Keresés

Részletes keresés

kisszszoros Creative Commons License 2008.06.02 0 0 1526
A legfelső képre ránéztem, és (bocsáss meg) az az örökbecsű kijelentés jutott eszembe: "Gazsi Bácsi lótetű"

Remélem nem haragszol érte, amúgy nagyon teccetős a felépítmény, vakolat nélküli lesz, vagy kap valamely külső borítást?
Előzmény: nanik (1523)
odree Creative Commons License 2008.06.01 0 0 1525
Sziasztok már egy ideje olvasgatlak benneteket.Először is gratula mindazoknak akik saját kezükkel építenek fel egy kemencét,szerintem nem kis melójuk van benne!No meg büszkélkedhetnek is vele!A készen vásárolt kemencékről pedig csak annyit,aki meg teheti tegye de higgyétek el nem az az igazi!!
Engem pl. érdekelne hogy mennyibe kerül ha ti saját kezetek munkájával építitek fel és mennyiért vásárolják készen?!
Csuda klassz dolog lehet egy kemence!Én is nagyon szeretnék egyet,de mi nem állunk úgy anyagilag hogy készen vásároljunk egyet.Ezért érdekelne hogy milyen anyagok szükségesek hozzá és mennyibe kerülnek.
Ezúton szeretném megköszönni előre is aki válaszol nekem!
További szép napot vagyis inkább jó ícccakát mindenkinek!!!:):)
Sütögető Creative Commons License 2008.06.01 0 0 1524

Kedves nanik!

Végre, végre---sikerült tehát belevágnod! Gratulálok--ahhoz külön is ,milyen szépen, tisztán dolgoztok--"fű se rezdül".Gondolom a helyhiány miatt kellett aaz előkertbe építeni--iszonyatosan fog irígykedni az utca--csodás illatokat szimatolva--ménkű nagy szenvedést hozva a szomszédokra is!

Itt hívom fel az újak figyelmét nanik elképesztően gusztusos sült malacára-sajnos a kimentéskor eltűnt mellőle az oldalszám! DE ha minden igaz--Évi nani csodakiflije a 24. oldalon található!!!

üdvözöllek Sütögető

Előzmény: nanik (1523)
nanik Creative Commons License 2008.06.01 0 0 1523

... nnnna! mi is elkezdtük... :

 

 

 

 

 

 

 

danibacsi40 Creative Commons License 2008.05.30 0 0 1522

"Kedves Danibacsi, meg ne sértődj, de a topic címéből is kiderülhet, hogy itt az építés legalább olyan fontos,"

Én nem sértődök meg, de nekem nincs időm se nagy tehetségem építgetni, amúgy se vagyok valami nagy buherátor.

 

"mint a használat maga, amúgy, ha valaki nagyon akar "kemencés" kajákat készíteni, ahhoz egy jobb gáz- vagy villanytűzhely is elegendő, nem szükséges kemence sem... "

 

Jó, de a kertben sütögetni jobb. Valaki malacot sütött benne. Azt meg fogom próbálni.



"Bár én még nem láttam hozzá a kemencém megépítéséhez, de azért már gyűjtöm az anyagokat, ér tervezgetem a kemencét, és remélem jövő őszre már megsüthetem az első "csülök pékné módra" nevű kaját benne :-)"

 

Na ez a csülök dolog engem is érdekel. Biztos király lehet.

Előzmény: kisszszoros (1520)
danibacsi40 Creative Commons License 2008.05.30 0 0 1521

"Betonból van, és jól fungál?"

Az elején túlfűtöttem. Valami hőmérőt majd beszerzek. Olyan rohadt gyorsan sült, égett benne a kenyér, hogy belül nyers volt. Hosszú órákig még meleg volt. Aztán rájöttem, nem kell azt annyira pakolni. Elég bele egy láda fa. Utána jó lett. Lassabban sült, de belül is jó lett. Mást még nem csináltam, de figyelgetem a Ti receptjeiteket.


"Tapasztalatok milyenek? Belül mivel van kikenve? Sütőtér alja miből van?"

Nincs semmivel kikenve. Azt mondta a szaki, hogy valami betonkeverék. Én belülről mintha tégla örleményt is táttam volna benne. Az alja sorrendben, föld, üveg, tégla, és valami beton féle.


"meddig tartja a hőt, nem éget-e stb.)"

 

Utána sokáig tapogattam, sokáig meleg volt.

Előzmény: gykari (1515)
kisszszoros Creative Commons License 2008.05.30 0 0 1520
Kedves Danibacsi, meg ne sértődj, de a topic címéből is kiderülhet, hogy itt az építés legalább olyan fontos, mint a használat maga, amúgy, ha valaki nagyon akar "kemencés" kajákat készíteni, ahhoz egy jobb gáz- vagy villanytűzhely is elegendő, nem szükséges kemence sem...

