Keresés

Részletes keresés

Hamster Creative Commons License 2002.02.06 0 0 935
Kattints ide!
Óbuda elvesztett vágányai, 3. rész
A Bokor és a Török utcai hurokvágányok, és a császárfürdői ideiglenes végállomás

(Aki azt mondja, hogy a Császárfürdő és a Török utca nem Óbuda, annak igaza van, de azért olvassa el, legalább a bevezetőt:)
Hamster Creative Commons License 2002.02.04 0 0 934
Leült a társalgás, itt egy kis potenciális beszédtéma, lehet belejavítani :)

Kattints ide!
A Közvágóhíd elvesztett sínei

és

Kattints ide!
Pesterzsébet "villamostalanított" utcái

tucatnev Creative Commons License 2002.02.02 0 0 933
Tim Boric képei lenyűgözőek... (5 percen át fogalmaztam valami hüdejófejleszek humort, aztán hagytam az egészet, hosszú volt a tegnapi pesti est...)
Hamster Creative Commons License 2002.01.30 0 0 932
További kisebb csiszolgatások történtek az oldalaimon.
Új "elvesztett sínek":
Üllői út
Bővült, Tim Boric-féle képekkel:
Moszkva tér (ezresek az 59A-n), 43-as (1900-as a Varga Jenő téren)
Előzmény: Hamster (931)
Hamster Creative Commons License 2002.01.29 0 0 931
Kisebb csiszolgatások történtek az oldalaimon.

Új "elvesztett sínek":
Baross utca, Orczy tér

Bővült, többek közt Tim Boric-féle és saját képekkel:
Vajda Péter utca, Rákospatak (44), Közvágóhíd, Karácsony Sándor és Diószeghy Sámuel utca

Goldman Emma Creative Commons License 2002.01.29 0 0 930
lakos!
Neked a Lőportár utca smafu?!
Előzmény: lakos (921)
Csokis Creative Commons License 2002.01.29 0 0 929
Es mi van a forditott helyzettel? Amikor az utcanev hatarozza meg az epulet funkciojat? Kezdetben volt a Varoshaz utca, most meg egy allati nagy kupleraj van ott. :-)
Előzmény: Goldman Emma (928)
Goldman Emma Creative Commons License 2002.01.29 0 0 928
Visszakanyarodva egy kicsit a Lövölde/Lövőház témához. A Lövölde tér Mészáros Gy. szerint 1874-ben, a Lövőház u. 1900-ban kapta a nevét. Azok még rendes idők voltak, nehezen tudom elképzelni, amikor a tekintetes városi tanács aszongya: van itten, uraim, az a jó kis kupleráj, szerintem nevezzük el róla a közterületet. :)
Népi Angyal Creative Commons License 2002.01.28 0 0 927
Ami az utcanévadást illeti:
Amszterdam újabb építésű városnegyedeiben szokás, hogy az utcák névadása tematikus rendben történik (pl. Zeusweg, Artemisweg, Heralaan, Athenepark - ugyanis mindig egybeírják a név két tagját). A kikötőnegyed ipari részén, az 50-es metró végállomásánál vannak a legjobb nevek: Isolatorweg, Konduktorweg és...Kabelweg [ejtsd: kábelvég].
Előzmény: lakos (925)
SzigDani Creative Commons License 2002.01.28 0 0 926
Mellesleg ugye hozzánk van közel a Zwack, a BuCSok (ma asszem Stollwerk) meg a régi malmaok. omeg a Vilola utca,Bokréta utca, stb, amely tudtommal a bolgár virágkertészek lakhelyei voltak. A Vágóhíd utcában a bolgároknak van központjuk is.

SzigDani

Előzmény: lakos (925)
lakos Creative Commons License 2002.01.28 0 0 925
az ipari vonalhoz :)
Áram u., Építésvezető u., Építész u., Gyár u., Hengerész u. Hengermalom u., Hengermű u., Hengersor u., Hídépítő u., Ipartelep u., Iparvasút u., Kalapács u., Közműhelytelep u., Magtár u., Olajkikötő u., Szíjgyártó u., Technikus u., Téglagyár u., Teherkocsi u., Telep u., Teleszkóp u., Tűzálló u., Vasgyár u.,

(Azért magam elé képzelem a tűzoltók arcát amikor kapnak egy riasztást a Tűzálló utcába....)

Előzmény: SzigDani (924)
SzigDani Creative Commons License 2002.01.28 0 0 924
Az Ipar utca hova sorolható?
:))

SzigDani

Előzmény: tucatnev (920)
tucatnev Creative Commons License 2002.01.28 0 0 923
Ide is beillik a Lövölde tér...
Előzmény: Goldman Emma (922)
Goldman Emma Creative Commons License 2002.01.28 0 0 922
Most térjünk át a thriller-vonalra. Vágóhíd utca, Balta köz, Tompa (súlyos tárgy) utca...
lakos Creative Commons License 2002.01.28 0 0 921
Ötletet adtál.
Erotikus felhanggal (is) bíró utcanevek Bp-en:
Adonisz, Baba, Bársonyos, Bodor, Cica, Csalitos, Csipke, Csúcs, Dugattyú, Édes, Erdőalja, Kecses, Lehel, Liliom, Lövőház, Lövölde, Nőegylet, Pásztorlány, Pillangó, Szépilona, Szívvirág, Szűz, Tájék, Tárogató, Tömő, Varázs, Verejték, Vőlegény

Hogy melyik miért az fantázis kérdése :)

Előzmény: tucatnev (920)
tucatnev Creative Commons License 2002.01.28 0 0 920
...Speciel a Pillangó utcát értem, laktam arra másfél évet...
Előzmény: lakos (919)
lakos Creative Commons License 2002.01.28 0 0 919
És a TÖMŐ utca???
Előzmény: Goldman Emma (918)
Goldman Emma Creative Commons License 2002.01.28 0 0 918
Jézusom! A környékbeliek szerint minek a nevét őrizheti a Tárogató út?
Előzmény: Hacsek (915)
Julo Creative Commons License 2002.01.28 0 0 917
Csak úgy zárójelben, minden gonoszság nélkül jegyzem meg, hogy a Lövőház utca a Marcibányi térbe torkollik, ahol is szintén van (vagy volt) egy Lövölde... Mármint igazi.
;o)
Előzmény: Hacsek (915)
KocaGyalogos Creative Commons License 2002.01.27 0 0 916
Kedves Goldman Emma!
... „Tripolisz” nevét ... kocsma ... cégérét Vendéglő a Tripoliszhoz felirat ... az olaszok tripoliszi hadjárata.

Hej, ez tényleg érdekes! Nem gondoltam, hogy egy kocsmáról... Sokat szerepel a TV-ben :-)) Tripolisz, felkapott név lesz, a kocsma divatos akar lenni, felveszi a nevet, aztán az rajtaragad a városrészen, még 90 év múlva is él... Olaszok és kocsma meg hol vannak mára már!
Egyébként hogy mennyire hivatalos az elnevezés, ahhoz adalék, hogy az ott található katolikus egyházközség hivatalos neve: Budapest-Külső Váci út plébánia, de a templomé Budapest-Tripolisz, Szent Mihály templom. A kocsma hagyományát a templom viszi tovább... :) Vajon az ottani utcanévtáblákon szerepel-e a Tripolisz, mint területnév?

KoGya

Előzmény: Goldman Emma (913)
Hacsek Creative Commons License 2002.01.27 0 0 915
Nos, hát egyelőre nem tudom adatokkal igazolni az állításomat, de én gyakorlatilag a Lövölde tér környékén töltöttem gyerekkorom javát, oda jártam isibe a fasor 4-be.
Szóval állítólag (és ezt idős helyi városlakók egybehangzóan állították) a már említett Erdősor kiépítésekor kialakuló téren az első ház a környék legismertebb kuplerája volt, és a tér erről kapta volna a nevét... :o))
E szempontból testvére a Lövőház utca, ami tudtommal hasonló műintézményről kapta a nevét.
Előzmény: Julo (912)
Goldman Emma Creative Commons License 2002.01.27 0 0 914
Ráadásul ott sosincs nyár, csak ősz meg tél... Vagy csak úgy képzelem én?!
Előzmény: Hamster (910)
Goldman Emma Creative Commons License 2002.01.27 0 0 913
Kedves KocaGyalogos!
Nézd, mit találtam Tripolisz ügyben. Forrás: Adametz Gyula: Angyalföld (1947)

"Az 1910-es évek elején indul meg a Krausz-Meyer-féle telektömbön a főváros szintezési munkálata és 1911-ben építik már rajta a „Palotai-úti kislakásos telepet”, melyet a nép „Tripolisz”-nak nevezett el. Ez a rész azért nyerte „Tripolisz” nevét, mert a szintezési munkálatok alatt egy élelmes kocsmáros egy faépületben kocsmát állított fel, amelynek cégérét Vendéglő a Tripoliszhoz felirat díszítette. (Ui. ebben az időtájban zajlott le az olaszok tripoliszi hadjárata.)"

