Keresés

Részletes keresés

Smith W. Creative Commons License 2020.04.01 -1 0 71104

Ezzel kapcsolatban két dolog.

1. Az AK útvonala mentén kevesebb az erdő művelési ágba tartozó terület, mint mondjuk az OKT-n (és akkor még finoman fogalmaztam).

2. Ha a tiltás oka a jogszabálynak való megfelelés lenne, akkor a régi füzettel se lehetne végigmenni kerékpárral.

 

Kerékpáros és gyalogos is jól megfér az erdőben. Az autós és a kerékpáros is az úttesten. Csak mindig vannak, akik képesek problémázni, balhézni és a másikra mutogatni, mert ő másmilyen, más járművel közlekedik és így tovább.

Előzmény: nagypapi (71095)
alnibell Creative Commons License 2020.04.01 0 2 71103

Rosszul értelmezed. Csak a megjelölt turistautakra vonatkozik a korlátozás.

 

"91. § (1) *  Az erdőben - annak rendeltetésétől függetlenül - pihenés, üdülés, sportolás és kirándulás céljából gyalogosan, emberi erővel hajtott kerékpárral, lóval, valamint az erdészeti feltáróhálózat részét képező erdei úton sport vagy turisztikai célú, lóval vontatott járművel bárki saját felelősségére közlekedhet, illetve ott tartózkodhat, amit az erdőgazdálkodó tűrni köteles, kivéve, ha

.

.

.

(1b) *  Az erdőben abban az esetben lehet a megjelölt turistaúton kerékpározni és lovagolni, a megjelölt kerékpáros úton lovagolni, ha az együttes használat lehetősége jelzéssel az adott turistaúton vagy kerékpáros úton megjelölésre került."

 

Azaz a turistajelzéssel nem jelölt utak esetére nem vonatkozik a korlátozás, saját felelősségére bárki kerékpározhat az erdőben, hacsak nincs jelölve a helyszínen határozottan a tiltás.

Előzmény: nagypapi (71095)
V43 1279 Creative Commons License 2020.03.31 -1 0 71102

Elolvastam, reagáltam is rá.

Érdekes, hogy mondjuk a Pilisben előbb jön szembe egy terepbringás, mint az Alföldin, mégis utóbbival kezdték a radírt, hiába jogilag sehol nem lehetne ami nem kerékpárút vagy kijelölt jelzett út. Ez van.

 

Leírtam sokszor, de még egyszer utoljára: semmi okom a régi füzetemmel szabályt szegni, teljesen szabályosan működik a dolog, nincs szükség semmi ilyesmire, eddig is kiemeltem, hogy engem nem érint (be is szerzek a meglévő mellé egy régi AK füzetet, ha bármikor belefognék újra, akkor ezen ne kelljen görcsölni). Szóval, ha valaki trükközni akar, akkor az nem én leszek. Felhívtam a figyelmet a biztonsági résre (mások is tettek így kommentben) senki nem mondta, hogy élni is fogok vele...részemről lezárva a téma.

Előzmény: Törölt nick (71101)
Törölt nick Creative Commons License 2020.03.31 -1 2 71101

Azt azért elolvastad amit nagypapi írt, hogy ez egy jogszabály következménye, nem pedig valamiféle titkos, biciklisek elleni összeesküvéselmélet része? 

 

"Mindenki úgy túrázik ahogy akar, ahogyan ezt már sokadszorra megállapítottuk itt. Pont."

Ez így van. De kiegészíteném még egy klasszikussal:

"Mindenki belepislant a medencébe (többé-kevésbé) csak nem mindenki a trambulinról..."

 

Úgy túrázol ahogyan akarsz, akár érintőpontosra is veheted az AK-t senkit nem izgat, ha jól csinálod nem fogják észrevenni.

Csak legalább ne verd nagydobra, ne hőzöngj ha nem a szabály szerint jársz el, és ne a kiírókat hibáztasd ezért.

Ennyi.

Peace. 