Szerencsére azért még többségben vagyunk itt azok, akik nemcsak az elkészült ételre, de az odavezető, nem minden esetben sima, hanem jobbára göröngyös és nehéz útra is büszkék, és nem titok az sem, ha valaki balfék volt és hibázott, mert ha a hibát közzéteszi, és nem hallgatja el, abból más is tanul. Az itteni kemenceépítők többsége nem kőműves, vagy cserépkályhás, és lehet, hogy a szerszámokat is csak az építés kedvéért vásárolja meg, de az időt és fáradtságot nem kíméli, mert a cél itt nem feltétlenül szentesíti az eszközt!!! :-)

Bár én még nem láttam hozzá a kemencém megépítéséhez, de azért már gyűjtöm az anyagokat, ér tervezgetem a kemencét, és remélem jövő őszre már megsüthetem az első "csülök pékné módra" nevű kaját benne :-)
Előzmény: danibacsi40 (1514)
kisszszoros Creative Commons License 2008.05.30 0 0 1519
Azért finomítanék annyit a dolgon, hogy a régi öregek minden bizonnyal használtak volna bármit ami hasznos az építés, üzemeltetés és tartósság tekintetében, csak épp az időn kívül szinte semmi nem állt rendelkezésükre elég olcsón és nagymennyiségben.
Valószínűleg ezért készült a legtöbb kemence agyagból vesszővázon esetleg cserépből (gondolom azok sem voltak már tetőfedésre használhatók), illetve előfordultak a módosabb házaknál téglából rakott kemencék is, de nem az volt a legelterjedtebb.
Előzmény: DacaGaby (1516)
Axióma Creative Commons License 2008.05.30 0 0 1518
Hat hogy kalyhaepito vagy nem azt nem tudom, de az expressz ingyenben most akarja valaki ingyen odaadni az agyagot a telkerol, talan tegnap olvastam, most nincs elottem. [Ha ez nagyon nem az, akkor sorry, de mar tegnap ez jutott az eszembe hogy hatha erdekelne innen valakit, csak nem voltam benne biztos hogy ua.]
Előzmény: Petex80 (1517)
Petex80 Creative Commons License 2008.05.30 0 0 1517
Sziasztok!

Tudja valaki, hogy kályhaépítő agyagot honnan lehetne beszerezni?

Köszi!
DacaGaby Creative Commons License 2008.05.30 0 0 1516
Némi kritikus hozzászólás: nemépen praktikus idegen anyagot beépíteni egy kemencébe. Idegen anyag alatt pl. a vasat értem. Nem hiszem el, hogy a tégla és a vaslemez találkozásánál nem reped meg a kemence! Bár lehet, hogy a dryvit háló ezt álcázza (amit szintén idegen anyagnak tartok), de "ide a rozsdás bökőt" hogy a vas a samotton több milimétert mozog a hőtágulás végett.
A kemence hőjét meg a vaslemez vezeti el, az a 3cm kvarchomok annyit jelent mint had ne mondjam...... Gondolom a kémény is vasból van, tehát akkor ez is frankón vezeti kifele a hőt, ami eleve felfelé áramlik.
Én mindenképpen boltívesre csináltam volna a kemencét, ha samottod van akkor nyilván abból. Mindegy lett volna ha mezei kistéglából rakod, mivel ez a vasas megoldás nagyon sokat ront a dolgon. Nem is beszélve a 130mm átmérőjű kéményről, egy ekkora alaptarületű (a magasságáról nem írtál) kemencének nagyobb kémény kellene, hogy tökéletes legyen benne az égés.
Javaslom olvasgasd itt a fórumban oly sokat emlegetett a kemenceépítésnek szinte "kötelező" alapját képző Szabján féle könyvet. Sokmindent megtudsz belőle! Egyik fórumozó szavát idézve, nem voltak hülyék a régi öregeg, kitapasztaltalták a kemence minden csinnyát-binnyát, nemigen tette bele vasat és üvegszövet háló se volt annakidején.
Előzmény: rokakutya (1510)
gykari Creative Commons License 2008.05.30 0 0 1515
Betonból van, és jól fungál?
Tapasztalatok milyenek? Belül mivel van kikenve? Sütőtér alja miből van?
(írtad, hogy meg vagy elégedve, de részletekre lennék kíváncsi, meddig tartja a hőt, nem éget-e stb.)
Előzmény: danibacsi40 (1511)
danibacsi40 Creative Commons License 2008.05.30 0 0 1514
Jó, rendben van akinek van ideje, meg kedve, szerszámai stb. Nekem nincs erre időm, de pihenés képpen szeretek a kertben mindenfélét sütögetni, főzögetni. Olvasgatom a jó kis receptjeiteket és megsütöm azokat. Attól, hogy kemencét nem építem még a kemencében sült dolgokat szeretem. A múltkor láttam a tv-ben a Bodrigit amint a kemencéjében sütögetett. Boldogan sütötte tálalta a többieknek. Nem tudom volt-e ideje a Bodroginak kemencét építeni. De abban egyetértek, hogy a kemence építés is egy élmény.  
Előzmény: DacaGaby (1512)
biii Creative Commons License 2008.05.30 0 0 1513

