Pontosan ezt a lapot ajánlották itt a fórumon, és pont ezt tervezem megvenni, csak megijedtem, hogy a hasító ék (2.5mm) épp olyan széles mint a fűrészlap lapkája (2.5mm).
Végső esetben a gyári mintájára csináltatok egy vékonyabb hasító éket, csak szerettem volna elkerülni a plusz munkát vele :)
Szerintem 1 tizedmm miatt nem fog megszorulni az anyagod. Pontosabban, fél tized a fog 2 oldalán, ha pontosan középre állítod. De akkor nagyon ügyes vagy ha fél tizedre pontosan be tudod állítani :-)
Ha "tutira" akarsz menni, vegyél 2,5mm vagy szélesebb lapot.
A GTS10-en a legvékonyabb lap amit használtam egy Freud hosszvágó (ilyen), 2,5mm széles. Akkori (2016) ára 7660Ft+ÁFA volt. Nekem a hasítóék 2.3mm széles.
A Felder honlapján van egy "képlet", de az azért nincs kőbe vésve.
Szélesebb ne legyen a fognál, azt gondolom ez a lényeg. De ha lehet inkább legyen a fognál keskenyebb.
Már más kérdezte asszem, hogy lehet-e másfajta vastagságú hasítóéket venni ilyen vagy olyan géphez. Én GTS10-hez még nem láttam. Nemtom az ilyen barkácsgépekhez egyáltalán gyártanak-e különböző vastagságú hasítóékeket. A többmilliós Felderhez igen :) ahogy a linken is látszik.
Ha a hasítóék keskenyebb, mint a fűrészlap az nem baj, de vastagabb ne legyen semmiképp. A pontos egyezés is határeset szerintem. Hogy mennyivel lehet vékonyabb azt nem tudom, de ha túl sokkal (szerintem pár tized mm ami belefér, de lehet, hogy erre van szabály is), akkor nem tudja ellátni a funkcióját, nevezetesen, hogy megakadályozza a fát abban, hogy a fűrészeléskor felszabaduló feszültség esetleg rászorítsa a fűrészlapra és nem várt esemény következzen be. Ez lehet visszarúgás, motor lefulladása és más kellemetlenségek.
De hasítóéket lehet készíteni is az adott fűrészlap vastagsághoz.
Nemrégiben kértem Tőletek segítséget körfűrész lappal kapcsolatban. Azóta egyre többet használtam a fűrészt gyári lappal és körvonalazódik milyet is kellene vennem.
Ami azóta észrevettem, hogy a gyári "hasító kés" 2.5 mm (HS105), tehát ha jól gondolom ezzel a hasító késsel szóba sem jöhetne vékony lap (271.250.24M) használata? És olyan sem aminek a lapkája épp 2.5mm (LU1E0100)?
Szerintem, otthoni műhelyben a legjobb eredményt a politúrozás adhatja, a festés. lakkozás igazán szép csak akkor lesz ha fényező műhelyben készül ahol víz csorog a falakon és alul is , mivel a padlózat egy vasrács. Azt is megkockáztatom, hogy a fafelületek magasfényű bevonása sokkal kényesebb és munkaigényesebb mint az autófényezés. Nagyon sok csiszolást igényel és utoljára a lakkcsiszolás se egyszerű mivel minimum 1 hónap várakozási időt igényel.
Ha bútort festesz és tényleg szépre akarod, kb az összes lazúrt felejtsd el. Nem arra valók.
Aki mondta, jól mondta: színezni oldószeres pác. Hogy mivel feded le ("lakk") az más kérdés.
Egy alkalommal nagyon jó eredménnyel festettem le 26 ajtót milesi oldószeres páccal (megevett pár gumikesztyűt - és az ecset is felejtős. ha nem tudod szórni, akkor ronggyal kend át) majd Sadolin plus vizes vastaglazúr színtelen verziójával fedtem le. Félfényes lett kb, de szép egységes, pedig a faanyag olcsó fenyő volt.
Nyilván nem vagyok erre most felkészülve. Ezért is kérek tanácsot, hogy minél több infóm legyen. Ha csak úgy vásárolgatom a festékeket/lakkokat és itthon kenegetem, az egyrészt sokáig fog tartani mire lesz eredmény, drága lesz, és lehet, hogy csúnya lesz még úgy is.
1.) Nem fényes felület kell? Akkor matt vagy félmatt lakkra lesz szükséged. Fényes kell? Akkor rossz képet linkeltél, mert ez nem fényes lakk. A fényes az úgy néz ki mint a zongora.
2.) A tesztet pontosan ugyanolyan felületen kell megcsinálni mint a végleges lesz különben - mindegy is, látod az eredményt.
Az Én kérdésem először, hogy mi a cél? Milyen fényesség a cél: 0 matt 100 látod magad benne.
Neked kellene írni mit is szeretnél végül látni. Mindennek van határa, ami után nem-lesz jobb(lazúr , lakk). Nagyon sok lehetőség nyílik annak függvényében, hogy mi a cél. Vannak technológiák amikkel lehetetlen előállítani amit akarunk, szerintem ezt az utat járod.
Én, izolálás, alapozás(igen ez fehér-színű),csiszolás, festés(feketére Pu), lakkozás(akril Pu). Az előbb felsorolt termékek mind ipari(Pu=poliuretán) technológia. De van más lehetőség is.. Persze a befejezés, polírozás(nagy felületeken)
Ha megnézed nem csak a festék csíkjait látod hanem a fa sincs rendesen megcsiszolva. Legelőször az alapodnak kell tökéletesnek lennie. Amíg abban csiszolásnyomot látsz addig a festékben is látni fogsz. Sőtabban még jobban. Úgyhogy alapos csiszolás több lépcsőben 240-ig. ( én ezt olyan nyolcvanasra tippelem ) Tehát 80-120-150-180-240.
A másik hogy meleg van. Nagyon. Hamar szárad a festék és a lakk is, nincs ideje kiterülni. Ezen egy-két százalékkal magasabb higítással segíthetsz de az meg egyéb problémákat okozhat mint pl felhősödés, foltosodás.
A harmadik. Egy réteg nem réteg. Legalább 3-4 réteget vigyél fel a lakkból köztes csiszolással (320).
És végül tudni kell, hogy vizesbázisú lakk nem fog olyan szép fényt adni mint az oldószeresek.
A segítségeteket szeretném kérni. Egy beltéri kis bútordarabon dolgozok. Gőzölt, szárított bükkfából készült el.
A terv az, hogy feketére szeretném festeni, és fényes lakkal befejezni. Na ezzel van némi gondom. Csináltam néhány próbafestést, lakkozást, és nem találom elég szépnek, esztétikusnak. A festést vízbázisú vastaglazúrral végeztem, a rétegek között átcsiszoltam. Ez még csak-csak jó is lett, de a lakkozás az nem sikerült jól. Vízbázisú bútorlakkot vettem, hozzá való ecsetet használtam, de nagy felületen valahogy nem szép. Az ecset szálainak a nyoma mindig megmaradt, csíkos lesz.
Szerintetek hogyan kellene csinálnom? Nézegettem a lakk spray-ket (akryl??) is, de még sose használtam. Azzal van-e tapasztalatotok? Jó lenne, ha a lakkréteg kemény és tartós védelmet adna. A bútordarabom tele van élekkel, hajlatokkal. Ilyen felületet egyáltalán szabad ecsettel lakkozni, vagy ez így reménytelen?
"Egy faeszterga futáspontossága használható pl. ilyen műanyag görgők feljavítására ? "
Megfelelő tokmánnyal, igen. Különben vért izzadsz mire nagyjából centrikusra állítod be. Nekem nemrég Bari- fórumtárs "fúrta" (esztergálta) fel a 10-es tengelyfuratot 16-ra, fogaskerekeken. Azért minden darabbal elszenvedett, mire rendesen beállította és neki tudott kezdeni. Pedig az fémeszterga volt.
Van nekem egy faesztergám, 4 különállóan állítható tokmányfejjel. Na azzal semmiképpen sem.
Ilyen műa. kerekek felszabályozására nem akarnék klasszik esztergát. Méretazonos csapágyak, tengely (menetesszár), durva-finom csiszolópapír, fúrógép a meghajtáshoz - egy esztegához képest fillérekből megoldható. A "legdrágább" része a 2 csapágy lenne, sztem nax 1000 ft. Persze ez csak célszerszám lenne.
Először a kollégák által linkelt orosz videó, hogy a keskeny szalagos milyen brutálisan gagyi minőségben kerül piacra. Láttam esztergán percek alatt orvosolható, nem is zavar ha nekem kell a gyártást befejeznem ( illetve esztergályos ismerősnek, mert az nekem nincs még :D ). Hanem a szalag mérete, ahogy nézelődtem nem sokan árulják, készleten meg alig van.
Az elsődleges cél a tárcsás csiszoló, kis secret wood gyűrűket próbálnék meg csinálni és jelenleg az egyetlen csiszoló gépem egy akkus excenter csiszoló, kellene egy asztali stabilabb gép. A keskeny szalag pedig tetszik, hogy íves helyekre jól be lehet vele nyúlni. A nagy széles szalag pedig egyelőre nem kell nekem.
Illetve akkor már egy kérdés általánosan a fórumlakókhoz. Egy faeszterga futáspontossága használható pl. ilyen műanyag görgők feljavítására ? Elsősorban az Axminster Craft belépő kategóriás gépével szemezgetek, hátha lehet 2 legyet ütni egy csapásra. Nyilván nem egy fémipari eszterga pontosságát várom el.
Mi bizonytalanított el? Inkább olyan dolgokhoz használnád, ahol a keskeny szalagos kellene? A 700-assal én is szemeztem sokáig, de nem megy minden egyszerre. Főleg műhely nélkül...
A kezdő postban írtad, hogy max. 50.000 Ft a rászánt összeg.
Jófogásról, Scheppach nepperektől a kettő együtt is belefér az összegbe. :)
Egyébként ez a bolt igazából inkább egy gitárbolt (rengeteg klasszikus gitár lóg a falakon), középen egy klasszik asztalos gyalupad, mester ott mókol, mikor nincs vevő.
Most is valami gitárt nyakazott, vagy mi.
Nincsenek polcokon fűrészek és gyaluk, de mikor előadtam mit akarok, nem is tudom honnan, de egy csomó fűrész került elő azonnal
2002-ben az exemmel elmentünk a Hortus Hungaricus virágkiállításra.
Kifejezte abbéli óhaját, hogy pénzünk nincs, tehát nem költhetünk, nem hoz pénzt magával.
Aha....
78000 forintot költött el!
Meglátta a kerti tűzrakót, szerelmes lett, kölcsönkért a barátainktól tízezret előlegre, és lefoglalta tavaszi szállításra a cuccost! :)))))))))))))))))))
Kocsival a bejárattól legtávolabbi parkolóhelyre állni, pénztárcát benne felejteni. Aztán ha túl sok jó dolgot venne az ember amíg kisétál meg vissza át tudja gondolni a szabad levegőn :D
Eleve nem szabad lelkileg felkészületlenül menni, ebben igazad van. Ismerek pár ilyen veszélyes helyet, elmentem venni négy darab derékszöget (háromszázas - derék munka beverni és kihúzni is), és véletlenül vettem még hozzá új mérőszalagot, biteket, kesztyűt, drótkefét, flexhez korongokat, rókafark fűrészt, fúrószárakat... Azóta oda csak lesütött szemmel merek bemenni, már nem azért mert annyira szégyelleném magamat. Kétszáz ilyen csavart alátéttel legyen szíves, háromszázat emebből, egy tubus ragasztót, itt a pénz és egy szatyor, majd kint megvárom ha kész lesz, majd szóljon - legyen olyan kedves...
Köszi! Ez a poszt megvolt, főleg miattad voltam bizonytalan ( és talán még egy poszt van a bts800-ról itt), de a másik típusú szalagot használhatóbbnak érezném. Viszont ahogy látom azon kell dolgozni, hogy jó legyen és szalag is nehézkesen van hozzá. Egyelőre nem tudok dönteni :D
Az valaki más lehetett. Szerintem én most járok itt először :D Legalábbis nem rémlik. Mindegy is, az infó a lényeg, hogy "Axminster resellerek" meg normális eladók vannak.
Kár hogy nem esik "útba" - egy ilyen különlegességeket is áruló tapizós üzletbe szívesen belesnék.
A starrettnak a laurex kft az itthoni "képviselete", jól emléxel budafokon vannak eldugva egy zsákutcában. Az akciós újság 2011-es, remélem ez neked is sok mindent elmond.
én valahol láttam itthoni képviseletet, sőt rajz tűket és pontozókat vettem tőlük. talán starrett magyarország a googl keresőbe és kidobja a pontos címet, talán budafokon vannak.
Egy korábbi listádban említetted a kil.hu gitárboltot (akkor éppen élezősablon volt a téma), ahol vannak szerszámok is.
Egy hónapja náluk vettem egy pici 15cm-es derékszöget, korábbról meg volt már egy 30cm-es ácsderékszögem.
Ők tulajdonképpen "Axminster resellerek", kb. 20% profittal. Az előnyük, hogy meg lehet tapizni a dolgokat, és nem kell várni a szállításra, hanem fizetsz és viszed. Továbbá az eladó nagyon jófej ember, egy órát beszélgettem vele és tanultam egy csomó jó praktikát.
Én úgy próbáltam ki a boltban a deréket, hogy az asztal széléhez tettem egy A4-es papírt meg a derékszöget és rajzoltam egy merőlegest, majd megfordítottam a derékszöget és megint berajzoltam a merőlegest. Mivel a két vonal egybeesett, elhittem a 90 fokot.
Amúgy az ácsderékszög is egybeeső vonalakat produkál 30cm-en, és 1000 forint alatt volt az ára.
A megdöbbentő, hogy 50 éve ember járt a Holdon, most meg benyomnak ötvenmillió tranzisztort egy 50 dolláros csipbe, de derékszöget még mindig sikerül elcseszni.
Keresgélnem kellett hogy milyen az ehhez adott mérő. Ilyened van? Termékszám alapján (Beállító háromszög (762001-3)) ) legalábbis ő lehet az.
Ha arra gondolsz, ez helyettesít-e egy igazán jó derékszöget, a válasz: nem (igazán). Ha megnézted Paco Starett-es linkjén a videót, hogyan, mire lehet használni egy ilyen kombiderékszöget, akkor láthatod hogy ez a Makita műanyag beállító biztos eléggé derékszögű, meg 45 fokú, de itt véget is ér a dolog szépsége.
Ahogy Guru írta, Starett-et itthon nemigen kapni, és lehet amazonról akár, én pl. egy német webshopból vettem anno - innen 9.9EUR a szállítás, de vám ugye az nincs. DHL szállít Magyarországig, aztán meg a Magyar Posta. Hétfői rendelés általában péntekre megjön (Magyar Posta sokszor a szűk keresztmetszet. Hétfőn du (!) leadott rendelés nyomkövetés szerint kedd du (!) már kis hazánkban volt, péntekre, de volt hogy hétfőre hozta ki a posta.
A Starett a derékszögek "Mercije", nagyon nem tudsz mellényúlni vele. Cserébe nem olcsó.
Van nekem még Stanley is, egy ilyen, de sokkal finomabb darab a Starett. Például nem ugrál ki a helyéből a rögzítő prücök, mikor meglazítod és odébbcsúsztatod a derékszög elemet, ellentétben a Stanly-vel. Azonkívül az van, hogy a Stanley-nél nagyot esett a színvonal, az én darabom éppen pontos, de pl pont Computergurunak 300mm-en több mm (!) volt a széttartása. Van akinek kevesebb, de szintén bibis. Szóval kezd a Stanley lutri lenni, és ezért jó szívvel nem tudom ajánlani.
Én tavaly szélezetlen akác deszkákat kentem Milesi vékonylazúrral "ipari" mennyiségben. Első réteg 3"-os lazúrecsettel, második réteg szőrös hengerrel. Arra kellett figyelni, hogy halmozottan igaz rá: használat előtt alaposan fel kell keverni. Én ezt először a doboz ütemes le-fel mozgatásával csináltam, na akkor habzott rendesen, ha nem voltam türelmes, vártam meg, míg a buborékok eltűnnek, akkor tapasztaltam ezt a buborékosodást, amúgy nem. Szumma szummárum, én első réteget nem hordanék fel hengerrel, csak másodikat, azt is csak szőrössel.
Milesi vékony lazúrnál nagyon fontos a felület megcsiszolása felhordás előtt!!! Puhább fánál 100-as, keményebbnél 80-as csiszolóvászonnal!!! A lustaság (mind minden más területen) itt is megbosszulja magát, gyalult felület főleg kemény fa esetén úgy ledobja magáról, mint a pinty (saját rossz tapasztalat!)
Egyetértve Vajkkal, még annyiban azért árnyalnám a dolgot, hogy én már hengereztem Milesit vékonylazúrt mikor nagyon sok deszkára kellett felvinni, de az nem szivacs volt, hanem valami szőrös henger. 10-12 centi széles, az átmérője is ennek megfelelően 3-4 centis talán, kb. 0,5 - 1 centis sörtékkel. Régen volt, sajna már nem emlékszem a nevére, az OBI-ban vettem még falfestéshez, abból maradt meg pár db használatlanul, aztán próba-szerencse alapon vetettem be egyet és működött. Sokkal haladósabb volt, mint az ecsetes és szerintem kiadósabban is sikerült felhasználni az anyagot. De alapvetően tényleg az ecsetes felhordást ajánlják, szerintem ez is azért tudott működni, mert a szőrök ha kicsit is csúsznak a felületen akkor nagyjából hasonlóan működik, mint az ecset.
Ne üzengessetek már egymásnak kérlek. Megpendült egy húr amit nem hagytok lecsengeni, hanem nyomatjátok rajta a rock and rollt.
Amennyi energiát beleöltök itt egymás győzködésébe meg visszavágásokba, azzal már ki lehetett volna faragni jópár csapot meg beeresztést.
Derill, indulj el a listámból, szerintem sok inspirációt kapsz belőle, hogy miket tudsz vele építeni.
A lent említett japánfűrész még nagy királyság, Ryoba a neve annak, aminek mindkét oldalán vannak fogak (a ritkább fogú hosszvágásra, a sűrűbb keresztvágásra való).
Imádom, gyönyörű egyenes vágásokat tudok csinálni kis energiával. Azért egy kis időbe beletelt, amire *elkezdtem* rájönni a technikára (nem mindegy, milyen szögben és mekkora erővel húzza az ember).
A gyors info kedvéért: a japánfűrészt is a Bauhausban vettem, 5500 forint darabja (saját márkás, német). Árul még ilyet többek között a kisvakond szerszámbolt, az asszem még japánban is készült, tehát japán japánfűrész.
Amit szinte rendszeresen használok még, pedig nem gondoltam volna, az egy kis Stanley blokkgyalu. Csiszoltam az alját 80-as papírral rendületlenül mire sík lett, meg a pengét is fel kellett turbózni, de most pillanatok alatt tudok szép 45 fokos lekerekítéseket gyalulni lécek szélébe.
