Keresés

Részletes keresés

navara1 Creative Commons License 2011.06.28 0 0 5206

szép dolog a kutatás

A szürkével az a gond,hogy felkapott lett és "mindenki ért hozzá"

Egy hasonló kutatást olvastam valamelyik szaklapban elsőlaktációs tehenekkel ott nem  ez az eredmény jött ki majd megkeresem, hogy miben olvastam.

Azért a friz perzistenciájára nem igen lehet kifogás. Csírában inkább a tartási technológia ami meghatárotó, tejkoncentrációban pedig nem hiába hívják ezeket koncentrált tejű fajtáknak.

Laktációra vetítve fajlagosan sem hiszem akkora különbség lenne, na majd megkeresem azt a kutatást.

Hol végeztél melyik egyetemen?

Előzmény: Krizsok (5205)
Krizsok Creative Commons License 2011.06.28 0 0 5205

Tehát jól látom én, egyet értünk!

Én most csak azt tudom a tehenet tartó gazdáktól, amit elmondanak! ez is állatorvos kérdése! Vannak jófejek és vannak rosszindulatúak!

Hát akkor innen a rálátás 450 tehén már ad némi tapasztalatot. Én nem vezetek telepet, de agrármérnök vagyok, illetve "kutató" és van némi rálátáson a dolgokra. Elsősorban a baromfik a szakterületem, de minden állatfajjal voltak, vannak és még lesznek is kísérletek, vizsgálatok, melyekhez részben vagy teljes egészében közöm van.

Legutóbb különböző fajtájú tejelő marhák (Svéd vörös, Jersy, Fríz, Ayrshire, Norvég vörös, Brow Swiss) voltak vizsgálva, tejkoncentráció, csíraszám, laktációs görbe elemzésének tekintetében. A tej mennyiségét kivéve messze a Fríz mutatta a leggyengébb adatokat. Ergo a frízre berendezkedett tartás okán elgondolkodtató lenne a fajta váltás. Nem kell mondanod tudom én minden pénz pénz pénz kérdése! Jelenleg Magyarországon lévő szürke marhák szarvalakulásait és azok anya leány ivadék öröklődését tartom érdekes dolognak. Persze sokak szerint ezek mind marhaságok, de ezt is csak az állítja, aki e dolgokról csak felszínesen vagy még úgy sem tud. Egyre kevesebb szarvalakulás van már meg és ezeket fontos lenne megőrizni!

A genetikai, bakteriológiai, viriológiai és egyéb hormonális vizsgálatokat, pedig az MTA állatorvosi kutató munkatársaival végzem.

Az utolsó mondatod a leg helyt állóbb!! Ahol én a negatív tapasztalatokat szereztem ott csupa oda nem való ember ült a vezetői székben, de a vasvilla nyelénél is semmire valók álltak!

Előzmény: navara1 (5204)
navara1 Creative Commons License 2011.06.28 0 0 5204

Nem vitatkozni akartam én sem.

mindkét helyen vannak rossz tapasztalatok ez is igaz.

Nem a tehén állomány egészére írtam,hogy nem regisztrált, hanem a pár tehenes gazdákra.

A gyógyszernyílvántartás precíz,de nem jelenti azt, hogy nem leht hibázni, de nagyüzemben az megsemmisül ez benne a lényeg, nem kerül forgalomba.

Azt azért kétlem, hogy több ellenőrzésük van mint egy nagyüzemnek. Csak a veszélyeshulladékra gondolva, vagy takarmányviszgálatnál kétlem. Az új állítjólétinél (ami eszement baromság) szintén a nagyokat cseszegetik.

Tudom mi a különbség csíra és hormon között.:)

A gond az amikor a nagy telepeket cseszegetik olyanok akinek még hobbi kertje sincs. Ez az ami engem kiakaszt.

Láttam és dolgoztam pár telepen és kicsiknél is jártam ismerőseim is vannak én pl. jó pártólott  nem fogadnék el egy pohár tejet.

Megkérdezhetem hogy kapcsolódik a szakmádhoz a szarvasmarha? Én egy 450-est vezetek.

