Ez tömör hatszög vagy cső ? Ha tömör akkor egyszerű a kerék két oldalán megfúrni ,alátét meg 1-1 stiftet neki . Evvel a módszerrel a nyomtávot is lehetne állítani .A másik végére még akkor is hegesztenem kell másik hatszög csövet aminek a belső laptávja 23-24 mm között van .
Üdv ! Szerintetek a ZongsheinSR1Z-750 elbírja a terra váltva forgó ekét ha ráteszem a vari kettő 50/50 kg-os kerekét ? Van valakinek tapasztalata evvel kapcsolatban?
Először is Boldog Karácsonyt mindenkinek .Másodszor pedig azt szeretném kérdezni hogy meg tudja valaki mondani a képen levő tengelyről ? Mennyi a hatszög laptávolsága valamint milyen hosszú a hatszög rész és milyen hosszú egyben az egész ?
Minden jót a csapat tagjainak más a rotámat szépen összehozták Pécsen a helyi kapálogép szervizben hogy ezt miért irom le mert más maszekok mind kihuzták a gyufát, mivel hogy semmilyen egyszerü munkát nem csinálnak meg mert nem tudnak kaszálni husz millát rohadt egy maszek világ ez
Jó estét . van nekem egy ilyen karburátorom de nem igazát tudom hogy hogyan kell beálítani ha valakinek van ilyen karbia megköszönném ha segítene . azt se tudom hogy melyik a levegő és melyik a benzin és az alapjárat beálító csavar
Ismét egy kérdéssel fordulok hozzátok van két mpm 10 es rotációs kapám az egyiket a segitsegetekkel már megcsináltam tökéletes lett. Viszont a másik gépnek eddig semmi baja nem volt most egy hónap után hogy nem volt használva nem oldott ki a kuplung szetszedtem megcsinaltam most,hogy kiold be akartam indítani (havonta egyszer minden gépet beinditok) felpörög majd leáll ha gázt huzok neki akkor is egyszer érzékeli felveszi a fordulatot majd leáll mintha lefulladna.
Kérdésem mi okozhatja ezt mit csináljak (benzin új tank benzincsap benzincső karburátor ki lett takaritva teljesen) elől a forgattyus háznál a csavart kiszedtem gyertyát kivettem gondolván megszivta magát. De semmi ugyan ezt produkálja az alapjarati csavart édesapám kivette mivel a rajta lévő rugó el volt törve így ki lett cserélve esetleg ez okozhatja a tüneteket vagy valami más áll a háttérben (a kérdéses karburátor egy Bing) típusú karburátor ha mégis az alapjarati csavar hogyan allitsam be meleg motornal kellene de addig se jutok el hogy beinditsam vagy ha teljesen betekerem meddig tekerjem ki,hogy mégis működésre birjam ezt a vadallatot? Előre is köszönöm a válaszokat!
Van egy Honda f600-am. Szeretnék hozzá néhány kiegészítőt ha lehet nem aranyárban. Nagy körmös kerék súllyal, orrsúly konzollal illetve elméletileg van hozzá (más kapáé is jó lehet) borona és altalaj lazító. Google, jofogás és agroinformon túl vagyok. Eddig nem sok sikerrel jártam.
Köszönöm szépen a válaszokat/segítséget. Sajnos a villanymotoros gép több okból sem jöhet szóba, szóval mindenképp marad a benzines. De majd választ valamilyet a haver. :)
Én most ősszel szántottam kb 150 négyzetmétert 18 cm mélyen bírta a Robi és több mint egy litert elfogyasztott. Ez olajjal együtt kb 4-500 Ft.
Ugyanezt ha a 2 kW-os kapálógépemmel kapálom fel 3 óra alatt 25 cm mélyen fogyaszt 6 kWó áramot ez 240 Ft. Ügyelni kell a kábelre de csendben dolgozik, a zsebemben szól a kisrádió és hallgatom.
Csak megerősíteni tudom én is a villanykapát. A nagyobb teljesítményűeket jelenleg nem forgalmazzák. Kis ügyeskedéssel nagyszerű kapát lehet összehozni. Egy használt ékszíjas hajtómű és egy 2kW-os motor kell csak hozzá. Itt is ilyen látható, elég gyatra minőségű felvételen.
Egy jó barátom szeretne kapálógépet venni. Kb. 200 m2-es területhez, mely teljesen vízszintes, közepesen kötött, kissé agyagos. Minden évben veteményezés előtt, egyszeri rotálásra kellene. (Ősszel fel lesz szántva/ásva.) Fontos lenne a könnyű kezelhetőség, valamint, hogy az olajcseréket könnyen lehessen megoldani. (A srác nem túl nagy műszaki zseni, bár már fejlődik ;) )Mondanám, hogy az ár nem számít, de ez csak egy bizonyos mértékig igaz. Tudnátok esetleg típuskat javsolni? Illetve, hogy mikor érdemes venni? Ilyenkor vagy tavasszal?
A többség,akik másik karburátort tesznek fel,az ár és elérhetőség miatt szerintem a simson karburátor barkácsolják fel. De valaki valahol egyszer "Puch" karburátort emlegetett,azt talán egyszerűbb ráfabrikálni,de mintha drágább is lenne. A lehetőségek korlátlanok,csak kreativitás kell,és figyelni arra,hogy a karbival üzemelni tudjon a 60 ccm-es motor,szükség esetén átfúvókázni,stb,stb.
A henger, hengerfej, dugattyú, ugyanaz és a gyújtás is, de a blokkfelek nem és a főtengely sem pont olyan.
Gyárilag mindkettőn Jikov gyártmányú karbi van, de nem ugyanolyan. A Robi gyári karbija nekem sem vált be, a Simson nagysúberes karbiját szokták rátenni (16N1 ha jól tudom), de a youtube-on vannak próbálkozások láncfürész karbikkal is.
Én személyszerint Dellorto SHA 14.12-es karbit tettem rá, ezzel hibátlanul müködik, gyárilag tudtommal ezzel szerelték a Ducati MPM 2 kapákat.
Ezt a karbit egyébként kimondottan ajánlják a Babettához is. Nekem 52-es fúvókával müködik a legjobban. A szivócsövet, mindkettőhöz módositani kell.
Biztos emlékeztek még, úgy kb 2 hónapja közzétettem a Honda 600F indítási nehézségét: hidegen nagyon nehezen pöffent be, légszűrőt levéve 25-30-50...rántás után beindult, ment, mint az álom, erő volt benne, csak leállítani nem volt szabad, mert kezdte újra a hülyeségeit.
Nos, sokan beszálltak tippjeikkel az agyalgásba, mindent végig próbáltam, semmi.
Megutaztattam a motorocskát Békéscsabára, régi, kipróbált szerelőm kezébe adtam.
Szétkapta, jött a telefonos hír: elkopott a szívószelep tányérja, nincs kompresszió!
Ennyi, semmi más gond nem volt.
Új szelepet tett bele, szelepfészket becsiszolta, potom 7500 Ft munkadíj+anyag. Azt mondta, még 20 évig fog pöfögni. olyan jó állapotban van!
Érdemes volt hozzáértő szaki kezébe adni, volt, aki már teljes felújítással is kecsegtetett.
Üdv gázt adsz és nem pörög, le is szabályoz át ugrig a szabályzó végül is ott állítod le mert előre tolva adok gázt és ott is állítom le de rövid az út.
Azt az alkatrészt mozgasd meg kézzel amit a bowden mozgat. Ha kézzel működik a gáz bowdennel vagy karral van baj, ha nem akkor karbi vagy gyújtás bajod van.
Köszi erre én is rájöttem de nekem az a baj hogy hiába veszem lejjebb a gázt csak egy darabig működik .Utána vagy marad egy elég magas alapjárati fordulaton vagy leáll de ezt csak akkor csinálja ha tisztességesen bemelegedett , előtte tökéletes.
Üdv Rotapapa vagy valaki más aki ért hozzá! Neked is Zongshen-ed van .Olyan kérdésem lenne hogy neked is megnő az alapjárat ha rendesen bemelegszik a gép ,Lehet rajta kisebbre állítani vagy nem baj ha kicsit magas ? Van rajta egyáltalán alapjárat állító csavar?
A lendkerék kúposan van rögzítve,egy ék pályán,ha aláfeszítesz,és egy bronz darabbal megütöd a főtengely végét lejön a lendkerék.Természetesen a berántót,és alatta a főtengely anyát lekel venni előtte. Miért akarod levenni,gyújtás állítás?
Nagy kérdéssel fordulok hozzátok,van egy mpm 10 le rotációs kapám. Azt szeretném megkérdezni, hogy a lendkereket hogyan is kell leszedni. Azért kérdem mert egyik ismerősöm azt mondta lehúzó kell hozzá a másik ismerősöm azt mondta hogy csavarni kell. És ha neki latok csinálni akkor zökkenőmentes legyen.
Légy szíves nézz utána, nekem megszakítós kellene. De nem sürgős, mert a tavaszra még várnunk kell. Hamarabb meg hótúrásra kellene, de azt is megoldom hagyományosan. Ha lesz hó. Mert az alföldön még a hó se esik. Vagyis nem annyi amennyiből a gyerekek is jól érzik magukat. Az elmúlt években még a rozsdát se bírtuk lekoptatni a szánkó talpáról, esett és másnap elolvadt. Jó ezt már csak úgy.
nekem van (használt) lendkerék, csak nem tudom, hogy tirisztoros vagy megszakítós, utána kell járnom. Ha nem sürgős, talán néhány hét múlva meg tudom nézni,
Kérdeztem már egy esztergályost itt a környékben, de azt tanácsolta inkább vegyek újat, vagy használtat. Azzal magyarázta, hogy nem igazán szerencsés kiszedni a közepét és új kúpot tenni mert hiába lenne passzos, és a legjobb ragasztóval összerakva, a hőtágulás nem ugyan az a két fémnél(vas-alu). Mert ezek gyárilag állítólag fémhálóval és szegecsekkel öntik egybe. De végső esetben nem lesz más kiút. Hátha tényleg találok valamelyik oldalon egy bontott ventilátort. Vagy itt a fórumon.
Így látatlanban egy tipp(mivel nehéz hozzá újat venni, v. kva drága lenne): esztergályossal/maróssal kivetetni a repedt részt, és másik agyat applikálni hozzá.
Hello!Sajnos én sem ismerem a gépedet,egy embert tudok a környéken akinek ilyen van.Nekem a kistestvére van,az mpm 2-es.Szét van szedve az is,felújításra vár,már régóta.Kerestem hozzá hengert és dugattyút,de olyan ára van az alkatrésznek,hogy azért a pénzért vettem egy Rk 02-es kapát.Ezt csak azért írtam neked,hogy szerintem böngészd a hirdetési oldalakat és keress hozzá bontott alkatrészt,vagy hibás gépet,esetleg kisgép szerelőknél érdeklődj helyettesítő megoldásról.Üdv
A környéken(Bács-Kiskun)nem elterjedt ez a kisgép. Nem is nagyon ismerik a kisgépszerelők. Ha tudtok olyan szerelőt akinél lehet MPM-10 hez ventilátor(megszakítós)kérlek jelezzétek, esetleg az elérhetőségét is megírhatnátok.
