Hát nyelveket tényleg nem nagyon beszélnek:) de azért mindig megértettük magunkat... Kaja árak: előétel kb 3-10 Euró, (a smoked swordfish és társaik a 10 felé húzók), főétel (hal, rákok, vagy ilyenekből vegyes rántott tál - ők fritta mista-nak hívják és nagyon finom) 8-12 Euró, tiramisu kb 3 Euró. Gyümölcs drága, láttunk cseresznyét 5 Euróért/kg! Átlag 3 Euró a barack, ilyesmi. Tejet, kenyeret nem tudom, mert a szállóban kaptunk reggelit. Délben "paniniket" ettünk, ez gyakorlatilag egy finom szendvics, kb 3 Euró. Horgászni nem voltunk. Az autópálya díj Livorno-Bp kb 50 Euró+ az osztrák sztrádamatrica. Ha kifelejtettem valamit, vagy kíváncsi vagy még valamire, kérdezz nyugodtan! Amúgy merre mentek? Golfo di Orosei-t ne hagyjátok ki!!!
Még néhány dolog, amit szeretnék megkérdezni: Volt köztetek valaki, aki ha csak úgy brahiból is megpróbálkozott a tengeri horgászattal Szardínián. Játszok a gondolattal, hogy kipróbáljam, de eddig csak itthon tavakon próbáltam (úgy kocahorgász módon). Ehhez persze jó lenne csónakot is bérelni(motor nem feltétel). Tudtok ezzel kapcsolatban valamit?
Többektől hallottam, hogy többnyire az anyanyelven kívül nem igazán beszélnek mást, nos mi angolul, németül beszélünk. Mi volt a tapasztalatotok, hogyan értettétek meg magatokat a legjobban.
Kedves Mindenki, mi szeptemberben megyunk Sardenya-ra, szallas es komp ki van fizetve, lenne par kerdesem:
- elfogadjak-e a szigeten VISA kartyat (ettermekben, benzinkutaknal, autopalyan)
- kb menny EUROt erdemes elore valtani itthon, azzal, hogy 2 felnottnek eleg legyen elelmezesre es kirandulasokra? Termeszetesen az igenyek kulonbozoek, ezert inkabb kerdeznem, hogy kb mennyibe kerul ettermi vacsora 2 szemelyre (halak elonyben), mennyi pl 1 kilo kenyer, vagy 1 l tej, vagy 1 zsemle,
- mennyibe kerul autopalya dij hatarunktol Livornoig?
Ha valaki tud segiteni, nagyon szepen koszonjuk!
Cagliariban, a Via Roma-n van egy halasbolt, jégágyon hevernek. De éjszakára beviszik őket a frigóba. Aztán van ugyanabban az utcában egy beülős táplálékbolt is, ott ragyogó Minestrone-t adnak. Mintha fagylaltbolt is lenne a főutcán a vár felé, sőt a várban olyan boltok is vannak, amelyekben belépőjegyet lehet venni.
Csodálatos türkizszinű víz, szép tájak, kedves emberek( szárdok). Egyébként hasonló van máshol is, de ilyen- szerintem- csak ez az egy. Nagyon jók az utak és finom a kajájuk, van rengeteg néznivaló is, szóval annyi van, amennyi egy nyaraláshoz szükséges, sőt sok is. Mi már másodszorra megyünk, mert először csak megkóstoltuk. Mire vagy kiváncsi?