Ahol az állomány stresszben él ott a vezetőséggel van gond, nem oda való emberek.

 

förike Creative Commons License 2011.06.28 0 0 5203

Magyar tarka!

 

Egyszer egy vevőjük meg kérdezte minek raknak alájuk szalmát amikor úgy is össze sz@rják!

Előzmény: Krizsok (5202)
Krizsok Creative Commons License 2011.06.28 0 0 5202

Ezek milyen fatják? Lehet éppen magyar tarka, de én mást  is ki nezek belőlök pl svéd vörös, vagy ayrshire. Szép tiszták!!!!! Jó látni ilyet! Máshol a trágyában fetrengenek és maga az állat is tiszta kosz.

Előzmény: förike (5201)
förike Creative Commons License 2011.06.28 0 0 5201

Ilyen is van nekik!

Előzmény: Krizsok (5200)
Krizsok Creative Commons License 2011.06.28 0 0 5200

Mindent meg lehet több aspektusból is közelíteni!  Az én szakmám része a szarvasmarha is és a rendszer ellenére tudnék mutatni olyan telepet, amin igen csak meglepődnél! Igaz bezáratták, ja 3 hétre, majd újra nyitották! A pénz és az összeköttetések az úr nem a higiénia! A vizsgálatok menetét sem kell részletezned! Jó magam is mértem, mérek szomatikus sejtszámot tehén, kecse és juhtejben is. Vannak érdekességek a laborban és azt is a két szememmel néztem végig, hogy a bevizsgálásnál, hogy hamisítanak adatokat! Szóval erről, köszi, de nem kérek felvilágosítást! Ugyanakkor vannak tisztességes úton járók, nem is kis számban!

Megint csak azt kell mondanom, hogy mindenki magából illetve a tapasztalataiból indul ki! Az én környezetemben élő pár db vagy tucatos gazdáknál nem évente, hanem havonta, de van, hogy kétszer is van ellenőrzés! Hogy miért? Egyértelmű! Rohamosan fogy az állatállomány az országban megélni pedig mindenkinek megkell valahogy! Az enarban nem regisztrált tehenekkel sem én, sem Te nem tudunk mit kezdeni, de ezek száma nem teszi ki az ország állományának a felét! Ebben szerintem egyet értünk.

Nem tudom, hogy a végig olvastad e, az erről szóló eszmecseréket, de én magam is írtam korábban, hogy „1981-től a Tuberkulózistól, 1985 óta a Brucellózistól” mentes az ország állománya így a TBC-t igen nehéz lenne tejen keresztül elkapni.

A rendszer egyetlen egy szóval nem volt „fikázva”, de én is, mint ahogy Te is tapasztalatból tudunk beszélni. Vannak mintagazdaságok és nagyüzemek, de minkét oldal javára lehet találni „fekete bárányokat”. Egyik elég érdekes példa, hogy az egy általad mondott "percíz "telepen tőgygyulladt tehén teje tudott a tartályba kerülni és így több ezer litert kellett megsemmisíteni.

Ja és én azt írtam, hogy "Telepről én magam sem innék forralatlan tejet" nem pedig azt, hogy egyáltalán innék! Amit mondtam továbbra is mondom, egyrészt, mert látom, hogy bánnak az állattal és, hogy a stressz milyen hormonális változásokat okoz az állatban, tejben, ami nem egyenlő a csíraszámmal így nem is kimutatott. A tehén véleményem szerint nem betonra való még is ott éli le életét. Persze egyértelmű, hogy az emberek tejjel való ellátása okán igen is létjogosultságuk van.

Ezt nem vita okán írtam le, mert szerintem mindketten átlátjuk a helyzetet, de így írásban nehéz átadni mind azt ami ilyen témákban egyszerre az ember fejében kavarog! ;)

 

Előzmény: navara1 (5195)
förike Creative Commons License 2011.06.28 0 0 5199

Szombaton a Kocséri Lovasnapokon voltunk, én mint segédhajtó munkálkodtam!:-)Július 17-én Bényén lesz verseny mindenkit sok szeretettel várunk!

förike Creative Commons License 2011.06.28 0 0 5198

Igen Pilisi vagyok!

