Érdekes okfejtés. A Főtáv kifogja számlázni a fűtési díjat (Hődíj + készenléti díj) mivel arról nincs tudomása, hogy a fűtés nem működik.
Ha így jobban tetszik, akkor a HŐÉRT fizet, amit a radiátora lead. Itt ugye az a speciális eset forog fenn, hohy a HŐT nem adja le a radiátor.
Idézek a FŐTÁV Műszaki hibabejelentéséből:
"Társaságunk felé történő műszaki hibabejelentésével elfogadja, hogy amennyiben az Önök közössége nem kötött társaságunkkal Átalánydíjas Üzemeltetést Támogató Szerződést, és amennyiben az Ön által igényelt kiszállás során megállapítást nyer, hogy a bejelentett hiba a lakó, vagy egyéb tulajdonosi közösség, vagy intézmény tulajdonában és kezelésében lévő hálózati elemekre vezethető vissza, vagy a hibakivizsgálás során megállapításra kerül, hogy nem áll fenn a bejelentett hibajelenség, úgy a FŐTÁV Zrt. 10.400,- Ft +Áfa (27%), azaz összesen bruttó 13.208.- Ft fizetendő kiszállási díjat számláz ki az Ön részére utólag, amely magában foglalja a kis anyagköltségű hibaelhárítást is."
"Mikor nem kell kiszállási díjat fizetni?
Amennyiben a meghibásodás az épület hőközpontjában keletkezett,
amennyiben a hiba az épület központi légtelenítő rendszerében keletkezett, ill. a hiba központi légtelenítéssel elhárítható,
amennyiben a hiba a tágulási tartályban jelentkezett."
Vagyis az eddig megismert problémából, nekem nem az jön le, hogy Zoli miatt nincs fűtés. Ha pedig megállapítják, hogy a lakóközösség miatt áll fenn a hiba, akkor még mindig tovább küldheti a javítási számlát a lakóközösségnek. mivel az elhárítása is őket illette volna.
Persze ma már tudom, hogy felesleges volt a radiátorokat termoszeleppel szereltetni. Úgy érzem, hogy semmi okom nincs termofejeket rászerelni (és használni).58 m2-es házikómban minden helyiség egybe van nyitva (WC nem:-). És persze van egy szobatermosztát.
Tehát úgy érzed, hogy nem fog szétroppanni a védőkupak, ha becsavarom (és be fogja-e nyomni a termoszelep rúdját?)?
OFF
De akkor (2003), amikor a házam épült, a fűtés volt az egyetlen dolog, amihez semmit nem értettem. Betonoztam, falat raktam, tetőt zsindelyeztem, felszereltem a csatornákat, bevillanyoztam a házat (szakmám), felépítettem a szennyvízhálózatot, felszereltem a szanitereket, csempéztem, burkoltam, beállítottam 8 db ajtót (tokot), redőnyöket, szunyoghálókat felszereltem...
Miért ne vehetnél,ami most rajta van az csak egy ideiglenes takaró műanyag,igaz lehet vele kezelni a szelepet,de elszoktuk dobni és termofejet teszünk ezekre a szelepekre. Ha már egyszer termoszelepet vesz valaki,nem igazán értem miért nem vesz rá termofejet. De talán lesz occó kínai. :-)
Igaz amit írsz,de ha kérdez valaki mi csak válaszolunk és tippet adunk,írhatnám azt is itt minden kérdésre ,hogy hívjon mindenki szerelőt. Aki érez magában egy kis tehetséget és van egy kis érzéke, nélkülünk is nekikezd, de lehet hogy eláztatja a szomszédot.
közben nekiálltam, és józan paraszti ész mentén pont így csináltam :-).
Viszont szerintem a fürdőszobai radiátor rosszul van bekötve úgy eredendően:
ez egy "álló" törülközőszárítós darab.
A két felső csonkjára van kötve a két cső, ami még kb fél métert megy föl a vízszintes részig.
Viszont így a légtelenítője a bal alsó csonkon van, ott sose fog lefújni.
meg nem tudom, a levegősséggel függ-e össze, vagy áramlási gond, de így az alsó 2/3-a tök hideg. Nem az alsó csonkra kellett volna kötni az elfolyó csövet?
Ma már (szinte) pontosan tudom, hogy mit látok a képen (hála nektek, meg a Googlenak).
Kérdés: az a kis fehér műanyag félgömb képes-e betekerés közben elzárni a termoszelepet, vagy a kezemben fog széttörni a műanyag? Ha jól keresgélek, létezik valami kézikerék, netán olyat kellene szereznem?
