ne látatlanba vedd, menj el egy nagyobb áruházba, van ott bőven belőle..
aminek a padkája nem jön fel magasra az nem jó...
Én most is azt mondom hogy akkor vegyél 1,2 es vagy 1,5 ös fóliát erre a pár m2-re hiába a sok hajtás, nekem orogna van mellette meg a parton közvetlen labdarózsa, és még ültettem mellé fűzfát, tulipánfát, gesztenyét...
Most ennek lesz 50 cm mélysége mit érsz vele?a gyökér mélyebbre megy, és amúgymeg amikor nől nem fúr mint a bambusz, hanem kanyarodik...
Inkább vegyél pár m2 fóliát csinálj egy 80-as (minimum) mélységet , de akkor olyan padkákkal olyan formát ami a te helyedhez pont ideális.
nem akarok megint észt osztó lenni, nekem van fólia és merev is,,,de a nyakam rá hogy megbánod te még ha merevet veszel...( nekem a merev a tekinek van, de egy borzalom eltüntetni a műanyag részt ha kicsit is eltolod a lerakást)
aztán nagy tavam 16 ropiba volt , most teszem azt a tiéd kb. 5 6-ba, akkor???
Hidd el, nem olyan hajj de jó az a műanyag izé...
aztán döntsél ahog yjólesik..nekem is hiába magyarázta a testvérem hog yhülye vagy ennyi pénzért akkora tavat csinálsz ( sicolfol) hog yihhajjja, nem hallgattam rá ,mert önfejű vagyok.Aztán jött a de igazad volt ....
nekem 150 literes start van de nincs tapasztalatom első tele, de 10 év garival, számla megőrizve 9 - éven ha baja lesz visszavinni:-)
De viccet félretéve,,, azt nézd hogy az ültető zóna és a mocsaras zóna is meglegyen..
Szomszádasszony 500 literese szép meg minden de az ültető része nem jó:-( olyan alacsonyra jön fel a padka hogy kifolyik belőle szó szeritna sóder és a növény, kődarabokkal támasztgatta oda...
Nálam egyik sarokba van mocsaras zóna az nagyon praktikus mert 15-20 cm körüli a méylsége oda lehet ültetni könnyen..
Sziasztok! Tudom, hogy nem most van itt az ideje a kerti tó kialakításának, de azért megkérdezem, mert lehet, hogy nem várok tavaszig a tókeret megvásárlásával, legfeljebb addig félreteszem valahol, de már mostanában megvenném, hátha emelkednek az árak jövőre... Tehát úgy néz ki eldöntetett, hogy nem fólia lesz, amit sokan javasoltatok, hanem műanyag tókeret, aminek több oka is van. Egyrészt nincs is nagyobb helyem egy tóra, mint amit műanyag tókeretből is megvalósíthatnánk, másrészt a szomszédból olyan sok gyökérsarj jön át a meggyfáról, hogy a fóliát még geotextília mellett is félteném, hogy kilyukad. Az erős műanyagot nem tudja kilyukasztani, ha pedig mellette jön ki, még mindig egyszerűbben ki tudom emelni, mint egy mozgékony és sérülékeny fólia mellől. Tehát a kérdés eldöntetett, csak abban kérnék még tanácsot, hogy Gardena vagy Liebel tómeder a jobb választás?
Amiket kinéztem:
GARDENA Tómeder 450 L, ez kb. 21.000,-Ft
Méret (H x Sz x M): 180 x 125 x 50 cm.
LIBEL START 500 liter-es, ez kb. 19.500,-Ft előregyártott tómeder 140 x 178 x 50 cm Szélessége: 140 cm. Hossza: 178 cm. Mélység: 50 cm. Anyaga: polietilén. Ültető zónával. Garancia: 10 év!
Van köztük minőségre különbség? A Liebelnek szerintem jobb formája van.
Kedves Topiclakók! Szeretném a segítségeteket kérni! Arra az elhatározásra jutottam,hogy kerti tavat építek! :) Nagyjából olyan 8-10 négyzetméter felület áll rendelkezésemre.Szeretnék kérni pár weboldal linket ahol lehet olvasgatni a kerti tó építés fő szabályairól. Érdemes e most kiásni az tó alapját,milyen mélységig ássak,szóval teljesen az alapoktól. Előre is köszönöm
Nagyon köszönöm. Tulajdon képpen ez két darab medence, de a kis hídtól ez nem látszik. Úgy döntöttünk, hogy nem kisérletezünk a fólivál többet, ha drágább is volt, ez már életünk végégig kitart. :-) A hídat a férjem találta ki, falapok, vastag karó(?) és kötél kell csak hozzá.
Idén tavasszal átalakítottuk az évekóta tönkrement tavunkat. (Kilukadt a fólia)Kemény fekete medencét vettünk, de nem tudom, hogy télre bent kell-e hagyni a vizet, vagy nem.
Nem a kövekkel van a baj, velem,,,,elég meredek lett a meder is, és a külső rész is..Azán nehezen állnak meg,,, megoldom ám, csak valahogy most nincs türelem,,,majd elkap a lendület aztán felrakom fél óra alatt:-)
( lakberedezősdihez nem értek annyira,de majd felteszem a kiscsaj szobaképeit:-),,csak muszájból rendezek idehaza)
Variáld át akkor a köveket, nekem valahogy szinte azonnal adják magukat, mi hova megy, bár lehet, hogy ez is gyakorlat kérdése: jól forgasd át a köveket, hogy minden oldalukat szemügyre vehesd, aztán lehet sorba rakni őket, általában nem nehezebb, mint egy felhős ég-puzzle... ;-) OFF: van ám viszonylag újsütetű lakberendezős topic, szerintem szívesen látunk/nak ott is. ;-P ON
Patakozok, de a vége azaz ahonnan ered nem akar összejönni kövezésileg,sehogyasenem tetszik...
Most idebent munkálkodok, a fiam kiéli művészi hajlamait, én meg a lányommal tüntetem a toll a ceruza nyomait:-( de az ajtó műbőrből hogy szedem le???anyum letolja a tollat a torkomon:-)Még van mit csinosítani rajta, de a kiscsajomnak is teret kell engedni:-)
Bezonyám, zöldülnek a 'hantjaim', alakul a 'csöppség'... ;-)))) Hallod, páran már simán nyomhatnának valami zsetont, mert eleget szoktam mondani, mit honnan és hogyan érdemes, ehelyett mindig csak költök náluk... ;-P Nálad zajlik hétvégén valami kertügyi átrendezős?
Én még nem kústoltam a mi vizünket ami itt van a tóban de sem a kertnek nem árt sem pedig a tónak (legalább is eddig nem ártott). Tudod itt nálunk elég berkes a talaj és ahol van egy kis pocséta abban meg maradnak a halak, amíg a gólya ki nem szedi vagy ki nem szárad a víz.
Cseszed, te elindultál a) pontos cím, b) nyitvatartási idő c) árura rákérdezés nélkül egy kertészetbe, ahol még előtte sosem jártál???!? Ehhh.... =8-O Legalább ilyenkor vésztartaléknak felhívhatnál valakit, ugyan keressen már rá a gugliban, hátha úgy megmondja neked, mit és hol keresel... Szájbarágni meg tényleg nem akarok, nehogy töröljék a hsz.-t reklám miatt, mert azzal senki nem jár jól... Szóval holnap indulás előtt kérdezz rájuk.
Kössz Jahno!Ezért nem találtam meg.Mégse mindegy hogy Tétényi a XI.-ben vagy Nagytétényi a XXII.-ben.De hát a remény hal meg utoljára.Holnap ujból megpróbálom.
Én most nem merem bevállalni, mit csináljak vele tavaszig idebent, ha elindul nekem az alien???( milyen nagyarcú vagyk mi?? eleve azt gondolom nálam simán kikelnek a lények:-)
Most van 3 tojás,,,majd aztán idővel azokat beizzítom, de az én tudásomhoz mérem a várható eredményt:-)így aztán akár most is próbálkozhatnék.
Ugyehogyugye. ~:-D Egyébként meg kell találni, melyik üzletben mikor van kedvezmény, és csak ott szabad vásárolni, vagy nagykereknél nagyobb tételben hozni a cuccost, mert elképesztő (Néha több száz 100%-os) árbeli különbségek tudnak adódni jól ismert, agyonreklámozott, felkapott hely és a termelői ár között...
Szóval ha még maradt juhar, akkor ne a kis ház melletti ágyást nézd először, mert ott a koros példányok vnnak, hanem a bal kézre levő hosszú ágyások egyikében találod őket, a nagyméretű borostyánok után balra...
Lehet, hogy az is jó, lényeg, hogy éretttrágyával dolgozz, vagyis kb. semmilyen kellemetlen szaga ne legyen, és abból egy keveset jól elkeverve tégy az agyaghoz. Ezt a labdát bevonhatod sima agyaggal vagy akár egy vékony homokréteggel, itt mosott, folyami homokra gondolok, bányahomokot NE tégy vízbe, sosem ülepszik le!
Egyébként a trágyalé egy dologra jó: szennyezni a vizet. A tó nem szennyvíztisztító üzem, tehát nem pisilünk bele, hogy jó kis ammóniával turbózzuk, és nem öntünk bele trágyalevet sem, hogy a vízben oldott tápanyagot több ezerszeresére dúsítsuk, és még több algát kapjunk végeredménynek. Utóbbi a nevelőtóba mehet, ha van gyomrod hozzá, hogy minék több kajához jussanak a növényeid, de szerintem ugyanezt meg lehet oldani földbe szúrt táprudakkal is, amik ezerszer jobbak és kiegyenlítettebben adagolják a feljődésükhöz szükséges nyomelemeket.
Zöld, spenót vízbe sok-sok vízinövény és főképpen hínár kell, minden gondodat jó időre megold, csak irtanod kell egy idő után...
Bevállalom...egy csuda,,, de ha megmodod mi az a víz felszínén uggráló sárga kis izé,mert ugye nem lehet más mit az,,,,akkorj övök egyel:-)
Apropó, én is láttam máma, egy soklábú fekete úszkáló izét, ami össze vissza jött ment,,, megmondod micsuda csoda???vagy az a keresztespók? csak búvárszerkóba nyomja??
na jó van nem viccelek, csak mondjátok meg neki micsoda, mert szeretné tudni...én meg tökre nem tudom, más meg nem írt neki, azt hittem jó kedve lesz tőle, de úgy látszik annál sokkal jobban érdekelte,minthogy viccre vegye...
Biztos lehet.Az alacsony vizű tavasok még később szedik ki a tóból amikor már nincsenek zöld levelei.Akkor betekerik vizes rongyba és zsupsz be a vízóra aknába tavaszig.
Köszi pruntyi2!Biztos jól fog jönni.Sajnos nem bírok emailt küldeni úgy hogy rákattintok a "küld" gombra mert a hotmail összeakad az exploreller.Ha rákattintasz a nevemre ott van a telefonszámom.Csörgess meg légyszi és vissza hívlak.
Most fedeztem fel ezt a topikot, nem kis örömömre. Első ízben egy kis segítség kellene! Jó pár éve én is büszkélkedhetem kerti tóval, de a fonal algával nem tudok mit kezdeni. Ne mondjátok, hogy olvassak vissza mert megtettem, igaz ezt a közel 35000 hozzászólást nem kis feladat volna áttanulmányozni. Ezzel kapcsolatos kérdést találtam a 34524-es hozzászólás mocsarastól, de érdemben nem kapott választ. Azt olvastam algásodás ellen növény, növény, növény... igaz ez a fonal algára is?
Amikor kezdtem nekem a marhatrágyát ajánlották, az sem volt rossz.. :-( Pár nap alatt 2 cm átláthatóság..... :-( Az is igaz, hogy beindult az élet a tóban.:-)
Ja én az alföldi verziót mondom, nálunk nincs agyag! Nekem nem volt bajom vele, ha van agyag akkor az biztos jobb! Az biztos, hogy agyagban szokták a tavirózsát konténerezni! Ágicza igazad van!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Igaz csak 8 méteren van lent, fúrt kút,megkóstoltam finom, meg minden,de olyan vasas mint a rosseb ( gondolom nem leszek vashiányos tőle),,,minden nyáron nézem , havonta teleengedek egy vödröt, de totál barna és vastagon állt a tetején a mocsok...
Öntözésre kiváló, de az első két évébe barnára színezte az egész kertet, most már nem szerencsére.
Hát persze, hogy emelkedik! Nyáron mikor szárazság van a talajban lévő víz elfolyik, elpárolog most, hogy neki állt esni az eső emelkedik a talajvíz szintje is és ezzel együtt a tavamé is!
Jó lenne ha igazad lenne ezzel a pár nappal. Az eddig megfigyeléseim szerint ha esik akkor utánna mindig szépen letisztul ha esetleg trutyis volt.
Felétek milyen a kút? :D:P Ások egyet lent a tavak mellett hogy nyáron tudjak locsolni és ne kelljen messziről hordani a vizet. Egy közös ismerősünknél van néhány gyűrű azokból hoztam és még hozok is pár darabot és mélyítek rajta.
Elsem tudom képzelni honnan lehet neked olyan. :)))
Itt esik az eső. Már alig vártam.:)) A habot elverte a tavamról remélem most már majd le is tisztul lassan. A patakban el kezdett folyni a víz (egész nyáron ki volt száradva). És nem utolsósorban 3-4 centit emelkedett a vízszint is. Sőt a frissen (félig) kiásott kutamban is kb. kétszeresére emelkedett a víz mennyiség. :D
Áááá, ne virágföldet, könyörgöm! Kerti talajt, lehetőleg jó kötöttet, agyagosat, ami összeáll a rizóma körül, különben még a jutazsákon keresztül is meggyűlik vele a bajod! Ha keversz bele trágyát, akkor azt meg végképp ne érje víz, a keverék külső felét sima agyaggal tapaszd be, és ezt tedd a zsákba. Száját bekötni, oszt' zsuppsz. Postazsák is ok, sőt, ha van, kávés is. ;-P
Ha nincs iszap a tóban és nincs ültetőkosár akkor zsákszövetbe helyezett ló- vagy marhatrágyás virágföld felhasználásával jutazsák-szövetbe csomagolva süllyesztjük el a rózsit! Előnye: nem túrja ki a koi a táptalajt, később a szövet elbomlik és az iszapba gyökrerzik a növény tovább! Olcsóbb, mint az ültetőkosár!
