Keresés

Részletes keresés

szilvatövis Creative Commons License 2020.05.23 0 0 373458

Hmmmm..... na ez érdekes. Ki gondolná, hogy a robogók, triciklik elektromosítása több olajat spórol meg globálisan mint az EV-k?

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-05-21/not-all-electric-vehicles-are-cars-you-know

 

'Quanon Creative Commons License 2020.05.23 -2 0 373457

Én nem is értem, egyáltalán miért képeznek fizikusokat, geológusokat, mikor mindenki tudja, hogy ezen ágakban a kutatás mind zárt ajtók mögött folyik.

Akinek van alkalma elkísérni egy geológus csoportot egy hetes expedición, annak kinyilnak a csipásai kissé, a tabuk sorra buknak egy esti bográcsozás közben. De ezek a tudósok hatalomnak dolgoznak, érthetõ, a hatalom fizeti õket, az elbutított nép pedig azt kapja tölük, amire vágyik. 

Előzmény: Omar Khajjám (373454)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2020.05.23 -1 1 373456

Ez már a szokásos relativizálás - Einstein is tévedett egyszer-kétszer, tehát akkor végeredményben nyilvánvaló, hogy a relativitás-elmélet is csak tévedés lehet...

 

Ennyi értelme volt annak, amit írtál...

Előzmény: Omar Khajjám (373454)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2020.05.23 0 0 373455

A zöme (bizonyíthatóan) sima szélhámosság.

A többi - bizonytalanság. De mondom - mágiként - ezt te NEM ÉRTHETED.

Nem érted meg, hogy amiről te beszélsz - az egy "alternatív magyarázat". Egy büdös szóra nincs bizonyíték, sőt, még csak valószínűnek sem tűnnek ezek a magyarázatok (a lehetséges alternatív magyarázatok közül a legzavarosabb, legvalószínűtlenebb kategóriában vannak) - és ezt te ugyan tudod, el is ismered (ezért nem mondlak teljesen zizinek), de azért az egyértelmű, hogy a gondolkodásodba már mégis mint tényt, igazságot építed ezt be.

 

Én nem dobom a Gaia-elméletet a szemétre, mert nem tehetem - de a helyén kezelem, ott van a többi mellett a sorban, a realitásának megfelelően nagyon hátul... Nálad ez nem így van.

Előzmény: Omar Khajjám (373453)
Omar Khajjám Creative Commons License 2020.05.23 -1 0 373454

Nyilván a geológusok, a geonómusok meg még nem tudom milyen ológusok szerint, de ha belegondolsz, itt a Földön a legnagyobb tévedések pont a geológiában és a planetológiában (szigorúan csak a Föld bolygóra alkalmazva) vannak...

Előzmény: advocatusdiaboli (373452)
Omar Khajjám Creative Commons License 2020.05.23 -1 0 373453

Nyilván, az összes parajelenség-kutató szélhámos, az összes alternatív fizikakutatóval egyetemben (most itt az örökmozgó kényszeres feltalálóit ne említsük, csak a tényleg alteros kutatókat) stb. stb.

 

Ez egy olyan elutasító szöveg, ami úgy 89-90 táján elment, ha valaki nagyon kelet-európai szellemben gondolkodott, csak közben eltelt 30 év...

Előzmény: advocatusdiaboli (373450)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2020.05.23 0 0 373452

Nem voltak azok. Ráadásul mindegyik jól kimutathatóan és bizonyíthatóan külső hatásból adódóak voltak (tehát a Föld/Gaia nem kiváltója, csak "elszenvedője" volt azoknak).

 

De úgyis hiába írom, hiszen te hívő vagy...

Előzmény: Omar Khajjám (373451)
Omar Khajjám Creative Commons License 2020.05.23 -1 0 373451

"A te feltételezett Gaiád láthatóan nem képes lereagálni valós időben olyan eseményeket - amelyek amúgy saját működési mechanizmusából adódóan előfordulnak rajta."

 

Aham... eddig ugye volt vagy 4-5 jégkorszak, és utána 1-1 kisebb kataklizma, ezek sem voltak "valós időben történt" reakciók?

Márpedig azok voltak...