1.) Jogászként nyilván tudod, hogy a tanulás az egy hosszú folyamat és bár egyéni, hogy kinek mennyire, de egy bizonyos szint alá nem lehet csökkenteni a rá szánt időt. Ezt el kell tudni fogadni, ahogyan azt is, hogy azt az időt másik embertől nem kapod meg.
2.) "...de ha visszanézed, akkor láthatod..." Nem fogom visszanézni. Ugyanis, bár többet olvasom ezt a topicot mint amennyit ide írok, de jó pár éve jelen vagyok itt és hidd el, pontosan tudom, hogy adott kérdésre kitől milyen stílusban és tartalommal fogok választ kapni. És azt is megtanultam (nekem viszonylag hamar ment), hogy hogyan kérdezzek, hogy a válaszok hasznosak legyenek számomra és ne érezzem kioktatásnak. Sőt, tökéletesen biztos vagyok abban, hogy tulajdonképpen akármilyen témában kérdezhetek, mert ez a banda mindenhez is (!) ért, és lesz valaki itt (vagy az "off"-ban) aki a legelvarázsoltabb témában is segíteni fog. Én ezt már tudom, szóval kösz, de nem olvasok vissza, csak, ha valami konkrét információra vagyok kíváncsi amiről már volt itt szó, de nem emlékszem a részletekre. És ha nem találom, akkor valószínűleg 5 perc alatt kb. öten fognak linket adni a régi hozzászóláshoz, vagy beírni a kért információt, tematikailag irreleváns mellékszálak (kioktatás) nélkül.
Javaslom, hogy vedd fel a fonalat és alkalmazkodj egy cseppet, megéri!
Szerintem ezt tőlem kérdezed, és nem írtam rosszul.
Húzod a labdacsot, és a labdacs mögött 20-30 centivel követ a felhősödés, ami tulajdonképpen a száradás folyamatát mutatja meg, úgy, hogy a párolgó denszesz megváltoztatja a fénytörését a lakknak, s az tűnik felhőnek.
"Te is mindent tudsz, ezért senkitől soha nem kérdezel, viszont cserébe Te sem válaszolsz."
Ha vennéd a fáradtságot és megnéznéd mennyi hozzászólásom van a fórumokon és abból mennyi amit kérdeztem, és mennyi a mások kérdéseire adott válasz, akkor rájönnél, hogy mekkora orbitális marhaságot beszélsz. Ja, persze erre neked nincs időd, így inkább bebeszéled magadnak az elképzeléseidet és azt el is hiszed. Ez még nem lenne gond, de hogy ezt a magaslóról leszólva közzé is teszed, nem törődve a valótlanságával, az már a jellemedre világít.
Egyébként nem értem miért ez a válasz, az a hsz nem neked és nem rólad szólt. Persze, ha saját ingednek látod....... annak is bizonyára megvan az oka.
Azért a teljes politúrozás nem fél óra, alapozással inkább hetek. A felújítás nyilván gyorsabb.
Szerintem már linkeltem ezt az oldalt, érdemes belenézni a srác munkáiba. Itt van leírva, ő hogyan csinálja a politúrozást, az eredményét is meg lehet nézegetni. Nagyon látványos, az biztos.
Nem gondoltam, hogy ilyen gyorsan lehet politúrozni, utána olvasok!
Nekem a barkácsolás, szabadidős tevékenység, a készítés az igazi élmény, nem a létrehozott termék.
Úgy gondolom, a madáretető, kis polc, és a többi elkészíteni szánt dolgod is ez a kategória.
A mit, miből, utána hogyan, és a mivel foglalkoztat legtöbbet, ez a bútorkészítés 80%-a, és a műhelyben a tapasztalat, mi sikerült, mit csinálok legközelebb máshogy.
Nem tudom elképzelni, hogy adott terv alapján, meghatározott szerszámokkal, adott technológiával örömet okozna a munka. Szinte mindent többféle kép is ellehet készíteni, jó móka kitalálni, az adott bútornál mit fogok használni.
Ne vedd el magadtól a tervezés, probléma megoldás örömét, nem érdemes hatékonynak lenni, nem baj ha évekig készül a madáretető, az a fontos, hogy minden percét élvezd.
Ha nem muszáj az egész asztalt állogatni, s csak elég a monitort, akkor lenne elgondolásom rá. Nem túl szép, de nem látszódik, és ami nem látszik, az valójában nincs is. Az egész a moncsi hátulján helyezkedne el, normál VESA szabvány szerinti elrendezésben. Ha még érdekel, akkor némi alvás után talán fel tudom vázolni valami CAD prograsmban... De már nem bírok tovább ébren maradni.
Nem az élébe csinált homorút (látszik a képen hogy a polc éle domború) hanem a polc alakja konkáv, csak nincs megfelelő szókincse, hogy kifejezze magát.
Igazad van. De a véső az azért kell, mert... Mert az csak úgy... Kell és kész. :P Mire az emberfia kiviszi a hosszabbítót az udvarra (nincs műhelyem), megkergetem a kuplerájban a megfelelő marószárat, odacihelődök, blabla, addigra vésővel rég letudtam a dolgot. De amikor anyám ágyát tákoltam, akkor jól esett a felsőmaró segítsége (a csapok lekerekítése meg természetesen vésővel - mert úgy gyorsabb). Mindennek megvan a maga ideje és helye, így a kézi és gépi eszközöknek is.
"Pont megírtam mit akarok (madáretető, stoki, kis polc)."
Olvastam. Csak az nem mindegy, hogy ezt a fatelepen megvett rönkből szeretnéd elkészíteni, rétegelt táblalemezből, vagy az Obiban megvett méretre gyalult polc deszkából vagy méretre vágatott bútorlapból.
Nem az a probléma hogy kérdeztél. Hanem az, hogy kijelentetted, hogy levélben kéred a válaszokat. A fórum lényege az, hogy a fórumon feltett kérdésekre a válaszok is a fórumon jönnek - mert mást is érdekelhet. De ezt már az első válaszomban is írtam. :)
A barkácsolós időm nagy része most már elég régóta konyhaszekrény bővítéssel telik. Leszabattam 2 tábla táblásított fenyőt, és lamellóval rakom össze. Egyáltalán nem kell hozzá véső.
Éppen pár napja volt szó a csapozáshoz készített marógépes segédekről, amit szintén meg lehet csinálni véső nélkül is.
Szóval a szerszámigény nagyban függ attól, hogy miből és mit akarsz csinálni. Természetesen nekem is vannak vésőim, és használom is őket, de elég sokáig el lehet nélkülük az ember, meg akár gyalu nélkül is, ha nem szőrös anyagból gyárt valamit.
Lehet a 300 miliméteressel is kicsit mérni, mindnek nullától kezdődik a vége. :) Én azért szeretem a hármat használni mert ha csak apróságokra szeretnék vonalakat huzigálni akkor könnyebb dolgozni a kicsivel mint a naggyal.
Nem azzal van baj, hogy kérdeztél, hanem azzal, ahogy és amit, és ahogy a választ vártad.
Hogy a példádnál maradjunk: nem azt kérdezted, hogy mit csinálj válás esetén, hanem azt, hogy milyen jogi ismeretek szükségesek az élethez, de nem ide írjátok meg, hanem kérek egy emailt. OK, hogy nincs időd, ismerős ez itt sokunknak, de azért egy barkácsolós projekthez ritkán kell gyors életmentő segítség.
Ha kicsit is beleolvasol ebbe a fórumba, látod, hogy itt nagyon sok segítőkész ember van, és mindig kaphatsz segítséget. De sokkal jobb lenne, ha konkrétabban kérdeznél, mindig a konkrét projekthez, amit készülsz megcsinálni: miből, mekkorát, mid van hozzá stb. Szóval az ördög a részletekben lakozik. Ha csak annyit kérdezel, hogy érdemes-e asztali körfűrészt venni, és abból milyet, máris találnál itt a fórumban több ezer választ, sokan leírnák neked is újra, de nem lenne köztük konszenzus. :) Dönteni neked kéne a feladatnak, anyagnak, helynek, a pénztárcádnak megfelelően. Mi ezek közül egyiket sem ismerjük.
A polc egyébként nagyon szép, le a kalappal. Már ez is segített volna, ha megmutatod, látszik, hogy nem vagy teljesen kezdő, és van tehetséged, affinitásod, némi eszközparkod is hozzá.
Egy marék véső azért kell, mert csak. :D De valóban univerzális szerszám - többre elegendő, mint elsőre hinné az ember - például lehet vele macskát is dobálni. Ezen kívül lehet a segedelmükkel csapfészket csinálni, a csapokat befaragni a helyükre, hornyokat csinálni, letörni az éleket, etc, etc.
Az elektromos gyalu meg megkönnyíti az ember életét, amikor arról van szó - de ez ismét szituációtól függ (nagyoláshoz használtam, meg amikor le kellett gyúrnom pár méter keskenyebb lécet).
Csiszolás!=gyalulás. Elég nehéz tölgyön olyan tükrös felületet csiszatolópapírral elérni, mint amit kettő tolással a gyaluval (nem az elektromossal) el lehet. Gyorsabban. Kevesebb munkával.
A japán fűrészek egy része kitűnően használható a gérvágáshoz, a csapokhoz, meg ilyen rossznyavajákhoz. Olyat keress, aminek az egyik fele hossz a másik meg keresztvágó - mert amúgy nem lesz jó élmény. A neve most nem jut eszembe. Ja, csak húzni szabad, mert amúgy a fogainak ohne...
Jó, de most próbáld meg képzeletben úgy használni, hogy ötévente egyszer előkotrod a kacatok alól, s annak előtte is csak pár csavart tekertél vele ki. Ez nálam nincs napi vagy heti szinten használva, simán el szoktam felejteni, hogy akkor most mennyi is az annyi. Nem káptalan a fejem, ebbe már beletörődtem.
Fiskars fűrész az kertészeti cucc avval a büdös életbe nem lesz elfogadható. A homorú dologról az él részt dombiritani szokták.. ha homoru részt csiszoltal bele elismerésem
Tényleg figyelném, ha lenne időm, de ha visszanézed, akkor láthatod, mennyi normális ember van itt és mennyien próbáltak segíteni. Néhányan tényleg nem. Jólesett nekik, hogy leszólhatnak, beszólhatnak, leírhatják, hogy milyen hülye aki kérdez. Ettől boldogok. Ilyen is van. Ez az új világ, amikor minden fórumon van egy-két kötözködő, aki csak azért van ott, hogy beszólhasson, mert ott névtelen, személytelen és nem küldik el a fenébe, de nagyon boldog attól, hogy mást lealázhat, mert nem olyan okos abban a témában, mint ők. Legyenek boldogok ha ettől teljes az életük. Sajnálom őket.
Egyelőre mindenféle gép nélkül, fiskars fűrésszel egy egy négyzetméteres deszkából két sarokpolcot, aminek az éle homorú, az egyik az egyik sarokba a másik a másikba. Nem tökéletes a homorú rész, mert nem volt hozzám semmi, kézzel rajzoltam be és vágtam ki, aztán smirglivel csiszoltam az élét és utána lepolitúroztam, de jól néz ki. 8 éve raktam fel, azóta már kissé megkopott, meg deformálódott, mivel nyers fából készült és nulla tapasztalatom volt vele, nem tudtam, hogy még szárad stb. De már 8 éve használom és Ozirisz is rendre azon sétál (5 kg-os macska). Mégis szép. (Szerintem.) Biztos nem leszek olyan profi, mint te de én nő vagyok és mindent egyedül csináltam.
176621 válaszból tényleg nem. Azért szerencsére nem minden ember ilyen és kaptam válaszokat e-mailben is jó számmal. Neked meg sok szerencsét, ha majd Te kérsz segítséget hozzáértőktől.
Kedves vagy, ezek szerint Te is mindent tudsz, ezért senkitől soha nem kérdezel, viszont cserébe Te sem válaszolsz. Ígérem, Téged sem foglak megkérdezni semmiről. Szép napot:)
Akkor tegyél fel egy kérdést a www.jogiforum.hu weboldalon. Tuti feltették már ezerszer, de minden egyes alkalommal, amikor valaki feltesz egy új kérdést, azonnal kap egy választ. nem azt mondják, hogy pofátlan, mert kérdezni mer, mert akinek gondja van, mire végigolvassa az összes bejegyzést, már rég késő (elbukta a házát, elvesztette a gyerekét, elköltözött a felesége a teljes vagyonával stb.).
Szóval tényleg van, akinek van ideje álló napokat, akár heteket, hónapokat olvasgatással tölteni és infókat keresni, de van akinek sürgős és nincs rá ideje. Ne magadból indulj ki és ígérem, Tőled nem fogok kérdezni.
Ha viszont Te megkeresel, hogy bajban vagy, én jó eséllyel válaszolok, ha van rá időm. Ez a különbség köztünk.
Attól függ mire akarod használni. Starrett-ből nekem csak az alapderékszögek vannak meg.
Szöget nem szoktam ilyen eszközzel mérni, 45 fok és 90 fok elég, mondjuk az legyen pontos.
Az ék alakú izé egy középpontozó, esztergáláshoz szokták használni. Egy nem szabályos kör alakú tárgyra rárakod és húzol középre egy vonalat, ezt megismétled pár ponton és középen kialakul egy sokszög, aminek a közepe lesz a középpont.
Mivel esztergálásnál pár mm nem számít, én vettem egy műanyag középpontozót 500 forintért. :)
Magyarországon nem lehet kapni tudomásom szerint, én az Amazonról rendeltem 70 és 90 euróért.
A kicsi olyan furin néz ki. A nagynál látom, hogy szöget mér, de a kicsinél az az ék alaku izé nem tudom hogy működik. A nagy hasonlít a Makita gérvágó mérő részére. Ez meg semmire. Van hozzá leírás? Meg Magyarországon is lehet kapni ilyet? Nem tudod hol?
Azért kíváncsi lennék, hogy mit szólnál, ha Te kérdeznél valamit, majd a kérdésedet figyelmen kívül hagynák. Ez is egy vélemény, én nem hagyom figyelmen kívül és kívánom, hogy ne tudd meg milyen az, amikor épp segítségre van szükséged, ahhoz fordulsz, aki szerinted jobban ért hozzá mint Te, majd úgy dönt az illető, hogy hülye vagy hozzá, hogy válaszoljon, mert olyat kérdeztél, ami "alap", hogy tudd.
Ez jó ötlet, mert a 176 ezer hozzászólást végigolvasni úgy, hogy a kezdők a 90 százalékát nem értik, elég problémás és időigényes. Én pont ezért kérdeztem. Én is mondhatnám mindenkinek, hogy végül is minden kérdést megválaszoltam már, keressék ki. Ilyet még nem mondtam mégsem. Mert aki kérdez, annak biztos nincs ideje mindent elolvasni és kihámozni azt ami neki kell. Ezért kérdez.
Tudod sokat dolgozom, hét közben napi 20 órát, így elmentem dolgozni. De igazad van, rosszul esett, hogy segítség helyett kioktatást kaptam. Ennél azért többre számítottam, de szerencsére vannak itt tényleg normális emberek is.
Amikor nekem azt írják, hogy "szerintem a feleségem válni készül mit tegyek" megtehetem, hogy
- nem válaszolok, mert hülyeséget kérdezett
- megírom, hogy kevés az infó, jöjjön be hozzám valamikor
- megírom, hogy azonnal másolja le az otthon lévő összes iratot és tegye el az eredetit biztos helyre és nem otthon hanem lehetőség szerint a munkahelyén vagy az anyjánál, mert lehet, hogy távozni fog a feleség gyerekekkel és mindent visz mint a forgószél, csináljon videó felvételt a lakásban lévő összes értékről és azt is tegye el, írjon az óvodának és iskolának, hogy nem járul hozzá, hogy kiírassák a gyerekeit, kezdjen el szülőire és fogadóórára járni, hogy lássák őt is az iskolában és óvodában, mert ők adják majd a véleményt, és figyeljen oda, miket beszél, mert lehet, hogy felveszik, továbbá mentsen el minden adatot a számítógépén, mert lehet, hogy törölni fogják, viszont a telefonját sehol ne tegye le, mert lehet, hogy úszni fog a wc-ben, továbbá gondolja át, hogy mi a felesége szándékának oka (mit művelt, amiért válni akar a nő, vagy netán szerető van a láthatáron és még annak is oka van), aztán beszéljünk meg egy időpontot, amikor mindezt részletezheti.
Van: Mérőszalag 3 és 5 méteres, vonalzók egy fa, derékszög 2 db, kézi illesztőfűrész ez nem tudom mi de veszek, élmaró ilyenem sincs, kézi gyaluk az van, fenőkő az sok van, mert van sok mindenféle késem, bárdom, machetem, búvárkésem, japán késem, szakácskésem, meg mindenféle kerti szerszám (kapa, ásó, csákány stb.) és azokhoz kell.
kombinált gyalu megnézem mi az és ha hasznos, akkor veszek
rétegelt lemezből és gyalult deszkából is csinálnék dolgokat, de szeretem az antik bútorokat, olyanból már csináltam polcot (azon van a tv).
Forgácselszívó tényleg nem kell, ellepné a por az egész garázst, ezért csinálok mindent kint.
A politúrozás muszájból volt. Hívtunk egy takarítónőt (kettőt) és fél óra alatt csináltak 2 milliós kárt az irodában. Lemosták cillit bang-gel az antik bútorokat, így a politúr is távozott. A kollegám meg amikor megjött, megkérdezte, hogy hol a politúr a bútorairól. Mondtam, hogy nyugi, csak poros, majd letakarítják és szép lesz, így nyugiba hazament. Én meg gyorsan megtanultam politóúrozni és reggelre minden bútor csillogott villogott. Aztán fél év múlva megkérdezte, miért pöttyös néhány könyve (elfelejtettem kivenni a polcról és rácseppent néhány csepp), így kénytelen voltam bevallani, hogy mi történt. Nem volt nagyon dühös, megkérdezte, hogy hozhat-e még néhány kisebb bútort. Hozhatott. Így a politúr már megy, bár nyilván nem olyan magas szinten, mint egy profi asztalosnak, de az üzleti átlagnál jobban, főleg az ónémet, ami tele van cirádákkal, faragásokkal.
Nem tudom mit csinálnék egy marék vésővel (azt eddig csak betonvésésre használtam, fához nem). Gyalulni meg csak nem elektromossal tudok, de már rég nem csinálok olyat, ott a csiszoló, azért van. A japán fűrész - még nem próbáltam, de szerzek egyet.
- végig 11:07 től amikor a vászonon van a kés folyamatosan jobbra balra mozgatja tehát domborúra csiszolja az élt. ez mondjuk még nem halálos hiba.
- 13:05 nél derékszöget mér. A tartóhoz. :P Az hogy a véső milyen szögben áll a tartóban sehol sincs biztosítva, hogy a tartó falával párhuzamos legyen.
- 150-es a második szalag. kármilyen kopott meg hiába nyomja tele polírpasztával,az még olyan karcokat tol a fémbe hogy ihaj. Én pl 320-assal szoktam kezdeni mint legdurvábbbal. :P
- a legszebb 20:21 től meg 20:38 tól, amikor a nadrágján, meg a kartonpapíron elkezdi a kínkeservesen kialakított "élt" kerekre csiszatolni. (az élt mindig elemelni kell a felülettől, sosem szabad legördíteni rajta)
Meg is van az eredménye, ahogy 409 is írta. Arra már majdnem jó alap ez a véső, hogy elkezdje az ember megfenni. :)
"de utána inkább néztem egy darabka tetőlécet, arra ráraktam és csatt a kalapáccsal. Akkor már látszódott, hogy merre forog.."
