Keresés

Részletes keresés

acerola Creative Commons License 2023.08.27 0 2 22063

A Velesz egy régi fajta. Elég sok tapasztalat érhető el róla a neten. Olvastam róla orosz fórumokon. Van minden évben új fajták dönpingje. Arra teljesen igaz, hogy zsákbamacska.

De teljesen mindegy mit írok, úgy is lesz vele valami bajod. Tudom véletlenül sem személyeskedés. laca5 írhat úgy véleményt, hogy nem termett még neki. Tőlem elvárod. Nézd már megint nincs rajtam sapka. 

Előzmény: szervezkedő (22054)
laca5 Creative Commons License 2023.08.27 0 0 22062

Úgy, hogy földdel kevert trágyába ültetik és a nedvesség folyamatosan biztosítva van. 

Előzmény: iknalap (22061)
iknalap Creative Commons License 2023.08.27 0 0 22061

Bevallom, nem nagyon értem, hogy jön össze az első években a termés. A két éve ültetett oltványokon csak egyen volt mutatóba valami termésféle, pár szemet hagytam, csak a fajtaazonosság miatt. De a saját gyökéren lévők sem hoztak az ültetést követő második évben semmit. Mondjuk elég kötött a talaj, de az ültetőgödör 70x70x70 volt, ha kellett locsoltam, alá került marhatrágya is. Most a jobbakon 2 szál 1,5-2 m hosszú vessző van, de a a gyengébbeken 70-100 cm-esek csak. Ebből termés még jövőre sem lesz, talán az erősebbeken egy-két fürt mutatóba. Biztos benne van a lassabb fejlődésben, hogy délnyugati oldal, kell még némi gyökérfelület ahhoz, hogy meginduljanak a lombozattal is. Jobb híján (türelmetlenül) várok.

Előzmény: szervezkedő (22060)
szervezkedő Creative Commons License 2023.08.27 0 0 22060

Mert neked meg nekem "szar" a technológiánk. A profiknál már az első években van termés, én meg három évet várok a kóstolóig!

Előzmény: van_Persil (22059)
van_Persil Creative Commons License 2023.08.27 -16 0 22059

Mi csináltunk, igaz borszőlővel- fajtakísérletet, 10 év alatt jutottunk el oda, hogy bizonyos fajtákra azt tudjuk mondani, ezért és ezért ezeket tuti nem. újabb 10 év alatt a maradék fajtákat már elég jól kiismerve tudtuk azt mondani, hogy ezt és ezt ezért és ezért igen, ezt meg ezt viszont csak ilyen és ilyen feltételekkel, azaz nem mindenkinek ajánlottak. 

Az új ukrán/orosz fajtáknál hol van meg ez a 10 vagy inkább 20 éves termelési tapasztalat? Sehol, mert az rontaná az üzletet. Nekik a minél nagyobb fürt+minél nagyobb szem+minél vékonyabb héj kombó számít. Az, hogy a 2 kilós fürt belseje egybe fog rohadni, nem látszik a videókon, ahogy az se, mennyire jellegtelen a legtöbb nagyszemű fajta bogyója. Ja, meg a vékony (“omlós”, hahaha) héj a repedés, lisztharmat, fakórothadás melegágya, de ez se látszik a beállított videókon.

Előzmény: szervezkedő (22054)
laca5 Creative Commons License 2023.08.27 0 0 22058

A magkezdemény ízét érezni mivel szétrágod. De nem mindegyik bogyóban van magkezdemény, év függő a mennyiség. A bogyó hús íze finom valóban és nem lehúzni akartam csak érzékeltetni a valóság és a videók különbséget.

Előzmény: acerola (22044)
van_Persil Creative Commons License 2023.08.27 -16 0 22057

majd rákérdezek, ha legközelebb találkozom vele.

Előzmény: laca5 (22055)
szervezkedő Creative Commons License 2023.08.27 0 0 22056

Arra nincs "dílerem"!

:-(

 

Mars téri nagy piacon próbáltad már? Követeld esetleg ismerős zöldségesnél hogy vegyen a nagybanin neked. Esetleg menj ki te a nagybanira. Nem ismerem a szegedi piacot, de gondolom a kereskedők után a kis mennyiségben vásárlók is bemehetnek.