Előzmény: advocatusdiaboli (373448)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2020.05.23 0 0 373450

Sem aura, sem étertest nincs. Valójában semmilyen metafizikai jelenség sincs - ami bizonyíthatóan létezne. Belemagyarázások vannak, meg olyanok, akik ebben hisznek. Mint te.. ;-)))

Előzmény: Omar Khajjám (373427)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2020.05.23 0 3 373449

Ez egy kedves  gondolat-kísérlet, de normális, megfelelő technikai és történelmi ismeretekkel rendelkező ember nem hihet ezekben az Atlantiszos konteókban. Eleve gond az, hogy bizonyos technológiai szinteket átlépni csak nagyon komoly ipari háttér mellett lehet. Az meg feltételez méreteket. Az atombombához - vagy az azt először hordozó B29-es bombázó kifejlesztéséhez (a többségnek nyilván fogalma sincs arról, hogy a B29-es kifejlesztésre valójában többet költöttek valamivel, mint a Manhattan-projektre !!!!) túlzás nélkül ott és akkor tulajdonképpen az egész akkori emberiség ipari és tudományos háttere volt szükséges. A hidegháborús versenyfutásban ehhez mérhető ráfordítással és egy évtizedes fejlesztéssel sikerült eljutnia az USA-nak a Holdra - a SZU szintén őrületes energiákat koncentrált erre - ÉS NEM JÁRT SIKERREL. Nem jött össze, nem tudta megcsinálni, az N1 projekt befuccsolt (a felhasználható eredménye ugyebár az a máig használt Szojuz űrhajó lett, amit eredetileg a Hold-küldetésre terveztek, de a szükséges N1-es hordozó rakéta és a holdkomp nem sikerült, nem tudták megcsinálni egyiket sem...).

 

Szépen lekövethető kultúr-antropológiailag is, hogy a mára kialakult technikai civilizáció miként alakult ki fokozatosan a korábbi fázisokból. Teljesen jó kontinuitás állítható fel, semmilyen jele nincs annak, hogy lett volna valamiféle "egységugrás" a fejlődésben korábban. Nem elképzelhetetlen, hogy "korukat megelőző" elszigetelt fejlődési gócok lehettek - az Egyiptomi Óbirodalom vagy akár Catalhülyük is úgy emelkedett ki egy jóval szervezetlenebb és kezdetlegesebb neolit kőkorszaki világban, mint egyfajta világítótorony - de jobban megnézve azért az látható, hogy egyik esetében sem arról van szó, hogy olyan rendkívüli, messze korukat meghaladó tudással-technológiával bírt volna bármelyik is, ami sehol máshol semmiképpen ne fordult volna elő - csak arról, hogy itt jól szervezetten és "összegyűjtve" jelent meg minden - ahogy a Manhattan-projekthez is sikerrel összegereblyézték a világ legkiválóbb fizikusait mindenhonnan - és megadtak nekik minden elképzelhető erőforrást, ami a kor színvonala mellett megadható volt.

E mentén gondolkodva nem reális elképzelés, hogy az őskőkorszakban valahol egy elszigetelt, kis közösség (miközben 12-15 ezer éve az egész emberiség globális létszáma is csak pár tízezer fő lehetett, és NEM, NEM VOLT TÖBB, ez egyértelmű) hirtelen az atom- és űrkorszakba katapultálta magát. Aki ezt elhiszi - annak ismeretelméleti alapjai hiányoznak, az például az sem fogja soha megérteni, milyen elképesztő, Einsteinnel vetekedő szellemi teljesítményt jelentett Galilei vagy Newton munkássága - meglátni, felismerni a rendszert a fizikai jelenségekben - ALAPOK NÉLKÜL.

És akkor most beszéljünk olyan apróságokról, hogy a nálunk arab számokként ismert, de amúgy indiai eredetű tízes számrendszerű és helyi-értéket használó számábrázolás a 8.században (szintén Indiában !!!) bevezetett nulla fogalmával kiegészítése nélkül egyszerűen nem volt lehetséges összetettebb műszaki-tudományos számításokat elvégezni (sem a saját környezetében legfejlettebb maja, sem az ősi egyiptomi, sem a görög, sem a római számírás NEM VOLT ERRE ALKALMAS), így gyakorlatilag csak olyan összetettebb matematikai műveleteket tudtak végezni - ami fejben még ment, a részeredmények lejegyzése mellett.. Ennek megfelelően a görög-római mérnöki tudományok - bár koruk relációjában nagyon előre jutottak, a mechanikai konstrukcióikat is (lásd: Antikhütérai mechanizmus, ie. II. század !!) csak a XII. század körül érte utol megint a világ - felülről korlátosak voltak, egy ponton túl elméletileg sem tudtak jutni...

