Nem a fém kanáltol durrant meg? Esetleg az öblítésnél maradt benne hab?
Nálunk a gyerek (6éves) együltiben megeszik 6 ökölnyi sz.lekváros gombit. Fogy rendesen. Tavaly volt 35liter veresszilva pluszban a natúr és a maradék2éves mellet.
S.barackból meg az fél tonna is elfogyna palacsintában. :DD
Tavaly csináltam potyant almából, körtéből keleti fűszerekből lekvárt. Áhh már a vendéglős vinné. De nem adom , kell az később is.
A szilvalekvár főzése hagyományos módon türelemjáték, s mire kész nyoma sincs a héjának, ami fontos az állaga, a színe és az íze miatt. A szilva fajtája sem mindegy. Kis mennyiségben nem is tudom, lehet-e igazán jót csinálni. Régebben sokat vacakoltunk vele, de 2 főre nem éri meg...
A barackdzsemet csak hámozva szeretem, de a szilva jobban ízlik héjastul. Próbáltam hámozva is, de nem találtam olyan ízletesnek. Igaz, hogy a héj pöndörödik, de nem baj.
Mi is műanyagvödörbe,hordóba szoktuk,és nem műanyagízű. Megosztanád velem ennek a szilva ill. barackdzsemnek az elkészítési módját? Az idő homályában,kb. 20 éve úgy emlékszem a szomszéd öregnéni csinált ilyesmit őszibarackbol.
A savanyúság nem veszi át a műa vödör ízét, azaz nem tudhatom, mert a vödröt még sose kóstoltam. A savanyú viszont ízlett belőle eddig még mindig. Én épp most fogadtam meg, hogy több kisebb vödörben csinálom. Egyrészt az egyikbe megy savanyú, a másikba nem, a harmadikba merészelek egy kis almát is tenni(még nem tudom, hogy), továbbá tegnapra megforrt az egyik adagom...még sose fordult elő, így nyilván elnyegléskedtem valamit, belenyúltam úgy kézzel, ahogy nem kellett volna vagy mittomén esetleg valamit nem rendesen mostam meg, nem tudom. A másik vödör(a lé közös adagban készült, csak a 10 liter vizes adag túl sok lett a (..asszem...) 16 l-es diszp. vödörhöz. Szóval nem a lében volt a hiba, hanem a belenyúlkálásban valószínűleg. Úgyhogy holnap csinálok másik 2 kisebb vödörrel. Télen is egyszerűbb lesz behozni egy kisebb vödröt a benti kis-spájzba.
Szilvalekvár: nem macerásabb, mint a sárgabarackkal , ennek a cacanska lepotice-fajtának könnyen lejön a bőre. DE ez csak érdekesség-mennyiségben készült-és persze kísérletnek, 3 üveggel. (nem fogy nálunk sok lekvár, kivéve a sárgabarackot, de aztmeg csak én adhatom ki a spájzból, szgorú számadású nyomtatványon, különben a fiúk pár hét alatt felfalnák...
Látom, nálad rajta van a csavarós tető is. Én nem szoktam, csak a celofánt, azt is csak egy rétegben. A nedvesség lassan elpárolog, és igazi rendes lekvár lesz belőle. Nyilván nem egy hét alatt....
A teteje kissé meg is barnul, ezt szoktam aztán a zserbóba belerakni. Azon gondolkodom, hogy ha egy vékony celofáncsíkkal elzárnám a levegőtől ez is megoldódna......úgy értem közvetlenül még lezárés előtt rá a "masszára". Csak aztán bontáskor el ne feledkezzek róla. :)))
Amivel eddíg kipróbáltam, minden gyümölccsel működött, még a csipkével is. A szilvalekvár is így készül. Ha emlékeztek még, az öregek cserép edényben azaz köcsögben (nem, nem az a köcsög!!!) tárolták. Újságpapírral volt csak lefedve. Ez a módszer simán adoptálható a nyers szilvához is, ugyanolyan "kocsikenőcs" lesz belőle karácsonyra.
Annyi cukrot teszel, amennyit szeretsz. (jelzem 200 gr. az csak 20 deka) ...én nem szeretem ha nem édes a lekvár, úgyhogy barackhoz kb. fele cukor, ribizlihez 1:1 arányban.
Áfonyák két "teljes" szüret után. Megint szedni kell.
A cukor persze ízlés kérdése, én így kaptam anyósomtól a receptet és így csináltam. Nem szeretem a túl édes lekvárokat, ahol csak az édesség dominál, de ezt nem éreztem túl édesnek. KI lehet próbálni persze kevesebbel is. A rumos meggyet is ugyanígy csinálom, és abból is felforr pár, a többi meg tökéletes.
És kíváncsiságból tavaly kipróbáltam szilvával is. Nem olyan ízű, mint az igazi kocsikenőcs szilvalekvár, hanem inkább mint a friss szilva.
No látom, nem vagyok egyedül. :))) Kb. ugyanenyni cukrot is használok, és nekem nem túl édes. Ahány ház, annyi szokás.... a lényeg, hogy nem kell főzni. Nagyanyám agyonfőzött mindent, mégis előfordult vele is, hogy megromlott pár üveg néha...fene sem tudja mi az oka. Nálam egyszer a feles meggy lett keserű. Még a szörpje is. Ihatatlan/ehetetlen keserű...
Nekem a legteteje meg szokott barnulni. Neked nem?
Tkp. csinálj mindent ugyanúgy mintha lekvárt főznél, csak hagyd ki a főzést. Üveget meg celofánnal kell lekötni, nem a lecsavaróval, és pár hét alatt besűrűsödik. Mármint a barack, mert a ribizlifélék annyi pektint tartalmaznak, hogy 3 perc alatt bezselésedik. Tartósítószer a natrium benzoát.
Kajszi: Forralok kis lábosban vizet, egy fémszitán néhány másodpercre belelógatom 4-5 darabjával a barackot. Így könnyen lejön a kabát róla. Kimagozom, nagy lábosba rakom. Cukrot kinek - kinek szokása szerint bele. Natrium benzoátot is belekeverek és fedőt rája. Pár napig áll az lábosban, időnként keverek rajta. Amikor legközelebb időm van, üvegekbe rakom, celofánnal lekötöm. Ennyi.
Ribizli detto, csak azt a nyeles géppel leturmixolom. Ha nem turmixolom akkor is finom, télen sokféleképp felhasználható.
Ezzel csak egy nagy baj van, iszonyat édes. 5 kiló barackhoz maximum 1 kiló cukor megy nálunk, a túl édes csak azért fogyna el, mert anyósom(89) gyakorlatilag csak édeset eszik meg. De mi nem ennénk belőle.