Keresés

Részletes keresés

kicsizsiraf Creative Commons License 2005.05.20 0 0 346
lemaradt a link:
kicsizsiraf Creative Commons License 2005.05.20 0 0 345
Én is nagyon szeretem a gayatrit, de Sai Baba előadásában még nem hallottam... eddig. Az előbb megtaláltam a neten: egészen más, mint ahogyan én eddig hallottam!
Előzmény: Törölt nick (343)
kicsizsiraf Creative Commons License 2005.05.20 0 0 344
Kedves Fóka,
nem tudom kit rémítettél meg ezzel, de engem nem, az biztos! Írj még ilyeneket, kérlek, mert azzal engem (minket?) is motiválsz! Például most jól eldöntöttem, hogy a jövő héten - ha már úgyis egyedül leszek otthon - rendezek egy rövidke böjtöt. Igaz, hogy ez nem kimondott pránatáplálkozás, de remélhetőleg jó kis megkönnyebbülés lesz, amire már úgyis szüksége van a szervezetemnek. :-)
Előzmény: Törölt nick (343)
Ági0821 Creative Commons License 2005.05.20 0 0 341

Jézusom!!! Ne izgass már! Teljesen beindult a nyálelválasztásom :) Imádom az ilyen kajákat! Most haza is megyek (melóhelyen vagyok éppen), és megtámadom az öszes zöldséget, amit otthon találok.

 

Kíváncsian várom a következő írásodat - de sajna azt már csak később (este fogom tudni olvasni). Az eddigieket is nagyon köszönöm, tényleg teljesen feldobódtam tőlük.

 

Addig is szia/sziasztok! És jó étvágyat :) Szerintem ezek után mindenki rohan valami fincsit enni :)

Előzmény: Törölt nick (340)
Ági0821 Creative Commons License 2005.05.20 0 0 338

Köszi a választ! Hát igen, nem nagyon lehet csak tiszta, harmonikus ételeket enni :( Pedig milyen jó lenne! Én most igyekszem minél több nyerset enni, de hát még így is az ételeim nagy százaléka főzött :( Biztos ettől is vagyok ilyen tunya :( No, de szépen, lassan csak átfordul egyszer a főtt/nyers százalékaránya nálam is.

Ti hogy oldjátok meg azt a kérdést? Leírnátok egy-két napi kajátokat (pl. reggeli, ebéd, vacsora)?

Előzmény: Törölt nick (337)
Ági0821 Creative Commons License 2005.05.20 0 0 336

Lenne egy kérdésem táplálkozással kapcsolatban.

A hagymáról ugye tudjuk, hogy nem túl jó étel, mert nyugtalanná, tesz. Ez csak a nyers hagymára vonatkozik, vagy ha már megfőzöm, páromom stb. akkor is? Hiszen akkor már nem csípős, nem "fűszeres. És mi a helyzet a fokhagymával?

TörökPéter Creative Commons License 2005.05.20 0 0 335
Köszi szépen, bár nem érzem, hogy bármi különlegeset csináltam volna - csak élem az életem :-)
Cicó közben megírta, hol van órám, ha ráérsz, szeretettel várlak!
Péter
Előzmény: Cyd23 (331)
Cicó_ Creative Commons License 2005.05.20 0 0 334

húú ez tényleg jóóó hír :)

 

biztos jó lehet kis csoportban jógázni, bár szerencsére nálunk is elfogadható a létszám az ashtanga órákon

sajnos a hathán néha dugig van a terem :(

 

az ár meg szinte mesébe illő :))

Előzmény: Ági0821 (332)
Cicó_ Creative Commons License 2005.05.20 0 0 333

Sziasztok

 

Cyd23 - ajánlanék neked 1 jógastúdiót,

igaz nem a belvárosban, de könnyű megközelíteni, a 2es metró végállomásától 2 sarokra - Padma jógastúdió - a Bánki Dónát u. 62-ben van

 