Előzmény: V43 1279 (71100)
V43 1279 Creative Commons License 2020.03.31 -1 0 71100

A "buzdítással" nem találtam fel a spanyolviaszt, mások is írtak már róla. A megideologizálásról szintén, mivel a kiíró teremtett egy ilyen helyzetet. Nem tudom mennyivel lesz jobb majd a látszólag hibátlan "gyalogosan" bejárt füzetek bírálata, a mostani hellyel-közzel útvonalkövető biciklis füzetekéhez képest. Lelkileg odafent biztos jobb lesz, de a valóság nem lesz ilyen fehér vagy fekete. Kiszűrni sem lehet majd, mivel az útvonalat (jó esetben) ismerni fogja a delikvens. De ezeket a füzeteket nem én fogom leadni.

Majd befejezem remélem idén az AK-t és szabályosan jutok jelvényhez a régi füzetemmel. Sőt, ha veszek még egy régit, akkor majd azzal is ha úgy döntök, természetesen pótlappal. Szóval engem nem érint ez a kavarás.

 

Felőlem nyugodtan lehet tapsolni ehhez a döntéshez bárkinek, és utána "rossznak" titulálni, mínuszolni, azt aki/akik nem ért/enek egyet vele, engem meg ez nem zavar.

Mindenki úgy túrázik ahogy akar, ahogyan ezt már sokadszorra megállapítottuk itt. Pont.

Előzmény: Törölt nick (71099)
Törölt nick Creative Commons License 2020.03.31 -1 0 71099

Az a gond hogy nem érted a lényeget.

Tőlem elférnek a biciklisek az Alföldi Kéken, és biztosan többen vannak akik nem értenek egyet a kerékpáros teljesítés eltörlésével, mint akik egyetértenek. 

 

Itt a gond a te hozzáállásoddal volt, ugyanis egyszerűen szólva csalásra buzdítasz és még meg is ideologizálod. Ráadásul neked áll feljebb ha valaki szóvá teszi.

Sokkal szimpatikusabb lett volna ha azt mondod, hogy jó, akkor bejárom biciklivel, mert azért semmi nem tiltja, csak legfeljebb nem folyamodok majd jelvényért.

Előzmény: V43 1279 (71098)
V43 1279 Creative Commons License 2020.03.31 -1 0 71098

Nekem lett, de mindegy.

Eddig egészen jól megfért egy úton a két sportág, vajon eddig?

Előzmény: nagypapi (71095)
V43 1279 Creative Commons License 2020.03.31 -2 0 71097

Arra értettem a szakértőit, hogy általában amikor elfogynak az érvek, akkor jön a "ha nem tetszik ne csináld" fázis majd utána a személyeskedés (ez szerencsére kimaradt).

Továbbra is érdekelne, akár odafentről is, vagy bárkitől aki jobban rálát, hogy pontosan mi indokolta ezt a döntést. Ahogy követem kb 1/3 - 2/3 arányban oszlik meg itt is fb-on is a helyeslők-ellenzők tábora.

 

Persze, a túrázási stílusról, módszerekről meddő és felesleges vitatkozni. Csinálja mindenki úgy, ahogy neki megfelel. Csak amikor kihúznak a sorból egy szvsz népszerű lehetőséget, akkor ne várjon senki tapsot az azt űzőktől. Mivel kvázi ellenszavazat nélkül lépték meg így úgy is marad (ne legyen igazam) és majd lesz másik téma/gumicsont amit lehet rágni utána. A Kossuth téri nagy épületben is nagy divat most az ilyen jellegű döntéshozatal, de ennél a pontnál le is zárom a témát részemről, mert erősen OFF.

Előzmény: Törölt nick (71091)
hadidoki Creative Commons License 2020.03.31 0 2 71096

Remélem jól látszik, hogy a bejegyzés viki_liks-nek lett címezve!?

Előzmény: V43 1279 (71086)
nagypapi Creative Commons License 2020.03.31 -1 3 71095

Van nekünk egy ilyen törvényünk:

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0900037.tv

A 91.§. (1b) pontja foglalkozik a kerékpáros túrázással.

