Keresés

Részletes keresés

szaunax Creative Commons License 2000.08.15 0 0 180
Szalka, ne ijessz meg! Het honapja vagyok Tampereeben, lehet, hogy KuBa-val megyek haza (jövö vasarnap repulök), es nem ugy tunik, hogy hamar visszateerek...Ennyire borzaszto lesz Pesten? Ajjaj...
Előzmény: szalka (179)
szalka Creative Commons License 2000.08.15 0 0 179
A videki kontra varosi elet egy kicsit off, ugyhogy mindenkitol bocs erte.

Zoli,
Nem tudom te valtoztal-e ilyen tekintetben miota kijotel, mert en es sokak igen. Azelott nagyon szerettem a Bp-i nyuzsgest az emberforgatagot, a nagykorut hangulatat stb egyszoval imadtam a nagyvarost, annak elonyeivel(sok szorakozas) es hatranyaival(tomegnyomor) egyutt, nem tudtam elkepzelni, hogy mashol eljek. Aztan masfel eve Tampereben elek es mikor ritkan Budapesten jarok a hideg kiraz attol , hogy tomeg van a buszon, hogy megfulladok a buztol, hogy a turistaktol nem lehet kellemesen setalni a varban stb. (Tudom Helsinki messze mas mint Budapest, csak a tulzas is a kifejezes eszkoze.)
Szoval egy kisvarosban mindig emberkozelibbek a dolgok, a helyi kircsmiben, a fittness klubban, a videotekaban mar megismernek az 4-5. alkalom utan es jo erzes, hogy tudjak a nevedet, meg ki se mondod es adjak amit szeretnel.
Kinek mi a fontosabb asszerint szeret kisebb vagy nagyobb varosban lakni, avagy faluban akar.
Kulonben bar eddig meg csak 4-5-szor voltam Helsinkiben(plusz atutazasok) nem sokkal masabbnak tunik nekem mint Tampere , szvsz hasonlo meretu /kategoriaju a ket varos ugye Tampere cirka 200 ezeres Helsinki meg gyakorlatilag 3 db 1-200 ezres varos osszeepulese, azaz nem kategoriakkal nagyobb varos, a harom resz max felmillio (ahogy en tudom) lakosu.
Salo meg Helsinki kozott mar lehet hasonlitgatni hisz akozott mar van egy 15-20-as szorzo lakossagban, de Tampere -Helsinki nem egy akkora kulonbseg.
Kb Helsinki Tampere kozott annyi a kulonbseg, hogy 15 vagy 5 percet bicozol a belvarostol az erdoig es, hogy 100 vagy 50 tancos szorakozohely van. Az a plusz 10 perc se vagna foldhoz Helsinkiben, meg ha valaki 50 tancos szorakozohely kozott nem talal maganak megfelelot Tampereben , akkor a 100 kozott se talalna Helsinkiben.

Előzmény: BZoltan (176)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.15 0 0 178
Azért bicikliút vidéken sokkal több van ( Salo ).
Én Helsinkiben nagyon keveslem a dolgot. Bár szerintem te nem is szoktál biciklizni, azért tűnik elégnek :-)
Előzmény: BZoltan (176)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.15 0 0 177
BZoltán és többiek!

Az albérletkeresés és főleg a találás tényleg nagyon tragikus Helsinkiben. Allítólag most nagyon kevés lakás van. Volt már ilyen helyzet, akkor kapcsoltak és építettek egy csomót. Ha én most vállalkozó lennék Finnországban, tuti, hogy az építőiparba raknék pénzt.

A saját páldámból kiidulva (2000 április vége), általában minden lakásnál legalább 3-4 érdeklődő toporzékol. A lakásokat ingatlanügynökségek közvetítik. A tulajjal csak ritkán lehet találkozni. Az ügynök megmutatja a lakást ( ha beférsz a tömegtől ) begyűjti az érdeklődők adatait, majd a tulajdonos eldönti, hogy kinek adja ki a lakást (nincs licit).
Nekünk volt olyan lakás Espooban, ahol több érdeklődő volt, mint ahány négyzetméteres volt a lakás(!!!). Lehangoló volt. És még akkor is jöttek emberek, amikor mi elhúztuk a csíkot.