 

De természetesen konteósok ettől még abban hisznek, amiben csak akarnak...

Előzmény: lahuba (373435)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2020.05.23 0 2 373448

Nem lép be semmilyen paradoxon. Se tyúk, se tojás nem volt "először". Egy párhuzamos, végtelen lassú, egyidejű fejlődés eredményei. Egyre "tyúkszerűbb" (hüllőszerűbb) élőlények egyre "tojásszerűbb" petéket raktak le. 

 

"A jó és a rossz pedig Young óta a mi kulturánkban relatív."

Csak egyes kérdésekben és csak egyeseknek. De a súlyosan doktrinált mágikus gondolkodásra ez is jellemző - nagyon bizonytalan morális kérdésekben (is). Nem látja át, mi igaz, mi hamis, mi jó, mi rossz. Ezért is jellemző, hogy inkább igazodik valamilyen kész nézetrendszerhez, eszme-világnézethez, amitől készen kap egy mindenre kiterjedő itinert. Egy vallás elfogadása is ezért könnyű a számára - az ellentmondásokat egyáltalán nem látja, mert azok neki nem is tűnnek ellentmondásnak, viszont leveszi teljesen a válláról a terhet a morális és egyéb döntések tekintetében, előre megmondja, mi a jó, mi a rossz.

 

" Semmi nem is cáfolja."

Ami ismeretünk van, inkább cáfolja a Gaia-elméletet, erősíteni semmi sem erősíti. Elvi síkon is problémás a dolog - nem tűnik ilyen méretű, nyitottságú, ilyen reagálási képességű "entitás" működőképesnek, ahogy a galaxis/világegyetem méretű agyak sem. Praktikusan arról van szó, hogy minden ismeretünk alapján csak olyan entitás tűnik életképesnek (így van egyáltalán esélye kialakulni..), amelyik a saját létével, létfenntartásával direkt összefüggő potenciális külső-belső hatásokra, eseményekre azok lefutási idejének megfelelően (vagyis "valós időben") képes reagálni. Még egy fa is, ha megrágja egy termesz, azonnal, ott és rögtön elkezd gyantákat kiválasztani - nem hetekkel később, amikor már szétrágták... A te feltételezett Gaiád láthatóan nem képes lereagálni valós időben olyan eseményeket - amelyek amúgy saját működési mechanizmusából adódóan előfordulnak rajta. Maga a komplett bioszféra meg bizonyos hatásokra persze képes viszonylag egységesen reagálni - pontosan azért, mert az evolúciós fejlődésből adódóan minden létforma azonos alapokon nyugszik, így, bár vannak jelentős eltérések, de mégis az mondható, hogy egyes hatások minden (vagy majd minden) létformára nézve egyként előnyösek vagy hátrányosak (még, ha nem is egyforma mértékben).

 

Az utolsó gondolatodra meg annyit, hogy bármiben fanatikusan és kritika nélkül hinni hiba és veszélyes. Bármiben. Racionális gondolkodású ember ilyet nem tesz, józanul és kritikusan viszonyul MINDENHEZ (is)...

Viszont teljesen irracionális, mágikus gondolkodású ember meg ezt a gondolkodási módot valójában nem képes megérteni. Pont azért nem is gondolkodik így - ez a mágikus, ez valójában a kisgyerekkori gondolkodási séma, amelyen mind keresztül mentünk (amikor a mesék és a képzelet világa tényleg össze tudott mosódni a valósággal) - ám akinek megfelelő volt a személyiségfejlődése, az túllépett rajta. Ergo én tudom, értem, te mit gondolsz - de fordítva nem...

És tudom, hogy ez bánt téged, meg kikéred magadnak - de akkor is ez van...

Előzmény: zöldkomcsi: (373426)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2020.05.23 0 0 373447

De most csak a belé vetett fanatikus hitre gondoltam.