Ha jól értelmezem, ez gyakorlatilag megtiltja a kerékpározást az erdőben, hacsak a kerékpáros turistajelzés nincs felfestve. Márpedig az AK-n nincs.

Hogy mennyire jó ez a jogszabály, azon lehet vitázni (szerintem nem jó), de jelenleg turistaúton nem szabad kerékpározni.

Szóval ha úgy vesszük, az AK-n a tiltás csak a jogszabálynak való megfelelés. 

Előzmény: V43 1279 (71089)
Zolcsi67 Creative Commons License 2020.03.31 0 0 71094

Talán lehet a fülüket rágni, hogy tegyék vissza a linket, vagy ilyesmi, ne add fel :-)

Előzmény: HEV (71093)
HEV Creative Commons License 2020.03.31 0 1 71093

Az MTSZ főoldalán a baloldali menüben nemrég még elérhető volt egy Túramozgalmak nevű menü pont. Ezen belül elérhető volt a kéktúrák mindhárom szakaszának eredeti - a mainál részletesebb honlapja és története. Elérhető volt továbbá még sok más túramozgalom kiírása is. 

Nyilván a múlt lerombolásának egyik fokozata az, hogy ezt is eltüntették. Bevallom sok munkám volt bene és ilyenkor szégyellem, hogy már közel 40 éve tagja vagyok ennek a szervezetnek. 

A természetjárók butításának érzem azt, hogy egy egy túramozgalom története már sehol nem érhető el.

 

 

Az anyag még ott van a szerveren, csak nincs hozzá közvetlen link sehonnan. 

 

Igy akit érdekel még elérheti, lementheti,  ki tudja meddig.

 

http://mtsz.org/turamozgalmak

 

http://mtsz.org/turamozgalmak/orszagos_kektura

 

http://mtsz.org/turamozgalmak/rockenbauer_pal_del-dunantuli_kektura

 

http://mtsz.org/turamozgalmak/alfoldi_kektura

timetable Creative Commons License 2020.03.31 -1 1 71092

Az AK mozgalom teljesítésének ötletéről eddig sem győztem meg saját magamat. Ha éppen eszembe jutott hogy ezt is kéne - mert például érintettem olyan települést, ahol a túra áthalad, akkor a helytől és hangulattól függően, eltérő megállapításra jutottam arról, hogy egyáltalán gyalog vagy kerékpárral tudnám elképzelni.

 

Nem idegenkedem a síkvidéki gyaloglástól (voltam már teljesítménytúrákon alföldi területen, jó élmények voltak), de a ráfordítható időt, és annak "hasznosságát" tekintve, bennem is ébredtek kétségek. A domb és hegyvidékeken sokszor úgy alakul, hogy egy ottani útvonalkövetős túra nyomán, ha felébresztette az érdeklődésemet a környezet akkor valamikor visszamegyek, és a rendelkezésre álló úthálózaton felfedezem a többi részét is. Az Alföldön - az utak sűrűségéből adódóan eleve kevesebb az ilyen lehetőség, így a visszatérés lehetősége is. Azzal együtt, hogy a "szabadon választott" túrázásnál, jó eséllyel lesz húsz másik helyszín, ahová szintén visszatérni, akár többedmagaddal is - és ezek egy képzeletbeli rangsorban általában előrébb kerülnek, mint a síkvidéki helyszínek. 

 

A kerékpáros teljesítés annyiból biztosan rugalmasabb (volt), hogy a felfedezés lehetősége jobban adott volt közben. Ott pl. könnyen betervezhető egy 10 kilométeres kitérés egy helyre ami valamiért piszkálja a fantáziádat. Vagy egy nap szabad program, amibe belefér egy 20-30 kilométeres sugarú kör felfedezése, ahová lehet hogy amúgy az életben el nem jöttél volna. 