Nagyon klassz, bármikor visszamennék! :) Szerintem is itt vannak a legszebb partok Európában! Golfo Aranciba érkeztünk, onnan a keleti parton lementünk Dorgaliba, a Golfo di Orosei megnézése végett. Itt volt egyedül pechünk, illetve saját hülyeségünknek is köszönhetjük a pechet: béreltünk egy motorcsónakot, hogy elmenjünk fürdeni azokba a csodálatos öblökbe, de nagyon beborult az ég, fekete volt a tenger, rettentően dobáltak a hullámok és rajtunk kívül talán ha 2 lökött túrista mert kihajózni. Én az út felénél már jól be voltam tojva, mondtam a férjemnek, h inkább vesszen a pénz, de menjünk vissza... :) így 2 órás hajózás után már vissza is értünk:( Azért köszönhetjük magunknak is, mert a pasi, akitől béreltük szólt, h "nem ideális a tenger, meg hullámzik", de mi nem vettük komolyan. (mondjuk ő is lehetett volna kissé határozottabb, de mindegy...) Azért ott a kocsival elérhető öblökben megfürödtünk. Ezután átmentünk Algheroba, megnéztük a naplementét Capo Caccian (csodás), aztán Castelsardo, S.Teresa, Palau, Porto Cervo, Porto Rotondo stb... Szállás nem volt lefoglalva, de könnyen találtunk. 3 ágyas szoba 3 *-os szállóban egész Olaszországban 90-110 Euro között volt. Isteni kajákat ettünk (tenger gyümölcsei) egyszer még egy szép nagy langusztát is belakmároztunk! :)
S. Teresa-ban a Hotel Bellavistában laktunk az öböl fölött a 3.emeleten, hát tényleg "bella vista" volt! (bár a szoba nem volt túl jó, de a kilátás mindenért kárpótolt!)
A Costa Smeraldát Palauból elkirándulgatva néztük meg, Porto Cervoba teljesen beleszerettem:) A templom szerintem mesés! Hát hirtelen lelkesedésből ennyi :)) A "best of Sardinia" megnézhető a kep.tar.hu/mrspici oldalon.
Erdekes hozzaszolasokat, velemenyeket olvastam ezen a forumon. En itt elek 12 eve ,es turizmussal foglalkozom. Evrol-evre latom, hogy egyre jobban megtetszik ez a sziget a magyar vendegeknek. Igaz, meg kevesen mereszkednek ide, de aki egyszer felfedezi maganak, az nem tud betelni vele !Meltan hasonlitjak Polineziahoz es a Karib-szigetekhez. Europaban itt van egyertelmuen a legszebb es legtisztabb tenger , nincs es nem is lesz tomegturizmus.
Szivesen segitek szallas ajanlatokkal a sziget irant erdeklodoknek !
Erdekes leirasokat olvastam Szardiniarol ezen a forumon.En itt elek 12 eve, turizmussal foglalkozom, es evrol-evre latom, hogy egyre nepszerubb lesz ez a gyonyoru sziget a magyar utazok koreben.Meg nem sokan mereszkednek ide, de aki egyszer felfedezi maganak, az nem tud betelni vele.Europaban egyertelmuen itt talalhato a legszebb es legtisztabb tenger, nem veletlen, hogy sokan Polineziahoz es a Karib szigetekhez hasonlitjak.Nincs es nem is lesz soha tomegturizmus .
Szivesen adok ajanlatokat a sziget irant erdeklodo vendegeknek !
Köszi szépen! Nagyon érdekes volt, mert egyetlen helyet sem ismertem tavalyról., kivéve St Teresát, de az a kikötő.
Tegnap mi is lefoglaltuk az olbiai reptérre az avistól a kocsit, tehát tulajdonképpen már mi is ugrásra készen állunk, pedig még több, mint egy hónap van hátra.
Folytatom, amit a Korzika fórumon abbahagytam. Előzmény: egy hetet töltöttünk Korzikán, majd onnan át Szardíniára. Röviden írok, mert annyi az élmény, hogy a fele is sok, de egyet tudok: legközelebb öt nap helyet minimum két hetet töltenék ott. Innen a fórumról töltöttem le írásokat és a Barakás Szardínia utat nyomtattam ki, ebből a helyszínen bütyköltük össze az utat. Mint már a másik fórumon is ajánlottam, térképet a helyszínen vegyetek, mert sokkal részletesebbek. Mi csak az északi részen jártunk, mert kevés volt az idő. Ami nagyon szép az a tenger. Ilyen csodálatosan tiszta vizet még sehol sem láttam, mindenképp vigyetek magatokkal búvárszemüveget és pipát.
