Hm.
A Kis Balaton első ütemének építésével párhuzamosan elindult a Kis Balaton II. kivitelezése is.
Az első ütem 1986-ra elkészült, a második ütem munkálatait a rendszerváltás körüli csőd megakasztotta.
1991-ben újraindult legalábbis jogszabályi szinten a beruházás, az akkori céldátum 1999-re tette a befejezést.
Közben a szükséges pénzeszközök biztosítása helyett viták indultak a beruházás szükségességéről.
Aztán az első ütemben elkészült vizek feltöltődtek, volt néhány halpusztulás is.
2012-re jutottak el odáig, hogy megkezdődött a második ütem végrehajtása, ez 2014-re lett kész. Ehhez több mint 6 milliárdos EU támogatást is igénybe vettek.
Alsó hangon is 25 évet csúszott a dolog, ennek eredménye egy sokkal rosszabb helyzet lett.
A Kis Balaton I-II. rendszeres karbantartást/kotrást is igényelne a felhalmozódó hordalék miatt, de erre még tervek sincsenek.
Karbantartás nélkül a jelenlegi rendszer nem képes betölteni feladatait.
Ha és amennyiben az eredeti időpontban és a tervezett karbantartási feltételekkel valósult volna meg a beruházás, akkor ma sokkal jobb helyzetben lenne a tó.
Egyébként az eredeti tervezetben nem csak a tározó szerepelt, hanem a tóban elkészített iszapcsapdák rendszeres kotrása, a parti szennnyvíztisztítók teljes kiépítése hogy a tisztított szennyvíz visszavezethető legyen a tóba (az övcsatorna ideiglenes megoldásnak készült), és a befolyók vizének biológiai/hordalék szűrése is szerepelt.
Viszont ezekből a járulékos beruházásokból az égvilágon semmi sem valósult meg.