Es mi van a forditott helyzettel? Amikor az utcanev hatarozza meg az epulet funkciojat? Kezdetben volt a Varoshaz utca, most meg egy allati nagy kupleraj van ott. :-)
Visszakanyarodva egy kicsit a Lövölde/Lövőház témához. A Lövölde tér Mészáros Gy. szerint 1874-ben, a Lövőház u. 1900-ban kapta a nevét. Azok még rendes idők voltak, nehezen tudom elképzelni, amikor a tekintetes városi tanács aszongya: van itten, uraim, az a jó kis kupleráj, szerintem nevezzük el róla a közterületet. :)
Ami az utcanévadást illeti:
Amszterdam újabb építésű városnegyedeiben szokás, hogy az utcák névadása tematikus rendben történik (pl. Zeusweg, Artemisweg, Heralaan, Athenepark - ugyanis mindig egybeírják a név két tagját). A kikötőnegyed ipari részén, az 50-es metró végállomásánál vannak a legjobb nevek: Isolatorweg, Konduktorweg és...Kabelweg [ejtsd: kábelvég].
Mellesleg ugye hozzánk van közel a Zwack, a BuCSok (ma asszem Stollwerk) meg a régi malmaok. omeg a Vilola utca,Bokréta utca, stb, amely tudtommal a bolgár virágkertészek lakhelyei voltak. A Vágóhíd utcában a bolgároknak van központjuk is.
Csak úgy zárójelben, minden gonoszság nélkül jegyzem meg, hogy a Lövőház utca a Marcibányi térbe torkollik, ahol is szintén van (vagy volt) egy Lövölde... Mármint igazi.
;o)
Kedves Goldman Emma!
... Tripolisz nevét ... kocsma ... cégérét Vendéglő a Tripoliszhoz felirat ... az olaszok tripoliszi hadjárata.
Hej, ez tényleg érdekes! Nem gondoltam, hogy egy kocsmáról... Sokat szerepel a TV-ben :-)) Tripolisz, felkapott név lesz, a kocsma divatos akar lenni, felveszi a nevet, aztán az rajtaragad a városrészen, még 90 év múlva is él... Olaszok és kocsma meg hol vannak mára már!
Egyébként hogy mennyire hivatalos az elnevezés, ahhoz adalék, hogy az ott található katolikus egyházközség hivatalos neve: Budapest-Külső Váci út plébánia, de a templomé Budapest-Tripolisz, Szent Mihály templom. A kocsma hagyományát a templom viszi tovább... :) Vajon az ottani utcanévtáblákon szerepel-e a Tripolisz, mint területnév?
Nos, hát egyelőre nem tudom adatokkal igazolni az állításomat, de én gyakorlatilag a Lövölde tér környékén töltöttem gyerekkorom javát, oda jártam isibe a fasor 4-be.
Szóval állítólag (és ezt idős helyi városlakók egybehangzóan állították) a már említett Erdősor kiépítésekor kialakuló téren az első ház a környék legismertebb kuplerája volt, és a tér erről kapta volna a nevét... :o))
E szempontból testvére a Lövőház utca, ami tudtommal hasonló műintézményről kapta a nevét.
"Az 1910-es évek elején indul meg a Krausz-Meyer-féle telektömbön a főváros szintezési munkálata és 1911-ben építik már rajta a Palotai-úti kislakásos telepet, melyet a nép Tripolisz-nak nevezett el. Ez a rész azért nyerte Tripolisz nevét, mert a szintezési munkálatok alatt egy élelmes kocsmáros egy faépületben kocsmát állított fel, amelynek cégérét Vendéglő a Tripoliszhoz felirat díszítette. (Ui. ebben az időtájban zajlott le az olaszok tripoliszi hadjárata.)"
Biztos arra gondol, hogy a "Lövölde téér, ott mindig hidegg vaan" kezdetű dalról nevezték el. Eredetileg a Ittmindighidegvan tér és a Fridzsider park elnevezések közt ingadoztak, de végül a dal győzött ;)
Kis-Moszkva városrésznévre én Pesten nem emlékszem, viszont több vidéki várost is hallottam így emlegetni, ahol a pártnak masszív tömegbázisa volt. Leginkább talán Salgótarján rémlik, de szerintem majd' minden megyében volt egy ilyen (relatíve) 'vonalas' helység... SZVSZ ez nem annyira rögzült elnevezés, mint inkább jelző, s mint ilyet, ad hoc akár Pesten is használhatták kerületekre.
A fehérje (dög)-feldolgozó üzem volt ott úgy tudom, és igencsak lehetett érezni az illatokat, ezért hívják Illatos útnak. De az is lehet, hogy még ma is ott van, és ma is lehet érezni, ritkán járok arra.
Az említett műintézményt ATEV néven a Csepel-szigetre költöztették ki évtizedekkel ezelőtt, ma is ott van. A "KI" persze relatív fogalom, a pestieknek kétségtelenül megoldás ez, ám korántsem a sivatagban van, éppenséggel lakott területen. Tököl, Szigetcsép, Szigetújfalu SZÍV most (értsd: illatot... :) A legközelebbi lakott hely a Fiatalkorúak Börtöne és Fegyháza, de persze az ájer nem áll meg a szögesdrótnál, beleng a falvakba...
városrésznevek: A "Tripolisz" (Angyalföld Váci út menti része) mennyire hivatalos elnevezés?
Pár éve hallottam Káposztás II. lakótelep beceneveként a "Tengiz"-t. (Hogy tudniillik olyan közel van...) Ez még biztos nincs benne az említett könyvben!
