Keresés

Részletes keresés

-leancenter- Creative Commons License 2007.04.24 0 0 314

Norbosz,

Örülök, ha tetszik a kezdeményezés. Vannak még hibái, és kérlek is titeket, szóljatok, ha belefuttok ilyenbe.

Alkalmasint, ha van anyagotok, amit hasznosnak láttok, illetve leírások, amiket megosztanátok, küldjétek el, és szívesen felteszem ( persze, megjelölve a szerzőt - ez természetes )

Jó munkát!

J.

Előzmény: Norbosz (311)
iynas Creative Commons License 2007.04.23 0 0 313
Na meg a bheni is! Jó kérdés!

Ucsitszával találkoztunk a múlt heti konferencián, sőt láttam tagnap v tegnapelőtt, hogy reggelt a leancenterbe.....szóval él még!
De hiányzik a lányok dinamizmusa a fórumból!
Előzmény: Norbosz (312)
Norbosz Creative Commons License 2007.04.23 0 0 312
hová tűnt Rita és Ucsitsza?
Norbosz Creative Commons License 2007.04.23 0 0 311
Kedves Jency,

Nekem is tetszik a kezdeményezés és örülök, hogy egy újabb hasznos oldal van ami bekerült a kedvenceim közé (Holden blogja után)

iynas, holden

remélem ott is lehet számítani a nagyszerű hozzászólásaitokra és a legutóbb felhozott témámat akár áthivatkozással folytatni tudjuk

Nemsokára jelentkezem ezügyben.

Üdv
iynas Creative Commons License 2007.04.23 0 0 310

Kedves Jency!

Üdv néked körünkben!Ha tudunk biztosan adunk tanácsot a kezdőknek no meg egymásnak is persze, hiszen ez a fórum is azért jött létre!

Első lépésben javaslom nem csak e fórum, de más site-ok átolvasását is a témakörben. Elhangzottak ugyanis már különböző ötletek, jó tanácsok, életszerű szituációk is amit nyilván nem szeretne senki elismételni neked javaslatként. Egyébként mint tapasztalhattad, az itt szólók nagy része már nálad is regisztrált, és egy kicsit beleszólogatott a témába a leancenteren is.

Remélem ez a fajta segítség ill véleményezés oda vissza fog működni!

További sikereket:

iynas

Előzmény: -leancenter- (308)
-leancenter- Creative Commons License 2007.04.23 0 0 309

(a kisbetű-nagybetű nem szándékos :)

Előzmény: -leancenter- (308)
-leancenter- Creative Commons License 2007.04.23 0 0 308

Kedves Holden és Többiek!

A leancenter.hu azért jött létre, hogy összefogjon minden olyan szakit, aki ezzel a  témával foglalkozik.

Azért jött létre, hogy egymást segíthessük, tanácsokat adhassunk egymásnak, megvitassunk kérdéseket.

Azért jött létre, hogy elérhetővé váljanak rajta keresztül a szükséges információk azok számára, akik csak ma kapcsolódnak be ebbe a dologba. Akiknek új még a lean gondolkodás, és akik szeretnének sokat tudni róla, és főleg alkalmazni vágynak ezt.

Ti itt, ismeritek a témát nagyon jól. Hosszú idő óta foglalkoztok vele, biztosan sok javaslattal tudnátok élni az újak felé.

Mivel egy új dologról van szó, van mit bővíteni rajta. Igaz! Azt javaslom fogjunk össze és tegyük ezt együtt! Ez nyílván egy folyamatos PDCA kör J Részemről díjaznám, ha ez működne!

Célunk az is, hogy a centralizált portálon egy helyen nyújtsunk információkat minden olyan tényezőről, ami segíti a mindennapi munkátokat (potenciális vállalkozók, forgalmazók, tanácsadók, konferenciák, állások..stb)

Bízom benne, hogy számíthatunk egymásra!

A portál az Aurum kft tulajdona, ez az információ a lapon elérhető.

További jó munkát Nektek, és jó egészséget!

