Keresés

Részletes keresés

segítökéz Creative Commons License 2016.03.24 0 0 18917

Kedves Tulipán!

 

Utólag vettem észre, hogy rossz helyre adresszáltam a válaszomat.

Ezúton kérek elnézést ezért és azért, amiért a persoonsnummert helytelenül írtam.

Mentségemre szolgáljon, hogy siettem és az, hogy senkit nem akartam félrevezetni a nem korrekt helyesírással.

 

Üdv.

Előzmény: RodeTulp (18916)
RodeTulp Creative Commons License 2016.03.24 0 0 18916

Szia, kedves Segítő Kéz!

Lehet, hogy én értelmezem félre a beírásodat, de ÉN TUDOM, MI A BSN-nummer!:)

Ha az egész mondatomat idézed, akkor ez világos, hogy a Homer által megjelölt link szövegében a regisztrációs nummert próbálom beazonosítani.

"A regisztrációs szám szerintem a BSN (Burger Service Nummer), azaz adószám lehet, amire gondolnak."

 

 

De valóban, igazad van, az általad megnevezett iratokban és helyeken is megtalálható a BSN-nummer.

 

Egy dolgot azonban javítanék (szerintem te is tudod, csak eltévesztetted:)), nem personeelnummer, mert a personeel személyzetet jelent, hanem persoonsnummer (személyi számnak fordíthatjuk valóban), és fiscaalnummerként (adószám) is szokták emlegetni. Mindhárom esetben tehát a BSN-nummerről van szó, azaz burgerservicenummer-ről.

Előzmény: segítökéz (18915)
segítökéz Creative Commons License 2016.03.23 0 0 18915

" a BSN (Burger Service Nummer), azaz adószám lehet"

A BSN = personeelsnummer (személyiszám), ami nem csak a Betegbiztosítókártyán, de a loonstrookon (fizetés papír) is fel van tüntetve, söt a holland útlevében is megtalálható.

Az  adóbevallásnál szintén kötelezö a használata.

Előzmény: 54homer__ (18914)
54homer__ Creative Commons License 2016.03.23 0 0 18914

koszi, gondoltam en hogy regi es nem pontos, de hogy ennyire...

Előzmény: RodeTulp (18913)
RodeTulp Creative Commons License 2016.03.23 0 0 18913

Homer,

ez az oldal rendkívül régi adatokkal dolgozik és homályos a szövege.. 

A legutóbbi adat 2008-as!!!

Azóta férfiak-nők részére egyaránt 67 év a nyugdíjkorhatár, amit fokozatosan vezetnek be, nincs kizárva, hogy tovább emelkedik az átlagéletkor növekedése miatt!

A regisztrációs szám szerintem a BSN (Burger Service Nummer), azaz adószám lehet, amire gondolnak.

Ilyened biztos van, enélkül nem létezhetsz.

Az egészségügyi biztosításod (zorgverzekering) megkötéséhez valóban szükséges a regisztrációs (???) számod,   a jelenlegi BSN. Ezzel azonosítod magad ugyanis mindenhol a holland hivatalokban. Te magad választod, gondolom, meg is választottad, az egészségügyi biztosítás is kötelező mindenki részére. Ha nem, és felszólítás után sem vagy hajlandó, megkötik a részedre, és utána a nyakadba vágják büntetéssel megtoldva. 

 

Elég szomorú, hogy ilyen elavult és zavaros szövegű "ismeretterjesztés" folyik a neten és nem szedik le vagy frissítik fel a rég lejárt tartalmú szövegeket.... A fordítás is eleve gyatra: "regisztrációs" szám....

Az eü.biztosítási kártyát az illető nevére és lakcímére küldik ki, nem a munkavállalóhoz... Ilyen soha nem is volt, én több, mint 20 éve itt vagyok már, azóta legalábbis nem...