Előzmény: BZoltan (176)
BZoltan Creative Commons License 2000.08.15 0 0 176
Helsinkiben a igazanb nem is a lekber a problema, hanem az, hogy keves a kiado lakas es nehez alberletet talalni
Na meg ha az embernek van arra igenye, hogy ne Kera-ban, vagy Korso-ban lakjon, de nem is Vantaa kulteruleten :) Ezek kb olyan kaliberek mint Pesten a Cinkota kulso vagy Csepel... arrol nem is beszelve, hogy ugy hogy Ita-Pakilaban lakom meg igy is husz perc mire beerek a belvarosba.

Ja... inkabb az erdekelne, hogy miben jobb a videki elet, nem az, hogy mi az ami ugyanugy megvan ott mint Hki-ben. Metrt itt is vannak tavak meg tengerpart, erdo, park, bicajut.. etc.

z

KuBa Creative Commons License 2000.08.15 0 0 175
Egy újabb infó lakbér ügyében, a tamparei vonalat erosítve: :))

én személy szerint egy TOAS lakásban lakom. Ez egy non-profit szervezet, amely egyetemistáknak kínál kollégium-szeruséget. Azért szeruséget, mert ezek igazából lakások (amiben én lakom az 2 szoba+közös konyha+fürdoszoba). Mindezért 1210 márkát fizetek, de 875-1510 között mozognak az árak (az 1510-esben van még egy plussz közös szoba, alapterülettol függ az ár). Ezeket a szobákat nyárra ki szokták adni. Az egyetlen probléma, hogy szeptemberben visszajönnek a lakók, ki kell költözni. De ha szerencséje van az embernek, akkor talál egy finn egyetemistát, aki külföldön tölti a következo évet, így a fenti összegért(?) ki tudja bérelni tole a szobát/lakást.
Érdemes tudni, hogy a finn egyetemisták a fenti árak kb. felét-harmadát fizetik a szorgalmi+vizsgaidoszakban, állami támogatást kapnak. Viszont nem tudom, hogy ez vonatkozik-e a külföldi hallgatókra :((

Maradok (még 2 hétig Finnországban) tisztelettel:
KuBa

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.15 0 0 174
>de komojan:
>haka + jokerit + RoPS + FC Jazz + VPS - ezeket hallottam, ezek pl. hova valók?
Haka (Valkeakoski), _Rovaniemi (Rovaniemen Palloseura), FC Jazz - Pori, Vaasan Palloseura.
Pl. a Valkeakosken Hakaban ket magyar jatszik, Kovacs Peter s kapus, nem emlekszem a nevre. Annyira rossz foci nem :)

Helsinkiben az utolso evekben a lakberek gyorsan mentek fol, Tampereben ugyanaz tendencia. Nem "muszaj" pont Helsinkiben lakni, a vonattal sokan jarnak dolgozoba pl. Järvenpääbol, Riihimäkibol, Hämeenlinnabol s Tamperebol (en is ezt csinaltam egy darabig, csak faraszto, otoras volt munkaut osszesen). Ilyen atlagemberek - aki nem informatikus :) - a lakberek miatt nem nagyon erdemes berelni havi ot-hat ezerrel egy lakast Helsinkiben, inkabb fizetni sajat, ezek is persze dragak mostanaban. Lehet kapni ilyen asumistuki-t (tamogatast, ha magas a lakber jovedelemhez kepest)

Egy volt munkahaverom lakik varosiberlakasban Helsinkiben (ket szobas) Vallilaban, 2700 mk, s a szelessavu internet havi 200 mk-val (irigy vagyok), masik eset lakott negy szobas lakasban negy? evvel ezelott Herttoniemiben 3900 mk, a varosi lakas ez is, de eleg jok lakasok voltak ezek. Masfel szobas lakast 1800-2200 markaval is lehet talalni, mostanaban biztos nehezebben. Korabban volt "lakberhatarak", de az 90-es eleveselejen a szisztema valtozott, a piac donti arakat, csak nem mukodik, a kereslet, sokkal nagyobb, mint a kinalat.