 

 

Előzmény: Krizsok (5197)
Krizsok Creative Commons License 2011.06.28 0 0 5197

Nekem nem kell magyarázkodni! Láttam a képeket és megállapítottam a tényt! Pilisi vagy? Csak mert a doki neve nekem onnan ismerős. Hogy a Dr. úr, mit munkálkodik, azzal én sokat nem tudok kezdeni, hisz Ő gyakorló és nem kutató állatorvos. Kettő között van egy éles határ. Egyik a másik dolgához nem igen szokott érteni.

Bármilyen meglepő gondoltam, hogy a higiéniás dolgokat betartják és bármilyen hihetetlen, amikor azt mondtad állatorvos látogatja az állatokat gondoltam, hogy oltva vannak és bevizsgálva! Ilyen értékű teheneknél meg pláne!

Legyen bármilyen fajhoz tartozó is, de egy ritka fajtával mindegy, hogy törődnek vagy sem, akkor is kelendő lesz! 

Előzmény: förike (5196)
förike Creative Commons License 2011.06.28 0 0 5196

Ilyen kis gazdák kúrva kevesen vannak mint ahonnan mi vesszük a tejet!  Dr. Hajdinák Zoltán ellenőrzi a teheneket! Rálehet keresni hogy mit dolgozik!:-)

 

Tiszták a tehenek, fejés előtt a tőgyek meg vannak mosva és vérvételezve vannak, oltva!

 

Te is írtad kevés a fajtatiszta Jersey állomány!Ezek pedig azok, na most ha nem törődne velük akkor miért van neki az összes üsző borjú lefoglalva?! Vagy minek tart drága teheneket??

Előzmény: Krizsok (5193)
navara1 Creative Commons License 2011.06.28 0 0 5195

sziasztok

 

Szeretnék hozzászolni, ha megengeditek.

Nem innál nagy telepről tejet! Napi szinten be van vizsgálva a tej, ha nem teljesíti a követelményeket csíra, szomatikus sejtszám (clostridium vizsgálat), nem veszi át a tejfeldolgozó (ö sem eszetlen). Dekádonként szintén minősítik a tejet ami, ha nem extra vagy túl magas valamelyik mutató, kizárnak a tejtermelésből. (hatóságilag) A tejrendszer teljesen zárt, nem kis költség ennek megfelelő takarítása tisztántartása.

A kis 3-10 tehenes gazdát ki cseszegeti? Évente egyszer bevizsgálják a tejet vagy vért vesznek és ennyi. A felének enarban nem regisztrált tehene van, amiről az állatorvos akit te gondolsz, hogy cseszegeti nem is tud.  A nagylétszámú szarvasmarha telepeken nincs hónap, hogy valamelyik hatóság ne ellenőrizne, meglehet próbálni vesztegetni kiváncsi lennék rá.

TBC-től magyarország 1980-óta mentes, brucellától 1986-óta. mindkét betegséget évente hatóságilag ellenőrzik. A munkásoknak kőtelező a szűrés, vagy nem dolgozhat. A belépésnél csak érvényes tüdöszűrővel léphetnél be.

gyógyszerekről mililiteres elszámolást vezetnek.

A pár tehenes gazdáknál ez hol van meg?

Mindenkinek szíve joga mit iszik meg azt honnan veszi, de ne kezdjük úgy el fikázni egy rendszert, hogy nem ismerjük.

A nyers tejnél  nagyobb gondot okoz a Lyme kór, amit legeltetett álományok tejétől (kecske , szarvasmarha) lehet elkapni, több megbetegedés származott ebből mint TBC-ből.

Előzmény: Krizsok (5191)
tooommm0013 Creative Commons License 2011.06.28 0 0 5194

Az hogy mulat a gazda...

-Szerintem nem olvas minket és nem mulat.

-Ha mégis akkor írhaott volna valamit, hogy meggyőzzön engem és a többieket. Mint te is tetted. Harag, ködösítés nélkül érvekkel és véleményekkel. Mert a jó vita előre visz.