Csak ez az egy kép van róla de ezen nem látszik semmi más csak, hogy nincs befagyva a tó: Pedig a szomszég melléképületének a tatejéről ilyen jégcsapok lógtak
Az enyém nem fagyott meg a télen de szerintem azért mert a kútból jön ahol legalább 5-7 fokos a víz és a föld alatt folyik kb. 40 métert mire a tóhoz ér. Ott pedig már nem volt ideje megfagyni de ettől a víztől a télen a tavam sem volt befagyva egy kicsit sem.
én egyről tudok nála bevált egyik ismerősömnél ott patakban folyik a víz és kőről folyik bele a tóba és annyi a titka hogy nem szabad ki kapcsolni a szivattyút és évek óta beválik és csodaszép látvány
helló téli csobogó működéséhez mit szóltok? eddig az összes évben sosem hagytam hogy menjen a csobogó meg szivattyú a tóban de most gondoltam egy ujj helyzetre hogy valami életet vinni a téli csöndben,attól tartok hogy meg fagy a víz és nem jut vissza a tóba vagy megfagy a csőbe mire elér a csobogóhoz,vagy vissza ért víz a jég tetejére megy és kiszivattyúzom a jég réteg alól a vizet vagy nem működőik az egész? vagy igen? légyszíves adjatok tippeket ha tudtok képet is küldeni az igen télies működésről jha egyébként 2 méteres eséssel és durván 3 méteres folyási hosszal rendelkező csobogó patak zuhatag vegyítve
Szerintem nyugodtan lehet ültetni! Ha iszapos a tó követ rá, süllyeszteni! Ha akarod, ültetőkosár, vagy jutazsák helyette, tavaszra egyből a helyéről indít! Alényeg,hogy a fagyhatár alá kerüljön!
látok a tavamban a víz felszínén ugráló kis sárga valamiket és nem tudom mi lehet az...? elég sokan vannak elég kicsik de azért szabad szemmel jól láthatóak!
Ha ilyen magas labdákat dobálsz fel, hát ne csodálkozz, hogy mindenki szalad leütni - a maga módján. ;-)
Az igazán szépet - kérédsében inkább azt kell először boncolgatni, számodra mi az igazán szép, mert egy négyzetméteren is lehet csodát tenni... Erre különösen jó példa a RHS évenkénti Chelsea Flower Show-ja, nem túl nagy (20-150 m2) egy-egy stand, de kihoznak belőle mindent, azt pedig szerintem egy hétnél tovább nem építik, és mégis kerek egésznek, befejezettnek és beálltnak tűnik minden egyes alkotás... ;-P
Juhar: ha most rögtön belevágsz, akkor szaladj el a Prenor-ba, Tétnyi útra, nagy leárazás van még mindig, talán maradt a méteres juhar-csemetékből (ezernéhányszáz/db) pár...
Kedves csabapeca szeretnék 1-könyvel segíteni Dr Csaba János:Bonsai szívesen el küldeném ha nem ismered nekem 2-tő van belőle,csak írd meg a címed és postán küldöm. Mindenkinek szép napot.
Nekem ha kell csinálok, nem egy vagy "vasisdas"...Idebent már csináltam 3-at, ezek a tuják, buxusok, borókák, meg fenyők, olyan hejlékonyak, hogy simán drótozhatók és metszhetők, csak kis képzelőerő kell, de az se muszáj, a könyvekben ezer meg egy stílus van felvonultatva, a köre ültetetttől a lehajlón, zuhatagoson, döntött, festőin át a csuda tudja miig, részletetsen leírva ,,,,,a miből, milyet...jin-ekkel stb..
tele vagyok szakkönyvekkel,,,csak hát én maradok az "ungarishe garden"-nél...de lehet egyszer lesz egy sarok:-)
Ha meg kész bonsai kell, akkor odakint 5ezer pénz alatt küblistől vásárolhattad az 50 centi környéki izéket. Kicsi cumókhoz meg kisebb terület is elég :-)
voltak jóval olcsóbbak is, meg minik, ott is inkább a cserép volt drága, amibe belerakták. 1ezer alatt meg műanyagcserepes kültéri bigyulákat, meg amit amerre.
ádehogyis......Én is úgy tudom ezek a japanise manusok sem rendelkeznek hektárokkal, képeken meg minden tök nagynak néz ki, lehet ha élőben látnád, megkérdeznéd "hogy és ha itt az előkert , hol az igazi kert?"
Biztos jó nézne ki hatalmas méretű kertben is, de minibe is...
Szépet egy leveses tányérban is lehet alkotni, pár virághagymával;-)
Szerintem 3-4 év is elég egy szépen összehangolt kis kertrészlethez..( csak egy erős magyar pénda babcianyu tava és környezetei igazi babci Magyar módra, kemény fél év alatt)ez a drótozósdi megnyesősdi, bonsai fává alakítósdi meg nagyon egyszerűen elsajátítható és véghezvihető..
Még mindig van néhány tő Vízijácint, vízisalátám ajándékba ami a télen tönkre menne nálam, de ha valaki tudja teleltettni jövőre szép kis kezdő csomaggal indíthat tavasszal. :)
Japán juhar. Ásol egy nagy gödröt, megtöltöd savanyú talajjal (tőzeg+fenyő-, v. tölgyhumusz) beülteted az egy,-kétezer forintért kapható 30-40 centis alannyal. Lett egy szépen fejlődő japán juharod.
Na jól megkaptam a fejemre mindkettőtöktől! Szerintem azok a képek lényegesen nagyobb kertekről készültek.Mindig is azt vallottam hogy igazán szépet csak nagy térben lehet alkotni.10-15 év roppant sok idő.Persze vannak profik akik elsőre megálmodják és megcsinálják a kertjüket,de nálam ez úgy működik hogy megcsinálom aztán átvariálom.Mindig változik. A Japán juhart csak azért írtam mert tetszik és szerettem volna venni egyet.Ez kb.30 ezer forint.Gyakorlati tapasztalatom nincs hogy mennyire bírja a meszes talajt.A barack "teszt" hasznos lehet.
'Az a baj hogy ezek csak nagy kertben mutatnak igazán.' Ha alaposan megnézed, mindkét kép kb. 5-600m2-nyi terület, nem több - ennyi egy nagyobbacska kertben elő szokott fordulni, nem kell hozzá több hektárnyi birtok...
'Nem tudom nektek mekkora kertetek van,de egy normál (felénk normál) 200-300-as kertben ilyet képtelenség alkotni.' :-) Nem képtelenség ez, ha minden igaz, előbb-utóbb kiderül, mit lehet ~4-500m2-en kihozni hasonló stílusban...
'Egy emberöltő nem is elég arra hogy ilyet varázsolj.' Kb. tíz-tizenöt év türelmes munkájával meg lehet csinálni, ha van már egy-két (nem több!) nagyobbacska fád, háttérnek.
'Voltak ezekhez hasonló bonsai fák. Hát nem is gondoltam,de a "legolcsóbb" 1,2 milla volt' Kábé ennyiért vesztegetik, és megérdemli a sorsát az, aki - gondolom, státusszimbólumnak - meg is veszi őket. Ha van egy 20-30 éves terülő borókád a kertben, amit még az előző generáció ültetett, akkor kb. fél órás, nagyon gondos metszéssel tökéletes bonsai fát lehet belőle metszeni... Tiszafából, borókából kicsit több idő, mert azon még alakítani kell, de elég öreg alapanyagból pár év alatt megkapod, amire vágytál, csak olló és kreativitás kérdése.
'a fotókon lévő Japán Juhar ( a kis vörös) egyáltalán nem tűri a meszet a talajban.' Akkor az itteniek nem olvasnak könyvet, és fittyet hánynak a szakirodalomra, mert némi mész szerintem itt is van a talajban, szórt árnyék, némi vasazás, tőzeges ültetőgödör és sok-sok locsolás kell nekik, és vidáman élnek és virulnak a kötött, hideg agyagtalajban, a fajták nőnek cca fél métert évente...
jajj Istenem, minden pesti akinek kis természet igénye van azt ezt mondja...tényleg nem egyszeű így.
Kicsi -piciben is lehet ám szépet alkotni hidd el , akár egy 3X3 méteres sarokba, ugyan úgy meg lehet drótozni a mini örökzöldeket is, megfelelő kövekkel, egy pici csobogóval, vagy akár annélkül.
Meglehet csinálni persze.Csak az a baj hogy a szépségéhez nagy telek kell.Azt meg nem lehet megnagyobbítani.Persze ha nagyon berágok erre a nyavalyás Pestre valahol a világ végén veszek vagy 2 hektárt.
A sima" rakéta ( talán így hívják) tujákat is lehet könnyedén formálni, és nagyon sok örökzöldet ami 1000-2000-ért kapható, nem az igazi, de szép tud lenni.
Én csinálam már ilyet egyik ismerősömmel, kontíneres növényt 1-1,5 métereset még lehet drótozni szépen.
A Bonsai-ok tényleg nem olcsók, én még ha lenne pénzem sem adnék ki érte milliókat, meg lehet ezeket szépen csinálni szerintem szerényebb körülmények között is csak korán kell kezdeni hogy öreg kordra szép nagy formában élvezhesd:-)
Hát ez nagyon szép!Az a baj hogy ezek csak nagy kertben mutatnak igazán.Nem tudom nektek mekkora kertetek van,de egy normál (felénk normál) 200-300-as kertben ilyet képtelenség alkotni. Egy emberöltő nem is elég arra hogy ilyet varázsolj.Voltam a Métában.Voltak ezekhez hasonló bonsai fák.Hát nem is gondoltam,de a "legolcsóbb" 1,2 milla volt,a legdrágább 3 millióba került.1x1 méteres speckó konténerbe voltak ültetve.Majdnem az összest lefoglalózták már.Úgyhogy egy ,a képen látható kert értéke nálunk megmondhatatlan lehet. Más a fotókon lévő Japán Juhar ( a kis vörös) egyáltalán nem tűri a meszet a talajban.Kertész ismerősöm mondta hogy barackfa csemetével kell megnézni hogy jó-e számára a talaj.Ha a baracknak jó nem szabad odaültetni.
Látod mi mindenre kell gondolni???Most már kezd összeállni a kert képe, és a tavakat is csak sima kisgyerek méretű dróthálóval kerítem el ha szükséges, egy fa kiskapuval megtörve, aztán uda futhat minden féle, folyondár, meg akác meg minen.Egyenlőre megúsztuk, de az ördög nem alszik...És egy elkerített rész is lehet hangulatos, ha megfelelő tipegős rész van paddal tóval növényekkel a túloldalon.
Hmm, így már érthetőbb, miért maradt ennyi hely a kert közepén... Ilyen praktikus indokokra, hogy könnyebb legyen füvet nyírni, vagy legyen hely a csemeté(k)nek, nem szoktam gondolni, csak ha külön szólnak miatta... ;-P Sőt, most jut eszembe, hogy ha le kellene keríteni a tavat, akkor is praktikusabb, hogy ha az egyik sarokban van, kevésbé zavar a kerítés látványa.
Az enyém is már "nem publikus", mert annyi hülyeséget kaptunk mindig, hogy átállitottam. Nekem megvan a te cimed, csak nem ezen a gépen, úgyhogy most nem tudok neked privátban írni. A másik gép a június 3.-ai villámcsapás miatt most van harmadszor dokinál és nagyon remélem, hogy most már végre sikerül megtalálniuk a hibát, mert ez már idegesítö. Ha minden igaz akkor jövö héten visszakapjuk, akkor majd megirom neked a termék nevét és az árakat. Addigra majd összeirom a pontos árakat.
Szia Sirra! Nem felejtettelek el, de a te általad keresett terméket még mindig nem láttam sehol sem. Ajánlottak más nevü terméket, ami szintén fogyasztható ilyen esetben, mint a tiétek, de nem tudom, hogy az érdekel-e, ezért nem is jelentkeztem. Még nem kérdezted a beszerzötöket, hogy honnan hozza?
Szia! Nem kell aggódnod. Lehet, hogy ez valamilyen ufós jelenség!?!? Hülyeséget félretéve, nekünk a nyáron reggelre kb 40 cm víz tünt el. Itt a fórumon is tanácsot kértem, idegesek lettünk, nem tudtuk merre keressük a lyukat. Hát feltöltöttük újra vizzel, ahogy itt ajánlották. Vártuk, hogy újra elfollyon a víz, hogy abban a magasságban megkeressük a lyukat ahol beáll a vizszint. Ez olyan 2-3 hónapja volt, azóta hála istennek nem tünt el a víz. Vannak még csodák is. Lehet, hogy a 80 éves öreg szomszédasszonyok unalmukban kiszivták szívószállal az éjszaka folyamán? Én csak erre tudok tippelni. Van nektek is ilyen szomszédotok? Ha nem akkor, töltsd fel vízzel, várj és keresd a lyukat. Sok sikert kivánok hozzá.