 

Előzmény: 54homer__ (18912)
54homer__ Creative Commons License 2016.03.23 0 0 18912


ezt olvastam itt:
http://www.euwork.hu/holland.html

Társadalombiztosítás
Amint a munkavállaló munkába áll, a munkáltató köteles őt a társadalombiztosítási intézményekhez bejelenteni. A munkavállaló nevét bejegyzik a betegbiztosító irodánál, amely bejelenti a nyugdíjbiztosítónál és a munkanélküli biztosító intézményben. A munkavállaló regisztrációs számot kap, amely alapján a társadalombiztosító nyilvántartja a biztosítási időszakokat és a fizetéseket. Ezen időszakok alapján kell a járulékokat befizetni. A nyugdíjbiztosító ezután egy kártyát küld a munkavállalónak, amelyet a munkáltatónak kell átadni. Ha a munkaviszony megszűnik, a biztosítási kártyát a munkáltató visszaadja a munkavállalónak.
A munkavállalónak lehetősége van egészségbiztosítási irodát választani. A regisztráció során orvost, fogorvost és egy gyógyszerészt kell kiválasztania egy megadott címlistáról, majd ezután kapja meg biztosítási kártyáját.
Hollandiában a nyugdíjkorhatár férfiak és nők számára egyaránt 65 év.

 

 

en meg nem kaptam ilyen regisztracios szamot. kartyat.. kezdjek aggodni?

segítökéz Creative Commons License 2016.03.23 0 0 18911

Szia!:-)

 

Ezt sem árt tudni a jó holland-magyar kapcsolatról.

Jó pár éve hasonló filmet mutattak be a T.V.-ben, mint aminek a linkjét itt alantabb megadom.

Azok a magyar gyerekek, kik közben felnötté váltak és itt maradtak Hollandiában mesélték el az idevaló kijutásukat, a nevelöszüléknél talált meleg otthont és beilleszkedésüket az itteni életbe.

Azokat is megszólaltatták, akik viszont hazatértek és hálásan emlegették jótevö nevelöszüleiket.

 

Még érdekességképpen szeretném elmondani a saját esetemet. Volt Magyarországon egy nyugdíjas bácsi ismerösöm, aki szintén ilyen gyerekvonattal került ki Hollandiába, de egy idö után visszatért Magyarországra. Mikor megtudta, hogy ide jövök férjhez, s azt melyik városba, elámultunk mind a ketten, milyen kicsi a világ, ugyanis ö is ott nevelkedett Zeeland városában. Mivel a holland nevelöszüleivel elvesztette a kapcsolatot megkért, megkeresném-e öket. Anyósom segített ebben a tevékenységben, igaz a nevelöszülök akkor már nem éltek, de a gyerekeik igen, akik az ismerös bácsi korosztálya voltak.

Anyósom meghivta öket az esküvönkre, én pedig átadhattam nekik Lajos bácsi cimét, aki hálásan köszönte, mert kapcsolatba léptek ismét egymással.

 

Tehát egy kis olvasmány:

 

http://www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/szulok_nagyszulok/20198/hollandiai_gyermekmento_vonatok_indulasa_1920-tol

Előzmény: RodeTulp (18910)
RodeTulp Creative Commons License 2016.03.23 0 1 18910

Nem, ennyire azért még nem rossz a helyzet!

És hogy kicsit enyhítsem az előző hozzászólásomat, hadd mondjam el, sok hollandnak van jó élménye a magyarokkal kapcsolatban, általában mindenki ismer valamilyen módon egyet:), szeretnek Mo-ra járni, jókat enni, és nem véletlenül lakik Pécs környékén jó 5 ezer holland nyugdíjas...

Előzmény: moqus89 (18909)
moqus89 Creative Commons License 2016.03.23 0 0 18909
Köszi a választ!
Igazad van odakint én is csak egy bevándorló lennék csak én dolgozni mennék ki. Normálisan élni, s nem szeretnék félve lépni az utcára h megkéselnek ha tudják magyar vagyok..
Előzmény: RodeTulp (18903)
BHH Creative Commons License 2016.03.22 0 0 18908

Köszönöm! :) 

Előzmény: RodeTulp (18907)
RodeTulp Creative Commons License 2016.03.22 0 0 18907

Üdv, BHH!

Még utánajártam a dolgoknak, felhívtam a SVB (Sociaal Verzekeringsbank) ügyfélszolgálatát, hogy mennyi ideig tart a megigényelt csal. pótlék Magyarországra. Azt a választ kaptam, hogy sajnos, hónapokig eltarthat, mert egyeztetniük kell a magyar hatóságokkal, adatokat, kifizetést, időpontokat, stb. Mivel a levelezés nem mindig zökkenőmentes a nyelvi problémák miatt, még az átlagnál is tovább tarthat. (Németországgal pl. kiépített vonalakon, gyorsan megy az ügyintézés.)

Azt javasolta, hogy érdeklődjetek, telefonon vagy emailben,  a BSN (Burger Service Nummer) alapján az illetékes megigénylő mindig információt kérhet, hogy hol tart az ügye és mi a megállapított határidő a kifizetésre.