Előzmény: Balage-81 (22050)
laca5 Creative Commons License 2023.08.27 0 0 22055

A fiáról, Lacitól biztos tudsz venni. Anno nekem is kínálta, helyhiány miatt nem kértem. De lehet, hogy újra meg kellene vizsgálni a lehetőséget a másik két fajta ismerete után.

Előzmény: van_Persil (22051)
szervezkedő Creative Commons License 2023.08.27 0 1 22054

Látod, ez az amiről beszélünk itt többen. A jelenség.

 

Teljesen meggyőznél a velesszel kapcsoltban, ha nem tudnám hogy egy még nem termő tőkéd van és néhány bogyót ettél idáig belőle.  Tehat nincs tapasztalatod, hiába írod hogy van.

Emiatt nem hiteles az egész. Ez az amire tuti nincs szüksége a "szőlős közösségnek". Fals infók.

 

Az ilyen "tapasztalatokkal" saját magatokat csapjáttok be. Objektív tapasztalathoz hosszú évek, kontrollált körülmények kellenek.

 

Az időt, a helyet, a munkámat, pénzemet sajnálnám, az ismeretlen fajtákra. Szerintem!!!!!

Előzmény: acerola (22048)
laca5 Creative Commons License 2023.08.27 0 0 22053

PONT így jártam. 2 fürt? Maradhat? Aztán ahogy erősödött egyre nagyobbak a fürtök. Sima kilósak. Már most visszabeszél, tavaly már javában ettük 1 hete. Aprózódik is. Jövőre 2 fürt lesz csonkolva. Mindenki jól jár. Nálam muskotályos, ahogy írva is van. Persze idén kevésbé lesz az.

 

Előzmény: van_Persil (22051)
Falusi1 Creative Commons License 2023.08.27 0 0 22052

Nekem is van a terasznál egy kb. 30 éves Zalagyöngye tőke. Eredendően árnyékolás volt a fő funkciója, de a legmegbízhatóbban termő tőke is egyben. Ízével mindenki nagyon elégedett, a család kedvence lett.

van_Persil Creative Commons License 2023.08.27 -16 0 22051

Én a sába királynöjét egyrészt a Karcsi bácsi emlékére szereztem be, másrészt amúgy is akartam mazsolaszölöt, annak pedig igencsak alkalmas, még ha a Karcsi bácsi inkább a carolust szánta annak.

Elöször 2 fürtön hagytam öket (mmint hajtásonként), de magukat a fürtöket nem cizelláztam. Roppant nagy fürtjei lettek, jó kötödés mellett, még a beérés se volt gond, de a következö évben visszabeszélt ez a fajta terhelés, úgyhogy inkább 2 szemre visszavágtam, és azóta limitálom a fürtmennyiséget is és cizellázom a fürtöket. Nagyon kellemes az íze, nem narancs tik-tak-os, mint a bella donna (szintén a Karcsi bácsi fajtája, abból ha tudnék valahol oltványt szerezni...), de hasonlóan kellemesen savanykás (nem savanyú!!!). A torkosborz nagyon szereti, ezért a váltócsapon  a jövö évtöl ab ovo nem hagyok fürtöt.

Előzmény: laca5 (22039)
Balage-81 Creative Commons License 2023.08.27 0 0 22050

Szeged.

Előzmény: szervezkedő (22037)
iknalap Creative Commons License 2023.08.27 0 0 22049

No igen! Zalagyöngyét én is ültettem, még oltottam is direkttermőre. Szerintem csemegének jobb, mint bornak.

Előzmény: szervezkedő (22045)
acerola Creative Commons License 2023.08.27 0 0 22048

"Tényleg nem a személyeskedés" :)

Sokat foglalkozok szőlő fajtákkal. A gyakorlati hiányaimat azzal próbálom pótolni, hogy szőlő kerteket látogatok és kiállításokra megyek. Az én Veleszem még nem termett. De mivel nekem is van, ezért különösen érdekel, hogy milyen. Láttam erről a fajtáról 4-5 videót legalább. Eddig kétszer tudtam megkóstolni. Nem állítom, hogy az én véleményem a döntő, csak megjegyeztem, az én tapasztalatom a Velesszel kapcsolatna eltér a korábban leírtaktól.

