Időközben belenéztem a belébe... az ún. "steuerpimpel", ami miatt az automatika nem szokott működni teljesen ép benne. Egyedül egy zegergyűrű hiányzik és utána működni fog minden. Meg szeretném csinálni, mert zavar, hogy 15-20 percenként fel kell kelnem megfordítani a lemezt vagy lekapcsolni a lemezjátszót. Azon kívül tetszik pl. az is, hogy ha az automatikával indítom a lemezt, akkor némítja a kimenetet, amíg a lemezre le nem ér a tű.
"az előző tulajdonos kiiktatta a karautomatikát, mivel állítása szerint az háziasszonyoknak való, akik nem tudják, hogyan kell feltenni egy lemezt és nem hifistáknak/audiofileknek)"
Azért iktatta ki, mert elromlott és nem tudta megjavítani.((
Ha akarod, ajánlok egy jó szemorvost :)) A képen egy Fülöpsz 420 III ST hangszedő van és Chesky arra várja a véleményeket, nem a 922-re. A katalógus igaz, hogy említi a 922-t, de ott is a négyhuszason van a lényeg. :)
Le kell szedni a gumit a tányérről, valszeg van rajta nyílás, akkor meglátod, hogy van e meghajtószíj. Valszeg az adta meg magát. Szíjat itt lehet kapni:
■ 0.12mV MC (5cm/sec 1kHz) ■ 1,5 ~ 2,5 g tű nyomás (1,7 g optimális) ■ 10-60,000 Hz ± 1dB ■ Csatorna elválasztás 25dB/1kHz ■ Csatorna egyensúly 1dB/1kHz ■ 20 × 10 -6 cm / dyne ■ 47 ~ 100kΩ terhelési ellenállás ■ DC ellenállás ■ belső impedancia 4Ω ■ 5,5 g saját súlya 6 × 35μ SST tű tű ■ cca 1989 Ár: 31.000 yen. ■ Debütált 1976-ban, 1979 Megszűnt ■ Tűszár Aluminium, és Bór (a szokásos teleszkópos, mint a Sony XXL és a Dynavektornál
A tűgeometria a sima 922-nél elliptikus, a "Z" tipusnál Shibata
Ja! És mint látható, hasonlóan a Benz ACE-hoz magas lezárást igényel (47 ~ 100kΩ) Ebből következően macerás az illesztése, de már tudni a megoldást.
Most szereztem be egy Philips Music Center 990-est és van egy probléma vele. Nem megy egyáltalán a lemezlejátszója amint bekapcsolom... Mi lehet a probléma vele a motor bekrepált benne van micsoda?
Nos, tegnap este meghoztam a Dual 701-et, de hangfalakon csak ma tudtam meghallgatni. Hát, mint mondjak... Tetszik :) Az meg külön plusz pont, hogy V-15 1 grammal jobban követ, mint az előző hangszedőm 1,8 grammnál :) A hangszedő egy eredeti V-15 III-DL, a tű vadonatúj benne (10 óra sincs benne állítólag), a lemezjátszó pedig műszakilag és optikailag is tökéletes állapotban van. Egy kicsit kopott a Dual feliraton a festék elöl, de kb. ez az összes hibája. (illetve az előző tulajdonos kiiktatta a karautomatikát, mivel állítása szerint az háziasszonyoknak való, akik nem tudják, hogyan kell feltenni egy lemezt és nem hifistáknak/audiofileknek)
Egyelőre orosz Elektronika B1-011, ami egy Thorens TD125 + SME 3009 koppintás, bár nem tudom mennyire sikerült jól, mert az eredetihez nem volt még szerencsém. Hétvégére várható egy Dual 701 is.
Mivel van jópár új lemezem és nincs pénzem a 103R-re, a Denont kizárom. Mi a vélemény a Benz Micro MC Goldról?
Van esetleg Budapesten olyan hely, ahol együtt meghallgatható lenne mondjuk az AT440MLa, a Grado Prestige Gold1 (vagy Silver1), esetleg a fent említette Benz Micro és mondjuk egy Ortofon Samba vagy Salsa? (esetleg más, hasonló árkategóriájú cucc is jöhet)
És ki álltatott azzal, hogy nem baxa tönkre a lemezeket? Csupa-csupa kéccersült lemezed van. Kitisztíthatatlan, úgy bele van vasalva a por a barázdába...
A Denon DL-103 annak való, aki nem játszik vele újabb jól megvágott lemezeket, mert hát valljuk be, néha hallható a követési hiba. De például a Melogyija lemezek fantasztikus szépen szólnak vele, csakúgy mint a 70-es éveket megelőzően gyártott nyugati lemezek. A DL-103 R már mentes a követési hibától, de az ára majdnem 2,5x-öse az alaptipusnak.
A DL103-as igazi előnye, hogy kis áttételű illesztőtrafó kell hozzá, ilyenből pedig könnyebben és olcsóbban lehet jót találni. Megfelelő hangkart olcsóért már nehezebb...
Szerintem nem éri meg a nüansznyi különbséget hangban, wixont a 103-as denon mindkettönél jobb alternatiwa, feltéwe, ha nehéz karba tudod betenni, (igen fos engedékenység!) és wan jo MC phonod.
Volna itt még egy kérdésem, hangszedő ügyben... jelenleg egy Grado Prestige Gold1 és Reference Platinum1 között vacillálok. Megéri a Platinum a plusz pénzt? (kb. majdnem kétszer annyi, mint a Gold1) Esetleg nézelődjek más irányban? 250€-nál többet nem igazán szeretnék kiadni. MM-ből ami még szóba jöhet az az AT440MLa, amit sokan szeretnek a neten, főleg mert jól viselkedik a belső barázdákban, bár kicsit soknak találom a magasát. Ennyi pénzért ugye már van MC is, mondjuk egy Denon DL103 még beleférne és jókat is olvastam róla.
Ami a lemezjátszót illeti, az vagy marad az Elektronika B1-011 (tekintsünk rá úgy, mint egy Thorens TD-125re SME 3009 karral annak ellenére, hogy csak egy másolat) vagy egy Dual 701 fogja leváltani.