1 alkalom 1.300 Ft, de ha bérletet veszel akkor ezer alá jön 1 foglalkozás

ami még nagyon praktikus, hogy a bérlettel szinte minden órára bemehetsz (kismama-babaás jógára külön bérlet van)

 

itt kipróbálhatsz több féle jóga fajtát, ha van kedved akár ma is jöhetsz,

17-től lesz ashtanga jóga, Péter vezetésével - akár már jógázhatsz is :))

 

Előzmény: Cyd23 (331)
Ági0821 Creative Commons License 2005.05.20 0 0 332

Sziasztok, sziasztok, sziasztok :)))))

 

Tökre jó kedvem van'' Végre találtam egy kiscsoportos jógatanfolyamot Pécsett. Imádom az ilyen véletleneket: reggel voltam a természetgyógyászomnál, és csak úgy elpöttyintettem, hogy keresek egy nekemvaló jóga-csoportot. Hát nem kiderült, hogy éppen a szomszédja ilyen kislétszámú csoportokkal foglalkozik :))))))

Jövőhét utáni héten már megyek is. Nagyon várom :)

Ja, és azt még nem is mondtam, hogy alkalmanként 300-500 Ft között kell fizetni, attól függ hetente hány alkalommal megyek.

Cyd23 Creative Commons License 2005.05.20 0 0 331

Bentről a munkahelyemről néztem a honlapot, xp egyébként.

 

megnéztem a régebbi bejegyzésedet, fogadd őszinte gratulációmat az eddigi eredményeiddel kapcsolatban!!! bevallom, hogy ezt típusú jógát, nem ismertem és nem is hallottam róla. meg lehetne nézni, nem is nézni, kipróbálni egy órádat??? Úgy értem hogy bárki betársulhat? :)

 

Cyd

Előzmény: TörökPéter (329)
TörökPéter Creative Commons License 2005.05.19 0 0 330
Etka jógáról nincs személyes tapasztalatom, egy barátom barátja járt rá pár éve és neki tetszett... azt mondták, hogy ez egy nőkre szabott dolog, vagyis olyan gyakorlatokat csinálnak, olyan légkör van, ami különösen nőkre van jó hatással, női problémákon segít. Ennyit hallottam...
Péter
Előzmény: Cyd23 (327)
TörökPéter Creative Commons License 2005.05.19 0 0 329
Hmmm... milyen böngészőt használsz?
Esetleg szólhatnál nekik, ha a mai napra hiányzik egy kis pozitív karma... :-) Biztos hálásak lennének az infóért.

Valóban oktatok, légyszi olvasd el a régebbi bejegyzéseket, ahol kicsit bemutatkoztam (#145, #153).
Tomról elöljáróban annyit, hogy korábban tanítottam nála, aztán megharagudott rám és megszakította a kapcsolatot, szvsz eléggé inkorrekt módon. Személy szerint nincs vele bajom továbbra sem, de én sem akarok vele dolgozni többet. És nyilván rám lehet fogni, hogy elfogult lehetek vele szemben... úgyhogy az alábbiakat csak saját személyes véleményként írom.

Szóval mitől kerülnek Tom órái annyiba? Attól, hogy meg akar élni. Belevágott valamibe, ami nem neki való: sem üzleti tervet nem csinált, sem hivatástudata nincs elég. Nem bírja idegileg, amikor jönnek a havi fix számlák, neki meg nincs annyi bevétele. Ahelyett, hogy hinne és tűrne, illetve kibekkelné, amíg lassan felfut az üzlet, ő inkább árat emel.
Pedig szerintem aki manapság Magyarországon jógastúdiót akar nyitni, annak elsősorban nagy-nagy hitre és kötélidegekre van szüksége! A pénzt azt nem említem, mert az jógásoknak úgysincs ;-)
Másrészt hozzá jórészben angol nyelvterületről érkezők járnak, akik számára ez az ár még mindig olcsó.