Mi a Madáchból valami obskurus erzsébetvárosi pincébe jártunk. Már nem tudnám felidézni, merre volt, de tény, hogy én legfeljebb a szomszéd lőlapját trafáltam el. :))
Én tudom, hogy büntiben vagyok, de ezt hogy érted? A Lövölde téri pesti lövölde a polgárok lövészeti képzését szolgálta, több, egymást váltó intézmény is épült itt a XIX. században. (Elődje volt pl. a városárok, azaz a városfal külső fele, ahová kijártak lőni a mesteremberek a XVIII. sz. elején.) Budai pandantja - többek között - a Marcibányi téren volt. Lehet, hogy most meg két különböző Lövölde térről beszélünk? :))
Nem tudom, hogyan lehetne megoldani, de én nagyon szeretném ezt az egész 1833-as térképet látni. Van valahol neten a scannelt jpeg? 32 Mb-ot letölteni nem lenne olyan vészes, de ha esetleg egy CD-ről le lehetne másolni, az lenne az igazi.
Figyelem! Figyelem! Sajtófigyelés
Idézet a Népszabi január 25-i Budapest mellékletéből (Elnézést, megint kopipészt):
Nosztalgiautazás régi pesti villamosokon
Két budapesti fiatal régi fővárosi villamosjáratokról készített amatőr dokumentumfilmet. Az ötletgazda, Petz Nándor gyermekkora óta a villamosok megszállottja. A megszüntetett budapesti villamosok nyomvonalain című, három évig készült amatőr dokumentumfilmjüket vasárnap délelőtt tizenegy órakor mutatják be az Open Film Fesztivál (OFF) keretében a Kultiplex Művészeti Centrumban (volt Kinizsi, majd Blue Box).
Néha eltűnődik az ember a múlton. Elgondolkozhat saját tettei vagy környezete változásain is. Petz Nándor az utóbbit tette. Saját bevallása szerint már gyerekkora óta megszállottja, szerelmese a villamosnak. Mivel munkás szüleivel akikre nagyon büszke szinte mindig külső kerületben laktak, elsősorban a kültelki járatok ihlették meg.
Én csak félőrült vagyok magyarázza. Nem vagyok kutató, szakértő, csak megszállott gyűjtő.
Megmutatja tekintélyes gyűjteményét: van ott minden, régi bérletszelvények, villamosvonalak rajza (a váltókarok külön kiemelve), megkopott térképek. Kihajtogat egyet, és tovább mesél. Elmagyarázza, hogy némely járatok a város olyan kihalt részein közlekedtek, ahol ember szinte nem járt. Egy-két javaslatot is tesz, ha esetleg utazni támadna kedvem régi, hangulatos járatokon, amelyek a város nagyon szép helyeire vihetnének el.
Az archiválásnak minden eszközét igénybe veszi. Fényképek, videofelvételek, rajzok között válogat. Először nem is tudatosan készítette a filmet. Egyszerűen felvette a képeket. A vérző oszlopmaradványokat, bujdosó vágánymaradékokat, lepusztult egykori megállókat. Gondolatai támadtak elmúlásról, pusztulásról. Ha nem vágja össze az anyagot, nem lesz képes megosztani az élményt mással. 1998 májusában elhatározta magát: Molnár Balázs informatikus barátja segítségével hozzákezdett első dokumentarista-fikciós kisfilmjéhez a megszüntetett budapesti villamosjáratokról.
A sok budapesti villamosvonal közül az 1980-as és az 1990-es években megszüntetett pestimrei 51-es, újpesti 8-as, ferencvárosi 31-es, nagytétényi 43-as, zuglói 44-es és kőbányai 36-os viszonylat szerepel a filmkockákon. Megelőzendő a műsoridő elnyújtását, elsősorban azokra a vonalszakaszokra összpontosítottak, amelyeken kizárólag az adott villamos közlekedett. (A volt 36-os villamos józsefvárosi pályaszakaszán ma is közlekedik a 24-es és a 28-as, ezért itt nem filmeztek.)
A közlekedéstörténeti érdekességek amilyen például az átépítés, illetve a dózerolás előtti vágóhídi HÉV-végállomás és forgalmi telep mellett számos ritkasággal is találkozhat a néző: hangulati elemként régi fényreklámokkal, fekete-fehér fotókkal, megsárgult BKV-vonaltérkép-részletekkel.
Petz nem elsősorban filmje tartalmával, hanem hangulatával akarta megragadni a közönséget. A rendezői koncepció az egykori, a pusztulás és a megszűnt kifejezések hatása alatt fogant. Ebben a világban a szavaknak már nincs helyük: a Tangerine Dream együttes múltat idéző dallamvilága a kis időutazás kalauza.
Volt valamikor egy fovarosi rendelet (a XIX. szazadban), ahol eloirtak, hogy a fogadokrol elnevezett utcakban az elotagokat vegyek le. Igy lett peldaul a Harom rozsa utcabol Rozsa utca.
Rege: lakohaz es iroda, de regen is lakohaz volt felette. Ez valami tévedés lesz. Az mozi a mellette álló épület részeként épült, aminek a funkciója kb. szanatórium--szálló lehetett (Rege szálló). A mozi épületét egy kis átjáró (nyaktag) közötte össze a főépülettel. A mozi eredeti funkciója előadóterem lehetett, ami valószínüleg a szállodaépülettel együtt konferenciák megrendezésére szolgált. Az lehet, hogy az első két sorban thonett székek voltak (én 30 embernél nagyobb tömeggel sohasem találkoztam itt a 80-as években, és nem mentem előre), de az ülések előadóba való kiképzésűek voltak, azaz volt egy kis felület, ahol jegyzetelni lehetett, sőt még egy kis alsó polc is volt, ahol a mozi időkben a kesztyűt, sapkát be lehetett tenni, és ottfelejteni. Kabátot azt már nem volt érdemes levetni, mert fűtés nem nagyon volt.