Tehát az út: vasárnap reggel fél tízre érkeztünk Bonifacioból St. Teresa Gallurába. Itt ittunk egy kávét és megterveztük az utat. Irány Palau- La Maddalena. Hát ez a sziget bármennyire is dícsérik, nem jött be, bár Caprera, ahová át lehet menni szép és tele van gyönyörű partokkal, de tele van olasz turistákkal is, alig lehetett mozogni tőlük. Ezen a helyen volt legnehezebb szállást találni ( itt teszem hozzá, hogy minden nap máshol aludtunk), két hotel van a parton ami 300 euró/nap, a városban pedig egy kétcsillagos, ami 98euró volt, viszont szép volt a kilátás az öbölre.
Hétfő: innentől már csodás volt. Elmentünk Algheroba, útközben megálltunk egy kolostornál Sassari előtt, délre Algheroban voltunk. Rögtön találtunk az óváros szélén egy tengerre néző szobát klímával (82 euro), majd két órán át kajáltunk a szálloda hűs teraszán a tengert bámulva. Négyre kimentünk Cacciára, egyet fürödtünk és hajóval átmentünk a Neptunus barlanghoz. A barlanghoz le lehet menni gyalog is, de az több mint 1300 lépcsőfok, ezért inkább hajóval menjetek, mert így a tengerről lehet megnézni a magas sziklafalakat és kicsit körbe is visznek. A barlang nem túl nagy, de szépek a cseppkövek, és ellentétben más barlangokkal itt kifejezetten megengedik, hogy fotózz. Caccián érdemes megvárni a naplementét, mert már láttam párat, de ilyen szépet még soha. Két órán át vártuk egy szikla tetején, de megérte. Este körbejártuk az óvárost és mondhatom, Alghero valóban nagyon szép(legalább is este).
Kedd: délig Alghero hosszú, fehérhomokos strandján fürödtük(érdemes kipróbálni), majd irány Orgosolo. Útközben defektet kaptam(két év után először láttam a pótkereket) ezt Nuoroban fél óra alatt megcsinálták 10 euroért. Elmondanám, hogy szerintem általában kedvesek az emberek és nagyon segítőkészek, legalábbis ahogy mi megéltük. Orgosoloban megnéztük a falfestményeket, amivel tele vannak a házak falai és az embereket, akik tényleg mind sötét nézésűek. Innen kimentünk a hegyekbe. Erre felé már senkit sem láttunk. Mentünk míg az autó bírta, majd gyalog és felmásztunk egy magas sziklára, ahonnan gyönyörű volt a kilátás és a naplemente. Az egész vidéket látni lehetett. Este tizenegyre értünk Olienába, itt találtunk egy tényleg nagyon szép magánszállást. Egy kb. 70 éves néni nyitott ajtót, megmutatta az összes szobát( mind szépen berendezett tiszta) és adott egy hegyekre nézőt 46 euróért(még csokival is megkínált lefekvés előtt).
Szerda: reggel a konyhában három öreg néni sütötte kemencében a lapos kenyeret, valami helyi specialitás, az éttermekben adtak ilyeneket rágcsálni. Az asztalon volt már nekünk kikészítve vajjal és lekvárral, de mi egyenesen a kemencéből kértünk forrón. Isteni volt.
Délben megnéztünk Dorgali mellett egy barlangot(nagyon kicsi, de van benne egy több mint 30 méter magas cseppkő). Innen átmentünk Cala Gononebe, ahol a sétányon kivettünk egy tengerre és Cala Luna felé néző szobát(négycsillagos 98 euro reggelivel). Délután fürödtünk a hotel előtti parton.
