Hat akkor en most nem a tiedbe raknam, hanem valamelyik csaladtageba! Mert a tied tuti hogy a 3.9+1 szuperolcso hitel terhere megy, a tobbieke meg vagy elotorl. lesz, vagy nem, elhasznalod annak kiolese nelkul.
Köszi szépen a gyors választ. Mivel már minden családtagnak van szerződése, és egy éppen úgy időzítve, hogy 5000-ével fizetve, és majd később 20-ra növelve, ezért ilyet már nem tudunk játszani. A 15ezres szerződés pont most 1 éves, úgyhogy mostantól elkezdünk rá +5000eket utalni a hátralévő 3 évben.
1. figyelj a 3. es 4. negyedeves szabalyra, mert ha rosszkor kezdesz felfizetni, bukhatsz ara'nyaiban sok alltam-ot (adott osszegre a 30% helyett 7.5% valos is kijohet, bar esetedben max. 15-30e Ft-ra vetitve) -> melyik honapban lett meg a nyitasi dij + elso 15e befizetve? Onnantol indul az ugyfeleved
2. nem a havi torleszto lesz alacsonyabb, az az ASZF szerint fixen az SZO-tol fugg, hanem a torlesztes futamideje (csak addig kell fizetned, amig az igy mar kisebb lakaskolcson osszege el nem fogy)
+1. mivel negativ realkamatod lesz a lakaskolcsonon, a lejaratkori kondicioktol fuggoen, azert ez nem olyan jo kihozatal, mintha egy sima ltp-be raknad... mert amit itt nyersz, azt bukod azon, hogy nem lesz ingyen (sot) penz nalad - szoval ha lenne kb. 4 ev mulva kb. 300e Ft-nak felujitashoz helye, akkor inkabb gondolkoznek uj nyitasaban (szabad csaladtagi adoszamra). Persze ha nem lehet ugy idoziteni, hogy azt elhasznald akkortajt, akkor nem szoltam, csak felvetettem mint alternativ megoldast. (Amugy ha nagy valoszinuseggel, de nem biztosan lesz, me'g akkor 4 ev mulva is megcsinalhatod, hogy az osszegyult penzzel a masik LTP kolcsonebe elotorlesztesz. A bukas ilyenkor a +1 nyitasi +1 szamla szamlavezetesije, szoval szamolj, mit er meg neked. Ha nagyobb havi megtak. is lehetseges, akkor me'g jobb, 5e-nel nagyon lehuzza az eves dij a tenyleges nyereseget.)
Ennel nagyobb kavarasi lehetoseg, ha most kotsz kulon, de a havi 5e-ekbol csak nyitasit meg 1 havit meg 4 ev szamlavez dijnyit fizetsz be kozvetlen, a tobbit addig fialtatod valahol, es a 4. evben 20e-esevel pakolod be. Szumma jobban jarsz, csak ne parologjon el addig a penz... osszeg es felhasznalas kb. mint fent). Amugy ha tobb is van erre a celra, akkor utolso ket ev felfizetve is nagyon jot hoz, de akkor tobbet kell igazolgatni, ha nem a kolcsonbe megy.
Tapasztalt fundamentásokhoz lenne egy kérdésem: 2,5M Ftos szerződésünk van, azonnali hitelt vettünk fel. Így a havi megtakarítás 15000 Ft. Több nem lehetett, mert nem volt szükségünk 2,5M-tól többre a lakásvásárláshoz.
Így 4 évig fizetjük a havi ezer megtakarítást + 20ezer kamatot, majd a szerződés leteltétől további 5 évig a fundamentás 3,9%-os hitel törlesztését, ami ha jól emlékszem 30ezer körül lesz.
Namost nekem az jutott eszembe, hogy ha a 15ezer megtakarításon felül befizetnénk most havi 5000-et, így a teljes 72ezer támogatást megkaphatnánk a hátralévő még kb. 3 évben.
Így elméletileg több lesz az összegyűjtött összeg, de mivel a szerződéses összeg fix, kisebb összegű hitelt vennénk igénybe a 4 év leteltekor, és így a törlesztésünk is kisebb lenne majd.
A kérdésem, hogy ez működne a gyakorlatban is, vagy esetleg a fundi szerződésszegésnek ítélné, merthogy többet fizettünk be, mint az eredeti szerződés szerint kellett volna?