Előzmény: KocaGyalogos (905)
Julo Creative Commons License 2002.01.26 0 0 912
;o)
Hacsek mester nem sieti el elárulni a gazdát, aki szabad.
;o)
tucatnev Creative Commons License 2002.01.26 0 0 911
(Másik János-Kern András)
Hamster Creative Commons License 2002.01.26 0 0 910
Biztos arra gondol, hogy a "Lövölde téér, ott mindig hidegg vaan" kezdetű dalról nevezték el. Eredetileg a Ittmindighidegvan tér és a Fridzsider park elnevezések közt ingadoztak, de végül a dal győzött ;)
Előzmény: Julo (909)
Julo Creative Commons License 2002.01.26 0 0 909
Engem GEmma meggyőzött. Egy Lövölde nevű tér, ahol lövölde volt, mi másról kapná a nevét?
Előzmény: Hacsek (900)
SzigDani Creative Commons License 2002.01.26 0 0 908
Nem tudom, hogy hivatalos-e, de biztos létezik!:)

SzigDani

KocaGyalogos Creative Commons License 2002.01.26 0 0 907
Kis-Moszkva városrésznévre én Pesten nem emlékszem, viszont több vidéki várost is hallottam így emlegetni, ahol a pártnak masszív tömegbázisa volt. Leginkább talán Salgótarján rémlik, de szerintem majd' minden megyében volt egy ilyen (relatíve) 'vonalas' helység... SZVSZ ez nem annyira rögzült elnevezés, mint inkább jelző, s mint ilyet, ad hoc akár Pesten is használhatták kerületekre.
Előzmény: lakos (862)
Goldman Emma Creative Commons License 2002.01.26 0 0 906
Tengiz remek! Kösz!
KocaGyalogos Creative Commons License 2002.01.26 0 0 905
A fehérje (dög)-feldolgozó üzem volt ott úgy tudom, és igencsak lehetett érezni az illatokat, ezért hívják Illatos útnak. De az is lehet, hogy még ma is ott van, és ma is lehet érezni, ritkán járok arra.

Az említett műintézményt ATEV néven a Csepel-szigetre költöztették ki évtizedekkel ezelőtt, ma is ott van. A "KI" persze relatív fogalom, a pestieknek kétségtelenül megoldás ez, ám korántsem a sivatagban van, éppenséggel lakott területen. Tököl, Szigetcsép, Szigetújfalu SZÍV most (értsd: illatot... :) A legközelebbi lakott hely a Fiatalkorúak Börtöne és Fegyháza, de persze az ájer nem áll meg a szögesdrótnál, beleng a falvakba...

városrésznevek: A "Tripolisz" (Angyalföld Váci út menti része) mennyire hivatalos elnevezés?

Pár éve hallottam Káposztás II. lakótelep beceneveként a "Tengiz"-t. (Hogy tudniillik olyan közel van...) Ez még biztos nincs benne az említett könyvben!

Előzmény: lakos (861)
Goldman Emma Creative Commons License 2002.01.25 0 0 904
Mi a Madáchból valami obskurus erzsébetvárosi pincébe jártunk. Már nem tudnám felidézni, merre volt, de tény, hogy én legfeljebb a szomszéd lőlapját trafáltam el. :))
Előzmény: Julo (901)
Goldman Emma Creative Commons License 2002.01.25 0 0 903
Én tudom, hogy büntiben vagyok, de ezt hogy érted? A Lövölde téri pesti lövölde a polgárok lövészeti képzését szolgálta, több, egymást váltó intézmény is épült itt a XIX. században. (Elődje volt pl. a városárok, azaz a városfal külső fele, ahová kijártak lőni a mesteremberek a XVIII. sz. elején.) Budai pandantja - többek között - a Marcibányi téren volt. Lehet, hogy most meg két különböző Lövölde térről beszélünk? :))
Julo Creative Commons License 2002.01.25 0 0 902
Szív utca + Lövölde tér (Ámor nyila) = mennyasszonyi ruha
Ez valami romantikus dolog lesz!
Julo Creative Commons License 2002.01.25 0 0 901
Te jó ég, abban én voltam! Vagy az utódjában. A Toldyba jártam és minden évben mentünk lődözni kötelezően.
Előzmény: Goldman Emma (898)
Hacsek Creative Commons License 2002.01.25 0 0 900
Nem, egyik sem :o))
További tippek?
Julo Creative Commons License 2002.01.25 0 0 899
Céllövölde, parittyamúzeum, nyilvános kivégzőhely?
Előzmény: Hacsek (897)
Goldman Emma Creative Commons License 2002.01.25 0 0 898
Két szív: :))

A polgári Lövöldéről. Ilyen vót a Marcibányi tér környékén is. (Remélem.)

Előzmény: Hacsek (897)
Hacsek Creative Commons License 2002.01.25 0 0 897
Egy adalék:
a Szív u. elején, a Lövölde térnél volt (van?) egy menyasszonyiruha-kölcsönző, aminek természetesen (!) Két Szív volt a neve. :o))

És egy tesztkérdés:
Miről kapta a nevét a Lövölde tér?
Puskázni nem ér...

Előzmény: NZA (890)
Goldman Emma Creative Commons License 2002.01.25 0 0 896
Ha rákeresel, még lenullázhatod a Bakáts-topikomat...
Előzmény: SzigDani (894)
Hamster Creative Commons License 2002.01.25 0 0 895
És az Ötpacsirta utca miért maradt ki? Pláne a Harminckettesek tere ;) (elnézést:)
Előzmény: NZA (890)
SzigDani Creative Commons License 2002.01.25 0 0 894
Na ja, ott csak az Apáczai fórumában vagyok jelen. (Meg egyszer valaha valamikor írtam a 77-esek közé is.)

SzigDani

Előzmény: Goldman Emma (873)
Hacsek Creative Commons License 2002.01.25 0 0 893
Kedves dbz!

Nem tudom, hogyan lehetne megoldani, de én nagyon szeretném ezt az egész 1833-as térképet látni. Van valahol neten a scannelt jpeg? 32 Mb-ot letölteni nem lenne olyan vészes, de ha esetleg egy CD-ről le lehetne másolni, az lenne az igazi.

andrasgeroly Creative Commons License 2002.01.25 0 0 892
Figyelem! Figyelem! Sajtófigyelés
Idézet a Népszabi január 25-i Budapest mellékletéből (Elnézést, megint kopipészt):
Nosztalgiautazás régi pesti villamosokon

Két budapesti fiatal régi fővárosi villamosjáratokról készített amatőr dokumentumfilmet. Az ötletgazda, Petz Nándor gyermekkora óta a villamosok megszállottja. A megszüntetett budapesti villamosok nyomvonalain című, három évig készült amatőr dokumentumfilmjüket vasárnap délelőtt tizenegy órakor mutatják be az Open Film Fesztivál (OFF) keretében a Kultiplex Művészeti Centrumban (volt Kinizsi, majd Blue Box).

Néha eltűnődik az ember a múlton. Elgondolkozhat saját tettei vagy környezete változásain is. Petz Nándor az utóbbit tette. Saját bevallása szerint már gyerekkora óta megszállottja, szerelmese a villamosnak. Mivel munkás szüleivel – akikre nagyon büszke – szinte mindig külső kerületben laktak, elsősorban a „kültelki” járatok ihlették meg.

– Én csak félőrült vagyok – magyarázza. – Nem vagyok kutató, szakértő, csak megszállott gyűjtő.

Megmutatja tekintélyes gyűjteményét: van ott minden, régi bérletszelvények, villamosvonalak rajza (a váltókarok külön kiemelve), megkopott térképek. Kihajtogat egyet, és tovább mesél. Elmagyarázza, hogy némely járatok a város olyan kihalt részein közlekedtek, ahol ember szinte nem járt. Egy-két javaslatot is tesz, ha esetleg utazni támadna kedvem régi, hangulatos járatokon, amelyek a város nagyon szép helyeire vihetnének el.

Az archiválásnak minden eszközét igénybe veszi. Fényképek, videofelvételek, rajzok között válogat. Először nem is tudatosan készítette a filmet. Egyszerűen felvette a képeket. A vérző oszlopmaradványokat, bujdosó vágánymaradékokat, lepusztult egykori megállókat. Gondolatai támadtak elmúlásról, pusztulásról. Ha nem vágja össze az anyagot, nem lesz képes megosztani az élményt mással. 1998 májusában elhatározta magát: Molnár Balázs informatikus barátja segítségével hozzákezdett első dokumentarista-fikciós kisfilmjéhez a megszüntetett budapesti villamosjáratokról.

A sok budapesti villamosvonal közül az 1980-as és az 1990-es években megszüntetett pestimrei 51-es, újpesti 8-as, ferencvárosi 31-es, nagytétényi 43-as, zuglói 44-es és kőbányai 36-os viszonylat szerepel a filmkockákon. Megelőzendő a műsoridő elnyújtását, elsősorban azokra a vonalszakaszokra összpontosítottak, amelyeken kizárólag az adott villamos közlekedett. (A volt 36-os villamos józsefvárosi pályaszakaszán ma is közlekedik a 24-es és a 28-as, ezért itt nem filmeztek.)

A közlekedéstörténeti érdekességek – amilyen például az átépítés, illetve a dózerolás előtti vágóhídi HÉV-végállomás és forgalmi telep – mellett számos ritkasággal is találkozhat a néző: hangulati elemként régi fényreklámokkal, fekete-fehér fotókkal, megsárgult BKV-vonaltérkép-részletekkel.

Petz nem elsősorban filmje tartalmával, hanem hangulatával akarta megragadni a közönséget. A rendezői koncepció az „egykori”, a „pusztulás” és a „megszűnt” kifejezések hatása alatt fogant. Ebben a világban a szavaknak már nincs helyük: a Tangerine Dream együttes múltat idéző dallamvilága a kis időutazás kalauza.