Előzmény: zsosz (173)
zsosz Creative Commons License 2000.08.14 0 0 173
hopsza, fociról jut eszembe:

mejik városnak mejikek a focicsapatai? sajnos én hüje elmegyek egy ojan országból ahol szar a foci, egy ojanba, ahol szintén nem jó... :(((

de komojan:

haka + jokerit + RoPS + FC Jazz + VPS - ezeket hallottam, ezek pl. hova valók?

zsosz

szaunax Creative Commons License 2000.08.14 0 0 172
Egyreszt azert is jobb Tampere, mert itt kevesebb az alberletek ara - most mar ertem, miert gondoltad, hogy el vagyok maradva - sajnos, Helsinki dragabb, mint a többi videek.

Itt a csomo to, ahol furödni lehet, közuluk kettö nagy, gyönyöru termeszeti tajak negyed orara gyalog a központtol. Ketszazezres varos, tele nemzetközi diakkal es turistaval. Mozik es szinhazak, pubok es szorakozohelyek meglehetösen nagy szamban talalhatok, csakugy, mint Helsinkiben, meegis anelkul, hogy a helynek igazi "nagyvaros-hangulata" lenne. Bicikliut rengeteg, latnivalo is szep szammal (sok muzeum, termeszeti ritkasagok, arboretum, ipari muemlekek, a helsinkiivel felerö vidampark, delfinarium, TV-torony 110 meteren forgo etteremmel stb stb). Sokak szamara pozitiv, hogy van rengeteg magyar, szamomra meg pozitiv, hogy alig-alig talalkozom veluk. Honapok ota egymast erik a fesztivalok (Tammerfest, viragkarneval, szinhazi fesztival), de ez nem csak nyaron van igy.

Tegnap voltam Helsinkiben, nagyon szeretem, de azert az egy nagyvaros. Messze nem ennyire emberközeli.

Irhatnaam meeg Tampere pozitivumait, mert van eleeg, de Helsinkinek is van sok, az összehasonlitgataas eleeg hulyeseeg.

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.14 0 0 171
Miért jobb Salo ( kis vidéki város kb 25.000 lakossal), mint Helsinki ( főváros 500.000 lakossal plusz a közelben még 400.000). ( természetesen szubjektív is egy kicsit )

Salo előnye:

Hangulatosabb,
emberközelibb,
az összes bolt biciklivel 13 percen belüli távolságban van. ( Anttila, Citymarket, Euromarket stb),
altalaban minden biciklivel megkozelitheto tavolsagban,
jobb levego,
csendesebb,
tobb bicikliut ( nekem fontos, mert nagyon szeretek bicajozni )
strand ( tó ) kb 10 km-re délre,
sílesiklópálya felvonóval közel ( kb 13 km délre ( mery-teijo)
olcsóbb lakásárak ( Salo 1 hónap= 1900 FIM/40 m*m., Helsinki kb a duplája ).
olcsóbb benzin ( kb 7%-kal olcsóbb, mint Helsinki )
nyáron melegebb éghajlat, kevesebb szél.

Helsinki előnye:
Több ember (nyüzsgés ),
több magyar,
végre itt van foci is :-),
több szórakozási lehetőség,
több látnivaló,
tenger ( jó sós, nem is gondoltam volna )
télen enyhébb éghajlat ( bár ez szerintem inkább hátrány, jöjjenek csak a -30 fokok :-)

BZoltan Creative Commons License 2000.08.14 0 0 170
Latom eroisodik a Tamperei vonal :)
Helsinki rulez. Az alberlet arak szerintem itt sem durvak, bar vannak riaszto esetek.
Eleg sok ismerosom lakik a belvarostol kb 20-30 percnyire egyszobas masfelszobas lakasokban es 2500-4000 markat fizetnek /Pitajanmaki, Huopalahti, Itakeskus, Myllypuro, etc/ ezek persze nem a legjobb helyek, de hat ki mire szan penzt. Oulonkyleben is lehet 3000-5000 kozott eleg jo garzonokat talalni. En a hazkra eskuszok, osszefogni harman negyen es kiberelni egy szep nagy harpm-negy szobas hazat szaunaval meg kutyafulevel ugy 7-8 ezer markaert.