Bar nem vagyok aktiv igy cska kb. elkepzelesem van, de szerintem:
1. kosd januarban, akkor jan.1-tol e'l (a korabbi meg okt.1-tol, ha oktoberben befizetted a nyitasin felul az elso havi megtakaritast is - ezt a januarin is kene)
2. ha a lakascel vasarlas, akkor a szerzodest kell ugy megirni hogy mindegyik kifizetesnek megfeleljen (es persze amig nincs a szerzodes, addig nincs utalas -- fontos, hogy az aviso-ra akkor is az eredeti hataridoig valaszolj, vagy hogy ujra kerdd a kiutalast a masik kettovel egyutt, ha az lejart); ha meg darabokban lesz elkoltve, akkro ugyis mindegy
3. letezik (de reszleteket nem tudok) mikro-athidalo hitel, hogy lejaratkor megkapod a 3 ho mulva esedekest (remelem jol emlekszem hogy a fundanal, nem a zotepenel)
4. az egesz jelentoseget is veszti, ha a kolcsonreszek is kellenek, azt ugyis ossze fogjak vonni es egy ugykent kell beadnod mindegyikre, plusz akkor lesz uzletkoto segitod is
Ha van egy 2012. októberi 3,22-es megtakarításom mellé kötnék még most 2013. februárban 2 db 3,22-est. 4év4hó múlva összesen a hármat be tudom rakni egy lakáscélba? "megvárja" az előző megtakarításom a mostani kettőt? Köszi!
Az ugyfelev 3. es 4. negyedeves befizeteseire nem kaphatsz tobb alltam-ot, mint a teljes evre jaro 1/4 es 1/4 resze.
Peldan egyszerubb:
* kototted (es befizetted az elso megtakaritast) februar 20-an, akkor feb.1 - jan. 31 az ugyfeleved
* befizetsz juli 20-an 120e-et, okt. 20-an 60e-et, jan 20-an 60e-et, ekkor jar a teljes 72e alltam (sot, ez az optimalis befizetes, tekintve hogy az 1%-nal "kint" jobbat kapsz)
* befizetsz jan. 20-an 240e-et, ekkor csak a 72e 1/4-et kapod meg
* befizetsz jul 20-an 60e-et plusz jan. 20-an 60e-et, akkor az elsore siman jar a 18e, de a masodikra a teljes eves 36e (mivel kevesebb az ossz eves) csak 1/4-e, azaz 9e. Tehat nem a max. evi 72-hoz, hanem az eves befizetesre tenylegesen jarohoz viszonyitjak.
Jelzem, hogy a legjobb kihozatal a vegen befizetett penzekre van. (Nekem vannak most lejaro ltp-im, amik 8 evesek, az elso evben eletbentarto minimalis befizetesem volt rajtuk, es az utolso evben maxra, na azt szamolja ki akinek van kedve, de netto 20% felett az biztos - nyilvan limitalt osszegre, de ugyse volt tobb.)
Ezzel azt akarom mondani, hogy ha mostantol 20e-et fizetsz (de nagyon figyelj a 3. es 4. negyedeves szabalyra, ami ugyfelevhez viszonyitva ervenyes!), akkor az atlagnyereseged jobb lesz. Persze ezt leginkabb az utolso 2 evben eri meg, tehat csak akkor, ha le tudod fedni a kozlejovoben lakascellal. Vagy a 7. es 8. evben fizess csak be, addig nem is tudom, ki kene szamolni hogy megeri-e. A mar bent levo penzzel nincs mit tenni, bar jelen korulmenyek kozott szamolni kene, hogy jobb-e felvenni alltam nelkul es magad fialtatni, mint bennehagyni... De akkor kivenni csak megosztassal majd felmondassal, hogy a masikban legyen 4 ev mulva szabfel lehetosegre mostantol fizetve penzed...
Na szamoljunk, 4 ev alatt fizettel betetbe 570e korul (eves dijra kb. a tobbi elment), ami most betetkent 780e. Bent 1% netto kamat 4 evig, lesz 811e korul, kinti netto 9.2% eseten jarnal csak jol a most kivetellel. Az legfeljebb ltp eseten adott... vagy ha van barmi tartozasod, ami magasabban ketyeg.
2 ev mulva a befizetes+alltam+beteti kamat lakascelra kerheto (ilyenkor, ha nem kell a kolcson, erdemes felmondassal kerni, az tuti 90 nap, a lejarattal szoktak szivozni), de ha mar lesz lakascelod, es annak merteke eleg nagy, akkor a 3.9+1% kamatot nagyon erdemes kihasznalni, me'g az emelesi dijjal egyutt is.