 

Jó lenne tudni, amikor az eredeti kiírás megszületett, mi volt a szándék azzal, hogy a kerékpáros teljesítés is benne lehetett...Én úgy gondolom, azért volt jó a kerékpáros kiírás, mert azoknak adott egy lehetőséget, akiknek egy pici plusz kellett csak ahhoz a kíváncsiságon felül (a teljesítés, mint cél), hogy az Alföld felé vegyék az irányt.

Előzmény: V43 1279 (71090)
Törölt nick Creative Commons License 2020.03.31 -2 1 71091

Nem gondolnám hogy néhány egyszerű szabàly betartásához olyan nagy szakértelemre lenne szükség, igy ezt a szót bár megtisztelő de mellőzném.🙂

Ugyanakkor köszönjük a tájékoztatást a módszereidről, kinek mi tetszik, nem vagyunk egyformák.

Előzmény: V43 1279 (71089)
V43 1279 Creative Commons License 2020.03.31 -3 0 71090

Én nem láttam egyik filmet sem, engem nem ez motivált.

Nekem ez úgy nézett ki, hogy ránéztem évekkel ezelőtt a füzetre és "de jó, akkor biciklivel végigcsinálom" hangzott el. El is lett kezdve 2016-ban, de csak 2 év szünet után, tavaly folytattam, Mezőtúrig meg is vagyok vele. Nekem nagyon bejött, hogy egyrészt haladós, kétrészt nem kell szenvedni a szállásos logisztikával, harmadrészt meg simán lehet a vadkempinges cuccot vinni a bringán, nem okoz nagy nehézséget. Tehát elég mobilisan lehet így csinálni a túrát, nekem tetszik ez a mód. Mielőtt bárki felveti: átjött az alföldi életérzés így is, valóban van egyfajta bája a tájnan. Gondolom más is van/volt ezzel így. Gyalog nem állnék így neki, legalábbis mostanság biztosan nem. Még egyszer mondom, egy fél bejárással és régi füzettel a zsebben engem ez nem érint, csak sajnálom, hogy ez a feeling hivatalosan a múlté. A pótlapot majd letöltöm és Mezőtúrtól azt is hozzátéve csinálom majd tovább.

Előzmény: Jesper Olsen (71088)
V43 1279 Creative Commons License 2020.03.31 -3 0 71089

Most már igen, de az AK eddig nem volt kizárólag az.

Köszönjük a szakértői hozzászólást...

Előzmény: Törölt nick (71087)
Jesper Olsen Creative Commons License 2020.03.31 -1 0 71088

Szerintem az okozza a zavart, hogy a "filmesek" annak idején, az akkori szabályok szerint kerékpáros és gyalogosan tették meg az útvonalat (ld. Kerekek és lépések sorozat). Azt nem tudom, hogy Roki is így gondolta-e, a 3. sorozat idején sajnos már nem élt. Mivel közülünk sokan hagyománytisztelők, a film egyfajta hagyományát igyekszünk követni, ezért nehéz most az átállás az új szabály szerinti teljesítésre. (A kispistázásokról most nem szólok.) De ez lehet, hogy csak az én véleményem.

Előzmény: Törölt nick (71087)
Törölt nick Creative Commons License 2020.03.31 -3 1 71087

Ezek gyalogtúrázók számára kiírt útvonalkövető mozgalmak.

Ha nem tetszenek a szabályok akkor nem kell csinálni.Nem kötelező.

Ennyi.

Ez is olyan magyaros hogy megideologizálom a szabályszegést. De a jelvény azért kéne...

Előzmény: V43 1279 (71086)
V43 1279 Creative Commons License 2020.03.31 -4 0 71086

Lehet, hogy sarkos, ahogyan ez a döntés is az lett.

 

Így van, senki nem ment vissza teljesen milliméterre pontosan sehova, ha csak nem látta meg az előző lábnyomait és nem illesztette tökéletesen bele cipőjét/bakancsát a folytatásnál.