Amugy sokan mondjak, hogy Tampere rulez, sot meg saloiak is dicsertek a sajat helyuket. Valaki irjon mar egy objektiv beszamolot, hogy miert jobbak ezek a videki varosok mint Helsinki, mert nekem csak Helsinkirol van tapasztalatom.

z

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.14 0 0 169
A Kalle, ilyen inside vicc, de lehet hogy van tobb Kalle-fan is a forumban, csak nem mernek mondani ;-)
Roviden a Kalle hosom, csillagom, ugy mint Zambo Jimmy valaki masnak. Rossz hasonlitas, csak hangulatilag hozzateszuk. Sokat lehetne a irni Kallerol, s maga Kalle sokat irt.

Most a Kallet talaltam meg, mivel neztem a Pyynikki nyari szinhazban Tampereben egy darabot, amely a Kalle Päätalo muveihez alapszik. A Päätalo (1919-) iro, aki ott font Taivalkoskiban szuletett "tekoselkosilla", ugy mint aKalle zsargonaban mondjuk. Magyarba vagyis barmilyen nyelvre Kallet, s a Kalle vilagat nehez forditani. Kalle eddig about 42 regenyt irta, az Iijoki-szorozat 26 muv, 17 000 oldal.

Kalle a sajat eleterol szol, de az IIjoki-szorozata vegen Kalle - ha jol emlekszem - 39 eves ;-). Szoval a Kalle sok finn eletrajzat mesel el konyveiben, szuletett az Isten hata mogott, kemenyen dolgozott, volt haboruban a legszebb ifjusagat, a haboru utan elkoltozott Tamperebe (vagyis Messkukyläbä), dolgozott mint a hulye, de mindig az iro akart lenni. Esti iskolaban tanult epitesimesternek. Tamperei irok kozott Väinö Linna legnagyobb, de lehet hogy Kalle utana jon.

Kicsit abnormalis fenomen s ultrarealistikus - nagyon lassan tortenik minden - sztilusa, az "orult oszinteseg" erdekes, mivel mindent kell ugy meselni, mint "volt".
Magikus a Kalle, kedvelt iro kulon - egy regeny szazezer darabbal megy, milliomos a Kalle - oregebb finnek kozott, de vannak fiatal-fanik is, akik haromszor olvastak az egesz Iijoki-szorozatot. Ilyen "inside-vicc-dolog" is, amely mogott allnak komolyabb megbeszules. A kritikusok s atlagderridak csak utobbi tiz evben jovahagyta a Kallet, tul nepies nekik, en is kicsit "neztem le" Kallet, harom-negy konyvet olvastam eddig nehezen anno. A Kalle muvei kulturahistoria, ajanlom, nyelvileg nehez s a tempo lassu. Fonti videken a Kallerol nem szabad rosszat mondani, itt se ;-)

Előzmény: zsosz (168)
zsosz Creative Commons License 2000.08.13 0 0 168
nem értem. kiről van szó???

zsosz

Előzmény: Törölt nick (167)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.13 0 0 167
Szoval a harom szoba+konyha lakaskombinaciorol volt szo, igy akartam. Az igazi vejnemöjnen, ugy mint Kalle Päätalo, sajat hazat epit, legalabbis regen igy volt. Egyebkent reggel mentem futni s akartam megnezni, hol lakik a Kalle. Sajna rosszul neztem a terkepet, nem sikerult. Nem akarok fikazni Helsinkit s helsinkieket, de Tampere tenyleg rulez ;-). Kalle is itt lakik, imho ez a lenyeg mostananaban, csak kevesen ezt ertenek.
Előzmény: Törölt nick (166)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.13 0 0 166
Munkat tobb helyen is lehet keresni - remelem sikerul a linkeles.

