Keresés

Részletes keresés

lg23 Creative Commons License 2007.03.27 0 0 1289

hogy is mondjam... botrányosan gyenge a felhozatal... ez az egyetlen egy futballal kapcsolatos fotó van a neten (és 40 ezer nem futballal kapcsolatos...)

 

Szerintem jó sportfotói kizárólag a Sportmúzeumnak vannak (bár nagyon rejtegetik őket. Ha a Pobuda-gyűjtemény azt öleli fel, amire gondolok, akkor felbecsülhetetlen kincsről van szó.). Azon kívül korabeli újságokból lehet vadászni.

 

Az 1926-os meccsről szinte 100%, hogy van fénykép a Pesti Napló vagy a Pesi Hírlap képes műmellékletében (minden évben máshogy hívták. Lehet, hogy Képes Pesti Napló, Pesti Hírlap Vasárnapja vagy valami ilyesmi néven találod meg). Továbbá 1926-ban a Nemzeti Sportnak is volt fényképes melléklete. A Sporthírlap azt hiszem csak 1928 vagy 29 körül lett "fényképes".

 

Az 1922-es meccsről szerintem a Tolnai Világlapja lehet megfelelő forrás, úgy tippelem, hogy van benne fénykép az eseményekről. Más ötletem nincs, tudtommal ekkoriban még nem létezett a fent említett két újság képes melléklete, és az NS meg az SH is csak rajzokat közölt.

 

Az 1911-es meccsről kb. 101%, hogy soha semmilyen fényképet nem fogsz találni.

 

Ami segítségedre lehet az az, hogy a FSZEK-ben van egy tematikus sajtófotó kartoték-rendszer. Magyarul a fényképeket közlő sajtókiadványok fotóit tematikusan rendszerbe foglalták. Vagyis ha fellapozod az 1867-1919 közötti korszakból a "Sport" címszót, akkor fogsz találni kb. 100 db utalást, mint pl. "FTC - Blackburn nemzetközi mérkőzés az Üllői úton. Tolnay Világlapja 1913. október 2, 114. old."

(Ezt csak hasraütésre mondtam).

 

(Lehet, hogy ez csak nekem különlegesség, de nekem tetszett)

 

Ez alapján ki lehet kérni az adott újságot, és valahogy megszerezni a fotót. Azért mondom, hogy "valahogy", mert fényképezőt nem lehet bevinni, szkenner nincsen, ilyen régi újságot nem engednek fénymásolni - de ha engednek is, silányodik a minőség. Egyetlen lehetőség van elméletileg: kifotóztatni az újságból. Ami kb. 2000 forint/fotó, és akkor lesz kész, amikor a kifotózó cég ráér. Ha szerencsés vagy kb. 1 hónap.

 

Ami még elméleti lehetőségként felmerül: kikérni mikrofilmen az adott újságot, és kinyomtatni a fotót. Csakhogy ez értékelhetetlen minőséget jelent (a fénymásoló hozzá képest nyomdagép), 400 Ft/A4-es oldal áron.

 

Egyébként az FSZEK-ben megvan a Sporthírlap elég sok és a Pesti Hírlap, Pesti Napló képes mellékleteinek majdnem minden példánya fűzve is, nem csak mikrofilmen. És még ki is lehet kérni. Csak a sokszorosítás...

 

Szóval az állapotok áldatlanok, ötletem meg nem nagyon van a megoldásra...

 

De azért remélem, némi támpontot tudtam adni :D

Előzmény: Tempó Vasutas! (1288)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.03.27 0 0 1288
Egy kérdés lg-hez, fényképügyben.

Betettél egy képet a FSZEK-gyűjteményből. Milyen ott a felhozatal? Szükségem lenne az idén egy-két kiváló minőségű felvételre, ami valamilyen verekedést, rendőri beavatkozást mutat be.
Amint azt már neked mondtam, tervezek egy cikket Ünneprontók címen. Hogy más is értse: három meccsről szólna, egy 11. karácsonyi 33 FC-UTE találkozóról, egy 22-es, engesztelésnapi VAC-MTK-ról és egy 26-os húsvéti Fradi-MTK-ról. Mindhárom ünnepnapi meccsen valamilyen botrány történt. Karácsonyra szeretném megjelentetni a cikket, és kellene hozzá egy-két illusztráció.
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.03.27 0 0 1287
Rendben, küldök, de a csapatképeim zöme Bocskai. Meg van egy kiváló minőségű DTE kép, a harmincas évek elejéről. Keleti amatőr bajnokság, középmezőny.
Előzmény: Emen (1286)
Emen Creative Commons License 2007.03.27 0 0 1286

a cikkeket nem ismertem,köszi,elolvasom ma.

csapatképek még nem jöttek...jöhet amennyi van)

elméletileg 20-tol 45-ig érdekel,de azt hiszem az elsö profi bajnokságot játszom le,mert eddig abbol van a legtöbb adat.Szoval,ha abbol a szezonbol van képed nevekkel akkor királyság van..