Csákvári Géza

Goldman Emma Creative Commons License 2002.01.25 0 0 891
Kár. Pedig úgy kiálltam a hatker mellett. :)
Előzmény: Hacsek (883)
NZA Creative Commons License 2002.01.25 0 0 890
Volt valamikor egy fovarosi rendelet (a XIX. szazadban), ahol eloirtak, hogy a fogadokrol elnevezett utcakban az elotagokat vegyek le. Igy lett peldaul a Harom rozsa utcabol Rozsa utca.
Előzmény: division by zero (885)
IZé Creative Commons License 2002.01.25 0 0 889
Rege: lakohaz es iroda, de regen is lakohaz volt felette.
Ez valami tévedés lesz. Az mozi a mellette álló épület részeként épült, aminek a funkciója kb. szanatórium--szálló lehetett (Rege szálló). A mozi épületét egy kis átjáró (nyaktag) közötte össze a főépülettel. A mozi eredeti funkciója előadóterem lehetett, ami valószínüleg a szállodaépülettel együtt konferenciák megrendezésére szolgált. Az lehet, hogy az első két sorban thonett székek voltak (én 30 embernél nagyobb tömeggel sohasem találkoztam itt a 80-as években, és nem mentem előre), de az ülések előadóba való kiképzésűek voltak, azaz volt egy kis felület, ahol jegyzetelni lehetett, sőt még egy kis alsó polc is volt, ahol a mozi időkben a kesztyűt, sapkát be lehetett tenni, és ottfelejteni. Kabátot azt már nem volt érdemes levetni, mert fűtés nem nagyon volt.
A háború után a főépület SZOT-üdülő lett, a nyaktagot lefalazták, ide került a pénztár, és külön életet élt a moziépület.
Mára a mozit eldózerolták, autók állnak a helyén (modjuk ezt 2 éve láttam, estleg lehet változás)

A legújabb VI.-VII. kerületi infotérképen megjelent egy új elnevezés a terézvárosi Bajza u.-Andrássy út-Dózsa Gy. út-Szondi u. négyszögében: Pacsirtamező.
Perszze, azelőtt Korvin Ottó! :-)

Julo Creative Commons License 2002.01.25 0 0 888
Hali mindenkinek!
Májusban elkezdik a Gellért tér-Bartók B. út-Móricz Zs. körtér felszíni rendezését, aki meg akarja örökíteni az utókornak a jelenlegi állapotokat, addig még lehet!
bd Creative Commons License 2002.01.25 0 0 887
Kék kakas utca VI. Terézváros. Lásd: Székely Mihály utca.
Mészáros György: Budapest teljes utcanévlexikona
Előzmény: Népi Angyal (886)
Népi Angyal Creative Commons License 2002.01.25 0 0 886
Jobbára kocsmák, fogadók, italmérések és bordélyházak voltak az ilyen utcák névadói. Ez utóbbi adta nevét a Kék kakas utcának (hol volt az? valahol a Lipótvárosban).
Előzmény: division by zero (885)
division by zero Creative Commons License 2002.01.24 0 0 885
érdekes, hogy: Két szív Útsza, Három rózsa Útsza, Három Dob Útsza, ma Szív utca, Rózsa utca, Dob utca. Vajon mi lehetett az a két szív, az a három rózsa, az a három Dob amiről ezek az utcák kapták a nevüket?
division by zero Creative Commons License 2002.01.24 0 0 884
tessék: balra felfele
Előzmény: Hacsek (883)
Hacsek Creative Commons License 2002.01.24 0 0 883
Thx dbz :o))

Magyarán a Pacsirtamező tényleg nem terjedt túl az erdősoron (ez ma a Színyei M. u. - Körönd - Felsőerdősor - Lövölde tér - Rottenbiller u. vonal)
Tehát az Epreskert környéke NEM a Pacsirtamező.
Az a ... szőlős kertek felirat micsoda, ami balra kilóg?
Lenne még egy részlet balra felfele?? (Vigyázat, ez nem északra tájolt térkép!!)

Tök érdekes, hogy egy csomó mostani utcanév már megvan, de a körút és az Andrássy út sehol nincs. :o))

Előzmény: division by zero (882)
division by zero Creative Commons License 2002.01.24 0 0 882
Van itt egy szkennelt 1833-as térképem, arról kivágtam a kérdéses részt
(Az egész térkép az kb 32 Mb)
Hacsek Creative Commons License 2002.01.24 0 0 881
Hát nem nagyon stimmel, épp ez az.
A Király utca a VI-VII. ker mostani határa, az Epreskert környéke meg a Külső-Terézváros túlvége.
Az Andrássy út (mostani formája) pedig valóban később épült ki, de a helyén lévő út már akkor is elválasztott negyedeket.
Előzmény: Goldman Emma (880)
Goldman Emma Creative Commons License 2002.01.24 0 0 880
Lehet, hogy két különböző Pacsirtamezőről beszélünk, de én tényleg úgy tudom, hogy Pest külvárosának egy részét, a kb. mai Külső-Erzsébetváros és Külső-Terézváros találkozásánál fekvő területet hívták így. Még keresem a forrásokat, eddig ezt találtam: (Bp utcanevei) Király utca: "a Károly körúttól a Jókai (Gyár utcáig), onnan a Lövölde térig Lerchenfeld Gasse (Pacsirtamező utca) 1823". (Budapest régi térképeken p.29): "A térkép (1811) tanúsága szerint a Terézváros még mindig két jól elkülöníthető részre osztható: belső magja sűrűn beépült, a külterülete szellős, kertvárosias, ennek elnevezése Lerchenfeld (Pacsirtamező)." Ekkor még Terézváros volt a mai Erzsébetváros is. Ugyanitt Holló Szilvia arra is kitér, hogy a Valero-selyemgyárnak muníciót szolgáltató hernyók lakhelyéről nevezték el később (!) Epreskertnek az Epreskertet. A Sugárút meg jó fél évszázaddal később épült. Szóval csak azt akarom mondani, hogy a Pacsirtamező egy létező helynév volt, amelyet most a VII. ker. talán ráaggat a terület egy részére.
Előzmény: Hacsek (879)
Hacsek Creative Commons License 2002.01.24 0 0 879
Kedves Emma!
Nem szívesen vitatkozom veled, de a két területet (Pacsirtamező és Epreskert) többek között, mint természetes határok, az akkor épülő Sugár út és a már akkor is létező Felső Erdősor is elválasztja.
Előzmény: Goldman Emma (876)
Goldman Emma Creative Commons License 2002.01.24 0 0 878
Ez jó, átment egy az elütött és a korrigált változatból is. Ügyes vagyok. :))
Goldman Emma Creative Commons License 2002.01.24 0 0 877
Már mér volna nagyon máshol? A tejszövetkezet a Damjanich/Rottenbiller sarkon volt. Elindulunk balra előre, és már ott is vagyunk az általad megjelölt helynél. Ez volt Terézváros kültelke a XIX. században.
Előzmény: Hacsek (875)
Goldman Emma Creative Commons License 2002.01.24 0 0 876
Már már volna nagyon máshol? A tejszövetkezet a Damjanich/Rottenbiller sarkon volt. Elindulink balra előre, és már ott is vagyunk az általad megjelölt helynél. Ez volt Terézváros kültelke a XIX. században.
Előzmény: Hacsek (875)
Hacsek Creative Commons License 2002.01.24 0 0 875
A Rottenbiller u. vidéke az oké is lenne. De amit én mondok, az nagyon máshol van...
Előzmény: Goldman Emma (874)
Goldman Emma Creative Commons License 2002.01.24 0 0 874
Pedig tényleg hívták így, pontosabban inkább Lerchenfeldnek (jól írtam?). Legutóbb annak kapcsán olvastam erről, hogy az 1870-es években, amikor a tejszövetkezet a mai Rottenbiller utcába települt, akkor az a vidék Pacsirtamező néven futott. Szép kis város egyébként, ahol ennyi Pacsirtamező van. :))
Előzmény: Hacsek (872)
Goldman Emma Creative Commons License 2002.01.24 0 0 873
Csak nem?! Kb egy éve indítottam egy Bakáts tér topikot az évszámok stb-ben, de még csak le sem nullázta senki. :)
Előzmény: SzigDani (870)
Hacsek Creative Commons License 2002.01.24 0 0 872
Örömmel tudatom, hogy új városrész-nevek is születnek...
A legújabb VI.-VII. kerületi infotérképen megjelent egy új elnevezés a terézvárosi Bajza u.-Andrássy út-Dózsa Gy. út-Szondi u. négyszögében:
Pacsirtamező.
Ismerek erről a területről 200 (!), 150, 100, 50 éves térképeket, de ezzel még sosem találkoztam. Legalábbis itt, ezen a területen nem. Ha valahogy hívták is külön néven, leginkább Epreskert volt.
Ez valami olyasmi lehet, mint amit egyik megyeszékhelyünk polgármestere mondott: "városunknak nincs figyelembevehető történelme, de mi majd csinálunk..." :o))
Előzmény: SzigDani (860)
Hamster Creative Commons License 2002.01.24 0 0 871
Picit hegesztettem az Elvesztett vágányok címoldalán. Bugfixek, bevezető szöveg, étvágygerjesztő képek, etc... :)
SzigDani Creative Commons License 2002.01.23 0 0 870
"a Bakáts téri suliból "
Hát Te is oda jártál? :)))))