Nahát, ez az, ezért vagyok nagy dilemmában, mivel lakáscél nélkül már nem igazán jó befektés a lakástakarék, csakhát, mikor még megkötöttem, úgy gondoltam, h lakásvásárlásra fogom fordítani.
Jól értem, h azt javaslod, h fizessem tovább anélkül, h megemelném a szerződéses összeget (esetemben a szerz. összeg 1.930 eFt , havi 12 eFt-ot fizetek). Ilyenkor ugyanúgy jár az állami támogatás a 4 év után befizetett összegre is? És ha mondjuk 2 év múlva mégis lakáscélra kívánom fordítani (hitel felvétele nélkül), akkor kérhetem a megtakarítás+állami támogatás kiutalását?
1. egy adoszamra csak havi 20e befizetesig jar az alltam, tobbet nem erdemes, nyilvan ket resztvevo eseten lehet tobbet
2. 4 ev alatt havi 20e-re 1.3M beteted jon ossze, amire kb. 1.9M hitelt kaphatsz. Ket szerzodesnel befizetesek alapjan aranyositsd.
3. Lehet 8M-ra is palyazni (bar nem tudom, hogy mennyire lehet ismerni a 3-4 ev mulva arakat), ekkor azonban athidalo hitelt kell felvenned, ami ugyan igaz hogy forinthitel, de magasabb kamattal, raadasul akkor a teljes osszeg jelzalogteher, a befizeteseket csak alltam nelkul veszik esetleg figyelembe.
4. Ket darab 822-es szerzodessel, az egyik 5M a masik 3M havi 32e befizetessel lesz
- a) vagy 6 ev 4 honap mulva 8M-d kedvezo kamatra, tovabbi 6 evig havi 80e koruli osszeggel fizetsz
- b) athidalot (az olcsobbikat) felveheted feleidonel, de akkor kieg ingatlan kelleni fog valoszinuleg, valamint a masik kb. 3 evet ugy fizeted, hogy a 32e-en felul a 8M-nak az akkori athidalos kamatat (most valahol 10% korul remlik, azaz havi 70e plusz)
5. nem a fentit csinalod, hanem ket 4 eves szerzodes havi 30e-rel, abbol lesz 4.8M hitellel egyutt, amit onnantol kezdve 4 ev 8 honapig havi 58e-rel torlesztesz, plusz a maradek 3.2 hianyra felveszed azonnali athidaloban a kovetkezo, akkor megkotott ltp-t (azaz ott lesz plusz 20e betet plusz koveto szerzodes AAK-jaban ugy 30e kamat 4 evig, majd utana tovabbi 4 ev 8 honapig 38e).
Latod, igy is 30e koruli kezdessel szamoltam, de a lakas megszerzesekor ez mindenkepp felugrik, ha nem akarsz sokkal tobbet varni a bekoltozesre.
Nem ismerem az anyagi helyzeted, de altalaban az a tapasztalat, hogy megtakaritaskor az emberek fele vagy annyi se osszeget vallalnak, mint ha azt kerdezik, hogy hitelbe mennyit tudna fizetni (egyszeruen mert annak kedveert hajlandoak tobb mindenrol lemondani, a takarekoskodasert nem igazan). Ugyhogy ime egy bo 4 ev mulva koltozes, 3 szereplore:
6. havi 50e felrerakasa 3 szerzodesben, szerz. osszeg szumma 8M, kiutalas 4 ev 4 ho kornyeken, lakaskolcson igenylese mindegyiken (*), amit tovabbi 4 ev 8 honapig kell havi 95e forintjaval fizetni. Azaz az egesz lejatszodik 9 ev alatt, es vegig a legjobb kamatokat kapod, de akkor sokkal tobbet kell mar a kezdetektol kiszoritani.
Ja es akkor nem beszeltem me'g arrol az esetrol, amire a kerdesed velhetoen utalni akart: felveszel sima lakashitelt, es abba kombizod be az ltp-t, ami azt jelenti, hogy allami tamogatas is lesz a hitel visszafizeteseben. Ez viszont nagyon szamolando, hogy mikor eri meg. Ha jogosult vagy allamilag kamattamogatott lakashitelre, akkor ez a nyero, de akkor is ugy erdemes csinalni, hogy azt a havi 25 de inkabb 30-at tedd ltp-be, vedd fel a megtakaritast legalabb tokenek, es a maradekot az ltp azonnali athidaloja helyuett tamogatott hitelbe kombizott ltp-vel. Ennek elso szamu buktatoja, hogy 3-4 ev mulva milyen tamogatasok lesznek lakashitelre... (az ltp szerzodeskor vallalt tamogatasara legalabb szamithatsz biztosan, ha mar most megkotod).