Ami Bikramot illeti, ő nagyon vitatott személyiség, amit olvastam róla, azok alapján nagyon el van telve magával... azt hirdeti, hogy ő tanítja az egyetlen valódi jógát.
Valaki ezt úgy fogalmazta meg finoman, hogy Bikram láthatóan teljesen magáévá tette az elvet, miszerint "ha Amerikában vagy, élj úgy mint az amerikaiak" ;-)
Péter
Előzmény: Cyd23 (327)
Cyd23 Creative Commons License 2005.05.19 0 0 328

Etka jóga igen érdekes és szerintem sem sok köze van a jógához. és tényleg elhiszem és láttam hogy milyen fantasztikusan mozog Etka anyó a korához képest, de... valóban nincs köze a jógához. az ő által készített vagy kidolgozott meditáció... hát hagy ne mondjam...

 

azért ahogy láttam Péter írását vannak itt még mellette is igen érdekes "jógik".. :)

 

gondolok Tomra például...

Előzmény: kicsizsiraf (324)
Cyd23 Creative Commons License 2005.05.19 0 0 327

nekem sajnos az egész honlap szét van esve.középen egy sávban jelenik meg valami kis töredék, de ezeket sajna nem.. :( úgyhogy köszke!!!

 

Tehát Tom (hot-yoga) 5 évig jógázott annál a pasinál, és utána kidolgozta az ő kis "saját" jóga rendszerét??? 5 év??? hát komolyan kezd érdekessé válni...

oké én aláírom hogy biztos van jótékony hatása a 37 foknak, de mitől kerül az kétszer annyiba mint bármelyik másik "típusú" jóga??? talán a fűtésszámla??

jó itt már nagyon gonosz voltam:) az is már megint egy más kérdés hogy kiment Amerikába, azért mégis csak bejön valahole ez az Amerika!!! :) majd összeszedte a kis pénzét és 25(!!!???) sportkocsit vett.. hogy vehet egy jógaoktató ennyi kocsit?? nekem nem tiszta az egész, mert ez már egoizmus... szerintem

 

Neked mi a véleményed Etka típusú jógáról???

 

és egy személyes kérdés: honnan tudsz ennyi mindent a jógával kapcsolatban??? esetleg nem oktatsz??? ;)

Előzmény: TörökPéter (326)
TörökPéter Creative Commons License 2005.05.19 0 0 326
Pedig biza ott van, ravasz módon az "Elérhetőség" címszó alatt elrejtve ;-)

------------------------------------
Nyitva tartás:
Hétfő-Péntek: 8-19:00
Szombat: 9-14:00

Címünk: 1061 Bp., Paulay Ede u. 25-27. II./20.
Tel.: 06-1/413-6568, fax: 06-1/413-6567
szurja@vipmail.hu
------------------------------------

Sőt a "Hírek, cikkek" szekcióban még egy térképet is találsz.
Péter
Előzmény: Cyd23 (319)
TörökPéter Creative Commons License 2005.05.19 0 0 325
A "hot yoga" nem amerikai találmány (legalábbis szigorúan véve ;-).
Az eredetijét ugyanis Bikram jógának hívják, az alapító Bikram Choudhury után.
Az illető indiai és elég jó a pedigréje, mert négyéves korában kezdett el jógát tanulni Bishnu Ghosh-tól (Paramahansa Yogananda öccse!). 13 évesen megnyerte az indiai nemzeti jógabajnokságot és három évig veretlen volt. 17 évesen olyan súlyos térdsérülést szenvedett, hogy az orvosok azt mondták neki, sosem fog járni többet. De nem adta fel és tanára segítségével kidolgozott egy terápiás jógagyakorlatot, ami fél év alatt teljesen helyrehozta. Ebből lett a Bikram Jóga.
Jelenleg az USA-ban él és ott kezdte el kiépíteni franchise rendszerben a hálózatát. Legutóbb pedig az kavart fel nagy port, hogy levédette a "Bikram yoga" nevet és a hozzá tartozó ászanasorozatot meg az iskola egyéb jellemzőit. Hivatalosan csak az használhatja a nevet, aki nála tanult és engedélyt kapott erre, jogdíjat fizet neki és aláveti magát rendszeres ellenőrzéseknek, hogy nem módosított-e suttyomban valamit a rendszeren (ezért használja Tom a "hot yoga" nevet, mert amúgy ő Bikramot gyakorolt 5 évig).
Ha még ehhez hozzáteszem, hogy Bikram arról is híres, hogy luxuslakásának garázsában úgy 25 méregdrága sportkocsit gyűjtött össze, akkor asszem adtam nektek témát a csevegésre egy darabig ;->