Előzmény: Tempó Vasutas! (1285)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.03.27 0 0 1285
Egyébként, Emen, nem ígértem én neked véletlenül csapatképeket? És azóta sem küldtem semmit?
Hány megát küldhetek egyszerre?:)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.03.27 0 0 1284
Ismered a Hadas-Karády-féle Futball és társadalmi identitás c. tanulmányt?

http://www.c3.hu/scripta/scripta0/replika/1718/hadas.htm


Illetve társadalmi bázis/beágyazottság/identitás kapcsolatáról én is írtam egy publicisztikát
http://pilpul.net/komoly.shtml?x=26812
Előzmény: Emen (1283)
Emen Creative Commons License 2007.03.27 0 0 1283

üdv

olvasom a véleményeteket a jelentéstartalomról..bár én nem jártam ilyen egyetemekre,igazábol csak laikusként de nagy élvezettel olvasom itt a topicot..

az alábbi pár hsz logikája alapján kérdezném(és bocs ha hülyeség,ennyi tellik:)),hogy amikor megalapitottak egy klubot itt-ott,ilyen-olyan közegben,feltételezem az adminisztrativ része,amikor is nevet,szint,cimert,jelmondatot,képviselni való értéket,kerületet,várost,negyedet,stb választottak én ugy gondolom "komolyan" is vették..a kérdés,hogy az idök során azokat a szempontokat figyelembe véve amikröl értekeztek,(vagyis hogy egy vezető vagy egy társadalmi-történelmi-gazdasági közeg vagy épp játékos életutja fejezi ki e jobban és érdekesebben a témát)mennyire veszitették el ezeket az identitáselemeket vagy talán a közösségbe tömörölés jelentéstartalmát adó szimbolumok értelmét meddig tudták megtartani?

lg23 Creative Commons License 2007.03.27 0 0 1282
igen, erről e-maileztünk :D
Előzmény: Tempó Vasutas! (1279)
gazsi80 Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1281
Hmm. Én azért nem nevezném egyértelműen pocsék minőségnek a legtöbbjét. Sajnos a közeg amiben íródtak nem tett lehetővé komolyabb kutatást (illetve azok publikálását), és a szurkoló (aki a dotált könyvet tömegével vásárolta) is ezt várta el. Legyen a szerkesztés alapja a MI, az azonosulás, a sikerek felnagyítása. Gondolom a Lokiról is jelentek meg könyvek, ahol a Nagyerdő a világ közepe, pedig egy igazi "másodvonalbeli" gárda a nagyokhoz képest.
A narratív történetírás - itt - csak annyit adott ki magából amennyinek piaca volt. Sajnálatos, hogy az olvasók nem igényeltek többet.
Hát igen, a kontextus. Ha nem leírok, akkor összevetek. A sportpropaganda erre nem volt sokáig kíváncsi, ha voltak is ötletek, szerintem igen hamar elhasaltak a legelső szűrőkön.
Azt hiszem, a két leírás harca még egy ideig komolyabb szinten is vita lesz :) Mi inkább örüljünk annak, hogy jelenik meg egyáltalán valami. Ha felületes is, talán akad benne egy-két korábban még nem ismert forrás, amire a szerző véletlen ráakadt.
Előzmény: Tempó Vasutas! (1279)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1280
Gazsi, egy praktikus dolog. Nagyon jól mutat a blogodnak a fejléce. Nincs kedved megszerkeszteni egy gifet ehhez a topichoz, hogy kicsit dizájnosabb legyen?