 

A környezet amiben az állatok a képen voltak azok valóban olyanok, amilyennek mindenhol lenni kéne. És ezért is jó lett volna olvasni a sorait. Olyantól könnyebb elfogadni a véleményt, aki tudja miről beszél. Mert nekem pl. szarvasmarhákkal annyi tapasztalatom van, hogy szépen legelnek az árokparton. Ő viszont tarja, gondozza őket. Hátha kedvet csinálna egy-két embernek a szarvasmarhatartáshoz, és állategészségügyi és tartástechnológiai tanácsokkal a már meglévő állatok életkörülményeinek a javításához.

 

A statisztika szép dolog. 0.017% az nem sok. 1700 ember, viszont jelentős. Főleg ha benne vagyok.

:)

 

Engem arról meggyőztetek, hogy igen csekély az esélye annak hogy TBC-t kapjak a tejtől. Arról viszont nem, hogy a gyerekeimmel megitassam.

Előzmény: Krizsok (5193)
Krizsok Creative Commons License 2011.06.28 0 0 5193

Egy kicsit elkanyarodunk az eredeti témától, hisz itt arról volt szó, hogy forraljuk vagy se a tejet, de itt már a TBC latolgatásai és doktori fokozatok kiosztásai mennek. A 10 millió magyarból Tomi jóvoltából bemutatott adatok szerint 1700 TBC-s (ez, ha jól számolom 0,017%), de fogalmunk sincs, hogy milyen baktérium által fertőzött és, hogy kezelhető e.

Eredetileg Tomi azt mondta fogyasszák Förikéék a tejet egészségükre forratlanul. Én úgy gondolom, hogy mindenkinek szíve joga, hogy miként fogyasztja el a háztól vett tehéntejet és egyikünknek sincs joga a másik elgondolását ez ügyben kritizálni, hisz szólnak mellette és ellene is érvek!

A lényeg, hogy a jelenlegi szabályozásokat és az ország mentességét figyelembe véve Magyar tehéntől tejen keresztül elkapni a TBC-t minimális, szinte 0% esély van. Persze ettől még a TBC továbbra is gondokat okoz .

Tomi megint nem értelek! Egyrészt, ha mulat a gazda, hát had mulasson, bár nem értem Ő is min nevetne (ha nevet!) hisz semmi olyan nem hangzott el. A másik, hogy miért mondod, hogy lapul a fűben? Ő, szinte példamutatóan ingen rendezett körülmények között tartja az állatait ez szemmel látható volt a képeken. Olvashattuk, hogy állatorvos rendszeres vendég Nála (bár sok minden csak vérmintából derül ki). Ő megfeji a teheneit és értékesíti a tejet. Neki már teljesen mindegy, hogy ki forralja fel és ki issza nyersen.

 

Krizsok Creative Commons License 2011.06.28 0 0 5192

Arról nem is beszélve, hogy egy betegséggel (nem TBC-re gondolok feltétlenül) még megbírkózik egy szervezet legalább is az esélye adott, de egy ilyen íz meg mit tudom én milyen fokozó, állomány javító szintetikus anyaggal szemben tehetetlen!!

Előzmény: subigalamb (5179)
Krizsok Creative Commons License 2011.06.28 0 0 5191

Végül is úgy látom nincs nagy különbség a látásmódunkban.

A forgalomba kerülésnél mondjuk magamból indultam, ki mint általában minden más ember is. Amit írtál, hogy egyesek betartják mások nem a dolgokat. Ismerős! Én igyekszem minden állategészségügyi elvárásnak és egyéb jogszabályoknak megfelelni, de azért elég bosszantó, hogy én, aki mindent megtettem ugyan úgy 130 Ft-ot kapok egy naposcsibéért, mint az a keltetős, aki összevissza veszi a tojást és nem végez vakcinázást. Itt szinte 100%-ban a vevő a hibás, mert nem érdeklődik utána, hogy mi merre hol és senki nem kéri el a vakcinázási naplót! Nálam minden istálló ajtaján ott lóg és ennek fénymásolatai a naposcsibe átadó helyen ki vannak függesztve.