Mint alább írtam, mindig arra fog forgatni, amerre az ütés előtt rátartasz vele. Legalábbis én az utóbbi 40évben, amióta ilyet használok, nem láttam másfajtát.
Nem. Ki is teker, meg be is. :) Arra fogja forgatni a csavart, amerre a ráütés előtt elfordítod. Van kb. 15-20°-nyi játéka jobbra/balra. Ha elfordítás (rátartás) nélkül ütöd, akkor csak beleütöd a bitet a csavarfejbe. Érdemes ezzel kezdeni, hogy biztosan beleüljön a horonyba, majd ezután a kívánt irányba rátartva ütni. Vagy kinyitja a csavart, vagy kiszakítja a közepét. Többnyire kinyitja. :)
Azért működik mindkét irányba, mert vannak nagyobb csavarok is kereszt horonnyal, (M6, M8, M10) amit egy mezei csavarhúzóval esélytelen meghúzni, valamint balmenet is létezik.
Akkor itt a bibi. Legutóbb léceket kentem vele, akkor ecsettel, és nem habzott, de most a gerendákat egyszerűbbnek tűnt hengerrel. Köszönöm a felvilágosítást.
A végső cél egy FÜGGŐLEGESEN állítható asztal lenne amire kerülne egy nagyobb monitor. Míg napközben munkára, játékra kicsit lejebb engedném addig este filmnézéshez a szék mögötti ágyról egy 20-30 centivel magasabban, jelenleg elég kényelmetlen a filmezés fixált magasságban. IT-s arc vagyok, semmennyire se értek én ezekhez azért fordultam ide, asztalos ismerős után. Ha meg idehaza alkatrészeket hozzá reménytelen intézni emberi áron és anyagár + munkadíjjal többre jönne ki mondjuk mint egy sima keret akkor el is dobnám az ötletet.
Amúgy az autóknál szokták használni befelé tekercselésre is, me' csak. Kasztnisok, elektromosságosok, stb. Ez körülbelül egy kategóriába esik az otthoni felhasználás során, mint a multiméter vagy az oszcilloszkóp. Ritkán kell, de akkor mármostdegyorsankell jelleggel.
Nekem még sosem volt ilyenem, ezért lehet hülyét kérdezek: ez nem mindig "kiteker"? Csak azon morfondírozok, hogy betekerésre minek kellene. Ezért azt hinném h mindig ugyanarra forog.
Keresztfejes, süllyesztett fejű csavart harminc éve betekerték a favágáshoz használt körfűrészbe (csapágycsere érett lett). Bár eső nem érte, mert fedél alatt volt, de akkor is egy kissé összerohadt. Az első csavarnál tippeltem (elég csúnya gondolataim támadtak, volt benne szexuális tevékenységre való buzdítás is a közvetlen felmenőkkel), de utána inkább néztem egy darabka tetőlécet, arra ráraktam és csatt a kalapáccsal. Akkor már látszódott, hogy merre forog...
Szerintem ehhez nem ártana tudni azt, hogy mi is a végső cél. Ahogy elnézem ezt a miskulanciát, nem egy egyszerű dolog otthon elkészíteni - bár annak látszódik, de jóféle gépek kellhetnek hozzá, vagy irgalmatlanul sok türelem.
benne van a használatijában, hogy csak és kizárólag ecsettel. direkt ecsetre van tervezve.
3colos ecset, és nem a feles, ami tök lapos, hanem a fullos, ami bő két centi vastag is. megéri minőségi ecsetet venni, mivel vizes cucc, ki tudod mosni az ecsetet szappannal. a végén kicsi szappant hagyj benne, akkor nem ragad össze egyáltalán. én ugyanazzal az ecsettel már vagy 20litert felkentem. évek óta használom.
próbáltam hengert, nem jött be. van aki próbálta a szórást, az sem.
Teraszkorlátot gyártok, és a festésnél akadt egy kis problémám. Milesi Hidrocrom-mal kenem és szivacshengerrel gurítom, de a buborékosodással nem tudom mit kezdjek. Főleg a visszacsiszolás utáni újrakenésnél jön elő. Ti hogy csináljátok?
Hasonló finom-műszerész készlet van itthon, kell pár perc, mire az ember ráérez a használatára (mert használati útmutató az nincs mellé, piktogram nincs rajta - először befele sikerült tekernem a csavart, gondoltam is szépeket). Nem tudom, hogy a biteket miből készítették, de nem igazán kopnak... Kemény ötezer pénz volt Kalocsán.
Na de varrni nem kellett és rövidebb sem lett. !! :)) Amíg nincs orvos/sebész, meg tetanusz a hátsóba, addig csak járulékos mellékhatás. :P
Mindig ebből vannak a bajok. Jó lesz az úgy, meg csak most az egyszer........ Hááát, nem lesz jó, és egyszer sem szabad. Én is megtanultam a saját káromon. :// (rövid o, mielőtt valaki rárepülne!! )
Én vas fúrásánál kaptam ilyet el, ráadásul ösztönből el akarja kapni az ember, jó buli xd
Fánál nem sikerült ilyet produkálnom, flexnél voltak már csodák...
Kis karcolasokra fel se nézek, azok mindennaposak nálam...
Írtam, hogy lecseréltem a kis metabo excentert a dewaltra. Nem mondom meg munkatársnak, de nagyon nem bánom. Egyrészt gyorsabban dolgozik, másrészt szinte alig remeg, metabohoz képest nulla rezgése van. A kis szűrője meg baromi jó és ötletes, ráadásul a dewalt gyorscsatija is rajta van, a kiepitett elszívásom meg ilyen.
A szűrőben egy rugó van, tisztítás egyszerű, össze kell nyomkodni párszor hogy kiessen a por, ennyi.
Próbáltam csak gyári szűrővel csiszolni, végig mentem egy baromi koszos, poros tetőlécen, felemelve a gépet a csiszolópapír teljesen tiszta, mint ha nem is használtam volna, környék nem úszott porban.
Árban meg alig drágább csak, 23000 bruttó, vicc...
A talpát levettem tegnap, azon besírtam hogy oldották meg, egyszer lefotózom...
Jön ez is majd a talira.
Ez kicsi mázli volt. :) Ez a leszorítós dolog nem tréfa. Én gérvágóval jártam így, hogy csak lazán tartottam a fát, aztán elindult. Az én sebem ennél kicsit kisebb lett, de azért azok a szerszámok ilyenkor veszélyesen közel vannak, bármi lehet.
Azért eléggé húsig szaladt a cucc :D Ez már a mai állapot. A hüvelykujjam is kapott, de az kevesebbet. Volt bmeg rendesen ... de első körben magamra haragudtam. Azt gondolom 99%-ban rajtunk múlik, hogy mi a biztonságos.
Én is azért nem írtam semmit, mert "ajtóstul a házba" ... azt én sem csípem. Azonkívül - sokakkal együtt - már regényeket írtam az itt hasonló témában kérdezőknek, linkekkel, tapasztalattal, néha videóval. Ha kicsit szebben indított volna a kolléga, meg is keresem neki a többit is. Így pl. egy a sokunk posztjai közül. Hasonló a kezdőkérdés, de az "indítás" mégis más.
Plusz attól megijedtem, hogy csak olyan szerszám jöhet szóba amivel nem vágja el/le az ujját. Sawstop-on meg most már a Festool/Bosch-on kívül nemtom mit ajánlhatnék.
Nem ide tartozik, de kicsit mégis: Az oszlopos fúró sem biztonságos, ha balfasz módjára használja valaki. Mint pl én múlt 7végén:
Amikor a rengeteg rétegelt pogácsát kellett kifúrnom 12-es fúróval. Egyiknél elgondolkoztam, nem fogtam le eléggé kézzel, megforgott, és ~2000-es fordulaton megsimogatta a bükk rétegelt pogácsa éle az ujjamat. Utána a lassabban járj tovább érsz elvet követve, megint használni kezdtem a leszorítót... Amit a legelején, még áprlis vége felé az első 6-8 dbnál használtam. Csak úgy hittem megfogom én ezt most kézzel is, és gyorsabb is lesz. Egy ideig az volt :D
5 éves, 3 hozzászólással, abból mindhárom tegnapi. Nekem már ez sem életszerű. Vagy ez már annnak az új világnak az előszele, aminek nem is szeretnék a része lenni?
De pszihológiai tesztnek elmegy. Bedobok egy követ a tóba, majd csendben figyelem a hullámokat... :-))
Arról nem is beszélve, hogy mennyi értelme van az ilyen hozzáállásnak, és mekkora hatásfokkal fog valaki alkotni így: Nem értek hozzá, soha nem tanultam, azt sem tudom, milyen szerszámmal és hogyan kell megcsinálni azt a bútort, amit meg akarok csinálni, de majd ti most mondjátok el egy fórumos hozzászólásba összefoglalva.
Kíváncsi lennék, mit tud alkotni az ilyen barkácsoló az első napon, miután bevásárolta a gépeit. :))
Az utolsó mondat az egész lényege, és rá is világít a dolog hiábavalóságára. Hiába lenne erre egy összegyűjtött "adatbázis", azt sem olvasnák el. Jellemzően ők jönnek azonnal azzal a mondattal, hogy a fórumok azért vannak, hogy segítsük egymást. Ez így rendben is lenne, csak ezek az emberek ezt úgy értik, hogy nekik mindenki és azonnal köteles segíteni, mert ő nem fogja a drága idejét olvasgatással tölteni. Számára a más ideje nem számít, hiszen azok azért vannak itt, hogy őt kiszolgálják. Gyakorlatilag vevőszolgálatnak tekintik a fórumot. ):-((
Soká (és még vki ha jól rémlik) vett ilyet nem olyan rég, pont használtan. Jó ideje nem jelentkezik, de hátha most mégis és megosztja azóta mit tapasztalt vele.
A 800-assal, szemezek jó ideje, a hanyat döntött gép nem az igazi. (De a másik is jól jönne néha. ) Tegnap hirdették a Facebook adok veszekben, 22 eFt-ért, az illető rendszeres eladója a Schepach gépeknek.
Nagyságrendekkel nagyobb erőket mozgósítasz ezzel a kalapácsos cuccal, mint bárhogy máshogy.
Semmi nem helyettesíti.
Van belőle egy olyan készlet mindennapos (akár piaci) forgalomban, ami egy acél dobozban van, kb 4x4x16cm, és mindenféle neveken fut. Eredetileg orosz, arról koppintották. Na abból én még rosszat nem láttam. A bithegyek kovácsoltak benne, dromedár az egész, elnyűhetetlen. Most nem lelem a neten, de párszor már linkeltem ide.
Kicsit beszállok a gép kerdezős sorba. Asztali kombi csiszolón gondolkodom kb. Max 50.000Ft-ig. Tudom ez igy elég alja választék, egyelőre csak nagyon ritkán kell kisebb dolgokra. Főleg íves csiazolására.
Az elképzelés egy BTS 700 a keskeny szalaggal. Láttam a BTS800 jobb választásnak tűnik. De a nagy széles szalagot én hanyatt fordított kézi szalagcsiszolóval oldanám meg később.
Szerintetek hasznos lehet a keskeny szalag amivel be lehet nyúlni szűkebb helyekre ? Vagy semmire sem jó és szalagot sem találok majd hozzá normálisat ?
Kérdezés előtt olvasni kell!!! Anno én is végigolvastam az összes bejegyzést. A legelejétől kezdődően. Jó sok éjszaka ráment, de ha érdekel valami, kell rá időt szakítani. Annyi minden érdekes és jó dolog le van írva. Aztán ott a sok videó. Azokat is meg kell nézni. Ráadásul sokszor keresni sem kell őket, itt egy-egy kérdés megválaszolására sokszor kapunk videót is. Persze idő az kell bőven.
DE! Olvasni kell. Nem kéne rabolni mások - akik mindig segítenek - idejét olyasmire, amit egy kis olvasással könnyen megtudhatunk.
Azt meg, hogy most regisztráltam, most találtam a fórumot, mindenki segítsen - de azonnal, de ne is itt, hanem e-mailben, mert többet ide nem jövök... egyszerűen pofátlan kérésnek tartom!
Szerintem a gép nem feltétlenül jobb. ( Cáfoljatok meg). Itt a kalapácsütéstől fordul, az ütés segít benyoni a bitfejet a helyébe. A gépetet saját testeddel kell minél jobban nekifeszíteni a csavarnak és közben figyelni, hogy a ravaszt se húzd meg, csak finoman, mert felpörög a gép és rontja a szitut.
"Ami feleannyiba kerül, de nem használható, az valami ilyesmi?"
Igen. Bár a BGS az talán még használható is.
"Helyettesítik ezeket a kütyüket az akkus ütvecsavarozó gépek?"
Nem. Itt a lényeg pont az a befelé ható erő amit kézzel nyomva a gépet nem fogsz tudni produkálni. Azokkal csak még jobban szétvered a csavarfejet pont amiatt mert meg tud ugrani. Meg van a maguk szerepe, de nem az, hogy elnyalt fejű csavart bontsanak.
Az ütvecsavarkiszedő úgy működik, hogy van bene egy rugós szerkezet ami pár fokot elfordítja a bitet amikor rábaszol a végére a kalapáccsal. Mivel komoly tengelyirányú erő lép fel, így a bitfej nem tud hátrafelé kiugrani a helyéről, hanem csak annak a pár fok elfordulásnak megfelelően fog mozdulni, és szép lassan kiforog.
Csak figyelj oda, millyet veszel. Lehet kapni a linkelt ár feléért is, de azok kb semmire nem valóak. Kollégám beleugrott, ugyanúgy néz ki mindegyik, mi baj lehet? :)
Köszi, kb. erre voltam kíváncsi. Csak jó bitfejeket veszek már jó ideje, de a régi, rozsdás csavarok erről nem mindig tudnak. :) Ennek a kütyünek utánajárok.
Ebben teljesen igazatok van. Azért nem teljesen haszontalan az információ, ami itt összegyűlik. Egyrészt ki lehet zárni azokat a gépeket, amiket biztosan nem akarok megvenni, leginkább valaki(k)nek a rossz tapasztalatai (köztük akár az enyém), vagy egyszerűen a leírásai miatt. Másrészt meg akkor jó, ha van 2 gép, amik között dönteni kell, ilyenkor nagyon jók ezek a leírt tapasztalatok.
Viszont az is biztos, hogy nem azt választom, amit meg más választana. Szerencsére ezerféle gép van mindenből, de ennél jóval több barkácsoló, és jóval több igény, hely, no meg természetesen pénztárca.
Igen, nézőpont kérdése. Mondhatjuk azt is, hogy nincs egyetértés melyik gép a legjobb - és azt is, hogy egyetértünk abban, hogy nem tudunk ilyen gépet felmutatni. ;)
Mit tudunk a kérdezőnek, és egymásnak tanácsolni, a saját tapasztalatainkon kívül?
Van ilyen kikristályosodott közös vélemény?
Igen van, méghozzá ez: Nem találtam egyetlen szerszám, gép kategóriában sem megegyezést, "xy gyártó z típusú felső marója az ami az igazi, ezt használja mindenki" .
Mert nincs olyan, hogy csak ez a jó és a többi mind szar. Tudunk ajánlani 2-3-5 féle cuccot, és a kérdező majd eldönti.
Le lehet írni a sűrűbben előforduló gépekről az eddigi véleményeket, lehet helyt adni új véleményeknek, könnyen kereshető formában a nagyközönség elé tárható.
Vagy itt a "most rendezném be a műhelyem" című örök klasszikus is. A fórumból összeollózva egy elég jó kis írást tudnánk a kérdező figyelmébe ajánlani.
Illetve van még 3-4 ilyen téma, ezekhez lehet írni egy-egy kis szösszenetet, és ha jön a kérdés, akkor elég ezt belinkelni.
De véleményem szerint nem is lehet. Mindannyian mások vagyunk, más igényekkel és más anyagi lehetőségekkel. Van aki megengedhet magának egy Festool Kapexet, van aki a Metabora is nehezen szedi össze a lét. Persze, a Kapex már alapból pontosabb lesz, meg jobban használható, de ha nem tudod megvenni akkor mintha nem is létezne. Viszont nem mondhatod ki hogy a Metabo a best hiszen egyértelműen nem az. Megint másnak meg még a Metabora sincs szüksége - elvan a Workzone-val is.
De ugyanígy fel tudom sorolni a gépeket asztali körfűrész, vagy akár simán csak excenter csiszoló témakörben is. És a hegesztős fórummal ellentétben ahol mondjuk maximum 3 géptípus van amiről véleményt lehet mondani (MMA/MIG/AVI) az asztalosoknál van legalább 30 féle (asztali/kézi/merülő/szalag fűrész, egyengető/vastagoló/kombinált gyalu, kézi/oszlopos/állványos fúró, stb...) plusz a kéziszerszámok.
Szóval melyik a jobb viszonylatban sosem lesz egyező vélemény. A másik végét könnyebb megfogni azt nagyon sokan támogatják bizonyos daraboknál, hogy "Meg ne vedd, ez egy kalap szar". :)
Kicsit belegondoltam, és vissza is olvastam, egy keveset. Nem találtam egyetlen szerszám, gép kategóriában sem megegyezést, "xy gyártó z típusú felső marója az ami az igazi, ezt használja mindenki" .
Van ilyen kikristályosodott közös vélemény?
Mit tudunk a kérdezőnek, és egymásnak tanácsolni, a saját tapasztalatainkon kívül?
Ha már aldis szórólap: van most ez az ötrészes csavarkiszedő készlet. Van-e valakinek ilyesmiben tapasztalata?
Vettem valaha egy hasonló készletet, de azt sem tudom, hol van, annyira nem tudtam vele mit kezdeni. Ez vajon működhet ilyesmire? Vagy ha van olyan, amit meg lehet venni, mert tényleg lehet vele szétment fejű csavarokat kiszedni, szívesen megvenném, még ha többe is kerülne.
(Na ha még mindig tanár lennék, ezt az utolsó összetett mondatomat kiadnám a lurkóknak egy kis mondatelemzésre.) :))
Ez a tipikus fórumos probléma minden témában megvan. Minden szakmai fórumon vannak havonta megjelenő kérdések, amikre az elmúlt hónapok során már ezerszer válaszoltak valakik. Én pl. előbb elolvastam az utolsó x hónap beírásait mindenhol, mielőtt kérdeztem, meg egyáltalán megjelentem. Minden újoncnak tanácsolom az ilyen kérdéseknél, hogy olvasni többet kell egy fórumban, mint írni. Természetesen ennek az eredménye is nulla.
A konkrét eset azért szerencsére nem gyakori, miszerint barkácsolni szeretnék, mit vegyek, és hogyan kell dolgozni velük, de csak emailt olvasok. Hát nem, én ezeket simán figyelmen kívül hagynám, akármennyire segítőkészek is vagyunk itt.