Sziasztok, segitséget ill. tanácsot szeretnék kérni. Múlt pénteken feltöltöttem a kis tavunkat kútvizzel. Ma reggelre a legsekélyebb részekről, ahol max 15-20cm szokott lenni a viz, szinte teljesen eltűnt a viz, a kövek között max 1 cmes maradt csak. Valszeg a 6 hónapos szörnyeteg kutyánk kilyukasztotta valahol a fóliát. Hogy találhatom meg legkönnyebben a sérülést? Van valakinek tapasztalata? És mit csináljak vele? Lehet azt foltozgatni? Ja, és reggel óta nem csökkent a viz, tehát úgy tűnik, már a levegőn van a luk, de persze nem látszik:(( köszi a tanácsokat előre is
Hely az van bőven, de van két kisgyerekem, egyik pedíg "beteg( nem nekem:-)" így mindenképpen csak kert széle jöhet szóba ahol több oldalról fixen nem mászhat bele ( sosincs egyedül odakint , de biztos ami biztos, ezért van a max 80 cm mélyésg is megszabva), a kifelé néző oldal meg duppla padkás, sekély rész, ha bele is esik, akkor is max 10 cm-be 20-cm-be essen.Így ez az egyetlen hely a koi-s tónak.( legrosszab esetbe is a két tó így eggyütt lekeríthető ha szükséges)
Ez a rész van beültetve frissen fákkal,, a középső rész az ő területük, füvesítve, játszótérrel stb...
Anyuék féltik az alapot is, de szerintem az már okozott voln azért az elmúlt időkben, már annyira nem oldalra megya gyökere szerintem, repedésünk, süllyedésünk ,illetve betonemelés még nincs, de ha törik valami és beszabja a puccot, azt azért nem köszönöm meg.
Az első karácsonyaink közül való fa, eddíg ezért nem lett kivágva, a többi már ki lett, sok volt mert mindíg gyökeres fenyőnk volt.
Meg hát férjem uram azt szereti ha csak egyenesen kell tolni azt a fűnyírót, és nem kell kerülgetni ,,,fene a kényelmes mindenit:-)
A túloldalon meg van a két elkerített mini teknős tó...így az is foglalt hely:-)
Hinnye, ez tényleg méretesre nőtt.... Viszont amint látom, van még helyed a másik tónak, miért nem hozod ki a kert középső harmadába? Csak ezért ne vágd ki a fenyőt, ha az alapokat fenyegeti, az persze megint más történet.
Egy göcsörtös törzs-gyökérzet meg valóban szép tud lenni, a muskátlit csak poénnak szántam... ;-P
Jahno-nál bízok benne csókos vagyok,,,már várom a tavaszt, beígértem neki sört , bort, pájinkát, konyakot...úgyhogy nincs menekvés-)
Igazából a fenyő, áll mint a cövek, de közel van a házhoz, kegyetlen mértet öltött, és nagyon durva már a gyökere,úgy odébb vinném egy 10 métert de nem lehet, jelenleg a szutyi lakik alatta, csak oda van tervezve a következő vizes gödör:-)
Tuskó meg az én dilemmám, nekem a parton meg a tób ais nagyon tetszik egy gibcses-görcsös "rondaság".Muskáltlit azt nem szeressem,,,azt meghagyom a szomszédoknak.
nagyon baba lesz amit csinálsz én előre látom, nekem is bejön az egész csak én túl virágos vagyok,,,ez meg a szememnek túl zöld:-)meg is pihen rajta az ember szeme, nem úg ymint egy 10 m2-nyi tarka virágos részen:-)
:-))) Hűha, ha sikerül Jahno-t befognod a tóépítésbe, az kész főnyeremény lesz! ;-P A kő-fólia-tavasz kombóhoz szerintem tényleg nem is kell már más... :-) A fenyőből jól sejtem, hogy a gyökérzete okozza a legnagyobb gondot? Sajnálom már előre, egy ilyen nagy fát kivágni mindig vétek... A tuskó miért kellék a tóparthoz? Tán csak nem muskátlit akarsz rajt' tárolni? ;-PPP
Kert: Köszönöm a megelőlegezett bizalmat, igyekszem felnőni hozzá. :-) A tavak a hátsó kertben vannak, az előkert meg egy babarózsával teleültetett kerítéssel lett leválasztva a másik világtól, tehát egyedül a keleti homlokzat előbb-utóbb lilaakáccal befuttatott körablakos látványával kell megvívnia a csatát a japánkertnek, szerintem nem lesz vele hosszú távon sem gond. ;-) A 'Japanese Garden' meg önmagában fog két félből egy kerek egészet alkotni, a bejáró fogja a két stílust, a szárazkertet és a 'vizes' kertet elválasztani... És kövek-kövek-kövek, rogyásig. :-)))
Stílusában valami ilyesmit szeretnék majd kihozni belőlük szárazon és vizesen, csak hogy szó ne érje a ház elejét (és ez most véletlenül nagyon ott van ;-PPP):
Okés nekem jó akkor ha már készen vagy nagyjából, ámbár tudod szinte egyívásúak vagyunk a művészeteket tekintve, így azt hiszem eleve elfogult vagyok, tehát negatív minősítés nekifutásból kicsukva,és a terv mőgé is látok ám,,,,hamar képbe vagyok mi és hogyan lesz;-)
jaja ha felkavicsoltam , köveztem patakot, majd dobom a képet, már a félkészről tettem fel ide is meg tavasba is, fólia takarás hiányzik fele részen ( kifogyott a kőkészlet)..Másik tó meg csak tavasszal Jahno-val közösen ásva, csak nem hagyok ki semmi lehetőséget az alapanyag gyűjtögetésre, aztán akkor már csak a fólia kell, meg a Jahno..
( csak ki kell vágnunk egy gyönyörű, egészséges 13-15 méter 8 vagy több gőzöm nincs)körüli fenyőt, ami sok-sok éve karácsonyfa volt..a szívem szakad meg, de túl nagyra nőtt, de a tuskója benne marad az lesz a tó parton persze,,,hogy is lehetne másik tavam tuskó nélkül)
A tavad is a saját háznál van a hátsó részbe??? Nem ütik majd egymást a "Japanise gardennel"???? vagy megmegy simán a kettő?Most már jól felcsigáztál hallod mi és hogyan fog kinézni:-)
Képeket szigorúan csak akkor, ha készen leszek vele és minden beállt és működőképes, és már látszik rajt', mi is akar lenni ;-PPP, mert ott kaptam már hideget-meleget, amikor a nyersanyagot feldobtam 'szemrevételezésre'...
Úgy látom, azért nálad is folyik a meló ezerrel, úgyhogy hajrá! :-)) Ilyen áldott szép időt valóban kár kihagyni, a nyálkás-taknyos időben csúszkálni a síkos kövekkel a kézben nyakig sárban azért nem ugyanez az élmény... ;-P Majd mutatod, mire jutottál a patakkal-másik tóval?
Hú, japános kertesbe feldobod igaz a képeket? mert majd meglesném.Itt le fogják süvíteni a fejemet hogy agyon offoltam a kerti tavast..( monnnyuk engem nem zavar ha ide is felteszed)
Kiváló idő volt a mai vasárnapi a munkálataidhoz.
Amúgy a napokban én is ezeket a szürke andeziteket túrtam, kb 2 -3 m3-nyi van a földbe süllyedve a telken, ami megmaradt huszonix éve a házból.Apa azt mondta "ki mit talál övé"..én meg lelkesen túrtam a földet.Vannak szép mértesek is, meg kicsik is, még kell a patakhoz is mert nem lett befejezve, meg hát még túrok lelkesen a másik tó partjához is.
Tó rulez! :-)) Szerintem egy pillanatra sem fogod megbánni... ~:-D Fóliás, persze, geotextillel alábélelve, és keresd majd a Sicofolos fiúkat, ők csinálják a legszebben, kár lenne vele neked kínlódnod. Ha a meder kialakításánál jársz már, inkább előtte dobj fel pár képet, mint utána ásd újra, mert biztosan nem állom meg beleszöveg nélkül... ;-)))
Japánkert: mostanában alakítgatom az előkertet hasonló stílusra, konkrétan ma egész nap antracitszürke andeziteket pakolásztam és buxusokat ültettem és földet kupacoltam-egyengettem, de azt hiszem már most megvan az a klasszikus japánkerti - kőkerti fíling, amit mindig is akartam... És kábé nem nagyon lehet elszakadni tőle, mert a maga minimalizmusában itt is minden szegletnek jelentése van már most, és két lépésről is már mást fog mutatni, éppen szöges ellentéte lesz annak a cottage garden-nek, ami már egy ideje alakul... Érlelem már pár éve a gondolatot, azt hiszem, most már kerek egész lesz belőle. :-)
Végre megszületett az előkert másik felére is a terv, legalább nagy körvonalakban - sokáig fasírtban voltam ezzel a százegynéhány négyzetméterrel, csak nem akart összeállni, de most már biztos, hogy víz lesz benne nagyrészt, sok-sok kővel és juhar-ligettel... :-) *ááá, kicsit sem addikt... ;-P*
Most jöttem be a kertből, egész nap kapáltam, ástam, hordtam a köveket. Mégis hallgatok rátok, vagy inkább arra, amit Ágicza javasolt. Lesz tavam tavasszal! A kínai mamutfenyő és a díszkörte közötti területről kihordok mindent addig, és a sziklakert nem ott lesz, hanem a terasz előtt, a ház oldalánál, ahol az ecetfa és a gránátalma is van. Innen kikapáltam a földet, és elkezdtem berakni a köveket, holnap pedig beültetem. Tudom, ez itt off, de azért írom le, mert így felszabadult egy kb. 6 m2-es területem egy tó számára. Gondolom jobban járok, ha fóliás tavat teszek ide.
Köszönöm a választ mindenkinek!!! A kis csobogót nem pont a sziklakertbe szeretném beintegrálni, hanem mögé, a kínai mamutfenyő alá/mellé. A sziklakert innen indulna kifelé a díszkörte felé (a fás topicban van kép erről a helyről) és a fa alá direkt árnyékkedvelő növények kerülnének, borostyán, páfrány, bőrlevél, árnyékliliom, stb. Ezt gondoltam a csoboró környékére, és ahogy kiérnének a növények a napos oldalra, úgy menne át a növényzet is virágos fajtákra. Az a középső terület, amire Te gondoltál Ágiczal, tavasszal ha minden jól megy ki lesz kövezve, és egy kiülő helyet szeretnék oda. A másik sziklakertet, ami most a két fa mellett van szanálom, és azok a növények kerülnek be a kövekkel együtt a díszkörtés helyre, oda pedig az orgonáshoz hasonló ívelt ágyás kerül a fenyőig, különféle bokrokkal. (remélem nem voltam nagyon kínai)
Én ahogy megismertem az ipsét aki minden évbe jött hozzánk, és ahogy most az unakatesóm elmesélte, nálunk ez abszolút nem képbe illő....
Ég és föld a két világ, még ha a kertet meg is valósítod, megteremted az a környezetet ami ott van, mi azt soha nem tudjuk "belakni, élni" amit ők képviselnek.Ehhez kell az ő kis milliőjük, kultúrájuk...
Az életfelfogásuk, mindenük annyira más, mi messze vagyunk ettől...Még a magyarságunkat sem vagyunk képesek becsülni és megélni, nem hogy más kultúráját megismerni és elfogadni belőle...
Úgyhogy talán ezt egyformán látjuk.
Unokatesómat totál elvarázsolta az egész, nem is csodálom ha ott lesznek a további tervei...
hatalmas nyugalmat sugároz
Ő is éppen ezt mondta, hogy annyira nyugodt ott minden hogy nem is hitte el,,pedíg elég sokan vannak ,,,, de mégis, ott meg lehet öregedni....
Nem is a kimértség, hanem inkább az absztrakt gondolkodás látszik rajtuk, ezért lenne jó legalább hasonlót meghonosítani itthon, mert a hazai kertkultúra... Szóval messze van még ettől. Talán a minimál nagyon mérsékelt beszivárgásával ez is a következő tíz évben teret nyer, de nincsenek illúzióim. Teljesen más életfelfogást, más lelki adottságokat kíván egy ilyen kert-táj befogadása, szóval kicsit kinyitja az embert.
Legalább egy stílusgyakorlat erejéig egyébként érdemes megpróbálkozni vele, megdöbbentően más érzéseket vált ki, mint a megszokott fű-fa-virág együttes... hatalmas nyugalmat sugároz, és időtlen érzés már csak a köveket is szemlélni....
Koikról no comment, amióta nincsen, kristálytiszta a kis tó is. Szóval talán ez az egyetlen feature, amit kihagynék egy saját kertből. ;-)
A Fuji-t kétszer mászta meg, mert nem bírta otthagyni, egész nap jött ment, mindent megnézett.
De ez a kép annyira megdöbbentett nem is jutottunk szóhoz, azonnal felismerte ,és mutatta ő mit képezett, szinte egymás fölé lehetett tenni,,még a fűszálak is szinte, számoltuk a fák formáján a részleteket..Érdekes.
Ha jöl lótusz nem úszod meg hogy ne küldjek belőle az tuti:-)
Én is most jutottam el odáig hogy amit nekem az ismerősöm mindíg mutogatott képek, tájak, kertek, tavak mit is jelentenek ott..és mennyire irigylem őket a csuda egye meg..Okés nekem túl kimért az egész, de nagyon baba....