-lc-, Jency

Előzmény: holden_caulfield (307)
holden_caulfield Creative Commons License 2007.04.22 0 0 307
ja, feltettek elsőnek, így már igen surgyélán lennék, ha nem tenném ki én is őket. pedig még mindig nem találom elég érdekesnek, tartalmasnak.

a szomorú az, hogy pl. a www.lean.hu is foglalt már nagyon régóta és még mindig nincs rajta semmi...

no sebaj, ártani nem használ, ahogy háziorvosom mondta egyszer :)
Előzmény: iynas (306)
iynas Creative Commons License 2007.04.22 0 0 306
Azért csak felkerültél a link ajánlatukba! :-)
Előzmény: holden_caulfield (305)
holden_caulfield Creative Commons License 2007.04.22 0 0 305
nem talált meg, de elsőre nem tűnik vmi biztatónak. kicsit összedobáltnak tűnik. és bár erősen kerestem, nem találtam sehol, ki áll mögötte. ami egy blognál még elmegy, de egy magát leancenternek nevező oldalnál már nem.

azért regisztráltam, bele is ugattam egy kicsit, mert azt nem tudom megállni :), most várok, mi sül ki belőle.

üdv

holden
Előzmény: iynas (304)
iynas Creative Commons License 2007.04.21 0 0 304

Benneteket is megtalált a leancenter.hu?

Egész jó kis kezdeményezés. Ott is van fórum, ha gondoljátok nézzetek be oda is!

HC!

Szerintem egy linket tehetnél be róluk, persze szigorúan bartellbe...:-)

iynas Creative Commons License 2007.04.21 0 0 303

Nem tudum miért, de valahogy az az érzésem, hogy nálatok a management nem igazán leanesen gondolkodik...

"biztonság kedvéért sokat kell előreszerelni"=készlethalmozási muda

Mit jelent az, hogy a "biztonság kedvéért"? Nem stabilak a folyamatok ill nincs flexibilitás!

Persze mindig az erősebb kutya b....ik, ezért ha már az adott irányba kell menned, azt javasolnám, hogy első lépésben vizsgáld meg, hogy mekkora az előkészítés egy emberre mért ciklusideje. Ez ugye elmondásod szerint kevesebb mint a fő soré. Következő lépésben azeket össze kellen hangolni, ha lehetséges (akár az emberek átcsoportosításával is). Ha ugyan abban az ütemben történik az előkészítés, mint a felhasználás, akkor már csak meg kell mérni, hogy mennyi a területek közötti szállítási idő. Ezt osztva a ciklusidővel megkapjuk a minimum készletet. Amit még figyelembe kell venni, az a szállítás módja. Ha futószalagon történik, akár a one pice flow is létrejöhet, ha viszont kanbankocsival cuccolnak, akkor nyilván plusz időket vesztünk a göngyöleg kocsik kezelésével, tehát a min készletet emelni kell ennek megfelelően!

Szerintem...:-)

Előzmény: Norbosz (302)
Norbosz Creative Commons License 2007.04.21 0 0 302
Srácok, kösz a hozzászólásokat

Holden egyetértek a készletekkel kapcsolatban, de a termelésvezető és a management ragaszkodik hozzá, attól függően igyekszem több szempontból megvizsgálni.
Ha kivinnénk az előszerelést, a jelenlegi 2 műszak x 6-7 ember helyett meg lehetne oldani 1 x 5 + 1 anyagmoztatóval (de ezt meg kell mérni, viszgálni.) , mert folyamatos lenne a munkájuk. Viszont itt lenne az anyagmozgatási út idő + eszközök.

Optimálisabb lenne ha a jelenlegi 6-7 ember állandó előszerelő/műszak helyett 3-4 (!) ember "mozgó" előszerelőket foglalkoztatnánk így biztosítva a folyamatos előszerelt készletet.

Hozzá kell, hogy tegyem nálunk jellemző az, hogy egy-egy alkatrészből már műszak feléig kész van a műszakra való előszerelt alkatrész, a másik felét a műszaknak elhúzzák úgy, hogy kb. 1/3-nyi készletet kényelmesen előszerel a következő műszaknak.

Ha megkapom a támogatottságot első lépésként felmérem, hogy típusonként hány előszerelő van pontosan a soron, mennyi egy-egy alkatrész előszerelési ideje és mennyi a "szükésges" előszerelt darabszám.

Szeretik azt hangoztatni, hogy a biztonság kedvéért sokat kell előreszerelni. (ezt hülyeségnek tartom) Utána pedig különböző tárolókat terveznek az előszelet alkatrészeknek.

Hogy állapítjuk meg, hogy mennyi a szükséges előszelet alkatrész egy szerelősoron?

várom a hozzászólásokat.