Másrészt ezek az agyon gyógyszerezések teszik tönkre az állatok és az emberek immunrendszerét is, mert mindig ellenállóbbá és ellenállóbbá válnak a baktériumok és vírusok.  A tej esetében meg szét kell választani egy tehenészeti telepet és egy kis 3-10 tehenes gazdaságot! Telepről én magam sem innék forralatlan tejet, hisz ott a zsúfoltság a stressz a rengetek vezeték, amin a tej áthalad, elég sok kórt rejtegethet! Ha az ember valóban megbízható helyről veszi és meg is bizonyosodik, erről ekkor már nyugodtan ihatja. A kisemberektől azért is jobb venni, mert Őket tuti, hogy az állatorvos állandóan macerálja és ellenőrizgeti még a nagyokat nem hisz egy-két 10 000-res eltakarja a szemét!

Az adatokat köszönöm, legalább egy kis rálátásom lett a TBC-s helyzetre! Egyetlen pici dologba kötnék bele, hogy a regisztrált betegek nagy része emberhez nem méltó körülmények között él, illetve nincs feljegyzés, hogy ebből az 1700 illetve 440 000 emberből hányan fertőződtek meg tejtől vagy marhától.

Szóba került a szalmonella, mely tojás útján kiválóan tud gondokat okozni! Jelenleg Magyarországon nincs olyan tyúk, melyben ne lenne szalmonella!!! Az EU olyan törvényt hozott, hogy a telepeknek mentesíteni kell az állományt tőle! Ez teljesen lehetetlen, mert a szalmonellát ki irtani az állatokból nem lehet! Mindennapi tojásunkban van szalmonella, csak gondot nem tud okozni, mert nagyon csekély mennyiségben van jelen. A szalmonellával való fertőzöttség veszélye akkor fokozódik, ha kacsa, vagy lúdtojást étkezünk.

Véleményem az, hogy a szervezeteket kell, hogy érjék ezek a „szükséges rosszak”, hisz az immunrendszerük erősödését ez fokozza.  Azért az is tiszta vicc, hogy egy gyermek 3 éves koráig 25 oltáson megy keresztül. Persze értem én segít meg minden, de maga az emberi faj egyrészt egyre hitványabb szervezetű lesz, másrészt most már szinte semmilyen természetes szelekció nem éri az embert a világ népessége rohamosan nő. Kérdem én, meddig tudjuk elkerülni az éhezést, a háborút és a vízhiányt? Erre választ nem lehet adni, de ezek igen is már kilátásban vannak és attól, hogy nem veszünk róla tudomás még be fog következni!

 

 

Előzmény: tooommm0013 (5177)
tooommm0013 Creative Commons License 2011.06.28 0 0 5190

És?

Mulasson. (ne lapuljon mint szar a gazban érveljen ha tud)

Majd meglátjuk ki nevet a végén.

 

Eredetileg nem ezt írtam, de számoltam.

Előzmény: förike (5188)
skolikagi Creative Commons License 2011.06.28 0 0 5189

Na..legalább jó napja van:-)) Örüljön neki:-)

Előzmény: förike (5188)
förike Creative Commons License 2011.06.28 0 0 5188

Ami képeket beraktam tehenekről, a gazdájuk is olvassa a fórumot! És jót mulat egyes embereken!

laller25 Creative Commons License 2011.06.28 0 0 5187

Helló hellotam olyan ról hogy ha az embernek az állatai és annak a helye megfelel az állat tartási kővetelményeknek akkor az állam felől lehet támogatást igényelni ti hallótatok már róla  mert engem érdekelne a dolog hogy pontosan mik a feltételei és ha tudtok akkor segitenétek

kőszi a segítséget

ha valaki fent van iwiw-en akkor meg túdom mutatni az állatkáimat

http://iwiw.hu/i/LALLER-ALLATKAI-NYUL-KECSKE-TENGERIMALAC-CICA-KUTYA-15279347/adatlap