Nem olyan rég vettem egy MPM10 rotakapát. Úgy nézem a lendkerék kúpos része meg van repedve az ékpálya mentén. Ezért pár perc működés után rácsúszik az alu házra és azonnal megfogja a motort. Tud-e valaki segíteni hogy lehet javítani, vagy van-e valakinek eladó. (megszakítós típus)
Hetcht terméket nem vennék, a kereskedőknek sincs jó véleményük a márkáról. Oleo Mac 197-Rk olcsóbb és jobb minőségű és minden alkatrész van hozzá. Nekem Szentkirályi van "beton" kemény földet is bírja a hajtómű igaz ott csak 2×2 kapával használom.
Van választék bőven, hogy melyik fog megtetszeni, neked kell majd eldöntened. Biztosan jönnek jobbnál jobb ajánlatok. Ha kocsizni is akarsz, jó ha van hátramenet.
Segítséget szeretnék kérni. Rotációs kapát szeretnék vásárolni kompletten utánfutóval. Kb 100 nm-es kertet rotálnék vele és 100 nm szőlő sorközét művelném.
Hecht 7100 szettet néztem vagy pedig SzentkirályKF-Dragon 65-t nem tudom melyikről mik a tapasztalatok. Hechtről nem sok mindent találtam, Szentkirályról valahol azt láttam gyenge a hajtóműve.
Nyugdíjasnak szeretnénk egy gépet, kb 60-70cm munkaszélességgel, 2-300nm fekete földhöz és 120-140e lenne a keret rá. Mely kapálógépek ajánlottak, ha az lenne a cél, hogy ne kelljen buherálni sokat, csak induljon, ha kell? A szentkirályi gépeket néztem Briggs és Honda motorokkal, de nem értek hozzá, így bármilyen márkát - javaslatot szívesen fogadok. Köszönöm
A fűnyíró motorokon van egy lendkerék fék amely leállításkor, illetve a tolókaron lévő üzemkar elengedésekor azonnal megállítja a motort. Továbbá a fűnyíró motor fix gázos ( állandó fordulatú), míg a kapamotor kézi szabályozású ( változtatható fordulatú)
Szia! Néztem a HONDATA:HU oldalon K-F jelölt motort lehet rendelne az egyik főnyíró a másik kapálógéphez való akkor ezek szerint csak valami van mert a fünyíróhoz 85 000 a kapa 70 000ft ,nem tudom mit rejthet az ár külömbség!!!!
Kapálógépre szeretném. Köszönöm a segítséget, nem tudom a régi motornak a főtengelyméretét, most keresem Briggs Sprint 40 a régi motor csak már nem új meg erősebbre cserélném.
Nekem 675EX van. Már az is könnyű indítású, első rántásra indul (na jó, nagy hidegben vagy hosszú állás után másodikra), nincs szivatója és szépen teszi a dolgát. Az általad belinkelt EXi S még csendesebb, nem kell benne olajat cserélni, csak utána tölteni. Ez is nagyon igéretes gép.
Kapálógépen akarsz motort cserélni? Ha igen itt egy kis segítség:
Sziáshatok! Kis problémám van ,hogy lehet megtudni hogy a Honda gcv motor az fűnyíró a való vagy kapára! A könnyebb ledkereket tudom de valami más ,használtat akarnék venni !!!
Sajnos, bontani kell. Egyszer hozzám került egy Szevafém- Briggs kombó javításra. Ez volt az igazi fanatikus megoldás. A leeresztő csavar helyén 1/4-es idomokból, oldalra kivezetett leeresztő csonk készült. A kivezetéshez ki kellett vágni a motortartóból is egy kis üreget. Szerencsétlen gazdi azt hitte, hogy a fáradt olajat teljesen le tudja ezzel engedni. Egy pici mindig marad. Ezekre az eldobható motorokra nem tesznek leeresztőt. Sőt az új önindítós Briggs fűnyíró motorokon olajat sem kell cserélni.
Szerintem is jó megoldás a kiöntés vagy leszívás. Nekem szivató pumpám van.
Üdv! Hasonló a helyzetem. Lecseréltem a Robi 151 DM rota kuplung felső részét. A gyárit ferodoloztatni akarom, hogy legyen tartalék, csere. De! Az új meg sem közelíti tapadásban a régit, az eredetit.
Én írtam :), szerintem ne fáradj vele hogy szétszeded, gyorsabb sokkal az ha a betöltő felőli sarka felé megdöntöd és kifolyatod belőle az olajat 1-2 perc alatt.
Ahogy lacy63 leírta a motor alján de nem ragasztott hanem enyhén kúpos a menet, hogy beszoruljon mert nincs feje. Négyszögű kulcs megy a belső négyszögbe a csavarba.
Biztosan van a motor alaplapján leeresztő csavar, csak le kell hozzá csavarozni a motort. De nagy valószínűséggel be van ragasztva menet-ragasztóval. Én sem tudtam ez enyémen kicsavarni, aztán nem is erőltettem. Kiöntés, vagy leszívás működik nálam is.
Valahogy éreztem, hogy nem lesz rajta, mert átkutattam az egész gépet, és nem találtam. De furcsállom a dolgot, mert a fűnyíróm is Brggs motoros, és azon van leerestő csavar.
Ha jól látom ez egy Briggs motoros gépezet. Motorolaj-leeresztő csavarról nincs tudomásom: 99% hogy nem létezik rajta. Jómagam vékony műanyagcső+fecskendő kombóval cseréltem olajat a betöltő nyílás felől, de ha jól emlékszem valaki írta pár napja, hogy ő simán megemelte, megborította.
Körbe fújtam féktisztítóval mindenhol, ahol levegőhöz juthat.
Viszont, úgy látom le kell vennem a hengert....
Óriási mennyiségű kartergázt termel a motor, levettem menet közbe az olajbetöltőt és két méterre elpermetezte az olajat... szerencse, hogy oldalt álltam és nem vele szemben. :)
Kartergáz is okozhatja ezt a buta járást?
Illetve, az Agroroszi webáruházban néztem hozzá komplett szettet, dugattyúval együtt. Mennyire jók ezek az utángyártott szettek? 3400ft... félek, hogy valami hulladékot kapnék.
Maguktól nem szoktak megjavulni a gépek, de nem erre akartam célozni.
A kuplung akárcsak a fék működése a fém és a ferodol súrlódásán alapszik. Arra gondoltam, hogy lehet a felmelegedéstől nem fogott a kuplungod, de ahogy hült pár percet újra fogott. Mással mivel lehetne magyarázni, hogy rövid szünet után újra tudtál vele dolgozni?
Házilag kéziszerszámokkal simán szét lehet szedni, de némi műszaki érzék nem árt ha van hozzá.
Honda G150-es motorral olyan problémám van, hogy folyt a karburátorból a benzin illetve a fémfelületek találkozásánál levő tömítések már átengedtek ( féktisztítóra felpörgött a motor ).
Kicseréltem az összes tömítést, karburátor nem folyik, nincs fals levegő mégis azt csinálja a motor, hogy ráhúzom a gázt és felpörög, majd mintha leakarna fulladni a motor, köhög egyet - kettőt, majd újra felpörög.
Közép gázálláson is csinálja, de ott nem olyan durván, mint az felett. Először azt gondoltam, hogy a fals levegő és folyó karburátor miatt csinálja ezt, de a tömítések cseréje illetve a karburátor kitisztítása után sem változott a helyzet.
Légszűrőt kimostam benzinben, hagytam állni 3 napot, majd visszaraktam, friss olajat is raktam a tartályba...több fajta gyertyával is ugyanúgy csinálja.
Nulla előzetes tapasztalattal :) , én most vettem szintén rotakapát. Az általam összegyűjtött információk és használók elmondása alapján 4 üteműben bármelyik Honda, vagy Briggs motorral szerelt Szentkirályi vagy Robi gépekkel van a legkevesebb probléma és nagy számban elérhetők hozzá különféle adapterek. 200m2 nem nagy terület, nekem a domboldalban lévő 1000m2 körüli területre a 6 kapatagos 5.5 lóerős Briggs motoros gép bőven elegendőnek bizonyult. A hozzáértők szerint a régebbi gyártású karbantartott gépek megbízhatóbbak néhány, a piacon kapható "olcsóhoz" képest, de talán ez mindennel így van. A 3 lóerős gépekre általában azt mondták kevés, 4 lóerőtől használhatók már normálisan.
Olajcsere a motorban, hajtóműben, légszűrőt és a gyertyát cseréld ki ha veszel használt gépet, ezekre az én általam megnézett használt gépek esetén láthatóan nem figyeltek.
Gondolom ezzel arra célzol, hogy nem fog megjavulni. :) Én is erre gondolok, hogy a gépeknél előforduló hibák az esetek nagy többségében nem gyógyulnak meg maguktól. Sőt érdemes orvosolni mielőtt nagyobb lesz a baj.
Röpsúlyos kuplungos gépem még nem volt így nem értek hozzá. Megvételkor már csörgött plusz mivel a motor jár rendesen ezért tippelek kuplunghibára. Házilag szét tudom szedni vagy ne nagyon álljak hozzá hanem szervíz?
Igen lehet így is:rugó ellenében kihúzott nincs hajtás, alaphelyzet rugó visszanyom van hajtás, viszont általában ezeknek a csapoknak a végük 45fokban letörve van ezért rugó által benyomott helyzet előre 180fok fordítás a csapon hátra. A csap egy kerékben levő lemez furataiba ül be,ezeknek az "olcsó" kerekeknek a szabadonfutó része elég gyorsan tönkre megy-mehet.
Sziasztok.Sikerült vennem jó áron 2 ilyen kereket.Jól sejtem,hogy ez szabadonfutós kerék és a stift helyzete határozza meg,hogy elóre vagy hátra hajt a tengely?Ha a stiftet nem tolom be akkor szabadon forog a tengely és nem hajt.
Nem biztos hogy ez is az, de én találkoztam hasonló jelenséggel.
Újraferodolozott fékpofákat tettem az autómba és egy lejtőn fékezéskor elment a fékerő. Szerencsém volt, pont ott volt egy parkoló, éppen be tudtam fordulni és meg tudtam állni. Kiszálltam, nézegettem a fékrendszert, forró volt de semmi rendelleneset nem láttam. Azon filóztam hogy fék nélkül elvánszorgok valami szervizbe, közben hült a fék, beültem és meglepetésemre kiválóan fogott a fék.
Ezután már számítottam rá hogy újra elmehet a fékhatás, forgalom nélküli helyen nagy sebességgel szándékosan nagyot fékeztem és így is lett, megismétlődött a dolog, ismét elment a fékhatás. Pár perc hülés után megint fogott. Ezután vettem gyári eredeti fékpofákat és soha többet semmi baj nem volt a fékkel.
