Azért kérdeztem ,mert baj hogy van páraelszívó? ez a konyhában van sütéshez, a Wcnél mivel zárt terű így a szagokat nyomja ki az elszívó. akkor ezek szerint ez okozhat gondot? most lett a lakás felújítva ,kéményseprő volt de mondta minden rendben van.
akkor ezek szerint nem lehetnek ilyen eszközök ahol kandalló van?
Ezek szerint kéményseprő sosem látta, engedély, vagy legalább tervezés, meg egyéb ilyen fölöslegesen drágító baromságok sincsenek.
Minden évben halnak meg rossz fűtési rendszer miatt emberek, sosem értem, hogy a millió figyelmeztetés és haláleset után továbbra is hogyan fordulhat ez elő? Leszarom, nekem ne ugasson valami hülye kéményseprő? Vagy mi?
Az az egyetlen baromi szerencsétek, hogy nem gázos a rendszer, mert már régen az esti színesben lennétek újabb unalmas hír. Előbb érzitek a füstszagot a fafűtés miatt, mint fulladnátok meg. Még álmodból is felébredsz rá. Gáznál az égéstermék szagtalan, észre sem veszed, hogy visszaáramlik, egyszerűen csak pápá a szénmonoxidtól. Bár azt elég nehéz full feketén okosba' megcsinálni.
Szerintem kezdd el olvasgatni ezt a topikot, meg a Cserépkályha, kandalló és egyéb, fűtéssel foglalkozó topikokat. Meg úgy általában keresd a nyitott, zárt égéstér és égési levegő fogalmakat.
Egy olyan problémán van eddig nem fordult elő, hogy szépen ég a kandalló ,egyszer csak olyan mintha megfordulna a huzat irány és lefelé nyomja a füstöt, nem mindig fordul elő, belenéztem a kéménybe nagyon szépen mindenhol nyitott a járat nincs tömődés sehol.
nem tudom az lehet e hogy páraelszívó vagy wcnél a szellőző ventilátort csinál negatív áramlást amitől visszafelé jön a füst?
Régebben már volt szó a villámvédelemről. Ezeket végigolvasva még mindig nem tudom, hogy a lakáson belül végigfutó szerelt fém kéményt a pincében leföldeljem-e vagy ne? Ha leföldelem, akkor az növeli-e villámcsapás valószínűségét (jobban vonzza a villámot)
Esetleg külső villámhárítót célszerű kialakítani? Bár szerintem a villám nem válogat, ha becsap, akkor az eljut a kéményhez is.
új építésű ingatlan esetén azzal a problémával szembesültem, hogy szerintem beázik a cirkó (kondenzációs) kéménye.
A kémény tetőn kívüli része így néz ki:
A cirkó a tető alatt az emeleten van, tehát az egész kémény kb. 2,5 méter.
nagyobb esőzésnél rendesen mintha valami bádog lemezre csöpögne a víz, ha a fülem a cirkó burkolatához teszem, érezni is lehet, ahogy viszi ezt a koppanó hangot a burkolat.
Ezután két-három hétig a cirkó néhány óránként kétszer egymás után pár másodperces "nem kellemes" hangot ad ki, aztán egyszer csak a harmadik hét után (kb.) ez elmúlik.
Egyelőre - sajnos mint laikus - próbálok tájékozódni, hogy ez lehetséges e és a kivitelezőt mivel szólítsam meg, mivel nem egy reprodukálható probléma (amikor esik, amikor épp úgy dönt a cirkó, hogy hallatja ezt a hangot). Egyébként semmiféle hibakódot nem ad, funkcionálisan rendben van a gép, na de ilyen körülmények között meddig?
Én úgy látom a kémény tetején nincs esőtető, csak valamiféle rács (gondolom madarak ellen).
ha a kémény téglái közé bement a vakolatrészbe a korom,nem jon ki sose szerintem, én béleltettem a kéményt, hasonlo a kazán mint a tiéd, a huzatszabályzonál hagyjál vagy 5-7 mm hézagot, mert nekem nem mondták hogy kell. lezárt a kazán a kémény meg bekrátányosodott, de a felso része akkor lett ujrarakva, de még nem volt csak rá 1 évre bélelve, utána levertem a vakolatot a szobába befestettem festékkel, alufoliát ragasztrottam rá, ujravakoltam de most is lehet érzeni a kátrányszagot kicsitt a szobába, lehet már a falat festem alapozoval ujra,és ujrafestem azt,valahol csak utat talál a kátrány, esetleg valakinek erre ötlete?