Üdv N.
iynas Creative Commons License 2007.04.21 0 0 301

Üdv Mindenkinek!

Norbosz!

Az eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy ha egy gyártósor nagyon kritikus helyzetbe kerül, akkor ideiglenesen érdemes kivenni a processből egy részt mint előkészítés, de hosszútávon a HC álltal is említett okok miatt tényleg az a leghatékonyabb, ha az összes előkészítést beintegráljuk a folyamatba.

Ez konkrétan nálunk úgy nézett ki, hogy volt 5 db azonos ill közel azonos terméket gyártó sor amihez egy közös előkészítő process tartozott. 6 féle félkész terméket állítottak elő.

A problémák:

Gyakran kellett megálni a végösszeszerelő soroknak előkészítős anyaghiány miatt.

Ha az előkészítőbe valami probléma volt az az összes sorra kihatott, tehát oriási lemaradások voltak. Két ember foglalkozott csak az anyagmozgatással. Sok készlet ami nem csak anyagáramlási szempontból volt hátrányos hanem minőségi szempontból is nyomonkövethetetlen volt.

Amit tettünk:

1. Anyagmozgató ember útjának optimalizálása, töltési mennyiségek beszabályozása ,töltés ideje a gyártás takt idejével szinkronba hozása.

Eredmény: A készlet és az állásidő lecsökkent, a többi probléma maradt.

2. Az előkészítő beintegrálása a final assyba lépésekben, féleségenként.

Előtte analízis:

Előny: Fent említve

Hátrány: Nagyobb eszközigény, tehát pénz befektetés. Rövid kalkuláció a top managementtel, hogy nekünk ez megéri aztán go!

Eredmény: Termelékenység javult, hiszen kevesebb emberrel, kevesebb állásidővel több terméket, és stabilan tudunk azóta gyártani.

Azt még hozzáteszem, hogy az előkészítő emberek bekerültek a final sorokba, az anyagmozgatók pedig más, új területen kaptak hasonló feladatot.

Ezt az egészet úgy 3havi kemény munkával adatfelvételellel, analízisekkel, változtatásokkal és PDCA folyamat szerint egy rakás utómódosítással sikerült elérnünk.

Előzmény: Norbosz (299)
holden_caulfield Creative Commons License 2007.04.20 0 0 300
Üdv Norbosz!

Jobbulást Neked!

Mint azt iynas most már élőben is tudja, én még csak távolról figyelgetem a lean manufacturingot, de nemrég belekeveredtem egy pont ehhez hasonló, "kivigyük az előszerelést vagy most akkor mi legyen" dologba minálunk, és mi némi hezitálás és folyamatköltség számolgatás után arra jutottunk, hogy minden nehézsége ellenére az előszerelés amolyan halszálkásan a szerelő sorba integrálva az igazi.

Ha ui. mondjuk 100 méterre van, akkor pl.
- lesz egy alkatrész készleted az előszerelő sor előtt
- lesz egy szerelt készleted az előszerelő sor után
- lesz egy szerelt készleted a szerelő sor mellett

ha csak a készletet nézzük. De megszakítod az értékáramot, ami szintén nem annyira előnyös.

Mi az előszerelést mint írtam szépen integráltuk a szerelő sorba, supermarketből szolgáljuk ki mindkettőt, és sori gyártási terv adja az előszerelési tervet. Ha jól láttam, amikor kiballagtam a gembara, még nekünk is van hátra pár lépés, mert készletet találtam az előszerelő sor végén és a srác sem annyira végzett standard work-ot standard time-al... :)

holden
Előzmény: Norbosz (299)
Norbosz Creative Commons License 2007.04.19 0 0 299
Hahó emberek!

Él még a fórum??

Lebetegedtem, úgyhogy most több időm van itt lenni.
Egyébként bele szoktam olvasni, de semmi konstruktív nem jutott eszembe amit ide írhatnék.

Van egy elképzelésem, melyhez tanácsokat várok

Mint azt korábban írtam mezőgazdasági gépgyárban dolgozom, fő tevékenység a vágóasztal összeszerelése (kombájnok elején található hosszú tárgy :-) )

Fő sor: 14 ütem + 2 keresztsor

Az ütemeken nincsenek teljesen egyformán kiosztva a tevékenységek illetve a típusok és kivitelek különbözősége miatt sem teljesen kiegyenlített az ütemidő.