A háború után a főépület SZOT-üdülő lett, a nyaktagot lefalazták, ide került a pénztár, és külön életet élt a moziépület.
Mára a mozit eldózerolták, autók állnak a helyén (modjuk ezt 2 éve láttam, estleg lehet változás)
A legújabb VI.-VII. kerületi infotérképen megjelent egy új elnevezés a terézvárosi Bajza u.-Andrássy út-Dózsa Gy. út-Szondi u. négyszögében: Pacsirtamező. Perszze, azelőtt Korvin Ottó! :-)
Hali mindenkinek!
Májusban elkezdik a Gellért tér-Bartók B. út-Móricz Zs. körtér felszíni rendezését, aki meg akarja örökíteni az utókornak a jelenlegi állapotokat, addig még lehet!
Jobbára kocsmák, fogadók, italmérések és bordélyházak voltak az ilyen utcák névadói. Ez utóbbi adta nevét a Kék kakas utcának (hol volt az? valahol a Lipótvárosban).
érdekes, hogy: Két szív Útsza, Három rózsa Útsza, Három Dob Útsza, ma Szív utca, Rózsa utca, Dob utca. Vajon mi lehetett az a két szív, az a három rózsa, az a három Dob amiről ezek az utcák kapták a nevüket?
Magyarán a Pacsirtamező tényleg nem terjedt túl az erdősoron (ez ma a Színyei M. u. - Körönd - Felsőerdősor - Lövölde tér - Rottenbiller u. vonal)
Tehát az Epreskert környéke NEM a Pacsirtamező.
Az a ... szőlős kertek felirat micsoda, ami balra kilóg?
Lenne még egy részlet balra felfele?? (Vigyázat, ez nem északra tájolt térkép!!)
Tök érdekes, hogy egy csomó mostani utcanév már megvan, de a körút és az Andrássy út sehol nincs. :o))
Hát nem nagyon stimmel, épp ez az.
A Király utca a VI-VII. ker mostani határa, az Epreskert környéke meg a Külső-Terézváros túlvége.
Az Andrássy út (mostani formája) pedig valóban később épült ki, de a helyén lévő út már akkor is elválasztott negyedeket.
Lehet, hogy két különböző Pacsirtamezőről beszélünk, de én tényleg úgy tudom, hogy Pest külvárosának egy részét, a kb. mai Külső-Erzsébetváros és Külső-Terézváros találkozásánál fekvő területet hívták így. Még keresem a forrásokat, eddig ezt találtam: (Bp utcanevei) Király utca: "a Károly körúttól a Jókai (Gyár utcáig), onnan a Lövölde térig Lerchenfeld Gasse (Pacsirtamező utca) 1823". (Budapest régi térképeken p.29): "A térkép (1811) tanúsága szerint a Terézváros még mindig két jól elkülöníthető részre osztható: belső magja sűrűn beépült, a külterülete szellős, kertvárosias, ennek elnevezése Lerchenfeld (Pacsirtamező)." Ekkor még Terézváros volt a mai Erzsébetváros is. Ugyanitt Holló Szilvia arra is kitér, hogy a Valero-selyemgyárnak muníciót szolgáltató hernyók lakhelyéről nevezték el később (!) Epreskertnek az Epreskertet. A Sugárút meg jó fél évszázaddal később épült. Szóval csak azt akarom mondani, hogy a Pacsirtamező egy létező helynév volt, amelyet most a VII. ker. talán ráaggat a terület egy részére.
Kedves Emma!
Nem szívesen vitatkozom veled, de a két területet (Pacsirtamező és Epreskert) többek között, mint természetes határok, az akkor épülő Sugár út és a már akkor is létező Felső Erdősor is elválasztja.
Már mér volna nagyon máshol? A tejszövetkezet a Damjanich/Rottenbiller sarkon volt. Elindulunk balra előre, és már ott is vagyunk az általad megjelölt helynél. Ez volt Terézváros kültelke a XIX. században.
Már már volna nagyon máshol? A tejszövetkezet a Damjanich/Rottenbiller sarkon volt. Elindulink balra előre, és már ott is vagyunk az általad megjelölt helynél. Ez volt Terézváros kültelke a XIX. században.
Pedig tényleg hívták így, pontosabban inkább Lerchenfeldnek (jól írtam?). Legutóbb annak kapcsán olvastam erről, hogy az 1870-es években, amikor a tejszövetkezet a mai Rottenbiller utcába települt, akkor az a vidék Pacsirtamező néven futott. Szép kis város egyébként, ahol ennyi Pacsirtamező van. :))
Örömmel tudatom, hogy új városrész-nevek is születnek...
A legújabb VI.-VII. kerületi infotérképen megjelent egy új elnevezés a terézvárosi Bajza u.-Andrássy út-Dózsa Gy. út-Szondi u. négyszögében:
Pacsirtamező.
Ismerek erről a területről 200 (!), 150, 100, 50 éves térképeket, de ezzel még sosem találkoztam. Legalábbis itt, ezen a területen nem. Ha valahogy hívták is külön néven, leginkább Epreskert volt.
Ez valami olyasmi lehet, mint amit egyik megyeszékhelyünk polgármestere mondott: "városunknak nincs figyelembevehető történelme, de mi majd csinálunk..." :o))
"Amire te gondolsz, az a Maria Valeria telep volt. A Dzsumbuj annak, es ugy epult, ami mai is van. "
Nem, én a Dzsumbujra gondoltam. Viszont volt egy film kb. 5-6 éve, ahol bemutatták a telepet és arra emlékszem - most már kiderült, hogy rosszul.