Lehet hogy a buszbalesetek is a hitvány minőségű ferodol miatt történtek:
sziasztok. Briggs 40 quantum Rk-02-es kapám ma érdekes dolgot csinált. Elfogyott belőle az erő, pontosabban a hajtás. a motor járt gázadásra nőtt a fordulat a kapák viszont kiemelve a földből is álltak. Max gázon el elfordultak éppen a levegőben. Pár perc állás után újraindítottam akkor minden oké volt ezért gyorsan végigszaladtam a hátralévő két soron. Nem értek a rotákhoz, egy tippem van: kuplung
Sziasztok. Kicsit visszaolvastam és láttam, az elmúlt időkbe sokan elgondolkodtak a Ruris gép vásárlásán. Esetleg van már vele tapasztalat? Elég jó árban van, sok kiegészítőt is adnak hozzá, csak az ember már gyanakvó ugye. :D Köszi előre is.
Szia ! Nekem is az volt a gond hogy az eke nem ott ment ahol kellene ,csak nekem nem tudom arrébb tenni max összébb veszem a nyomtávot! Én is sokat szenvedtem toltam húztam csavartam ,próbáltam álítani hogy jobb legyen de nem lett tökéletes!
Én eldöntöttem oldalra a gépet és úgy engedtem le az olajat. A végén kicsit még jobban meg kellett dönteni és alátámasztani úgy kicsepegett belőle a maradék is. A nívópálcán láttam a max. mennyiséget talán 591 vagy 561ml, a max jelzésig töltöttem fel. A hajtóműből a motorolaj leengedése után öntöttem ki az olajat, annak a csavarja elöl a hajtóművön található, a szintjelző maga a csavar, abba kb. 3dl hajtóműolaj ment bele ha jól emlékszem. Cseréltem gyertyát, légszűrőt (az nagyon piszkos volt), feltöltöttem benzinnel, első húzásra indult és szépen jár. Gumicumi nincs rajta, de nekem a fűnyírón sincs és ettől függetlenül viszonlag könnyen elindul 1-2 húzásra. Amit észrevettem, hogy teljes gáznál írják az indítást, nekem úgy nagyon nehezen indul be, 3/4 gázzal viszont legtöbbször elsőre.
Én tavaj ősszel szántottam először, mikor hozzá kezdtem vagymélyre ment vagycsak a tetejétfogta. mert sokat csavartam rajta. ha mélyebben ment, ment volna, de elkapart, alig bírtam tolni.
Egy nap négy sort szántottam.
Csináltam hozzá körmös láncot, úgy már nem kapart el, de nehéz volt vele megfordulni meg az ekét is nehéz volt kivenni a földből. Egypár sor után levettem róla a körmöket, mert ezzel is majd megszakadtam. Gondolkodtam.
Elől 1 30 kg-os gyári súlyvolt+a keréksúlyok. Mi lenne, hatennék még előre annyi súlyt, hogy pont megemelje az ekét, gondoltam így könnyebb lenne kivenni aföldből.
Kipróbáltam és ment mint az álom. Először kiegyenesítettem a sorokat, mert minden irányba mentek, utána meg ha már ilyen jó lett, csináltam egy videót is. Ime:
Szia! "hogy ne lotyogjon az eke" nekem kicsit más a véleményem a két kis csavarról, igaz a nagyméretű kotyogást meg kell szüntetni viszont kell annyit hagyni hogy az eke vége néhány centit tudjon jobbra-balra kitérni szerintem akkor sokkal könnyebben vezethető .
Tudni kell, hogy eléggé műszaki analfabéta vagyok. Ezt értsétek úgy, hogy nekem az a világ nyolcadik csodája, hogy a motor főtengelye forog adott irányban, de a gép mégis tud tolatni... Édesapámmal gyerekkoromban használtuk ezt a gépet (csak kapálásra és pótkocsis anyagszállításra). Sajnos ő elhunyt, de pár éve elővettem a gépet munkámat megkönnyítendő, hátha tudom használni.
Az eke valóban fogott legalább 25 cm-nyit. Az a baj, hogy nekem csak ezek a gyári cuccok vannak a géphez. Van még egy keréktengely és távtartók, de nem hinném, hogy szűkebbre tudnám venni a nyomtávot.
Ha ezen az oldalra állítást lehetővé tevő szerkezeten oldalra rakom az ekét, attól az még nem fog ugyanakkorát, mint most?
Sajnos plussz gyári súlyom sincs, meg nem is igen látok rajta semmilyen adaptert, ahova fel lehetne szerelni, de majd igyekszem jobban átnézni.
És lesz valaha erős a fúrt motor? Úgy értem ,,bekophat még" szerinted?
A szántás második fele eső után készült. (Ezért is lett két részletben csinálva, mert közbe szólt az eső.) Valóban könnyebben ment. Bár a még dérrel borított részen gyep volt, azt idén szántottam először, nah az nagyon nehezen ment.
1. Az eke tetején lévő csavar az eke dőlését lehet állítani. (hogy könnyeben bele menjen az eke a földbe)
2.A másik csavar az oldalra dőlést lehet állítani. (amikor a gép a barázdában áll,az eke pedig legyen függőleges)
3.Nagyon nagy a távolság a kerekek között,ezért az eke nagyot fog!(barázdákból ítélve kb. 25-30cm is fordított)
4.A kerék szélessége adja meg a barázda szélességét. (kell egy olyan szerkezetet készíteni,amivel lehet oldalra is állítani az ekét)
5.Én kevesellem a súlyt is! (baloldali kerékre tennék még súlyt+az elejére is)
6. A két kisebb csavar a felfogatás miatt van,hogy ne lotyogjon az eke.
7.A fúrt motor szerintem nincs olyan erős mint előtte,ha csak nem folyamatosan koptatod be! Ez a hirtelen szántásnál még szerintem nem volt össze kopva és gyengének tűnt.
8.Én legalább is úgy vettem észre,hogy eső utáni második napon jó szántani. Akkor még van annyi nedvesség a földben,könnyeben megy az eke a földbe.
9. Az ekédet nézve elég ragadós lehetett a vas rajta. (tükör fényesre csiszolni,hogy ne ragadjon rá a föld)
10. Nagyon fontos hogy az ekéd és a csoroszlya legyen megélezve!
Röviden ennyi,de amúgy szépen fordítja a földet.
Ha van még kérdésed nyugodtan tedd fel,senki nem az anyja hasában tanulja meg a dolgokat!
Életemben másodszor szántottam a képeken látható Gutbrod T152-es géppel és a képeken látható eredményt sikerült elérni.... A szántás több részletben került elvégzésre. Az még csak hagyján, hogy ferde lett az össze ssor, mint a papok hajlama, de érzésem szerint (illetve a youtube videók nézése alapján) nem is ment elég mélyen az eke. Illetve janijanihoz hasonlóan közben nekem is azon járt az agyam, hogy én itt kikészülök, a videókon meg elengedett kormánnyal szántanak...
A kérdéseima következők lennének - talán valaki tud segíteni: a két fekete csavar mit állít az ekén? Illetve a felfogatásnál is van két kisebb csavar. Azok mire jók? Hogy lehetne mélyebbre tenni az ekét, illetve hogyan lehetne több erőt kifacsarni a gépből? A gép egyébként korábban fel lett fúrva, így állítólag több ereje van, mint gyárilag. Bár azt is mondták a műhelyben, hogy fokozatossan járassam be. Sajnos erre tavaly nem jutott időm.
Látom a szomszédodnál jó merev zártszelvényből van az eke szára. Nekem egyelőre csak a bolti 8x40-es laposvas szár van, ez sajnos rugalmasan hajlik, minél keményebb a föld annál jobban.
Ez a mélységhatároló kerék biztos jó lehet, majd nézek én is valami alkalmas kereket.
Eredetileg körfűrészlapból akartam csinálni vágótárcsát, de tényleg jó lesz ez a kapálógéptárcsa is. Van is pluszba mert használtan vettem kapákat és kaptam vele.
Nekem kb 100 kg a két kerék, a gép a felezővel lehet kb 50-60 kg. Ezekkel a körmökkel itt az agyagon nem kapar meg. A leggyengébb láncszem a kuplung.
Vajon mennyit kell még öregednem, hogy jól csináljam? Az idén múltam 60.
Lehetséges nekem működik s ahogy láttam jofi-nak is,az én ekémnél eredeti állapotban a gond az volt változó talajnál(nagy gép forgók s hasonlók) nem lehetett a mélységet tartani az egyik helyen alig akart belehúzni a másik helyen meg túl mélyre ment,egyenletes talajnál akkor is ment a "robotüzem".Most mélység határoló kerékkel álom,igaz így csak egy eketest van de én előtte sem használtam a váltva forgatást (a régi hp8 briggs nem szerette,tank!) itt van a reklám: egy régebbi s a mostani a szomszédnál. http://indavideo.hu/video/Robi_250t_szantashttp://indavideo.hu/video/R250t_szantas
Szerintem lehetséges az elengedett kormánnyal szántás.
Gondolkoztam rajta, nálam az ekenád irányán kell jobbra igazítani 1-2 centit és akkor nem akar majd balra elmenni az eke. Meg is fogom csinálni csak most nem akartam ezzel tölteni az időt.
Igazad van, szándékoztam is vágótárcsát tenni a csoroszlya helyett, csak még nem jutottam oda (na jó bevallom, egész ősszel eszembe sem jutott az eke csak most hogy sorrakerült a szántás)
Én a hagyományos módon kiöntöm egy öreg lábosba fűnyírónál(sprint) s a kf-dragonnál is, 5-6dl kell ezekbe a kis mocikba a magyar szerint 6dl az usa szerint picivel kevesebb. Csigahajtás hykomol 80-90 a betöltő csavar egyben nívó.
Szia! Szintén Quantum motorban (4LE) nemrég cseréltem olajat. Elég keserves a leeresztése (én vékony gumicső+ fecskendő kombóval csináltam). Összesen kb.4-5 deciliter olajat öntöttem bele 10w/40-eset. Van a olajtanksapkában olajszint jelző hogy mennyi megy bele.
Nekem is első szántásom volt, felszántottam egy kb 5 x 30 méteres részt de azt kell mondanom hogy minden erőmet kivett.
Először a repcével gyűlt meg a bajom, ősszel bevetettem repcével és olyan 30-40 centire megnőtt, be akartam szántani de mindet odagyűrte az eke elé. 2 méterenként meg kellett állni kicibálni onnan. Levágtam fűnyíróval, ekkor már jobb lett a helyzet.
Ezután jött a következő probléma, a 60 cm nyomtáv miatt nagy sávot fogott az eke. 18 cm mélyen szántottam, és kb 15 cm széleset fogott az eke, ettől az erőtől az eke tartó szára rugalmasan ívbe balra meghajlott és még nagyobbat fogott. Különösen ott ahol keményebb volt a föld. Megcsúszott a gépnek a kuplungja pedig már én is toltam hogy segítsek neki. Hogy kisebbet fogjon áttettem 2 lyukkal jobbra az eke tartószárát (kb 6 centivel) Ekkor már jó lett a szántás, az eke szára sem hajlott és 1/3 gázon bírta húzni a gép csak mivel nem középen húzta az ekét gép állandóan jobbra akart kanyarodni. Nekem kellett ellentartani. Így azt csináltam, hogy amikor két hosszt végigszántottam és megálltam pihenni meg lihegni. Közbe azon gondolkoztam, hogy a yutube videókon elengedett kormánnyal szántanak.