na persze ebbe a topicnyitónak is van némi (sok) beleszólása.:)
Előzmény: gazsi80 (1276)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1279
Lg, egyébként ezt az egészet nehogy félreértsd, ahogy írtam, itt a nézőpontok különböznek. Pl. az a fajta sporttörténetírás, amit a TF-en is tanítanak (és részben pedagógiatörténet is, továbbá a sportpolitikára koncentrál, harmadrészt meg erősen pozitivista, azaz leíró, illetve adatokra és nem összefüggésekre koncentráló), engem annyira nem érdekel, de világosak a szempontok, és néhány kiváló kötetet le is tettek az asztalra.
A magyar klubok történetéről szóló könyvekkel az a legnagyobb probléma, hogy csapnivaló nívójúak, és rendkívül felületesek. Látván, hogy már most mennyit tudsz az Újpest múltjáról, szerintem egy nagyon jó anyagot fogsz majd egyszer kihozni, akár egyedül, akár a barátaiddal, de nyilván a Te/Ti szempontjaitok mások lesznek. Pl. én (vagy Gazsi) biztosan nem írnám meg egyik klub történetét sem, hanem - ha már valami nagy fába akarnám vágni a fejszémet - akkor a három nagy klub rivalizálását mutatnám be.
Viszont erősíts, vagy cáfolj meg, de szerintem 2004 tavaszán kb. erről a témáról már váltottunk néhány e-mailt.
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1278
Basszus, ugyanazt írtuk. Hiába, egy istálló.:)
A jelentéstartalom jelentését egyszer a pilpulon próbáltam kifejteni, de igazából csak a saját logikámra támaszkodtam. Vagy azért mert nem szokás kifejteni, vagy azért mert nem vagyok elég olvasott.
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1277
Amit írtam, Kun László könyvével kapcsolatban írtam. Ő pedig tanszékvezető volt, a történettudomány kandidátusa. Mint ilyen, más gondolt a sporttörténetről mint én, aki nem vagyok történész, hanem (történet)szociológiai szempontból, azon belül is konfliktuselméleti aspektusból (ezt most Gazsi kedvéért írtam:) látom a futball múltját. És megint más a szempontod neked, aki egy klub történetét akarja a lehető legalaposabban megismerni.
De ami fontosabb bármilyen nézőpontnál: az a minőség, az alaposság.

És ha már katonák: nem a hősök számítanak, hanem a stratégák. Sporttörténeti nyelvre lefordítva (tudományos szempontból): nem Fogl II az érdekes, hanem Aschner.


Mindezt, meg az előzőeket, természetesen nagyon sarkítva írtam, nyomtatásban sokkal cizelláltabban fogalmaznék.:)
Előzmény: lg23 (1275)
gazsi80 Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1276
Pedig épp ez az amit érdemes megnézni. A klubok egyáltalán nem ugyanazt az utat járják be. Mindegyiknek megvan a maga sajátossága. A külvárosi Kispest, amely a Honvéd gyűjtőjébe kerül, a sokadrangú szombathelyi Haladás, amely elől elfogynak a helyi klubok. Mind-mind egy "fejlődésregény". Brüll Alfréd, Fodor Henrik, Iszer Károly, Aschner Lipót, Mayer Béla érdekesebb figurák talán, mint Schlosser, Orth, Zsengellér. A játékosok csak egy adat, mindegy milyen eredményt tudnak felmutatni pályafutásuk során. Igazából egy olyan massza részei, amelyben az egyének szinte függetlenek az egyesülettől, de összességében nagyon is hozzánőnek.
Miért fut be egy klub óriási pályaívet, miért hal el méltánytalanul? Pont a játékosoknak (egyenként) nincs ehhez talán semmi közük. A klíma ami befolyásolja az egészet.
Hősök persze vannak, de sajnos minimális az esélye, hogy egybeesne jellemzésük a klub (és közege) hordozta jelentéstartalommal. (Jó-jó, tudom, a szociológia imádja ezt a jelentéstartalom szót, csak az értelmét nem magyarázza meg soha.)
Előzmény: lg23 (1275)
lg23 Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1275

Ezzel nem teljesen értek egyet :) De inkább nem fejtem ki! Röviden csak annyit, hogy a katonák között is vannak hősök :) És ha már pl. egy-egy klubbal foglalkozol, akkor annyi nem elégítheti ki a kíváncsiságodat, hogy pont ugyanolyan utat jártak be, mint a többi klub... Ráadásul én nem kedvelem a szigorúan elméleti jelleget :)

no de mindegy :D Ez hosszabb terjedelmet igényel, mint a fórum keretei...

Előzmény: Tempó Vasutas! (1273)
lg23 Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1274

itt írják, hogy elhunyt:

 

http://www.nemzetisport.hu/Napilap_index.php?year=2006&month=01&day=09&page=22

 

És nekem a "Ria Ria Hungária!" c. válogatott statisztikai könyvem van hasonlóan ramaty állapotban még...