A Rozsdatemetőt Fejes Endre írta.
Állítólag a Mária Valériánál is volt 1 fokkal rosszabb, a Zita telep, ezt Édesapám mesélte. Halvány emlékeimben az él, mintha azt valahova a Salgótarjáni út környékére lokalizálta volna, de nem vagyok benne biztos. Meg kell nézni térképen. Sajnos megkérdezni már nem tudom, pedig nagyon tudna mesélni Apu, hiszen 1915-ben született:)
Ó, mi a Corvinba jártunk jeles állami ünnepekkor. Nekem az maradt meg, hogy sosem lehetett megtippelni, mit fognak vetíteni. Néha olyan Ifjú gárda-szerű rémfilmekkel sokkolták a népet, néha meg leadtak egy rendes ifjúsági filmet.
re Mária Valéria: a Bakáts téri suliból egyszer (kb. 76-ban) a tanácsi nénik kölcsön kértek minket kisdobos nyakkendőben, hogy menjünk el dísznek egy segélycsomag átadási akcióhoz. (Akkor ezt persze nem úgy hívták.) Arra emlékszem, hogy apró, lepukkant, földszintes sorházak voltak, falatnyi kerttel és irtóztató rántásszaggal. Évekig kerestem, hol lehetett ez, hiszen a Valéria akkor már nem állt. Nemrégiben találtam egy képet, és akkor végre rájöttem: a Nagyvárad tér mögött, az Üllői út és a Haller (Hámán Kató) utca találkozásánál áll néhány panelház. Azokat építették ennek a rémes a telepnek a helyére!
Amire te gondolsz, az a Maria Valeria telep volt. A Dzsumbuj annak, es ugy epult, ami mai is van. Valamikor regen, a Gyorsulo Ido sorozatban megjelent rola egy szociologiai tanulmany, erdekes is volt. a latod valahl, vedd meg, erdemes. Egy kicsit bovebben a pesti nyomornegyedek kialakulasarol: Az I. vh. elott a mezogazdasag visszaszorulasaval, es a gyaripar fejlodesevel megindult a videki munkakeresok felaramlasa Pestre. Ez 1918-20-ban tovabb fokozodott, mert az elcsatolt teruletekrol ozonlottek a menekultek, es mindenki a fovarosba aramlott. A tehetosebbek (szakmunkasok, irodistak, koztisztviselok) persze bereltek lakast (a fovaros es az allam is jelentos adokedvezmeneket adott az uzleti celu berlakas epitesekhez, ekkor alakultak ki a II-XI-XII-XIII -akkor Ujlipotvaroskent V. ker. resze- keruletek modern reszei, ill. a munkaslakotelepek, de ez lo...ra sem volt eleg. A kepzetlen munkaeronek -proletar, vagy pejorativ megfogalmazasban proli- maradt az akkor varossszeli bodevaros. Ennek legisertebb -es valoszinuleg a legszornyubb- peldaja volt a Maria Valeria-telep. A proli-let egyik legjobb leiroja egyebkent a Rozsdatemeto c. kisregeny. (Fejes Endre(?) )
Az, hogy 45 utan mi jott, az mar mas fejezet, de az sem tul vidam.
Az egyik a Csokonai volt, a masik a Nap. A Csokonai mar husz eve is olyan lepukkant volt, hogy egyes szekek hianyoztak (meg a regi, lehajtos, fa moziszekek voltak), megis kiadtak rajuk jegyet. Aztan ha telthazas volt a film, allhattal a fal mellett. En utoljara ott 14-15 eves koromban a "Mentsd meg Zapatat! c. NDK eposzt lattam ott.
Budai gyerek leven nekem azok a megszunt mozik ugranak be.
Ugocsa: Ures, az onkormanyzat vette meg, es ker. konyvtarat akarja atkoltoztetni ide. Remelem meg is csinaljak, akkor legalabb ertelemesen lesz hasznositva. Nekunk ez volt a november 7, aprilis 4-re kijelolt aktualis "Szasa Tüskevics, a hos voroskatona" szovjet haborus eposz kijelolt mozija.
Alkotas: Textilbolt
Rege: lakohaz es iroda, de regen is lakohaz volt felette. (Itt az elso ket sor rendes faszek volt. Nem moziszek, hanem thonet szekek alltak egymas mellett. Az elso sor 1-2-es szekerol neztuk meg a Volt egyszer egy vadnyugatot. Jo hosszu, raadasul szelesvasznu film volt, ugyhogy utana ket napig fajt a nyakam, raadasul minden kocsikerek ovalis volt. :-) )
Bartok: Ide egyetem alatt jartunk eloadas helyett a delelotti matinekra.
Meg ugye van ott 2 gázgyár is... Van ott minden:) Még csatorna is...
Dzsumbuj: azért képzeld el, hogy a közös wc-s konyha nélküli lukak már az emelt szintet jelentik az elődhöz képest! Ma is arra jártam a 30-as villamossal. Szegénykémnek 15 km/h lassújele van... Mellesleg a Dzsumbujtól nem messze igencsak régi épületek vannak. Asszem a következő megálló kifelé, ott van egy iskola.
re mozik:
Ma láttam, hogy a Zrínyi/Hunnia is döglődik, erősen bezártnak látszott. Tudtok róla valamit?
re városrésznevek:
a Budapest utcenévlexikonában Mészáros szaktárs mindet összegyűjtötte, onnan lehet szemelgetni. Nekem az olyanok a kedvenceim, mint pl. a kőbányai Ligettelek (a Zalka, bocs Liget tértől a BNV felé eső terület). Szerintem nincs ember, aki valaha önszántából így nevezte volna. :)
A Dzsumbujból még ma is megvan egy rész, iszonyúan lepukkant, emeletes bérházak, ahol - ha jól emlékszem - még konyha sem jár a szobához.
nem hivatalos városrésznevek
Nekem úgy rémlik, hogy volt egy olyan városrész-név, hogy Kis Moszkva. De annyira nem tudok erről semmit, hogy gőzöm nincs hol volt, még abban se vagyok biztos, hogy Bp-en volt, és nem valamelyik vidéki városban. Valami olyasmire emlékszem, hogy oroszok laktak ott nagyobb mennyiségben, koncentráltan, azért hívták így. Nem tud erről valaki valmi pontosabbat?