Elsőre jó volt ez, kb 2 óra alatt felszántottam amit régen egy hétig ástam. Jövőre majd az ekefej irányán kell valamit variálni, hogy ne akarjon az eke elmenni balra és akkor visszatehetem középre.
Szia A honda gcv 160 as van az 3 csavaros de meg van a negyedik is csak nincs kifúrom,lehet kifúrom a negyediket is ,szántásnál mennyi kerék súlyt használsz 2-öt vagy 4 -et ? A kerítést azért másztam meg mert ugye a terrán meg kell fordítani a halytómű házat és gyorsabb eggyes lesz a lüki és késön áltm meg vele !
A szántással igen megszenvedtem ,igazából az eke beállítás és a 60 cm nyomtáv az valahogy nem jött be mert állandóan keresztbe forgatta a gépet .Én ahogy néztem a videókat az ekének ott kellene mennie a a borozdába lévö kerék mellett ,igazából ha túl széles a nyomtáv akkor akkor az eke nem ott megy ahol kellene szerintem de nekem ez volt az elsö szántásom lehet rosszul látom !
Lemaradt kerítésmászás jelige: sajnos felénk a nyáron csak fordított működésű "gázbovden-kar" volt szidtam is őket. Tehát felém húzva stop eltolva max. Kénytelen voltam csak "bovdent" cserélni pedig a kar eléggé kopott volt.
Az biztos a 25.4 es tengelyű briggs és a 22.2 tengelyű briggs-honda motoroknak más a motorrögzítő furatok távolsága de lehet a nagynál az öntvényen meg van a kicsinek is a helye.(már nem emlékszem) Én a gcv160-ast is 4ponton rögzítettem.
Szia. Meg van az elözö motor az négy csavaros volt szerintem a Brings motor volt és arról ott maradt a három csavaros lenyomat azt furtam ki de még a röppsujt még nem lett rá igazitva a motor fötengalyére ,valaki azt írta még régebben hogy ha nem akarok kerítést mászni akkor röppsujos jobb.Egyébként a terrával megmásztam hátramenetbe ! A a kupos kuplungoshoz nem találtam aki legyártotta volna a tengelyt!Ezért maradt a röppsuj!
Talán a Robi 250T-hez nem kell alakítani az eszközökön(én kézi kuplungosat vennék belőle), de ha ilyen okok miatt akarsz váltani én a Honda F600-ast javaslom ebben a kategóriában ő a legkezesebb.
Robix 156 DM Briggs Quantum 60 motoros rotációskapám tökéletesen működik,sok adapterrel,de hiányzik a hátramenet egyre jobban. Az egészségi állapotom miatt elgondolkodtam egy hasonló tudású,több sebességes gép vásárlásán.Nagyon jó lenne,ha az adaptereket hozzá lehetne igazítani az újhoz,de nem kizáró ok,az ára sem kell,hogy az égben legyen.Talán tudtok segíteni javaslataitokkal,amit előre is köszönök!
R250t sebváltónál jó az előre 1es szántásnál még gcv160 mocival is,elég a nyomaték a kerék csúszik inkább. Párhuzamosság? az nem lehet gond csak a motor távtartók(bakok)azonosak legyenek, központosság az meg a furatok az eredeti motortartóra(kazánlemez) való átjelöléstől függ(1mm nagyobb furat s lehet játszani). Szerencsére a röpsúlyos működésből 1-2 tized központosítási hiba nem okoz gondot. A kúpos már érzékeny(csúszik-nincs határozott összekapcsolási pont kiveri a bordás részt)
Szia! Én is Hondát akarok rá tenni de nekem egy gcv 160 van de lehet 190 -et lehet veszek lehet könnyebben vinné a szántást ,könnyedén viszi neked ja és ezzel is "lükibe" szántani mint T20 vari val ! Én röpsúlyosra akarom még nem igazán volt időm vele foglalkozni ,hogy tudjam párhuzamossá tenni a motor tengelyét a váltó tengelyével !Ha nem lesz párhozamos valamit gondolom "kiveri" csapágyat ,valami engedni fog !
Jelentősen nagyobb az r250t kuplungja."Kell az erő a szántáshoz" inkább a megfelelő áttétel kerekek és össz súly . Nekem jelenleg egy 5.5 lovas gcv160 van rajta és szántok vele.
Szia! Köszi a tanácsot! Azért is gondolkozom rajta, mert ( főleg )szántani is szeretnék vele, és oda kell az erő. A másik, hogy van egy Robi 55-ösöm is szivattyúval, fűnyíróval, rotával stb.... és azt gondoltam kiváltani. Az 55-ös és a 250-es motorcsatlakozása ( röpsúlyos csatlakozás ) egyforma?? Lehet csatlakoztatni a 250-re a robi 55-ös szivattyúját és fűnyíróját??
R250t röpsúlyos: én jónak tartom főleg a váltó lehajtás részt szinte örökös, itt sokszor emlegetik a fogaskerék törés fogledarálást de az felhasználói hiba. Ez egy egyszerű váltó csak állóhelyzetben lehet váltani akkor is "érzéssel",mivel röpsúlyos esetleges nehézkes váltásnál nagyon minimális gáz majd alapjárat(csak annyi hogy kicsit mozduljon a bemenő tengely) és gyönyörűen klatty és vált. Szerintem jobb a kézi váltós, bár ott a váltót érő impulzusszerű terhelések nagyobbak lehetnek(felhasználó) A motor az jó bár az élettartama eléggé véges,az enyém egyszer perselyezve+a szokásos részek. Igaz jelenleg gcv160 moci van rajta. (valamikor nem volt gond a fogyasztás de jelenleg már igen) Kiadni? fogalmam nincs.
Két kérdésem lenne. Az egyik, hogy a Robi 55-ös karbiján az állító csavar ( tolómérővel mérve ) mennyire van becsavarva Nálatok, akiknél tökéletesen működik:)?? A másik kérdésem azokhoz akik ismerik a Robi 250-est ( még röpsúlyos kuplung kivitelűt, 8 lóerőst ) mennyire jó gép, és mennyit szabad kiadni érte??
Üdv mindenkinek.Segítséget szeretnék kérni.Van egy robi 52 es gépem nem volt jó elvittem egy öreg szakihoz meggyűrűzte az volt a baja mostmár indul de nem az igazi.Akkor nem volt rajta levegőszűrő illetve ilyen kis házi de nem volt vele az igazi.Vettem rá egy robi 55 levegőszűrőt de nem az igazi mostmár nem hörböl szépen ketyeg de ha nyomom a gázt fullad nem pörög ki a mator nem bír a kocsival elindulni de magába sem.arra gyanakszok hogy állítani kéne a karburátoron vagy mi lehet a baja?ha állítani kell hol melyik csavaron tudok rajta?
Nem igazán értem a kérdésedet (hol érdemes szétszedni) ! Olyan helyen, ahol nem ázol el, meg túl sok port sem hord a szél a darabokban álló motor-alkatrészekre !!(ez nem komoly, csak "kijött" a nem egyértelmű kérdésre.)
Na ! mire vagy kiváncsi? 60 ccm es kétütemű moci, négy kapataggal, szélesithető védőlemezzel, kapái kb 45 fokban ivesen hajlitottak, kezes kis gép.(van hozzá gépkönyvem)Vezetőkar "emberhez" állitható függőlegesen, röpsúlyos kuplung, a vezetőkaron stop gomb.
Alkatrészek a rotáció tata KFT - nél még kaphatók.Légszűrője olajtükrös. Konkrét kérdésre válaszolhatok.(Ja és a kuplung levételhez ajánlatos kisebb csapágylehúzót beszerezni. A lendkeréknél vigyázz, mert nem ékes, a főtengelyben egy kis csap van, tehát ajánlatos "megtépni" a visszarakásnál.
Quantum 55 motorok mennyire megbízhatók? Ha egyenletes az alapjárata, terhelésen is szépen jár és dolgozik, akkor lehet nagyobb baja? Mit nézzek még meg rajta? Nem volt még rotációs kapám, használtan venném, kb. 15 éves, külsőre nem tűnik leharcoltnak.
Vennék egy használt rotációs kapát, van hozzá sok tartozék és kis kocsi is, de az nekem nem kell, helyem sincs tárolni. Van annak "piaca"? Tudom, hogy erősen állapotfüggő, de mennyit érhet? 10-15e huf?
Már egyszer irtam a kapámrol mármint arrol amit egy fészerben találtam és talán akarok egyszer használni Szegei Tomos masina de akuplungja beált kb hol érdemes szétszedni ezt a csodamasinát konkrétan akinek van ilyen mondja meg nekem köszi
Rotakapára (félig) visszatérve: Felrotáltam a veteményest. Most juhtrágyát szeretnék szórni. Nálunk homok van plusz a juhtrágya is elég poros. Szórjam ki és rotáljam be egyből vagy várjak egy esőt?
pajzs van kézben tartható és fejre rakható. A kézben tartható egyszerűbb, a fejre rahatóval 2 kézzel tudsz dolgozni. Ha össze van égetve az üvegbetét benne, ahol hegesztési kellékeket árulnak lehet venni betétet, sokkal jobban látsz az új üvegen keresztül.
elektródát mivel keveset használsz érdemes drágább jobb minőségűt venni mert vékonyabb a salak és könnyebben lejön a hegesztésről. A 2,5 mm-es általában mindenhez jó, de lemezmunkához vehetsz 2 mm-est is. Lényeges hogy rutilos bevonatú legyen.
Ne nézz az ívfénybe mert elromlik a szemed.
Ha muszáj pajzs nélkül hegeszteni rövid ideig csukott szemmel lehet. Ha begyulladna a szemhéjad éjszakára reszelt krumplit kell rákötözni, reggelre elmúlik a gyulladás.
Igen gondoltam már rá csak fogalmam nem volt róla, hogy nem olyan bonyolult (valahogy misztikus, drága és nehéz dologként tekintettem mindig a hegesztésre). Láttam a sufniban valami ilyen trafószerűséget, de ezt először szakira bíznám.
Hegesztés nélkül nem egyszerű megoldani, jobb ha keresel egy szakit.
De miért nem veszel egy hegesztőtrafót és tanulsz meg hegeszteni? Kb 20000 Ft-ból megvan és rengeteg mindent meg tudnál csinálni a ház körül. Én is így voltam vele ráuntam hogy mindig meg kell kérni valakit, vettem egy hegesztőtrafót, kaptam hozzá pajzsot is meg egy féldoboz elektródát és csináltam apámnak egy kézikocsit. Mire elkészült megtanultam hegeszteni.