Ja és Morgen tanácsára már megvettem azt a légtelenítő csavart, amivel ezt a Herz TS-90 szelepet majd "kezelni" fogom (ami felfelé áll, az a légtelenítő - ha valaki még nem tudná, akárcsak én öt napja:-) )
Megértem azt aki nekikezd alap dolgoknak önmaga, lassan kérvényt kell benyújtani 14 példányban (tisztelet a kivételnek és a jelen lévőknek) a szakembereknek, hogy megnézzenek ezt-azt... pláne ha nem komplett kivitelezés. Egyébként informatikusként akár jobb érzéke is lehet a műszaki dolgokhoz mint egy szakácsnak vagy egy történelem tanárnak, persze őket is lehet "prejudikálni", előítéletekkel illetni.
azt mondta informatikus , nem biztos ,hogy biztatni kellene a hollandinal valo legtelenitesre, ugrott mar be lakasba par 100 liter viz mert meglazitotta a hollandit nem jott a viz ezert szejjelebb tekerte, ez addig ment amig a hollandi lejott a szeleprol ' es ezek utan mar szetugrott . dolt a viz , a hollandit meg nem tudta visszakapatni.
hehe:-) :-) :-) :-) :-)
amit regebben 25 30 ember csinalt most. 2 csinalja , mikor lenneidejuk elcseszni ?????
valaki radiatort cserelt es nem legtelenitette ki a strangot , vagy elzarva hagyta .
ez azert nem igy van, a szolgaltato HŐT szolgaltat , a rendszeredet neked kell fogado kepes allapotban tartani ,( erre szoktuk peldanak mondani , hogy az aramszolgaltato sem jon ki villanykortet cserelni )
es feltetelezem nem csak "nalunk " van igy.
annak idejen amikor a "karbantartasi munkakat" (ugy 2000evben ) megszuntettek el lett kuldve sok ember es alltalanos oromok volta a felhasznalokon mert olcsobb lett vagy nem emelkedett a tavfutes ara , be ennek fejeben a tulajdonosoknak kellene gondoskodni a javitasokrol, vagy a tarsashaz szerzodik olyan ceggel/maganvalalkozoval aki valalja ,hogy rovid idon belul felvonul es hozzakezd a hibaelharitashoz .
de ezek bennevannak a szolgaltatasi szerzodesben.
Elméletileg el kell hogy álljon,legalábbis a régi szelepek nem nagyon csöpögnek ,folynak. Lehet hogy levegős a radiátor azért nem fűt. Ha a függőleges cső meleg akkor nem a strangal van a probléma. Tedd vissza a termofejet,zárd el teljesen és ha van szerszámod a szelep hollanderén próbálj meg légteleníteni. Ha nem melegszik a radiátor,akkor alul zárd el a szelepet vagy golyóscsapot,és nyisd ki a radiátorszelepet,lehet hogy be van ragadva egy kis levegő.
Neked és mindenkinek köszönöm a hétvégi segítséget!
Még a feltöltés/légtelenítésről had kérjek segítséget tőletek!
Panellakás, távhővel, egyedi mérős, a fűtőtestek alsó csövének a végén van egy digitális mérő a fő elzáró szelep után, a másik csőből egy szonda megy át, ott is van elzáró. Melyiket nyissam meg előbb, "alulról" teljen meg vízzel? előbb töltsem, utánna nyitogassam a légtelenítőket? Igazából a mérőt féltem, drága cuccnak néz ki :-).
Ez elég sokat jelent. A hiba nagy valószinüséggel nem náld van, hanem a távfűtök a ludasok. Azért nem veszett kárba amit eddig csináltál, mert ha ők meggyógyítják a strangot (vagy levegős, vagy el van dugulva), akkor menni fog a fűtés. Ezt minden szezon előtt csináld meg. Ne hagyd magad rémisztgetni (10400 Ft), hanem mond határozottan, hogy te a fűtésért fizetsz és nem a két szép szeműkért. Tehát jöjjenek azonnal!
Köszi,ezeket meg csináltam már,de semmi változás,az nem tudom jelent-e valamit hogy abból a két függöleges csőből a radiátor felé eső langyos,a fal felé eső hideg,és ami megy a radiátorba azis csak az elején langyos.A másik két szobában ezek melegek.
Nyugodtan csavard vissza. Egy kombináltfogóval fogd meg a pöcköt és forgasd jobbra- balra, majd a fogóval nyomd be teljesen és nézd meg, hogy jön ki. Ezt egy párszor csináld végig, ha ezután se fűt a radiátor, akkor ott máshol van a hiba. Akkor marad a FŐTÁV, de az lehet, hogy fizetős lesz.
Szia,elkezdtem kitekerni,kb 2 liter víz kijött de még mindig spiccel mint az örültek,ha teljesen kicsavarom akkor vissza esik a nyomás,és lassan folyik vagy valamivel próbáljam betömni addig?
Ez egy újabb remek példa arra,hogy soha nem szabad ötrétegű csövet használni főleg press idommal vegyes tüzelésű rendszerhez még akkor sem ha van benne visszahűtő rendszer mert az is mire elindul addig az előremenőnél már biztosan szétmegy valami. Szerintem cseréltesd ki rézcsőre az egészet mert ez sosem lesz megbízható mivel a szünetmentes táp mindíg pont akkor szokta feladni amikor szükség volna rá. A másik amit még érdemes lenne megfontolnod,hogy a kazán előremenőjén az első szerelvény mindíg a biztonsági szelep legyen, vastag csővel kivezetve a lakásból.