Összeszedtünk egy pár dolgot a piacon kapható főleg INTEX és Bestway mobil kerti medencék üzemeltetésével kapcsolatban.
Megpróbáltuk tematikusan, hátha segít az új tulajdonosoknak élvezetessé tenni a medencézés(beüzemelés, karbantartás, problémakezelés, jótanácsok, ötletek, javaslatok)
LÁSD: http://e-autos.hu/mobilmedencek/
Jóvan na! Csak bepánikoltam! 3 hetes a viz és tegnap még csak algafoltocskák voltak. Tegnap leszedtük a gazdasági fehér fóliát vizkeverés. Ma meg nézem, és full zöld. :( Na akkor sokkoló neki!
Öööö... hát nem bizots. Mutass nekik valami fegyver félét, ha elmennek, akkor azok az én pingvinjeim (mert már ismerik, hogy mire való). Ha közelebb mennek, hogy megnézik, hogy mi az, akkor nem az én pingvinjeim.
Csak mert a két másik szó: visszamosás és öblítés egy helyen való használata gondot okozhat a fejekben. Ezért mondom én is másnak a visszarendezést, mert így különbséget tud tenni a két funkció között.
"tudtam szert tenni egy szolár szőnyegre. ... Saját tervezés és kivitelezés, mivel nekem nincs olyan vízforgatóm, amihez csatlakoztatni lehetne. Ezért vettem egy kerti szivattyút, és ezzel hajtom. Teljesen autómatikus, bel ehet állítani a víz hőfokát hogy mennyire fűtse fel, valamint azt is, hogy ha hidegebb a levegő mint a víz hőfoka, akkor ne kapcsoljon be, nehogy lehűtse a vizet. "
Én is szeretném a szolár szőnyegünket automatizálni. De nem tudom hogyan oldjam meg amit itt leírtál, vagyis hogy ha hidegebb a levegő mint a víz akkor ne keringtesse. Te ezt hogy csináltad, milyen eszközökkel?
Szóval.Saját mai tapasztalatom. Vettünk lassan oldódó multitablettát az úszó adagolóba. A belső fólia ragasztásánál és különféle kaki helyeken gondolok itt gyűrődésre pl. állandóan hamarabb kezd koszolódni, algásogni, amit eddig vakarászni kellett. De most úgy vettem észre mintha nem tapadt volna le, simán letöröltem a most délelőtt kipróbált frottírzoknis módszerrel. Szépen hosszában a varratok mentén a lábacskámmal a párom zoknijában. Igaz majdnem befagyott a vízben a s...m.De most szürcsölöm megérdemelt jutalmamat egy doboz Borsodi folyékony kenyeret.Hali Zs
A 6 állásunál még van két funkció, egyik a leeresztés (ürítés), a másik a cirkuláció. Mindkettőnél csak a keverőfejen megy át a víz, a homokszűrőn nem. Ürítésnél a "természetbe" megy a víz, cirkulációnál vissza a medencébe. Amúgy a magyar felirat szerint öblítés a visszamosás funkció. Ja és van még egy, a tél vagy zárva funkció. Na így teljes az info.
1. Szűrés (filter): ebben az állásban folyik át a medence vize a homokon
2. Visszamosás (backwash): a szűrés során a homoszemcséken felgyülemlett trutyit távolítod el. Ekkor a víz nem a medencébe, hanem a szabadba távozik. Én ilyenkor kb. 100 liter vizet engedek ki egy hordóba (a balkonnövények nagyon szeretik). A visszamosást hetente 1x ill. porszívózás után ajánlott megtenni.
3. Öblítés (Rinse): ekkor a visszamosásnál fellazított homokot visszasűríted. A víz szintén a szabadba távozik. Kb. 30 mp-ig ajánlott.
4. Tél (Winter): a szezon végén
Ez egy négyutas szelep leírása. Ha a tied ennél több állású, akkor még több opció is van (pl. porszívózó, közvetlen cirkuláció, stb.).
Fontos! Mielőtt a kart átkapcsolod egyik állásból a másikba, kapcsold le a szivattyút.
Gratula a beruházáshoz, biztosan jól döntöttél. Szerintem alkalom adtán azért vegyél ki a homokból, igaz biztosan a szivattyú túl van méretezve, de ha 30 kilót ír akkor annyit kell beletenni, így nehezebben nyomja át a vizet rajta, de tovább bírja a homok, kevesebbszer kell visszamosni.
A pelyhesítőt még flokkuláló szerként is szokták emlegetni, én FLOCKFIX nevű folyadékot használok 1000 ft egy flakon körüli áron szokott lenni. Ha rendesen adagolod az algaölőt és a klórt, akkor nem szabadna az algának megjelennie... nálunk egy hete volt egy kerti parti, csak a gyerekek miatt kihagytam a klórozást (0,1 volt, ami semmi) de még így sem volt algám.
A medencénk alján megjelentek az első algafoltok. De csak körbe, ahogy a "heggesztés" van. Próbáltam ugye slaggal szivatni, de mivel alga a drága jól oda van tapadva. Hogy tudnám én ezt eltakaritani? Gyári medence porszivóm nincs. Slaggal dolgozok. Nekünk csak algagátlónk és Gyorsaklórunk van. Ezek kombinációjával nem lehet pelyhesiteni? Ti konkrétan mivel pelyhesitetek? Van kimondott vegyszer rá? Hogy keressem a boltban a pelyhesitőt? Milyen néven?