A Bikram jóga 26 ászanából álló sorozat, amit 32-37 fokra fűtött teremben gyakorolnak és minden pózt kétszer csinálnak meg egymás után. A melegnek van értelme (egy bizonyos határig - azon lehet vitatkozni, hogy meddig). Az astangában is fontos szerepe van a hőnek, de ott a terem nem annyira forró, a hőt belsőleg, a gyakorlásunkkal gerjesztjük a testben. Ez hajlékonnyá teszi a testet, élénkíti a vér- és nyirokkeringést és fellazítja a szövetekben lerakódott anyagcseretermékeket, toxinokat, amik így a keringéssel és az izzadsággal kiürülnek a szervezetből.
Péter
Előzmény: Cyd23 (322)
kicsizsiraf Creative Commons License 2005.05.19 0 0 324
Az jutott még eszembe Etka anyóról, hogy egyszer a Nevető jóga utáni nyomozás révén láttam egy fotót, amin ő állt a kör közepén. Maga a nevető jóga szerintem ideális lenne elkeseredetteknek, és lustiknak, bár semmi konkrétabbat nem sikerült róla kiderítenem, csak azt, hogy az emberkék gurulnak közben a kacagástól. :-)
Előzmény: kicsizsiraf (323)
kicsizsiraf Creative Commons License 2005.05.19 0 0 323
Hahó,
azt nem mertem volna megkockáztatni, hogy amerikai találmány, de ez még jobban alátámasztja, amit gondolok róla. :-)
Különben igazad van, miért ne lehetne kipróbálni más körülmények között is magunkat, de ha lehet, akkor én inkább Indiában tenném ezt :-). Ez mondjuk megint olyan, amiről Péter tudna inkább mesélni, neki vannak tapasztalatai, én meg csak élménybeszámolókra támaszkodhatom, de szerintem nem lehet az indiaihoz hasonló környezetet teremteni pusztán a termosztát felcsavarásával. :-)
Az Etka jógáról igazán nem tudok véleményt alkotni, ismét csak másokra hivatkozhatom, akik szerint Etka anyó rendszere kedves próbálkozás ugyan, de nincs sok köze a jógához.
Előzmény: Cyd23 (322)
Cyd23 Creative Commons License 2005.05.19 0 0 322

Szia Kicsizsiráf!

 

valóban igazad van. én is csodálkoztam ezen a hot-jóga rendszeren, de mivel nagggyon kíváncsi típus vagyok, ezért kíváncsi lettem volna egy órájukra hogy hogyan is néz ki ez 37 fokos Indiai forróságot bemutató jóga... :) egyébként a kitaláló valami amerikai pasi!!! ki gondolta volna???

és a másik érdekesség, hogy pont a fodrásznál ültem, újságok hada volt előttem, kivettem egy shape vagy valamilyen hasonló típusú újságot, és abban találtam meg..

 

szóval hajrá Hot jóga!

 

biztos olvastad, de nekem az Etka jógával kapcsolatban is fentartásaim vannak....

