenni. Sokat jelentett az, hogy tudom: senkit nem bántottam meg és bármikor visszamehetek.

Más: Biztosan van oka annak, hogy az utóbbi időben túl sokan mentek el onnan. De neked ez ne legyen ok arra, hogy te is elgondolkozz.
Biztos tudod, hogy ők miért mehettek el. Inkább azokon az okokon gondolkozz el te is.
Ha esetleg a körülményekkel (edzés színvonala, terem színvonala, partnerek színvonala) van probléma, akkor ugyancsak az oktatóval kell erről beszélned, hiszen rangidős vagy és bíznak is benned.

Egyébként az ilyen elfásulós esetekre nagyon tudok ajánlani olyat, hogy tessék minél több nyílt programon résztvenni (kurzusok, edzőtáborok, hétvégi edzések, stb.).
Esetleg keress egy testvér-dojo-t, ahova extra edzésekre, plusz tapasztalatszerzésre járnál. Ott biztos találsz rengeteg újdonságot, keményebb partnereket, stb. (Tudom ajánlani pl. a BME-t az utca túloldalán, bár nemtom, hogy nem ütköznek-e a te edzésidőpontjaiddal az ővék...)
Így tudod frissíteni a saját klubod életét is. Új szempontokat ismersz meg, lesz min gondolkozni, lesz mit kipróbálni otthon.

Ahova most járok edzeni, ott sokszor hallom azt, hogy egy bizonyos szint fölött a fejlődéshez többet kell adni magunkból. Nem elég a heti kétszer másfél-két óra "tingli-tangli". Több időt, több energiát, több odafigyelést kell belefektetni. És nem pedig másoktól kell elvárni, hogy tovább fejlesszenek bennünket.

bout

Előzmény: leha (257)
leha Creative Commons License 2001.03.30 0 0 257
szóval azon morfondírozom, váltsak-e dojot, vagy ne?

érveim mellette:

- kb egy ember van, akivel szívesen edzek, mert aki még hasonló szinvonalon van, annál a hozzáállással van baj (ezért is nem engedték legutóbb vizsgázni), a többiekkel való edzés meg csak pihenés (ez szarul hangzik, ha gondoljátok, kifejtem)
- vacak a hely: se zuhanyzási lehetőség, se tisztességes tatami (mikor megyünk, mindig találunk lábnyomot a szőnyegen)
- messze van (Zuglóban lakom és Budára járok edzésre)
- az utóbbi időben túl sokan mentek és egyike vagyok a két legmagasabb övfokozatúnak (3. kyu)

érvek ellene:

- a két edző - számomra úgy tűnik -, bízik bennem
- kevesen vagyunk, ezért ha elmennék, megintcsak emelkednének a díjak
- az utóbbi időben túl sokan mentek és egyike vagyok a két legmagasabb övfokozatúnak (3. kyu)

nem azt várom, hogy ti mondjátok meg a frankót, de talán új szempontot hozzáadhattok

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!