Be kell építeni a kazán füstcsövébe egy pillangószelepet, azzal meg lehet fogni a hőt. A lényeg, hogy ne hűljön le túlságosan a füst, amikor kilép a nagyvilágba.
Vagy a kazánba kell beépíteni pár füstterelő lemezt, ami lassítva, hosszabb útra kényszeríti a füstöt, ezáltal jobban le fog hűlni, azaz jobban melegíti a kazán vizét.
Mindenkihez irányulna egy kérdésem,de leírom az elejétől az egészet.
Én is hasonló cipőben jártam.
Adott volt egy 5 téglás kémény csúnyán átkátrányosodva.
Fúrni nem akartam így ment bele egy 160-as ovális saválló béléscső ( pont belefért 128x192mm).
A felső 4 méter visszabontottam majd úgy ment bele a béléscső, utána ahogy építettem felfelé a béléscsövet.
Körülötte pedig kőzet gyapot szigetelés.
Úgy ment rá mindig egy 40x40-es oszlop zsalu szépen levakolva stb.
A huzat fényévekkel jobb lett, viszont a bélés cső üzemi hője 400 fok....
Viszont nekem csak a padlás tértől felfelé van szigetelve az a 4 méteres rész.
Alatta maradt a régi kémény test (a pincéből indul a kémény) 2 főfal találkozásánál megy végig így esély sincs bontásra.
Tehát ami rész nincs szigetelve csak bélés cső van az kb 4m utána pedig 4 méter le van szigetelve.
Ugyebár ez a saválló cső jó hővezető, a padláson a régi kéménynek meghagytam egy kormóló nyílását.
Természetesen az új kéményen is magára a béléscsőre kötve is van kormóló, egy lent a pincében egy pedig a padláson.
Ha tüzelés közben ,,benézek,, a régi tégla kémény kormólójába érzem, hogy csak úgy dől ki onnan a meleg, felfelé nem tud elmenni a keletkezet hő mert felfelé már szigetelés van.
Ereszteni nem ereszt a bélés cső, eleve tokos a cső és szépen egymásba csúszik plusz be van kenve hőszigetelő pasztával úgy lett összetolva (1000+fokot bír a paszta) és még saválló szegecsekkel is össze van húzva az egész.
És most jönne a kérdés:
Esetleg az alsó részt a tégla kémény és a benne lévő béléscső között, szigetelhetem perlittel, hogy ne maradjon levegővel teli rész ( a kormólón be tudom szépen önteni) vagy hagyjam a francba az egészet és így is működhet?
Sziasztok! Segítsetek, hogy mit tehetek az alábbi helyzetben:
Adott egy lakás az 1 emeleten az épület jelenleg 5 szintes.A 3. emeletre ráépítettek anno , igy elhúzták a kéményt.A lakásból felmenő kémény Furánflexel bélelve van.
A meglévő 20 éves Vaillant leszerelésre került, felraktak egy Immergas Kondenzációst, de a kémyénbe nem tudják behúzni a kondenzációshoz való csövet.A 8 centis vasgolyó nem nem megy át.
Megoldás lehet-e a kémény marása?Furánl lehet marni?Befér a maró szerszám?
Vagy adjam el a kondenzációst és vegyek egy használt kombit?
Nagymama lakik most melegvíz nélkül, hamarosan fűtés nélkül
Üdv. Olyan kérdésem lenne,hogy évekkel ezelőtt acél csővel bélelve lett a téglakéményem. Most volt egy kis vakolatjavítás a kéményen és akkor vettem észre,hogy a kémény tetejétől kb 2 méterre lévő tisztító nyílás idomja alatti
lefelé menő cső kb 1 cm rel lejjebb van az idom végénél ekkora rés van a két cső között és egy kicsit mozog oldalirányba is a az alsó cső. A tisztító idomtól felfelé rögzített fix a cső. Nem tudom mióta ilyen , de a kazánom rendesen működött eddig jó huzattal égett. Nem tudom,hogy ez normális jelenség vagy sürgősen javítani kell. A válaszokat előre is köszönöm. A kéményem kb 9 méter magas lehet.