Még csak annyit, hogy ha van ilyen törvényes lehetőség, miért ne élnétek vele! Ezek szerint már előbb is meg lehetett volna igényelni! (Ja, azt is mondta a hölgy, hogy 1 évre visszamenőleg is meg lehet igényelni, "visszább"  nem! Ezt a kérvény beadásakor kellett jelezni!)

Sikeres ügyintézést!

Előzmény: BHH (18906)
BHH Creative Commons License 2016.03.22 0 0 18906

Köszönöm a segítséget!!! Bár a férjem is"bevándorló"....de ő dolgozni ment ki és dolgozik is! Jó munkaerő volt itthon is csak itthon nem fizetik meg sajnos... :( mi sem örülünk,hogy hetekig távol van,de vannak terveink és sajnos itthon ez nem valósulhatna meg csak 5x annyi idő alatt... :( ja és még annyit,hogy pár éve már kint van csak most jutottunk el erre a lépésre.

Előzmény: RodeTulp (18901)
schlumberger Creative Commons License 2016.03.21 0 0 18905

Ja, és persze előbb leinformált Csabi, volt az ismeretségi körünknek közös vetülete. 

Előzmény: schlumberger (18904)
schlumberger Creative Commons License 2016.03.21 0 0 18904

Én is kerestem valakit, aki elvinné karácsonyra a Jézuska Unicum-szállítmányát. Találtam is, a feltétel a csomag azonnali felnyitása volt. Természetesen azonnal felvágtam, hiszen nem volt benne más. Célba is ért a küldemény :-)

A szállítócégek nem vállalták, mert üveg, törékeny. Én kis naív, azt hittem, hogy ha én ki tudtam vinni, akkor ők is.

Előzmény: RodeTulp (18902)
RodeTulp Creative Commons License 2016.03.21 0 0 18903

Fogalmi zavaraid vannak, Mókus!

A migráns jöhet kelet-európából és távolabbról, Ázsiából is, csak te magadat meg akarod különböztetni "ezektől" a migránsoktól, akikkel mostanában van tele a média, szír, afgán, pakisztáni, stb. 

A migránsok megítélése mostanában eléggé vitatott. A politika ráerőlteti a népre a toleranciát, de kitűnik a migráns-menekült táborokat ért inzultusokból (gyújtogatások, sertésfejkitűzések, útblokádok, stb.), hogy az egyszerű embernek elege van abból, hogy az adóba vastagon leszedett pénzét az állam "ezeknek" kiosztja. Vallási körökben még megvan az irgalmasság.

 

Tudok viszont lengyelekről, akik óránként bruttó 1 (igen, egy!) euróért végeznek nehéz fizikai munkát a rotterdami kikötőkben, a múltkor róluk volt szó, hogy mennyire kihasználják őket, persze, törvényellenes, de mégis..

A növényházakban, virágpiacon (veiling) is minimálbért fizetnek, megszakadnak a pakolásban, mert a szabályok szerint 25 kg-nál többet nem emelhetnek a dolgozók, de aki panaszkodik, még aznap hazamehet...

A hentesnek is éhbérért kell dolgoznia, aki nap mint nap 12-16 órát áll a döglött húsokat szortírozva a mínuszokban, a hűtőházakban, a futószalag mellett...

 

Aki egyébként dolgozni jött, megtűrik. De véleményem szerint Hollandia már rég nem az a toleráns ország, amiről évszázadokon át olyan híres volt.

Nyilván van egy kisebb réteg a banki-ipari szférában (mérnökök, managerek), akiket pozícójuknál fogva jobban befogadnak, mivel képzettek és kulturáltak. Általában a munkatársaik is:)!

 

Nos, ennyit tudtam válaszolni, másnak biztos más a véleménye!

 

Kíváncsi vagyok, a 3 kérdező közül hány veszi a fáradságot, hogy visszanézzen és/vagy írjon...

Előzmény: moqus89 (18897)
RodeTulp Creative Commons License 2016.03.21 0 1 18902

Jó üzletről lehet szó! Fegyver, narkó vagy tiltott kitömött-védett állatok lesznek a csomagban?

Majd kiderül! Csak akkor már késő a kedves segítőkész embernek, már ha van ilyen ütődött, aki ezt elvállalná.