Az ütemidő átlagosan 30 perc, de ebben van tartalék (általában túltervezik az időt, biztondági okok miatt, pl. JIT, JIS késések, minőségi hiba, stb, stb..) Gondolom ismerős.

Nos ezen a soron 48-54 ember szokott dolgozni műszakonként. (a cég 350 főt foglalkoztat + "lízinges dolgozók" változó létszámban)

Van 6-7 ember akik csak előszerelnek az ütemükre, de mindig ráhagyás van és nehezen nyomonkövethető a munkájuk illetve nem tervezhető.

Én szeretném az előszerelt alkatrészeket kivinni a szereldéből egy külön területre (házon belül) és beszállítani műszakonként az alkatrészeket.

Egyenlőre csak elképzelés de ha van vkinek tapasztalata vagy tanácsa szívesen várom.

Az elképzelésemet nemsokára pontosabban körülírom.

Addigis üdv és várom a hozzászólásokat.

bheni Creative Commons License 2007.04.18 0 0 298
hello,
az égések kezelése úgy látszik nem standardizálható, mert nekem inyassal ellentétes tapasztalataim vannak. Kisebbik fiamnak 2. fokú égése lett a kezén. égésplasztikára berohantunk: este 8-kor kihalt folyosó,de orvos, nővérek azonnal talpon, rohannak, segítenek, zsibbasztanak, gyógyítanak, kötöznek. gyerek ordítástól mindenkit lehány, de mégis kedvesek, elnézőek és türelmesek, eközben holt idegesen remegünk ,tb kártya sehol, csak a másik gyereké,nem baj, majd úgyis jövünk, átírják, legközelebb, sőt minket is megnyugtattak. 2 naponta 3 hétig át kellett kötözni, mindig pontosan,kedvesen rendesen dolgoztak, minden eszköz megvolt, ha az orvos nem ért rá, volt profin kötöző nővér, minden tiszta, rendes és steril volt.azt se bántam volna, ha mindenért csillagászatri árat kell cashben fizetni, mert rászolgáltak.Ugyanez kisbabával kizáródó lágyéksérvvel 2 emelettel feljebb: orvos, nővérek lelkiismeretesen, türelmesen, kedvesen éjszaka ellátták, majd műtét alatt, után stb. rendesek voltak, osztályon mindent adtak, kérés nélkül is, sürögtek-forogtak, osztály wck csilli-villi volt, szintén le a kalappal . Ugyanitt szintén 1 emelettel feljebb csecsemőosztály: hja és ugyanaz a gyerek: beteg kiszáradt ,infúzióra küldték be, ill. diagnózisra, nővérek, orvosok, takarítók és mindenki teljesen "bunkók", órákat kellett várni a felvétellel, leszidás, hogy hogy mertük ilyen lázasan idehozni...a gyerekkel úgy bántak, hogy más a kutyájával is szebben viselkedik, mindenért recepttel patikába kellett menni, fájdalom-lázcsillapítót nem adnak, lehet hűtőfürdőzni kérem egy szétrohadt vaskádban,de még csak emberszámba se vesznek, napokig nem hajlandók szóba állni ,gyerekre rá nem néz soha senki, vizit az nem szól semmiről, diagnózis nincs, kaját, takarókat,sőt tiszta vizet és vízforralót , ágyat meg mindent hozz otthonról, ha túl akarod élni, plusz a baba minden betegséget összeszed,mert minden de minden mocsok, kosz, rendetlen és ragad, wc ről ne beszéljünk. plusz napi 2200 ft-ot kell fizetni, hogy ott alszol mellette éjjel a földön a mocsokban, saját hálózsákodban,és se meleg víz, se egy függöny a résnyire széttört ablakon, a pelenkával tele kukát nagy könyörgésre 2 nap múlva végre kiürítik, meg még sorolhatnám mennyi minden gusztustalanság. a vicc az benne, hogy ez ugyanabban az egy épülettömbben van, szval nagyon nem mindegy melyik emeleten szállsz ki a liftből....
ennek pedig úgy gondolom legkevesebb köze a finanszírozáshoz van
Előzmény: holden_caulfield (297)
holden_caulfield Creative Commons License 2007.04.16 0 0 297
Üdv iynas!

nekem is (meg sztem még úgy 3-4 millió embernek az országban) van jó kórházas sztorim.

