Ha nem lehet majd eladni használtan a kínai autókat, mert elterjed, hogy javíthatatlanok, akkor a piac törvényei fogják őket kirakni Európából, mert újonan se fogja megvenni senki, a lízingcégek meg nem fogják (vagy csak nagyon drágán) finanszírozni őket.
azért van jelentős különbség a japán és a dél-koreai, illetve a kínai gyártókkal, cégekkel való együttműködésben, mert az előbbi kettőnél az együttműködés alapjainak a lefektetésekor a "globális észak", vagy a Nyugat, vagy Európa (tök mindegy) erősebb pozícióban volt, diktálni tudott, egyszerűen erősebb volt, mint az ázsiai beszállítók.
a kocka mára átfordult. nem Kína függ az európai megrendelésektől, hanem Európa függ a kínai teljesítésektől. napelemek, elektromos autók, buszok, lassan már vonatok terén is, és még hosszan lehetne sorolni. a telekommunikációban van egy nagyfokú önállóságunk, de Kínának pl. ott is van egy saját top cége, nem szorulnak rá Európára.
újra kell tanuljuk az együttműködést a korábban (most egyszerűen fogalmazok, mert rohannom kell) lenézett ázsiaiakkal. és ebben bőven megtörténhet az, hogy ahogy a kínaiak pl. megtalálták az EU gyenge pontját a közbeszerzéseknél, úgy megtalálják majd a gyenge pontjainkat a garanciális feltételek, alkatrész-ellátottsági kötelezettségek, és hasonlók terén.
Egy nyugati cég, az nyugati jogrendnek, bíróságoknak, eljárásoknak alávetett, kínai meg röhögve beleönti még a CE logót is, mert ""nálunk az mást jelent"", aztán nesze ""különböztesd meg"" vagy "csinálj amit akarsz".
Kínát "kibaszni a piacról" régesrég késő, ez a törököt fogtam nem ereszt esete.
És a kínai pártállam vastagon vissza is él mindennel, amivel csak tud.
"Majd vedd erre rá a kínait, ha valamit ott is elvegyészkedtek, és kiderül 10év mulva ,hogy a légzsák az agyadat üti át, nem megment."
Nem tudom, miért lenne ez nehezebb, mint bármilyen más európán kívüli autógyártónál, Japán vagy Korea sincs sokkal közelebb, egy Toyota vagy Hyundai kapcsán mégse aggódik senki ezen. A kínai autógyár meg ugyanúgy pénzből él, amit akkor kap meg, ha nem basszák ki az európai piacról meg büntetik meg az importőreit ilyen típushibák miatt
A kínai idáig eldobós márkákat csinált sokszor. Most is a gyárcsoportok fossák egymás mellett az új márkákat. ( Mellette ugyanannyi már beszántott márkájuk van) Amikből lehet, 10 év múlva megint nincs meg a fele sem. A kötelező ideig ad hozzájuk alkatrészt, utána leszarja.
Erről már cikkeztek is, hogy ők másként állnak ehhez, mint az európaiak. Persze, aki újat vesz, annak mindegy. Aki rálátás nélkül vesz ilyen használt autót olcsón, az lehet majd bajban. Gomdolom, az anyamárka az megmarad, de náhány farvizes nem lesz sokáig piacon. Amit többször felhoznak, hogy az európai mammutok lassan reagálnak, a kínaiak meg gyorsan változnak, annak ez is az egyik hozadéka.
Még egyszer, ez a használt autók közönségének a problémája, mint én is, aki nem fog új autót venni. Egyre öregebbekmlesznek a valahogyan még fenntartható ,egyszerűbb autók. Az agyonbonyolított, elektronizált újabbakból meg mindegy, ki gyártotta, amikor ez-az amaz sorra romlik el majd bennük.
Minden iparág történetében van egy kezdeti fázis, a hőskorszak, amikor boldog-boldogtalan gyárt minden szart. Most jön a konszolidációs fázis, aminek a végére a nagyobb gyártók maradnak talpon.
Az USÁban is ugyanez zajlott le, el lehet gondolkodni, ki hány márkát ismer a listából:
Azt írtam árnyaljuk. A világ nem fekete meg fehér. Valóban van bennem is kétség, én sem rohanok az elsők között, ismerem a kínaiakat. De én nem fotelszakértőként a saját véleményemet mondom, hanem úgy, hogy sokat beszélek olyanokkal akik valóban megvették és pénzt adtak érte, és elmondták miért. Tehát amikor azt mondj a valaki: én megjártam a psa -stellantis, ford autókkal, (jellemzően ezekről váltanak akikkel beszéltem, bár volt Land Rover tulaj is) öregek is voltak, veszek egy újat. De miért vegyek egy olyat : - amivel már megjártam, - sokkal gyengébb a teljesítménye, - sokkal gyengébb a felszereltsége, - az anyagokhoz rossz hozzáérni, - szarul néz ki - és még drágább is?