Régen is volt itt egy hasonló hirdetés. Hogy az emberek milyen jóhiszeműek!!! Ellágyultam teljesen...

Előzmény: brigis (18898)
RodeTulp Creative Commons License 2016.03.21 0 0 18901

Üdv! Ezeket találtam neked hirtelen magyar nyelven:

 

http://hollandiaimagyarok.nl/csaladipotlek/

 

http://konyveleshollandia.nl/hasznos.html

 

http://dendax.com/hu/csaladi-potlek-hollandiabol

 

Személy szerint én nem tudtam, hogy ez lehetséges... Gazdag ország Hollandia, az összes migráns   megigényelheti a gyereke után a családi pótlékot, akkor is, ha a gyerek nem Hollandiában lakik...

 

Az angolok ezt már változtatják!

Előzmény: BHH (18900)
BHH Creative Commons License 2016.03.21 0 0 18900

Sziasztok!

Tudtok nekem abban segíteni,hogy a családi pótlék intézése meddig tart? A férjem Hollandiában dolgozik és igényelnénk kintről a családit. Na de a különbözetet adják vagy itthon teljesen le kell mondanunk róla. Mennyi ideig nem kapunk családit se kintről se itthonról? Annyi mindent hallunk. Van valakinek tapasztalata benne? Nyilván jobban megéri ha kintről kapjuk,de kb félévig semmi?? Az azért sok (nem 1gyerekről van szó) 

Köszönöm a válaszokat!!

AZsoltika Creative Commons License 2016.03.20 0 0 18899

Sziasztok! 

 

Április 2-án Amszterdam - Budapest útvonalon vállalunk csomag,bútor, vagy teljes lakás költöztetését! részletekért Hivj 06706375131 

www.butorszallito.hu

 

brigis Creative Commons License 2016.03.17 0 0 18898

Kedves Hollandiai Magyarok!

Szeretném megkérdezni,hogy tudnátok-e segíteni,hogy a címetekre érkezne csomag és a megérkező csomagokat egy nagyobb dobozba kellene tenni és elszállítani Magyarországra.

Köszönettel:Brigis

moqus89 Creative Commons License 2016.03.16 0 0 18897

Sziasztok!

 

Kint élőktől kérdezném, mi a helyzet odakint  a migránsokkal? Mennyire feszült a helyzet, hogyan kezelik a helyiek, vannak-e szembetűzések, ill. mennyire befolyásolja mindez a kinti munkavállalást? Az ott lakók egy kalap alá veszik-e a kelet európai munkavállalólak, bevándorlókat a migránsokkal?

wexon Creative Commons License 2016.03.11 0 0 18896

sziasztok erdeklodni szeretnek h az Axell es a flex temp  kapcsolatrol es h valakinek van e valamilyen tapasztalata ezzel a ket ceggel magyarorszagrol hollandiaba utazas es a tobbi 

AFUTO Creative Commons License 2016.03.04 0 0 18895

Sziasztok,

 

Lehet, hogy nem a legmegfelelőbb helyen kérdezem: május 25-28 között tudtok ajánlani kiadó szobát/lakást Amsterdamban?

 

Köszi,

 

a.

Boróka .-) Creative Commons License 2016.03.02 0 0 18894

Szia Ádám :-)

Engem is érdekelne a munka :-)  boroka34@indamail.hu    Válaszodat előre is köszönöm :-)

Andrass1979 Creative Commons License 2016.02.29 0 0 18893

Szia!

 

Nem tudom, hogy még aktuális-e az állás-másodállás hirdetés. Engem érdekel.

A címem: katoandras79@gmail.com

 

Üdv

Kató András

Előzmény: sztadam01 (18853)
xAAron Creative Commons License 2016.02.27 0 0 18892

Nálunk utazásra senkinek semmi nem jár, mindegy hogy autóval vagy tömegközlekedéssel érkezik munkába. A műszakpótlékok egy részét egyértelműen lenyúlják, éjszakáért itt csak 130%-ot adnak, szombat délelött 125-öt, szombat du 150-et.

Néha kicsivel több szünetet számolnak és ezeket is igyekeznek a legtöbb szorzóval rendelkezőből leírni, keverik kavarják a számokat, de mégsem szólunk érte mert még ígyis jó. Nekem például havi szinten 160-170 EUR-vesznek ki a zsebemből csak a pótlék miatt.

 

Hát ilyen a csodálatos húsipar.