Előzmény: Tempó Vasutas! (1270)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1273
Pár példa. Tudomásom szerint a TF-en két könyvre épül a sporttörténetoktatás (ezt nem tudom biztosan, soha nem jártam oda, csak az épületbe:)), de sportolókról nem sok szó esik bennük. Vagy. Hadas Miklós könyve, A modern férfi születése. Sportolók alig vannak benne. De említhetném a disszertációmat is, van ugyan a végén egy jó hosszú melléklet, tele eredményekkel, meg játékosokkal, de a törzsszövegben alig-alig vannak ilyen jellegű adatok.
Előzmény: Tempó Vasutas! (1272)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1272
Ha röviden akarnék fogalmazni, azt mondanám: a hadtörténészek sem a katonákkal, foglalkoznak, s még csak nem is igazán a hadvezérek életével.

Kicsit részletesebben, de persze nagyvonalakban:
A sporttörténészt (ha valóban történész - netán szociológus, néprajzos, antropológus stb.), is csak a legritkább esetben érdeklik a sportolók. Ennél sokkal érdekesebb, hogy alakultak ki az egyes sportágak, hogyan jöttek létre a szövetségek, milyen volt az egyes sportágak/szakszövetségek viszonya, milyen kapcsolata volt a sportági szövetségeknek, kluboknak a politikai mezővel, egyáltalán, hogyan kapcsolódik a sport más társadalmi alrendszerekhez, milyen funkciói vannak a sportnak és egyes sportágaknak a modern korban, milyen csoportspecifikus jellemzői vannak az egyes sportágaknak és kluboknak, stb., stb. Ezek persze olyan témák, amelyek iránt eltérő intenzitással érdeklődik egy történész vagy szociológus, netán néprajzos, nem beszélve arról, hogy mely tudományos iskola/iskolák iránt elkötelezett.
Ez persze nem jelenti azt, hogy a sportolók a tudományos igényű sportkutatóknak teljesen érdektelenek lennének. Néhány példa. Ha megkérne valaki, hogy mondjam meg, hány meccset játszott eddig a válogatott, vagy mi volt a legjellemzőbb összeállítása a válogatottnak a 20-as években - nem tudnék felelni. Őszintén szólva, fejből egyetlen összeállítást sem tudok. Debrecenről írtam a disszertációmat, de a Bocskai egyetlen összeállítását sem tudom fejből. De! Azt tudom, hogy 1917-ben játszott a válogatott egy olyan meccset, ahol hat zsidó játékos lépett pályára. Pontosan 10 évvel később egy Budapestről elszármazott labdarúgó szervezte Palesztina válogatottját, itt járt Pesten, de Fodor Henrik azt nyilatkozta, hogy ez minket nem érint, mert a mi élvonalunkban csak elvétve vannak zsidók. Ez a történet is játékosokról szól, de hogy mindez miért történt, hogy így átalakult a sportszféra, ez sokkal érdekesebb egy tudományos kutatónak. Vagy. Érdekes, hogy alakult át játékosok társadalmi összetétele. Két példát ragadok ki: Manno Miltiades Bácska egyik tehetős gabonakereskedőjének fia volt (és ezzel egyáltalán nem volt különc a századforduló játékosai között). 20 évvel később ilyet nem sokat láthatunk (legdurvább ellenpélda: Turay, a péksegéd). Eza atörténet is sportolókról szól, d e a háttérben egy nagyon fontos, társadalomtörténetileg érdekes jelenség húzódik meg. Vagy: összegyűjtöttem a Bocskai összes élvonalbeli játékosát. De nekem ezek az összeállítások csak segédeszközt jelentettek, mert engem az érdekelt, hogy alakult át a csapat összetétele (minél professzionálisabb egy csapat, annál kevésbé számít a származás, vagyis egy vidéki klub esetében valószínű, hogy egyre alacsonyabb lesz a helybeliek aránya).
Mindez nem jelenti azt, hogy csak ez lenne a "sporttörténet". De aki a tudományos életben forog, azt legfeljebb mint háttérinformációk fogják érdekelni a sportolói élettörténetek, pályafutások, stb.
Persze van egy másik sporttörténet is, ami jó esetben kölcsönesen jó viszonyban lehet a tudományos sporttörténet-írással. Ez a másik sporttörténet, amit nálunk sokkal többen művelnek, főként adatokat regisztrál, és rendkívül fontos forrásául szolgálhat a tudományos sporttörténetnek (a viszony persze fordítva is működhet). A probléma az, hogy tudományos sporttörténetírás gyakorlatilag alig létezik nálunk, a nem tudományos meg csapnivaló színvo
Előzmény: lg23 (1267)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1271
Ja, és elvileg rám is hivatkozhatnál, de nem biztos, hogy Rochy tudja ki vagyok (annak idején két cikkemet elküldtem neki, azt írta, hogy olvasta és tetszett neki - de ennek már legalább két éve). Szerintem inkább az rsssf-es múltadra hivatkozz, úgy bizonyára komolyabban vesznek.
Előzmény: Tempó Vasutas! (1270)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1270
A neten találtam, elvileg tőlük meg lehet venni (gyanús):
http://www.heraldikakiado.hu/menuk/cimlistaszerzok.htm