Nem az EU autó mellett, a kínai ellen szól az ,hogy nem tudod milyen.
Ha tudod, az európai szerinted szar, ---->a kínai akkor biztos jó, hát vedd azt.
Csak majd ne lepődj meg ,hogy azonos pályán, azonos feltételekkel és követelményekkel a kínaiaknak sem ment jobban.
A takata robbanások amikor kiderültek, a gyárók önként, milliárdos értéken (euróban) cserélgették a lufit. 15éves vasakban IS. Ingyen.
Majd vedd erre rá a kínait, ha valamit ott is elvegyészkedtek, és kiderül 10év mulva ,hogy a légzsák az agyadat üti át, nem megment.
A fócvágen amikor csalt, visszahívta a kocsijait, ceo bilincsben ment a dutyiba.
A kínaival szerinted mi lesz ha kiderült, a kibocsájtásnál csalt? Elmondjam? Kitiltanak a forgalomból a hatóságok, lesz egy aranyos autó alakú dísztárgyad.
Mert sem a kínai ceot bilincsbe tenni, sem a csaló szoftvert ujrateteni nem lehet majd hatósági erővel.
Sikerült elolvasni amit írtam? Attól még hogy az európai gyártók hulladékot gyártanak nem kell felszopni a kínai hulladékot sem, a helyükön kell kezelni. Az biztos hogy amiket én személyszerint tapasztaltam, illetve a környezetemben látok azok alapján én biztosan nem vennék véletlenül sem tőlük semmit, mindegy hogy az Cherry, Omoda, BYD.
Ez eléggé ki van sarkítva, ha nem is teljesen engedték el a kezüket, de erőteljes racionalizálás lesz, illetve vissza fogják fogni a kormányzati megrendeléseket is.
Azért árnyaljuk ezt kicsit. A melóm miatt igen sok (új)autóvásárló jön hozzám.És ha beszélsz velük nem tudsz vitatkozni azzal az érvvel, hogy vegyek pl a stellantisból valamit? Az már most igénytelen, mind az anyag, mind a kidolgozás, pl Opel Frontera és már bizonyították többször, hogy pofátlanul állítanak elő ipari selejtet, pl 1.2 Pure Tech,aztán sunnyognak. Ford Ecoboost ? Ezek már bizonyítottan szarok, drágák, és igénytelenek.
Milyen konkrét tapasztalatod van a BYD ill. a Mercedes (hazai) alkatrészellátását illetően? Milyen hosszú időtávon és mekkora mintán? Saját tapasztalat, elsőkézből? Melyik típus(ok)kal van, és milyen alkatrészekkel? (arra gondolok pl. hogy kopó-fogyó, vagy karosszériaelemek, ilyesmi)
A 20millás pár éves autó karbantartásához vagy átlagjavításához az alkatrész egy dolog.
Amikor tizenXévesen majd félkosár olyasmit kell cserélni ,hogy a merchihez is 2hétig bújod a katalógust a pontos cikkszámokert, na sok szerencsét a kínaihoz.
Ezek a kocsik arra készülnek, hogy tizéves kora előtt eldobod, és szerintem a valós minőségük is ilyen lesz. Nem a minőség érzet, amikor beleül a jól megkent újságíró a 100x átnézett, szétpimpelt sajtópéldányba, dehogy.
Kínában nem is értik a "de mi lesz 15év mulva" felvetést, 15éve a gyár és a felhőkarcoló helyén ott még sárkunyhó és rizsföld volt, ott senkit nem érdekel ez, egy ezredmásodpercig nem gondolkodik ezen senki.
A kínai ipari minisztérium a múlt héten jelentette be, hogy elengedik a villanyautógyáraik kezét - szvsz. nem az alkatrészellátás a kérdéses, hanem hogy adott kínai márka létezni fog-e még egyáltalán.
Pista amúgy hol így-hol úgy áll hozzá a kínai autókhoz. Van hogy szidja és fél hogy nem lesz alkatrész van hogy imádja. Sajnos a pénztömeg amit hoznak azt figyelembe kell venni.
A Daihatsu több mint tíz éve kivonult Európából, a felhasználói bázis sem túl nagy (azaz bontóban nem nagyon van), ahhoz érdekes lesz alkatrészt szerezni (nem tudom, az Emil Frey ellátja-e még a képviseletet).