 

 

Előzmény: kicsizsiraf (321)
kicsizsiraf Creative Commons License 2005.05.19 0 0 321
Szia Cyd,
én spec nagy butaságnak tartom ezt a befűtősdit: nem az teszi hitelessé az adott oktatót vagy irányzatot, hogy hány celsiuson csinálja a trikonászanát. Tipikus nyugati hülyeség, egyrészt. Másrészt azért is egyértelmű butaság, mert a mi éghajlatunkon nem 37 fok az alapértelmezett hőmérséklet, még ha vannak is emberkék akik kiválóan tűrik a meleget. Ellenben Indiában (feltételezem) ez kevésbé jelent megpróbáltatást az emberi szervezetnek, egyszerűen arra vannak kalibrálva, míg mi nem. De ha már szóba került, lehet vitatkozni azon is (csak éppen teljesen értelmetlen:-)), hogy mi itt a Kárpát-medencében kulturálisan inkább sámánisztikus gyökerekkel rendelkezünk, s ilyen alapon a jóga teljes rendszere kultúraidegen, akármennyit is mutat a hőmérő. Mondom, ezt is butaságnak tartom.
A hot jóga esetében egyébként leginkább arra gyanakszom, hogy megpróbáltak valami vendégcsalogatót kitalálni: versenyhelyzet van, kérem, nyújtsunk valami újat!
Ki ért velem egyet?
Előzmény: Cyd23 (318)
Cyd23 Creative Commons License 2005.05.19 0 0 320

szia!

 

köszönöm szépen!!!!!!!!!! :)

 

Cyd

Előzmény: PrunusPersica (317)
Cyd23 Creative Commons License 2005.05.19 0 0 319

Szia!

 

megnéztem a honlapokat amiket írtál. köszönöm még egyszer!a www.szurja.hu nagyon szimpatikus, viszont semmi elérhetőséget nem találok, semmi árat.. :(semmit sem;( tudol segíteni?? :)

 

köszi

Előzmény: TörökPéter (309)
Cyd23 Creative Commons License 2005.05.19 0 0 318

Szia!

 

köszönöm szépen a segítségedet!!!

 

2000 Ft-os ár pedig "Hot jóga", VIII. kerület Krúdy Gyula utcában. a honlap: members.chello.hu/amerikanyelv/jogstudio
ok bevallom, hogy nem 2000 Ft pontosan az ár, hanem 1900 Ft.. :) bár szinte ugyanaz. és azért hot jóga, mert ugyan a hatha jóga az alap, de mindezt 37 fokos szobában "művelik", reprodukálva ezzel Indiát, a meleget, és állítólag kezdőknek így könnyebb. kíváncsi lettem volna egy alkalom erejéig. ugyan egy évig már jógáztam(javas jóga), de sajnos megszűnt, azután kipróbáltam az etka-jógát. bevallom őszintén nagyon nagy csalódás volt. és már régóta keresek-keresek, de nem igazán találok. :(

 

mit szólsz a Hot jógához???;)

 

Cyd

Előzmény: TörökPéter (311)
PrunusPersica Creative Commons License 2005.05.19 0 0 317

Kedves Cyd,

a www.joga.hu honlapon található tanfolyamok
megfelelnek az Általad írt igényeknek.

Szép napot: Prunus Persica
Ági0821 Creative Commons License 2005.05.19 0 0 316

Péter: Igen, én is úgy gondolom, hogy a jóga nem (csak) testmozgás. Nagyon fontos, hogy az ember hogy él, mit gondol a világról, a többi emberről stb. Azonban elfogadom azt a mondást: ép testben ép lélek. Szerintem ahhoz, hogy az ember teljes életet éljen, nem törődhet csak a szellemével vagy csak a lelkével, vagy csak a testével. Úgy hiszem, hogy mindhárommal foglalkozni kell. Persze van, akinek az egyikhez van nagyobb affinitása, és van, akinek a másikhoz. Nekem a mozgás megy nehezen. De nem adom fel!

 

Előzmény: TörökPéter (313)
Ági0821 Creative Commons License 2005.05.19 0 0 315

Szia Ibolya!

 

Szerintem a jóga biztosan nem fog ártani. Csak ki kell próbálni, és nem kell abbahagyni. Persze csodákat ne várj tőle - főleg az első időkben.