- Jobline, ott faradjon a Työpaikkailmoitukset-hoz,
- Rekry.com
- Jobboard
- Az allami munkakozvetito,
ott Szamitatastechnikai, de IT-munkasokat annyira nem itt keresnek, inkabb neten, Helsingin Sanomat-ban s Tekniikka & Talous-lapon.
A Helsingin Sanomat munkahirdetesei vannak neten az Oikotie cim alatt, Työpaikat. Tobb link Aarresaari - linkkiluettelo

Erdemes egyenesen cegektol kerdezni. Erre jo Suorat kontaktit.
Egy lehetoseg pl. Manpower, www.manpower.fi.
Ugy tudom, itteni dolgozo magyarok nagy resze valamilyen kozvetito cegen keresztul jott ide.

Lakberekben Helsinkiben tenyleg magasak pl. Tamperehez, s az egesz orszaghoz kepes. Itt Tampereben harom szobas lakas 2800-4000 ezer kozott mozgul (harom ezer marka nekunk, lakas ok, s kozel Kalle Päätalohoz lakunk!), Helsinkiben inkabb otezertol kezdve, gondolom Vantaaban, s Helsinki rosszabb lakotelepeken olcsobban is lehet lakni. Helsinkiben is vannak az alapitvany- s varosiberlakasok amelyek, legalabb varosi olcsobbak (jovodelemhatar stb.), mint maganszektorban, a Helsinki helyzetet nem ismerem.

Előzmény: Werner Zsolt (165)
BZoltan Creative Commons License 2000.08.11 0 0 162
ezt a temat mar j sokan kitargyaltak mas topicocban :)
De visszakanarodva Finnorszaghoz. nekem az a megfigyelesem, hogy itt megbecsulik a jo informatikust es meg is fizetik.

z

ps: en a VBasic-cal nem dicsekednek :)

Előzmény: Intruder (160)
zsosz Creative Commons License 2000.08.10 0 0 161
csak annyit akarok mondani, hogy mindenkinek kösz a bazi sok infót, most éppen megint tök lelkes vagyok :)) megaztán Vartiina megy a CDben, ami egy jó kis finn zenekar, és ahol van zene, ott minden van :)

zsosz

suomi rulez!

Intruder Creative Commons License 2000.08.10 0 0 160
Koszi az infot. Egyebkent a Nokiahoz ennyi penzert szvsz azok mennek el akik abban a hitben elnek h. Mo.-on programozokent nem lehet 150 netto folott keresni.. Azert remelem, hogy 5 ev gyakorlattal (C++,MFC,VBasic stb.) nem csak a Nokia van mint lehetoseg.

Udv.
Intruder

Előzmény: BZoltan (159)
BZoltan Creative Commons License 2000.08.10 0 0 159
En eleg jol birom az alkoholt, de meg nem tunt fel, hogy a finnek kevesbe birnak mint en. Pont ugy birjak mint egy atlag europai ember. Szoval mar bocs, de ezzel a velemenyeddel nem ertek egyet es biztos vagyok benne, hogy a magyarok alkoholfogyasztasa siralmasabb sokkal mint a finneke.

Eleg szerencses helyzetben vagy, hogy meg tudsz elni havi 3000 FIM-bol. De az alberletarakkal elegge el vagy maradva. Egy nem tul jo helyen levo panelgarzon havi berleti dijja kezdodik 2500 FIM-tol, de a normalis az az, hogy egy masfel szobas lakas ugy 3500-5000 korul van helytol fuggoen.
A nokia pedig brutto 13000-17000 ig szokott fizetni a mernokeinek attol fuggoen, hogy milyen a szakmai tapasztalata es milyen a diplomaja. Egy egy-ket eves tapasztalattal MSc diplomaval kezdhetsz egy 13000-rel /ami 9000 koruli nettot jelent/. Na ezert a penzert nem erdemes dolhgozni finnorszagban. Normalisabb cegeknel a brutto 18000-22000 az elfogadhato, mar akkor, ha tenyleg jo szakember vagy. De ebben a visznonylatban nincs felso hatar.
A meglehetes az igenytol fugg. De havi 6000-nel kevesebbol nem lehet megelni es egy eleg magas szintet tartva is nehez havi 12000-15000 -nel tobbet kolteni.