Mellesleg tudok olyan ma már komoly faipari vállalkozóról, aki annak idején egy dekopír fűrésszel és egy fúrógéppel kezdte, és mindig azt vette meg, amire szüksége volt. Pl. én is így kezdtem, bár nem lettem vállalkozó, csak figyeltem, olvastam, ahogy itt is tanácsoltátok.
A hobbidzsem.hu-t csak most szánom a találkozó megszervezésére, egyébiránt egy hobbiasztalos portál jellegű dolog lesz belőle. Szívesen rakok ki oda majd egy aloldalt/dobozt/bármit amiben az ilyen és ehhez hasonló kezdőknek szánt összefoglalók felkerülhetnek. Feltéve ha nem lesz máshol jobb helye.
Nekem egy Workzone-s verzió van, kép alapján eléggé hasonló. Pár hete/hónapja jelentek meg ezek a Ferrex márkák, lehet ez leváltja a Workzone-t?
A gépről: - zajos (bár másikat még nem használtam, de nekem hangosnak tűnik)
- mélység állítás nehézkes, a skála használhatatlan, a benne mozgó stift egy vicc, a finombeállítóval is macerás beállítani
- a mélység fixálása menet közben szintén nehézkes, szorul
- kaptam hozzá egy doboz marófejet, ott a rádiuszmarót használom a legtöbbet, de pl. a csapágya szétesett, de a készlet arra jó, hogy az ember rájöjjön melyik az a 4-5 marófej, amit szívesen használ
A Topikleírásban nem lehetne egy ilyen GY.I.K./Tudástár szerűséget kialakítani? És ott fel lehetne sorolni azokat a gépeket kategóriákban, amelyeket itt a fórumon a legtöbben használnak. És akkor a tiszavirág életű kérdezőket oda lehetne irányítani. Vagy nem tom, csak ötletelek. :)
Nekem van egy hasonló, lidlis parkside maróm. Rövid időn belül a befogópatront rögzítő műanyag gomb eltört, így két villáskulccsal tudom megszorítani a marófejet. Ez nem gond, sőt így biztonságosabb lett. Viszont a mélységet rögzítő kallantyú, és az abban lévő menetes stift (nem fém) is tropa lett. Egy horganyzott 8-as metrikus csavarral és egy házi gyártású kallantyúval ezt is orvosolni lehetett. Hasonló áron vettem, használtam is sokat asztalban és kézben, nekem bevált. Más kérdés, hogy amióta vettem egy makita m3600-t, azóta egyszer sem vettem elő.
Én is vettem egy pont ilyen gépet, csak akkor még barátságosabb áron. Csak ismételni tudom, amit leírtál. Nagyon jól használható. Legutóbb a hajópadló szegélyét raktam le vele. Ég és föld a hagyományos kalapácsos szegeléshez képest.
A muter ágya készült fábú', simán túlbonyolítva, csak a négy lába sikerült (nem anyámé, hanem az ágyé) tömbösített anyagból (50x50 mm) - esztétikai okokból (mert az pont elfogyott itthon), a keret az meg simán colos 'deszkából' (csapolva), az ágyrács meg sok darabka gyalult (és csomómentes) tetőlécből. Csavar nem volt itthon, de ragasztó és tűzőgép az meg volt. :) Hozzátenném, hogy luc hajópadlóból készült az egész (táblásítva/tömbösítve). De így sem igazán mobilis az alkotmány - majd hatvan kiló... Ugrálni még tudtam rajta matrac nélkül is, pedig vagyok vagy százötven kiló - azért azt a százat tessék elfelejteni a számnév elejéről...
Maximálisan elégedett vagyok a géppel, pár napja éppen korlát kapaszkodóját rögzítettem vele (meg tiplivel, mielőtt megszólnának XD). Illesztésnél is jól jön. De pl. "harmadik kéznek" is szuper. Abszolút nem bántam meg, sőt! Azért hozzáteszem, hogy "igazi," kompresszorra kötött szögbelövő sosem volt még a kezemben, így nincs összehasonlítási alapom. De ha jól emlékszem, van már más is itt, aki vett ilyen gépet, talán ő is tud mondani valamit.
"Érdemes lenne megkérdezni őket, mennyire vált be nekik ez a leosztás."
Semennyire. :P
Én olvasom mindkettőt (és ahogy látom még jópáran innen), és ahogy elnézem ezek a típusú kérdések mindkettőben kb egyforma aránnyal jönnek elő. Mondjuk az, hogy Maseratisti a gépvásárlás/hobbi-ban birkatürelemmel képes negyvenedszerre is válaszolni a "Milyen inverteres hulladékot vegyek" kérdésre az sokat nyom a latban. :D De általában a probléma ugyanaz mint itt.
Típuseset alább.
Kérdező: Milyen gépet vegyek?
Válaszoló: Mire kell?, Mennyi pénzt szánsz rá?, Milyen gyakran fogod használni?, stb
Kérdező: Hát igazából nem is tudom, hobbiból szeretnék napi több méter páncélt hegeszteni olcsón.
Válaszoló na akkor ilyet meg ilyet javaslunk: (3-5 elemes gép lista és ha csak egy kezdeti igényparaméter is megváltozik akkor rögtön más gépek jönnek szóba).
Hegesztők pl. megcsinálták. Érdemes lenne megkérdezni őket, mennyire vált be nekik ez a leosztás. Én az első hegesztéses kérdésemmel pl. berongyoltam a "profi" topikba, mert a másik nem tűnt fel.
Igazából itt is úgy lenne jó, ha pl fórum fejlécében lehetne érdemi infót közölni, meg hogy használd a Keres gombot, meg hogy van egy "Hogyan induljak el" topik, fejlécben lehetne pl egy kiemelt hozzászólás" linkje is, ami persze folyamatosan változik (új lesz), stb. Csak ehhez meg kéne egy moderátor, "fórumtulaj", (alapító JamesBond007 már nincs is meg nick szinten) de nem indexgyári melós, hanem aki magáénak érzi a topikot és nem csak akkor néz rá amikor rinyálni megy vki hozzá.
Hmmm... Attól függ mit választ. Nézzük meg pl. a derékszöget. :)
Én ezt a hármat használom leggyakrabban. Persze tudom, ebből is lehet másfélét venni de sokszor elhangzott már itt a pontos mérőeszközök szükségessége. Ezek a legolcsóbb verziók minden méretből, nem vettem matt króm, meg kovácsolt verziót, jó nekem a sima acél vonalzó és az öntöttvas is. ;)
Azaz 524.5 USD ~ 150 ezer forint és ez még csak a derékszög. És ezekből a csicsásabb verziókra még 2 a szorzó. :P
Vagy pl sokszor panaszkodtunk már, hogy egy igazán jó illesztőfűrész ára is valahol a csillagos ég (mármint nekünk, egy kulturáltabb vidéken élő hobbista simán ki tudja fizetni).
Kellene csinálni egy "Hobbiasztalos GY.I.K." topikot, ahová lehetne irányítani az érdeklődőket különböző, tényleg igazán gyakran ismétlődő kérdésekkel kapcsolatban :)
Szerintem tök jó a listád. Valami ilyesmit fixen ki kellene posztolni hivatkozasokkal (forum linkek, review-k, egyéb linkek). Nem olyan rég valaki eljátszott itt a gondolattal, hogy ha lenne egyben 1,5 millió Ft-je, akkor hogyan költené el. Az is tök jó volt a kapcsolódó beszélgetésekkel együtt.
derillnek meg: ne már, nem szabad így élni, ilyen dühösen!
Én átérzem az eredeti problémát. Kis kéziszerszámot meg szirszart az ember ad-hoc megvesz, de nagyobb gépekről marha nehéz összegyűjteni az összes infót.
Például én a másik fórumon gyakran nem találtam érdemi hozzászólást, egy kiragadott példa a fórumtárs aki a Metabo-t szándékosan Metebonak írja, vagy egy másik aki következetesen kerül bizonyos márkákat, csak mert na.
Ebből a listából el tud indulni, review-kat nézegetni és végiggondolja a munkafázisokat.
Ugye nem feltétetelezzük, hogy a kinyomtatott hozzászólásommal elmegy a legközelebbi boltba, mindent megvesz, aztán meg panaszkodik hogy nem ezt akarta?
Ha rocksztár akarsz lenni, az alábbiakra van szükséged:
-Gibson Les Paul vagy Fender Stratocaster elektromos gitár
-Marshall vagy Fender csöves erősítő
-Effektpedálok
Ha a kis Slash elkezdi nézegetni a youtube-ot, hamar rá fog jönni, hogy kell neki gitárkábel, pengető meg húr is. Ezek már nem fogják földhöz vágni. Esetleg megkérdezi, hogy kell-e Gibson, nem elég-e egy Epiphone vagy kisebb Ibanez.
VAGY elmegy egy gitártanárhoz, aki útbaigazítja, de legalább már van egy referencialistája.
Ja, és a gitar hero-hoz is kell kotta, meg tanulás meg rengeteg gyakorlás, pont mint az asztalosmunkánál. Sem a hangok, sem a fadarabok nem ugrálnak egymás után szépen pontosan.
Mérőszalag, vonalzók, derékszög, kézi illesztőfűrész, élmaró?, kézi gyaluk, fenőkő, stb mint apróságok teljesen kimaradtak.
Viszont pl. minek a kombinált gyalu ha csak apróságokat akar csinálni mondjuk pl. rétegelt lemezből, vagy előre gyalult deszkából. A forgácselszívó is véleményes, ha az udvaron dolgozik ahogy írta.
Őszintén szólva, amikor vettem, egy darabig én is vakartam a fejem, hogy mi a töknek adnak tartalék csapágyat egy marófejhez - hát csak nem hajtom már szét? Aztán lassan leesett (mert nem mindegyik szetthez van összehasonlító kép, szöveget figyelmesen elolvasni meg minek), hogy nem egyforma a két csapágy külső átmérője és ez így meg már mekkora királyság. Csak figyelni kell mikor az ember hosszabb idő után használja, hogy akkor most ki kivel is van, mielőtt jön a lepetés :-)
Na ja, csak Pacman azt hitte, hogy eleve rossz csapággyal adták, mert a díszítőmaró mint olyan nem létezik csak a kerekítő. Ehhez akartam valahogy megmutatni, hogy bizony van és a gyár meg is különbözteti. A vevő meg vagy figyel, vagy nem. :)
Mert én meg pont az szerettem volna kiemelni, hogy az enyém-féle pont abban jó, hogy egy cuccal is el lehet érni a kétféle célt, egy gyors csapágycserével.
Igazából ugyanazt a szettet raktad be (13621) csak egy másik oldalról. Merthogy én is pont ezt mondtam. Két csapágy - két végeredmény, igény szerint. Ugyanennek a szettnek a negyed collos szárú verziójához a kép:
Igen .. rosszul tettem fel a kérdést. Mert az lényegtelen hogy enyém-e (ld korábban, nem), hanem hogy minek lett véve.
Úgy szólt volna helyesen a kérdés hogy kerekítőmaróként, hol a hiba ... bár most hogy egyre többen írjátok, hogy eleve is árulnak így (?) ... én eddig azt hittem minden ilyen maró "vállazonos" csapággyal kerül forgalomba, aztán magad cseréled kisebbre ha akarod. Nekem ilyen "vállas"-díszítő profilmaróm van (a jobb oldali), illetve persze a kerekítőmaróval is tudok vállat marni, csak nem a csapágyhoz közeli vállal.
Hát, mindig tanul az ember ... szóval van olyan kerekítőmaró, ami annak néz ki de nem az, és díszítő(profil?)marónak hívják.
Az első "kerekítőmarómmal" én is ugyanígy mellényúltam. Boltban néztem, hogy ez jó ívűnek tűnik, megvettem, aztán otthon jött a meglepetés. (Az pl. egy Makita darab volt.) Gyorsan utánanéztem, és az óta már én is tudom, hogy erre figyelni kell.
Nade ... kerekítőmaró gyárilag is vállat mar?? Azt gondoltam eddig, hogy azokon a csapágy akkora amekkora a váll. Márminthogy: én eddig csak ilyennel találkoztam.
A képet kaptam, egy kedves fórumtárstól akivel korábban "üzleteltünk". Megkérdezte miért mar ilyen vállat egy kerekítőmaró, ott ahol a csapágy fut, és hogy mit kell beállítani. Először ezt a képet küldte
Én meg nem is értettem, hogy marhat vállat egy kerekítőmaró a csapágy mellett ezért kértem további képeket, maróval, maró+fával.
Azt értem hogy lehet rá kisebb csapágyat tenni, és "igyen" van egy profilmaród is. Nade gyárilag ...? Illetve még nem írta honnan vette.
Le a kalappal, számomra a politúrozás valami, szent Grál, az asztalos mesterség csúcsa, hova nem valószínű, hogy valaha eljutok.
Nekem a kávé kapszula készítéshez, ami bükk deszkából készült, egyengető/vastagoló gyalura (Güde), asztali körfűrészre (PTS10), felső maróra (Makita 3709), és excenter csiszolóra (Makita M9204) volt szükségem.
Igazad van. Itt csak kioktatnak. Bár az is igaz, hogy segítő szándékkal. Nekem elég itthonra egy elektromos kézigyalu, egy japán fűrész, két marék véső, tíz kiló kézigyalu és egy fakalapács. Nagyon hobbi célra elég.
Mármint a lépcsőre mint távolságra gondolsz a csapágy kerülete és a kés legbelső pontja között. :)
Pacman, vannak kerekítőmarók, és díszítőmarók. Ez egy utóbbi. De ha te kerekítőként szeretnéd használni lehet kapni olyan pótcsapágyat ami kiér a késig.
Ez nem kioktatás, hanem egyszerűen nem lehet segíteni anélkül, hogy tudnánk mit akarsz. Gondolj bele, pl. vetetünk veled egy kombinált gyalut kétszázezerért amit mondjuk egyszer se használnál, mert valójában bútorlapból szeretnél dolgozni. Morcos lennél?
Pedig reméltem. Gondoltam, hogy írtok olyat, hogy kell egy szalagfűrész (kell?), ami legyen nemtudommmilyenmárka, meg kell egy gyalu, ami nemtudommmilyenmárka és így tovább. Politúrozni már tudok, csak nem kapok sehol vörös mahagoni sellakkot, csak sárgát. Na mindegy. Későbbi hozzászólónak: most épp polcot a konyhába, amin a kávékapszulákat tartanám. Van fém tartóm, de az csak a nespressonak jó, ez meg organikus és nem csőbe húzták, hanem bedobálták egy dobozba. Elférne a konyhaszekrény alatt, ami alatt a konyhaajtó is van, de senki sem 210 cm magas a családban, így beférne oda egy polc, mert van még pár centi az ajtó fölött is. Aztán csinálnék egy madáretetőt. Email címre meg azért kértem, mert kicsi volt az esélye, hogy visszajövök ide, csak azért sikerült, mert még nem volt időm becsukni a fórumot, idáig dolgoztam.
De értettem, akkor lemondok erről a segítségről és megyek egy asztaloshoz, majd ő elmondja, hogy mit javasol. Azért köszönöm mindenkinek a kioktatást (segítség helyett). Az is valami.
Hölgyeim (vannak hobbiasztalos hölgyek? :) ) és Uraim!
Rövid tanácsért jövök én is :) Nagy kanapéfel-és-megújítási programban vagyok nyakig. Én a könnyebb (szoba) takarítás jegyében kitaláltam, hogy bútorgörgőt fogok alárakni, lesz ami lesz; úgyis sütni fog róla, hogy DIY az egész :D Budapesten hol keressem a legjobb bútorszerelvény boltot, van tippetek? Olyan 50-60kg terhelésű görgő fog kelleni, fékes, önbeálló, talpas... tudom a webshopok tele vannak ilyenekkel de szeretem a kezembe fogni az ilyesmiket.
Elsősorban azt javaslom, hogy találd ki mit szeretnél először elkészíteni.
Utána keress a youtube-on olyan videókat amelyekben mások megmutatják, ők hogyan csinálták. Figyeld meg a gépeket, szerszámokat amiket használnak. Amikor már tudod, hogy pontosan milyen szerszámot szeretnél magadnak akkor gyere vissza és tedd fel a konkrét kérdést, hogy abból melyik típust javasoljuk milyen tapasztalatok vannak.
Illetve arról hogy milyen alap szerszámokra van szükség vagy javasolt beszerezni csak ebben a félévben legalább három beszélgetés alakult ki, másodsorban az a javaslatom, hogy azokat is gondosan olvasd el.
Az is egy elvárt dolog egy fórumon, hogy a feltett kérdésre a válasz a fórumon hangzik el.
Amúgy a jelenlegi kérdésedre a válasz köteteket töltene meg - semmiképp sem egy "küldjetek nekem egy mélt" kategória.
De jó lenne, ha ebből legalább néhány szót értenék.
Segítsetek. Szeretnék néhány apróbb fa cuccot csináltatni (madáretető, stoki, kis polc stb.), de nincs ember aki elvállalná nem horror áron és még ebben az évszázadban történő elkészítéssel, ezért azt gondolom, nekivágnék magam.
Hogyan építsek fel egy kis műhelyt. Mi kell bele elsőre és azt hogy hívják, milyen márka legyen.
Most van egy csodás Makita gérfűrészem (megláttam, megtetszett, megvettem).
Mit vegyek még?
Helyem nem sok, de udvaron tudok vágni. Ha valamit rá kell szerelni az asztalra, szerelek az asztalra kibillenthető kereket és ki tudom tolni, aztán kereket kibillentem és ismét a lábain áll, ahol stabil.
Fúrógépem is van, meg flex, meg szalagcsiszoló.
A derill@t-online.hu címre kérem a válaszokat és mindenkinek köszönöm a segítséget.
Ja, és szeretném megőrizni az összes ujjamat, tehát kizárólag biztonságos gépekre kérek tanácsot, semmit nem szedek szét, mert akkor nem tudom összerakni, és nem gányolok gépet akkor sem, ha az a tuti.
Ha végre rendelek 50-es csövet, akkor is kipróbálom úgy :D
Elég látványos mikor ciklonba bedugom a 36mm csövet összemegy kicsit, kihúz kienged, azaz már a 36-os is gyengíti ciklon után, nem is kicsit. 50-es jobb lenne, de:
A dewalt gyorscsati amit használok sajnos erre a csőre való, azaz dönthetek, vagy a ciklonnál már eleve szűkítem vele, vagy a dewalt csati előtt szűkítek. A fene se tudja melyik a jobb :D
A tesztet megcsinálom szerdán, most már fejembe vettem, ez az azért is kat
Kolléga meg kiba......, kiszúrt velem, ideküldött rakira Dewalt excentert, hát nem befoglaltam már magamnak? Metabo meg megy neki :D
Bár ebben benne van az is, hogy fordszabályzós, Dewalt gyorscsatis és Metaboból elegem van, mert nagyon ráz, remélem ez jobb lesz. Nem kell már átalakító legalább a gép mögött XD
Igen, szóval az van hogy néha hetekig nincs kedvem egy szeget is beverni. Aztán elkap a gépszíj, és 2 napig fel se jövök a műhelyből :)
Én sejtettem hogy a java ezután (a váz és a nagy henger) jön. De az egyik félelmem (az emelés, hogy sokat fogok vele szenvedni míg nem szorul, pontos lesz) az alaptalan volt. Nagyon meglepődtem, de elsőre klappolt minden. Persze próbáltam érte tenni hzogy így legyen, nem szemre állt be a 4 tengely - de mégiscsak 4 menetes szárat kellett egy irányba állítani, egymáshoz képest párhuzamos forgástengellyel. Jól látod, ez olyan agytorna, "unaloműző", átgondolni hogy mi hogy lenne a legjobb - szeretem :)
Ha visszaolvasgatsz egy kicsit akkor akár csak az elmúlt három hónapban egész sagákat szentelt a társaság annak, hogy melyik fűrész milyen, mire jó, mire való, és mire nem.