SzigDani

Előzmény: Goldman Emma (868)
SzigDani Creative Commons License 2002.01.23 0 0 869
"Amire te gondolsz, az a Maria Valeria telep volt. A Dzsumbuj annak, es ugy epult, ami mai is van. "
Nem, én a Dzsumbujra gondoltam. Viszont volt egy film kb. 5-6 éve, ahol bemutatták a telepet és arra emlékszem - most már kiderült, hogy rosszul.
A Rozsdatemetőt Fejes Endre írta.
Állítólag a Mária Valériánál is volt 1 fokkal rosszabb, a Zita telep, ezt Édesapám mesélte. Halvány emlékeimben az él, mintha azt valahova a Salgótarjáni út környékére lokalizálta volna, de nem vagyok benne biztos. Meg kell nézni térképen. Sajnos megkérdezni már nem tudom, pedig nagyon tudna mesélni Apu, hiszen 1915-ben született:)

SzigDani

Előzmény: Csokis (867)
Goldman Emma Creative Commons License 2002.01.23 0 0 868
Ó, mi a Corvinba jártunk jeles állami ünnepekkor. Nekem az maradt meg, hogy sosem lehetett megtippelni, mit fognak vetíteni. Néha olyan Ifjú gárda-szerű rémfilmekkel sokkolták a népet, néha meg leadtak egy rendes ifjúsági filmet.

re Mária Valéria: a Bakáts téri suliból egyszer (kb. 76-ban) a tanácsi nénik kölcsön kértek minket kisdobos nyakkendőben, hogy menjünk el dísznek egy segélycsomag átadási akcióhoz. (Akkor ezt persze nem úgy hívták.) Arra emlékszem, hogy apró, lepukkant, földszintes sorházak voltak, falatnyi kerttel és irtóztató rántásszaggal. Évekig kerestem, hol lehetett ez, hiszen a Valéria akkor már nem állt. Nemrégiben találtam egy képet, és akkor végre rájöttem: a Nagyvárad tér mögött, az Üllői út és a Haller (Hámán Kató) utca találkozásánál áll néhány panelház. Azokat építették ennek a rémes a telepnek a helyére!

Előzmény: Csokis (866)
Csokis Creative Commons License 2002.01.23 0 0 867
Amire te gondolsz, az a Maria Valeria telep volt. A Dzsumbuj annak, es ugy epult, ami mai is van. Valamikor regen, a Gyorsulo Ido sorozatban megjelent rola egy szociologiai tanulmany, erdekes is volt. a latod valahl, vedd meg, erdemes. Egy kicsit bovebben a pesti nyomornegyedek kialakulasarol: Az I. vh. elott a mezogazdasag visszaszorulasaval, es a gyaripar fejlodesevel megindult a videki munkakeresok felaramlasa Pestre. Ez 1918-20-ban tovabb fokozodott, mert az elcsatolt teruletekrol ozonlottek a menekultek, es mindenki a fovarosba aramlott. A tehetosebbek (szakmunkasok, irodistak, koztisztviselok) persze bereltek lakast (a fovaros es az allam is jelentos adokedvezmeneket adott az uzleti celu berlakas epitesekhez, ekkor alakultak ki a II-XI-XII-XIII -akkor Ujlipotvaroskent V. ker. resze- keruletek modern reszei, ill. a munkaslakotelepek, de ez lo...ra sem volt eleg. A kepzetlen munkaeronek -proletar, vagy pejorativ megfogalmazasban proli- maradt az akkor varossszeli bodevaros. Ennek legisertebb -es valoszinuleg a legszornyubb- peldaja volt a Maria Valeria-telep. A proli-let egyik legjobb leiroja egyebkent a Rozsdatemeto c. kisregeny. (Fejes Endre(?) )
Az, hogy 45 utan mi jott, az mar mas fejezet, de az sem tul vidam.
Előzmény: SzigDani (864)
Csokis Creative Commons License 2002.01.23 0 0 866
Az egyik a Csokonai volt, a masik a Nap. A Csokonai mar husz eve is olyan lepukkant volt, hogy egyes szekek hianyoztak (meg a regi, lehajtos, fa moziszekek voltak), megis kiadtak rajuk jegyet. Aztan ha telthazas volt a film, allhattal a fal mellett. En utoljara ott 14-15 eves koromban a "Mentsd meg Zapatat! c. NDK eposzt lattam ott.
Budai gyerek leven nekem azok a megszunt mozik ugranak be.
Ugocsa: Ures, az onkormanyzat vette meg, es ker. konyvtarat akarja atkoltoztetni ide. Remelem meg is csinaljak, akkor legalabb ertelemesen lesz hasznositva. Nekunk ez volt a november 7, aprilis 4-re kijelolt aktualis "Szasa Tüskevics, a hos voroskatona" szovjet haborus eposz kijelolt mozija.
Alkotas: Textilbolt
Rege: lakohaz es iroda, de regen is lakohaz volt felette. (Itt az elso ket sor rendes faszek volt. Nem moziszek, hanem thonet szekek alltak egymas mellett. Az elso sor 1-2-es szekerol neztuk meg a Volt egyszer egy vadnyugatot. Jo hosszu, raadasul szelesvasznu film volt, ugyhogy utana ket napig fajt a nyakam, raadasul minden kocsikerek ovalis volt. :-) )
Bartok: Ide egyetem alatt jartunk eloadas helyett a delelotti matinekra.
Előzmény: Goldman Emma (853)
SzigDani Creative Commons License 2002.01.23 0 0 865
Nem is olyan nagyon rég lőttem ott egy Pesti Estet.

SzigDani

Előzmény: Goldman Emma (863)
SzigDani Creative Commons License 2002.01.23 0 0 864
Meg ugye van ott 2 gázgyár is... Van ott minden:) Még csatorna is...
Dzsumbuj: azért képzeld el, hogy a közös wc-s konyha nélküli lukak már az emelt szintet jelentik az elődhöz képest! Ma is arra jártam a 30-as villamossal. Szegénykémnek 15 km/h lassújele van... Mellesleg a Dzsumbujtól nem messze igencsak régi épületek vannak. Asszem a következő megálló kifelé, ott van egy iskola.

SzigDani

Előzmény: lakos (861)
Goldman Emma Creative Commons License 2002.01.22 0 0 863
re mozik:
Ma láttam, hogy a Zrínyi/Hunnia is döglődik, erősen bezártnak látszott. Tudtok róla valamit?
re városrésznevek:
a Budapest utcenévlexikonában Mészáros szaktárs mindet összegyűjtötte, onnan lehet szemelgetni. Nekem az olyanok a kedvenceim, mint pl. a kőbányai Ligettelek (a Zalka, bocs Liget tértől a BNV felé eső terület). Szerintem nincs ember, aki valaha önszántából így nevezte volna. :)

A Dzsumbujból még ma is megvan egy rész, iszonyúan lepukkant, emeletes bérházak, ahol - ha jól emlékszem - még konyha sem jár a szobához.

lakos Creative Commons License 2002.01.22 0 0 862
nem hivatalos városrésznevek
Nekem úgy rémlik, hogy volt egy olyan városrész-név, hogy Kis Moszkva. De annyira nem tudok erről semmit, hogy gőzöm nincs hol volt, még abban se vagyok biztos, hogy Bp-en volt, és nem valamelyik vidéki városban. Valami olyasmire emlékszem, hogy oroszok laktak ott nagyobb mennyiségben, koncentráltan, azért hívták így. Nem tud erről valaki valmi pontosabbat?
lakos Creative Commons License 2002.01.22 0 0 861
A fehérje (dög)-feldolgozó üzem volt ott úgy tudom, és igencsak lehetett érezni az illatokat, ezért hívják Illatos útnak. De az is lehet, hogy még ma is ott van, és ma is lehet érezni, ritkán járok arra.
SzigDani Creative Commons License 2002.01.22 0 0 860
Szedjük össze a nem hivatalos városrészneveket!
Dzsumbuj: Illatos úti ltp. Ott valami nagyon lepratelep volt, mielőtt a ma látható házakat felépítették - akkor ez óriási fejlődés volt...

SzigDani

Hacsek Creative Commons License 2002.01.22 0 0 859
Csikágónak nagyjából a Damjanich u.-Rottenbiller u.-Thököly út-Dózsa Gy. út négyszöget hívták/hívják, Garay tér központtal.
A Belső-Erzsébetvárost ellenben egy ideig egyszerűen gettó-nak nevezték, és fallal vették körül. Ismerek olyat, aki emiatt még ma sem szívesen jár a Klauzál tér környékén. :(
Előzmény: Goldman Emma (852)
SzigDani Creative Commons License 2002.01.22 0 0 858
A Bástyából Erste Bank lesz. A Híradó (aljas Horizont) moziból nemtommi, pedig ott láttam az Oké Néró c. fergeteges ősrégi filmet. Az Apollóban (és a BM Duna palotában) láttam a Macskafogót, a Hunyadiban a Nagy Durranást, a Madáchban a Riki Tiki Tévit... hmm... remélem a Művészt nem zárják be, mert ott szoktam megnézni a Lost Highway-t!:)))
Ja, és a régi Corvinban az Ikreket.