Előzmény: szaunax (158)
szaunax Creative Commons License 2000.08.09 0 0 158
10-12 e markat akartam irni, termeszetesen...
szaunax Creative Commons License 2000.08.09 0 0 157
A finnek alkoholfogyasztasarol: relativ. Nem isznak sokat, csak ahhoz kepest, hogy mennyire birjaak. Van nehany nemzet, amely gyakran szeret berugni, ebben meglehetösen elöl all Finnorszag es Magyarorszag is. A finneknek annyivel könnyebb, hogy (tudom, ez baromi nagy altalanositas, de inkabb csak a szemelyes tapasztalatokat irom) kevesebbtöl is berugnak. De ugyanugy nem ismerik a hatarokat, mint sok magyar, azaz ha maar ittas allapotban vannak, nem hagyjak abba, hanem csakazertis, meg rahuznak.

A keresetekröl: tenyleg az eletkörulmenyektöl, igenyszinttöl fugg. En diakkent vagyok itt, haromezerböl megelek ugy, hogy ötszaz a lakbeer es azert heti egy-ketszer elmegyek szorakozni is. De ha nincs diaklakas, akkor a lakbeer peladul egyböl ezerötszaz fölee megy (hatar a csillagos eg), egyeb utazasi stb. kedvezmenyek is elmaradnak.

A Nokianal csak örulneek, ha dolgozhatneek, de csak mert ott biztos többet keresneek, mint amennyi a diakbeer. Normal felnött keresetekhez kepest (10-12 e Ft a finneknek) nem tudom, mennyit adnak.

BZoltan Creative Commons License 2000.08.09 0 0 156
szaunax,
ok, tema lecsukva, egyesseg megkotve. Nekem rozsaszin a vilag, neked nem :)

Intruder,
Van munkaajanlatod? Egyebkent a kerdeseidre van valasz, de a fizetesrol nem itt. A megelhetesi koltsegek mint nyilvan te is tudod igenyektol fuggoen valtozoak. A munkakorulmenyek meg egyertelmuen jobbak mint a legtobb magyar munkahelyen.

Werner Zsolt,
lehet a nokianal dolgozva is jol keresni, csak tudni kell a modjat. De ez mindenhol igy van :) Amugy meg a nokia is maganceg /nana majd allami/.
De az teny, hogy a kisseb cegek altalaban jobban fizetnek mint a nagyok. Viszont a kisseb cegek rizokosabbak is.

Ali Ttaik-al-Rep,
nekem szemely szerint rosszul esik, hogy par honap utan lealkoholistazod a finneket. Kerlek, hogy banjal modjaval az ilyen sommas kijelentesekkel, vagy tamaszd ala statisztikakkal, hogy Finnorszagban magasabb az egy fore juto alkoholfogyasztas mint Magyarorszagon. Mert az teny, hogy Magyarorszagon nepbetegseg az alkoholizmus es egy fore evi 2700 szal cigaretta jut es ritkasag az ha valaki rendszersen sportol.

A poen az, hogy meg a finnek is azt hiszik magukrol, hogy sokat isznak. Pedig megfigyelesem alapjan ritkan isznak sokat. Lehet, hogy nehany hetente buliznak egy allat nagyot es akkor becsicsennek, igy tulajdonkeppen mindig lathatsz a belvarosban "vidam" tarsasagot, de ez meg mindig nagysagrendekkel jobb mintha otthon a tv elott meginnanak egy lada sort minden nap /ahogy az magyarhonban elegge alltalanos jelenseg/.
Szoval csak ovatosan...

z

Intruder Creative Commons License 2000.08.08 0 0 154
Sziasztok,

Engem Finnország munkavállalás szempontjából
érdekelne (mint programozó). Megköszönném ha valaki konkrét infókkal tudna szolgálni az alábbiakkal kapcsolatban:
- fizetések
- megélhetési költségek, lakásbérlés stb...
- munkakörülmények.
Amúgy inkább személyes tapasztalatok érdekelnek -
akár objetkivek, akár nem.
Remélem nem voltam teljesen off ezekkel a kérdésekkel, de nem láttam értelmét nyitni egy új topicot ha van egy aktív topic Finnországgal kapcsolatban.