 

tooommm0013 Creative Commons License 2011.06.28 0 0 5186

Nagyanyámék házánál az ásott kútnak olyan volt a vize, hogy uborkát elrakni mindenki oda járt érte. Ha abban rakták el akkor nem romlott meg és jó ízű volt. (Lehet a dédi nyaranta öntöt bele szalicilt, hogy jöjjenek vízért az asszonyok így legyen kivel beszélgatni)

Sajnos a felső 3 vízréteg már "fertőzött" a környéken. Ehhez hozzájárultak a kútfúrók, akik a kút kifúrása után nem raknak vissza a vízzáró rétegekbe megfelelő anyagot. A sóder könnyen belemegy a lyukba az jó. De hogy így lefolyik a szenny az nem baj. És ugye a régi ásott kutakat sokan szennyvíz elvezetőnek használják. Több ilyet is ismerek. De végül is mindegy hogy a kútba vagy egy szigeteletlen derítőaknába....

A lényeg hogy a 34 méter mély kútból már nem érdemes inni, de a gyereknek a gyümölcsöt sem mosom meg benne.

Előzmény: skolikagi (5184)
skolikagi Creative Commons License 2011.06.28 0 0 5185

Mire végre.....-))) Ez tetszik:-))

Előzmény: neduddgi(én) (5183)
skolikagi Creative Commons License 2011.06.28 0 0 5184

Én gyerekkoromban ásott kút vizét ittam, viszont a tejet forraltuk:-)

Az akkori kutak nem, de a mostaniak vize nitráttal is "fertőzött" lehet, ami megint csak nem egészséges.

És olyan helyen is, ahol nincs permetezés, műtrágyázás több 1-2 km-es körzetben.

Sajnos saját tapasztalat....

Előzmény: neduddgi(én) (5180)
neduddgi(én) Creative Commons License 2011.06.28 0 0 5183

Ebben teljesen igazad van. A baj csak az, hogy a TBC-s beteg hosszú ideig lehet tünetmentes, és közben mindenkit megfertőz a közelében, a csecsemőtől az aggastyánig.

Vagyis nem csak a saját egészségét kockáztatja.

Én sem saját magamat féltem, hiszen ennél sokkal több esélye van annak, hogy elüt az autó. De akkor csak én murdelok meg, ha viszont bekapok egy TBC fertőzést, akkor már az egész családomat megbetegítem, mire végre feldobom a pacskert.

 

Előzmény: subigalamb (5179)
förike Creative Commons License 2011.06.28 0 0 5182

A neved elé írd oda: Dr

Előzmény: tooommm0013 (5177)
matyastaschek Creative Commons License 2011.06.28 0 0 5181

Nézd meg őket: http://www.okotanya.hu/index.php?pageid=allattenyesztes , annyit tudok, hogy vettek magyar tarkát extenzív tartásra, igazából csak a trágyája miatt, meg preparátumkészítéshez. Nekik sikerült "visszabutítaniuk". Most milyen lehet az állományuk nem tudom, már évek óta nem találkoztam Hubaival, de próbálkozni lehet, esetleg tanácsot kérni.

Előzmény: neduddgi(én) (5176)
neduddgi(én) Creative Commons License 2011.06.28 0 0 5180

Kisgyerek koromban az anyukám (sok egyebek mellett) ezeket sulykolta belém:

"Ásott kút vizet és forralatlan tejet ne igyál, éretlen gyümölcsöt ne egyél! Az ásott kút tele van bacilussal, a forralatlan tejtől meg TBC-s leszel."

Én ehhez tartom magam.

Sosem volt tehenünk, a zacskóstej-korszak előtt vagy a csarnokból hordtuk, vagy az egyik szomszédtól.

 

 

Előzmény: skolikagi (5178)
subigalamb Creative Commons License 2011.06.28 0 0 5179

Most eggyel több vagy kevesebb halál ok.Nem mindegy!Én akkor is forratlanul nyersen iszom meg a tejet.(másképp meg sem tudom) Mennyi mindennel megetetnek bennünket manapság.Bármit vesz az ember.Mindenben benn vannak a hosszutávon kitudja mit okozó külömböző adalék anyagok,izfokozók,állományjavitók,meg még a senki nem tudja micsodák!