Lehet, hogy egy kicsit félrefogalmaztam az előzőekben, amiből az jött le, hogy nekem nagyon rossz. Nem olyan vészes a helyzet, csak egy kicsit elvesztettem, amit már egyszer megtaláltam. Szerencsére az emberekben vetett hitem, és az optimista életszemléletem nem tűnt el. Csak tudod, ha az ember egyszer már megtapasztalta a teljes harmóniát, nehéz utána nélküle élni. De úgy gondolom, ha megdolgozom érte, megint elérhetem azt az állapotot.

Kívánom Neked is, hogy mielőbb találj békét magadban!

 

Ági

Előzmény: ibolya83 (307)
ibolya83 Creative Commons License 2005.05.18 0 0 314
Szia Péter!!! Nagyon köszönöm h válaszoltál nekem...már most nagyon sokat segítettél nekem!! Nagyon jó érzéssel tőlt el amikor ilyen pozítív hozzá állást kapok!!Már is sokkal jobb a kedvem:-)))!!!Igen..azt hiszem szembe kell néznem a nehézségekkel...próbálkoztam más módszerrel(pszichológia)...de utána annyira felerősödtek a félelmek hogy inkább megfutamodtam...mert megijedtem!!! Na mind1...erről nekem nehéz beszélni....van egy betegségem ill.remélem hogy csak 1 állapot amiből nagyon szeretnék kigyógyulni!!!Sokan nem értik...de nekem nagyon fontos!!! Tényleg nagyon jó érzés h vannak emberek akikben még él a szeretet!!! Mégegyszer köszönöm h írtál!!!
Előzmény: TörökPéter (310)
TörökPéter Creative Commons License 2005.05.18 0 0 313
És az előző levél ellenpontjaként:
A jóga elsősorban NEM fizikai gyakorlat. A hatha jóga, amit általában mifelénk jóga alatt értenek, csak egy ága az egésznek. Hatha jóga lényegében minden jógafajta, amiben fizikai gyakorlatok (ászanák) vannak. De még a hatha jóga sem csak ebből áll. Emellett vannak erkölcsi / életvezetési szabályok, légzőgyakorlatok (pranajama), meditáció...

Ha csak a fizikai mozdulatokra, pózokra figyelünk, akkor az nem jóga, hanem tornagyakorlat. Az is hasznos, csak keveset használ ki a lehetőségeinkből. Hogy miért kezdjük mégis ezzel általában? Egyrészt, hogy erőssé és egészségessé tegyük a testünket - egy beteg test magának követeli a figyelmet és nem hagy mással foglalkozni. Másrészt mert ez a legtöbbünk számára kellően konkrét és megfogható. A nagylábujját az egészen kezdő jógi is megtalálja, a szívcsakra lokalizálásához elég sok gyakorlás kell (vagy veleszületett adottság). De a lényeg nem a nagylábujjunk, hanem az, hogy megtanuljunk odafigyelni arra, amit éppen csinálunk. Amikor teljesen elmerülünk abban, amivel éppen foglalkozunk, akkor a jóga állapotában vagyunk. Ez a boldogság. A jóga célja az, hogy megtanuljunk tudatosan boldogok lenni, és ebben az állapotban megmaradni. Azaz kellő gyakorlással már nem csak a jógaszőnyegen, hanem az utcán biciklizve, tortasütés közben, vagy a gyerekünk szaros pelenkájának cseréje közben is boldogok tudunk lenni.

Szóval aki úgy érzi, hogy nem fekszik neki a fizikai gyakorlás, ne érezze magát cserbenhagyva! Hiszem, hogy a jógának annyi válfaja és iskolája van, hogy abból mindenki megtalálhatja a neki éppen megfelelőt. És ebből jó csomóban egyáltalán nincsenek fizikai gyakorlatok.
Sajnos nálunk ebből a kavalkádból még csak kevés jelent meg, de ami késik, nem múlik...
Péter
Előzmény: Ági0821 (303)
TörökPéter Creative Commons License 2005.05.18 0 0 312
Ha azt gondolod, hogy a jóga nem lehet izzasztós és dinamikus, akkor az élet még tartogat számodra meglepetéseket ;-)
Péter
Előzmény: librigirl (301)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!