Jajj, most olvastam az emailedet. De akkor ide is feltetted. Alakul.
"hogy kiderüljön így mennyi erő veszik kárba xd" - ha nem sejted, akkor nem lövöm le a poént. Bár ha belegondolsz .. már tapasztaltad :) Nem az a baj a Metabo vs porszívónál hogy sok a fals, ezt kell megértened. Hanem hogy a porszívó kur*a kevés levegőt szállít. Írod hogy nagy az "ereje" - a vákum nagy, de ki is nyírod azzal hogy kiszélesíted a csövet. Már ott kinyírod, nem a Metabo fedője a bűnös. Bár abban van igaszág amit írtál, hogy a fals levegő nem segít az elszívásnak. De nagy csőhöz, sok levegős cucc kell. Porszívó nem az.
Dögöljek meg ha nem Franz Klausz jutott eszembe mikor megszólalt! /pedig a Budapest térkép fel sem tűnt :D/. Bár Sándornak sokkal kevésbé "magyaros" az akcentusa. Nem csoda (rákerestem, köszi Ádám a teljes nevet), 2 évesen, 56ban emigrált ki az őseivel. Jó sok könyve is van neki.
Egy 50-100 átalakító tervben van, hogy kiderüljön így mennyi erő veszik kárba xd Ez az akkor is projekt xd igazából doboz van, 100-as aluhengerem épp van és porszívó is adott xd
Most már csak kíváncsiság.
Ennél jobb elrendezés a hely adottságai miatt már nem nagyon lesz.
Gyalu elrendezése csak ott lehet ha 2m hosszú lécet is egyengetnék, ez éppen megvan, 202cm hely van hengertől jobbra és balra xd
Körfűrész könnyen tolható, maró is. Ezeknek egyenlőre ott a ciklon a porszívóval.
Gyalu mögé ment elszívó, gyalu kintebb, így nincs útban a fúró sem.
Csövezni nem könnyű a 2m belmagasság miatt, egyik oldalt ajtó, másikon ablak xd max ablak alatt, de ott csak gyalu van.
Kis hengercsiszoló-news: még a hónap eleje-közepe felé elkészült az asztalemelés (1, 2, 3, 4), a várakozásomat bőven túlszárnyalja a pontossága, ennek igen örülök hogy jól sikerült. A mostani hétvégén pedig elkezdtem az előtoló hegereket megcsinálni, erről itt egy bő egyperces összefoglaló videó. Kíváncsi leszek a rugós feszítés megteszi-e majd azt, hogy félig "önbeálló" lesz a feszítőheger. Ami egyelőre nem lesz "hordó alakú", de ha kell akkor alakítok rajta. Ez lesz ennek a hétnek a kérdése/programja.
Van ebben a keresésben igen hasznos anyag, pölö pont az első. Ha mást nem, ezt nézd meg. Angol nyelvű ugyan, de sztem neked menni fog, nem megy nagyon a mélyére, sztem mindenki számára érthető módon magyaráz. Aztán van jó sok tipp, hogy pl egyszerű átrendezéssel/átcsövezéssel mennyit lehet nyerni.
Ilyen ma már elképzelhetetlen. :// Az ősszel volt balhé, mert egy apuka saját pénzén lefestett néhány játékot az oviban, minden engedély, vizsgálat és az önkormányzat illetékesének bevonása nélkül.......
Oviban nekünk az egyik lány apukája rakétát csinált. Vagy húsz évig játszottak még vele az ovisok aztán. Tízpercenként indítottunk missziót sorban a Holdra, Marsra.
Oké kösz az infót .Meg is rendelem a tartalék porzsákot ha ez a helyzet. Nem tudtam, hogy kifutó termék.
Az 50 - es cső valóban jobb lesz. Nálam a ciklon tartálya volt gyenge (nem gondoltam volna).Első próbára úgy össze szívta a takarító gép, hogy azt hittem kidobhatom. Így aztán kívül belül merevítést kapott mire jó lett.
Most vettem párat tuti ami fix alapon oszt majd meglátjuk.
Még egy szűrő kéne. Ami kapható elvileg mosható, a gyárit nem tudom, nem mertem még nekimenni vízzel xd
De hogy tiszta szűrővel mennyivel jobban szív, hihetetlen xd
Hasonló porszívó van nekem is, Obi 25-ös. Ahogy nézem ez a nagyobbik, 35 kivitel lehet, az motorban ugyanaz ha jól emlékszem, csak nagyobb a belmérete.
Ha zártabb elszívás rakható a gépbe elszívhatja, nekem dewalt vastagolót simán bírta, metabot nem, a sok rés miatt a rendszerben.
Most vegyél porzsákot ha kell, mert kifutó, gépet már nem kapni, Obi megszüntette, sztem csak hónapok kérdése meddig kapható hozzá zsák meg szűrő (ami már most is rendelős)
Kell vegyek 50-es csövet, az még jobb lesz vele, most 33-as van a ciklonon, ami szűkíti már az elején, horpad is tőle a doboz azonnal ahogy rádugom a csövet, látványos az ellenállása xd
Nincs ott link. Csak ez az egyik ami miatt figyelni kellene hogyan ír az emberfia. Ha olyan szöveg kerül bele ahol a mondatvégi pont után nincsen üres hely hanem egyből kezdődik a mondat azt a szoftver -jogosan- linknek tekinti.
Példa: Ez nem linknek indult.Mégis az lett a közepéből.
A képen látható takarító gép mögötti kék színű 240 - es orosz gyátmányú kombinált egyengető és körfűrészt. A márkát ne kérdezzétek mert nem tudom.A fiam hozta az oroszoktól 15 éve.Egyébként 16 mm-es tokmánnyal fúrni , szánon futó segédasztallal csapolni , meg egyéb trükköket lehet vele csinálni.Számtalan tartozéka van. Ha jól emlékszem 160 kiló csak önmagában.3 kw-os motor hajtja meg. A szomorúságom az, hogy nem tud egyengetni.Az elszívását nekem kellett kiépíteni
Elkezdtem agyalni miért is kevés amúgy az ereje.
Az oka egyszerű, nem feltétlen az erővel van gond, csak a kis csővel.
Ugye ez nagyobb szívóerővel bír, sokkal többel, mint elszívó. Viszont a rendszer egy baja, ha valahol falsot szív, az nagyon gyengíti. Metabo ráhajtós feltéte meg épp ilyen, hatalmas lyuk van alul vastagolásnál és egyengetésnél is nagyon nyitott belül, elveszik az erő.
A dewalt Dw733-at azért tudta jól elszívni, mert ott kis propeller fújta kifelé a forgácsot és nem volt ilyen feles lyuk. Lazán megoldotta a porszívó.
Majd csinálok tesztet ha egy dobozt szívok vele, a dobozból meg már 100-as lik jön gyalura akkor mi van, mennyire veszik el az erő. Dobozom úgyis van, mielőtt szétszedem ezt kipróbálom xd
Ma átrendezem teljesen a műhelyt, sokkal jobb lett az elosztás, majd teszek fel képet :)
A légszállításhoz tudni kell a cső átmérőt, pontosabban a keresztmetszet felületét. A légszállítás, népi nevén térfogatáram :D a sebesség és a keresztmetszet szorzata.
Na látod olyasmit én is , de a porszívót el is felejtettem megmérni. Csak a home made elszívót méregettem vele. Igaz, akkor pont nem a szélsebességre mentem hanem a légszállításra.
Én még egy propelleres mérőműszert is vettem, azzal méricskéltem annó :)
A szakirodalom 18-20 m/s légsebességet javasol a csőben, a megfelelő elszívás érdekében. Ha a vastag a cső, akkor oda teljesítmény kell, amit a Lidl picike lapátkereke nem fog tudni. Emlékeim szerint a Lidl porszívó tud ~4-6m/s-t az 50 mm csövön. Ha megnöveljük a cső átmérőjét, akkor meg még jobban leesik ez az érték. Szóval ez Lidl cucc inkább csak kézi gépekhez elég. Ha nem akarsz forgácsot sepergetni, akkor zsákos elszívó javasolt.
Felhő mellé én is csatlakoznék egy kis aggódással, főleg ha szélesebb anyagot gyalulsz ahol combosabb forgács is keletkezhet. 70->50mm .. szűk lesz.
OK, kezdetnek jó lesz a porszívó,meg a ciklon se rossz ötlet - az is kell a porszívó elé. Csak nem mindegy mit szívsz el vele.
Pl Hobbit_G kolléga is nemrég jött rá, amit korábban már jósoltam neki, hogy (neki 100mm-es a gyalu csatlakozása, Metabo HC 260) hogy nem fasza a porszívó gyalu elszívására, nem mindegyikére. A jóslásom egyébként saját tapasztalaton alapult. Igaz, kényszerűn (a nagy elszívóm motorja bedöglött, hát rászűkítettem a porszívóra mindenféle ideiglenes megoldással. Nekem is Metabo HC 260 van, 100-as csatival. És pont széles fenyőanyagot gyalultam. Olyan gyönyörűen ottmaradt az elszívótorokban (ergo eltömődött) a forgács nagy része, hogy nem győztem pár tolásonként üríteni. Ja, egyengetéskor. Vastagoláskor szépen kiköpi az anyagot, bár elszívás oda sem árt.
Szóval megpróbálhatod a porszívóval+ciklonnal, az is lehet hogy neked sosem lesz olyan szitu hogy "nagy" széles forgács eltömné a csövedet, meglátod. Nem lesz pénzkidobás, mert a ciklon + porszívó jó lesz asztali fűrész, kézi körfűrész, csiszoló, stb elszívására.
Gyalura inkább ilyesmi elszívó szokott beválni. Ez tud sok forgácsot elészívni, ha szükséges. Repítő-Hobbiasztalos fórumtársunk is hasonlóan 100-ról szűköl valameddig ebben a videójában. Lehet neki is 70-es a csatija.
Hát kb minden ilyen típusú felsőmaró "ugyanúgy" épül be. A kézi üzemmódban használatos műanyag talp le, majd egy valamilyen betét 4 furatába aluról általában 4 csavarral fogatod fel. Ha ki akarod venni, akkor minden vissza. Ettől gyorsabb metódus nem lesz szerintem. A betétet ki is lehet hagyni, ha "normális" asztallapba fogatod fel, de a vastagságától függően abba meg alulról bele kell marni különben sok veszik el a hasznos marómagasságból. Jobban jársz szerintem egy betéttel.
A "valamilyen betétet":
- vagy megcsináltatod, mondjuk 6-8mm-es acéllemezből
- vagy megveszed. Egy (amit itthon is lehet kapni, nekem volt), külfölfről Kreg, Incra (ilyenem lett aztán a fine-tools.com -ról, az német forrás), ... ésatöbbi. "router table insert" néven keresgélhetsz,. akár az aliexpresszen is. Csak a méretre figyelj, legyen akkora min. mint az első linkes Kentech, azért neked nem kicsi maród van.
Az volt az elképzelésem, hogy nagyobb darabok megmunkálásánál, jobb ha nincs beépítve. Mostanában, kevés a nagyobb darab, lehet jobb helye lenne az asztalban, tényleg nehéz. Kaptam egy vas maró asztalt, abba szánom, de most a fúró áll rajta, (fél éve kipróbálásra oda raktam).
Pillanatnyilag a kis testvére az asztali maró, annak a helyére nem fér be.
Lehet, ha kiveszem, azon az asztalon, jó helye lenne a fúrógépnek....
Köszönöm mindenkinek a segítséget, sok jó ötletet kaptam. Egy 50 mm vastag pallóból, meg néhány deszkából csináltam a csaphely maró segédemet. Csak egy nagyobb vízszintes felület, hogy felfeküdjön a maró, meg egy horony ahol a marógép saját vezetője csúszik.
A munkadarabra jelölöm a középvonalat, és hosszt. Ehhez állítom a marót a saját finom szabályzójával. Semmi ütköző, szemre tolom vonaltól vonalig.
Ha csak egyre van pénz, akkor a hosszvágót vegyed, egyenes éllel. Azzal lehet keresztbe is vágni, nem kell cserélgetni a lapot sem, ha csak rövideket vágsz keresztbe.
Öt Pilana lapot kaptam a géppel, három 300-ast, meg két kisebbet, ezzel talán nem lenne gond.
Sajnos ezen a honlapon fura adatok vannak. Pl. a kék 2kW/3000-nek is 13A az áramfelvétele, meg a 2,5kW/3000-é is, ami gondolom, kevésbé hihető. Vagy a 2,5-ösnél a kék a piros...
Tavaly vettem tőlük egy fűkaszát, ahhoz is vicces adatokat írtak a honlapra. (Amúgy azt kaptam, amit az ára tükrözött. A motorja erős, de sokat fogyaszt. A tengely, szöghajtás vékonyka, de fokozott odafigyeléssel eddig nem tört el. A gyári tartozékok használhatatlanok, de nagyjából erre számítottam.)
Éppen ezért kérdeztem, hogy konkrét tapasztalat van-e efféle motorokkal, mert amit a termékleírásban megadnak, nem biztos, hogy szentírás.
Én csak a Freud Pro-ról tudok nyilatkozni, 24 és 60 fogasban van ilyen teflonbevonatos lapom, tényleg nagyon "pro" -k. Nem tudom nagyon ragozni, szépen vágnak, a hosszvágó kifejezettem csendes (a gyári 24 fogas Bosch-hoz képest). Élét jól tartja, de ha élezni kell a karbidfogakat nem aprózták el rajta, szóval bele fog férni pár élezés.
De a CMT-ről se nagyon olvastam még semmi rossza itt. Majdhogynem azt mondom pénzfeldobás ...
Én az aldis fűrészemhez vettem Freud vegyes lapot 40 foggal. Ez jó is, de: hosszvágásra a géphez adott korong is jobb volt. A vegyes nem szívesen vágott hosszirányban.
Ma már több Freud lapom van. A rajtuk levő ábrák szerint a hosszvágó lapokat keresztvágásra használni jobb, mint a keresztvágót hosszvágásra. Szóval én saját tapasztalatom szerint a b-tervre szavaznék a helyedben, amíg nem szánsz rá egy kis pénzt a keresztvágóra is.
Egyenlőre nem szeretnék külön hossz és keresztvágóra költeni így egy univerzális lap beszerzésén gondolkozom. (vagy egy másik alternatíva lenne, hogy veszek egy hosszvágót és ideiglenesen a gyári 60 fogas lenne a keresztvágó)
Melyiket ajánlanátok, vagy esetleg más javaslatokat is szívesen veszek?
Csak barkács célokra kell, és (bár télen előfordul, hogy egész hétvégén bütykölök) nem menne folyamatosan órákig.
Nameg a gép méretét sem használnám ki. Pl. 200-as gyalu nekem bőven elég lenne, és a fűrésznek is ritkán kellene 5 cm-nél vastagabb anyagot vágnia.
Sajnos már a 16A-is erősen felső határérték, így a kék nem jöhet szóba. Tanyán élek, és ha éppen pörög a vízellátást biztosító (ha jól emlékszem, 2kW-os) szivattyús kút, már nem vagyok biztos benne, hogy az induló áramot elbírja a 25A-os hálózat...
Erről jut eszembe: ha csak 2kW-os, 3000/perces (kék) motort szerelnék a gépre, elbírná esetleg a fenti igénybe vételt? Mondjuk ha a 300-as fűrésztárcsát lecserélném kisebbre, hogy a felületi ellenállása is kisebb legyen.
Tudom, hogy a "kínai kilowatt" nem egészen ugyan az, mint a fizikai, de talán a kék mocik nagyobb áramfelvétele nagyobb erőt (?) is biztosít.
Szerintem a folyamatos, órákig tartó munkát nem fogja elbírni, túlmelegedés miatt.
A gépet el fogja vinni amúgy.
Ha nem folyamatos üzemre kell, akkor pihentetéses munkával szerintem használható lesz.
Ezek a motorok a kis méretükből kifolyólag nem bírják azt, hogy sűrűn kapcsolgassák ki-be őket (például esztergagép üzeme), illetve a nagy terheléses, hosszú üzemidőket.
Kerestem róla adattáblát az üzemidő százalékról, nem találtam, így pontos adatot nem tudok mondani, de a fentiek alapján szerintem el tudod dönteni, jó lesz-e neked.
Van közületek valakinek tapasztalata ezekkel a csoda-kínai motorokkal?
(Na, ide egy linket akartam beszúrni, de valamiért nem megy...)
A szerszamx.hu-n van 3kW-os, 3000/percet pörgő egyfázisú moci, 25kilóért.
Van egy kisipari kombi gépem, 300-as egyengető gyalu + 300-as körfűrész. 220/380 V-os, 3kW-os, 3000/perc fordulatú mocival van szerelve, de sajna nekem csak egy fázisom van.
Nézegettem a frekvencia váltókat is, de használtan ekkora teljesítményűt eddig nem találtam, az új áruk meg annyi, hogy abból majdnem beköttethetnék még két fázist... Ilyen paraméterekkel rendelkező használt 220-as motort sem találtam ennyiért.
Nem hiszek a csodákban, úgyhogy nem várom el, hogy egy 25000-be kerülő kínai motor ugyanazt tudja, mint egy háromszor ennyibe kerülő "igazi". Csak arra lennék kíváncsi, hogy mennyivel tud kevesebbet, mint a gyári adatok, illetve hogy mennyire bírja a gyűrődést. Nem kellene csúcsra járnia, de azért nem örülnék, ha mondjuk egy öt centi vastag száraz dió palló hosszvágásakor meghalna...
Az a gáz, hogy a max., amit ki tudnék nyögni, az éppen ez az összeg. De ha ennyit sem ér a moci, akkor inkább keresgélek tovább a használt cuccok között, előbb-utóbb hátha szembe jön egy jó motor, vagy frekiváltó. (Vagy esetleg beüt a lottó...) Inkább várok tovább, minthogy xarra költsem a pénzem.
Elbasztam azt a szó a gépelés közben, hogy derékszög (derégszög), de úgy hagytam és má' csak azé is. Amúgy Rejtő... Fülig Jimmy már nagyon ideges volt. Megfojtása következik. (jó esélyt látok rá, hogy nem sikerült szó szerint idéznem)
Nekem minden fórumon csak egy regem van, kivéve ahol nem. Bárhol megtalálsz ( :D ) az internet berkein beül, szivar, szivaros és szivarosfrici címszó alatt. Itt azért nem úgy regisztráltam, mert mind a két név foglalt volt (tehát nem biztos, hogy engem találsz meg. :D ). A szivar1.0 (a második verzió még tervben van, de még meg kell várni, amíg valamennyire feláll - mármint a rendszer) reg meg a pont miatt pont nem volt elérhető akkoriban...