hello

 

totálisan egyetértek a hozzászólásoddal!!!

 

mi egyből azt mondtuk hogy semmi pénzért nem vennénk ilyet!!!

 

hát még ennyiért...

Előzmény: DacaGaby (1512)
DacaGaby Creative Commons License 2008.05.30 0 0 1512
Nagyon praktikus. Annak akinek van rávalója (ugyanis az árából lazán lehet csinálni 3 kemencét), aki nemszereti, hogy legalább egy hónapig szanaszét van az udvaron mindenféle építőanyag, stb. stb. stb. Nem kötekedni akarok, de majdcsak mindegy lenne, ha elmennél olyan helyre, ahol hemencés ételeket lehet kapni, megveszed hazaviszed és megeszed.
Itt a fórumban szerintem 99% az embereknek már magát a kemence építését is hatalmas élménynek veszik és ha elkészül a használatok során büszkén mesélhetik, hogy igen, ez a saját keze munkája, vagy ha segítséggel épűlt, akkor azt mondhatja, hogy benne van a keze munkája. Szerintem ez a fórum erről szól.
Már bocs, de olyan volt ez a hozzászólásod, mintha én beírnék egy horgoló-kötögető fórumba, hogy készen vettem magasnyakú pulcsit és teljesen jó!
Bocs, bocs, bocs és mégegyszer bocs, de ez nem éppen idevaló beszólás volt.
De persze szived joga, hogy hova mit írsz, csak én ezt nem tudtam megálni hozzászólás nélkül.
Előzmény: danibacsi40 (1511)
danibacsi40 Creative Commons License 2008.05.29 0 0 1511

Sziasztok!

 

Én ilyet vettem készen. Teljesen meg vagyok vele elégedve.

http://kemenc.fw.hu/

rokakutya Creative Commons License 2008.05.29 0 0 1510

Szia!

Tüzépen vett samot téglákból tűzálló habarccsal fel lett húzva 5 sor, a hatodik sor az alja telibe, cca 110*90-es alapterület, a tetejére csináltattam 5mm-es kazánlemezből 45fok-os szögben szűkülő,  három téglasornyi "bubot" :) 13-as átmérőjű kéménnyel, billenőzsaluval. Egy barátomnak raktak már kemencét és az első éven bedőlt a teteje, azóta sincs kemencéje, gondoltam én nem értek hozzá, majd a vas megtartja :) A vaslemezre cca 2-3cm vastagon sima kvarchomok ment majd rá sorban a többi samot. Kapott egy kis dryvit hálót meg agyagot, hogy ne látsszon a tégla éle, majd még dryvt + vakolatot ( a kéményre is popszegecseltem hálót, hogy ne nézzen úgy ki mint a lacipecsenyés sütödéje, és sima kültéri fehér festékkel lekentem.

 

Az esővel úgy függ össze, hogy ha átmelegszik, bitangul süt, de a tűztér a sütőtér is, azaz befűtöm, majd miután kikapartam a parazsat, berakom a cuccot és lezárom a zsalut mint a cserépkályhánál régen tették. Viszont, ha esett az eső és nem száraz a kemence akkor a párolgás olyan sok hőt von el, hogy hamar kihűl.

Viszont hogy mennyire nedves azt elég nehéz volt kiszámolni és volt már úgy, hogy újra be kellett gyújtanom félidőben, meg úgy is, hogy túlságosan forró volt és 15 perc alatt sz'rrá égett a tészta.

 

 

Előzmény: Sütögető (1508)
Sütögető Creative Commons License 2008.05.29 0 0 1509

Kedves kiss.feri!

Köszi a recepteket--süteményből---soha nem elég!

üdvözlettel  Sütögető

Előzmény: kiss.feri (1507)
Sütögető Creative Commons License 2008.05.29 0 0 1508

Kedves rokakutya!