A fehérje (dög)-feldolgozó üzem volt ott úgy tudom, és igencsak lehetett érezni az illatokat, ezért hívják Illatos útnak. De az is lehet, hogy még ma is ott van, és ma is lehet érezni, ritkán járok arra.
Szedjük össze a nem hivatalos városrészneveket!
Dzsumbuj: Illatos úti ltp. Ott valami nagyon lepratelep volt, mielőtt a ma látható házakat felépítették - akkor ez óriási fejlődés volt...
Csikágónak nagyjából a Damjanich u.-Rottenbiller u.-Thököly út-Dózsa Gy. út négyszöget hívták/hívják, Garay tér központtal.
A Belső-Erzsébetvárost ellenben egy ideig egyszerűen gettó-nak nevezték, és fallal vették körül. Ismerek olyat, aki emiatt még ma sem szívesen jár a Klauzál tér környékén. :(
A Bástyából Erste Bank lesz. A Híradó (aljas Horizont) moziból nemtommi, pedig ott láttam az Oké Néró c. fergeteges ősrégi filmet. Az Apollóban (és a BM Duna palotában) láttam a Macskafogót, a Hunyadiban a Nagy Durranást, a Madáchban a Riki Tiki Tévit... hmm... remélem a Művészt nem zárják be, mert ott szoktam megnézni a Lost Highway-t!:)))
Ja, és a régi Corvinban az Ikreket.
Magam is. És a Bányászban "néztem le" a diák-jegytömböm egyforintos szelvényeit. És akkor a Corvin még nem volt multiplex! És volt Pest-Buda mozi a József Attila ltp-en, és Kinizsinek hívták a Blue Boxot, és volt egy mozi a Népszínház utca elején meg egy másik a Bérkocsis utca torkolatánál. Holnapra megnézem a régi teflonkönyvben, mi volt a nevük.
Aham! Az Erzsébetvárosabn sokat láttam ma ilyet, sétáltam / villamosoztam egyet a buktám örömére. Van valami másik neve a Deák Ferenc tér környéki résznek? Nekem annyira más az a rész, mint mondjuk a Rózsák tere, és környéke! Sokban különbözik, a két körút között, nem?
Fedett vagy fedetlen köz, oldalt üzletekkel. Esetünkben az utcára merőleges átjáró.
Ja, a Bástyát szépen átlényegítették. Pedig az egyik legrégibb mozi volt, ha jól emlékszem, századeleji és kialakításában is különleges.
Jó ez a Vörös Csillag - Apolló - Royal stb. sor, kiválóan kiderül belőle, ki mikor járt oda. :) Lásd Új Tükör - Művész, Mátra - Örökmozgó, Bányász - Graffiti - Apáczai csere János Kiadó. (Vagy nem jól emlékszem?)
Én az Apollóban láttam z Apolló-13 című filmet... :-)
Régi mozik?
Hát nézzük:
BEM MOZI (II. Margit krt. 5/b.)
HUNNIA (VII. Erzsébet krt. 26.)
MŰVÉSZ (VI. Teréz krt. 30.) (És ez?)
ÖRÖKMOZGÓ (VII. Erzsébet krt. 39.) (Ez ér?)
PUSKIN (V. Kossuth L. u. 18.)
SZINDBÁD (XIII. Szent István krt. 16.)
TABÁN (I. Krisztina krt. 87-89.)
TOLDI (V. Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)
VÖRÖSMARTY (VII. Üllői út 4.)
Dob utcába jártam iskolába, minden nagyobb ünnepségnél (április 4., november 7.,stb) a Vörös Csillag moziba vonultunk, általában valami jó kis szovjet filmet néztünk meg :-)
Utána az Apollós időkben, valamikor 95 körül voltam 1x ott moziban, abban a hatalmas teremben voltunk vagy 15-en...
Most láttam megdöbbenve hogy a Bástyából bank vagy mifene lett!
Van még olyan régi mozi ami működik, vagy már csak multiplexek?
Akkor az az. Az egész ki van belezve, gyakorlatilag csak a homlokzat és egy-két apróság (pl. a bálterem) maradt meg. A többit kibontották a főfal mögül, és beépítettek egy egész irdatlan komplexumot, egészen a Hársfa utcáig, sőt azon is túl. A homlokzat sem lesz egyébként tökéletes mása az eredetinek, mert száz éve két francia udvar volt ott, ahol ma (meg a mozis időkben) passzázs van/volt. Most összefüggő lesz a körút felőli homlokzat, de állítólag majd jelölik valahogy, hogy mindez csak ámítás.