SzigDani

Előzmény: division by zero (845)
Goldman Emma Creative Commons License 2002.01.21 0 0 857
Na cső, abbahagyom az alkotást és hazamegyek, mert 1. unom, 2. éhen fogok halni. (Bocs az OFF-ért!)
Előzmény: tucatnev (856)
tucatnev Creative Commons License 2002.01.21 0 0 856
Most felejtek, izé, helyet csinálok...
Előzmény: Goldman Emma (855)
Goldman Emma Creative Commons License 2002.01.21 0 0 855
Plusz egy bukott ember. :-) Egyébként is, te mit levelezel itt, ahelyett, hogy tanulnál? :-))
Előzmény: tucatnev (854)
tucatnev Creative Commons License 2002.01.21 0 0 854
Jóvanna! Én egy agrártinédzser vagyok! :-)
Előzmény: Goldman Emma (852)
Goldman Emma Creative Commons License 2002.01.21 0 0 853
Magam is. És a Bányászban "néztem le" a diák-jegytömböm egyforintos szelvényeit. És akkor a Corvin még nem volt multiplex! És volt Pest-Buda mozi a József Attila ltp-en, és Kinizsinek hívták a Blue Boxot, és volt egy mozi a Népszínház utca elején meg egy másik a Bérkocsis utca torkolatánál. Holnapra megnézem a régi teflonkönyvben, mi volt a nevük.
Előzmény: division by zero (851)
Goldman Emma Creative Commons License 2002.01.21 0 0 852
Csillagom, nem fogod elhinni: Belső-Erzsébetvárosnak híjják. :)) A másik meg a Csikágó, legalábbis egy része.
Előzmény: tucatnev (850)
division by zero Creative Commons License 2002.01.21 0 0 851
én még a Mátrában voltam :-)
Előzmény: Goldman Emma (848)
tucatnev Creative Commons License 2002.01.21 0 0 850
Aham! Az Erzsébetvárosabn sokat láttam ma ilyet, sétáltam / villamosoztam egyet a buktám örömére. Van valami másik neve a Deák Ferenc tér környéki résznek? Nekem annyira más az a rész, mint mondjuk a Rózsák tere, és környéke! Sokban különbözik, a két körút között, nem?
Előzmény: Hamster (849)
Hamster Creative Commons License 2002.01.21 0 0 849
Passage fonetikusan írva. Amúgy átjáróház, átjáróudvar.
Előzmény: tucatnev (846)
Goldman Emma Creative Commons License 2002.01.21 0 0 848
Fedett vagy fedetlen köz, oldalt üzletekkel. Esetünkben az utcára merőleges átjáró.

Ja, a Bástyát szépen átlényegítették. Pedig az egyik legrégibb mozi volt, ha jól emlékszem, századeleji és kialakításában is különleges.

Jó ez a Vörös Csillag - Apolló - Royal stb. sor, kiválóan kiderül belőle, ki mikor járt oda. :) Lásd Új Tükör - Művész, Mátra - Örökmozgó, Bányász - Graffiti - Apáczai csere János Kiadó. (Vagy nem jól emlékszem?)

Előzmény: tucatnev (846)
tucatnev Creative Commons License 2002.01.21 0 0 847
Én az Apollóban láttam z Apolló-13 című filmet... :-)

Régi mozik?

Hát nézzük:
BEM MOZI (II. Margit krt. 5/b.)
HUNNIA (VII. Erzsébet krt. 26.)
MŰVÉSZ (VI. Teréz krt. 30.) (És ez?)
ÖRÖKMOZGÓ (VII. Erzsébet krt. 39.) (Ez ér?)
PUSKIN (V. Kossuth L. u. 18.)
SZINDBÁD (XIII. Szent István krt. 16.)
TABÁN (I. Krisztina krt. 87-89.)
TOLDI (V. Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)
VÖRÖSMARTY (VII. Üllői út 4.)

Előzmény: division by zero (845)
tucatnev Creative Commons License 2002.01.21 0 0 846
Passzázs? Az mi?
Előzmény: Goldman Emma (844)
division by zero Creative Commons License 2002.01.21 0 0 845
Dob utcába jártam iskolába, minden nagyobb ünnepségnél (április 4., november 7.,stb) a Vörös Csillag moziba vonultunk, általában valami jó kis szovjet filmet néztünk meg :-)
Utána az Apollós időkben, valamikor 95 körül voltam 1x ott moziban, abban a hatalmas teremben voltunk vagy 15-en...
Most láttam megdöbbenve hogy a Bástyából bank vagy mifene lett!
Van még olyan régi mozi ami működik, vagy már csak multiplexek?
Goldman Emma Creative Commons License 2002.01.21 0 0 844
Akkor az az. Az egész ki van belezve, gyakorlatilag csak a homlokzat és egy-két apróság (pl. a bálterem) maradt meg. A többit kibontották a főfal mögül, és beépítettek egy egész irdatlan komplexumot, egészen a Hársfa utcáig, sőt azon is túl. A homlokzat sem lesz egyébként tökéletes mása az eredetinek, mert száz éve két francia udvar volt ott, ahol ma (meg a mozis időkben) passzázs van/volt. Most összefüggő lesz a körút felőli homlokzat, de állítólag majd jelölik valahogy, hogy mindez csak ámítás.
Előzmény: tucatnev (843)
tucatnev Creative Commons License 2002.01.21 0 0 843
Az Erzsébet körút passzol, az a markoló nem. Ki van belezve a homlokzata. A Király utcánál.
Előzmény: Goldman Emma (842)
Goldman Emma Creative Commons License 2002.01.21 0 0 842
Az Apolló a Royal az Erzsébet körúton? Mert ha igen, akkor újra szálloda lesz belőle, a moziból meg ismét bálterem. Az épület millenniumkori, ott tartották Mo-n az első mozielőadást 1896-ban. De ha az Apolló valamelyik másik mozi, akkor megbuktam. :)
Előzmény: tucatnev (841)
tucatnev Creative Commons License 2002.01.21 0 0 841
Mi történik a volt Apolló mozi épületével? Mit lehet tudni arról az épületről? (múltja)
Boszorka Creative Commons License 2002.01.19 0 0 840
Egy percig se bándd! Én 1952-56 között jártam a leheluti villamossal. Akkoriban még mind olyan igazi nyitott perronos volt. A kocsi ajtaját soha nem lehetett becsukni, mert akkora volt a tömeg. Akkoriban még 91 és 93 volt a jelzése. Mikor leszálltam a Visegrádi utcában akkor rohantam át a kőruton a 49-es végállomására. Azzal majdnem a végállomásig mentem. A lábaim lilára fagytak ezen az uton, jó másfél órát utaztam reggel és ugyanennyit délután. Szóval nem hiszem, hogy élvezted volna. Igaz előtte jártam a 83 villamossal az iskolába. Tudod hol járt? Ahol most az 56, és akkor meg volt még a 81 is, aminek azóta számomra örökké titokban maradó módon még a sineit is felszedték és jó büdös busszokat járatnak helyette a Zugligetbe. Na és hogy Pasarétről Angyalföldre költöztünk az se volt teljesen önkéntes. Ettől függetlenűl nagy élvezettel nézegettem a képeket az ismerős helyeken, de különösebb nosztalgiát nem éreztem.
Előzmény: division by zero (837)
division by zero Creative Commons License 2002.01.18 0 0 839
lehet, hogy akkor több régi képünk lenne :-)

a kellemes nosztalgia érzés akkor is meglenne...

Előzmény: Hamster (838)
Hamster Creative Commons License 2002.01.18 0 0 838
De hát akkor nem okozna akkora örömet manapság egy-egy újonnan megtalált régi kép! :)
Előzmény: division by zero (837)
division by zero Creative Commons License 2002.01.18 0 0 837
egyre inkább sajnálom, hogy nem születtem 10-20 évvel korábban...
Előzmény: Hamster (834)
Hamster Creative Commons License 2002.01.18 0 0 836
Hát, Budapest és a villamosok eléggé összeforrtak, reméljük ez így is marad, azaz inkább úgy mondom, hogy marad nekünk még pár villamos a megszűntetett két tucat mellett... Egyébként az összeforrást komolyan gondolom, régebben, de még ma is járnak ide külföldiek rácsodálkozni, hogy mennyi villamos jár itt. Különösen a ma idejárás meglepő, hiszen nem kis leépülés történt az utóbbi évtizedekben...
Előzmény: Julo (835)
Julo Creative Commons License 2002.01.18 0 0 835
Hali!

Jaj, annyira jók ezek a régi képek!
Szeretem a villamosokat!

Előzmény: Hamster (834)
Hamster Creative Commons License 2002.01.18 0 0 834
További nézegetnivaló:
Kattints ide!
A Nyugati pályaudvar környéki villamosok története

Érdemes benézni a Kádár utcai hurok oldalára is, mely megújult, akárcsak az elvesztett sínekhez, melyet végre feldaraboltam emészthetőbb (letölthetőbb) kisebb darabokra!