Hűűűű, dejó az unokatesódnak, SI az egekben, mindezt élőben látni.... Jajj. ~:-D Talán, majd egyszer... Azon viszont egyáltalán me csodálkozom, hogy tizenegynéhány éven belül nem sokat változik a kert.... Ha pár száz év alatt nem nagyon változtatnak rajt', csak a menthetetlenül, végelgyengülésben elpusztult növényeket cserélik, akkor azt még unokáik is látni fogják - ugyanígy. ;-)
A lótuszmagokkal kapcsolatban meg fogd szaván, aztán majd jól elszórakozol Te is vele... ;-P
( épp most volt itt unokatesóm, egy hónapot volt kint Japánba, gondolhatod mi képet hozott, jajj,,,,képzeld pont azt a tavat kertet képezte le majdnem ugyan abból a szögből,ami az én Japán kertes könyvemben van de az 1995-ös kiadás, és szinte ugyan olyan a kép,,,döbbenetes, és véletlenül képezte, minden bokor szinte ugyan olyan, a kövek ugyan ott, nagyon érdekes, most jön október közepén a Japán leány hozzájuk, hát azt mondta inkább ő fog kiköltözni hozzá, de elhozza előtte ide is)
Kio-kat rengeteget látott, lótuszokról hozott képet stb...Megígérte ha kiköltözik Japánba akkor csinál egy koi-s tavat,,,mert megtetszett neki ahog yátment a hídon és követték a halak,de mondtam halat küldök neki Szankitól:-) aztán legalább lesz okom kimenni és én is meglátogathatom a Japán ismerősöm...előkerültek a fényképei amit ő hozott magával mikor nálunk járt, és ugye most nézem tüzetesen át a tavaikat stb..
megígérte hogy hozat lótuszmagokat a csajjal,,,remélem betartja:-)
OFF Igen, és a kilencből legalább nyolc dőlt is! (Neeem is, ötvenből most kevesebb dőlt, de legalább megpróbáltam...) ~8-D ON
Ezek ősrégi, lementett képek, csak éppen kéznél voltak, azért én is szoktam művelődni innen-onnan... ;-PPPP Meg talán haszonnal is lehet forgatni őket... Majd hozok saját vizeset is, csak ismétlődjön meg a mai párás-ködös hajnal utáni napsütés, és olyat fotózok... ;-))))
Most ezért ütni fognak többen, de nekem komoly koncepcionális problémáim vannak a sziklakert-csobogó kombóval. Ha belegondolsz, a sziklakert élővilága száraz, köves lejtőkön, minimális talajon és még annál is kevesebb vízzel és páratartalom mellett él, és ennyi vizet vásár- és ünnepnapokon sem lát együtt, tehát a csobogó és a belőle felpárolgó-kicsapódó víz eleve nem kedvez a mikroklímájának sem amellyett, hogy rettentő visszásan néz ki a kaktuszok és a pozsgások mellett a mozgó víz.
Még mindig a tó mellett lobbiznék, azt a 10+ m2-t, ami hozzád elfér, már önfenntartóra lehet csinálni, lehet, jobban járnál vele a síkon, mint egy erőltetett-szivattyúzott vízzel, ami a semmiből érkezik és a semmibe is tűnik el... Szóval vagy egy kőlap, csobogóval, kicsit keletiesre-minimálra, és egy másik sarokba, messze a sziklakerttől, vagy tó, kiülős résszel. Szerintem.
Pont nem a csobogót akartam fotózni, hanem a növényt, de talán látszik. A szikla alján van egy mélyedés, ebbe megy a szivattyú, és a kő tetejéről csobog le a víz.
Nekem is csak egy kis csobogóm van tó helyett, a víz hangja így is megnyugtató és kellemes. Nem tudom, hogy mennyire látszik a képeken, bár ezeken éppen nem csobogott:) A cső még nem került eltakarásra, majd egyszer...
Sziasztok! Végül letettem arról, hogy legyen egy saját kis tavam, mert tényleg csak nagyon kis tóról lehetne szó, annak pedig nem látom értelmét. Helyette a sziklakertbe tervezek egy csobogót, hogy valami víz legyen. :) Ennek kivitelezésére milyen ötleteket tudtok adni? Venni kell egy szivattyút, aminek saját tartálya van, ahonnan kinyeri a vizet, és ahová az visszafolyik, majd ezt lesüllyeszteni a földbe, köveket rá, és mehet? Tetszene egy vízesés is, egy kis, legfeljebb 0,5 -1 m2-es kis lavórnyi vízzel körbeültetve, hogy a pereme eltűnjön. (ezt még ki kell találnom, hogy miben legyen a víz, valami kerek műanyagdolgot ássak le, vagy fóliát). Még ez is jobban nézne ki a sziklakertembe, mint egy viszonylag nagyobb, de még kicsi tó, mint ezek a készen kapható műanyag tómedrek, ráadásul ezekből még a legkisebb is sok helyet venne el a sziklakertből nem is beszélve arról, hogy ez a méret nem ér semmit szerintem. Vagy kisebb, szinte jelképes, vagy jelentősen nagyobb. Vélemény?
veszteség akkor is lehet ha lék lesz,,,de nem feltétlen amiatt, hal bármikor ,bármiben elpusztulhat.De elvileg igen áttelel szépen, és látod itt bizonygatják neked képekkel hogy a porlasztó működőképes dolog, és a teleink sem a rágiek már amikor az erkélyről uggráltunk a nagy hóba ,meg nem kellett suliba menni mert a bejárati ajtó ki se látszott..
kajálni ha kér miért ne adhatnál neki,,,ahogy jónak látod, de szerintem nem létszükséglet, elvileg sunyi fognak télen mint a csuda és le lesznek lassulva...
biztosak vagytok bennehogy ha beválik ez a porlasztos ,légpunpás jégtelenitö-beválik akkor tuti áttelelnek a koiaim vagy ennek ellenére is számitanom kell veszteségre?és kell etetni a léken keresztül,is ha netán a lék közeléba uszkálnak vagy ha melegfront jön és elolvad a jég és élénkebbek lesznek?
Olvaslak benneteket és ezek szerint csak én rakom mélyebbre nekem egy 1,2m patkán figyel a kő 3W os a levegőztető és -18 C ban sem fagyott be igaz olyankor csak 40cm léken volt. Hallótatok e arról, hogy szoktak széndioxidott is bevinni a tóba mégpedig petpalackkal vízzel meg élesztővel és ugyan így csővel viszik be a co2 csak difúzor van a végén ? Állítólag a nővényeknek ez jó
Nekem is ilyen van csak 3w-os,30 centi mélyre tettem,a leghidegebb napokon is volt 40-50 centis lék.Talán kétszer kellett kivennem a porlasztókat kivenni megpucolni,ezen kívűl semmi gondom nem volt vele!
Pfff, ott már kilók lesznek rendesen, de igazából akarja a fene kipróbálni, ha ez pár wattal occsón, egyszerűen működik? Kisebb fűtőszálat már láttunk tóba fagyba.
Nincs benne hókuszpókusz, mozog a vízfelszin, a buborékok 0 C foknál melegebb vizet mozgatnak, az elveszett hőmennyiség a talajból pótlódik, a porlasztó jó minőségű, 5 wattot fogyaszt. Megy minden fagyos napon (évek óta).
Ez levegősnek néz ki, abból szerintem max. 40-50 watt is bőven elég, nyáron átlag ehlyen ennyi elmegy pumpára, télen meg levegőztetésre. Asszem valami 4 wattosom van, az is csihol fél négyzetmétert a legkisebb kővel.
Feladom!Persze még mindig nem értem hogy a például nálad lévő sacc 2 négyzetméternyi nyitott vízfelület jégmentesen tartásához honnan származik a szükséges energia,ha nem magából a vízből.De mindegy. Az a fő hogy műkszik a dolog. Azért ha van itt valaki aki megmondja hogy 2 négyzetméter nyitvatartásához hány Watt energia kell minusz 5 foknál.....?Szerintem csodálkoznánk.
Nagy részét Ráckevén a Duna közelében szedtük, de van építőanyag telepről is nagy kulékavics. Sajnos folyamatosan pótolni kell, mert csúszik be a tóba szép lassan, vagy mindíg szedni kell a tóból és pucolni róla az algát. (rosszul van kialakítva a tó partja) Néhány hetente az asszony átrakja, hogy szép rendben legyen.
Ez a porlaszto köves megoldás nagyon jo ötlet,én is tuti megprobálom,sose jutott volna eszembe ez a megoldás!és ezt már most is be lehet tenni vagy csak ha fagy van már és akkor ?és ha megy a porlaszto akkor ojan sok levegöt nyom hogy ettöl nem fagymeg,tudom hogy ostoba kérdés?!
Nem olyan mély gödörre gondoltam. Mutatom képen, látható, hogy a vízszint lejjebb van a környezetnél és ez télen apadni is szokott. A porlasztókő jó 40 centire lóg a vízbe. Ez elég, hogy a legnagyobb hidegben se fagyjon be.
Ha hungarocell dobozba pakolod a berendezést, akkor az termel annyi hőt, hogy nem okoznak problémát a mínuszok. Légrést ezen is kell hagyni. Nálam a tó mellett, egy gödörben van a doboz télen, az egészet lefóliázom és nádkévével rejtem. Még a cső sem látszik, ami a vízbe vezet.
Sziasztok! Rendszeresen be szoktam ide nézni, de csak most szeretnék kérdezni valamit.
Kezdem téliesíteni a tavamat, (kb1500l-es, fóliás, 3x2mes, legmélyebb pontján 1m-es, mellette egy már nem használt emésztő fala is van).
Biológiai szürőt leállítottam, vízjáték szivattyút is. Egyedűl a gardenás 2porlasztós levegőztetőt hagytam bent. A kérdésem is erre vonatkozik: A készüléket kitettem egy vízhatlan fali dobozba, ahol folyamatosan járni fog. Vajon mennyire árt majd neki a fagy? A leírás szerint fagymentes helyre kell tenni, amit nem nagyon tudok megoldani. (persze ha nem bírja szerintetek a telet, megoldom valahogy). Esetleg a kis dobozt kellene fűteni? (a dobozba bemenő gumi tömítésekből kiszedtem egy alsót, hogy a levegőt biztosítsam a levegőztetőnek.
Én egy 5-6000 literes tónál gardena Pf 11000-es nyomószűrőt,és egy 5000l/h szivattyút használok. Tavasszal tisztítottam ki a tavat,és egész nyáron 110%-os volt a víz tisztasága.A legmélyebb pontján is szépen látszottak a kavicsok,kb 1,4m.Még kevés növény van a tóban,napon van,és 2 spániel halászik a békákra .Ha kezdett picit opálosodni a víz a tóban,akkor tetra algoremmel kezeltem.A képeken nem látszik,de van 2 tavirózsa,kevés hínár,és néhány nem tudom milyen növény a vízben:-)) ami már szépen elszaporodott június óta.A tó körüli oszlopokra (feszítődróttal van összekötve) elvileg borostyán lenne felfuttatva,csak lassan nő.
A porlasztó 20 cm körül van ,az alá nem érdemes leengedni , mert nem működik. A lényeg a lék. A keletkező bomlástermék távozni tudjon! több éve így csinálom, bevált!
Rendszeresen mérem a víz hőmérsékletét télen is. A legmélyebb ponton jottányit sem változik, pedig folyamatosan két kő porlaszt. Avíz 4°C-on a legsűrübb, ez van legalul. Az a kis mozgás nem változtat ezen, a porlasztó végét pedig elég 20-30 cm mélyen lesűllyeszteni! A gép hőt termel, nem olyan hideg az a levegő.
Nem igazán értek veled egyet.Gondold el!Kint mínusz 10 fok van.A levegőztetőd ezt a hideg levegőt tolja le a vízbe.Ráadásul éppen (rendszerint jó mélyre rakva) a tó halágyába.A felszálló buborékok hűtik a vizet,és feláramoltatják a lenti 4-5 fokos,a halak számára fontos kis meleget.Nem véletlen az hogy nem fagy be ez a rész.Persze ez a kis fűtés(a lék számára)nincs ingyen.A lenti 4 fok lecsökkenhet 1-2 fokra is.Dagadt jól felhízott halaknál ez persze nem jelent gondot.Kicsit több súlyvesztéssel átvészelik a telet.Ott van gond ahol korán leálltak az etetéssel.Az a néhány fok mínuszban nagyon sokat jelenthet.
Folytatnám.Kész is vagy(leszel) jövőre.Idén már nem érdemes hínárt telepítened,mert a növekedési időszaka véget ért.A meglévő hínár szép lassan elterül a tó alján és békében elpusztul.Ne búslakodj ez a természet rendje.Tavasszal persze újra kihajt minden.A tavi-tóparti növényeket csak tavasszal érdemes ültetni nem úgy mint a kert többi "résztvevőit".
Szia, ezek szerint nem sokat olvastál vissza.... Egy teljesen üres víztől ne várd el, hogy kristálytiszta maradjon, vízforgató/szűrő ide vagy oda - egy élő rendszer nem = vegyszerezett úszómedence. Telepíts bele sok!!!! hínárt, mocsári növényeket, tavirózsát, néhány halat, és fél év múlva meglátod.
Hát én is így járok a kecskebékáimmal, etetés közben bukfenceznek rá a halakra. egynek a torkán akadhatott, mert túl nagy volt és ott ült a döglött hal mellett a kedves békácska...<br>Hol vetted a parton lévő köveket? nagyon tetszenek...
Hát sajnos a kis teleszkóp szemű halam be raktam abba a dobozba amit le fényképeztem,de másnap vissza tettem a tóba mivel olvastam hogy nyugodtan maradhat(remélem nem fogja meg sinyleni)a hurcolásást.A tó leg mélyebb része 120-cm sajnálnám ha nem maradna fekete de ha nem az se baj,igen a tóba születet mivel nővényeket nem vettem azzal nem vihettem be most kb3-centis lehet.Remélem majd a telet át fogja vészelni és köszönöm mind 3-motok válaszát.Jó hétvégét mindenkinek és még sokk napsütést.
nálam csak guppik voltak!de születtek aranyhalak pár napos volt és akkor rakta bele a sogor a guppikat és 1-hét mulva eltüntek egy db-aranyhalat sem találtam!
isten bizony,olyan gyorsan szaporodtak hogy nem használt ellenük semmi,akármemijen ragadozot raktam bele semmijen szer sem hatott ellenük,nem tudtam olyan gyorsan kihalászni öket ahogy szaporodtak a egész környék hozzám járt guppiért,de hozzá kell tenni gyönyörü példányok voltak nagyon szép szinüek voltak!de jött egy talajmenti fagy és mindegy szálig elpusztultak,imátkoztam nehogy egyis átvészelje a telet is mert különben elpusztithatatlanok lennének!
nekem egyszer a tavamba a sogorom tavasszal belerakott 4-db-guppit,ugy elszaporodtak hogy több ezer lett belölük!!pedig azt mondják akváriumi hal de ahogy beállt a kisebb fagyok mind egy szálig elpusztultak,nem tudtam hogy kinek adjak belöle annyian voltak,és kiirtották a kis aranyhalakat is mert eltüntek mind amikor elkezdtek szaporodni de istentelenül!