A csapolásra visszatérve, a csapfészkekhez én készítettem egy 'kalodát', ahol sem jobbra, sem balra nem tud elmászni a felsőmaró. Két marék lambéria, három marék facsavar oszt' kezit csókolom naccságos asszon. A hosszúságállítást kettő darab univerzálisan használható tetőléc darabkával oldottam meg. A csapokat meg egy hasonszőrű vastagsággal rendelkező fadarab segítségével kiviteleztem - legyen olyasmi, amivel alá tudom támogatni a marót. Ezek után áttértem a japán fűrész+véső kombinációjára.
De nemá'! 10000% hogy volt itt ilyen(ilyesmi) nevű posztoló. Épp főzőműsort nézek, nem tudom megunni (a csodálkozást, hogy még mindig kitart a lendület), de ha kell keresgélek :D
"Ehh. Ez a nick nekem ismerős ... bár lehet karakterek nem stimmelnek :D De nem fogok keresgélni. De tuti hogy volt ilyen vagy ehhez hasonló nicknevű fórumtárs már itt."
Ehh... Inkább olvass Rejtőt. :P Neduddgi néven a Dörög Zultán (Török Szultán) írta alá a leveleiben.
Ehh. Ez a nick nekem ismerős ... bár lehet karakterek nem stimmelnek :D De nem fogok keresgélni. De tuti hogy volt ilyen vagy ehhez hasonló nicknevű fórumtárs már itt.
" de személy szerint én túlkomplikálom a dolgokat "
Na ezt itt és mindenki előtt kijelenthetem, de én mindenképp így gondolom hogy: ÍGY VAN :-) Maximálisan egyetértek. Sőt.
DE, és itt a nagy de: Veled is, ahogy a többiekkel is (fel sem tudom sorolni, mennyi fórumtárssal találkoztam már 1-2 pillanatra, illetve akikkel nem, jó lenne már személyesen is összefutni). ... itt most kitöröltem egy jó hosszú indoklást .... A lényeg: Gyere el Te is a dzsemborira! A többi menjen az offra vagy a dzsemboris fórumra (ld link).
Bár már lehet, hogy tárgytalan, de személy szerint én túlkomplikálom a dolgokat - legalábbis hajlamos vagyok reá. Derégzög, fürés, véső, fuckkalapács.
Aláírás: neduddgi.
A csapfészket felsőmaróval szoktam(lassan már csak múlt időben) készíteni, pár szorító és némi léc segedelmével. A csapokat már nem annyira egyszerű felsőmaróval emigyen elkészíteni, de nem is lehetetlen (de egy fűrésszel és egy vésővel gyorsabb szvsz.). Ha nem akarsz sokat vésni, akkor ott van a ráspoly, mellyel a csapokat le lehet kerekíteni. Ha nagyon mély csapfészek kellene, akkor viszont valóban nem árt egy rendes véső (vagy egy jópárezer forintos célszerszám).
Egy egy darabból álló küldemény maximális súlya 80 kg lehet. Egy küldemény több terméket is tartalmazhat, ebben az esetben minden megkezdett 80 kg után ismétlődik a szállítási díj.
Komoly szerszámok! Úgy tűnik te is gép nélkül csinálod.
Eddig maróasztalon, próbáltam csapfészket marni, de mivel nem látom mit csinálok, néha rossz helyre martam. Gondoltam ha megfordítom a dolgot, és felülről marok, jobban átlátható, olyan mintha oszlopos fúrót használnék.
Jaaa, én valamiért bementem az egyirányú utcába (kézi módszer). Akkor feleslegesen téptem magam :D
Gépesített csapolás volt részemről csaphoz az asztali fűrész, csapfészekhez fúró, forstner bit, egyéb spéci gépi segédet nem használok, azokkal nincs tapasztalat.
Így csap tipp: egyik kedvenc jutyubberem Young Je, igen sok segédet (is) csinál, igen ügyes és precíz ezért azt gondolom hogy a cuccai használhatóak is:
Szerintem semmiképp se gondolkozz kizárólag egy eszközben mert megszívatod magad. A csap részt biztosan sokkal gyorsabb fűrésszel megcsinálni (akár körfűrésszel is egy tolóasztallal) mint maróval.
A csaplyuk készítéséhez süllyesztő maróra lesz szükséged. Én egyszerűen fognék két biztosan derékszögű 10 cm x10 cm széles L alakú darabot és aközött fognám be a satuba a munkadarabot hogy színeljen. Így tutira nem billeg majd a maró rajta. A maró mozgásához meg erre a befogott cuccra rászorítóznék egy kerete, és onnantól már csak mozgatni kell faltól falig.
Utána meg úgyis vésővel ki kell igazítani a sarkokat.
Ijjj, ez nem a legegyszerűbb csapolás, de akkor mondom képekkel én mivel/hogy - Paco egyébként már leírta -, de én vizuális típus vagyok, hátha más is :)
Kosaras ülőke projekt, kolléganőnek: csaphoz asztali fűrész (lusta voltam a sima felületet produkáló fűrészlapot betenni, látszik is), csasp tisztázásához széles véső. Csapfészekhez: jelölő, átjelöléshez kis derékszög, snitzer (vagy szűkebb helyekre kisebb kés), fészekhez asztali fúró (szélesebb fészekhez forstner bit), fészek véglegesítéséhez véső.
A most készülő hengercsiszoló projekt része volt a faváz készítése, átlapolásos csapolással, vagy mivel. Paul Sellerstől loptam az ötletet, kell hozzá (többek között) 2 "mélységi gyalu" (?), "nútgyalu" (?), nemtom mi a rendes magyar neve (router plane angolul). A videóban pont nem átlaposláésos a csapolás, de mindeg, átültethető. Röviden összefoglalva: egyikkel megjelöli a csapolást, másikkal a vésőzés után a durva leszedést csinálja meg, a végén pedig az elsőnek használt gyaluval kitisztítja a csap vállait. Vagy adott esetben csapfészket. Átlapolásnál meg mint nálam, a kieső részt. Attól függ honnan nézzük. A lényegét abban látom, hogy több csapolásnál így gyorsabban érsz el konzisztens eredményt, szóval egy csapolás esetén nem biztos hogy belevágtam volna. Szerencsés vagyok hogy van 2 ilyen gyalum, egyet (félig) magam csináltam (Paco segítségével, akinek ismét megköszönném a kést!) egyet pedig vettem, amit az előbb linkeltem. Egyiket sem bántam meg. Ja igen, ennél a módszernél bejött még egy kis gyalu is, a fűrésszel levágott rész utáni maradék tisztázására.
"Várjuk a képet és kiderül mit lehet kihozni." - ezzel egyetértek, írtam is és ezért nem is vitatkoztam :)
A találgatás meg ugyan felesleges időtöltés, de végülis az én időm ment el vele, és épp unatkoztam. Sőt ha elmondanám hogy éjszaka még rajzoltam is ... tapipadon ágyban nehéz notin, ezért toll-papír. De aztán elvetettem hogy posztoljam, mert rajzolhatok 100 ötletet is ha nemtom milyen lábhoz kell. Egyébként olyan "láb-a-lábban" az alapötlet, működhet sokféle lábbal, a teleszkópos lábakhoz hasonló.
"egyszerű toldást szeretne, semmi egyebet"
Igen csak elrontotta azzal, hogy "elég speciális formájú" lábhoz akarja, ráadásul "esztétikus" megoldást szeretne. Speciális + esztétikus, két szubjektív fogalom :) Azért egy L-profilú, vagy szűkülő lábhoz nem olyan triviális hosszabbítást csinálni. A csapolás csak az egyik része, és az éppen lehet tényleg egyszerű.
Amikor kellett így csináltam. Máskor is valószínűleg így csinálnám. Nem termelékeny, de én hobbista vagyok és egyrészt nem sorozatban kell csinálnom 1000 darabot, másrészt nekem az idő nem számít.
Igen, lehetne venni hozzá csapozó hosszlyukfúrót és a hozzávaló féltonnás gépet. Lehetne venni vésőfúrót is. Meg lehet csinálni felsőmaróval is vagy beépített asztali maróval. Ezek mind-mind lehetőségek ugyanazon munka elvégzésére.
Várjuk meg azt a képet.
Sztem egyszerű toldást szeretne, semmi egyebet. Itt gyak már mindenki túlhúzta a dolgot, pedig lehet faék megoldással is megoldani xd
Várjuk a képet és kiderül mit lehet kihozni.
Persze jókat mosolygok a vitatkozáson, csak semmi értelme xd
"mint a saját lábunk, behajlítható térdben .... ha a behajlított lábak végei pont összeérnek az asztal alatt"
Hoppá. Amíg a linkeket vadászgattam és turkáltam a képek között, megelőztél :)
"Persze megoldanám, hogy étkezőként ne tudjon egy kis lökéstől behajlani."
És neked is felrémlett, ahogy hirtelen leül vki a terített asztalhoz, és borul a menü. Na én is ilyen biztonságos ÉS még mutatós csuklón gondolkozom. De nem jut eszembe olyan megoldás, ami becsuklott (dohányzóasztal) állapotban is szép lenne.
Ahogy egyre inkább gondolkodom, az jön elő hogy teljesen úl lábakra helyezném a projektet. Kérdés a kolléga mennyira akar belemélyülni.
JObban elolvasva, én is. Írta hogy hosszabbítani akar.
És azzal is egyetértek, nehéz bármit is javasolni amíg nem kapunk képet. Mert addig ez is speciális láb, meg ez is, meg ez is.
Jó, sejtem én hogy nem faragott elfántláb lesz, inkább az utolsó link áll a közelebb a valósághoz, de kép az negyon alap lenne ehhez a javaslathoz.
Mert addig ilyen keresések vannak, az meg nagyon nem 4, sarkon álló láb toldozgatását mutatja, de az igény az egész világon megvan, és megvalósítások is vannak. A különbség az, hogy eleve így készül az ilyen asztal, nagyon nem arról hogy utólag teszik változtatható magasságúvá. Ezt a képet nézegetve akár az jutott eszembe hogy letérdel az asztal - csakhát itt is eleve így készül. Középen megtoldani úgy, hogy dohányzó állásban a hosszabbítás vízsintesen legyen (középen becsuklik a láb), "dizájnelemként" - esetleg. Kérdés van-e ilyen vasalat és h biztonságos-e (étkező állásban nem rúgja-e ki valaki könnyen véletlenül, borítva az egész vacsorát)
Szóval Kedves Őrült :) kéne a lábról az a kép. Mert ha pl folyamatosan vékonyodó lábról van szó, akkor időszakos toldás jöhet szóba, kérdés hogy a kiteker, eltesz, amikor kell akkor elővesz, beteker mennyire járható és kényelmes út.
Nekem tényleg segítene egy fotó arról az asztalról.
Látatlanban azon gondolkodnék, hogy talán úgy oldanám meg, hogy mint a saját lábunk, behajlítható térdben, és ha egy gyerekkel játszunk, akkor letérdelünk hozzá. Persze megoldanám, hogy étkezőként ne tudjon egy kis lökéstől behajlani.
Dohányzóasztalként használva még dizájnos is lenne, ha a behajlított lábak végei pont összeérnek az asztal alatt, olyan mintha egy-egy kereten állna.
Tisztára, mintha bemennél egy számtech boltba és felfelé tartva az ujjaidat azt mondanád, hogy kellene egy ilyen izé, amit a hogyishívjákba kell majd és így állnak a lábai. Légy oly szíves és ossz meg egy pár képet arról az asztalról, de legalábbis a lábáról - hátha a tapasztaltabb kollégák az alapján könnyebben be tudják azonosítani a megoldandó problémát és a megoldását.
Szevasztok! A kérdésem a következő: Ha egy asztal lábait szeretném változtatható hosszúságúra elkészíteni (kész, gyári asztal, eléggé speciális formájú lábakkal), hogy akár dohányzónak, akár étkezőnek jó legyen, létezik-e olyan hosszabbító idom, amit használni tudok ehhez? Valami esztétikus megoldás kellene, ami kívülről rejtve van, például olyan, hogy a felső, fix részbe valami hüvelyt lehessen besüllyeszteni (furatba beleragasztani), az alsó toldásba pedig egy bordás stiftszerűséget, ami becsusszan, fixen tart és nem látszik. Én sajna nem asztaloskodom, tehát nem ismerem az ilyen toldó, hosszabbító elemeket, csak elképzelni :) , tudtok segíteni, mit kell keresnem?
Úgy értelmeztem. Hogy a "hasznos" 3 centis részre.
Bár külföldi fórumbejegyzés alapján a GTS10-et is meg lehetne hekkelni, de nekem annyit nem ér h USA-ból rendeljek amcsi tesós (Bosch 4100) tengelyvéget (vagy az egész fogaskerésk áttételt). Mire ideér, ki tudja mennyibe fájna és még szét is kellene bombáznom a gépet.
Egy "sima E gerendás béléstestes födém" az ugye egy lakótér padlójának megfelel. A terhelhetősége saccra minimum 500Kg/m2. Egy átlag fafödém ennél sokkal kevesebb, és sokkal mozgékonyabb. A gumilemez egyben az tetszik. Milyen széleset gyártanak belőle?
Kb. öt éve épült a lányomék háza zöld tetővel. Szintén alacsony lejtésű, helyszínen szórt hab szigeteléssel, rajta gyökérálló gumi lemez, egy darabból, és kb 15 cm föld. Sima E gerendás, béléstestes födém, azt hiszem a föld vastagságával egyező víz mennyiség volt a méretezés alapja. Nem volt szükség extra erősítésre.
Hmm, lehet, hogy túl korán van, de ezt nem egészen értem.
A tengely 13/16 hüvelyk átmérőjű, de hogy milyen "vastag" a rátett dado, az attól függ, hogy mekkora nútot akarsz vágni. Pont ilyen vastag lesz a dado stack-ed is, tehát nálam tegnap 21,5 mm volt.
Ja, egy másik gondolat így ma reggel. És építs egy létrát is valahova amin fel tudsz menni a fűnyíróval /ültetőfával/kiskapával/stb...a kezedben - máskülönben csak gaz fog nőni rajta. Sokan nem gondolnak bele, hogy már a fű is mennyi gondozást igányel, egy virágoskertecske meg főleg. Egyik sem "csak úgy magától" nő.
CSak hasraütéses érték, de gondolj bele. Ott a földje, az eleve megszívja magát, aztán mindenki látott már hó alatt bereccsent tetőt. Fewrde tetőnél a hó súlya, pontosabban a vizes hó súlya erősen a szélek felé esik, de egy laposnál fullba megy minden egyes négyzetméterére. A közepénél is.
Szerintem marhaság az egész, de hát a hülyeség viszi előre az innovációt.
Építettem egy "emelvényt" az csak egy 800 kilós autó tárolására szolgál, tehát nincs rajta 10 T teher, de az oszlopok nálam 10x15- a szarufák 5x20 és arra megy a colos illetve a terhelt helyeken kétcolos deszka borítás. És csak 2 méter 20 cm-et fog át. (a teljes hossz 4,10 mint nálad, de két sorban vannak az oszlopok. Rétegragasztottat valószínűleg GL24-est fogsz kapni, ha szerencséd van akkor drágábban találsz GL28-at. Az utóbbi lehet, hogy elbírja ebben a méretben, szerintem érdemes lenne kiszámolnod. A faszerkezetek statikájáról sok szép könyv van a neten pdf-ben.
Illetve a másik. Lehet, hogy csak a rajz csal de ha jól látom előrefelé lejt a tető. Én biztos, hogy hátrafelé lejtetném.
Sose építettem zöldtetőt, de nagyon tetszik maga az ötlet és biztos ezt akarom megvalósítani.
Valami spéci bithumenes erősített lemezt láttam hozzá, illetve egy baromi részletesen taglaló oldalon olvastam, hogy ha 5% fölötti a dőlés, akkor nem kell drain réteg alá, csak megfelelő szigetelés.
Ha a szarufa rendes borítást kap, nem hinném hogy megsüllyedne.
De mindenképp utánajárok a hivatalos rétegrendnek és terhelhetőségnek.
(lábjegyzetként két eset. Egyik egy télikert, aminél az Ügyfél nem tudta megvárni, hogy mi húzzuk fel a szerkezetet, hát jött az ács haverja aki amúgy asztalos és úgy alul méretezett mindent, azóta is azt bánom, hogy nem mondtam az Ügyfélnek, ezt most mi visszabontjuk és kap egy rendeset... Szóval itt a keresztkerendára rá se mernék lépni, a 2milliós tólóajtónál is kihagytak 10cm helyett a keret és gerenda között, hogy télen a hó miatt meg ne nyomja a drága ablakot... // Második eset magamnál. Építettem ideiglenes teraszt magamnak, pár évre amíg bővítem a házat, tehát bontva lesz hamarosan... itt 10x10-es szarufák futnak, azok is elég távol cserébe nagy fesztávon, pluszba még basic faárú volt sz*rrá is repedt azóta... Mindennek ellenére minden további gond nélkül bírja a havat, ha mászkálok rajta meg minden... de hosszútávra biztos nem építenék ilyen gyengére.)
Szigetelés kívülről befelé nálam: vízvető lambéria, páraáteresztő fólia, kőzetgyapot, párazáró, belső lambéria burkolat. Ennél kintebb faháznál nem tudom tenni.
Jó cucc ez a dado, tényleg. 4 méter korlátkapaszkodónak való vörösfenyő stafniba vágtam vele 21,5 mm széles nútot, pillanatok alatt kész lett. Ezt bármilyen más módon sokkal macerásabb lett volna megcsinálni, szóval köszi Stolaz, hogy felnyitottad a szemem :)
---Kanadában, Alaszkában divat a zöld-tető a log cabin-okon, mert jó hőszigetelő! Igaz ott boronából építik az ilyen tetőt, tudod egymás mellé szorosan rakott fagerendák!
"Belül 15cm gyapottal lenne szigetelve minden fal."
Legalább 30cm-es vizes hóval számolj, de olyan 20cm magas vízoszlop súlyával lehet egyszerűbb lenne. Ferde tetőről ugye leesik és nem is egyenletes vastagságú, míg nálad fullba kapja és ott is marad, mert alulról se fogja semmi lemelegíteni. Egy kis ónos eső, egy kis esős hó, megint ón, hó, leszedni nem fogod.
a rétegrendre van valami bevált recepted? nekem ez a nem kell lejtés dolog nagyon bűzlik.
ha egy picit is megsüllyed valahol, akkor ott tó keletkezik. és nincs az a vízszigetelés, ami azt tartósan nem engedi át. ha egy pici átjut, akkor meg alatta a szerkezetnek annyi.
nekem mindenféle kiszellőztetett rések jutnak eszembe, meg drénlemezek, szivárgólemezek, amik kivezetik ami netán átjutott.
a súlyt meg nagyon meg kell számolni. nedves talaj, növények, hó. simán párszáz kg/m2
Műhelyt tervezek magamnak. Van egy könyvem sufniépítésről, húztam már ilyesmiket, de pár dologra nem találok választ.