Előzmény: skolikagi (5178)
skolikagi Creative Commons License 2011.06.28 0 0 5178

Éppen pár napja volt a tv-ben szó róla, hogy jelenleg is növekszik a TBC-sek száma...nem csak 2007-ben...

A szomszéd faluban van egy szarvasmarhatelep és van tejautomata.

A mi állatorvosunk a telep állatorvosa, és ő is ott veszi a tejet. És felforralja.

És mivel őt ismerem, benne megbízok, ezért mi is így teszünk.

Nem ma kezdte a pályát, gondolom van már egy kis rálátása a dologra:-)

Előzmény: tooommm0013 (5177)
tooommm0013 Creative Commons License 2011.06.28 0 0 5177

Sok tapasztalatom nincs a magyar viszonyokról, de keresek adatokat hátha találok.

Abban amit írtál igazad van, de ha a családban "csak" egy ember is meghal az is sok. Persze a statisztikákat nem borítja fel. Tudom 1000 más okból meghalhatunk, megbetegedhetünk, de ha valamit meg tudunk előzni akkor miért ne?

 

Az hogy mi kerülhet forgalomba és mi kerül forgalomba az pedig gondolom te is tudod hogy nem fedi egymást. Gondolom senki nem ad el tejet ha tudja hogy a tehén beteg. De egy jó darabig nem tudja és az állat fertőz.

Mindenkinek szívügye eldönteni mit tesz. Valóban kissebb az esélye hogy TBC öl meg, mint annak hogy az út szélén tesznek zsákba.

A forralatlan tej veszélyei azért nem merülnek ki a TBC-ben. Vírusos agyhártyagyulladás, kampylobakteriózis, szalmonella stb. De aki szereti és ezeket a kockázatokat felvállalja ám tegye. Csak ha valaki TBC-vel fertőződik és egy évig tünetmentesen fertőz az több mint kellemetlen. És sajnos ebben az országban ahol élünk a mezőgazdaságban és a tisztességben (és még sok dologban) hanyatlás jelei mutatkoznak. Túl nagy a szórás. Van aki tisztességgel, becsülettel a szabályok betartásával teszi a dolgát, míg a másik véglet a becstelen másokat megkárosító csapat. Tizenéve betiltott hozamfokozókkal, évi. idők be nem tartásával, minden környezet- és állatvédelmi szabály áthágásával működő sertéstelepen már jártam. Ott mindenre volt rálátásom. Ocsmány mi megy itt néhol. De most abba is hagyom, mert kezdek mérges lenni. (nem a tej miatt)

 

Mindamellett, mint már írtam is amit az immunglobulin és fehérje vonatkozásában írtál abban (bizonyára) igazat kell neked adni.

 

 

 

Egy év alatt 440.000 ún. multidrug rezisztens TBC-kórokozóval (MDR-TBC) fertőzött beteget regisztráltak, akik közül egy éven belül minden harmadik életét veszíti (150.000 fő/év). Az MDR-TBC a leggyakrabban és a legnagyobb számban a volt Szovjetunió utódállamaiban fordul elő, ott akár minden tizedik TBC-s betegnél ilyen, a hagyományos kezelésekkel szemben ellenálló baktériumtörzs lehet a fertőzés okozója.

A rendkívül ellenálló MDR-TBC baktériumtörzsek további terjedésének megakadályozása jelenleg a legfontosabb feladatok egyike a tuberkulózis elleni küzdelemben.

http://tudobeteg.hu/kiemelt-temak/tbc/37-tbc-cikkek/1246-ers-barcelona-rezisztens-tbc-fenyegeti-europat

 

És ez:

 

Tavaly (2007) még mindig 1700 új tbc-s beteget regisztráltak Magyarországon, akik közül 54 meg is halt. Bár évről évre csökken a betegek száma, és hazánk a világban az alacsonyan átfertőzött országok közé tartozik, egyre nagyobb gondot okoznak azok tuberkulózis baktériumok, amelyekkel szemben a meglévő gyógyszerek hatástalanok.

 

http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/evente_meg_mindig_1700_uj_tbc-st_regisztralnak_hazankban/2075457/

Előzmény: Krizsok (5166)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!