Csokis Creative Commons License 2002.01.14 0 0 833
Ezt a bunkert elbontottak azota? Sosem mentem fel az epuleten tulra, ahhoz mindig tul ehes voltam. :-)
Előzmény: Hamster (820)
tucatnev Creative Commons License 2002.01.14 0 0 832
Huhh, köszönöm. :-)
Előzmény: Goldman Emma (831)
Goldman Emma Creative Commons License 2002.01.14 0 0 831
Menny el a kék metróig villamossal, onnan pedig a Határ útig. (Remélem, így hívják azt a megállót,amelyik ott van, ahol az Üllői út elágazik, és az egyik feléből Ferihegyi gyorsforgalmi út lesz felüljáró formájában. Szal tudod, ott a rádiótoronynál, ahol az Europark is van.) Na, ott feljössz, és megindulsz délkeletnek. Az a Wekerle.
Előzmény: tucatnev (829)
tucatnev Creative Commons License 2002.01.14 0 0 830
Ja eggen: :-)
Előzmény: tucatnev (829)
tucatnev Creative Commons License 2002.01.14 0 0 829
Hamster, basszus: Meg akarom nézni a Wekerle-telelpet, mer' itt aszonták' hogy az szép. El a karok jutni oda. Píííz, kegyelem, oltalom! Hogy tudok elmenni Oda?!
Előzmény: Hamster (828)
Hamster Creative Commons License 2002.01.14 0 0 828
Jó, de mikor? Mert úgy harminc évvel ezelőtt egyszerűen csak fel kell szállnod a 42-es villamosra :)
Előzmény: tucatnev (827)
tucatnev Creative Commons License 2002.01.14 0 0 827
Jah, BKV, természetesen. (Úúúú, olyan, mint egy reklámszöveg)
Előzmény: Goldman Emma (826)
Goldman Emma Creative Commons License 2002.01.13 0 0 826
Ne haragudj, lehet, hogy hülye kérdés, de mivel akarsz menni? Gyalog, BKV-vel, autóval vagy vonattal?
Előzmény: tucatnev (825)
tucatnev Creative Commons License 2002.01.13 0 0 825
Jaaaa! Köszönöm! :-(
Előzmény: tucatnev (824)
tucatnev Creative Commons License 2002.01.11 0 0 824
Útvonaltervet kérek a Wekerle-telephez a Móricz Zsigmond körtértől! Köszönöm!
uhi Creative Commons License 2002.01.10 0 0 823
HHHhhhajj, ha meglenne 1024-ben is....
Előzmény: Hamster (822)
Hamster Creative Commons License 2002.01.10 0 0 822
Mit gondolsz, nálam mi a háttérkép? :)
Előzmény: tucatnev (821)
tucatnev Creative Commons License 2002.01.10 0 0 821
Hamster, itt válaszolok:

Le a kalappal. Alig győzöm mentegetni a háttérképeket! ;-)

Izé, ugye szabad?

Előzmény: Hamster (820)
Hamster Creative Commons License 2002.01.10 0 0 820
Pedig szerintem érdemes :) Most viszont ezt az oldalt nézd:
Kattints ide!
Bővült az elvesztett vágányos alapoldalam!

További helyszínek és új képek Tim Borictól...
(Később majd fel fogom darabolni kisebb oldalakra, mert jókora, addig várom az esetleges kiegészítéseket, javításokat!)
Előzmény: Csokis (816)
Csokis Creative Commons License 2002.01.07 0 0 819
Uff, megnyugodtam. legalabb teljesen nem vagyok hulye. :-)
Előzmény: Goldman Emma (818)
Goldman Emma Creative Commons License 2002.01.07 0 0 818
Pontosan, mindkettőt '73-ban, a centenáriumra újították föl.
Előzmény: Csokis (814)
Julo Creative Commons License 2002.01.07 0 0 817
Sziasztok,
ahogy elnézem Hamster képét az iszoldában, hát bizony még csak a 2x-et taposhatja.
;o)
Csokis Creative Commons License 2002.01.07 0 0 816
Je, a folapot meg sem neztem. :-) Koszi!
Előzmény: tucatnev (815)
tucatnev Creative Commons License 2002.01.07 0 0 815
A választ ehol találod, Inetrnet vándora! :-)
Csokis Creative Commons License 2002.01.07 0 0 814
Hat ne is! :-) Mondd Ham, te hany eves vagy? Valamiert en azt httem, hogy te is a 30-as klub tagja lehetnel, de az alapjan, hogy sok mindenrol, amire en meg emlekszem, te ugy irsz, hogy "azt en mar kiskoromban nem lattam", ugy gondolom, hogy megsem. Mindenesetre remekul nosztalgiaztunk a kollegammal a lapodon. Bar o tobb, mint egy huszassal idosebb nalam, azert vannak kozos emlekeink. Nekem az a nagy banatom, hogy a regi Fogasra nem emlekszem. Azert furcsa, mert XII. keruleti gyerekkent akar emlekezhetnek is, es megsem. Kozben meg tok rendes emlekeim vannak a regi (baloldali) kisfoldalattirol. Nem 72-73-ban ujitottak fel mindkettot?
Előzmény: tucatnev (813)
tucatnev Creative Commons License 2002.01.06 0 0 813
Nyugi, nem a művedet kritizálta! :-)
Előzmény: Hamster (810)
kerub Creative Commons License 2002.01.06 0 0 812
Akkor most már újra itt vagy található .
Előzmény: Boszorka (811)
Boszorka Creative Commons License 2002.01.06 0 0 811
Bocs. Két napig bütykölték a gépem, mert nem tudtam forumra hozzászólást küldeni. Ezek voltak a próbák. Mostmár jó, a jövőben csak érdemben szólalok meg.
Előzmény: Hamster (807)
Hamster Creative Commons License 2002.01.06 0 0 810
???
Előzmény: Boszorka (808)
Boszorka Creative Commons License 2002.01.06 0 0 809
...
Előzmény: Boszorka (808)
Boszorka Creative Commons License 2002.01.06 0 0 808
próba 2
Előzmény: Hamster (807)
Hamster Creative Commons License 2002.01.06 0 0 807
És már itt is a folytatás:
Kattints ide!
A Váci út és Újpest villamosai

Sőt, nemcsak villamos: a lóvasúttól a metróig, évről-évre, képről-képre...
Előzmény: Hamster (806)
Hamster Creative Commons License 2002.01.05 0 0 806
Kattints ide!
Halvány emlékek a Váci úti villamoskavalkádról...

Ez most egy személyes hangvételű, nem történeti értékű oldal. Hogy miért is csináltam akkor? Mert nemsokára folytatása lesz!
Goldman Emma Creative Commons License 2002.01.02 0 0 805
Re Ecseri:
1964. július 25-én zárták be az Ecseri úti "Ecserit", és szűk egy héttel később, július 30-án már meg is nyílt az új használtcikk-piac a Nagykőrösi úton.
tucatnev Creative Commons License 2002.01.01 0 0 804
Van London, van Nápoly, van Konstantinápoly
Van Róma, Barszelóna, Madrid, Sikágó
E téren már régen, a földön, az égen,
egy város van csupán, kit szívemből imádok.

Aztán te is úgy találod, minden ház barátod,
egy-kettő belátod, már el nem ereszt!
Van London, van Nápoly, van Konstantinápoly
Van Róma, ám nekünk csak egy van, az Pest

A Nagykörút estefele ragyog,
muzsikál a cigány, mulatunk egy nagyot!
A Nagykörút azért ragyog talán,
mert ott lakik az én babám
A Nagykörút, az valami remek!
Az én babám budapesti gyerek!
A Nagykörút estefele ragyog,
jaj, de nagyon szerelmes vagyok!

Boldog újabb évet, Budapest! Sokat adtál, sokat adtam, és sokat vettünk el egymásból, egyszóval menthetelenül: belédgabalyodom.
tucatnev Creative Commons License 2001.12.31 0 0 803
És is! (Nehogy má' ne legyen meg a 801!) :-)
Előzmény: John Howard (802)
John Howard Creative Commons License 2001.12.31 0 0 802
Boldog Új Évet Kívánok Mindenkinek!
Előzmény: John Howard (801)
John Howard Creative Commons License 2001.12.31 0 0 801
Nehogymá' ne legyen még az idén nyolcszáz...!
tucatnev Creative Commons License 2001.12.31 0 0 800
Azt hiszem, naponta belinkelhetnéd egy-egy elveszett sines oldaladat!
Előzmény: Hamster (799)
Hamster Creative Commons License 2001.12.31 0 0 799
Boldog új évet kívánásként:
Kattints ide!
Néhány kép a 65-ös villamosról
Boszorka Creative Commons License 2001.12.31 0 0 798
Mondjuk annyira régen nem voltam gyerek, de Szegeden még biztosan fizettünk, mielőtt felrobbantották (1945) a régi hidat. Természetesen csak autóval, gyalog nem kellett fizetni.
Sajnos a pesti vámházakról én se találtam semmi mást a könyveimben.
Előzmény: John Howard (784)
tucatnev Creative Commons License 2001.12.31 0 0 797
Valami közlekedési eszköz nem ugrik be?
Előzmény: minutus (796)
minutus Creative Commons License 2001.12.30 0 0 796
Szerbusztok, remélem nem OFF a kérdésem, régóta foglalkoztat:

Melyik utcában játszódik/ hol laknak a "megáll az idő" című filmben?
Nekem annyi a támpontom, hogy az utca egy térre néz, ahol -figyelem- egy fényreklám látható. A fényreklám egy régi tipusú bőrlabda, tehát nem hatszögekből van összeállítva, hanem hosszúkás csíkokból. (Talán lottó reklám?)
Hááát nem könnyű és bocsánat ha alkalmatlan fórumhoz fordultam.

John Howard Creative Commons License 2001.12.30 0 0 795
"A Nagy Lajos király útján az Örs vezér tere megnyitása elött még máshol volt az autóbuszvégállomás."

Ez így egy kicsit félreérthető, ez a kép a (régi) 19-es busz végállomása a Nagy Lajoson a Mogyoródi út és a Kalapács utca között (Pákozdi tér?)... Ez a buszvégállomás még az Örs vezér terei végállomásokkal párhuzamosan is létezett, amíg a 19-es buszt meg nem hosszabbították a Fogarasi úton a Csertő utcáig (1973?), illetve ez a busz útvonalának egy részén épült a 80-as troli 1978-79 körül (pontosabban nem tudom fejből).