Előzmény: szervezkedő (22046)
szervezkedő Creative Commons License 2023.08.27 0 0 22047

Látod.

Szőlőtől indulva a fű, a szilokon csöcsök és még mennyi jó dolog van az életben, amiből kimaradnak azok, akik egy dolgot túldimenzionálnak a mindennnapjaikban.

 

:-))))

Előzmény: IsKol (22040)
szervezkedő Creative Commons License 2023.08.27 0 0 22046

Tényleg nem a személyeskedés, mégha teljesen annak is tűnik.

 

Pár hozzászólással ezelőtt írtad hogy 3 éve ültettél szőlőt. Akkor neked úgy igazából talán idén termett először, nem? Mennyi velesz tőkéd van?

 

Nekem is van 3éves telepítésem, de még a nevét sem mertem leírni sehová, annyira nincs még tapasztalatom vele.

Előzmény: acerola (22044)
szervezkedő Creative Commons License 2023.08.27 0 0 22045

!!!!De!!!!

Tegyél fel képeket!

Erre van a fórum, nem a reklámozásra, úgy hogy közben tanácsot, segítséget nem ad valaki a másiknak.

 

Számomra élményt, kihívást, izgalmat, kemény munkát, sikert, bánatot, pénzügyi hasznot, kudarcot és csalódást is jelent a szőlő. 

Szabadidőmben a munkahely mellett lehet nem is lenne erre szükségem, de az Élet igy hozta. 

 

A szőlő az csak szőlő. Tudni kell elhelyezni valahová. Akinek ez nem sikerül, azokat használják ki és ültetik fel azok az emberek, akik népszerűséget, nézettséget és ne felejtsük el, !hasznot! remélnek a szőlőért rajongó, de hozzá nem értőktől.

 

Az otthon pár oltványt elultető emberek, ha tudnák egyik másik puruttya egyszerű borszőlőnek micsoda íze van? A félig éretten leszedett bolti szőlők után egyszerűen őrület.

 

Az idei időjárás mellett 4permetezes után (amiből a negyedik csak kén+lombtrágya volt) oooooolyan fürtök vannak a Zalagyöngyén, hogy lehet viszek belőle a nagybanira. Na de Zalagyöngye, az nem trendi, ki az a hülye aki ilyet merne bárkinek is ajánlani?

 

Vagy van itt olvtárs, akitől teljesen hiteles lenne, ha "reklámozná" az Alettát! Egy álom. Már várom az érett, édes mézes ízét. -de ugye ez is csak egy borszőlő! 

 

Aki magának az ízek élményéért ültet pár tőkét, nem a videóháborúra készül én biztosan ezekből (is) ajánlanék.

Előzmény: laca5 (22039)
acerola Creative Commons License 2023.08.27 0 0 22044

A Veleszhez szeretnék hozzászólni. Nyűgös fajta, nem kezdőkenk való, ebben igazad van. Természetellenesen nagy fürtöket hoz és sokat. Sokszor le kell vágni egy részét, hogy egyáltalán fejődjön a hajtása. Az egyes fürtök többszörösen elágaznak és nagyon hosszúak. Érdemes a fürtöt nagyon megcsonkítani. Gerő Árpád sportot űz, hogy egy-egy fürtöt változatlanul kineveljen. De saját bevallása szerint is semmi értelme. Talán sportértéke van. 3-4 kiló is lehet a végén. A nagy fürtök rohadhatnak belülről és a teteje és alja nem egyszerre érik be. De ha vissza vágod, ne legyen olyan hosszú, oldalról is levágsz néhány ágat, hogy ne legyen olyan sűrű, akkor ki lehet nevelni 1 kiló alatti fürtöket. Amik aránylag egyszerre beérnek és nem olyan sűrűek. A random elérő szín a fürtön nem azt jelenti, hogy nincs beérve. Az egyenetlen érés függőleges irányban változik. A keserűséget amit írsz én még nem tapasztaltam. Amit én tapasztaltam, hogy nagyon finum ropogós muskotályos bogyó, mindenféle fanyarság nélkül. Magot nem vettem észre.