Előzmény: 'Quanon (373433)
Omar Khajjám Creative Commons License 2020.05.23 -1 0 373446

373427

Előzmény: advocatusdiaboli (373443)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2020.05.23 0 0 373445

No jó, de nekünk van egy ezer éves folytonos nemzetállamunk ezen a földön, gyakorlatilag változatlan államformával egészen a közelmúltig. Nem minden európai ország dicsekedhet ezzel.

 

Az a magyar korona illetékességi területe volt, eleinte magyar királyokkal, aztán már mindegy lett. Na de nálad ki az a "mi"? Sváb, román, cigány, zsidó, tót, horvát... vagy kik vagytok?

A nemzetállam a 19. század találmánya, az egyén identitását illetően már korábban, de nem sokkal kezdte a vallást felváltani a nemzetiség ami most megint kezd leépülni.

Előzmény: szilvatövis (373440)
,m,1710 Creative Commons License 2020.05.23 0 0 373444

Mi akarsz "virusozni" ha azt sem tudod.hogy ez a virus honnan ered

Előzmény: 'Quanon (373441)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2020.05.23 0 0 373443

Ja...

Előzmény: lahuba (373428)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2020.05.23 0 1 373442

Dehogy veszi be... Értelmes ember pontosan látja, ki a bolond, ki nem...

Előzmény: ,m,1710 (373439)
'Quanon Creative Commons License 2020.05.23 0 0 373441

Teljesen igazad van, kissé átléptem a határt, sorry. És mi újság vírus ügyben a hortobágyon?

Előzmény: ,m,1710 (373439)
szilvatövis Creative Commons License 2020.05.23 0 0 373440

No jó, de nekünk van egy ezer éves folytonos nemzetállamunk ezen a földön, gyakorlatilag változatlan államformával egészen a közelmúltig. Nem minden európai ország dicsekedhet ezzel.

Előzmény: GPS (373437)
,m,1710 Creative Commons License 2020.05.23 0 0 373439

Te feltanul osztod a észt itt ez a lotyi forum mindent bevesz 

Előzmény: 'Quanon (373438)
'Quanon Creative Commons License 2020.05.23 0 0 373438

Igen. Sokan értik.

Annélkül, hogy itt a részletekbe bele lehetne menni (itt off), tudni illik, hogy az akkori zsidó nép teljesen megsemmisült. Akik megmenekültek beolvadtak más népek közé. A mai zsidóságnak semmi köze az akkorihoz. A XII törzs egyike sem menekült meg. Kérdem én, akkor ezek az új zsidók mit követelõznek.

Esküdni merek, hogy a térségben élõ araboknak több közük van a biblikus zsidósághoz, mint ezeknek a kaukázusi zsidóknak. A régi írásaik szerint csak akkor alapíthattak volna új zsidó államot, ha a vér folyik és a messiás megjelenik. De ez sokaknak kényes kérdés. Nem nekem, de ez itt off.

Előzmény: GPS (373437)
GPS Creative Commons License 2020.05.23 0 0 373437

 

 Ez alapján nem is szabadott volna új államot alapítani.

 

Ez engem kicsit elgondolkodtatott... komparative (azaz más államok létrejöttének a tükrében) tekintettem a dologra.

 

Itt van ugye csak a mi példánk: ezer évvel ezelőtt idejöttünk - akkor, amikor már bő fél évezrede ilyen-olyan katedrálisok tömkelege állt és működött Európában és Ázsiában is) - és ezen a földön (némi külső segédlettel) államot alapítottunk a semmiből - és innentől ez a terület el-nem-idegeníthető, ősi magyar földnek számít.

Mindez cca 1.000 éve történt.

 

Eddig stimmel? Stimmel.

 

Na most akkor mi legyen a zsidókkal, akik legalább 2 ezer éve megcsinálták ugyanezt (méghozzá akkor, amikor araboknak még híre-hamva sem volt arrafelé)  ami biztos így volt, hisz a Biblia sem állít mást ....

 

... szóval rájuk azt mondják, hogy nekik nem lett volna joguk ott államot alapítani (ahol már 2 évezrede is biztosan laktak) - szemben a sokkal később jövő arabokkal, akiknek viszont igen.