Az Apolló a Royal az Erzsébet körúton? Mert ha igen, akkor újra szálloda lesz belőle, a moziból meg ismét bálterem. Az épület millenniumkori, ott tartották Mo-n az első mozielőadást 1896-ban. De ha az Apolló valamelyik másik mozi, akkor megbuktam. :)
Egy percig se bándd! Én 1952-56 között jártam a leheluti villamossal. Akkoriban még mind olyan igazi nyitott perronos volt. A kocsi ajtaját soha nem lehetett becsukni, mert akkora volt a tömeg. Akkoriban még 91 és 93 volt a jelzése. Mikor leszálltam a Visegrádi utcában akkor rohantam át a kőruton a 49-es végállomására. Azzal majdnem a végállomásig mentem. A lábaim lilára fagytak ezen az uton, jó másfél órát utaztam reggel és ugyanennyit délután. Szóval nem hiszem, hogy élvezted volna. Igaz előtte jártam a 83 villamossal az iskolába. Tudod hol járt? Ahol most az 56, és akkor meg volt még a 81 is, aminek azóta számomra örökké titokban maradó módon még a sineit is felszedték és jó büdös busszokat járatnak helyette a Zugligetbe. Na és hogy Pasarétről Angyalföldre költöztünk az se volt teljesen önkéntes. Ettől függetlenűl nagy élvezettel nézegettem a képeket az ismerős helyeken, de különösebb nosztalgiát nem éreztem.
Hát, Budapest és a villamosok eléggé összeforrtak, reméljük ez így is marad, azaz inkább úgy mondom, hogy marad nekünk még pár villamos a megszűntetett két tucat mellett... Egyébként az összeforrást komolyan gondolom, régebben, de még ma is járnak ide külföldiek rácsodálkozni, hogy mennyi villamos jár itt. Különösen a ma idejárás meglepő, hiszen nem kis leépülés történt az utóbbi évtizedekben...
Menny el a kék metróig villamossal, onnan pedig a Határ útig. (Remélem, így hívják azt a megállót,amelyik ott van, ahol az Üllői út elágazik, és az egyik feléből Ferihegyi gyorsforgalmi út lesz felüljáró formájában. Szal tudod, ott a rádiótoronynál, ahol az Europark is van.) Na, ott feljössz, és megindulsz délkeletnek. Az a Wekerle.
Hamster, basszus: Meg akarom nézni a Wekerle-telelpet, mer' itt aszonták' hogy az szép. El a karok jutni oda. Píííz, kegyelem, oltalom! Hogy tudok elmenni Oda?!
Pedig szerintem érdemes :) Most viszont ezt az oldalt nézd:
Bővült az elvesztett vágányos alapoldalam! További helyszínek és új képek Tim Borictól...
(Később majd fel fogom darabolni kisebb oldalakra, mert jókora, addig várom az esetleges kiegészítéseket, javításokat!)
Hat ne is! :-) Mondd Ham, te hany eves vagy? Valamiert en azt httem, hogy te is a 30-as klub tagja lehetnel, de az alapjan, hogy sok mindenrol, amire en meg emlekszem, te ugy irsz, hogy "azt en mar kiskoromban nem lattam", ugy gondolom, hogy megsem. Mindenesetre remekul nosztalgiaztunk a kollegammal a lapodon. Bar o tobb, mint egy huszassal idosebb nalam, azert vannak kozos emlekeink. Nekem az a nagy banatom, hogy a regi Fogasra nem emlekszem. Azert furcsa, mert XII. keruleti gyerekkent akar emlekezhetnek is, es megsem. Kozben meg tok rendes emlekeim vannak a regi (baloldali) kisfoldalattirol. Nem 72-73-ban ujitottak fel mindkettot?
Bocs. Két napig bütykölték a gépem, mert nem tudtam forumra hozzászólást küldeni. Ezek voltak a próbák. Mostmár jó, a jövőben csak érdemben szólalok meg.
Re Ecseri:
1964. július 25-én zárták be az Ecseri úti "Ecserit", és szűk egy héttel később, július 30-án már meg is nyílt az új használtcikk-piac a Nagykőrösi úton.
Van London, van Nápoly, van Konstantinápoly
Van Róma, Barszelóna, Madrid, Sikágó
E téren már régen, a földön, az égen,
egy város van csupán, kit szívemből imádok.
Aztán te is úgy találod, minden ház barátod,
egy-kettő belátod, már el nem ereszt!
Van London, van Nápoly, van Konstantinápoly
Van Róma, ám nekünk csak egy van, az Pest
A Nagykörút estefele ragyog,
muzsikál a cigány, mulatunk egy nagyot!
A Nagykörút azért ragyog talán,
mert ott lakik az én babám
A Nagykörút, az valami remek!
Az én babám budapesti gyerek!
A Nagykörút estefele ragyog,
jaj, de nagyon szerelmes vagyok!
Boldog újabb évet, Budapest! Sokat adtál, sokat adtam, és sokat vettünk el egymásból, egyszóval menthetelenül: belédgabalyodom.
Mondjuk annyira régen nem voltam gyerek, de Szegeden még biztosan fizettünk, mielőtt felrobbantották (1945) a régi hidat. Természetesen csak autóval, gyalog nem kellett fizetni.
Sajnos a pesti vámházakról én se találtam semmi mást a könyveimben.
Szerbusztok, remélem nem OFF a kérdésem, régóta foglalkoztat:
Melyik utcában játszódik/ hol laknak a "megáll az idő" című filmben?
Nekem annyi a támpontom, hogy az utca egy térre néz, ahol -figyelem- egy fényreklám látható. A fényreklám egy régi tipusú bőrlabda, tehát nem hatszögekből van összeállítva, hanem hosszúkás csíkokból. (Talán lottó reklám?)
Hááát nem könnyű és bocsánat ha alkalmatlan fórumhoz fordultam.
"A Nagy Lajos király útján az Örs vezér tere megnyitása elött még máshol volt az autóbuszvégállomás."