De sajnos van egy teóriám is, ami egyre erősebb itt a fejemben : lehet, hogy ez a Magyarország, ebben az állapotában semmire sem jó??? nem leanesítés vagy szigmásítás, hanem takarítás kellene először, attól tartok...

Na majd holnap megbeszélgetjük személyesen, és meghallgatjuk állam bácsi és kórház bácsi előadását, ők hogyan képzelik.

üv

holden
Előzmény: iynas (296)
iynas Creative Commons License 2007.04.14 0 0 296

Üdv HC!

Remélem nem hal ki a fórum! Várom, hogy más is vessen fel problémát!

Az egészségügy igen összetett dolog.

Hosszasan gondolkodtam már rajta, hogy mi lehetne jó?

Az eü dolgozóknak magasabb fizu? Akkor jobban motiváltak lennének? Nem hiszem...

Privatizálni a kórházakat? Akkor meg a szegényebb réteg nem bírná megfizetni!

Akkor már csak egy jó megoldás lehetne:

Felderíteni a feleslegeket, és megszüntetni azokat, de nem így ahogyan mostanában történik. Ész nélkül becsukni a korházak nagy részét. Nem úgy tűnik, hogy előtte bárki is megvizsgálta volna a minimum szükségleteket!

Mindenesetre azért vannak érdekes tapasztalataim.

Az egyik, hogy nemrégiben az egyik családtag elég csúnyán megégette magát.

Bekerült a kórházba, ahol még fájdalomcsillapítót sem tudtak neki adni. Hosszas várakozás után kaptunk egy receptet, hogy azzal elmehetünk a gyógyszertárba, kiváltani a gyógyszereket, és a kötszert!!!

A másik azért nem ennyire durva:

A páromnál néha előfordul, hogy erősen fáj a feje. Erre Algopirint szokott szedni, nade ugye ez annyira veszélyes készítmény, hogy már csak receptre lehet kapni.

A receptesítés után nejem elbaktatott a háziorvoshoz, lecsengette a 300pénzt, aztán közölték vele, hogy nem úgy van az, hanem még 300pénzt tessék leperkáni mint receptdíjat.

Kérdem én a before after állapot láttán:

Mi is az intézkedésben a pozitív változás?

Régen leszaladni a gyógyszertárba kb 800 ért megvenni a gyógyszert, és mindezt kb 10perc alatt, vagy

Most elmenni a dokibácsihoz, kivárni a sort, befizetni 600 Ft-ot elmenni a patikába és még fizetni 800-at. Ez buszozással vizitdijazással, várással kb egy egész délelőttöt betöltő mutatvány=1nap szabi

Ja és ezek mellett az ember nehogy úgy érezze, hogy a havi fizuból levont EÜ járulékokért semmit sem kap cserébe...

Előzmény: holden_caulfield (295)
holden_caulfield Creative Commons License 2007.04.14 0 0 295
Hahó, emberek!!!

csak nem kihalt ez a fórum?! beszélgessünk valami másról, mint eddig. Pl. Ti mit csinálnátok (máshogy) az egészségügyben?

üdv

holden
iynas Creative Commons License 2007.04.04 0 0 294
Ne tessék így elferdíteni..:-)
nem szeretnék bele folyni a politikába, de attól az ominózus párttól (is) irtózom! :-(
Előzmény: holden_caulfield (293)
holden_caulfield Creative Commons License 2007.04.04 0 0 293
az szuper. :)))

holden

ui. : magaddal hozol még egy embert ??? :)
Előzmény: iynas (292)
iynas Creative Commons License 2007.04.04 0 0 292

Nos most jött meg a rábólintás a konferencián való részvételre.

17.-én találkozunk, sőt még egy kollégámat is vihetem magammal!

Előzmény: holden_caulfield (291)
holden_caulfield Creative Commons License 2007.04.04 0 0 291
Örülök, hogy elhangzott itt, hogy bár vannak irányelvek és szabályok, de sajna nem sokan törődnek vele. Mert ez a VALÓSÁG. Az ilyen mondatoktól mindig rosszul vagyok:

"Egy GE-s től hallottam, hogy náluk kritérium, hogy 30 sec nél tovább ne keressenek egy fájlt vagy mailt."

A GE prezentációin sok ilyet hallottam már, azóta is csodálkozom, miért nem ők a világ leggazdagabb és legsikeresebb cége és legvonzóbb munkaadója és így tovább.