 

Itt egy megcsonkolt fürt:

https://ibb.co/gR71Vc5

 

Bogyó méret összehasonlítás, alulról a harmadik:

https://ibb.co/wMCzN2f

Előzmény: laca5 (22039)
laca5 Creative Commons License 2023.08.27 0 0 22043

Biztos visszás lenne ha a Capator fő reklámozójánál derékig érne a gaz :-)

Előzmény: IsKol (22040)
iknalap Creative Commons License 2023.08.27 0 0 22042

Azt gondolom, a hobbitermelőknek szükségük van az új fajtákra is. A kiskertben a sokszor hiányos tudás miatt könnyebb hibákat véteni, ami miatt éppen a siker, a termés vész el. Nekem egyik fontos szempont a keresgélésben, hogy a hibáimat lehetőleg toleráló fajtákat találjak, mert a kutatást éppen a korábbi érzékeny fajták miatti kudarcaim miatt kezdtem. Ha ez éppen ukrán, vagy moldáv fajta, az éppen olyan jó, mint ha magyar. A jó választáshoz viszont először ki kell kerülni a fellelhető videók bűvköréből, némi tudatossággal van szükség. 

Előzmény: szervezkedő (22036)
iknalap Creative Commons License 2023.08.27 0 0 22041

OFF "A nyuszi egy jellem! Ül a fűben és még sem szívja" 😀

 

Előzmény: IsKol (22040)
IsKol Creative Commons License 2023.08.27 0 0 22040

"nem akarom hogy megrovást kapjak a fű miatt!"

 

Lehet azt is elvinné vagy elszívná ;-)

Előzmény: szervezkedő (22036)
laca5 Creative Commons License 2023.08.27 0 0 22039

Már észre kellett volna venned hogy az emberek nagyobb részének az az alapvető hozzáállása (és erre az utóbbi 30-50 év gazdasági környezete és marketingje vagy ráérzett, vagy ráerősített, vagy gerjesztette, de mindenképpen kihasználta) hogy a több, a nagyobb, az újabb mindig jobb is egyben.

Ha ezt a piacot ki akarod elégíteni (ebbe a piacra tartozik a család otthoni fogyasztása is) akkor bizony kellenek az új dolgok is. Csak az a baj, hogy sokan azt gondolják, hogy egy új fajta minden problémájukat meg is oldja egyben. Metszeni még nem tud de a Dubovszkij már ott lapul saját gyökerén az agyagban hátul a kertben. 

Van egy youtuber, Szili Miklós, kapaszkodik a Youtube-on az utóbbi időben. Nagy kedvence a Velesz, mutatja lelkesen, képen jól néz ki, csámcsogás hibátlan. Ugyan említi, hogy hibája az egyenetlen érés, de ez a valóságban úgy néz ki, hogy random éretlen bogyók imitt-amott, de ha a teteje megérett muszáj leszedni, magja ugyan pici de van és amikor eszed az érezhetően keserű. Plusz a nagy fürt belül nagyon szeret rothadni. 

Pár éve még ez volt a sláger fajta. Sok vendégét eladtak belőle. 

Vele párhuzamosan ott van pl. a Sába Királynője, ami ezektől a hibáktól mentes de oltványként bárki megveheti így nem tárgya az üzletnek. Nem teszek fel képet róla, tavaly már tettem. Idén a tavalyi terhelés hagytam de magát terheli túl még nagyobb fürtökkel. Ez az egyetlen hibája.

 

Előzmény: szervezkedő (22036)
Belohin Creative Commons License 2023.08.27 0 0 22038

OFF

 

"a hatalmas méretű szilikon mellnek, amit egészséges férfi ember tuti megnéz"

Azér' tegyünk különbséget a lányinger és a hányinger között...

Előzmény: szervezkedő (22036)
szervezkedő Creative Commons License 2023.08.27 0 0 22037

Merre lax?

Előzmény: Balage-81 (22035)
szervezkedő Creative Commons License 2023.08.27 0 0 22036

A magot az ocsútól!

