A steakfúszerrel és sóval bekent hússzeleteket, felcsíkozzuk, bepanírozzuk. A hús sütése közben a friss zöldségeket, felszeleteljük, majd enyhén sózzuk és a tányérokra helyezzük. Kikeverjük az öntetet és állni hagyjuk. A megsült húscsíkokat küllő alakban a salátaágy tetejére helyezzük és ízlés szerint meglocsoljuk az öntettel. Köret nincs hozzá ez így is egy kiadós, de viszonylag mégis könnyú étel. Mi a két kanál mézhez 1,5 kanál mustárt szoktunk tenni, így kevésbé savanyú. (sőt nálunk a balzsamecet is kimarad nem nyerő)
Köszi. El lesz készítve, de kedd előtt nem megyek a kertbe, mert nálunk Szombathelyen két alkalommal 23 és 18 mm csapadék volt, az utóbbi éppen ma délutánig esett.
A krumpli főve, vagy nyersen kerül a kovászos uborkának valóra ?
Ja! Gyomlálás közben mondom icsanyámnak, hogy állítólag milyen egészséges a porcsin, s lám, itt milyen szép kövér, fényes, s azonmód egy csokorba jól bele is harapok. Azt mondta, szereti ő is, de csak közvetve: legeltessem le a birkákkal és birkapörkölt képében már szívesen eszi ő is. :S (amúgy tényleg nem volt benne semmi rossz, ahogy tavasszal a tyúkhúrban sem, és hát az a pillanatnyi érzés, hogy most "hűűűdebioésökoésegészségtudatos" vagyok...:P )
Mindig kenyérrel csinéltuk a kovászos ubit, de most miattatok kipróbáltam krumplival. 5 db 5literes üveggel fogyott el eddig. Valamelyik nap sár volt krumplit szedni ezért káposztalevelet tettem rá. :-)) Holnap kóstolás.
a nem töltött, hanem belesütöm a zöldségeket, akkor az annyiban macerásabb, ogy nagyon apróra kell vágni, vagy reszelni pl. cukkini, sárgarépa, karalábé, stb. esteleg kifacsarni
van pár étel, amit magam kisérleteztem ki, jó néhány év alatt.
ma már nincs "elrontott" beálltak az arányok.
lehet, ez csak újabb felfedezett spanyolviasz.
pl, ezt én omlettnek hívom.
nagyon kiadós, és olcsó, nem beszélve arról, oy váltpzatosan lehet elkészíteni.
ami van a kertben, az mind mehet bele mint valami ragu, vagy töltelék,
az elkészítése nagyon egyszerú, --én az 1 edényes dolgok híve vagyok.
azaz itt pl. egy serpenyő kell, ami nem baj ha nem tapadós. ( ha tapadós, akkor több zsíradék kell bele.)
a mai vacsoráról miközben készítettem csináltam fotókat is.
1 adaghoz felasználtam 3 kicsi tojást
3 teáskanál tejfel--púpos :)
3 teáskanál finom liszt-- enyhén csapott--
só, stb-- bors-- ami éppen megy a töltelékhez.
én most 1 adagra 3 -4 dkg sonka laskára vágva, 1 szép nagy erős paprika, karikára, kicsit megsütöm, óvatosan kiszedem, hogy a zsír, vagy olaj benne maradjon a serpenyőbe,
majd félreteszem,
a tojásokat a liszttel, tejföllel, sóval, stb jól összekeverem, és a serpenyőbe öntön.
és most jön a lényeg, közepesnél gyengébb lángon, fedő alatt sütöm, és nem piszkálom.
mindenki olyan keményre süti, ahogy szereti, és inkább puhábbra sütöm.
falapáttal óvatosan megemelgetem, il. a tányérra csúsztatom.
megtöltöm a raguval, majd a két szélét behajtom , és megfordítom, hogy alul legyenek a behajtások. de maradhat fordítás nélkül is, ugyan is ezt kézzel kell csinálni, na ezt én se szeretem.
mehet mellé valami saláta.
nálam most a céklák nőttek htalmasra, és párat megcsináltam.
uszonéveseknek, lehet sültkrumplit, vagy más pl. krumpli pürét, stb is mellé tenni.
nekünk elég a saláta.
nagyon fimon, és gyors kaja. elkészítési idő kb 15-20 perc.
egy dolog, hogy mindenkinek külön kell megsütni, a tojásokat mind be keverni, és merő kanállal adagolni a sütéshez mint a palacsintát.
van egy édes változata is.
egyébként ha nem raguval csinálom, lehet a tojásba bekeverni a zöldségeket, akkor egy kicsit vastagabb lesz, de úgy is finom.
Nem győzöm szedni az uborkát. A ságarépáknak tömegiszonyuk van, mert nincsenek rendesen kiritkítva, de túl szépek ajhhoz, hogy a nyulaknak menjen mind. Felszedtem a hagymát is, elég sok apró van benne. A Veleméri paprika is jóval többet terem, mint amit fogyasztani tudunk hirtelen. És akkor jött az isteni szikra!! Összeraktam ma kedvenc csalamádémat, nagyon szeretjük.
Minden saját kertből!!:) Ez aztán a jó érzés!
ŐK a dobálós lével mentek egy üvegbe, csípősek(Veleméri, egyre jobban tetszik ez a fajta)2 v. 3 elefántormány is van benne.
egy részük már felszelve. Kipróbáltam a ház összes szeletelőjét-gyaluját-robotgépét, hogy nekem tetsző legyen a vastagság.
és már összeállítva. Az arányok most csúsztak, minden zöldségféléből 2 (nekem itt most 1 kg) kell bele, ehelyett egyetlen befejesedett káposztám volt még csak, szerény 35 deka szelhető résszel, viszont az uborka meg kicsit több lett...
Ami szád íze szerint jó. pl. 3 tojás 6 evőkanál pörköltszaft egy kávéskanál ételízesítő , bors, kömény, pirított hagymakocka, kurkuma stb. Majd annyi liszt amennyi kell.