Ajánlott összeállítás: egy 220 voltos Hetra trafó (mert van 380-as változat is), bármilyen pajzs és 2,5 mm-es rutilos elektróda. Ezeket a barkácsáruházas kis trafókat nem érdemes megvenni, nem komoly gépek.
Sziasztok! Rk-02 es rotakapámhoz sajnos nincs orrkerék (tolókerék). Próbáltam használt gépekről szerezni, de - érthető módon - senki nem adja el róla mert utána neki fog hiányozni...
Elég fontos lenne mert enélkül a gép mozgatása eléggé nehézkes. :)
Nem tudom, hogy tudok-e rá házilag eszkábálni mivel kerék még akad, de hegeszteni nem tudok. Van valamilyen ötlete valakinek? Vagy hajtsak fel egy hegeszteni tudó szakit?
A lánc van megnyúlva és átugrik a fogaskereken terhelésnél. a többi alkatrésze hibátlan. A 2darab gyári lánc 80 000 forintra jön ki. Az f600 vázon gondolkodtam, de nem biztos hogy az jobb állapotba van.
köszi a választ . és igen az ára 1500 lej azaz 101447.315 forint . na de nem úgy néz ki ahogy van a mellékelt képen van , kicsit leharcolt állapotba van de már megkezdődött a nagy helyreállítás . ja és a gép 1950 gyártás
Ha mégis olcsóbbat választanál, biztos találsz hozzávaló méretet, a mezőgazdasági gépeknél sokféle méretet használnak, biztos kapható hozzá megfelelő szakkereskedőnél.
Miért kell láncot cserélned??
Ha már lánc, lehet, hogy a lánckerekek, sebváltó kerekek, oldalkuplung villái, csapágyak, szimeringek is cserére érettek, jól fontold meg, sokba lehet.
Lehet látni interneten motor nélküli F600 vázakat, nemrégen láttam ilyeneket, keress rá.
jó estét . vettem egy Holder eb9 egytengelyű traktort : Kétütemű benzinmotor , 400 cc , 2.500 U / min 9 LE léghűtéses 5 sebességes 4 előre 1 hátra
Na de azt nem tudom hogy milyen motorolaj megy a kapcsoló szekrénybe . ha esetleg van valakinek ilyen vagy hasonló kis traktorja legyen válaszoljon . néztem a neten de nem találtam meg
Köszönöm a segítséget, a gép az üzemanyagrendszer és a karburátor kipucolása után, kis nehézség árán (elhajlott a fül, amire a testkábel van kötve, hozzáért a felső részhez és nem volt megfelelő a gyújtás), de beindult és jól dolgozik, egy jódarabot már fel is kapáltam vele. Tényleg van erő a kicsikében, nagyobb szedergyökérnél úgy kiugrik a földből, hogy csak na...
A Ducati két ütemű gép,a gyári ajánlás 1/20 volt hozzá,ami ma a jobb olajakkal fölösleges,ma egy jó szintetikus olajjal 1/35-ben is jó.A gyertya hézag 0,5 mm.Indítása egyszerű szívató állás benzincsap ki nyit kb fél gáz állas,és beránt gáz kicsit vissza szívató fokozatosan vissza.Pörgős ügyes kis"jószág"nekem van vagy 40 éve a kicsi/MPM 2/,és a nagy/MPM 210/is.Jó munkát vele!
Na ez az, hogy nem nagyon találtam rajta címkét,, de ma a telken majd kiveszem a kocsiból és jól körbenézem és fotózok. Ma a géppel foglalkozni úgyse nagyon lesz idő...
Szia! Először is tegyél fel egy képet róla, hogy a motor rész jól látsszon. A címkék ha vannak rajta. A sokat látott szakik ebből meg tudják mondani, hogy milyen benzin kell bele. A tartályból a benne levő benzint takarítsd ki. A karbiból is érdemes. Majd jöhet a folytatás.
Lehet bugyuta a kérdésem, de eddig nem találtam leírást. Kaptam kölcsön egy ducati márkájú rotációs kapát, ami több éve nem volt beindítva. Meghútam a behúzózsinórt, a motor forog és kompresszió is van benne szerintem.
Kérdéseim:
Mit nézzek meg mindenképpen beindítás előtt?
Sajnos azt se tudom, hogy a gép két vagy négyütemű, ami ugye nem mindegy az üzemanyag szempontjából.
- valamirevaló gyártó önélező késeket csinál: kétféle keménységű anyagból hengerel lemezeket, ezek egyike, amelyik a keményebb, kerül kívülre, és Ő kevésbé kopik, míg a belső jobban (a röhejes az, hogy a 30 éve vásárolt Honda rotakéseim egyikét fordítva szerelték, az is szépen "önélezi önmagát", csak éppen hátrafelé!)
- ha mégsem önélező, nem igazán van jelentősége egy max. 5 mm vastag vas símán vágja a talajt, végül is nem lovat kell vele nyúzni!
Tudom, hogy jobban harapnak a kések ha élesek, de mégsem szoktam köszörülni mert akkor hamar elkopnak. 30 év alatt így is kb 4 garnitúra kést koptattam el. Azért írtam hogy kb, mert nem egyformán kopnak, mindig csak azt cseréltem le amelyik nagyon hegyesre és rövidre kopott.
Igen. A 29996 hozzászólásos képhez képest befordítottam (átcseréltem) a függőleges tengely felé belső kapatagokból 2-2 kapát illetve a teljes kapasort megcseréltem, hogy az élezett részek kapjanak a földbe. Lamellás korongos flexel kicsit meghúztam az éleket így most harapnak a kapák. :)
Következik a hajtómű olajcsere. Még egy orrkereket kéne rá szerkeszteni mert nem olyan jó kézben vinni oda-vissza :)
" Rakjak rá egy anyát, hogy fix legyen?" Nincs jelentősége, had lötyögjön. Én egy kis éles "rucatalpút" csináltam rá hogy ne hagyjon csíkot a kapák között. Ja és a csoroszlyát is lehet lejjebb -feljebb állítani attól függően hogy milyen mélyen dolgoztatod, és hogy a legkényelmesebb tartani.
lacy63: igen, rájöttem. A 29996-osban szereplő képen jól van a csoroszlya? Csak egy hosszú csavar van bedugva felülről, emiatt lengedezik jobbra-balra. Rakjak rá egy anyát, hogy fix legyen?
ksanyi52: Igen, mentem egyet csoroszlya nélkül is. Combos. Tartani kell az egész gépet alkar, törzs minden dolgozik :) kb. 1 perc elég is volt. Aztán visszaraktam és kezdek ráérezni: ha lenyomom a seggét akkor ás, ha emelem akkor halad.
Nem olyan nehéz az. Meg kel barátkozni a géppel. Nem kel azt húzni -nyomni. Lenyomod a hátsókapát, a kapa forog a gép meg áll. Azután egy picit feljebb engeded elkezd beleharapni a földbe, de még a gép mindig áll. Attól függően hogy milyen mélyen akarod felkapálni engeded előre. Az én szomszédom még a hátsó kapát is levette, és úgy szaladt utána mintha kocogó mozgalomban lenne. Azután meg húzta hátra, mert rá jött hogy semmit nem csinált. Azután elmagyaráztam neki és azóta már bele jött. Fog az menni , csak gyakorolni kel!
Sikerült a kapákat megcserélnem. Mentem is egy kört vele: nem könnyű mesterség a robizás :) Fogni kell rendesen, fordulni se könnyű stb. Jól gondolom hogyha megakad az nem jó a motornak? Tehát amikor megállt a forgás azonnal segítettem neki megindítottam hogy foroghasson.
Elvileg a motor alján van leeresztő csavar. A hajtáson van egy lyuk, ahol hozzá lehet férni. Én egy literes festékes doboz tetejébe aplikáltam két műanyag csövet. Egyiket az olajba dugom, a másikat megszívom. Aztán gravitációs úton lefolyik az olaj. Természetesen előtte megmelegítem kicsit, vagy munka után állok neki leszívni, amikor még meleg.
Ez a helyes gondolat, "hogy ilyen is legyen mert volt is". Úgyis megveszi a szerencsétlen felhasználó.
A kezdő felhasználó csak tanácstalan, esetleg bosszús, hogy valamit elszúrt.
A vén hajósok meg szidják rendesen az új silány dolgokat.
Erről jut eszembe, hogy van egy volt kollégám, aki az átkosban szidta a kommunistákat. A rendszerváltás után pedig a zsidókat.
Jó szakember volt , de nem is vitte sokra.
Egy haver utcai kerítést festett. Drótkefélték, kalapálgatták már több napja. Átadtam a flexhez való drótkorongot. Nem győzött hálálkodni, hogy milyen jól halad vele.
Köszi mindenkinek a segítséget. A kapák állását átszerelem (furcsa is a szemnek ha ránéz valaki rendesen a képre) és a hatóműben is fogok olajat cserélni.
Én is úgy emlékeztem, hogy azt olvastam, hogy a hasonló nagyságú és teljesítményű kapamotorok kb. fél liter olajat "kér", de vékony műanyag cső + fecskendő kombóval csak 1,5 deci jött le belőle. Fejre meg nem akartam (nem mertem) állítani. Van valami egyéb praktika amivel leengedhető az olaj belőle?
Meg értem én is ,hogy ovni kell a környezetünket . Söt ! De akkor minek a fenének gyártanak olyant ami nem alkalmas arra amire kéne (?) . Vagy csak azért , hogy ilyen is legyen mert volt is . Tehát énszerintem a legjobb festék eltávolító a Flex , rajta a drót korong .
Köszi! A kapákat cseréld meg, mert fordítva állnak. A motorba 5,5-6dl olaj kell. Van nívópálca, ott ellenőrizheted rendszeresen a szintet. A hajtásba is kell olaj. Az alján van egy csavar, ott kell leereszteni, a képen szemben, van egy másik csavar, ott kell betölteni a luk széléig. Ebbe hajtóműolaj kell. Jó vétel volt, a kapák kopásából ítélve nem volt sokat használva. A motort nem tudom. A motort le kell venni, a kuplungot megnézni, hogy a rúgók nincsenek-e kiadva. Az csöröghet.
Bizony, ez így igaz ahogy mondod. "Az egészség és a környezet védelme érdekében" jelszóval számtalan fontos szert sikerült betiltaniok azoknak akik a saját szereiket erőltették ránk. Ha van egyáltalán kiváltó szer.
Rotakapa tulajdonos lettem. Rk-02 alapok + Briggs XM 4 lovas motor. Régóta nem volt használatban. Karburátor ki lett takarítva. 5-6 húzásra indul szépen (gumicumit nem találtam van valahol egyáltalán?), a hangja jónak tűnik, a légszűrő leharcolt papíros azt cserélnem kell.
Kérdéseim:
1., Cseréltem benne olajat. Kb 1,5 deci koromfekete olaj jött le belőle. Ugyanennyi 10w/40-es olajat öntöttem helyette. Jó ez és elég ennyi?
2., Indításkor és alacsony fordulaton eléggé csörög a kuplungja. Gázadásra szépen reagál a kuplung is elcsendesedik. Kell valamit csinálni vele?