Az első és legfontosabb a megfelelő keresztmetszetek. BSH anyagból csinálnám és zöldtető lenne rajta 3 fokos dőlésszöggel (ennél már nem kell vízelvezető réteg a növényeknek). A 4 pillér 15x15, a köztes tartó oszlopok 5x15, a keresztgerenda 10x15, a szarufák 5x15, a talpgerenda 5x15cm. A tartó oszlopok között 80-90cm táv van, a szarufák között 50cm. A szarufára 22-es osb menne, arra pedig a szigetelések.
A bal szélén lenne egy pergola, mivel egy nagy fűzfa van fölötte és erre kötözném rá az ágait, így nem lógnának le de mégis szinte tömör zöldfelületet kapnék.
Tehát ez elbírhatja a zöldtetőt? ~5-10cm talaj kerül rá, agyaggolyókkal dúsítva, réti jellegű növényekkel.
A fűtés/hűtés klímáról menne. Az összes ablak közel északi tájolású, így nem süt be rajta a nap.
Belül 15cm gyapottal lenne szigetelve minden fal.
10cm-es vasalt lemezalapra menne, a pillérek alatt plusz erősítéssel és mélyítéssel.
Az ablakok tokját én csinálnám, 2 vagy 3 rétegű üvegezéssel. Egy sima üvegajtó és egy tolóajtó lenne.
Méretben szerintetek elég lehet? Elrendezésbe, felületek számába?
Ránézésre ez nagyon hasonlít a Makita M3600-ra, aminek szintén 12mm-es a befogása, és adnak hozzá 8 és 6mm-es henger alakú patronokat. Lehet, hogy ezek kompatibilisek a te gépeddel, és beszerezhető pl. Akméban.
A befogó patronba 10 és 6 mm-es befogó gyűrű - tartozék. 8 mm-es nincs benne.A származási helye ismeretlen. (vagy legalább is én nem találtam) A leírás angol nyelvű. Kifogástalanul működik.De a 8 mm-es marókéseket nem tudom használni csak a 12 mm-es fefogó szárút.A patronba illeszthető gyűrű nem kúpos hanem hengeres. Kereskedelmi forgalomban nem kapható, legyártani ezt a kis biszbaszt meg annyiért vállalnák mint az új ára.
Pénzt nem adtam érte de ez a 22-es cspdája. Azon kívül, hogy mosolyogtok rajta ki tud okosat mondani.
Na igen, akár a célnak meg is felelhet, de szerintem ez az Sfs kínálatában is egy olcsó darab. Nem indokolja a 20 ezres felárat amiről írt a mókus... tán beérhetném árengedménnyel is, de inkább valami jobb minőségre hajtottam volna. Stabil legyen, szép legyen, ne gagyi műanyag kupakja legyen, és a többi.Készülök felhívni de nem szeretem az ilyen beszélgetéseket...rá kell hangolódnom.Még az is lehet hogy nem jól láttam, gyenge a videó amit kaptam.
Kikerestem a levelezésünkből, konkrétan ezt írta a megrendelés előtt, indokolván a minőséget és az árat : "....Ahogy írtam a bejárati ajtónál én SFS pántokkal számoltam itt a két csapos 3d pántokkal szemben kb 20000ft ár különbség van mínuszba ezért sok gyártó itt spórol!.."
Erre mit látok? 4 darab cca. ezer forintos két csapos 3d pántot... Felhívom ma, aztán pontosítjuk, de nem szeretem az ilyent. Most majd biztos megpróbál meggyőzni az ellenkezőjéről.
Arról volt szó, hogy az általuk felhasznált SFS ajtópántok kb. 20 rugóval drágábbak mint a szokásos egyszerű pántok. Én gondoltam egy Easy 3D vagy valami ilyesmi pántra minimum, erre ezeket az ezer forintos dolgokat látom a képeken.... Bízom benne hogy nem jól látom, de ha igen akkor vita kerekedik. :-(
Készülnek a fa nyílászáróim.A fa munka szépen is alakul. Úgy általában Roto vasalatokban egyeztünk meg, de a bejárati ajtóba a kópé asztalos 4 darab ilyesmi forma pántot tett bele:
A DeWalt is ilyen (volt). Két megoldás van: valami sokkal kisebb bicikli/motor gumi belsőből vágni borítást a kerékre. Vagy az eredetit ráragasztani, én ezt csináltam. Érdekes, mindig a felsőről jött le.
Abban biztos egyetértünk, hogy olyan nincs hogy tökéletes gép, ami soha nem igényel szervíz(es)t.
Ergo kell szervízháttér. Még a Martinnak is nyilván. Meg hozzáadott szolgáltatás (helyszíni kiszállás? elszállítása a terméknek? azonnali cseredarab a javítás idejére? stb).
Vagy túl sokat ígér a Felder ezen a téren és/vagy alábecsülik a szervízszolgáltatás humán erőforrásigényét. Pl nincs elég ember a telefonos ügyfélszolgálaton. Vagy kiszállásokhoz 20 ember lenne az optimális de csak 10-et alkalmaznak. Csak tippelgetek.
Ugyanaz a probléma másodszor is: 15-20 perc munka után picit melegszik a gép és a keréken lévő gumibandázs elmozdul/leesik, leesik a szalagfárészlap és szétbarmolja a gépet.
Olyan Ryoba van nekem is. Nem mondanám, hogy csapágyasra hajtottam, de vágtam már mindkét felével, és működött. Majdnem olyan jó mint a Tajima, de az azért egy kicsit szárazabb érzés:)
B+ .... Pont egy szalagfűrészről nem gondolná az ember hgy csak úgy hanyatt vágja magát, főleg nem egy ilyen márkánál. Mi (volt) vele a gond, ha nem titok?
Az egyik nagy negatívumként a supportot mondták a másik fórumon is. Inkompetens szervizest küldenek/lassan küldik mert túlterheltek, stb.
Feldernél is attól függ az élmény, hogy mit veszel. Szalagfűrészem teljesen új, két használatból kétszer ment tropára.
Support finoman szólva is gyenge és a guta üt meg, amikor pont valamit időre kellett megcsinálnom és nem azért veszek drága cuccot, hogy a szervízre várjak, szóval most annyira nem állnak nálam jól.
Este kiugrottam a maglódi Bauhausba megnézni a cseresznyés vésőket, elsősorban a fadobozos 6 darabos készletet akartam megnézni (24 ezer forint).
A weblapjukon csak pár Kirschen termék van fenn, ezért kellemesen csalódtam, mert a boltban egy egész szerszámosfal tele van rakva a vésőkkel.
Az a faramuci helyzet állt elő, hogy ha darabonként venném meg a vésőket, akkor picit olcsóbban jönne ki, mint a szet ár (meg nincs is szükségem 6 darab vésőre, de ha ez az álom akkor ez az álom).
Sajnos megint előjött a régi betegségem, időszakos tudatkimaradásom lett és csak akkor eszméltem, amikor visszaadták a pénztárnál a kártyámat és megköszönték a vásárlást.
Megvettem a dobozos vésőkészletet, Stanley ráspolyokat (kerek, félkerek és lapos, közepes durvaságú). Továbbá vettem aranyárba' egy fakalapácsot, faragasztót meg szirszarokat.
ÉS
a legnagyobb meglepetés, hogy vettem két rattannyelű japánfűrészt is (szintén nincs fenn a magyar weblapon), egy 250mm-es ryobát meg egy 240mm-es dozukit. Valami "WISENT Bauhaus Profi" logóval ellátott, Made in Germany saját márka. 5.490,- forint darabja, ami baráti a kinti 25-30 eurós Bauhaus árakhoz képest. Pengét külön nem árulnak hozzá, legalábbis Maglódon, nem tudom hogy ezek a nyelek mennyira kompatibilisek más gyártók pengéivel.
Az anyagi kár jelentős, de az én koromban már inkább szerszámba fektetek, mint italba meg nőbe.
Le lettem szavazva otthon a dézsával, türelemre intettek most egy pár évig vele, de lesz, idő kérdése. Akkor is :D
Csak előjött pár egyéb fontosabb és sürgősebb projekt, mint ágy, szekrény, terasztető, egy szoba komplett átalakítása :D Mindezt még idén, ami vicces lesz.
Abrikter, 500mm széles, két méteres etetőasztallal, spirálfejjel, fordulatszabályzós elektronikával, szerintem van vagy négy-öt mázsa ránézésre is. Meg vagy négy méter hosszú...
Ha már Suzuki/Merci/Bentley, érdekes történet esett meg velem, szerszám témában, kicsit "Mercis téma" :)
Szűk két hónapja ment itt a fadézsa téma, amit egy Felder vidó kapcsán jött elő. Csak a vicc kedvéért berongyoltam a Felder honlapra, elővadásztam az 1000 éves regemet és megnéztem hogyé adnák ha vennék egy Felder CF 741S-t. Jó drágán :D
Nem ez az érdekes, hanem hogy másnap felhívott a Felder területi képviselője, hogy miben segíthet :-O Pedig nem kértem írásos vagy egyéb ajánlatotm, csak bolyongtan kicsit a honlapjukon. Gyorsan lehűtöttem, hogy nem komoly érdeklődő vagyok, nem akarom feltartani .... de mivel péntek du. volt, neki is meg nekem is jó kedvem volt (én épp a kocsma felé sétáltam, hogyne lett volna pozítív a búrám :D) beszélgettünk kicsit a hobbimról, meg mit szól ahhoz hogy egyes fórumokon "ipari hulladéknak" minősítik a Feldert (jótnevetett). Mindegy, vagy egy fél órás beszélgetés közben megkérdeztem tőle, hogy függetlenül attól hogy melyik céget képviseli, van-e ebben a témában "gyémánt kategória". Erre ő azt mondta, hogy ha ők a "Mercedes" akkor a Martin a Bentley. Nekem érdekes infó volt. Pl előtte megemlítettem neki 2 másik ilyen gyártót, amit én ismerek (hallotztam róluk .... Robland, SCM) de a Martinról addig sosem hallottam. Illetve nem tűnt fel a vidókon a nevük :D Annak nem néztem utána, hogy egy cégcsoport-e a Felderrel.
nagyon gyakori, hogy egyszerűen olyan elvárásokat támasztunk az eszközökkel szemben, amiket azoknak soha nem is volt célja teljesíteni.
mondhatnám, hogy szegény ember vízzel főz.
egy 1.0 suzuki nem megy 180al. és nem is túl tágas. de ár-teljesítmény arányban teljesen ok. és még az adriára is el lehet vele menni cuccal, csak kell hozzá kis lelemény. nyilván egy C merci jobb, annyival drágább is.
a lidl merülő fűrész teljesen alkalmas tábla felvágására, és teljesen nem alkalmas laminált bútor gyártására. alkalmassá tehető, csak sok meló, és akkor sem tökéletes. de alkalmi hobbihoz festoolt akkor is csak az vegyen, akinek nincs más amire a pénzét költse. pont mint a merci vs suzuki.
Csatlakoznék Kamelot, Ultima és valszeg sok fórumtárshoz: ezt így általánosítani nem bizttos hogy szabad. Ill szabad, csak ... teccikérteni :)
Nem én vagyok a legnagyob Parkside flottatulaj az országban, de a 2 akkusfúrójuk (egy friss kefementes, meg egy régi kefés 20V-os ütvefúró-csavarozó) nagyon masszívak, erősek és eddig jók is (a régi 20V-oshoz adhattak volna 1.5Ah-nál combosabb aksit, ennyi a "mínusz").
Aztán ott a gépi lombfűrészük: igen, nem sikerült az öntvényasztalt teljesen síkba marni (nem vészes, de középen van pici has), meg a betét az 2mm-rel mélyebben van mint az asztal (ergo kuka, gyorsan lehet hozzá rendeset csinálni), de 29eért használható, főleg hobbicélra. Ha meg ipari szinten hajtja az ember, előbb-utóbb Hegner lesz belőle :)
Van egy PS élezőállomás, nos igen ... elég gyenguszka, nem azon élezem a vésőimet/gyalukéseimet :) Ez egy kevésbé jól sikerült dolog.
Meg van egy akkus deltacsiszoló, 2x2Ahs 12v-os akksival. Tesóm azt mondta hogy nagyon örült neki mikor megvettem és kb rögtön kölcsön is adtam neki: a házfelújításnál remekül tudta az ajtók/ajtófélfák falcainál, szűkebb részeinél használni. Annyi hogy kicsit "hangos". Vettem hozzá csomó csiszolópapírt, azt mondta hogy egész jól bírta, és még nagyon le se dobálta a papírokat.
A Parkside multicsiszoló nekem is kezdi mutatni, hogy füsttel megy :D Ráadásul fél perc használat után már nem gyengén meleg. A tépőzáras talpról a hő miatt lövi le a papírokat, hihetetlenül átforrósodik az egész. Szétszedtem nemrég, tele van zsírral, ennek ellenére viselkedik így.
Ha kiderül indián mivolta akkor lesz meglepetésszerűen Dewalt :d Pláne ha akcióban lesz, alapárban nem veszem meg, úgy drágaszág :D Ráállítom kollégát visítson, ha itt az idő...
Amúgy tök jó gép lenne a parkside, erős, haladós vele a munka, de a füsttel menés azért aggodalomra int :D
Nekem egyetlen ilyen, (azaz kár volt érte pénzt adni) az a fúrószár/véső élező.
Lehet én vagyok hozzá balfék, de nem sikerült vele a gyári leírás szerint használva fúrószárat normálisan megélezni. Vésővel, ollóval nem próbáltam, ollót élezni talán jó lehet.
Akkor én biztos szerencsés vagy igénytelen vagyok mert a 10 feletti darabszámú parkside gépből egyre sem tudnám azt mondani hogy ezt nem kellett volna megvenni,nem érte meg az árát.
A kézi fűrésznél a vágás mélységéig fixen kilóg a tárcsa, a merülőnél, te nyomod ki a fűrésztárcsát vágás közben, így pl. kivághatod vele a mosogató helyét.
Ami, fontosabb nekem, hogy sokkal stabilabb a talpa, ill. a talp és a fűrész kapcsolata.
Abban az a jó, hogy össze lehet csukni és betolni a fal mellé. Nekem az AEG TS 250 mellett ez volt anno az egyik befutó, pont ezért, mert mozgatható, használaton kívül félre lehet rakni.
Tegnap láttam az Aldiban pl. csavarozógépbe jó akksit, max. 20V, nekem is van, amiben kinyiffant, a probléma csak az ára, asszem 14 körül... De hátha valakinek hasznos infó.
"Pacman írtad korábban, hogy a Bosch az csak Bosch sínt szeret"
Öööö, azt a Prohardveres fórumon írta más :) Nem is olyan régen. Vagy én is írtam volna? Én azért nem vagyok nagy sínguru, de lehet h utánaolvastam.
De ugye nem kevered össze a merülőt - amihez gyak mindegyikhez jár sín a kézi körfűrésszel - amihez vagy van gyári sín, vagy nincs, vagy éppen jó a körfűrészhez is az a sín ami jó a merülőhöz .. de ennyire én tényleg nem vagyok benne a sínekben :)
A fenti PH-s hozzászólás is a merülőkre vonatkozott, nem a kézi körfűrészekre, a kérdező onnan indult legalábbis.
Szerintem jó lehet az a Metabo fűrész, de én a helyedben a Hobbit táltal ajánlott Dewalt DW745-öt venném.
Olvass vissza, én vettem egy Bosch GTS 10 XC-t, sajna nem tudtam beállítani rendesen ezért visszaküldtem, és vettem helyette egy Dewalt 7492-őt. Nem vagyok autentikus véleményező a minimál tapasztalatom miatt, de szeretek vele dolgozni, szerintem megérte a pénzt.
Elszívónak én ilyet veszek majd: Metabo SPA 1200
Jelenleg egy Kaercher WD6-ot használok, ami egyelőre megteszi, de hamar megteleki a zsákja, és nehéz üríteni. A nagyobb forgáccsal ezek a száraz-nedves porszívók nem boldogulnak, kellene nekik a 100mm-es elszívócső (a Kaercher meg ugye normál porszívóméret).
Én egyelőre az építkezésből visszamaradt deszkákat, pallókat meg léceket próbálom újrahasznosítani egyszerűbb kreációkkal, szerintem te is valami alap projekte(ke)t tűzz ki célul elsőnek.
Hiába tudom elméletben hogy mit hogy kéne csinálni, a gyakorlatban nagyon nem könnyű, kell a munkatapasztalat.
Gagyi szerszámaim amik működnek és nem bántam meg:
-pici Aldi merülőfűrész, OSB lapok szeleteléséhet padlásburkoláshoz kiváló, nem várok tőle pontosságot.
-Lidl elektromos kézigyalu, teszi a dolgát, pár pallót gyalultam csak vele. Mivel csak 8.5cm a szélesség, ezért kétszer kell végigtolnom a fán, és sosem kapok sík felületet. Látszik a tapasztalatlanság és rutin hiánya, szerintem egy 80ezres géppel is ugyanilyen béna lennék
-Aldi elektromos fúró/behajtó. Olcsó volt, erős, de excenteres. Emiatt fúrni nem lehet vele
-Aldi gérfűrész. 30cm-t tud átvágni, nem túl pontos, nem túl halk. Arra a gyors darabolásra, amire vettem megteszik.
Ezek nem kerültek egy vagyonba, és elvagyok velük. Amikor majd pontosan tudom, hogy melyikből kellene jobb, akkor veszek egy *drágát*, ami pontos és jó.
Videókat én is szoktam nézni, nem keveset. Sokszor látom, hogy gyalulnak és sokszor azt, hogy nem. Ezért mertem belevágni.
A képeken azért látszik, van elég szerszámod :) A kész szék is gyönyörű lett!
Felsőmaróban mindenképpen gondolkodom. Dekopírom van, elég szép éleket vág (tölgy kerítést vágtam vele).
Megnézem a gurulós körfűrészeket, biztosan találok valami megfelelőt. Építgetni, beállításokkal sokat szívni nem szeretnék, inkább minőségi dolgokat vennék (festool azért nem fér bele).
Eddig kihívás volt egy szép kiegyengetett deszka, még a marós megoldással is. Most 3x áttol egyengetőn kész, éle gyalul 2 perc se, kész tökéletes 90 fokban.
Hát nem szörnyű? :D
Ezután csak áttol vastagoló részen oszt csók.
Mekkora kihívástól elestem :D
Remélem nagyon gyorsan letudjuk a teraszt (már jönnek felmérni, de nem a héten állnak neki), ki kell szárítanom alaposan a garázst és kéne vennem a faanyagot. Sajnos nem tudom máshol tárolni, jelenlegi állapotban viszont nagyon gyorsan meghajolna mind :(
Ez az állapot bő 1 hét esőmentes időszak után lett fotózva... Párát szinte harapni lehet lent.