Mert azt azért megnézném, hogy ha nem talál meg valamit, akkor a 30. secundum után mi a csuda történik?

De biztos bennem van a hiba.

holden
Előzmény: iynas (290)
iynas Creative Commons License 2007.04.04 0 0 290

Nálunk is vannak hasonló irányelvek az időráfordítás limitálására, mint pl meetingek hossza, file keresgélés stb.. (mondjuk az más téma, hogy senki nem törődik ezekkel)

De voltam annyira megszállotja a témának, hogy otthon szabadidőmben keresgéltem. :-/

Előzmény: Norbosz (287)
iynas Creative Commons License 2007.04.04 0 0 289

Üdv!

Igen, én is a fótós módszert választottam.

Sikerült 160db "rossz példa" fényképet készíteni és ezeket egy közel 70oldalas preziben összefoglalni. A prezi bemutatása előreláthatólag pénteken lesz, majd beszámolok a "sikeréről"!

Egyébként elvileg nálunk nem 5S van...

kb 4 éve indult a dolog 2S-sel azután kb 2 éve váltottunk 3S-re.

Persze senki sem tudja mi a különbség, csak 3S túra előtt mindenki ezerrel takarít!

Na ezért is akarom a prezit úgy megcsinálni, hogy megértse a földi halandó, hogy mit takarnak az "S"-ek, és hogy csak a 3. "S" a seiso jelenti a takarítást.

Ja és mind ezt nem szigorúan oktatás jelleggel, hanem egy kicsit rávezetősen, kérdéseket feltéve....talán így jobban megragad!

Előzmény: holden_caulfield (288)
holden_caulfield Creative Commons License 2007.04.04 0 0 288
hoppá, most szégyellem magam, ennél lehetnék figyelmesebb is olvasás közben...

...és arra is figyelhetnék, hogy ami nekem jó fénykép, mert esetleg vannak ilyen titkos fotóbuheráló eszközeim, az esetleg másnak értéktelen...

Mi is csináltunk ilyen 5S előadási anyagot, amibe egyszerűen fényképeket tettünk bele. Lefényképeztük az asztalainkat, az irodaszeres szekrényt előtte-utána illetve a nagy kupac szemetet, azaz a felesleges dolgokat, amiket mindenfelé találtunk.

Hatásos volt :)

üdv

holden
Előzmény: iynas (286)
Norbosz Creative Commons License 2007.04.03 0 0 287
iynas:

nem titkolom én is utánanéztem de csak céges 5 S logonk van, a prezikben pedig előtte - utána képek vannak. Renkívűl mutatósak és többet ér, mint egy Clippart vagy grafika.

Végülis hogy sikerült a prezi?

egyébként én is be-bekukucskálok de munka közben nem fér bele.

Dobjatok fel vmi jó témát !

Egyéként nálatok működik az 5 S , vagy bevezetési fázisban van.

Egy GE-s től hallottam, hogy náluk kritérium, hogy 30 sec nél tovább ne keressenek egy fájlt vagy mailt.

Rita hol van? Hiányzik a motiváció

üdv Mindenkinek

Holden: néha olyan hosszasan olvasom a blogodat, hogy inkább ritkábban nyitom meg így több időm marad.:-)) egyébként tettszik és gratulálok hozzá.
azért mindíg szakítok rá időt !
Előzmény: iynas (281)
iynas Creative Commons License 2007.04.03 0 0 286
Üdv!

Mint irtam a google nem segített...
Nekem is kidobott rengeteg találatot a kép keresések között, de a többségük japán felirat, vagy pedig vmilyen takarítást ábrázoló képecske. Amire szükségem lenne pl olyan ábrára ami a rendrakást, a rend megszoktatását stb szimbolizálja. Na ilyesmiket egy jó órás keresgélés után sem találtam!
Erre azért lenne szükségem, hogy könnyebben felfogják az emberkék, hogy az 5S nem azonos a takarítással, hanem jóval több annál!
Előzmény: holden_caulfield (284)
holden_caulfield Creative Commons License 2007.04.03 0 0 285
és majd' elfelejtettem: próbáld ki légyszíves, hogy 0. S-nek berakod, hogy START. mert meggyőződésem, hogy ez a legnehezebb...

köszi

holden
Előzmény: iynas (281)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!