Hát ezt mondom én is. :))) Ha ott kint született és elég mély a víz akkor nyugodtan maradhat! Akkor lenne gond ha akváriumi lenne és úgy került ki a tóba.
A barátom teleszkópszemű fekete halakat is tenyészt tóban!!!!!!!!! Több ezer van most is neki 2-4 cm-es. Ő sem hordja be télire, mert bent a fűtött helyen, több mint 100m3-en akváriumi halak vigyorognak!
Szia! Ma megkérdeztem egy ismerőst aki halazik. Azt mondta, ha a tóban született (azt mondtad, hogy te nem tetted bele tehát csak az lehet) és a többi halnak is megfelel a tavad a telelésre akkor hagyd csak benne nyugodtan. Igaz, hogy azt mondják, hogy be kell vinni télre a teleszkópszeműt de csak akkor ha akváriumban nevelkedett és a nyárra lett kitéve a tóba. Ha ott született főleg, hogy neked nincs is olyan fajta benne az őseitől örökölte a géneket amik azért felelősek, hogy téliesítse magát. Még azt is mondta, hogy valószínűleg (sajnos) nem fog fekete maradni - szerinte - ahogy nő folyamatosan világosodni fog a színe.
Vannak még csodák! Csináltam a szűrőtavam, semmi halat nem tettem bele. Vittem bele kagylótutajt vízi játcintot, pán hét múlva tele volt aranyhallal. Ráívtak az előző helyen. Az ilyen osztottfarkúk sok erkölcstelenséget elkövetnek, néha visszaütnek az előző generációkra is .Szerintem így történhetett! Nem venném ki a tóból, mert nagyon óvatos felmelegítés is néha katasztrófához vezethet. Ilyenkor jöhet a darakór és egyéb betegségek tömkelege. Ők megvannak télen a tóban is. Gondold át még egyszer!
Szerintem (de ha tévedek akkor az okosabbak kijavítanak) olyan 25-30 literes kellene neki. Nem akarok reklámozni de ITT többet megtudhatsz az igényeiről és lehet, hogy olcsón vagy ingyér is tudsz egy megfelelő akváriumot szerezni neki.
A természetben hatalmas vízmennyiségre jut néhány hal. A kerti tóban fordított a helyzet. A víz a legtöbb természetes vízben áramlik, a mi tavainkban az a pár wattos porlasztó semmi problémát nem okoz, a mélyebb rétegeket nem bolygatja, viszont az általa fenntartott nyíláson szabadon távozhatnak a bomló növényi részekből keletkező gázok.
Köszönöm a választ a hínárt majd mélyebbre teszem a tóba hogy át tudjon telelni.De a teleszkópos kis halammal gondba leszek mert nincs akvárium hogy oda tegyem telelni.Találtam ezt a kis műanyag dobozt mit gondolsz jó lessz?(csupa gond ez a kis vacak de meg szerettük már)
Érdekes dolog ez a levegőztetősdi télre.Én speciel nem teszek bele mert szerintem a természet rendje hogy a tó legmélyebb pontján kb.4-5 Fokos víz van.Itt gyűlnek össze a halak és az idő legnagyobb részében itt is vannak folyamatosan. Namár most.Ha a porlasztóval keringtetjük a vizet azzal tulajdonképpen "elhűtjük"ezt az ágyat.Ott ahol nagyon nagy a zsúfoltság ott persze muszáj,de normális körülmények között inkább árthat.
Apajani41.Én elhozom neked a töveket.Csörgess meg és megbeszéljük.Tavasszal a kisebbik Pampafüvet adtam véletlen.Majd adok a nagyranövőböl is.
Ha szabad beleszólni, a kettő kombinációja az igazi. Nálunk 2002 óta megy minden télen a hungarocell jégtelenítő alatt a levegőztető. Egyszer volt valahogy -20 alatt szerintem, hogy kicsit meg kellett törni a jeget a jégtelenítő alatt. Akkora hó meg még nem volt, hogy a beledugott cső ne állt volna ki belőle, de általában nem kellett a cső.
És még egy sajnálatos sztori: a kecskebékánk lebukott. Egyik nap ott ült a tó partján és a szájából kilógott egy szép méretes aranyhal farka. Még sikerült megmentenünk de a békának mennie kellett. Elvittem három utcányira egy nagy telekre betettem menjen békével (békával?) kb. egy hete. Ma reggelre visszatalált.
Holnap elviszem a New-Gardenbe ott van egy tó tele kecskebékával lesz legalább társa. És még azt hittük macska dézsmálja a halállományunkat mert szemlátomást fogyott az utóbbi időben.
:-)) Azért ilyen gyors reagálásra nem számítottam... ;-P
Ástam februári képet, melyik is a reszelni való oldala. Ja, és lehet az oldalán is reszelni, egyet-egyet kipróbáltam, úgy is kicsírázik, lényeg, hogy a fehéres magköpeny éppen előtűnjön, ám azt nem szereti, ha megsértik.
"A diócskák kezelése dióhéjban: a tetejét meg kell reszelni körömreszelővel, ahol majd a sziklevelek ki fognak bukkanni, megismered majd, melyik... Ne ijedj meg, le kell menni néha fél centit is, egészen a fehéres belső burokig, így ott majd be tud szivárogni a víz, és gyorsabban kikel - ez 3-4 nap vagy 2-3 hét, a mag egyébként akkor csíraképes, amikor lesüllyed a pohár aljára, de mindig akadnak kivételek. Egy magas söröskriglit ;-) vess be erre a célra, mert cca. 20 cm-es lesz már a legelső levelecskéje is, kell neki a vízoszlop, hogy rendesen fejlődhessen. Folyamatosan langyos víz kell neki és napsütés, amennyit csak biztosítani tudsz neki. Amint opálosodik a víz csírázáskor, azonnal cserélni kell, és folyamatosan friss, langyos vízben kell tartanod, amíg el nem ülteted. A cserénél vigyázz, nehogy derékba törd azt a hosszú hajtást, mert akkor kipurcan!
Ha már kibújt az első gyökerecske is, jó agyagos-tóföldes keverékbe ültesd és kb. olyan magasságú vízoszlop fedje majd, amilyenben addig volt. Mivel a lótusz olyan mocsári növény, ami a könnyen átmelegedő, sekély vizekben tanyázik alapból, ezért valahova ilyen helyre tedd majd a tóban is. És még valami: ha már megnőtt, bazi nagy tavirózsa-kosarat keríts neki, mert rettentően terjed, kábé átokhínár eréllyel és sebességgel. Az ősz lesz majd számára sorsfordító: kell neki a nyugalmi időszak, én itt követtem el a baklövést anno, és kidöglöttek a benti szobamelegben szépen. Szóval, fagymentes helyen teleljen, így 2-3 év alatt virágzóképes egyedeket lehet nevelni. (Ja, azzal lehet szórakozni, hogy a levelein vízlepergető bevonat van, simán lehet gömb alakú vízcseppeket fotózni rajt'. ~:-D)"
A kis fekete teleszkópszemű aranyhal, ha tök fekete, akkor ilyen marad, ha más árnyalatú, akkor piros lehet belőle! Gyárilag ennek osztott ( két farkuszonya kellene) hogy legyen, de így is aranyos "szerelemgyerek"!
Zőccséggel nem tudom hova szeretnél jönni, de sajna én sem mindig tudom hol is vagyok éppen. Most vidékországból hazajöttem, ma még Pesten vagyok, többi nagyjából képlékeny. Lótusszal meg tudunk tám kísérletezni is, van vagy 12 mag.
Ha tavaszig kibírja, akkor okés, addig elrakjam polcra, pincébe, akármi?
éppen jókor.Nem akarok most hekkelni vele, Jahno dobott haza egy kis csomagba magot,,, majd akkor kora tavasszal nekilendülök.Gondolom neked is be fog cserkészni belőle.
nekem majd csak azt írd le, mit reszeljek?? meg mit hogyan ültessek, földbe vagy csak víz vagy mivan???
Aztán ha nem sikerül jól leszólom hogy xar magott adott a Jahno:-) mert tutit nem én nem értek hozzá...:-)
Pontosabban brazil süllőhínár, ugyanis Myrio-ból van még pár másik faj... Befagyasztani a part mentén nem kéne, ha kicsit mélyebbre süllyeszti a növényt, jobb eséllyel vészeli át a telet.
Ezek szerint jókor néztem be... ;-) Élien: a radiátor megfelelne neki, de nem pont a tél beállta előtt kéne vele kísérletezni... Talán március közepe-vége jobb lenne minden szempontból, mert egy-másfél hónapot vidáman kibír odabent a radiátoron, csak arra kell vigyázni, hogy ne forrald fel, tehát kézmelegnél kicsit hűvösebb legyen a vize, az infralámpa ugyanilyen jó - sőt! - megoldás. Magokat akár most is be lehet szrezni, szerencsére elég hosszú a szavatossága, ülhet fél évet. Ha nagyon sürgős, próbálkozzatok meg két-három maggal azon frissiben, hogy legyen kontroll csoport, aztán ha kidöglik egy-másfél hónap leforgása alatt, akkor érdemes a tavaszt megvárni vele és nyárra kitelepíteni a tóba, hogy szépen nekiinduljon.
A rizómásokkal is felemás a tapasztalat, egyikük nagyon szépen nekiindult, 4-5 levele van még mindig, a másik kettő csak víz alatti szárakkal rukkolt elő, talán megmaradnak, egy meg feldobta a pacskert szinte rögtön indulás után.
Jahno! Kerülsz erre valamikor, vagy tegyek egy kitérőt és dobjak be hozzád mindenféle zőccséget? Egész nyáron be voltál havazva, hogy életjel sehol?
Köszöntök mindenkit,szeretnék kérni 1-2 tanácsot valahogy a tóba került egy ilyen hall ami a képen van.Azt szeretném tudni milyen hall?Mert nekem csak arany hall van,szegényt sajnálom mert mindég egyedül kószál olyan magának való,mintha félne a többiektől.A kérdés hogy télre bent hagyhatom e a tóba vagy vegyem ki?A másik kérdésem,hogy ez a nővény birja e a hideget egyáltalán át telel e vagy vigyem a picébe?A választ köszönöm.
Én nem reklámozni akarok, nem volt még ilyennel dolgom nem is vettem még.Az egyik aukciós oldalon ( v@ter@) árulnak magokat 5 db 500 ft körüli, sok színben..De gőzöm nincs milyen minőség stb...nem vettem, de ennyiért lehetne szerintem próbálkozni, veszteni max a pár százast veszted el.És ott láttam most tavirózsi töveket is sárgs, narancs, vörös stb,,, 1200-ért azt hiszem, nézegess körül.
Utalást a postaköltségre mondtam,,,, ha a legjobb megoldást választjátok, olcsó és másnap ott van a csomag..Így meg futár, vagy autózás sok benzinpézzel..
Nem rózsibiznisz van????Azt inkább postán kéne 850-ér ,mert a furikázás sokkal több Pesten belül is....Vizes papír, sokzacsi, átragaszt, dobozba be, megcímezni, feladni, a pk-t meg átutalni...
Azokkal halat szerintem nehéz lesz, meg nem is túl occsó. Inkább menj oda bödönel, aztán taxival hozd el. Egyéb futárból most PikkPakk -ra szavazok, olcsóbb, gyors is.
hát nem hiszem hogy fog szaporodni,mivel hogy csak 1-db van, de én én inkább hal rajongo vagyok,vizi növényeket nem szoktam átteleltetni mert csak olyan vizi növényeket tartok ami a mi klimánkon nönek és a közeli mocsaras hejröl szerzem be öket!tavi rozsákat szeretnék ,sötét pirost ,citrom sárgát és kéket-csak az a baj hogy itt a környékünkön csak fehér és rozsaszinü van mindenkinek!rendeltem interneten de egy sem olyan lett amierendeltem,hát ez van!de elöbb utobb ugy is megszerzem!
Csak mi fűtött pincébe..igaz a garázsba is van hely, de ha ott megszökne akkor félő hogy nem vesszük észre mielőtt autót használunk, így meg max. anyum kiabál hogy " jááááj, egy véreb,,,fogjad már be"...
Sziasztok!
Nagyon rég voltam a fórumon, de most volt nálam a tavirózsa "ritkítás", így felajánlok rizómákat akit érdekel és szeretne ültetni. Ingyen adom csak, érte kell jönni.
olyan a tapintása mint az iporkáé(hungarocel másnéven nálunk igy hivják)de nem abbol van,de volt müanyagbol is!de azt fogom csinálni amit szanki mondott,mert idáig akváriumba neveltem öket kb3-4éve de nem sokára elérik azt a méretet amikor már nem fognak elférni benne!
Hol lehet kapni ilyen porlasztó követ?Láttam nálad milyen nagyok vannak.Amit vettem most azon elág kicsi van és tényleg tavaly nálam is bealgásodott a kicsi kő.
Az A fajta azért nem jó, mert belepi a hó, ráesik az ónos eső, ráfagy az egészre és már nem is szellőzik!