Ez így egy kicsit félreérthető, ez a kép a (régi) 19-es busz végállomása a Nagy Lajoson a Mogyoródi út és a Kalapács utca között (Pákozdi tér?)... Ez a buszvégállomás még az Örs vezér terei végállomásokkal párhuzamosan is létezett, amíg a 19-es buszt meg nem hosszabbították a Fogarasi úton a Csertő utcáig (1973?), illetve ez a busz útvonalának egy részén épült a 80-as troli 1978-79 körül (pontosabban nem tudom fejből).
Volt még egy "Általános Vámhivatal" épület a Bécsi úton a Vörösvári útnál, egész pontosan a Táborhegyi út és a Bécsi út sarkán (akkor 182. volt a házszáma ? ).
Tele volt a városhatár vámházzal... De volt néhány hely, ahol a városhatárnál egy picit beljebb volt a vám. Pl. a Bécsi úton a Trolley-busz végállomása és a vasúti átjáró között félúton, a Temetői oldalon volt.
Hol volt az eredeti Ecseri piac (mielött kiköltözött volna a Nagykőrösi út végére)?
Egész pontosan ez a fotó hol készült? Tippem van, de várom a véleményetek.
"Vámház volt még a Fehérvári úton a Kondorosi út - Fehérvári út sarkon (a mai szolgáltatóház helyén)..."
Nem azon a sarkon - ha kifelé megyünk, akkor a bal oldalon "elöl", ott, ahol ma semmi sincs? Én úgy emlékszem... Ott bontottak le valamit úgy 15 éve...
Nézegettem régi térképeket, vámház rengeteg volt a régi Budapest határán (néhányat eszerint odébbköltöztettek többet közvetlenül Budapest határára - pl. a Fehérvári úton).
- Vámház volt még a Fehérvári úton a Kondorosi út - Fehérvári út sarkon (a mai szolgáltatóház helyén), ezt nyilván elbontották
- A Budafoki úton a salakhegyek helyén
- A Csorbay utca - solt utca sarkán
- Soroksári útnál a Határcsárda mellett (a benzinkút helyén)
- Gubacsi úton az utca tengelyében volt a vámház a Határ út és a villamosvágány mellett (JH: az épület a 4.CD-m egyik képén látszik)
- A Gyömrői úton a Hangár utca sarkán volt
- Az Üllői úton a mai aluljárólépcső helyén volt (ami a 42-52 villamoshoz vezet).
- A Budaörsi úton Budapest határán volt
Ja, ja, persze, az is az, hídvám-ház, de most engem a "városi vám" érdekel elsősorban. A hídvám-házak termászetesen az adott híddal egyidőben épültek, de mikor épültek az általam felsorolt városi vám épületek, amelyek egyformák voltak? Hány volt, és hol volt ilyen?
Megyery Ella egy közkedvelt írónő volt a 20-30 as években. Főleg utleirásokat, de anno bestseller regényeket is irt.
A vámházak a Bp.lexikon szerint "a vám beszedése a föv. határán húzódó vámvonalon elhelyezett vámsorompóknál, ill. vámházaknál történt. A pénzügyminiszter a vám szedését 1950 jan. 1-jén megszüntette."
A hidaknál u.n. hidpénzt szedtek, nem tudom meddig de az én gyerekkoromban 1945 előtt biztos.
Utánanézés nélkül csak annyi jut eszembe, hogy Megyery Ella 1937-ben felhívta a városba látogató külföldiek figyelmét, hogy ne lepődjenek meg, ha vámfizetésre szólítják föl őket Bp határán. Ami azért elég anakronisztikus. :)
A minap fotóztam a még meglevő vámházakat, hamarosan összeütök róluk egy honlapnyit. Mikor épültek ezek, tudja valaki? Jelenleg hat darabot tudok felmutatni, néhány eredeti állapotban van, néhányat átfestettek/burkoltak, de megállapítható valamennyiről, hogy egyformák. A helyek: 1. Váci út; 2. Erzsébet királyné útja; 3. Kerepesi út; 4. Élessarok; 5. Üllői út; 6. Fehérvári út...
A BVTV fotósa negyven éven keresztül fotózta Bp-et és csodálatos rendben megvolt összes negatívja.
Nyugdíjba menetelekor szóltam az illetékesnek, hogy át kellene venni, katalogizálni, megőrizni.
Válasz: nincs rá pénz, meg hely (kb 2 ruhásszekrénnyi), meg nem érünk rá.
És van valami összegyűjtött anyag? Johnnál láttam pár anekdotát, más, egyéb? Gondolom te azért tele vagy épületképekkel! Eszemmbe is jutott valami, holnap szigorlatozom, aztán elétektárom!
Mind a kettő behalt... :(
Egyszer összeültünk az Európa kávéházban:
November, idared, John H., Csokis & me, hogy legyen honlap, de aztán nem lett. Idared eltűnt, ő csinálta a levlistát is...
Nekem ket otletem van, nana, hogy a legegyszerubbek. :-)
Az egyiken teljesen tisztan latszik a lampagyar bejarata, feliratostul. A masik meg a Vaci ut legeljen (meg a Csanady u. elott) a zaci a baloldalon. Gondolom meg ma is megvan, elvegre a zaci orok. :-)
e_laca,
és ez a villamosmegálló valóban annál az épületnél van?
Ezek szerint elég huzamos ideig szolgált általános oskolaként az épület. :o)
tisztelettel
r_bendegúz
Hamster,
re: vaci.jpg
A megálló mögött lévő épület hajaz a mostani Károlyi Mihály Szakközépre, ami nagyjából a Dagály vonalában van. Amennyiben az, akkor a II.vh. előtt általános iskola volt.
r_b.