Üdv.
Intruder

szaunax Creative Commons License 2000.08.08 0 0 153
BZ,

Bocsanat, ez mar-mar offtopic lesz, egyreszt eszembe nem jutott rad celozni, Zsozs viszont szerencsere ertette, mire (kire) celzok, es szerencsesen lezarta ezt a teemaat. Masreszt miert baj az, ha objektiv vagyok? Nagyon sokmindent szeretek, de attol meeg lathatom a hibaikat, söt, ha kerdeznek rola, le is irhatom. (ha szeretem a feleseegem, az nem azt jelenti, hogy nem latom, hogy köver - csak egyeb pozitivumai ezt kiegyensulyozzak. Ha nem latom, hogy köver, az maar nem szeretet, hanem szerelem.)Oke, ebben egyszeruen csak kulönbözunk, te mint irod, szereted a vilagot rozsaszinben latni. EZ azonban NEM azt jelenti, hogy a vilag rozsaszin.

A hidegröl egyebkent: Telen baromi jo a hideg, szerintem sokkal jobb, mint az otthoni, sokkal kellemesebb, a minusz akarhany fokokkal egyutt is. Raadasul ki nem hagyhato elmeny peldaul a szauna utan lekben furdözes avagy a hoban hempergees. Zsosz, ha ilyenre invitalnak, nehogy kihagyd, isteni!!!!

Előzmény: BZoltan (151)
BZoltan Creative Commons License 2000.08.07 0 0 151
raki,
az, hogy nekem min kene valtoztatnom, azt engedelmeddel majd en eldontom :) van salyat utlevelem es nagykoru vagyok :) Amugy meg nem latom a vilagot rozsaszin szemuvegen, csak szeretem a dolgokat pozitivan latni

szalka,
nem azt mondom, hogy titkoljuk el a teli hideget, hanem hogy en nem azt mondom, hogy milyen szar hideg van telen, hanem azt, hogy milyen jo hideg van telen. A hideg mit sem valtozik ettol, visoznt en jobb kedvu leszek, a pasik meg szerintem nem olyan rutak, ha akarod be mutathatlak neheny ertelmes jokepu finn sportembernek :)

szaunax,
ugye rosszul latom, ha ha ugy erzem, hogy burkoltan leprimitiveztel a hozzaszolasodban? Remelem.
Amugy meg azok a mondatok amiket ugy kezdesz, hogy "szeretem a..." es ugy feleyzodnek be, hogy "de azert..." eleg hiteletelenul hangzanak... Szeretem a felesegemet, de lehetne sovanyabb. Szeretem az automat, de lehetne gyorsabb. Szeretem finnorszagot, de lehetne a tel langyosabb a nyar meg melegebb.... Ez igy nem megy, ha szeretsz egy orszagot, egy not vagy akar egy italt, akkor azt feltetel nelkul szokas. Feltetel nelkul, vagyis nincsenek "de"-k, "akkor ha"-k, "azonban"-ok. Erted? Nincsen feltetel. Mert ha van akkor az mar erdek szeretete. Ha te szereted finnorszagot de nem tudod elfogadni olyannak amilyen akkor te valami masert elsz itt es nem azert mert valoban szereted.
De ez mar messze a pozitiv szemelyiseg kerdese.. ami talan egy masik topic

z

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.07 0 0 150
Igen, en is Major Arvascka konyvet, Suomi termesztesen ajanlom. Bar van nehany kis apro hiba, a szerszo jartas a temaban. Viselkedesi s kulturalis kodok itt masok (ill. kevesebb) mint Magyarorszagon, szoval mas kodokkal kell jarni s "olvasni" kornyezetet. Ami valahol normalis, itt lehet hogy abnormalis, s pont forditva. Pl. csendesseg, itt eleg normalis, vagyis nem udvariatlan csendesen lenni bizony helyzetben, most arra nem gondolunk. Az ember mindenhol ember, a kultura s az idojaras mas, az ember annyira nem.