Akváriumi szellőztető kompresszor (2000Ft+ cső+2-3 porlasztókő pár százas), belógatod 20 cm mélyen, és kész. Én vágni szoktam 10 cm átmérőjű hungarocell kört átfúrom, 6 mm-es lyukon át a levegőcsövet, rá a porlasztót, jó nagy kő kell az nehezebben algásodik. Akváriumi szivattyú ha van hungarocell lapot átfúrni (akkorát ami elbírja a szivattyú súlyát), a szivattyú nyomóvezetékét átvezetni, úsztatva működtetni! Ahol csobog a víz nem fagy be! ( Hátránya, hogy a szivattyú, ha elszennyeződik tisztítani kell!
olyan jégtelenitöre gondoltam ojan mint egy iporka-anyagbol van,és van egy teteje és középen jukas és azt mondta a boltba az elado hogy nem tud befagyni a közepén!a lélegeztetöre konkrétan mire gondoltok ,olyan mint a akváriumba valo lélegeztetö,vagy egy kisebb fajta keringetö szivattyu ami épphogy a viz felszin felett csobog és állandoan megy és ezálltal nem fagy be?
sziasztok! lenne egy kérdésem a jégtelenitöt télen rögzitik valamijen kötéllel kövel hogy a to közepén maradjon?és van már valakinek tapasztalata hogy tuti jégmentesen tartja a vizet?és a ékszer teknöst meddig lehet kinn hagyni még?
Na de mitől kaptak sokkot? A gém látványától? Sérülést nem találtál rajtuk?
Hozzám is jár tavaszonként napi rendszerességgel egy kócsag, de ilyesmit nem tapasztaltam a halakon, legfeljebb annyit, hogy egy idő után nem jönnek ki a sekélybe.
Szerintem, sajnos sok esélye nincs:( Nem sokára itt a tél és még nagyon kicsi erelyen nem lesz elrepülni a többiekkel felnőni viszont ne tudom, hogy tud-e majd. Hideg is lesz élelem sem sok, főleg ha sok hó esik. :(( Nah, mindegy reméljük megoldja!! :))
Lehet, hogy csak villanypásztorral, de valamit biztos tennék bár az én halaimat nem is sajnálnám egyenlőre amig csak aranyhalakat csen el addig nem is haragudnék a gémre, de ha már a nemesbb halakat dézsmálná mondjuk csíkot vagy kecsegét akkor bíz nagyon bosszús lennék ! Teknőseimről nem is merek beszélni.
A tavaly az egyik ékszeremet (legnagyobbat 35cm ) majdnem a betonúttól hoztam víssza a mácskák karmaiból mentettem ki porosan kiszáradtan . Brrrrrrr, Gondolhatod ...............
Szépek lehetnek a madarak, de megértem hogy nem tetszik neked..
Többen panaszkodtak itt is, és eléggé tehetetlenek, talán a háló jó lesz, úgyis levelek is mennek már bele, meg ősz van , még talán jobb is hog ybefedted.
Etetés: megoszlanak a vélemények, de a középút, talán hogy addíg etess amíg esznek....így felkészülhetnek télre, de van aki abszolóte nem eteti a halait, de a te tavad kisebb mint amiben regeteg tápanyag lenne és friss is...
Növények: Tavirózsi leveleket ha sárgul visszavághatod ha eléred, és a nősziromnak is, de szerintem csak akkor ha tényleg leszárad, mert nekem újra hajtottak.
De ahog ynézem van tavirózsid a sekély részbe igaz?? na ha igen azokat bele kellene tenni az aljára ,majd tavasszal újra felhozhatod, mert lehet elfagy.
Az én tavam már csak 12C, de a halacskáim nagyon elevenek mint nyáron... Esznek rendesen... naponta 2x mikor fejezzem be az etetést??????
Első telem lesz az idei, a novényekkel kapcsolatosan infót szeretnék! mit tegyek velük? Tavirózsa, kúszó-futó lapuleveles pici sárgavirágos növéyn, nád, írisz, köszönöm
Nálam is 1 havi adag ennyi kaja, de kevesebb meg kisebb halaim vannak, de kifogva jó húsban vannak ezért nincsen nékem lelkiősmeretfurdalózásom ! Vagy mik?
Nálunk fogynak a macskák, bár szerencsére nem az enyém mert az bennt lakik a házban.A kutya kennelből már a második macskát kellett kihozni és eltemetni az elmúlt hónapokban,én nem sajnálom őket ha bementek a kutyihoz.
Ezek mind ideiek a kis tóban és ők is megesznek napi kétszer 2 ilyen adagot. :)) A nagyok viszont már nem nagyon esznek a másik tóban, ott is inkább csak a kisebbek eszegetnek de azok mint a sáska. :D A nagyok csak a csontira és a bedobált gilisztára mozdulnak - azért az még mindig menő náluk.
Tekik pincéznek már, nemrég eltettem őket a dunctba, mert befagyott volna a micsodájuk.Vízórát én nem merem bevállalni, csak ha látom őket, néha elszöknek, és anyum kiabál hogy "ááááá fogdb be ezt a vérebet mert itt van a farakáson"....
A fülgyulladásost műtetni kell, jól van, de félek hogy eltályogosodik neki, szerintem már kemény csomó van a fülén, majd tavasszal meglátom, aztán megnyittatom neki, ha megreped elfertőződhet.
Fecskék nálunk is vannak, nem tudom mennyire gáz, de tén yés való azt hiszem lekésték a járatot.
felőlem azt kap ki nála a macsek amit akar, nálam is vitt el a gaz döge, de most mit csináljak, ha idegelem magam attól nem jön vissza a hal.Én meg bántani nem tudom, akár mennyire is a bögyömben van a rohadt döge.Pláne hogy már fogocskázni is hozzánk járnak...Különben meg nagyon profin cserkészik a rühes.
Nem szótam be, csak nekem már a bögyömbe van a macskusz téma, aki akarja lőjjjjje le, aki meg nem az nem, hát mit érdekel engem, Kínába a mcsek nyami hami, sőt én előbb megsirattam a kacsámat amikor le kellett vágni, az is csak egy állat, ahogy a macsek is.
Megoldás meg nincs, macsek nem olvassa el hogy "halat lopni tilos", sőt hiába mondod abba a ronda kis fejébe hogy légyszi ne lopkodd a halakat, és ne is szarjad össze az udvar, meg ha lehet ne is pisáljál ide mert nem az én macskám vagy..sajna még a gazdájának is hiába beszélem nem hogy a macseknak.
Uhhhogy a megoldást mindenki elrendeli magának, ki így ki megy amúgy.
Sirra! Ha megnézed az adatlapján lévő tenyészetet, elhiszem, hogy sajnálná, ha így elbánnának velük! Szerintem a kis ártatlan nem tudja, falun, városban hogyan garázdálkodnak a kóbor jószágok. Szerintem nem kellene beszólni gorombán Neki, hiszen Ö is HALAS, közülünk való! Előbb - utóbb, ha majd az Ő tava mellett megjelenik a hívatlan vendég, változni fog a véleménye. Az élet nagy tanítómester, de mi is inkább segítsünk Neki, ha valamiben tudunk! Fel a fejjel halas kollega, (kollegina)! Előbb-utóbb még Te is KOI-s leszel!
HAGGGGYAD MÁN ezt a hüle macska sztoryt,,, senki nem gyilkolássza őket halomra csak megoszlanak a vélemények.
Én is örököltem egy ilyen rühest, utálom mit a rosseb, de ma is agyba főbe simogattam mert a gazdáját is imádtam- imádom amíg élek. A macsketóni meg egy nyüves kis véreb nem bírom már a látványát sem, de evvan.Sőt a szomszédét is utálom, jól seggbe is varrnám ,de most mit csináljak. Ki így ki úgy, tartsad te is tiszteletben hog ymindenki úgy védi ami az övé ahogy akarja.ÉS JOGA IS VAN HOZZÁ:utálom hogy a súlyos allergiás beteg gyerekeim a macskaszaros udvarba játszanak, igaz én kissé humánusabb módszerrel vagyok, de ha kiborul a bili, én sem tudnám normálisan elintézni a dolgot.Ne járjon át a kertembe mert nem szeretném.
És ha a te gyereked pl. rohamot kapna mert ilyen trutyiba nyúl , nem hinném hogy sajnáldád a kóbor macsekot.Hát lehet valaki így van a virágaival, a tiszta ruháival stb.....Én sem szeretném ha egy macskaszar és a húgy lenne az udvar.....
És tudod mit??? ha lecsuknának is kivágnám innen, mert pl, az én gyerekem lehet belehalna a macska okozta dolgokba.Úgyhogy fejezzük be ezt a macskászást.Ki így oldja meg ki úgy, ezen nincs mit nyámnyogni megint......
Arról nem is beszélve hogy rég lezárt a story csak te hozod fel,mert most nézed meg mit reagáltak a hsz-edre.
Néztem a cicáidat! Ezekre biztos nem lövöldözne senki, nem kóborolnak, van kajájuk, törődsz velük. Biztosan nem olyan "szalmakazalban születősek"! Gyönyörűek!
A "tompa" téged be akart csapni. A koi és az aranyhal is simán áttelel, ha van legalább 60-80 cm víz a tóban. 3 éve halazom, sok ezer koi közül telente 10 alatti az elhullás. Milyen aranyhalaid vannak, osztott farkú, vagy sima fátyolosak? Ha nincs koi a tavadban, elég a hínár a tóba, Az aranyhalak nem eszik olyan hevesen az ivadékokat.
Nana azért más országban is ki lövik a természetvédelmi területek környékén kóborló cicusokat, kutyusokat.
Miért?
Mert cicus ha nem a gazdi kertjében van képes egy nap alatt komplet VÉDETT állat kolóniákat kipusztítani pl . :gőte, leveli béka, fürgegyík ... stb és a madarakról már nem is merek beszélni !!!
Ezen állatok eszmei értékük 10-15e Ft , és mennyi kell egy cicusnak/nap, hogy jó lakjon ? 20-30 db?
Ez az igazi gáz ebbe nem gondolnak bele a cicusfan-ok.
Amúgy nekem is van cicám (Hinyúrak) lerakom elé a békát vagy a gőtét és már rá se hederít.
Az más kérdés milyen nehezen sikerült leszoktatni, de következetes neveléssel le lehetett szoktatni a cicust arról, hogy csak a saját kajáját egy meg és ne kanibálkodjon !
... 6db koi volt benne,mind a 6 tavaszra elpusztult.a lék télen megvan,azzal nincs gond.egy tompa mondta nekem a halasboltban hogy télen sima tóban nem telel ki a koi ennyi.ez volt kb 3 éve,azóta csak aranyhalunk van. -vagyis akkor a halakkal (Koi) lehet "az emberek állítólag ésszel megáldva" szokták tartani a koikat is !? A halakért nem csuknának le, vagy ez már nem számít, csak az ami nem ebbe a topicba való...
nem kéne így beszólni,nem kicsi a tavunk,és 6db koi volt benne,mind a 6 tavaszra elpusztult.a lék télen megvan,azzal nincs gond.egy tompa mondta nekem a halasboltban hogy télen sima tóban nem telel ki a koi ennyi.ez volt kb 3 éve,azóta csak aranyhalunk van.
a többieknek köszi az infokat.tavasszal akkor be szeretnék szerezni 1 vagy2 aranycompot ha valakinek itt lesz eladó légyszi szóljon és veszek.a hálós szaporítós megoldást is tavasszal bevetjük mert nagyon szeretnék újra óriás hybrid fátyolosakat ha születnének.most számoltuk át a halakat,az összes nagyot kiszedte a gém,de tavaszra lesznek ivarérettek hála istennek!
A macskákra lövöldőzőseknek pedig:szégyeljétek magatokat,eléggé szemét dolog amit csináltok!!nekünk van 3 macskánk,abból 1 néha halazik,de ő is inkább a lassúbbakat tudja kiszedni,és nem utolsó sorban hozzánk idegen macska be sem teszi a lábát mert a mieink elkergetik őket plusz az előkertben van kutya is.Nem lövöldözéssel kellene megoldani a problémátokat,ti vagytok az emberek állítólag ésszel megáldva,nektek kellene gondolkodni és megoldani a problémát,a macska egy állat amely ösztönéből kifolyólag vadászik,EZ NEM BŰN!sajna kis országunk állatvédelmi törvényei sz.....ok,de máshol ezért lecsuknának!!!
Nos én rendszeresen szoktam őket táplálni, és esznek is rendesen, sőt egy hete kezdtem őket hízlalni igazán, kapják a Koi Spirulinát, hogy némi zsírhalmozódjon fel a téliálom tökéletes átélésere. -na nem szeretném ha tavasszal azzal jönnének, mint a pélibarna - nekem ez nem jött át:))))
Én se túl gyakran etettem a halaimat ezért egy kicsit lelkiismeret furdalásom is van, de a minap kifogtam egyet és nagyon jó húúúsban volt így talán nem kellene agodnom mert találtak maguknak elegendő táplálékot .
A jővőhéten kapok 3 tekit megint nem kell 1 belőle?
Mi kell a fertőzéshez, illetve a fertőzés kellékei:
gödör/fólia/víz/növény/halak/kevés növény sok hal esetén némi szűrőtechnika!
Egy Szanki haltenyésztő majd egy Dorelféle tóátépítő történet, Becandris tómegtoldó elmélet, a fórumozók által jól összegyúrott, magas szakértelem, egy kis Sirra közbenjárás! és lám micsoda kreativitás - mindenki kertitavat ás:))))
Köszi a segítséget. Tehát van aki jegesedésig etet, van aki már most abbahagyja. Azt hiszem, én a folyamatos kaja csökkentést fogom alkalmazni. Tavasszal meglátjuk, hogy be jött-e. Jó éjszakát! :)
Hát sajna az sem volt semmi amikor egy hétig minden reggel arra ébred az ember, hogy apad a víz...és nem akar megállni...nem létezik, hogy olyan lent legyen a lik, ami végül 58cm-el a normál vízszint alatt, igazi lefolyó csatorna...
amikor visszabontottam...nem kívánom senkinek azt a látványzoz párosuló érzést!:(((
szabályos freeway, tiszta vakondjárat, emellett az egerek úgy belefészkeltek az üvegszál geotextilliába, hogy...komolyan mondom a fajok közötti leszámolást simán fel tudta volna venni a George Lucas!