Jelentem elkezdtem magam átrágni az archívumon, még sehol sem vagyok (200) de azért most úgy érzem magam, mintha ti már olvastátok volna a könyvet, amit én csak most kezdtem. Pl. a yahoon nincs meg a lista, se a archívum, semmi. Gondolom érdektelenségbe fulladt, nem tévedek?
Meg a honlap?
Nu, holnap folytatom én nem hagyon annyiban ezt jóóó kis topikot! :-)
Rejtvény: A Váci út és környéke... A fentebb belinkelt oldalon képek találhatók. Azt kellene megmondanotok, hogy melyik hol készült, kcisit pontosabban annál, hogy "a Váci úton". Persze ha eszetekbe jut valami emlék valamelyik képről, ne tartsátok magatokban! :)
A villamos.budapest.hu szerint:
1970.I. 2. típuscsere a 6-oson Ganz csuklósra (UV helyett)
1971.I. ?. típuscsere a 6-oson 2UV+p-re (Ganz csuklós helyett)
1978.IV. 28. - V. 12. között zajlott a típuscsere a 4-esen és a 6-oson 2Ganz -ra (2UV+p helyett)
Hacsek!
Nem mind a kettő...
A közelebbi éppen a Szilágyi Erzsébet fasor felé menő vágányon áll, ez 18-as, azon akkor Ganz-csuklós járt. A hurokban 1000-es áll póttal az 56-oson, oda majd csak '80 után jönnek a Tátrák... A távolabbi Ganz lehet 6-os, 1974-75-től jártak a Körúton csatolva (ha jól emlékszem; a képen nem látszik, hogy szóló, vagy dupla), ekkor még a régi hurokban fordultak meg (a Postapalota felőli oldalon; a mostani fejvégállomásuk még nem volt meg). Egyébként valamikor "régebben" járt a Körúton szóló Ganz a 6-oson (úgy 1971-72 körül), de nem vált be az Uv+pót+Uv szerelvényekhez képest kisebb befogadóképessége - nomeg a még alacsony darabszáma - miatt. Megjegyzendő még, hogy este 8 után még '79-80-ban is szólóban jártak a 4-esek és a 6-osok, 20h körül álltak ki a Tompa utcánál a duplák, és jöttek be a vonalra a szólók. Hej, de sokszor várakoztam én ott villamosra estefelé ifjúkoromban...! :-)
Csak egy megjegyzés: hogy a körúton mikortól járnak a Ganzok, azt nem tudom pontosan, de azok a villamosok, amik a Moszkva téren látszanak, azok a 6-os végállomásán tartózkodnak. Se a Sz.E. fasor felé, sem a Krisztina körút felé sosem járt Ganz. Vagy igen??
De az is igaz, hogy emlékeim szerint a nagykörútön sosem járt szólóban a Ganz...
Isteniek a képek! Furcsa egybeesés, hogy az autós-Erzsébet-hidasat épp tegnap láttam. Benne van a Budapest a Duna gyöngye könyvben, amelyet hétfőn mutatnak be. Egy megjegyzés: az OTI-palota tornyát a hatvanas évek elején bontották le, mert bauxitbetonból volt, és mint ilyen, életveszélyessé vált.
Sziasztok! Ha van a régi Budafokról vagy Tétényről képetek, kérlek benneteket, küldjétek el nekem maiben, vagy nyomjátok fel a "Budafokiak, Tétényiek ide!" topikra! Előre is köszi!!
Hegedűs Sándor
1847-1916 közgazdász, jogász, politikus, országgyűlési képviselő, a főrendi ház tagja, miniszter, a duna-melléki református egyházkerület főgondnoka.
Budapest teljes utcanévlexikona
összeállította Mészáros György
1998
XI.,
a Paulay Ede utca névtörténete:
"1804 - Rauchfangkehrergasse, Zwei Mohrengasse
1850 - Kéményseprő utca, Két szerecsen utca
1874 - Szerecsen utca
1925 - Paulay Ede utca"
forrás: Hidvégi Violetta összeállítása
http://www.bparchiv.hu/magyar/kiadvany/bpn/01/fej14.htm
r_b.
XI.,
"a Két Szerecsen=Paulay Ede már nem 100%"
debiza! :o)
"Az új központot a Szerecsen utcában (ma: Paulay Ede u.) létesítették 3000 állomás fogadására, és megkezdték a vezetékhálózat részbeni föld alatti kiépítését ún. tömbcsatornák létesítésével (az első kábelt 1899 márciusában húzták be az építménybe)."
forrás: Sali Emil: Budapest közûrendszerei"
http://www.bparchiv.hu/magyar/kiadvany/bpn/05/218-243.html
r_b.
Új utca: mintha valamiben azt olvastam volna, hogy a régi Pest terjeszkedésével az Ó utca már nem a "városhatárra" esett, mint addig, és az akkor megnyílt új utca lett az Új utca. Ez valahol, eggyel-kettővel "kijjebb" volt, tehát a mostani Zichy Jenő, vagy Dessewffy utcák valamelyike lehetett (vagy annak a helyén...)
Nekem a '43-as térképemen Hegedűs Sándor utca; puskáztam, ezért nem írtam... :-)
(Az időpontból adódóan valószínűleg nem volt... hmmm... balos. Többet én sem tudok róla, sajnos)
Két Szerecsen stimmel.
A Szófiára nem érkezett tipp: először Kemniczkinek hívták, de volt Hegedüs Sándor is. Hogy ő ki lehetett... na azt én sem tudom :o))
Új kérdés: van ugye a ledőlt 24-ről hírhedt Ó utca, amely mellesleg a legrövidebb utcanév Pesten. És hol volt az Új utca?