(*) Na ezt kerdezd meg valami aktiv fundastol, hogy ez a csaladtagra kotott ltp lakaskolcson reszet a te lakasodra felhasznalt osszegnel ki veszi fel mint hitelt....
Arra szeretnék választ kapni, hogy ha ma egy fiatal szeretne lakáshoz jutni milyen lehetőséggel lehet számolnia fundamentánál?
Hallotam a jó forint alapu hitelről ami valóban olyan jól kombinált? Hogy jövök ki a legjobban ha mondjuk kötök egy 25 ezres fundamentát 4 évre az elég? Kb 8m forintos lakást szeretnék venni kb 3-4 év múlva. Az érdekelne ha megkötök egy 25 ezres fundát akkor menniy hitelt kapok mellé a 4 dik év végén vagy hogy tudom kihozni azt a 8m és véleményekre lennék kiváncsi, hogy télleg megéri-e eza fundamentás hitelel kombinált lehetőség. Sokan azt mondták ez nagyon jo lehetőség.
Ja es emelest szoktak ha lehet eroltetni, de 2200+ nyitasidij-kulonbozet (nalad ez 30e korul lehet), viszont nincs ra szukseg (ha hitellel venned fel, akkor is raersz akkor, ha az nem kell majd, akkor plane minek).
Hat a nyaron kellett volna felvenned.... most tobbet buksz rajta, hogy parkoltatod (az atlag evi 13% netto kamatod 6%-ra megy le, ha nem maxos, akkor meg kevesebb lesz). Raadasul felvehetted volna a 3.9+1-es, azaz negativ realkamatu, ingyen elotorleszthto hitelt, igaz csak most, eddig magasabb kamaton ment volna, de siman pozitiv lett volna a vege, ha akkor elore gondolkodsz. (Felteszem hitel nelkul csinaltad ha nincs lakascelod, es nem mindenki szeret kolcsont venni fel, de ez a kivetel, amit megeri.)
Na jo, megneztem, 2009 junius ota kotottekre nincs 8 ev szabfel, akkor neked van. De a leheto legrosszabb befektetes... Fizesd tovabb, de amint van lakascel a megfelelo ertekben, akkor azonnal vedd ki, mert egyre rosszabb lesz.
A nyilatkozat mellé megküldött tájékoztató levélben szerepel, további lehetőségként a szerződéses összeg emelése és ezáltal 8 év után a lakáscél nélküli szabad felhasználás. Remélem azért ekkora bakit nem csinálnak, h ennyire félretájékoztatnak.
Igen, tisztában vagyok a lakáscél fogalmi körével. Amikor kötöttem, lakásvásárlásra szerettem volna fordítani az összeget, de ez a cél idén nyáron megvalósult, a lakás felújítása is megtörtént, erre az ingatlanra már nem tudnám költeni. A szülői házra tudnánk felhasználni, ez azonban még nem annyira sürgős, csak azért pedig, h el legyen költve a kiutalható összeg, nem cserélnénk le mondjuk a tetőt, mikor még kb. 10 évig is simán kibírja. Szóval ezért gondolkozom a tovább fizetésen.
2008-as szerzodesre nem vagyok biztos, hogy meg ervenyes lenne a 8 ev szabfel... nem egy rossz szabvanyszoveget kuldtek? Vagy en emlekszem rosszul, es kesobb vezettek be? [Lusta vagyok rakeresni, de remelhetoleg te tudod, vagy valaki megmondja.]
Amugy az en tippem, hogy nem valaszolsz az aviso-ra, nem hosszabbitasz hivatalosan, de fizeted. 8 evig jar az alltam a befizetesekre, a szerzodes egyeb parametereitol fuggoen. De meg kene nezni, hogy mikor is zartak ki pontosan a szabfel lehetoseget. [Amugy annyi a hatrany, hogy nem kaphatsz ra majd hitelt. Na bumm, a szabfel esetben amugy is csak a megtak. reszt lehet szabfel felvenni.]
Egyebkent a nincs lakascelod kitetelt annak ismereteben mondtad, hogy tisztaban vagy vele, hogy mi minden szamit ltp szempontjabol lakascelnak? Es azzal is, hogy kozeli hozzatartozo lakascelja is jo?