3., A lehajtással van valami teendő olajozás, ilyesmi?
Festő szomszédom is szidja rendesen az újat. Azt mondja semmit sem ér. Vissza sírja a régi szuper kromofágot. Lehet, hogy a hideg zsíroldó többet ér ennél.
Egyébként itt a régi összetétele: ( Nem csoda, hogy betiltották.)
Az sem a mult évben lehetett , mert azt a Tisza Vegyi kombinált gyártotta . S a gyárnak már híre - hanva sincsen szerintem . De lehet van valami név utód amit még forgalmaznak .
Nos ez a környezet barát kromofág nem sokat ér már a régihez képest sajnos . Amikor én a Agrostrojt Pf 62-est újítottam akkor én is probálkoztam ezzel a szerrel , de a végén maradt a kis felx és rajta a drótkorong . A sodrot váltózat vált be nekem ,de azért próbát megér .
és lenne még itt valami szeretném felújítani a gépet de nem tudom hogy mivel marjam le a régi megöregedett festéket , van valami szer amivel bekenem és feloldja , hogy ne keljen mint az őrült csiszolni meg drótkefézni
Használd egészséggel, találd meg benne örömödet. Ezeket a gépeket még jó szívvel, lélekkel tervezték. Nem azért, hogy busás profitot nyerjenek, hanem hogy az egyszerű ember egy életen át dolgozhasson vele.
Nagyon szépen köszönöm a válaszotokat ali kis és drotszamaras nagyon sokat segítetetek mert akit csak kérdeztem nem tudott semmit . Ja és megvettem a kis gépet 110000 forintért
Valóban, jól eltitkolják (vagy 50 évre). Mindenesetre itt a Holder német gyűjtemény. A baloldalon a típuslistából lehet válogatni. Pont ilyet én sem találtam, csak hasonlót.
szevasztok . kis infóra lenne szükségem hogy ez pontosan milyen kis traktor milyen model és hogy hogy kellene kinézzen eredetileg . de ha valakinek van kézikönyv e hez a modelhez az még jobb volna
Hello!Én is vettem a jófogáson egy ilyen motort.Möller néven hirdették,mire megkaptam "eurostar" névre keresztelkedett.Rotátorra tettem,csak néhányszor használtam.Jól működik,eddig csak egy tank benzint fogyott el.A többi majd kiderül...Üdv
Üdv fórumtársak. Véleményetekre vagyok kíváncsi. Möller 7,5 le kínai stabil motor vásárlásán gondolkodom.Ifa kompresszorra tenném. Aki használ ilyet kérem mondja el a véleményét. Köszönöm.
- lassúbb fokozaton szántottál? (ékszíj ilyenkor a belső tárcsákon fut!)
Ha a vaskerék gyári és pótsúlyozott, ékszíj a lassú fokozatban, a sebváltó egyesben van, szinte lehetetlen kapartatni, olyan lassú a gép sebessége, csak mászik, de baromi vonóerőt tud produkálni. Szántáshoz ez a beállítás kell!
Sziasztok! Robi 55 rotakapához szeretnék segítséget kérni a tirisztoros trafós gyújtáshoz! Vagy a gyújtó tekercs-piros, sárga jeladó ez elég a bekötéshez? Mi a többi tekercs? Van rájuk szükség vagy azok világító tekercsek voltak és csak a Babetta mopednél kell? Bekötöm a G-re a pirosat, a mellette lévőre a sárgát a jeladót, A kimaradt saru helyére Mi megy? Köszönöm!
Ha a darabos kerékforgás amiatt van, hogy kapar a kerék, az még nem gond. Ilyenkor mindkettő kb. egyfromán kapar.
A hajtómű láncnál szokott előfordulni, hogy eltörik a láncszem görgője, ekkor darabos a járás, ez már komoly gond, de ez mindíg van: rotáláskor, szántáskor......
A gyári eke nem az igazi, Terra váltvaforgató eke jó.
Ma szántottam egy honda f 600al körmöskerék volt rajta és amikor nagyot fogott a kerék olyan volt mintha "darabosan" hajtott volna a gép, valami baja lehet a hajtóműnek? Illetve gyári honda mio eke volt rajta, és nem vagyok vele megelégedve mert nem fordít rendesen inkább csak túrja földet. Valakinek tapasztalat vele, vagy milyet lenne érdemes rátenni?
Rota kapa vételt tervezek, de még sohasem volt ezért egy láma kérdésem lenne:
Sokan dupla hasznosítással használják: kerék és futó + kapasor. A kérdésem az hogy a kerék leszerelés kapafelszerelés azonos lehajtáson, tengelyen van. Azaz csak annyi az átszerelés, hogy kerék le kapasor fel?
Szia.Köszi.Nekem Thorx 45 ös van rajta,de igazából össze vissza írják a teljesítményeket a motorokhoz.Szerintem az enyém 4,5 le.Nagyon jó erős gép. Ráállítottam én is mert a kontraanya letekeredett és elmászott a gyári beállítás.Ráállítottam és lekontráztam rendesen.
Szia! Azt nem neked címezték hanem fehérpárducnak. Nekem van Thorx 35 motorral. Nagyon könnyen kezelhető , könnyű kis masina. Kicsit talán gyenge a kuplungja. Állítsd jól rá hogy ne tudjon megcsúszni, nehogy megégjen! Érdekes hogy itt mind a két motorral reklámozzák, és mindkettő 36 Kilogram
A kapákat ha megnézed mennyire kopottak láthatod mennyit használták. Bár ez nem biztos jel, mert cserélhettek rajta kapákat.
Ha a tengelyről leveszed a kapákat és azt látod hogy olajos a tengely, akkor szimmering esetleg csapágy hibás.
A hajtóművön ha kicsavarod az olajbetöltőcsavart először is láthatod van-e benne olaj és láthatod a bronz csigakereket. Ha a fogaknak van homloka akkor van jövője, ha elkopott és ki vannak élesedve a fogak nem sok jövője van.
Ez egy Szentkirályi KF-04 Indian hajtómű, boltban minden alkatrész kapható hozzá. Ha hibás a szimmering, a csapágy, esetleg a bronz csigakerék attól még meg lehet venni csak számítani kell rá hogy költeni kell rá, ezért alkudni kell az árából. (egyébként nem biztos hogy érdemes javítani, a jófogáson már 10 000 Ft-ért lehet venni ilyen hajtóműveket)
A motor ha könnyen indul és nem füstöl jó. Ki kell próbálni mennyi erő van benne. Ezt úgy tudod hogy jó mélyen beleereszted a késeket a földbe és bírni kell neki.
Egyszer elmentem egy hirdetésre kapálógépet venni, megkértem a tulajt hogy próbáljuk ki. Elkezdett vele kapálni 4 kapasorral 5 cm mélyen és szépen működött. Aztán a kezembe vettem és leeresztettem a földbe 20 cm mélyen, lefulladt a motor. Erre a tulaj is próbált mélyebben kapálni, neki is lefulladt. Próbáltam alkudni az árából mert gyenge a motor, nem tudtunk megegyezni és otthagytam. Vettem egy Robi 151-est, ez mindent bír.
Ezek a régi Briggs motoros kapák mennyire megbízhatók és mi a reális piaci ára? Mit érdemes nézni használt gép vásárlásakor, ha nincs benne gyakorlati tapasztalatom?
Üdv Urak, bocs a késésért, csak új tüzifatárolót építek.
Itt vannak a linken a KF-04 MAXI 8 lovas briggs motor képei, aki szeretné, egy 20as körül odaadom. Hiányosságok a képeken láthatók. Adok hozzá egy kúpos kuplung felsőrészt is ha kell.
Kézi fúróval én se fognék neki, de asztali fúróval, gépi satuban elég pontosan tudok ilyen anyagokat fúrni. Különböző eredetű kapatagokat szoktam ilyesmi módon összeházasítani. (Ezt a hajtóművet is szét akarom szedni és felújítani használat előtt. Alig használt, de tizenéves.)
Majd meglátom, mennyire marad szabadon a lyuk a kapatagon, muszáj lesz-e újat fúrni.
A külső kapatagokat (a közös tengelyen) úgyis kintebb akarom tenni, mert a külső és belső kapatagok átfedése már így is túl nagy. A csövekre hegesztett felfogató négyzetek pozicionálása (merőlegessége) se valami mestermunka. Összességében legalább 6 cm-rel meg fog nőni a munkaszélesség. Ez a több ok már elég indok, hogy nekifogjak.
De inkább nem fúrkálnám, félre fog menni a furat, mert nem könnyű kézből pisztolyfúróval pontosan középen és derékszögbe kifúrni. Inkább leflexelnék a kések végéből annyit hogy ne érje el a hajtóművet.
A kapatengely (ami a hajtóműből kilóg) mennyire kemény anyagú? Csak olyan szokványos, és sima fémfúróval át lehet fúrni?
Gondolkodom rajta, hogy egy lyukkal kintebb kellene fúrni (az eredeti lyukra merőleges elrendezésben).
(Az ok: alkatrészvásárlás helyett vettem alig drágábban egy alig használt hajtóművet. A kések középen beleütöttek volna a hajtóműbe, így (talán már a gyárban) alátétekkel távolították el a befelé nézőket a felfogatásra szolgáló lemeztől, de még így is határeset. Ezt a lemezt szeretném kintebb hegeszteni, viszont akkor a csavart már nehéz lesz belejátszani, jó lenne egy új lyuk.)
Így utólag elgondolkodtam, a netről leszedett gépkönyvet nézegetve, hogy talán nem volt véletlen, hogy nyitott csapágyakat használtak anno, a piszok okozta hibalehetőségek ellenére.
Csak a kuplung alatti csapágy 2Z (a gépkönyv szerint is).
A szimeringnél majd megpróbálom úgy, hogy a régi által kifényesített járathoz nem érni, csak a vállakat leszedni szintbe. Van is valami finom csiszolópapírom.
A zárt csapágy belső oldaláról patinsd ki a porvédőt. Így keni az olaj.
Előző kérdésedre: a szimering tömítő felületét mindig feltisztítjuk. Finom vászonnal ( pl. P 400-as ) körkörösen.
A feltisztítást,szabályozást tanácsolom a csapágyak felrakása előtt, egyébbként a felgyűrődött részt pont a tömítő felületbe fogod bepréselni. És nem utolsó sorban könnyebben felmegy a csapágy is.
A szentkirályi pdf-ben a két hajtómű: az első a kf tehát hagyományos kuplung nyugalmi helyzet zárt kézikar rugó ellenében kiemel, a második fk tehát fordított kuplung nyugalmi helyzet nyitott-kiemelt kézikarral záródik(ennél nincs biztonsági elektromos vészleállító) Sajnos többféle csigatengely is létezik-előbb szétszed mér csak aztán rendel, kuplung felsőből is többféle létezik nemcsak átmérő magasságban is sőt a motor tengelyvégre történő rögzítésnél is.
Lehet zárt csapágyakat használni talpcsapágynak meg a kapatengelyekre? Vagy a hűtés miatt olajban kell állniuk?