Ismerős helyzet. Készítettem egy előtetőt a bejárat fölé, tök jó lett, de közel egy évig készült. A sufniban nem tudtam mozogni a nagy anyagokkal, így bizonyos fázisokban csak kint lehetett dolgozni, Oda ki kell cuccolni, utána elpakolni, ez nem 5 perc, tehát ha olyankor csak egy-két óra szabadidőm volt (és az sem gyakran), akkor bele se fogtam. Telt-múlt az idő, de végül csak elkészült. Kéne valami hasonló a teraszra is, elméletileg simán megtudnám csinálni azt is, de gyakorlatilag (a fentiekből okulva) esélytelen, azt már elengedtem. Most kinéztünk egy fém pavilont ami egész jól passzol a terasz méreteihez, DE: az összerakás előtt le kell bontani a korlátot, ez vas csövekből áll, rácsavarozott kerítéselemekkel - ez egy-két óra alatt tán meg is lenne. Aztán: A burkoló valami kritikán aluli munkát végzett, tehát legalább a lábak helyén fel kell szedni a burkolatot (alatta sík felület van, utólag már azt mondom, hogy kár volt hozzányúlni, mert csúnya volt ugyan, de sima és stabil). Ha úgy alakul, lehet, hogy inkább felszedem az egészet, az akár napokig is eltarthat.
Aztán már csak egy feladat van: Belóg a terasz fölé egy combvastagságú dió ág, kb. 2-3 méter hosszan, azt előbb szépen el kell távolítani, a lehető legkevesebb járulékos veszteséggel. Úgyhogy még nem is mertem megrendelni a pavilont, mert ha egyszer kihozzák, akkor nincs mese, neki kell állni, mert a doboz ne fog beférni sehova, hogy esetleg évekig várjon a sorára. Úgyhogy most a jó időt várom, meg, hogy a szúnyogok is pusztuljanak, mert addig nem is akarok belevágni amíg nem látom, hogy legalább 3-4 napot egyben rá tudok szánni és azt haladósan tudom tölteni.
Ja, és augusztus elején a gyerekeknél indul az edzőtábor, úgyhogy onnantól a délutánok már ki is estek, szóval még előtte kéne valamit kezdeni.
De, ha ezt nem, akkor a sufni tetején is van mit csinálni, az egyik fele szinte kész, de van egy jól fejlett tériszonyom, ami a hosszú létrával kombinálva elég jól meggátolt a befejezésben. Most rendeltem egy állványt, bízom benne, hogy azon jobban (na jó: kevésbé szarul) fogom érezni magam és ha a terasz lefedése nem is lesz meg idén, de a sufni tetejét végre be tudom fejezni. És mindjárt itt a karácsony...
Én még elején fel is adtam és inkább gyűjtök rendesre.
Nem gyenge pontatlanságot hoz egy vacak minőségű gép.
Nem beszélve a kidobott időről, ahogy írod is :)
Kifejezetten unalmas néha a munka, mert ami eddig hosszú órák voltak (egyengetés tipikusan ilyen), az most pár perc. Sokkal jobban előre össze kell raknom fejbe a lépéseket, mert nincs annyi idő agyalni rajta xd
Azt gondolom ezzel elégedett lennék :) Utánanézek még a lapoknak. Ettől függetlenül csalódott vagyok ezzel a freud lappal kapcsolatban (LUA3). Ki kellene próbálni egy másik gépben.
" jóval olcsóbb de kis utómukával használhatóvá tehető Einhell/Workzone/Scheppach ... "
Kis utómunka? Most állt össze az Aldis ipari hulladék (Scheppach klón) úgy, hogy használható. Van benne vagy 50 munkaóra és rengeteg " jó lesz az valamire " anyag. Alu gépépítő idom, 2mm vastag lemezek, műanyag vezető, perselyek, csavarok, laminált padló... Nem egyszerű a történet. Ja és 10.000 a 250-es Pilana lap, hogy a vágott felületet gyalulni nem, csak kicsit csiszolni kelljen.
Csak kellenek hozzá az inas évek, és az áram hiánya.
Vasárnap éger deszkából csináltam egy borhűtőt. Nagyon élveztem japán fűrésszel levágni a deszkából, kézzel síkba gyalulni. de amikor hosszába 12-szer el kellett vágni, előkerült a körfűrész.
Az első fa gyalum NDK gyártmányú volt, nem került többe 500 Ft-nál. Csak bosszankodtam vele, használhatatlan, vacak, félre dobtam.
A postaláda projekt után néhány évvel újra előkerült, megfentem, beállítottam, kiválóan használható, kezdek ráérezni a kézi szerszámok varázsára.
Ha nem iskolában tanulod, nehéz rájönni a jó beállításra, a fenésre, a gyalu tolására, a síkba gyalulás rejtelmeire. Ha a vastagolót beállítom 50 mm-re akkora lesz a deszka, ez azonnal siker élmény.
Nem tudom ki hol veszi az anyagokat. Amiket én kaptam anno kezdéskor abból semmi se volt jó. Gyalult volt, de olyan ferdék voltak, hogy hihetetlen :D
Ezért inkább elkezdtem összerakni mindent, szép lassan összeállt az a géppark, amivel már azért lehet dolgozni úgy, hogy a kevés időm ne marhasággal menjen el.
Izé, most van marhaság, mert tiszta pára a garázs és nem tok tárolni anyagot, nem ám ajtón és hasonló helyeken jön be, neeeeeeeeeem, tető átázik vagy 10 helyen már :(
Ezért aktuális először a tető terasz fölé, utána lassan az oldalfalak kijavítgatása ahol jön a víz (ami kőműveshiba miatt keletkezett :()
Mindig van más projekt, ami viszi az időm :(
De nincs ember aki megcsinálná a tetőt, már-már azon agyalok, hogy egymagam hogy tudnám ezt kivitelezni, akár egy hét szabi alatt, ami kissé lehetetlennek tűnik, mivel le kell bontani mostani kerítést végig, levágni a felnőtt növényt, mindent elpakolni, valahogy felszedni régi cölöptartókat (ehhez járólapot is fel kell szedni szélről, lehetőleg végig, majd pótolni ezt is), helyére újat, javítani, cölöp bele, rá kereszttartó, házfalra rögzítő pontosan kimérve egyedül, s mehetnek a deszkák élre állítva, jó eséllyel polikarbonát felszerelni (vagy zsindely, de azt annyira nem erőltetnénk mert kéne fény a házba is). No ez leírva se kevés, pláne nem egyedül egy hét alatt :D
Igazat kell, hogy adjak neked. Csak amikor választani kell, hogy gépet veszel vagy anyagot - mert úgy adja az eklézsia, akkor bekövetkezhet az a pont, melynél... Á, inkább hagyjuk is. :) Mindennek megvan a maga helye és ideje.
Alapvetően én a másik oldalról közelítettem meg a problémát. Azaz miféleképpen lehet egy ajtót vagy ablakot egy bicskával (átvitt értelemben értendő) és egy marék csiszolóvászonnal elkészíteni. Te lépéselőnyben vagy, mert neked megmaradnak a gépeid. Én is lépéselőnyben vagyok, mert nekem mindezen apparát elfér a kabátom mellényzsebében... Mindennek van előnye és hátránya is. Géppel gyorsabb(?), kézzel halkabb - csak fárasztóbb. Helyigény? Energiaellátás? Mind olyan kérdés, amire konkrétumok nélkül nehéz válaszolni. :)
Pl.: rövid deszkákat körülményes kézi fűrésszel vagdosni, nosza beépítem az asztalba, de jó! Nútot kéne marni az ajtóba, de ez kézi maróval nehéz, nosza annak is kell az asztal, hurrá kész a filungos ajtó. Jaj, csak szőrös deszkám van a láda oldalához, kell egy gyalu,.... és így tovább. Tényleg fél évig tartott a postaláda, minden részfeladat megoldásához szükségem volt egy megfelelő eszközre, amit beszereztem.
Ha megfigyeled, egyféle szerszámot nem nagyon használt: Gyalut. Semmilyet. Szóval gyalult anyagot aprított, vágott, darabolt, csiszolt, körbemart ezzel-azzal. (vagy korábban gyalulta meg az anyagot :D)
Anno megmutattam kolleganőmnek, megtetszett neki, megcsináltatta velem. Itt írtam róla. Én szélezetlen/gyalulatlan anyagból, tölgyből dolgoztam, nagyjából akkor már megvoltak az ehhez szükséges szerszámok.
Azért jó ilyen videókat nézni, mert pont lehet látni hogy kb milyen szerszámokat használ, és ami a legfontosabb: mi az amit te tudnál mással helyettesíteni. Akár csak időszakosan is. A sablonos körbemarást asztalba épített felsőmaró nélkül arra nincs 5letem, (illetve de, de hány életed van?) de a durva körbevágását a 4 lábnak a 2 sablonhoz: akár dekopírfűrésszel is, nem kell hozzá nagyobb szalagfűrész (bár azzal "jobb"). És dekopírfűrész nem olyan nagy beruházás de főleg: egy fiókban is elfér és ez neked most szempont. Az élek lekerekítésére sincs sok ötletem maró nélkül (ja de: kézzel köerbecsiszolhatod a rengeteg ülő- és háttámlaanyagot, de azt csinálja kézzel .... aki akarja :D). De ha pl nincs dugófúród hát lehet venni barkácsáruházban kész rudakat, azt felaprítod, azzal "dugózol". Stb.
Én ha mindenáron gépben gondolkodnék, és (leginkább) fával való munkára készülnék, és a gyalu most nem fér bele anyagiakban/helyben, akkor egy kisebb "jobsite" típusú asztali fűrészben gondolkodnék. Gurulós állványon, gyorsan elpakolható mondjuk egy munkaasztal alá. (olyan van, befér a garázsba?). Az asztali fűrész az mindig "kell". Hobbit_G már javasolt fűrészt (DeWalt DW 745), én is csatlakozok a saját tapasztalatommal?: (Bosch GTS 10 XC), másoknak van Metabo, van jóval olcsóbb de kis utómukával használhatóvá tehető Einhell/Workzone/Scheppach ... nagyjából te tudod mennyit szánnál rá.
És igen, akkor szélezett, előgyalult anyagból dolgoznék amíg nincs helyem egy kombigyalura. pl.
Ja, és ha fa akkor felületkezelás: csiszolás. Lehet kézzel, lehet géppel. Ezzel hogy állsz? Gépben (pl excentercsiszoló) sokan dicsérik Metabo, Makita gépeket, nekem egy Bosch szaladgál már több mint 3 éve a felületen.
És ha csiszolás: elszívás. Hogy állsz azzal? A porérzékenyéggel? (ha kis garázsban kell dolgoznod, nem mindegy mi repül és mi nem a levegőben, főleg a tüdődnek). Van aki úgy csiszol hogy a csiszoló kis zacsija, esetleg pormaszk, és gyakran üríti. De ... elszívva nemcsak magadat, de a papírt, a csiszoló csapágyazását is kíméled. Nem utolsósorban kevesebb por marad a csiszoló és a faanyag között, szebb a felület is. Én 4-5 éve egy ilyen porszívót nyúzok. Eleinte csak a saját szűrőjét tisztogattam, elég gyakran. Aztán meguntam és kapott egy ciklonos leválasztót, meg fahordót. De ez megintcsak helyet követel magának, bár könnyen elrakható. El kő' dönteni befér-e.
Ezé' nem egyszerű :-)
Olyan mint a DSLR fényképezés. Megveszed a vázat, és az idők folyamán rájössz hogy majdhogynem a legolcsóbb komponenst vetted meg ...
Közben kézi fűrész beépítése asztalba, maró szintén, sőt gyalu is, munkapad, bakok, gépasztalok, ( mert mégiscsak jobb az asztali fűrész, kell a vastagoló/egyengető, állvány a szorítóknak, és még számtalan apróság.
De nem kellett megvennem sok ezer forintért a postaládát, maradék anyagokból, magam csináltam! :)))
Szerintem akkor kezd kicsiben. A keresztvágáshoz elég egy 'japán' fűrész is (a hosszvágáshoz is, de egy 'kissé' fárasztó). A lekerekítéskehez, meg ilyenekhez elég egy játék marógép (lehetőleg ne lötyögjön semmije se), vagy profilgyalu (ez utóbbi esetben na hallgass rám, mert nem egyszerű dolog), vagy egy marokgyalu és sok csiszolás. Ha szélezetlen anyag áll rendelkezésedre, akkor izé... Szóval ez utóbbi esetben nem úszod meg a nagyobb beruházásokat. De menet közben rá fogsz jönni arra, hogy mi kell mééég, mééég...
A szélezett gyalul anyag az nem a jól előkészített, hanem az alap annak akinek nincs egyengető, és vastagoló gyalugépe.
Két deszkát egymás mellé illeszteni soha sem fogsz 100 százalékos biztonsággal, úgy hogy sose legyen köztük lépcső. Főleg mivel a kapott gyalult anyagod vastagsága is erősen kétséges, hogy egyforma vagy megfelelő lesz. Igen, csiszolhatod is, de azt szintén nehéz síkra/egyenesre csinálni, vagy nagyon nagy csiszológép kell hozzá. És iszonyatos mennyiségű port termel egy ilyen művelet.
Tudom, így drágább az anyag, de akár szélezve és gyalulva hozom el a fatelepről, vagy elviszem egy műhelybe, ahol ezt megteszik helyettem, amíg nincs hozzá gépem.
Azt én nem tudhatom, hogy mire gondol a költő, de még erősen a kezdetek idején hoztam el fatelepről hosszra vágott és méretre gyalult anyagot. Akkor tényleg csak a csapolásokat kellett kifaragni és összerakni az eredményt. Efféle anyagból dolgozáshoz tényleg nem kell sok szerszám.
Később persze rájöttem, hogy hosszabb távon mennyivel jobb válogatni a szőrös deszkák és gerendák között, aztán azokat olyanra és akkorára alakítani amilyenre szeretném (vagy ahogyan sikerül).
Fél év/postaláda? És még én panaszkodom időhiányra. :) Tavaly szeptember óta vagyok kocsibeálló projektben, mondjuk már nincs sok hátra, de még nincs tető alatt... Mentségemre legyen mondva, van munkahelyem, mellékállásom, meg 3 gyermekem :)
De valóban ez a helyes hozzáállás szerintem is, hogy el kell kezdeni ügyködni, az emberfia érezni fogja a hiányát a megfelelő eszköznek az adott művelethez.
Ez csak rosszabb lesz idővel :) Annyira munkája/embere válogatja ki mivel, mit csinál.
Gyakorlati példa tőlem:
80%-os állapotban van a kocsibeállóm. Az összes illesztést/darabolást kézi fűrésszel csináltam meg, mert egyrészt nincsenek célgépeim ehhez a fajta munkához, másrészt ezért az egy alkalomért nem akartam pénzt beleinvesztálni, elég sok az anyagköltség is...
Ács ismerős ezt a kérdést láncfűrésszel oldja meg, mondjuk az lenne itthon, de én féltem azzal nekiesni.
Egy kollégám szintén hasonlón ügyködik, ő kézi körfűrésszel oldotta meg a nagyját. Ugyanaz a munka, 3 ember, 3 féle eszköz :) Mindketten 100%-osan elzárkóznak a kézi fűrészeléstől ennél a munkánál, szerintük az ördögtől való dolog, én kifelyezetten élveztem :)
Mert ha nyers fában gondolkozol, akkor kell némi hely a gatterolt cuccnak is - pár évig. Ha ezt tetézendőleg te akarod összemetélni a fatörzseket, akkor nem árt egy komolyabb (nagyon masszív) szalagfűrész sem.
Ha a szárítást kihagyjuk a lépcsőből, s csak szélezetlen faanyaggal kezdesz ki, akkor nem árt egy gyalugép sem, illetve olyan eszköz, amivel a felesleget le tudod metélni. Ez utóbbi lehet kézi hajtány, szalagfűrész, esetleg asztali körfűrész. Mellé kell még számolni az egyengető és a vastagoló gyalulást is. Mind megoldható kézi eszközökkel, de ezt te is nagyon meg fogod bánni. :D
Ezen kívül még fog kelleni szorító. Sok. Ha azt hiszi az emberfia, hogy negyven már elég, akkor jön rá hogy nagyon nem elég...
A marógépet meg lehetetlen megválasztani - szerintem. A kisebb munkákra (lekerekítés, stb) egy kicsiny súlyú és teljesítményű darab való. Plattoláshoz meg egy böszme nagy állat, maróasztallal, tizenkettes szár befogadására alkalmasan.
De visszakanyarodva a témához, sokat segítene a topicklakóknak és neked is az, hogy ha kiderülne az, hogy milyen alapanyagból és mit szeretnél készíteni.
Mindenesetre az elektromos kézi gyalu kezdő kézben csak arra jó, hogy nagyobb egyenetlenségeket eltüntess vele, egyenest és síkot jó eséllyel nem tudsz majd produkálni.
Igen. Akkor már inkább valódi kézi gyalut vegyél, fémtestűt. Fárasztóbb vele a munka de nem rontod el olyan könnyen. És annál nagyobb méreg kevés van amikor egy majdnem kész darabot újra kell kezdened mert belegyalultál. Az anyag kérdéséről nem is szólva.
Egy négyes és egy hatos méretűvel plusz egy blokkgyaluval már egész jól el lehet lenni.
Most is vágyom asztalba épített maróra, meg egyengetőre és vastagolóra is :)
Sajnos a helyi adottságaim ezt nem teszik lehetővé egyelőre.
Kicsit féltem, hogy hasonló válaszokat fogok kapni, de valahol reménykedtem, hogy nem kell minden gépet azonnal beszereznem, van időm gyakorolni és játszani mielőtt műhelybe költözöm.
Ha vennék egy elektromos kézi gyalut azzal sokat szenvednék?
széket nem tudsz előre gyalult deszkából csinálni. ha tömörfával akarsz dolgozni, akkor szinte elkerülhetetlen egy gyalugép, és egy asztalba épített maróra is vágyni fogsz.
a fűrészre van két iskola: nagyon sokan elvannak egy kis-közepes szalagfűrésszel, és egy gyalugéppel. Pl Árvai Zoli. A másik iskola az az asztali körfűrész, és ha kellően előkészített anyagot veszel, akkor a gyalugép kicsit halasztható.
Ez volt a kérdés, hogy szükséges e azonnal asztali körfűrész, vagy meg tudom oldani (helyhiány miatt) kisebb gépekkel az indulást. Ezek szerint te azt javaslod, hogy legyen asztali körfűrész is.
Köszönöm, nézelődök.
Ha vennék kézi körfűrészt, akkor inkább a merülő irányába indulnék sínnel.
Dekopírom és apró gépeim vannak.
Excenterből nekem is metabo a kiszemelt.
Gyalu és vastagoló, majd ha lesz hol tárolni őket.
Makita rt0700 élmarót használom én is kb mindenre, ilyen árban nincs jobb. Nem tökéletes, de szépen használható, nekem most asztalba van berakva
Sima kézi körfűrész, odateszel mellé egy zártszelvényt oszt csók, eleinte elég lesz, nem olyan gyors, mint merülő vagy sínes fűrész, de használható. Gérvágó helyett ezt is tudod használni kis vezetővel
Dekopír nem baj ha van, de nem lesz túl sokat használva.
fúrógép vagy akkus fúró-csavarozó.
metabo excenter nekem bevált
Indulásnak ennyi elég.
Kézi körfűrész lehet eladó lesz, amim volt (dw62), fórumtárs nemigen jelentkezett érte, akinek el volt téve :(
dw745-ből új beszerzésében tudok segíteni privátban, forgalmazzuk őket
Ha meg belejöttél jöhetnek a többiek is, kombigyalu vagy vastagoló :D