Szerintem teljesen jó volt ahogy volt a lelkiismeret alapú biciklizéssel szomorú, hogy eltörölték. A gyaloglásnál változatlanul megvan (másképp nem is lehetne), nem értem miért fájt ugyanez nekik biciklivel.

Nekem is voltak rajtam kívül álló okokból kényszeres kerülőim, ez egy ilyen sportág :)

Előzmény: hadidoki (71084)
V43 1279 Creative Commons License 2020.03.31 -4 0 71085

Ember...senki nem mondta, hogy állampolgári jogon jár.

Egyéb reális érv van a biciklis teljesíthetőség megszüntetése mellett vagy csak az a "rossz" aki hiányolja?

Előzmény: viki_liks (71083)
hadidoki Creative Commons License 2020.03.31 0 2 71084

Azért, bár igazad van, ez egy kicsit sarkosra sikerült:

 

A szabályok követése nem "digitális" dolog. Nem csak IGEN és nem csak NEM létezik, előttünk van a teljes szivárvány skálája. Mert azért abszurd, ha pld. egy kitérés esetén távolabb visszaérve az útra, kényszeresen visszaballagunk méterre a letérési ponthoz, vagy ha egy dzsindzsa miatt kerülőre kényszerülünk, akkor csalunk, mert szakaszokat hagyunk ki, stb. Ha szigorúan vesszük a dolgot senki nem járja végig az utat "csalás" nélkül. Persze mindenki érzi mi fér még bele, és mi az ami már nem, de ez embere válogatja. Bízzuk ezt a lelkiismeretünkre és az ellenőrökre!

(hasonló ez az út hosszához: senki nem tudja milyen hosszú, hisz kétszer nem lehet azonosat mérni, de azért mégis mindenki tudja, hogy milyen hosszú ;)   

 

Előzmény: viki_liks (71083)
viki_liks Creative Commons License 2020.03.31 -2 6 71083

"...van rá ok most már"

Ember...
Van rá ok, hogy csaljon valaki?!
Szerintem az lenne a normális, hogyha egy játék szabályai nem tetszenek, akkor nem játszok vele, nem pedig nekiállok áthágni. Alternatív megoldásként  ott van egy hasonló játék létrehozásának a lehetősége, vagy már létező hasonló játék használata, de nem, én az MTSZ játékával akarok jártszani, de nem úgy, ahogy a játék gazdája kitalálta, hanem majd én eldöntöm.

 "emiatt variálniuk kell, minimum papíron."

 

És a tisztességes, szabályos bejárás fel sem merül, mint lehetőség?

"nincs annyi szabadidejük, hogy belátható idő alatt bejárják gyalog a bő 850 km-t, ennek minden logisztikai és költségbeli vonzatával együtt."

 

És? Az Alföldi Kéktúra teljesítés állampolgári jogon jár, és az a szemét MTSZ nem akarja odaadni, hanem bizonyos feltételeket támaszt? 'Alja egy (..) világban kell élnünk, Tibi'


Előzmény: V43 1279 (71082)
V43 1279 Creative Commons License 2020.03.30 -6 1 71082

"Szóval amikor azt gondolják egyesek, hogy bezárnak egy kaput, akkor egy másik meg kinyílik."

 

Igen. Egy szar rendszer kijátszásán nem is kell sírni szerintem, mert van rá ok most már. Engem nem érint ez, régi füzetem van és a felét be is jártam már, szóval csak az utánam/utánunk jövőket sajnálom, hogy emiatt variálniuk kell, minimum papíron.