Eredetileg nyitottak voltak benne, de tele voltak trutymóval meg fémreszelékkel, így gondoltam, veszek zártakat, árban nem sokat jelentett. Hogy esetleg hűtési szerepe is lehet az olajnak, az csak itthon jutott eszembe.
Bár annyira nem nagy fordulaton mennek, legalábbis a kapatengelyen lévők. A talpcsapágy már inkább.
Más kapáknál milyen csapágyak vannak használatban?
Köszönöm a válaszokat. Akkor nem bántom, nehogy károsítsa az új szimeringet.
Egész biztos, hogy a fém van kigyűrődve, szép fényes az egész. Meg is mértem, tényleg olyan 0,1 mm körül van a mélysége. A kigyűrődés meg is fogta kicsit a csapágyat lehúzáskor.
Mivel a szimering gumija is puha mellette, tényleg furcsa, de hogy ki van gyűrődve a vas, az biztos.
Remélem, azért tömíteni fog az új gyűrű.
A filmen műanyagkalapáccsal csinálja, hogy ne sérüljön az alumínium.
Én fát ütöttem volna vaskalapáccsal, de nem volt, aki segítsen fogni, tönkretenni meg nem akartam semmit, így egy régi, keményedésnek indult gumikalapácsot használtam. Elég könnyen szétjött.
Én még csiszolóvászonnal sem nyúlnék hozzá, legjobb a kifényesedett felület.
A gumi szimmering nem gyűrhette fel a tengely acél anyagát, ha van ott valami az odakövesedett kosz lehet, vagy rozsda. Kés fokával finoman levakarhatod, de a tömítőfelület ne sérüljön. Ha ott hagyod az sem probléma.
Viszont egy pótkérdés: a kapák tengelyén lévő szimering a tengelybe egy kis bemélyedést csinált. Nem mélyet, ilyen tizedmilliméter talán, a szélessége meg 1-2, de látható. Mellette meg kigyűrte egy kicsit az anyagot. Ezt a kigyűrődést érdemes lenne körben lereszelni? Vagy mivel ugyanoda esik most is a szimering, ezért nem számít a kigyűrődés, talán még jobban meg is fogja tőle az olajat?
Elég komoly feszegetés történt pedig, hogy a hajtóműház alja elváljon a tetejétől, ennek ellenére a felső csapágyból jött ki a tengely, alul meg minden olyan fix, mintha a helyére lenne hegesztve...
Nekem is hasonló a véleményem, nekem faluba költözésem óta(9év) dragon 5,5 amivel rotálok ekézek-sorközművelő(igli) esetleg vetés mindezt kb 7000-7500m2 területen. Ez a faluban több darabban van igaz ezekből 2000-2500m2 az jelenleg luci. Tartalékban van még egy dragon(tanyáról jött) időnként "bérbe" is dolgozok ezért kell az üzembiztonság nem állhatok neki szerelni. Én 2x3 2x4 esetleg 2x5 kapával használom,nálam a kapatengely volt a problémás,most már ok, betétezve fixálva(2x3 2x4 fix és + 2db 2x1 toldat).
Nekem is tele volt kövekkel a kemény agyagos földem, egy veder állandóan kint van a kertben és ebbe gyüjtöm a köveket. 30 év alatt elértem hogy már csak ritkán találok 1-1 darabot. Én egy RK-02-es kapálógépet használok, de bármelyik megfelel.
Ha nekem ilyen lenne a talajom, akkor egy jó fűnyírót vennék, amivel rendszeresen nyírnám a területet, előbb-utóbb csak-csak begyepesedik.
De ha mindenáron termeszteni akarsz ott valamit, akkor egy szakértővel megvizsgáltatnám a talajt, és a szakértő tanácsa és technológiai javaslata alapján gyümölcsfát telepítenék. A fölös energiáidat azzal is le tudod vezetni, a fák művelése is ad elég elfoglaltságot.
Köves (nagyobb részt kis kövek, max ökölnyi a legtöbb)és nagyon kötött agyagos talajra milyen gépet javasolnátok? Gondolom a plusz hajtott járókerékkel bíró egytengelyes kistraktorok könnyebb munkát adnának. Castorot, Volpinot, Panthert próbálta esetleg valaki? Meg olyan véleményt is olvastam, hogy a menetiránnyal szemben lévő rota-forgásirány ilyen köves-kötött talajon jobb eredményt ad.
Nem értem én ezt a négyzetméterezést. Szerintem attól függ hogy mekkora gép kell hogy mire használom. Sorközbe kis gép a jó, szántáshoz erős kell hogy legyen.
Az én tapasztalati történetem annyi volna hogy annó mikor ilyenen törtem a fejem, volt a szentkirályi KF04, volt a robi 1-2 fajtája, meg egy dragon.
Jól beleválasztottam, honda motor mondott nekem eleget a go-kart pályákról. Maradtam a Dragon mellett. Nem egy rosz a Misina Dragon, annó 145.000.- volt, de sajnos most ahol lakok, 3 is elférne :) . Azaz épp lecserélem egy terra egytengelyesre.
1500nm már nagy neki. De 2-4 száz négyzetméter ideális.
Soha ne vegyen az ember pont akkorát mint amekkora kell, mert vehettek másikat.
Szia! Sajna nem lett kész a kocsim és nem tudta hazajönni ,jövő hétvégén tudok képet küldeni ha esetleg még szükséged van rá ezért kérdeztem hogy mennyire sürgős!
Irja is az alkatrészlista, hogy 'hegesztett dob'. Vagyis a tengelyhez ékkel csatlakozó agyra rá van hegesztve (valszeg alulról) a dob. Szerintem csak rá van gyógyulva és a melegités segiteni fog. (Én már levettem volna :-) )
Remélem tudtam segíteni. A kuplungot szét még nem kellett szednem. A kihajtást már igen. Az alja levételéhez a tengelycsonkoknál van egy-egy porvédő, azokat le kell venni. Nem menetes, csavarhúzóval feszegettem le. Utána szét jön. Azért kicsit erőszakoskodni kell vele. A csigakereket jegyezd (jelöld) meg hogyan volt benne. Asszem fordítva is össze lehet rakni, akkor viszont széttolja magát.
Biztos, hogy a tengelyvégnek látszó valami az valóban a tengelyvég, és nem pedig egy - az alátéttel egyben lévő - záróelem?
A látható tengelycsonkon lévő ékpálya végigjön a tengelycsonknak látszó valami végéig? - Mert ha nem, akkor sejtelmem szerint a tengelycsonknak+ alátétnek látszó valami az egy darabból van.
Ez esetben meg kell fogni egy erős fogóval és megpróbálni forgatni és úgy kiszedni. Ha kijön, utána már jön a kuplung-harang is.
Ha az ékpálya végigjön a felső síkig, és az ék is belelóg abba a felső pályarészbe, akkor föladtam, sajnos nem vagyok hozzá elég okos! :))
Szia! A kép nem adja jól kivehetővé azt az alátétet ami a kuplungon van. Véletlenül nem e egy záró alátét ami rá viszonylag könnyen megy , de le az Istennek sem óhajt lejönni. Egy kínai damilfejnél találkoztam hasonlóval, de az egy rettenet. Össze kellett érte barmolni az egész fejet. Ha domború, vagy kúp alakú próbáld meg két vékony élű csavarhúzóval átbillenteni hogy a domborulata alul legyen. Ha az amire gondolok az nagyon vékony 0.5 mm vagy hasonló. Ha vastagabb akkor nem az. Ha már alul kiszedted a csavarokat akkor felülről már simán megütheted. Szépen együtt kimennének. Addig ne melegítsd míg azt az alátétet meg nem fejted!
A felső "gyűrű" nem lehet hogy nem a tengely vége, mert kitapintható és látható egy perem az alján, minta elválna az alatta levőtől. viszont az egész nagyon fix,a harang melegítését tartom a legjobb ötletnek.
Közben érdekes módon, talána sok forgatástól a tanakodás közben a probléma, ami miatt szét akartam szedni ( hogy nem forog a harang ) megszűnt, és most szépen forog, forgatja a tengelyt is. Mindenesetre jó lenne belenézni, hogy lássam mi a helyzet. Az alját egyébként szintén nem tudtam szétszedni, az imbusz csavarokat kiszedtem, de nagyon rajta van az alsó öntvény, gondoltam előbb itt kell kibányászni a harangot, csapágyat és csak utána tudom levenni az alját is?
Sajnos nem egyszerű így összehozni. Kapható, ugyan illesztő gyűrű a motorhoz, de ez csak 15 mm. Ráadásul műanyag. Ahogy látom ebből kéne legalább kettő.
Akkor nem csavar fogta, hanem zéger? Ez esetben valszeg nem menetes a furat és dornival, még jobban egy beleillő csappal lehetne ütni rajta érzéssel. Én előtte megmelegiteném a kuplungcsésze belső részét; gázlánggal úgy, hogy a láng ne a tengelyt és a betétet érje. A csészét közben fesziteni kéne (ha alá lehet nyúlni), vagy csak a hajtás saját súlyánál függeszteni és úgy ütni rajta. Mindez akkor hatásos jobban, ha kúpos a tengely vége. (Ha hengeres, és meg van ütve, akkor szevasz.)
Mondjuk ha nem forog a hajtás, akkor inkább nem az alját kéne szétszedni?
Nincs a 3 furatba menet, egy tárcsás lehúzót csinálni hozzá? Lehet hogy meglett az már püfölve, az alsó csavarokat kiszedve megütni a tengely végét egy dornival. Nem szétverni! Esetleg melegíteni.
Zéger gyűrű volt rajta, azt már levettem. Körmös lehúzóval nem próbáltam mert ami nekem van azthiszem ehhez kicsit, megnézem majd, hogy nagyobbat meg lehet-e oldani, bár nem tudom hol fogok tudni fogást találni a harangon! Feltűnt, hogy a harangon van három lyuk, talán pont ezért, hogy egy ideális méretű lehúzval ott fogjon rá az ember? viszont a lyukak elég kicsik, még az én kis méretű lehúzomnak a karmai is nagyon nagyok hozzá. Köszi.
A kuplungharang közepén az az általad "kör alakú valami"-nek nevezett valami esetleg nem egy zéger-gyűrű?
Ha az, akkor egy" összenyomásra nyitó zéger-fogó"-val el tudod távolítani, utána pedig egy körmös lehúzóval le tudod húzni a tengelyről a kuplung harangot.
Az említett szerszámokkal egy egy autó-, vagy motorszerelő, gépész, lakatos, ... szakmájú személy biztos rendelkezik.
Az a 'kör alakú dolog' a tengely vége lesz, amiben egy menetes furat van és ahonnan már hiányzik a leszoritó csavar. (És mintha kicsit össze is lenne verve.) Arról már 'csak' le kéne húzni a kuplungot ... valahogy.