Par pontositas, a sved konzervativ partnak forro udvozletet kuldtem, mivel vele leveleztem, csak humor probalt lenni. Helsinki lakossaga mostananban csak 6,8 szazalek sved anyanyelvuek, Espooban tiz, Vantaaban ket-harom szazalek. Ha varos lakossaga hat szazaleka van sved vagy finn anyanyelvu, akkor utcatablak mindenket nyelven.

Nekem "panaszkodo magyarok" - bocs ;-) - nem ujdonsag, csak neha faraszto, szoval nyogodtan s teljes szivvel ;), s vegul is normalis fenomen idegen orszagban, kulon ha az ember nem tud az orszag nyelvet s "kodokat" nem erti.

Előzmény: zsosz (149)
zsosz Creative Commons License 2000.08.06 0 0 149
oké, akkor mint topicgazda (topicgizda - :) ) eldöntöm a vitát:

1. zsolt, kérlek ne írkájj több pol. hozzászólást, mert van akit zavar. engem nem, mert ém utálom az összes politikust + stb-t, de ha van, akit zavar, akkor legyen finish.

2. télleg nem csak a szépet + a jót várnám tőletek infóba... jöhet a csúf is, hadd szokja a szervezetm :)

mai jelszavunk: még infót még :)

zsosz

szaunax Creative Commons License 2000.08.03 0 0 147
Egyetertek, raadasul ez a topic nem Finnorszag-dicseretre, hanem alapvetöen egy kiutazo minel objektivabb tahekoztataasara jött letre. En nagyon szeretem Finnorszagot, de attol meg persze, hogy szeretneek egy kicsit melegebb nyarat, jobban örulneek, ha nem lenne a Finnek nagy szazaleeka ennyire feelenk es ebböl fakadoan hallgatag...de ez azt jelenti, hogy fikazom az orszagot? Fikazni legfeljebb egy-egy szemelyt lehetne, nem egy orszagot, mindenhol vannak normalis meg abnormalis emberek, fikazni mondjuk akkor lehetne embert, ha mondjuk valaki csakazertis, dacbol megismetli a merhetetlenul primitiv kijelenteset, de inkabb azt se teszem, ha ebben leli kicsinyes örömeet, hadd tegye.
Finnorszag nagyon kiraly hely, ez a lenyeg.
Előzmény: szalka (146)
szalka Creative Commons License 2000.08.03 0 0 146
Zoli,
Ha valamit nagyon is szeret az ember , attol nem szereti kevesbe, ha latja, hogy vannak aprobb hianyossagai is a sok jo tulajdonsaga mellett. (pl nem tul helyesek a pasik itt :-))
Nagyon-nagyon szeretem ezt az orszagot az itt elo embereket, de maguk a finnek is tisztaban vannak az aprobb hibaikkal,sot masoknal jobban ismerik ezeket es sokkal termeszetesebb emberek annal , minthogy letagadnak, vagy eltitkoljak az esetleges negativumokat.
Szvsz nem bun az, ha negativabb dolgokrol is ertesul az ideutazo, mert jobb ha elore felkeszul ra (pl idojaras) mintha itt esik pofara. Pl en tavalyelott telvegen mikor erkeztem tudtam, hogy hideg lesz, de, hogy ennyire arra senki nem keszitett fel. Es hat hetekig apoltam a fagytol sebes kezemet meg hasonlok es nem volt az elso honapban meg penzem se, hogy itt az idonek megfelelobb cuccokat vegyek magamnak. Mig iden elveztem a telet azt, hogy van ho nemcsak locspocs mint otthon stb stb.

Előzmény: BZoltan (144)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.03 0 0 145
BZoltán:

Elolvastam Epoxi írását mégegyszer, kivetnivalót, lenéző hangsúlyt nem találtam benne. Írt a dolog szerinte jó és a rossz oldaláról is.

Neked kellene változtatnod a hozzáállásodon, mert Finnország is csak egy ország, mint Magyarország, itt is vannak jó és rossz dolgok, meg ott is. Azért mert itt van valaki, nem kell, hogy rózsaszín szemüvegen keresztül lássa a világot, mint te.

A vitát részemről lezártam.

Előzmény: BZoltan (144)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!