Vagy három éve váltottam levelet e-mailben az egyik szerzővel (Rochy), sajnos nem mentettem el az e-mail címét. A fő szerző - Selmeci - sajnos már nem él, legalábbis lg ezt mondta nekem egyszer, ha jól emlékszem. Peterdi szintén nem él már.
Viszont: az iwiw szerint a negyedik szerző, Dénes Tamás a Viktória Kiadónál van. Rákerestem a neten, a kiadónak van egy másik neve: Rochy és társa bt. Szóval a négy szerző közül kettőnek van egy közös kiadójuk. Honlapjukat nem találtam, de az iwiwen van egy e-mail cím: viktoriakiado@t-online.hu. Innentől már a Te dolgod...

Azt kizártnak tartom, hogy antikváriumban meg lehetne venni. Sajnos ez a könyv már egyszeri, felületes olvasás után is darabjaira esik. Van itthon vagy ezer könyvem, de egyik sincs ilyen silány kötésű...
Előzmény: Törölt nick (1268)
lg23 Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1269

őszintén szólva ötletem sincs, hol lehet megkapni. 1999-ben jeleng meg, ők adták ki: http://www.arena2000.hu/

 

De a honlapjukon én nem találom a könyvet...

 

Én 2001-körül, tök véletlenül akadtam rá egy könyvesboltban, előzőleg nem is hallottam arról, hogy megjelent. Szerintem monstanra elfogyott már mindenfelé, maximum véletlenül tudsz ráakadni valahol...

Előzmény: Törölt nick (1268)
lg23 Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1267

nyugodtan fejtsd ki :D

 

És nincs ötleted, hogy az információt honnan lehetne beszerezni? Gondolom maradnak a korabeli újságok...

Előzmény: Tempó Vasutas! (1266)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1266
Nem, ilyen adatok nincsenek benne. Kun László (eddigi legkiválóbb sporttörténészünk), más dimenziókban mozgott. Őt nem érdekelték a sportolók, ami tulajdonképpen érthető is. (Kifejtsem miért?:))
Előzmény: lg23 (1264)
lg23 Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1265
lg23 Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1264
egyébként van benne valami pl. arról, hogy kik szerepeltek a focistáknál? Csak Zsengellér és Baróti nevére emlékszem haloványan valamelyik olvasmányomból...
Előzmény: Tempó Vasutas! (1262)
lg23 Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1263
nem, az internetről innen-onnan kapartam össze ezt-azt...
Előzmény: Tempó Vasutas! (1262)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1262
Amit ideírtál, azt Kun László Egyetemes sporttörténetéből vetted, vagy máshonnan? mert a Kun-kötetben van vagy négy oldal a témáról.
Előzmény: lg23 (1259)
gazsi80 Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1261
De igen, Földessy igen komoly forrás (minden pontatlansága ellenére).
A háború alatti "lobbiharc" komoly téma, egyszer valakinek bele kéne vágnia. Átdefiniálta szinte a teljes struktúrát. Például a nagy kedvencem (Kispest), ezért nem játszott egész az elmúlt időkig sosem a másodosztályban.
Előzmény: Tempó Vasutas! (1260)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1260
Kösz!
Ez ugye Földessy örökbecsű könyvéből származik?
Mindenesetre érdekes látni pár csapat felemelkedését (1910, Kispest, IV. o., 1911, Vasas, IV. o., egy évvel későbbi negyedosztály fele 20 után már legalább másodosztályú volt)
Előzmény: gazsi80 (1258)
lg23 Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1259

1935. augusztus 10-18. között Budapesten volt a VI. Főiskolai Világbajnokság, amit 24 arany, 13 ezüst, 20 bronzéremmel zártunk. Ezen elvileg részt vett egy főiskolai futball válogatott is.

 

Ezen kívül még annyit sikerült kihámoznom, hogy az első talán Olaszországban volt, 1922-ben, és 1951-ben Berlinben rendezték, amit 40 arany, 35 ezüst és 21 bronzéremmel zártunk.

 

1949-ben, a VIT-tel együtt megint csak nálunk tartották, 1954-ben pedig megint csak Budapest volt a helyszín, ezúttal VIT nélkül.

 

Erről a Főiskolai Világbajnokság nevű rendezvényről gyakorlatilag a világon semmit nem sikerült kiderítenem, pedig nagyon érdekelne. Még a Wikipédián sincsen fent.

 

Valaki tudna informálni? :D

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!