2008 októberében kötöttem egy 421 módozatszámú Fundamenta Lakáskassza szerződést, mely 2013. 02. 28-i dátummal kiutalható lesz. Jelenleg nincs lakáscélom, így gondolkozom azon, hogy továbbra is fizetném. A kiküldött tájékoztató szerint a szerződéses összeg megemelése esetén a 8. megtakarítási évet követően a teljes - állami támogatással megnövelt összegű - megtakarítás lakáscél igazolása nélkül, szabadon felhasználható.
Az volna a kérdésem, hogy amennyiben megemelem a szerződéses összeget, milyen összegű a felszámított szerződés módosítási díj?
Az érdekelne, hogy abban az esetben, ha 1968-ban épült, négy lakásos házban lakunk, ami korábban társasháznak lett berögzítve, de igazán nincs közös képviselő, nincs lakógyűlés, stb. akkor tudunk-e a házra közösen ltp számlát nyitni? Ennek a feltételeiről, az igénybe vehető forrásokról ( pl: felújításra ) hol kapok infót?
Ez sajnos igy nem mukodik. Tessek sok hasznos infot itt, nyilvanosan kozzetenni, segiteni, nem jutalekos esetekben is, es akkor majd fogod kapni a megkereseseket. De attol, hogy irtal mar ket egesz hozzaszolast ugyfelszerzes erdekeben a forumon, attol nem lesz meg feled a bizalom... anelkul meg nem vagy elorebb, mint mas nevtelen uzletkotok.
Peldaul elmeselhetned, hogy apuka kotott magara, a felesegere meg a tesojara ltp-t (felnottek boven mindannyian), valamint a ket gyerekre ltp-t, es szeretne a sajat mostani epitkezesebe felhasznalni, mert most lejarosok. Melyikre tudja a kedvezmenyes LK-t igenybe venni, es ki lesz a hitelfelvevo? Hitelcel tulajdonosa o es a feleseg. Egyik se erte el a 8 evet (pedig az a kedvenc szivatos kerdesem:) ez a sima, ki kire mit vehet fel viszont mint uj modi tenyleg erdekel, mert nem tudom).
Olvastam a hozzászólásod és hogy milyen kérdések merültek fel.Sikerült e már választ kapnod ?Én tudok neked mindenben segiteni és választ adni minden kérdésedre.szeretnék egy elérhetőséget kérni tőled de nem tudo itt hozzászólásban meg lehet e adni.Várom válaszod!
En azt gyanitom (de kene tenyleg aktiv fundas emberkevel beszelned!), hogy a hitelkerelem beadasanak feltetele lesz a meglevo adasveteli. De: attol, hogy nem veszed me'g fel, azon kivul hogy nem kapsz ertelmes csak 3% kamatot a penzre, nem tortenik baj (8 ev utan tovabbi alltam-ot elvileg nem kaphatnal, amikor szerzodtel me'g igy volt - ellenben idokozben lehet 10 evig is, nem tudom a te szerzodesedet hogyan erinti, es ha kozben fizetnel be akkor ennyivel (+alltammal) kevesebb marad hitelkent fizetendo -- bar jo tudni, hogy a havidijat nem csokkenti, csak a honapok szamat). Szoval 2-3 honap sztem siman belefer.
A legegyszerubb az lenne, ha felhivnad a kozponti ugyfelszolgalati szamot, a mit hogyan kell technikailag intezni abbol ok tudnak korrekt infot adni.
Amugy meg plusz info, hogy most mar lehet az ltp kolcsont is kivaltani fundaval, ugyhogy a fiadeket arra mar fel is hasznalhatod... persze ha konkret celjuk nincs vele.
(+1: az is lehetseges, ha a fiadeknak is hosszu a szerzodese - az a lenyeg, hogy mar most elmult 4 eves -, hogy osszerakjatok a kettot most, es ugy vesztek lakast, persze ha a tulajdonjogrol meg bevetelek-kiadasok meg tudtok egyezni).
Köszi a gyors választ! Messze lakunk Pesttől, de a fiamék ott laknak, és nekik nyáron lesz aktuális a dolog, ajánlom nekik a fórumot majd.
Nem, nem szeretnék más hitelt felvenni, még ez a törlesztőrészlet sem hiányzik. Arra gondoltam, hogy megállapodnánk az eladóval,hogy akkor fizetünk, amikor megjön a pénz. Az egyéb költségekre van egy kis tőkénk.Valószínű rosszul fogalmaztam, kimaradt a lényeg.