Hát azért ez nem így van.A halaknak az etetését nem úgy hagyjuk abba hogy ma már csak 10 fok van nem kaptok semmit.Hanem etetünk a lehűlő vízben is alkalmazkodva a koik csökkent igényeihez.Ilyenkor hízlalják fel magukat mint a medve.Egészen addig esznek amíg a víz el nem kezd jegesedni.
Még új vagyok a fórumon, de eddig is sok infót hasznosítottam Tőletek. Idén volt egy éves a tavacskánk. Ma már sok mindent másképp csinálnék, de így is örül a család neki, és halacskáinknak. Idén már volt kb 50. szaporulatunk, amit elajándékoztam.(aranyhal, subukin, és fátyolfarkú). Itt van pár fotó, aug-ban így nézett ki. Most idén a fonalas algával küzdök a sekélyebb részeken. Ha valakinek van jó ötlet, várom.
hát nemtudom milyen mini ez a tó kb 3-3,5 m3 víz van benne. a legmélyebb pontja 120 cm.
Vagy a biztonság kedvéért behozzam az egyiket? bent megindul nöni vagy mit csinálhat a téli hónapokban? (most nincs neki, csak nagyon kicsi levele ami még 10 cm sincs.) tulajdonképpen ez egy üzletből származik és ki akarták már dobni mivel "tönkre mentek a levelei" én meg mondtam inkább elhozom, ideadták. szóval nemtudom milyen mélyen volt eredetileg a fajtáját sem tudom és a szinére is azt mondták hogy fehér és rózsaszín. majd kiderül.
Dorel megírta a választ, 40 cm a mini-k helye de télre azokat is célszerű mélyre tenni és tavsszal felhozni.
ha nem tudod a fajtát, kérdezt meg milyen mélyen volt annál akitől kaptad.de a 2 méter is simán megmehet a legtöbb rózsinak, de 80 -120 amiről könnyedén feljönnek.
Követ a gyökérre kötni és zsuppsz, ott a többi a rózsi dolga.( nálam kis ültető zsákba van, de fölösleges, jövőre burítom kifelé)
A Grass Carp, vagy németül Graskarpfen = a holland Gras Karper, magyarul amur.
A fehér busát az angolok Carpfish, a németek Silberkarpfennek nevezik, míg a pettyest Bighead, ill. Marmorkarpfennek. De végül is mindegy, nőjön nagyra. :-)
Félreértés volt a családban ,vagy én magyarázok nehezen érthetően....?:-(
Szóval mégis csak jönniük kell,a Sicofol-nak mert valóban nem fogjuk tudni betenni a fóliát és mind ez ,csak most esett le a férjemnél.....a francba miért vagyunk olyan messze....?!
"Nem tudom mennyiben más a Sicofol tófólia, a nagy barkácsáruházakban kapható 1 mm-es tófóliától..?"
Kérdéses mi a barkácsos fólia. Kaptam én ott már Ubbinkot, ami lágyabb, mint a Sicofol, így nekem jobban tetszik. Aztán volt már maradék Firestone is kiárulva occsón, az is teljesen jó. De alapban amit olcsón adnak, ahhoz max. sok szerencsét lehet kívánni, meg morzsolgass rózsafüzért, teljesen hasracsapós a minősége, gondolom mikor milyen akcióban veszik, meg kitől, honnan.
Sicofolnál meg előre elutalod, oszt olyan nincs, hogy nem futározzák el a dolgot. De itt Pest felett nekem embert is sikerült keresni, aki Sicofollal melózott, helyszínen méretre hegesztve, csak mondjuk kicsit drágábban, mint amiért a gyártó melózik. Valamit valamiért.
Egy ilyen szögletes tónál szerintem minden sarki hajtásnál elmegy vagy 2 négyzetméter a levesbe. Aztán még kövekkel oda is kell támogatni :-(
Bizony ám.Nekem amikor a régi kilyukadt elmentem egy spéci ragasztókat forgalmazó helyre.Nem is gondoltam hogy van vagy 10 "pvc fólia"fajta.Midegyik ragasztható,de csak a saját ragasztójával.
Nem akarlak elkedvetleníteni,de szerintem házilag nem tudjátok megcsinálni olyan minőségben mint ők.Én is mindent magam csinálok,de ezt rájuk hagytam és nem is bántam meg.Azért valljuk be hogy a Sicofol fólia nem egy elöbb látott Firestone lágy gumi,hanem egy vékony linóleum.Megfelelő célszerszámok nélkül cudar nehéz vele bánni.
Pár tavirózsám még utolsó erejével kinyílt, némi gaz zöldül, de itt már 13 fok van, meg a szél is fúj. Ez van. Nágam viszont még szép zöld, 4 méter magas, díszfüvek hasonszőrűek is majdnem 2 méteresek. Imádom a dzsungelt.
Ez a fóliaragasztó-dolog is egy jó nagy csapda... Ha tudod, milyen anyag a fóliád (az enyém lágy PVC), akkor érdemes szétnézni a praktikus áruházban. Egyszer nálam januárban keletkezett egy lyuk, vettem is egy tubus ragasztót 600-ért. Érdemes volt próbálkozni, ugyanaz az anyag, amit a fólia forgalmazója pl. 5 ezer köröl ajánl. Kis tenyérnyi folt felrakással 5 perc alatt végeztem, azóta is működik.
Sajna későn olvastam Julika panaszát, remélem, nem adott vagyonokat a ragasztóért.
Az a fóliád anyagától függ.Lehet kapni az Obiban kifejezetten fóliaragasztót (aranyárban),de ahhoz tudnod kell milyen is a fóliád.Ha anno régen a tavadat úgy csinálták hogy hővel hegesztették össze akkor megtudod foltozni is.Alulra egy darab deszka rá egy zsírpapír,rá a fólia,rá a fóliából egy darab folt,rá egy zsírpapír.Előmelegített vaslóval jó erősen összevasalod a őket.Akkor jó ha a felső zsírpapír olyan mintha vizes lenne.
"Amit a szűrő végénél visszavezetnék a földbe"Hát akkor minek kell a szűrő?Nem rossz ötlet tulajdonképpen a "nyeletőkutas"megoldás,de ahhoz a tó önmagában nem elég.Én is gondolkozok egy ilyen megoldáson a nyári hónapokra.Az a gáz benne hogy a tavaszi és a késő őszi hónapokban nem tudod a "felesleges hideget" hová elvezetni.Tehát a fólia bizony nem hiányozhat.Viszont a villanyszámlán a költség 8-10 év alatt megtérül.
Hali Herentals! Neked nem albínó busád van.Ez nem is busa, inkább egy módosult amur.A busának felső szájnyílása és egészen apró pikkelyei vannak.De majd Dr Ladybee megmondja pontosan.Azért klassz kis jószág,érdemes megbecsülni.
Sziasztok , rég írtam ide de olvasom mindíg a fórumot , nálam jelenleg borzasztóan bebarnult a víz , olyan most mint egy jó erős tejeskávé , az okát perpill nem tudom 2 hete ilyen ,de szaga nincs , és a barnaságán kívül tisztának tűnik.Várom ,hogy kicsit visszahüljön az idő talán az majd segít rajt .Majd képet csinálok és este felteszem.
Tudnátok nekem segíteni? Korábban írtam, h ellepték a tavam a kárászok, már vagy a 4. generáció van, lassan csak kevergetnem kell a vizet + merülőforraló és kész a halászlé... :(((
Szeretném őket kiszedni, de nem tudom semmilyen itt olvasott módszerrel összeszedni őket, kiszedek 10-et nagy nehezen lesz helyette 50.
Leszivatnám a vizet és kipakolom a tavat. Jobb ha most teszem, vagy majd tavasszal? Ilyen sokan kitelelnének? A kárászok nem is érdekelnek, csak a koik meg az aranyhalak.
én sose csináltam agyagbol lehet hogy kevés én nem tudom ,csak hallottam valakitöl,aki halas tavakat javit föl és ö mondta,hogy minimum!!!ennyi legyen!tehát össze tömöritve azt mondta ,de mondom sose csináltam még,csak hallottam!
Kaviccsal kirakásnak nincs értelme, az díszíteni jó, de egy teherautónyi kavicson is átfolyika víz. Mégis miképpen gondoltad? Kavics az abszolút nem vízzáró réteg.
Nincs időm visszakeresni, de évekkel ezelőtt leírtam a saját tapasztalatomat az agyagos talajban történő tólétesítésről:
Amikor ásták a fiúk, 3 éren keresztül szivárgott bele a víz, folyamatosan szivattyúzni kellett, hogy a meder alakítása ne dagonyában történjen. Ezután feltöltöttük, illetve hagytuk, hogy teljen a kis erecskékből. Működött is egy darabig, bár a vizet folyton pótplni kellett - eleinte nem feltűnő méretekben. A növényzet vehemens burjánzásba kezdett, a beleköltöztetett amúr sem segített semmit.
Majd jött egy nyár, amikor naponta 20-30 cm kezdett hiányozni belőle... Mert ugye az a fránya fizika, amior a szikkadt talaj repedései megnőttek és a tóban lévő víz mennyiségének a nyomása győzött a beleáramló erecskék vízhozama felett...
Szóval ki kellett pakolni és fólia került bele. Senkinek nem kívánom, bármennyire is műanyag-ellenes mentalitást képvisel.
Az a kavicsos dolog meg ugye csak vicc?? Mert a kavicstól még áteresztőbb lesz az agyagréteg, de (bocsi) ezt az ovisok is tudják, ha agyagoznak...
szigetelés nélkül a viz nem marad meg a gödörbe bármennyi sodert szor rá az ember,vagy tofolia,vagy beton,vagy agyag terités,de az elöttem szoloknak igazuk van vagy kibéleli az ember foliával ,vagy eleve agyagos a föld ahova tervezi az ember,vagy agyag döngöléssel legalább 10-cm vastagságban kell a dössze döngölni,de tudtommal idövel a viz megeszi a agyagot is állitolag 1-2évente ujra kell döngölni!
A kaviccsal kirakás nem elegendő, mert a víz hatalmas mennyiségben át fog szivárogni a talajba, és hoppácska hol a víz - az biza eltűnik a tóból!
( persze ha 60-100cm vízzáró agyagtalaj rendelkezésre áll akkor talán a víz bennemarad a mederbe, de így sem lesz se olcsóbb és főleg biztosabb a víztartás)
Ha Nincs vízzáró TÓFÓLIA, mégis hogyan gondoltad, a víz állj ne moccanj:)!? Persze, hogy nem.
Tófólia, majd erre a kaviccsal való kirakás, és máris tökéletes.
Mindeképpen szigetelni kell, mert csak a vizet kell folyamatosan beletölteni. Ráadásul ha búvárhely lenne, akkor folyamatos kútvíz miatt meg is állapodna 10-15 fokban, ami nem éppen kellemes.
az lehetséges hogy bejött,de én sajna igy jártam,komolyan 3-szor is probáltam,felvették a rendelést interneten 3-szor is,de semmi további reagálás,se tavirozsa!ugyhogy én igyjártam de lehet hogy csak én!rendeltem máshonnan is de még csak véletlenül sem ojan szinü lett amijet rendeltem!valahogy átok ül rajtam e téren!
Jól értelmezem, hogy vízzáró szigetelés nélküli tavat akarsz építeni!?
hát ha alapból agyag a talaj van esélyed, de ennek hiányában állandóan tölteni kel a medret, -ez nem igazán gazdaságos és az élővilágnak sem kifelyezetten kedvező.
Én személy szerint nem javaslom az ilyen tavacskát, kivétel, ha agyag - vízzáró a talaj a tavacska alatt.
Sziasztok! Tanácsot kérnék, igaz, csak most találtalak meg Benneteket. A problémám leginkább Artaxéhoz hasonló. Van egy fúrt kút, amiből jön egy kristálytiszta forrás. Ehhez szeretnénk tavat csinálni, amit a szűrő végénél visszavezetnénk a földbe. Nem szeretnénk fóliát, hanem kavicsot, de hogy áll össze a kép, mert csak fóliás, vagy betonmedencés megoldást találok. A gyerekeknek lenne leginkább búvárhely. Tanácsaitokat, ötleteiteket előre is köszönöm. Csíz
Igen jól emlékszel úgy 7-8m3 úgyhogy a halaim háromnegyed részéről tutti le kell mondanom..különben télen kifagynak,és a vízminőség is a kéthónappal ezelőtti kristálytiszta vízhez képes enyhén szólva is siralmas:-( úgyhogy mindenki aki jó helyet tudna nekik biztosítani kérem jöjjön,és fogadja őket örökbe!!!
a sekely resz tenyleg mocsar jellegu. en inkabb to szerut akartam csinalni. egyszer gyerekkoromban egy stegrol neztem a balatonban valami boszme nadas kozepen a naphalakat a ~ket meteres veizben. sok hinar, kekes-barnas viz rengeteg hal. en ezt akartam megvalositani es sikerult is.
vizminosegben, ph, ec, atlatszosag, stb megegyezik a kozeli banyatavakeval talan egy kicsit barnasabb a viz a huminsavazas miatt.. de van benne kecskekorom, tavi/festo kagylo par kupos/szarvas csiga, meg onnan szarmazo hinarfelek is. szoval ami nekem van az egy to metszet, vagy ahogy tanult baratom elnevezte pinceakvarium. igy ha elmegyek mellette mindig azt a gyerekkori elmenyemet elem at ujra.