Csütörtök: reggel megnéztük a napfelkeltét. Fél tízre rendeltük a vízi taxit Cala Lunára, ami egy nagyon szép strand. Itt érdemes vizibiciklit bérelni, mi négy órán át jártuk az öblöket. Tényleg mesebeli volt a tengeri kis barlangokkal és öblökkel. Délután négyre jött értünk a taxi, majd egy korai vacsora után indultunk Olbiába a komphoz ami este tízkor indult Livornoba.
A kompot érdemes előre foglalni, szerintem a Mobynál( www.moby.it), mert vannak jegyeik autóra 1 euroért. Nekünk két fő autóval, zuhanyzós kabinnal Olbiából Livornóba 158 euróba került.
Tapasztalatom, ha menősre veszed az utat(egy helyen nem alszol két éjszakánál többet), nem érdemes előre foglalni szobát, mert a helyszínen válogathatsz. Egyedül La Maddalénán kerestem több mint egy órán át, a többi helyen nem tartott fél óránál többet és legalább sétáltunk. Cala Gononen láttunk is egy családot a szállodánkban, akik egész délután a személyzettel veszekedtek, mert nem azt kapták, amit rendeltek, mi meg a legjobbat választhattuk.
Az árak: kb. néggyel szorozd az itthoni árakat, de csak azért írom, hogy elég pénzt vigyetek,ha már ott vagy, inkább ne szorozd ki fejben és jól fogod magad érezni. Én csak ma az itthoni éttermi ebédemnél osztottam és megelégedéssel töltött el, milyen olcsón kajálok.
Nagyon jók! Vannak kávézók, ahol vannak és olcsón internetezési lehetőségek. ( Legalábbis, ahol én voltam Porto San Paolóban , ami kicsi hely, 2 nyilvános kávézóban is van internet és nem egy gép, hanem több)
Nem tudja valaki véletlenül, milyenek Szardínián/Olaszországban az internet lehetőségek? Laptopot vinnék, wifi, ilyesmi hogyan s mint van ? Előre is köszi.
Itt Szardinián nem voltunk hajókiránd.on, de a könyv is irja, hogy van. Nagyon javaslom az i betüs tábl. val is jelzett helyeket, mert itt minden infót megadnak /13 ó bezárnak délután 16 ig/ és ha zárva van akkor is lehet kitéve prospektus, ami a környékről van. Előford. hogy árakat is tartalmaz.Bonifációba mentünk át komppal, az kettőnknek kb 60 E volt. A paradicsomos napozót én a kozmetikusomnál rendelem, úgy tudom van Ilcsi telef vonal, ahol megadják az igény szerinti területen lévő Ilcsivel dolgozó kozmetika nevét/huh,de hosszú/, vagy a Nők Lapja topicján kérdezzetek utána, ott biztos megmondják a csajok./vigyázzatok, mert fog, fehér pólót sárgásra szinezi, de mosáskor kijön./ Egyébként a korzikai kompon is hófehér pólóban voltam és a kiáramló kéményfüstből apró fekete olajos pöttyök rakódtak a pólómra itt-ott./ Azt elfelejtettem irni, hogy a meleg ellenére a tenger jóval /akár 5C/ hidegebb az Adrianal.
Sajnos én itthon is elég nehezen viselem a meleget.... el tudom képzelni ott.
Erről az Ilcsi néni féle paradicsomos napozóról még nem hallottam... hol lehet megvásárolni?
A párom Hotelben foglalt (elvileg légkondis) szobát félpanzióval, kaja után szerintem nem nagyon fogunk szaladgálni.... ahogy irtad ebben a nagy melegben nem is olyan éhes az ember, legfeljebb napközben bekapunk valamit.
De a borokat viszont imádjuk... persze csak mértékkel:-).
Én is megvettem a Marco Polo utikönyvet, kicsit kesze-kuszának találom, de majd tájékozódunk még helyben.
A Flamingós lagúnába szeretnénk mindenképp elmenni.
Hajókiránduláson voltatok esetleg? Úgy tudom néhány öblöt csak hajóval lehet megközeliteni vagy gyalogtúrával.