 

Fiatalok figyelmébe ajánlanám a szépen megfogalmazott magyar hirdetéseket, ahol már előre leírják hogy mennyit tudtok spórolni. Ugye 23 éves kortól adnak itt csak teljes munkabért, ez még egy plusz lehetőség a munkaerő kölcsönzök számára. Sajnos tapasztalat hogy a fiatalokat is nagyon sok helyen (nem mindenhol) csak addig alkalmazzák ameddig el nem érik a 23 évet utána lapát, és jön a következő biorobot garnitúra.

 

Hatalmas üzlet nekik a szállásoltatás is ami legkevesebb 2fő/szoba, fejenként heti 80-90 euróért egy olyan helyen ahol 6-8 emberre van egy zuhanyzó és egy wc.

 

Aki ide indul ne féljen kérdést feltenni itt, biztosan tudunk, tudnak itt jótanáccsal szolgálni!

Előzmény: jewel1979 (18890)
RodeTulp Creative Commons License 2016.02.26 0 0 18891

Hát ez döbbenetes... és szomorú... a XXI. század Hollandiájában..

Olyan lenézően tudnak nyilatkozni a hollandok a kelet-európai országokról meg az egyéb fejlődő országokról, holott a saját házuk táján ugyanolyan csalások, politikai hazárdírozások, korrupciók folynak... A cégek pedig ezek szerint lopnak-csalnak, ahol és ahogy tudnak...

A lényeg, hogy kifelé demokrácia, tolerancia és jogállam látszódjon....  

És valóban, mit tud tenni a kisember? Vajmi keveset...

Előzmény: jewel1979 (18890)
jewel1979 Creative Commons License 2016.02.25 0 0 18890

Nem

csak a kollektív szerződések mások, de az órák elszámolásai is...

Meg bizony tapasztalatom szerint az összes ilyen órabérben foglalkoztató nagy cég csal valamivel. Én egy több tízezer embert foglalkozató takarító cégnél dolgoztam, ott is lecsalták a csillagot az égről. Volt kollégám, aki próbált pereskedni, de nagyon sok dolgotvnem lehet bizonyítani az óra elszámolásban. Nálunk pl soha, senkinek nem egyezett az óraszáma a valóban ledolgozott órákkal. A CAO szerint kellett volna kapni utazásra egy bizonyos összeget, túlórára extra százalékot, stb. Soha nem adták meg. És úgy reklámozzák a mai napig magukat, hogy valami díjat nyertek, hogy ők Hollandia egyik legjobb munkáltatója. Választhatsz: vagy elviseled, vagy eljössz. Nálam olyan 60-100 euró volt havonta problémás, gondolj bele, ha ezt a több tízezer alkalmazottal megteszik havonta, mennyi plusz bevétel van belőle. És nyilván nagyon sokan nem reklamálnak, csomó mindent nem is tudnak, ami pedig a cao-ban benne van... 

 

Előzmény: RodeTulp (18889)
RodeTulp Creative Commons License 2016.02.24 0 0 18889

Aaron,

köszi a visszajelzést!

Kíváncsiságból felhívtam egy hágai Tempo Team m.közv. irodát és feltettem a kérdést, miért nem a törvény által előírt bruttó jövedelem után kap bizonyos esetekben 8 %-os vakantiegeld-et egy munkavállaló. (az előző linkeken, amit megadtam, ez az infó szerepel)

Azt mondta a nő, hogy ez azért van, mert a különböző szektorokban (vendéglátás, ipar, egészségügy, stb.) különböző kollektív szerződések (CAO) vannak érvényben, és ezt alkalmazzák, tehát eltérő lehet egymástól. Hogy a törvényt is átírja egy koll.szerződés, azt én furcsállom, de ezek szerint így van.

Hogy egy-egy iparág vagy szolgáltatói szféra kollektív szerződésében mi szerepel és hogy tényleg azt kapod-e, ami megillet, így laikusként nagyon nehéz lellenőrizni...:(  De elvileg mindenkinek joga van betekinteni a koll.szerződésekbe is, ha kérik! (Nehéz olvasmány:D...)

Előzmény: xAAron (18888)
xAAron Creative Commons License 2016.02.24 0 0 18888

Üdv  Mindenki!

 

A vakációpénzes dolog nálunk a következő:

 

Csak az alap 40 óra számít. Hiába műszakpótlék, hiába a túlóra.alap órabér x 40 x 0.08

 

 

 

Előzmény: xAAron (18884)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!