Ez nagyon talaló- igaz lehet hogy sokan most rágugliznak, mi is az az ocsú! :-D)))))

 

A szőlős közösség egyre több tagja érzi azt, hogy neki tennie kell valamit. 1-2éve folyik a videokeszites kényszere. Mindenki szeretné bemutatni, ő hogy csinálja. Nagyon tetszett ahogy nemrég Laca írta, a "nekem hogy sikerült" videók sokszor elmaradnak. Vannak kész technológiák. Ezeket kellene alkalmazni és nem variálni. Egy néhány tőkés "gazdának" szerintem egy dologra van szuksége: sikerre, azaz szölőre, magára a termésre. Ehhez nem vesszőt kell cserélgetni, ehhez nem ukrán fajtát kell elsődlegesen venni, hanem egyszerű bevált, a mi klimánkon kiprobált, akár még azt is mondom,. borszőlő fajtát ültetni.

 

Félrevezetőnek azt tartom, hogy az 1-2tőkés emberek, alaptudas nélkül nekifognak a "tapasztalataik" megosztásának. Lassan megszámolni nem lehet, mennyi klikkvadász van már. :-))))

Akik az X faktorba, a főzős műsorokba nem tudtak bekerülni és ismertségre vágynak, néha úgy érzem itt jelennek meg!

:-D))))))))))))

 

A szőlészet pornója az, amikor emberek az agyon műtrágyázott, hormonozott, tápoldatozott, öntözött növény mellett a 2-3kg-os furtöknél fotózkodnak. Hihetetlen! Csodás. Az ember tényleg nem jut szóhoz. Meg lehet csinálni. Van rá technológia!

De kb akkora a haszna, mint a hatalmas méretű szilikon mellnek, amit egészséges férfi ember tuti megnéz, de otthonra nem kellene.

 

Azt hiszem, én szeretem frissen enni a szőlőt. Szó szerint rosszullétig tudom zabálni. Ha kézi szüret van, a legszebb bogyókat mindig lecsipem. Ha kulturált körülmények között, asztal mellett csemegézek, kb 40-50dkg méretűek azok a fürtök, amiket egyszerre meg.tudok enni. Na most mondja már meg valaki, egy 2-3kilos fürtöt hogy kell enni? Az asztal kozepén ott van megmosva és körbe üli a család? Vagy késsel/metszoolloval szét kell szedni több darabra? Jól mutat, mint a gigacsöcsök a felnőtt filmekben, de hát a mindennapokban nem túl funkcionális.

 

Aki szerencsésen választ fajtát, az aránylag egyszerűen juthat nyár végén, ősz elején finom gyümölcshöz. A félrevezető, promóciós vagy klikkvadász célból készült videók, a tájékozatlan emberektől szerintem ezt az örömet veszik el, azzal hogy a "csoda" a "varázslat" irányába viszik őket!

 

(Indulok füvet nyírni, mert holnap egy mini szőlő topic talit tartok és nem akarom hogy megrovást kapjak a fű miatt!)

 

:-D)))))

 

Előzmény: iknalap (22034)
Balage-81 Creative Commons License 2023.08.26 0 0 22035

Sziasztok!

 

Van valakink eladó csemegeszőlője? Néró, Irsai, Kozma Pálné vagy bármi más, ami most érik.

Vevő lennék pár tíz kilóra, esetleg többre. Mindegy hol van, telekocsival vagy akár postázással meg lehet oldani a szállítást.

iknalap Creative Commons License 2023.08.26 0 3 22034

Igazad van, ezeket nem az internetről lehet megtanulni, de hobbistaként nem is tökéletesen elsajátítani akarja az ember, hanem valami alapismeretekre szert tenni és ennek birtokában konkrét problémákra megoldást találni. Erre pedig éppen a profik tanácsa kell. Hiába olvasom a fórumot, nem hiszem, hogy a 20-30 tőkét át fogom lépni, nem fogok soha ehhez igazán érteni. A magamfajta amatőrnek egy ilyen oldal nagy segítség lehet, ha sikerül jó és hiteles tartalommal megtölteni. Ahogy szőlőszem oldala is hiánypótló, úgy egy ilyen irányultságú oldal sem haszontalan az egyszeri érdeklődőnek. Sajnos, igen nehéz időnként az internetes tartalmaknál a szemet elválasztani az ocsútól...

Előzmény: van_Persil (22033)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!