Szinte mindenkinek "házilagos" kemencéje van! De szerintem samottból készült búbos itt még nem volt!!!!! Annyira hihetetlen, hogy próbálj meg légyszíves valamiféle képet közölni róla---köszönettel Sütögető

Az eső és a kemence viszonya ---kezelhetetlensége--is érdekel--magyarázd meg légyszíves.

Receptek pedig itt is vannak---sajnos nagyon "lejjebb"--amúgy pedig a kemencebencén, valamint Dacagaby nyitotta iwiw oldalon.

Előzmény: rokakutya (1506)
kiss.feri Creative Commons License 2008.05.28 0 0 1507
Előzmény: rokakutya (1506)
rokakutya Creative Commons License 2008.05.28 0 0 1506

Szia Mindenki!

 

Böngészem a netet, de kifejezetten kemencés szakácskönyvet nem találok. Szerintetek létezik ilyen? Nem tudtok valami jó csípős húsos receptet? A töki pompost nagyon szeretjük, de már a fülemen jön ki :)

 

Nekünk egy házilagos, samottból felhúzott búbos van. Elég jól szuperál mióta húztam felé esőtetőt. Előtte gyakorlatilag kezelhetetlen volt, a sütési idő attól függött, hogy mennyit esett előtte.

palagics Creative Commons License 2008.05.27 0 0 1505
Köazönöm a segitséget
Előzmény: m-gabor (1504)
m-gabor Creative Commons License 2008.05.27 0 0 1504
Szia!

Először én is a vasporra gondoltam, de a festékboltban ajánlották, hogy van hőálló
spray, ami 650 cC fokig bírja a meleget, 250 C fokon szilárdul meg. Nem olcsó, de
nekem bevált. Én matt fekete színben vettem. Két féle gyártmány is van, de csak
az árában különbözik, szerintem ugyanaz mind a kettő.
Üdv: Gábor

Előzmény: palagics (1503)
palagics Creative Commons License 2008.05.26 0 0 1503
Sziasztok.
Tudna valaki nekem segíteni abban,hogy a kemenceajtót mivel szoktátok lekezelni,festeni.Én vasporra gondoltam.Ennek mi az eljárása?Köszönöm
takcsi13 Creative Commons License 2008.05.23 0 0 1502

Szia!

 

El tudnád nekem is küldeni a könyvet?

És sem tudtam leszedni.

 

Köszi!

 

E-mail: takcsi13@chello.hu

Előzmény: csacsika1058 (1488)
bandesz31 Creative Commons License 2008.05.21 0 0 1501
Sziasztok most találtam ezt a fórumot én is kemence építés előtt állok csak én nem tudok nagy búbost építeni gondolkoztam egy kisebben  kb akkorát szeretnék építeni mint egy mobil kemence csak fix alapra mi a véleményetek róla ha valaki már csinált ilyet jelentkezzen meghallgatnám a tapasztalataitokat köszi
m-gabor Creative Commons License 2008.05.20 0 0 1500
Vagy a ftp://ftp.bign.sulinet.hu/pub/Kemenceepites.pdf címről.
Néhány napig ott tartom.
Üdv: Gábor
Előzmény: csacsika1058 (1499)
csacsika1058 Creative Commons License 2008.05.19 0 0 1499
A következő linkről bárki letudja a könyvet szedni pdf formátumban:http://csaba1058.extra.hu/kemenceepites.pdf
endru101 Creative Commons License 2008.05.19 0 0 1498

Csacsika!

 

A pádementum (nálunk pádimentumnak hívják > nem tudom melyik a helyes) tégla teljesen tökéletes. Ezek igazi, remek, régi égetett agyagtermékek.

Én is ezt raktam a kemence tűzterébe (20x20cm-t, de a 30x30cm is tökéletes).

 

Ha tudsz eladót, léci jelezd emil címemre, mert vevő lennék rá megfelelő áron!!!!!!!!!!

 

endre

 

u.i.: bár az agyaghabarcs összetevőjét nem tőlem kérdezted, de annyit írnék azon kívül, amit már korábbi hozzászólásokban részletesen és nagyon pontosan leírtak, hogy az agyag soványítása (homokkal, nagyon finom szemcséjű fövennyel) maximum 1:1 arányig lehetséges, ugyanis ha ezek után is repedezik a felhordott agyag, ez ugyanúgy probléma, ugyanis a sok soványító anyag hő hatására történő tágulása, majd osszehuzódása szerkezeti problémákat okozhat.

 

Jó munkát!!!!

Előzmény: csacsika1058 (1494)
endru101 Creative Commons License 2008.05.19 0 0 1497

Kedves Palagics!

 

A homoktégla nem alkalmas tűztér kialakítására. Nem bírja a hőterhelést!!!!!

Előzmény: palagics (1496)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!