Hja kérem!Aki a Tisza-tónál lógatja és nem ugrik haza néha locsolni az bizony így jár! Zeolitot kapsz itt Pesten.Állítólag a Hajógyári szigeten a legolcsóbb.Nálunk 1800 Ft a 20 kilós zsák.
azt sajna már probáltam rendelni egyszer de semmi reagálás nem volt,aztán rendeltem utána 3-szor is de nem reagáltak,nem jött semmi és egy idö multán felhagytam vele!
No, akkor majd próbálok szerezni olyan tájékoztatót is, hátha van valami egyéb baj is a pocsolyámban. A hal az biztos, hogy nem sok, mert 12 darab mini aranyhalat talán elvisel a kb. 3 köbméteres vízmennyiség. Aztán most visszaolvastam, hogy nem túl sűrű jelenség ez a fajta alga. Ebben a topikban még "Aruncus"-nál találtam bejegyzést róla, de nem ismert az ügy kimenetele.
A te kis tavadba tényleg nagyon sok a 2-300 hal :o))
Az enyém 15m3 de nem merek 50-nél többet bevállalni, ha jól emlékszem a tiéd még talán fele sincs. Sürgősen próbáld meg őket elpasszolni. Amikor én cseréltem le az aranyhalaimat akkor bementem 1-2 kisállatkereskedésbe és ott próbálkoztam (az egyik helyen sikerrel) . Szerintem te is megpróbálhatod.
Nem jó a tócsa megnevezés, a tavaink igazából mocsarak, a mocsári életközösség minden feltételének megfelelő állat-, és növényvilággal. De az furán hangzana, hogy kerti mocsár. :-)
Mióta nem jártam erre a kis tavam szépen "megbokrosodott",és lett benne sok-sok hal sajna többis a kelleténél..már az elején túlvállaltam magam 56 hallal na most ebből lett úgy 200-300 a nagyoktól szívesen megválnék !!S.O.S pénzt NEM de minden egyéb tóbavalót szívesen veszek,gondolok itt a nöbényekre elsősorban.A halak 18-20 cm 45 DB,de a kicsikből is szívesen adok ...aranyhalak egészségesek jó husiban vannak,és gyögyörű színekben(narancs-fehér,narancs,piros-fekete,piros stb..)Az Üröm-hegyen lakom a III.ker szomszédságában minden magoldás érdekel...csak így van szegénykéimnek esélye ,hogy túléljék a telet.
kozben jutott eszembe hogy halasoknal szokott lenni ingyenes tajekoztato fuzet amit a sera ad ki. van ami az algakrol szol, tippeket is ad hogy irhatod ki az adott fajtat
mert csak nagyon rossz vizminosegnel jelenik meg. egyebkent elegge nagykepuseg ezeket tonak hivni, mert ezek max tocsak.
ilyen alga akkor van, ha keves a noveny sok a hal. vagy pl tavasszal amikor elkezd sutni a nap de a novenyek meg nem indulak el, es az egesz teli pisi-kaki + az osszel berohadt novenyek leve uszik a vizben.
ilyenkor egy drasztikus 50%-os vizscsere jo lehet, a viz is hamarabb melegszik fel, mert pl a kutviz siman van 10C-os tel vegen, a to meg 5..6.
Erről az algáról még nem hallottam. :( Bár már láttam pocsolyákban. Ezek szerint az én tavam is pocsolya. :) Akkor elkezdem a gyógykezelést valamilyen módon. Köszi!
Találtam a neten egy képet, ami megközelítőleg hasonlít, de szerencsére nálam még nem ilyen drasztikus a helyzet....még. :) A nitrogén+foszforral mit tudok kezdeni?
az algasodasra van megoldas. turelem+szures+rendszeres vizcsere+eleg noveny. novenyt a nagy hejobol tudsz szerezni ott az egyetemvarossal szembeni szakaszan. bekaszolo, sokfele hinar, 3..4 fele gyekeny es uszo vizimoha is van dogivel. Valamikor szeptember vegen fogom a szuromet takaritani ha godolod adok egy kis trutyit a tavadba, hogy be legyen oltva.
az apadas termesztes amikor meleg van, es fuj a szel akar 10cm/het is megesik. uj tonal ahogy tomrodik a talaj elofordulhat de ha nem szunik meg par het alatt akkor ott valami nem stimmel. az 1cm/nap eleg sok.
en nem raknek terkovet a toba,mert ki tudja mivel szinezik. altalaban valami femoxiddal azt pedig kerulni kell.
Kedves Tavasok! Biztos nagyobb szakértelemmel vagytok az algák felé, mint én. :) Szóval adott egy 2 hónapos tó, aminek első időben volt egy szokásos algavirágzása, aztán teljesen letisztult, majd most, kb. 2 hete előszeretettel növekszik valamelyik fajta alga, amit sajnos nem tudtam beazonosítani. :( Zöldes-barnás csomókat képez a tó alján, köveken, mindenhol. Reggel, mikor melegszik az idő(vagy a halak reggelit keresnek és feltúrják) akkor nagyobb csomókban feljön a víz tetejére és ott úszkál. Ha nem halászom ki, akkor szépen liftezni kezd, mert (gondolom, hogy éjjel) visszasüllyed, aztán másnap ismét fel... A nagy probléma az, hogy egyre többen vannak. Eddig elég tiszta volt a víz, de mostanság már opálosnak mondanám. Növény van szerintem elegendő mennyiségben, a tó félárnyékos, csobogó miatt a víz is mozog, szűrő viszont nincs. Felismeri valaki a jelenséget? Esetleg gyógymód? Köszi!!!!
Gumicsizma, merítőháló, szivattyú, tótakarítás! Na ez volt ma! szétválogattam 2-300 koit, meg ugyanennyi aranyhal subunki egyedet. A kis koik közül is merítettem fotózni:
Hali Mumus! Végre látok valakit akinek gagyibb füve van mint az enyém!Na persze ez csak vicc volt(?).Szép a tavad,látszik hogy sok izzadság tartozik hozzá. A véleményem: Az első képen látható fólia áthajtás olyan mint egy zsákocska.Azt bizony ki kell javítani.Szerintem az első ültetőpadkát érdemes lenne feltölteni 3-6-os kaviccsal.Megvédené a fóliát a nap sugárzásától,és a növények gyökereinek is jó kapaszkodót adna.
Szia Mumus!Szép kis tó fog kerekedni belőlle,csak növényt tegyél még bele rengeteget,meg hínárt,hogy a tápanyag ne a algának jusson!Szerintem a térkőtől semmi baja nem lesz a vízednek.Egyébként minek a tavirózsádnak magasítás,olyan mély a víz???Egy kérdésem lenne,Miskolc környékén van vmi halas,tavas hely amit érdemes megnézni?
Mert ha valahol itt a közelemben akkor sűrgősen gyere 1-2 marék salátáért és játcintért hogy takarjon egy kicsit a vizedből és mindjárt nem fog annyira algásodni :)
A kutas fórumban szerintem tudnak segíteni. Egyébként a ruszki búvár nagyon jól bírja a sarat, igaz kicsi a hozama, meg hosszú távon tönkreteszi a kutat, de meg lehet próbálni vele kiszivatni. Egyedül arra kell vigyázni, hogy mindig vízben legyen, különben másodpercek alatt leég.
Igaz nekem nem rönk van benne hanem egy akáctuskó (amiben tudomáson szerint 1deka csersav sincs) de semmiféle negatív tapasztalatom nincs. Nem tudom láttad-e már hogyan csinálják a mesterséges halastavat?? - Kivágják az erdőt és elárasztják vízzel. Rengeteg ilyen van a környékünkön. Több haszna is van a tuskóknak a horgászok beleakadhatnak és a halak találnak a gyökerek közt búvóhelyet.
Hát elvileg jó. Gyakorlatilag megkérdeztem a labort, 8500 Ft körül csinálnak alap kémia tesztet. Megkérdezték milyen mély a kút. Nálam 16m körül van a vízadó, erre az ember mondta 99%, hogy rossz a minősége. 30m körül indul a "jó" víz, de voltak már csodák. A "jó" kifejezést ihatóra értette. Köszi, megnézem a céget, amit küldtél.
A teknőst is segbe rugom ha mászással probálkozik najd .......................najo nem csak áramot vezetek a ketrecbe éphogy meg csípje s akkor leszokik a nővényeim evéséről .
Mi gyerekkrunkba 10-esért hoztuk ilyen kocsikat:-)
Igazából ha ki is emelkedik akkor is felmászik rajta a tekid ha nagyon akar, de ha csúnya a kiálló rész, vízi futókkal ( menta) nönényesítsed körbe..
Most láttam egy olyan tavat amibe úgy éltek tekik és halak, hogy:
Képzelj el egy kb. akkora tavat mint a tiéd és középett dróthálóval el volt választva, a vízátfolyás okés, mert csak egy háló, de mégse eszik ki a növényeket, kicsi közös is és mégis külön, és onnan csórtam az ötletet a felfuttatáshoz, és magamban is hogy kis zsákokat varrtam és drótot húztam a szájába és felakasztottam a tekihez növénnyel beültetve, ha a halas részhez teszed takar is és nem is eszik meg.
Csak ugye itt az a bibi ők a tekis részt elkerítették..Viszont nálad a növény elkerítés a jobb, mivel kimegy a partra és bemegy a halas oldalon, és akkor már szívás:-)
Tegnap láttam az erdőben egy bevásárló kocsit mert hogy az alkeszek ezen tolják egymást haza aztán szélnek eresztik ! Abból szerintem kíváló lenne csak hogyan fog kiemelkedni a vízből ?
Amennyit akarsz! Nálam 60-70 20-25 cm-es koi van ekkora tóban! A szűrésed elég intenzív, de a kevesebb hal jobb! Könnyebb velük a vízegyensúlyt fenntartani!
Milyen nádad van hogy levágva kigyökeresedik?Jó ötlet a sőr,de akkor azt hiszem megint elmarad a vízipáfrány gyűjtése mint tavasszal.Most ezen a 2 héten nem sok szabadidőm lesz. Utána viszont mehet!
Késziteni kell 1 viziketrecet amiből a tekik nem tudnak ki jönni, de a halacskák be usznak és a virág is éppen marad! egy ilyen megoldást tegnap láttam és jól szuperált.
Ezt a kis virágtavat mi is azért találtik ki, mert a koik nagyon megrendezik az első tavat és nem is szeretnénk tőlük elfoglalni na és a tápanyag is jóval kevesebb a halaknál! Most kezdünk a virágtó nagyobbitásához mivel ez kicsi lett.
1 talicska tehén trágya van benne és tóföld és folyami homok ez adja az erőt!!!!
Csak igy lehet kosárnélkül szép az ültetésés a virág!!!
:) igen igen és nagyon szép halacskákat halásztunk. Az ismerkedés megvolt, és már együtt kajcsiznak a többiekkel. Fényképet sajnos még nem tudtam csinálni, nagyon kis virgoncok:) Nagyon szépen köszönöm ezeket a meseszép halakat!!
Most mondanám, de nem mondom mi járt a kertünkbe mert a "kistököm" tele a témával de télllleg:-))))))))))))))))))))))szóval igen tud feszíteni a köveken..szóval nem ippen segítség nélküli eltűnésre gondoltam, de ezt már egy régi sobunkin is eljátszotta velem ,aztán sok idő után láttam.-)
Biztos csak bújkál! Ha baja lenne biztos észre vetted volna (háton úszás, pipálás... stb.) Ha én is mindig beijedtem volna :))) Én egésznap nem látom őket, csak este a hasuk hozza elő őket. Nappal mindig a növényes felében vannak a tónak 1 db-ot sem látni :(
Nem azért írtam, hogy újra éledjen a téma, hanem hogy ez a topik nem erre van. 2 napig másról sem volt szó, aztán majdnem kihalt (örültem, hogy eltudtam terelni a témáról a figyelmet) Mindenkinek van véleménye de nem biztos, hogy azt mindenáron mindenkivel el kell fogadtatni. Én 1 hsz-ben elmondtam ami az én véleményem és kész.
Nem értem. Minek tiltatta ki magát? Miért nem azt, akinek nem tetszett a viselkedése, tette, hozzászólása? Magát kitiltatni? Egyszerűbb nem látogatni a topikot. Ha megnyugszik, majd más nickel jön? Megnézem már, hogy hallgattak-e rá a modik?
(((Én nem folyok bele többet, értem ZsuR-t, kedvelem a kocsmába sem láttam mostanába.És megértem azt is akinek a hócipellője tele van a macskákkal:-(
nem szeretném én ebben az állásomat foglalni, már leírtam, utálom hogy ide járnak hozzánk, de durva nekem is a fejbe lövöm beszólás....engem is felháborított, viszont nem is megértem hanem elképzelem mennyi kárt opkozhat ott egy ilyen állat ahol ezt teszik:-( Valahol meg megfőzik, tehát, ide is meg oda is lehetne ezt ragozni, járhatjuk- körbe meg vissza a témát, megoldani úgysenem tudja senki.
De azé ja... ki kéne hagyni azt a topic-ból,hogy átmegy a fején, mondja inkább azt hogy átdobtam a palánkon, aztán nem is láttam azóta.. és akkor talán az olyan emberek mint ZsuR lelkébe sem mászik bele senki...
Én a végén már próbáltam poénra venni hogy végre kihaljon ez a macska elüldözés részletezés.....Evvan, dobjunk egy kis sört a lecsóhoz és uggorjuk a témát)))).
Ezeket könnyű lett volna kiszedni, szárazra törölni az ivarnyílás környékét, lefejni mindet, összekeverve (sovány tejporos) vízzel amíg szépen különvált ikrák lesznek. Utána kimosni, ha más nincs akváriumba, porlasztó betétele mellet kikeltetni! Fertőtlenítő kell a vízbe, hogy ne penészedjen az ikra. Így a kislány se halt volna meg a szerelemtől! Legközelebb előbb tedd le a fényképezőt sex fotózás közben!