Sziasztok!
2015 márciusában lesznek az első tesztmodellek.
Ezek már nem a régi Vitarák, csak a nevükben.
Itt várjuk a tulajdonosokat/érdeklődőket.
Remélem jó sokan vesznek ilyet!
5 perce beszéltem a kazincbarcikai szervízzel. Azt mondta a szervízvezető, hogy semmiféle problémát nem jelent a vizsgán, ha 215/55 R17-es gumi helyett 215/65 R17-es gumi van az autón. (Természetesen azt megjegyezte, hogy a kilométer óra nem fog pontosan mérni, arra figyelni kell.)
Úgy, hogy én ez után az első kézből származó információ után nyugodt szívvel veszem meg az új 65-ös négy évszakos új gumikat vizsga előtt az autóra. Annál is inkább, mert hozzájuk fogom vinni vizsgára. :-)
Csak tesztelés volt.,10 km. Sima úton 85-90 km es sebességnél 4,7 l/100 km fogyasztás jött ki. Szerintem arra elegendő, hogy a motor tökéletes állapotát ellenőriztem .
Egyre biztosabb vagyok egy 215665 R17-ben. A napokban bemegyek a Suzuki márkakereskedésbe, hol vettem, és ahol vizsgáztatni szoktam, hogy ott szemtől szembe mit mondanak erre.
Nyílt rendszerben ha megáll a folyadékáramlás akkor mérőponton (ami általában a hengerfejben van) azonnal nullára esik a nyomás. Abban igazatok van hogy OBD csatin műszerrel kimérve hitelesebb lenne, de leveszed a gyújtást akkor az ECU kikapcsolt tehát megint nem lesz érték. Jobb lett volna ha gurulásból hagyja leállni a motort és úgy mutatta volna, az autó saját műszereit.
Azért 2:55-nél az áram kikapcsolásával nullára zuhanó műszert bizonyítékként használni eléggé bizarr.
Pusztán a józan ész alapján végiggondolva a dolgot, lenne egy-két kérdésem. 1. A nyomásmérő műszer működéséhez nem szükséges áram?
2. Amikor kikapcsolom az áramot, akkor tényleg a valós olajnyomást mutatja a műszer, vagy csak annyi történt, hogy a delej elvételével a műszer is kikapcsolt?
3. Indításkor mi történik? Hogy épül fel az olajnyomás? Gondolom eltart 1-2 másodpercig, ami elég látványos lett volna. Ezt miért nem mutatta be a youtuber?
4. Ami még furcsábbá teszi a fickó "bizonyítási" próbálkozását, az az, ha megfigyelitek az olaj hőmérséklet mérő (a nyomásmérő felett az van gondolom) viselkedését ... elveszi a delejt és hirtelen a 90 fokos olaj lehűl 60 fokosra? Ez a skála alsó pontja, ha szerepelne rajta nulla, vagy -273 fok :-)))) , akkor oda esne a mutató azonnal. NA NE MÁR!!!!
Szép, hogy bizonyítani próbálja az elméletet (ami ettől még lehet jó), de a bizonyításra használt eszközt nem jól választotta meg.
Úgy lenne korrekt ez az egész, ha egy olyan autón mutatná be az egészet, ahol a start-stop rendszer kapcsolja ki a motort (tehát a műszer áram alatt marad!) és akkor látnánk, mi történik.
Ez itt sajnos így egy elmélet hibás bizonyítása volt. Ami nem bizonyíték.
A téma ettől függetlenül érdekes, és lehet igaza is van a fickónak.
Bátran tegyél /65-öt, nem fogod megbánni. Vagyunk jó páran akinek már ~100 e km tapasztalata van ezzel a mérettel. A kereskedés szeint 2014-ben tesztelték ezzel a mérettel is ezért ennyivel nagyob a kerékjárati ív, mint a gyári abroncsméret.
De igen, nagyon is látni a különbséget, szerintem jobban néz ki. Neked amúgy sem vitarád van, lehet azért nem látod, de én látom, a következő nekem is nagyobb lesz, bár csak 55-ről, 60-ra tervezem, de biztos mégegyszer 55 nem kell.
Ha már engem kérdeztél, mostanában ritkábban nézek be ide.
Szóval ha maradsz a 17-nél, nincs sok variáció, mert nem nőhet a kerék külső átmérője. Nálam volt téli kerék (ill. most is van, mert az Yaris megörökölte a Vitara téli kerekét :D) az 16", és emiatt ballonosabb lehet - hát mintha egy kategóriával feljebb lenne kényelemben... volt nyár, hogy vissza se tettem a nyárit :D
Igazából ilyen könnyű SUV-ra én 15" felnit tennék, akkora gumival, hogy kiadja az eredeti átmérőt, és akkor nyugodtan lehetne menni földúton, szar aszfalton - az autó úgysem egy pályaautó, hogy tapadnia kelljen 180-nál a szűk fordulóban :D Persze csak ha felmegy a féktől, de a Vitarán sztem nincs olyan nagy fék.
Sok olyan nyilatkozott a ballonosabb abroncs témában, akinek nincs tapasztalata nagyobb mérettel. Vagy azt írta hogy van és emiatt tört el a "GÖMBFEJE", stb.
A valóság az, hogy én és több fórumtársam 215/65r17-re váltott, a legtöbben egyből négyévszakosra. Ez azért van, mert gyárilag a vitara a /55-ös gumikkal képes elpattogni pl a villamosíneken kanyarodás közben. Ezt orvosolja a /65-ös re váltás. Tapasztalat: 8 év alatt a 3 műszaki vizsgán és a revizión járt az autó.A suzuki szervízben és egy független vizsgaállomáson. Amivel foglalkoztak, hogy nincs e az elírtnál kisebb, peresebb abroncs az autón, nincs-e utólagos LED a távolsági fényszóróban, (ez idén januártól idehaza már engedélyezett lett) és ha ballonosabbra váltottál, az nem ér e bele a karosszériába. (a 215/65R17-el NINCS ilyen gond) Mondanom sem kell, mindíg minden rendben volt, a kötelező cseréken kívűl másra nem költöttem. Az autó karakterisztikája olyan "hintós, bálnamercis" jellegűre váltott, pl a vonatsíneken, nagyobb úthibákon csak "átlibbenek" lassítás nélkül.. A feleségem is imádja vezetni, sokkal kiszámíthatóbb lett az autó Eddig 120 e km-t mentem ezzel a mérettel, nem volt gond sem közúti ellenőrzéskor sem a vizsgákon. A s-cross fórumban is tag vagyok, mert van olyan is a családban. Ott sajnos csak a 215/60R17 fér el gond nélkül. Számtalan fórumtárs ezzel a mérettel jár, negatív tapasztalatról senki nem számolt be ott sem. Ha balonosabbat szeretnél, bátran ajánlom. Amít tudnikell, km óra gyárilag előírt lefelé csalása (/55-nél 2.5%-al kevesebbet mutat) a /65-nél megszűnik, ezentúl annyival közlekedsz, amit a óra mutat. Ezt tartsd észben.
kb így néz ki /65-el, kitölti a kerékjárati ívet a kerék. Nekem optikailag jobban is tetszik így.