Szia, köszi, a videót ismerem, de ott a kuplungharang és a csapágy is már le van szedve a videó kezdetén, ezért nem derül ki számomra hogy hogy áll össze! Ott ha jól látom egy csavar van a kuplungharang közepén, nálam viszont ahogy a képen látszik egy kör alakú dolog, amit nem tudok ki csavarni, hacsak nem valami célszerszám kell hozzá? vagy melegíteni kellene a harangot hogy lejöjjön? Köszi!
Függőleges tengelyű briggs. 8 lovas, ha kell képeket csinálok róla. Hiányosságai amit leírtam, de ugye próbára én összeraktam egyszer, működőképesnek bizonyult. Helyileg Fertőszentmiklós de futár megoldható. Árban egy 20asra gondoltam, a hiánytalanok 50 körül mennek, egy komplett KF Maxi meg simán van egy 100as is. Kisebb fűnyíró traktort is elviszi, az enyémen gyárilag 7 lovas van, annak a helyére felpróbáltam, szépen ment vele. Kicsi füstje van, a henger nem vállas, talán gyűrűzni kellene. Ha érdekli, hetven-369-nyolcvan-ötven számon elérhető vagyok.
Legelőször a meghajtó tengely végéről szedd le a kuplungot, addig nem tudsz tovább haladni! Ha visszaolvasol pár hsz-t ott egy videó, nem teljesen olyan, de támpontnak jó.
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni a 3,5 lóerős (easystart) briggs motoros kapálógépemhez! Sajnos nem hajt, a kuplungcsésze szorul, nem tudom forgatni. Szeretném jobban szétszedni, azonban itt elakadtam, és nem szeretnék barbárkodni, ezzért szeretném kérdezni hogy mi lenne a szakszerű szétszedés menete? Köszi!
Érdekelne valakit egy KF04-Maxi 8 lovas motorja? van pár hiányossága (karburátor, berántószerkezet), viszont van rajta fogazott lendkerék, meg töltőtekercs is. Én próbából összeraktam a 7lovasom karburátorával, pici füstje azért van, de könnyen indult, ha más nem tartaléknak, alkatrészbázisnak jó lehet. Főtengely-hajtókar nem lóg. Ára nyilván ehhez mérten alakul.
Csere is érdekelhet, minimum 5 lovas vízszintes tengelyű motorra (lehetőleg briggs, de mindenképp négyütemű.)
Bocs', hogy közbekérdezek: Az RK-02/B-nek kézzel működtethető kuplungja van, vagy röpsúlyos?
(Azért érdekel, mert nekem van egy motor nélküli RK-02, ami röpsúlyos, és azon spekulálok, lehet-e találni a hajtásházhoz illeszthető kézi kuplungos elemet? Mert ha igen, vennék egy ilyen rész-elemet, mielőtt még motort teszek rá.)
Szia, Ali Kis adott tippet a youtube-ra, különböző kasza adapterek készítése volt a téma. No, azt, hogy én magamnak készítsek egyet, hát az nem megy. De van ez a MIO kasza, amit nem régen vettem ezt szeretném beüzemelni. a bajom az ékszíj méretével, az F600-on lévő tárcsa mérettel, illetve a képen jelzett "hely" funkciójával van. Lakatos haverom az van, de ilyet még nem látott. A kasza Könyve, leírása lenne a legnagyobb segítség. Jövőre már lehet, hogy összejönne a dobkaszára való, de addig ...
Nem nekem kell a segítség. Tivreg fórumtárs írta az előbb, hogy a forrasztással még el van, de a nehezebb munkákat nem kultiválja. További lakatos, konstruktőr segítségre lenne szüksége.
Köszönöm, de nekem szálas takarmány kell, ezek közül -a youtube-on- a jobb dobkaszára meg nem fussa. Viszont kösz, mert szeretem látni az okos, praktikus dolgokat. Ja, és én max forrasztani tudok.
Ugyan ilyet még nem szereltem, de ha a kasza tárcsa és a gépen lévő fehér tárcsa fut párhuzamossan, akkor az egy feszítőkerék felfogatása vagy egy ékszijjtakaró burkolat felfogat!sa lehet.
Üdvözlet! Tisztelt Tapasztaltabbak! Ez egy MIO 90 cm-es kasza (lenne) F600-ason. A Netten semmit sem találok róla. Az lenne a kérdésem, hogy a jelölt helyről hiányzik e valami, mekkora meghajtótárcsa kell rá és esetleg az ékszíj mérete mi lehet. a kasza másik oldala rendben van. Válaszokat előre is köszönöm.
Honda f600 gép könyv érdekelne online formába ha fellelhető. Hozzá jutottam egy ilyen géphez és szeretném elvégezni rajta a karbantartásokat, mert az előző tulaj eléggé elhanyagolta az olajcserét és elég fekete benne az olaj, illetve teljesen telivan rakva gondolom ez nem jó, a nívó pálcán nem látok jelzést, meddig kellene töltenem?
Szia! Kint dolgozok jövő héten tudok képet küldeni ,ha meg is kellene hogy fog eljutni hozzad én az M1 és pályán megyek vasárnap vissza esetleg ebben tudok segíteni vagy futár ! Nekem amin a kerekek vannak az hiányzott én csináltártam lehet neked nem jó !
Csak tapasztalati adatok: én anno csak viszonylag alacsony fordulaton permeteztem valószínű 2500 körül esetleg 2800 motorarányos kardán . A robi 250t könyv pdf 7/93 oldalán 1,88:1 motorarányos és 3,5:1 járókerék arányos kardán. https://drive.google.com/file/d/0B4YJzq8exGQFSGFZLUsycTZHbE0/view
Hello! Olvastam egy másik fórumon egy hasonló gép kálváriáját.(most hirtelen nem találtam meg).Az volt a probléma.hogy valami gyenge minőségű kínai motor volt a gépen,ráadásul a teljesítménye is kicsi volt a géphez,nem vált be. a tulaj végül motort cserélt.Nem mondom biztosra,hogy a gép ettől a forgalmazótól volt-e,de légy óvatos.Üdv
Igen tőlem, már nem emlékszem, hajdanában új korában én valamilyen variatoros hajtóművel teszteltem, szerencsére pont jó volt a szivattyú fordulat igénye az r250 motorarányos lehajtásához(kardán), én 1/1 ékszíjjal használtam.
Van-e itt olyan, aki ismeri az MF 70-est, főleg azokat, amelyeket mostnaság árulnak dízel motorral és különböző adapterekkel is fel lehet őket szerelni?
Nagy területet kéne kaszálni, művelni. Mit tud az ilyen gépek talajmarója, mennyire kínlódás vele a munka? Külsőre sok minden jól néz ki, de két pillanat alatt el szokott dőlni, hogy amit az ember vett, az jó vagy nem. De több százezeret az ember ne dobjon ki felőltlenül.
A felső nagy kilógó karral, ilyen félkör alakú alkatrészen kivágások vannak és abba megy bele a kar végén lévő laposvas pöcök. Nem tudom mennyire érthető így.
Tulajdon képen, nincs a márkával bajom, csak az enyém eléggé elkopott, de még bőven használható és üzembiztos. Csak ha van lehetőségem rá akkor jövőre cserélném, azért nézegette, az Oleo Mac gépeket mert azokba van hátra menet is.
Én elég rég használok honda motoros kf04 (dragon) gépeket(2db) az ifjabb kb 8-9 éves lehet a másik talán 15 körül, valamikor 1ha+1hold most már csak kb 1hold. Én elégedett vagyok velük. A robix gépek közül csak a valamikori 52est és r250t gépet ismerem.
Tavaj hozzám került egy vízszintes tengelyű briggs motor, kb 10 éve nem használták. A tankba beletömtek vmi szivacsfélét, nem tudom miért. Háromszor szedtem szét, hogy kitakarítsam, mert azt hittem, még mindig nem voltam elég alapos, a karburátorát többször szétszedtem takarítás gyanánt, mert beindult a második húzásra, de mikor gázt adtam neki akkor csak füstölt köhögött rángatózott.
Mindig arra gondoltam, hogy még nem voltam elég alapos a takarítással.
Majd egyszer nem tettem rá a levegőszűrőt (bordás papírszűrő kb. 10x15 cm méretű), láss csodát, úgy ment mint ha nem is az a motor lett volna. Pedig újnak nézett ki, semmi kosz nem volt benne, de valamiért nem engedte át a levegőt.
Azért írtam, hogy levegő gondja van. Ilyen probléma is előfordul.
Viszont levegőt többet hogy tud kapni? Esetleg nem lehet, hogy az üzemanyag fúvóka lehet elkopva? Azt is észrevettem hogy az üzemanyag levegő keverék állító csavarra nem reagál, hiába tekergetem.
Azért érdekes a dolog, mert tavaly úgy hoztam el ugyanettől a szerelőtől, hogy kész, rendben van. Csak aztán valamiért azt csinálta, hogy indítás után, használat közben egyre jobban felpörgött, majd leállt. Aki ezután babrált vele, nem is nagyon értett hozzá, meg tök részeg is volt, de arról magyarázott, hogy ömlik a benzin bele a karburátorba. Valami műanyag gyűrűről beszélt, ami elridegedett, eltört. A szerelő se mondta pontosan meg, hogy mi a baj, bár laikusként, lehet, hogy csak értetlenül bólogattam volna. Sajnálom kidobni, mert nagyon tetszett, amikor működött. Vágta a földet, mint varjú a szart. Nem úgy tötyögött, mint a hondás szentkirályim.
Hello!Ismerem a robi 50-es gép karbiját,valóban egy kacifántos szerkezet.A gond,hogy nincs hozzá alkatrész,és elég agyament konstrukció.Nekem is volt egy ilyen gépem,és a karbi miatt majdnem kifogott rajtam,pedig meg szoktam birkózni saját szarjaimmal.Próbáltam rászerelni simson karbit,de az sem vált be.Végül találtam hozzá egy gyári karbit egy hirdetési oldalon,az jó lett.El is adtam a gépet,pedig szépen működött.Megértem a szerelőt,hogy pótalkatrész nélkül nincs kedve beleállni egy időgyilkos bizonytalan kimenetelű javításba.Esetleg lehetne próbálkozni más típusú karbi ráépítésével...Üdv
Egy karburátor úgy 'en bloc' nem lehet rossz. Valami része lehet javithatóan, vagy javithatatlanul elromolva - bár olyan, hogy nem javitható, olyan meg nem létezik :-). (Talán kivéve a szilánkosra tört gagyi cuccokat).
Előbbi kategóriába tartozik a dugulás, elhajlás, leragadás, elállitódás, ilyesmi. Utóbbi lehet kopás, törés, vagy a mester seggel való hozzáállása.
Üdvözlöm a nálamnál szakértőbbeket. A következő kérdéssel állok elő.
Van egy örökségből rám maradt, külsőre jól kinéző Robi 50-es rotátorom, amelynek, a szerelő elmondása szerint, karburátor gondja van. De foglalkozni láthatóan nem akar vele és mint mondja, máshol is ugyanígy állnának hozzá. Kérdésem, hogy valóban dobjak ki egy olyan gépet, amelynek csak annyi gondja van, hogy a karburátor rossz?