Előzmény: NZA (787)
NZA Creative Commons License 2001.12.30 0 0 794
Legközelebb, ha divinél jársz, kérj tőle egy térképet (kb. 70 MB).
Előzmény: John Howard (790)
NZA Creative Commons License 2001.12.30 0 0 793
Én is oda gondolom, az Ecseri úti templom mögött, ahol az Ecseri utat keresztezi a (1)3-as villamos.
Előzmény: John Howard (791)
NZA Creative Commons License 2001.12.30 0 0 792
Volt még egy "Általános Vámhivatal" épület a Bécsi úton a Vörösvári útnál, egész pontosan a Táborhegyi út és a Bécsi út sarkán (akkor 182. volt a házszáma ? ).
Előzmény: John Howard (790)
John Howard Creative Commons License 2001.12.30 0 0 791
55-ös kép: csak nem a Mária Valéria telep sarkán, a mai Ecseri-Epreserdő sarkon?
Előzmény: NZA (787)
John Howard Creative Commons License 2001.12.30 0 0 790
Na, itt is kerestem (mert érzésem szerint ott is kellett lennie egynek), de nem találtam. Semmi nyoma mára?
Előzmény: NZA (789)
NZA Creative Commons License 2001.12.30 0 0 789
Tele volt a városhatár vámházzal... De volt néhány hely, ahol a városhatárnál egy picit beljebb volt a vám. Pl. a Bécsi úton a Trolley-busz végállomása és a vasúti átjáró között félúton, a Temetői oldalon volt.
Előzmény: John Howard (786)
NZA Creative Commons License 2001.12.30 0 0 788
Ezeket az adatokat egy 1937-es térképen találtam...
Előzmény: John Howard (786)
NZA Creative Commons License 2001.12.30 0 0 787
Hol volt az eredeti Ecseri piac (mielött kiköltözött volna a Nagykőrösi út végére)?
Egész pontosan ez a fotó hol készült? Tippem van, de várom a véleményetek.

További új-régi képek Gyulai Gézától itt.

Ajánlat innen:
A Wekerle sarka.
Egy másik vámház... az Éles saroknál.
A Nagy Lajos király útján az Örs vezér tere megnyitása elött még máshol volt az autóbuszvégállomás.

John Howard Creative Commons License 2001.12.30 0 0 786
"Vámház volt még a Fehérvári úton a Kondorosi út - Fehérvári út sarkon (a mai szolgáltatóház helyén)..."

Nem azon a sarkon - ha kifelé megyünk, akkor a bal oldalon "elöl", ott, ahol ma semmi sincs? Én úgy emlékszem... Ott bontottak le valamit úgy 15 éve...

Előzmény: NZA (785)
NZA Creative Commons License 2001.12.30 0 0 785
Nézegettem régi térképeket, vámház rengeteg volt a régi Budapest határán (néhányat eszerint odébbköltöztettek többet közvetlenül Budapest határára - pl. a Fehérvári úton).
- Vámház volt még a Fehérvári úton a Kondorosi út - Fehérvári út sarkon (a mai szolgáltatóház helyén), ezt nyilván elbontották
- A Budafoki úton a salakhegyek helyén
- A Csorbay utca - solt utca sarkán
- Soroksári útnál a Határcsárda mellett (a benzinkút helyén)
- Gubacsi úton az utca tengelyében volt a vámház a Határ út és a villamosvágány mellett (JH: az épület a 4.CD-m egyik képén látszik)
- A Gyömrői úton a Hangár utca sarkán volt
- Az Üllői úton a mai aluljárólépcső helyén volt (ami a 42-52 villamoshoz vezet).
- A Budaörsi úton Budapest határán volt

stb...

Előzmény: John Howard (784)
John Howard Creative Commons License 2001.12.30 0 0 784
A városi vámról én is csak a jelzett forrást tudtam előásni, és ez kevés... :-(

A hídvámot/hídpénzt - tudtommal - 1919-ben törölték el, és már nem is vezették be újra - de lehet, hogy tévedek...

Előzmény: Boszorka (780)
John Howard Creative Commons License 2001.12.30 0 0 783
Ja, ja, persze, az is az, hídvám-ház, de most engem a "városi vám" érdekel elsősorban. A hídvám-házak termászetesen az adott híddal egyidőben épültek, de mikor épültek az általam felsorolt városi vám épületek, amelyek egyformák voltak? Hány volt, és hol volt ilyen?
Előzmény: Hacsek (779)
tucatnev Creative Commons License 2001.12.30 0 0 782
Ja, igen: köszönöm! :-)
tucatnev Creative Commons License 2001.12.30 0 0 781
Nem volt véletlenül színésznő? És nem járt véletlenül Norvégiában? És tök véletlenül nem lett kint bestseller a fordítása az utinaplójának?
Boszorka Creative Commons License 2001.12.30 0 0 780
Megyery Ella egy közkedvelt írónő volt a 20-30 as években. Főleg utleirásokat, de anno bestseller regényeket is irt.
A vámházak a Bp.lexikon szerint "a vám beszedése a föv. határán húzódó vámvonalon elhelyezett vámsorompóknál, ill. vámházaknál történt. A pénzügyminiszter a vám szedését 1950 jan. 1-jén megszüntette."
A hidaknál u.n. hidpénzt szedtek, nem tudom meddig de az én gyerekkoromban 1945 előtt biztos.
Hacsek Creative Commons License 2001.12.29 0 0 779
Ami a Szabadság-híd végén van fülke, az nem vámház?
Előzmény: John Howard (775)
tucatnev Creative Commons License 2001.12.29 0 0 778
Tudatlan vagyok: ki volt az a Megyery Ella?
Előzmény: Goldman Emma (777)
Goldman Emma Creative Commons License 2001.12.29 0 0 777
Utánanézés nélkül csak annyi jut eszembe, hogy Megyery Ella 1937-ben felhívta a városba látogató külföldiek figyelmét, hogy ne lepődjenek meg, ha vámfizetésre szólítják föl őket Bp határán. Ami azért elég anakronisztikus. :)
Előzmény: John Howard (775)
Goldman Emma Creative Commons License 2001.12.29 0 0 776
Mi az ördög lett vele?!
Előzmény: bd (771)
John Howard Creative Commons License 2001.12.29 0 0 775
A minap fotóztam a még meglevő vámházakat, hamarosan összeütök róluk egy honlapnyit. Mikor épültek ezek, tudja valaki? Jelenleg hat darabot tudok felmutatni, néhány eredeti állapotban van, néhányat átfestettek/burkoltak, de megállapítható valamennyiről, hogy egyformák. A helyek: 1. Váci út; 2. Erzsébet királyné útja; 3. Kerepesi út; 4. Élessarok; 5. Üllői út; 6. Fehérvári út...
Előzmény: tucatnev (774)
tucatnev Creative Commons License 2001.12.29 0 0 774
És hol találok?
Előzmény: Hacsek (773)
Hacsek Creative Commons License 2001.12.29 0 0 773
Nekem nincs sajnos fotogyűjteményem. Sajnálom, hogy ez esetleg csalódást okoz neked... :(
Előzmény: tucatnev (770)
tucatnev Creative Commons License 2001.12.29 0 0 772
Kidobtátok?!
Előzmény: bd (771)
bd Creative Commons License 2001.12.29 0 0 771
A BVTV fotósa negyven éven keresztül fotózta Bp-et és csodálatos rendben megvolt összes negatívja.
Nyugdíjba menetelekor szóltam az illetékesnek, hogy át kellene venni, katalogizálni, megőrizni.
Válasz: nincs rá pénz, meg hely (kb 2 ruhásszekrénnyi), meg nem érünk rá.

bd

tucatnev Creative Commons License 2001.12.28 0 0 770
Hacsek úr! Arra lenne szükségem, hogy ne egy viszonylag kis területről sok fényképed? Monnnnyuk a Belvárosból, vagy Erzsébetvárosból?
tucatnev Creative Commons License 2001.12.28 0 0 769
És van valami összegyűjtött anyag? Johnnál láttam pár anekdotát, más, egyéb? Gondolom te azért tele vagy épületképekkel! Eszemmbe is jutott valami, holnap szigorlatozom, aztán elétektárom!
Előzmény: Hacsek (768)
Hacsek Creative Commons License 2001.12.28 0 0 768
Mind a kettő behalt... :(
Egyszer összeültünk az Európa kávéházban:
November, idared, John H., Csokis & me, hogy legyen honlap, de aztán nem lett. Idared eltűnt, ő csinálta a levlistát is...
Előzmény: tucatnev (767)
tucatnev Creative Commons License 2001.12.28 0 0 767
Mi lett a levlistával? És a honlappal?
Csokis Creative Commons License 2001.12.25 0 0 766
Ma' feltem, hogy egybesulok. :-)
Előzmény: Hamster (765)
Hamster Creative Commons License 2001.12.25 0 0 765
Az lesz az :)
Előzmény: Csokis (764)
Csokis Creative Commons License 2001.12.25 0 0 764
Na jo, igazad van. Azon gondolkozom, hogy hivtak a Tungsramot, Tungsram kora elott es utan? Egyesult Izzo?
Előzmény: Hamster (763)
Hamster Creative Commons License 2001.12.23 0 0 763
Arról, hogy "lámpagyár", nekem tök más környék, a Soroksári út jut eszembe :)
Előzmény: Csokis (762)
Csokis Creative Commons License 2001.12.23 0 0 762
Nekem ket otletem van, nana, hogy a legegyszerubbek. :-)
Az egyiken teljesen tisztan latszik a lampagyar bejarata, feliratostul. A masik meg a Vaci ut legeljen (meg a Csanady u. elott) a zaci a baloldalon. Gondolom meg ma is megvan, elvegre a zaci orok. :-)
Előzmény: Hamster (755)
tucatnev Creative Commons License 2001.12.22 0 0 761
Karácsonyra:

Margit körút Budapest, II. 1920 körül
e_laca Creative Commons License 2001.12.21 0 0 760
Szerintem igen.
Előzmény: r_bendegúz (759)
r_bendegúz Creative Commons License 2001.12.21 0 0 759
e_laca,
és ez a villamosmegálló valóban annál az épületnél van?
Ezek szerint elég huzamos ideig szolgált általános oskolaként az épület. :o)
tisztelettel
r_bendegúz
Előzmény: e_laca (758)
e_laca Creative Commons License 2001.12.21 0 0 758
Emlékezetem szerint 1970 körül a Váci út 89-ben még volt általános iskola.
Előzmény: r_bendegúz (757)
r_bendegúz Creative Commons License 2001.12.21 0 0 757
Hamster,
re: vaci.jpg
A megálló mögött lévő épület hajaz a mostani Károlyi Mihály Szakközépre, ami nagyjából a Dagály vonalában van. Amennyiben az, akkor a II.vh. előtt általános iskola volt.
r_b.
Előzmény: Hamster (755)
tucatnev Creative Commons License 2001.12.20 0 0 756
Jelentem elkezdtem magam átrágni az archívumon, még sehol sem vagyok (200) de azért most úgy érzem magam, mintha ti már olvastátok volna a könyvet, amit én csak most kezdtem. Pl. a yahoon nincs meg a lista, se a archívum, semmi. Gondolom érdektelenségbe fulladt, nem tévedek?
Meg a honlap?

Nu, holnap folytatom én nem hagyon annyiban ezt jóóó kis topikot! :-)

Hamster Creative Commons License 2001.12.20 0 0 755
Rejtvény:
Kattints ide!
A Váci út és környéke...

A fentebb belinkelt oldalon képek találhatók. Azt kellene megmondanotok, hogy melyik hol készült, kcisit pontosabban annál, hogy "a Váci úton". Persze ha eszetekbe jut valami emlék valamelyik képről, ne tartsátok magatokban! :)
Hacsek Creative Commons License 2001.11.26 0 0 754
Hát ehhez ti télleg jobban értetek :))
Előzmény: Hamster (753)
Hamster Creative Commons License 2001.11.25 0 0 753
Ja, és persze a 61-es is lehetett Ganz, az is a Krisztina fele indult, ott is 71-től járt ipari csuklós, egészen 80-ig...
Előzmény: John Howard (751)
Hamster Creative Commons License 2001.11.25 0 0 752
A villamos.budapest.hu szerint:
1970.I. 2. típuscsere a 6-oson Ganz csuklósra (UV helyett)
1971.I. ?. típuscsere a 6-oson 2UV+p-re (Ganz csuklós helyett)
1978.IV. 28. - V. 12. között zajlott a típuscsere a 4-esen és a 6-oson 2Ganz -ra (2UV+p helyett)

Előzmény: John Howard (751)
John Howard Creative Commons License 2001.11.25 0 0 751
Hacsek!
Nem mind a kettő...
A közelebbi éppen a Szilágyi Erzsébet fasor felé menő vágányon áll, ez 18-as, azon akkor Ganz-csuklós járt. A hurokban 1000-es áll póttal az 56-oson, oda majd csak '80 után jönnek a Tátrák... A távolabbi Ganz lehet 6-os, 1974-75-től jártak a Körúton csatolva (ha jól emlékszem; a képen nem látszik, hogy szóló, vagy dupla), ekkor még a régi hurokban fordultak meg (a Postapalota felőli oldalon; a mostani fejvégállomásuk még nem volt meg). Egyébként valamikor "régebben" járt a Körúton szóló Ganz a 6-oson (úgy 1971-72 körül), de nem vált be az Uv+pót+Uv szerelvényekhez képest kisebb befogadóképessége - nomeg a még alacsony darabszáma - miatt. Megjegyzendő még, hogy este 8 után még '79-80-ban is szólóban jártak a 4-esek és a 6-osok, 20h körül álltak ki a Tompa utcánál a duplák, és jöttek be a vonalra a szólók. Hej, de sokszor várakoztam én ott villamosra estefelé ifjúkoromban...! :-)
Előzmény: Hacsek (750)
Hacsek Creative Commons License 2001.11.25 0 0 750
Nagyon tetszik... :o))

Csak egy megjegyzés: hogy a körúton mikortól járnak a Ganzok, azt nem tudom pontosan, de azok a villamosok, amik a Moszkva téren látszanak, azok a 6-os végállomásán tartózkodnak. Se a Sz.E. fasor felé, sem a Krisztina körút felé sosem járt Ganz. Vagy igen??
De az is igaz, hogy emlékeim szerint a nagykörútön sosem járt szólóban a Ganz...

Előzmény: Hamster (745)
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.25 0 0 749
Remekbeszabott gyűjtemény, köszönet érte!
Hamster Creative Commons License 2001.11.23 0 0 748
Hoppá, köszönöm a kiegészítést, úgy tűnik én hallottam rosszul. Mondjuk ránézésre se mondtam volna meg, hogy bauxitbeton :)
Előzmény: Goldman Emma (747)
Goldman Emma Creative Commons License 2001.11.23 0 0 747
Isteniek a képek! Furcsa egybeesés, hogy az autós-Erzsébet-hidasat épp tegnap láttam. Benne van a Budapest a Duna gyöngye könyvben, amelyet hétfőn mutatnak be. Egy megjegyzés: az OTI-palota tornyát a hatvanas évek elején bontották le, mert bauxitbetonból volt, és mint ilyen, életveszélyessé vált.
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.23 0 0 746
Sziasztok! Ha van a régi Budafokról vagy Tétényről képetek, kérlek benneteket, küldjétek el nekem maiben, vagy nyomjátok fel a "Budafokiak, Tétényiek ide!" topikra! Előre is köszi!!
Hamster Creative Commons License 2001.11.23 0 0 745
Hacsek Creative Commons License 2001.08.07 0 0 744
wow!
Köszi...
Előzmény: bd (743)
bd Creative Commons License 2001.08.07 0 0 743
Hegedűs Sándor
1847-1916 közgazdász, jogász, politikus, országgyűlési képviselő, a főrendi ház tagja, miniszter, a duna-melléki református egyházkerület főgondnoka.
Budapest teljes utcanévlexikona
összeállította Mészáros György
1998

bd

Előzmény: Hacsek (736)
r_bendegúz Creative Commons License 2001.08.06 0 0 742
Hacsek,
ugyanonnan az Andrássy út nevei:
"1820 - Kőműves utca, Maurer Gasse, Ellenbogen Strasse, Könyök utca, Sugárút, Radiálstrasse
1885 - Andrássy út
1949 - Sztálin út
1956 - Magyar Ifjúság útja
1956 - Népköztársaság útja
1990 - Andrássy út"
r_b.
r_bendegúz Creative Commons License 2001.08.06 0 0 741
XI.,
a Paulay Ede utca névtörténete:
"1804 - Rauchfangkehrergasse, Zwei Mohrengasse
1850 - Kéményseprő utca, Két szerecsen utca
1874 - Szerecsen utca
1925 - Paulay Ede utca"
forrás: Hidvégi Violetta összeállítása
http://www.bparchiv.hu/magyar/kiadvany/bpn/01/fej14.htm
r_b.
Előzmény: r_bendegúz (740)
r_bendegúz Creative Commons License 2001.08.06 0 0 740
XI.,
"a Két Szerecsen=Paulay Ede már nem 100%"
debiza! :o)
"Az új központot a Szerecsen utcában (ma: Paulay Ede u.) létesítették 3000 állomás fogadására, és megkezdték a vezetékhálózat részbeni föld alatti kiépítését ún. tömbcsatornák létesítésével (az első kábelt 1899 márciusában húzták be az építménybe)."
forrás: Sali Emil: Budapest közûrendszerei"
http://www.bparchiv.hu/magyar/kiadvany/bpn/05/218-243.html
r_b.
Előzmény: Törölt nick (733)
Hacsek Creative Commons License 2001.08.06 0 0 739
Egymás mellett volt az Ó és Új utca. Úgyhogy a Zichy a helyes. A Dessewffy az már 1890-ben is volt.
Előzmény: John Howard (738)
John Howard Creative Commons License 2001.08.05 0 0 738
Új utca: mintha valamiben azt olvastam volna, hogy a régi Pest terjeszkedésével az Ó utca már nem a "városhatárra" esett, mint addig, és az akkor megnyílt új utca lett az Új utca. Ez valahol, eggyel-kettővel "kijjebb" volt, tehát a mostani Zichy Jenő, vagy Dessewffy utcák valamelyike lehetett (vagy annak a helyén...)
John Howard Creative Commons License 2001.08.05 0 0 737
Nekem a '43-as térképemen Hegedűs Sándor utca; puskáztam, ezért nem írtam... :-)
(Az időpontból adódóan valószínűleg nem volt... hmmm... balos. Többet én sem tudok róla, sajnos)
Hacsek Creative Commons License 2001.08.05 0 0 736
Két Szerecsen stimmel.
A Szófiára nem érkezett tipp: először Kemniczkinek hívták, de volt Hegedüs Sándor is. Hogy ő ki lehetett... na azt én sem tudom :o))

Új kérdés: van ugye a ledőlt 24-ről hírhedt Ó utca, amely mellesleg a legrövidebb utcanév Pesten. És hol volt az Új utca?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!