 

Lehet itt fogódzkodókat találni, hogy "szellemiségbe illeszkedő" meg stb., de akkor is hatalmas hiba volt kivenni a kerékpáros teljesítés lehetőségét. Korábban is lehetett volna sűríteni a pecséteket, érdekes módon nem volt fontos. Épp az Alföldi kéken van a legnagyobb létjogosultsága a tekerésnek. Nyilván nem vagyunk egyformák, de egy Baja-Sükösd gátmenet vagy egy Sükösd-Érsekhalma homokozó aligha lett volna nagyobb élmény gyalog, nekem és még sokaknak biztosan. Természetesen tiszteletben tartom akinek a gyaloglás és nagyzsákozás az Alföldin a profilja, tisztelem és becsülöm az ilyen fajta teljesítményt, elhatározást és mély átélést. De vannak akiknek vagy tényleg kevésbé ingergazdag a túra egy része, vagy csak szimplán nincs annyi szabadidejük, hogy belátható idő alatt bejárják gyalog a bő 850 km-t, ennek minden logisztikai és költségbeli vonzatával együtt. Szóval biztosan kellően átgondolták ezt az illetékesek, hiába, van ahol nem előre nézve fejlődnek, hanem visszafelé.

Mindezt pár látványosan letérő teljesítő miatt, cserébe meg kizártak jó pár olyan embert akik biciklivel mentek volna, szabálykövetően. Persze rugalmas hozzáállással a jövőben is a lényeg változatlan. Szóval ismét sikerült magyarosan kezelni a kérdést, amire meg is született a magyaros válasz.

Előzmény: Smith W. (71061)
V43 1279 Creative Commons License 2020.03.30 -3 0 71081

Érdekes ez ám valóban. Még a Gazos kőt is be lehet venni a listába.

Egyik kezükkel kizártak az alföldin egy réteget a teljesítésből, a másik túrán meg csak akarni kell és szinte a füzet 2/3-a megvan gyaloglás nélkül is...

 

"Ami mindezt gátolja: a teljesítői darabszám is csökkenne valószínűleg. "

Eddig érdekes módon az volt a szempont, hogy nőjön és csak nőjön. Most vajon mi történt?

Előzmény: Törölt nick (71029)
V43 1279 Creative Commons License 2020.03.30 0 0 71080

Az Ólom-hegyi pecsét eléggé adta magát, bringával elég küzdelmes volt a homok, de túléltük. Furcsa is volt 30+ km pecsét nélkül.

Előzmény: nagypapi (71022)
efemm Creative Commons License 2020.03.29 0 0 71079

A Keleti-Bakonyban rengeteg a medvehagyma. Kisgyónból indulva végeztünk 14 km-es egyéni szabadidős sporttevékenységet a vasárnapi gyönyörű, tavaszi napsütésben. Kb. 10 autónyi kiránduló szintén erre sportolt ma. :)

Güsziológus Creative Commons License 2020.03.29 -1 0 71078

Volt kék "túra" is, hatalmas "telepek" egy csodás völgy peremén, déli lejtőn, Mekényestől északra.

Errefelé létesült a 12. natúrpark 2018-ban.

 

Egy kis kedvcsináló.

 

https://www.naturparkok.hu/hu/kapos-hegyhati-naturpark

 

https://www.naturparkok.hu/webimages/files/Kapos_hegyhat_naturpark_oesszefoglalo.pdf

Güsziológus Creative Commons License 2020.03.29 -1 1 71077

Itt még volt hó.

A kép tegnap készült, Regöly és Keszőhidegkút között.

Előzmény: Okulare (71072)
Okulare Creative Commons License 2020.03.29 0 0 71076

Ebben igazad van.

Előzmény: _ZE (71075)
_ZE Creative Commons License 2020.03.29 0 3 71075

Egészen addig nem fog szinte senkit sem zavarni, amíg egy rendesebb lefelén valakit el nem ütnek úgy, hogy annak súlyos, akár maradandó sérülés lesz a vége.
Meg az semmindegy, hogy milyen taposási, illetve eróziós károkat okoznak a kétkerekűek az utakon (nagyobbat, mint gyalog!). Nem véletlen, hogy tiltás van, illetve hogy ezzel párhuzamosan ott, ahol kellően széles utak állnak rendelkezésre, ott sorra kerülnek ki a kerékpáros jelzések, amik a gyalogosokat is figyelmeztetik,hogy erre jogszerűen járhat bringás is.

 

Előzmény: Okulare (71072)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!