 

Érti ezt valaki?

.

Előzmény: 'Quanon (373421)
'Quanon Creative Commons License 2020.05.23 -1 1 373436

Itt van például a gótikus építészet, lahuba. Nincs tudomásunk róla, hogy a XI-ik század elõtt alkalmazták volna ezt az építészeti stilust. A templomosok felemelkedésével jelent meg a gótika, a templomosok voltak akik Európa városait ebben a stilusban elkezdték építeni.

Mit gondolsz õk fedezték fel ezt a komplikált épitészeti stilust? Nem hinném.

Vagy ez is hülyeség neked, mert a tankönyvek még meg sem említik?

Előzmény: lahuba (373435)
lahuba Creative Commons License 2020.05.23 0 1 373435

Az számomra nem tűnik reálisnak, hogy történelem előtti időkben az ember technikai civilizációs háttér nélkül, a köldökét bámulva megfejtett olyan összefüggéseket, amelyeket a közelmúlt zseniális tudósai hatalmas műszaki háttérrel, az elődök tudásából építkezve, és igen nagy tudományos ambíciókkal- amelyek megszállottként hajtották előre - tettek le az asztalra.

Előzmény: zöldkomcsi: (373430)
lahuba Creative Commons License 2020.05.23 0 1 373434

A technológia tényleg veszélyes, viszont nélküle nem létezik az ember.

Az első pattintott kőszerszám, az első meggyújtott tűz már ide tartozik, ezek nélkül meg pusztán kóborló állatok lennénk.

És már ezek előrevetítették az ember sorsát, de ezt akkoriban csak egyes meg nem értett thétai gondolkodású ősök sejthették, akik a tűzbe bámulva mormogták, ebből még nagy baj lesz... :-)

Előzmény: zöldkomcsi: (373426)
'Quanon Creative Commons License 2020.05.23 0 1 373433

A lahuba még rajtunk is.:-)

Nem akarlak bántani, nem érdemled meg, csak megrekedtél jó polgári módon valahol egy szinten, egyszóval a jelenlegi hatalom áldozata vagy. A világ, a természet a te szintednél sokkal, sokkal többet ad nekünk, kár ennyire beburkozottnak lenni. Talán a korona utánni idõ kissé megnyitja a jövõt számodra és számunkra. Talán.

Előzmény: lahuba (373425)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2020.05.23 0 0 373432

Társadalom tudományos kérdés, akár egy diploma munka vagy phd is kikerekíthető lenne belőle. Nem kell igen nem válasz a kérdésre, hogy a tudomány és technológia biztos, hogy elválaszthatatlan nagy embertömegek igényeinek kielégítésétől? 

Mi ezt láttuk, de ez nem bizonyíték, nem zár ki más lehetőséget önmagában.

Előzmény: Omar Khajjám (373429)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2020.05.23 0 1 373431

"Látjátok föleim szemtükkel mik vogymuk? De Brogli féle anyagnak hullámai vogymuk"

Halotti beszéd a 21. századból. Megnyilvánul benne a koreli primitív ember vak hite a tudományában....

/történelem könyv 3020.-ból/

zöldkomcsi: Creative Commons License 2020.05.23 0 0 373430

Igen, de ha 1-2 milliós népesség, a világ többi részétől függetlenül valahol már 10...20.... 100 ezer éve eljutott addig, hogy atommagok átalakítása meg stb, az valóban nem kellett nyomot hagyjon. Sőt, itt lehet jelenleg is. Nem cáfolható nem is bizonyítható, én csak néhány de bizonyítottan nagyon régi írott emlék miatt de csak gyanakodok, hogy nem jól dudunk valamit.

Izmael a bölcs majom azt mondja, hogy csak azt nem tudjuk, hogy hogyan kell élni. Az is lehet, hogy a tudással együtt megnő az értelem is és rájönnk a lényegre, hogy hogyan kell élni.

Előzmény: lahuba (373424)
Omar Khajjám Creative Commons License 2020.05.23 -1 0 373429

Amúgy odaát az Atlantisszal foglalkozó topikban sokat írtam erről a technikai kultúráról.

Ezekről vitázni nem szoktam, mert úgyis tudom ennek a korlátait...

Előzmény: lahuba (373424)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!