Amit még mindig nem tudok, hogy meddig kell ezt az egészet lebonyolítani? Vagyis, nekünk január végéig kell nyilatkozni,hogy kell-e a szerződéses összeg, vagy csak a megtakarítást vesszük fel az állami támogatással. Eddig utóbbit akartuk, de most átgondoltuk, és mégis befektetésnek vennénk egy lakást. Mivel hirtelen döntés, ezért még nézegetni se nézegettünk. Ezért azt nem tudom,hogy mi a határidő, meddigre kell meglenni a lakásnak a papirokkal, vagyis mennyi idő áll rendelkezésemre, hogy vásároljak egy lakást. És mi van akkor, ha záros határidőn belül nem találok olyat, ami megfelel? Ebben az esetben mi a helyzet a megtakarítással, illetve az állami támogatással? Egyébként az összeg febr. 28-ától kiutalható. Addigra meg kell lennie a lakásnak? Meg akkor ugyebár a felújításra nem áll rendelkezésre pénz?
Ja tudok ajanlani uzletkotot ha Bp. vagy kornyeke, de azt hiszem a sima 524-esitest azt nem csinalhatja barki, a tobbi esetben tud (emailben megmondja, mi megy mi nem).
Elvileg, ha a hitelt is kered, a teljes SZO igazolando.
Par evvel ezelottig a Funda tuti azt csinalta, hogy a 8 ev utan szabfel megtakaritast nem is kerte lefedni, csak a hitelreszt. En ugyan tobbszor is szoltam itt-ott, hogy szabalytalanok (mondjuk a pszaf nem volt kozte), de ha nem cafol valaki aktiv fundas, arra tippelnek hogy ez a kiskapu meg mindig megvan.
Termeszetesen tulajdonodban (vagy kozeli hozzatartozo tulajdonaban) levo ingatlan barmely beepulo felujitasara elfogadhato (tipikus peldak a padloszonyeg igen feltekerheto szonyeg nem; vagy furogep nem de smirgli ami elfogy hasznalat kozben igen). A felhasznalsi modokrol van leiras az aszf-ben is (funda doksik kozul letoltheto).
A vasarlas persze a legegyszerubb ha ugyis terveztetek, es ha kiadasra lenne, akkor tudjatok ugy novelni az osszeget, hogy rogton kottok egy azonnali athidalosat, erre mint lejaro ltp-vel rendelkezok koveto szerzodeskent valami jobb kamatot is kaptok. Persze akkor ennek a koltsegei havonta hozzajonnek a 324-eshez. Igaz, a legrovidebb szerzodessel 3.2M plusz jon hozza, lehet felfele menni, amig anyagilag birjatok.
Sot, egy egyszerubb modszer is megy, 524-esiteni, akkor a hitel masfelszeres, tehat nem 5.2M hanem ha jol saccolok 6.5-6.8M kozott valahol (keresd ki az aszf-bol). Ennek koltsege mindossze a nyitasidij-kulonbozet meg 2200 Ft modositasi dij, de akkor legjobb lenne gyorsan elkezdeni intezni, kerjel hozza uzletkotot!
[Amig a hitelkepesseg megvan, akar mind a ketto mehet.]
Olvasgatok mindent, de talán jobb (nekem legalábbis :-), ha leírom a konkrét helyzetem.
8 éves fundamentám jár le, amely nemsokára, 2013. február 28.-ával utalható ki. A szerződéses összeg: 5 millió kétszázhatvanezer Ft. Nem akarunk költözni, befektetésnek szántuk.
Most afelé hajlunk, hogy vennénk egy olcsóbb lakást (felénk lehet kapni panelt), ami belefér ebbe az összegbe. Fogalmunk sincs azonban, hogy merre induljunk. Január végéig kell nyilatkoznunk. Akkor már most nézzük az eladó lakásokat? Vagy máris elkéstünk? Mennyi idő áll rendelkezésünkre, hogy találjunk lakást, illetve meglegyenek a papírok? Mi van akkor,ha nem találunk megfelelő lakást, de elküldtük a nyilatkozatot, hogy a teljes összeg kell? A hitel csak a vásárlásra fordítható, vagy a lakás „rendbehozására” is?
Erdeklodd meg, hogy a harmadik szerzodest jovo ev kozepen kerhetitek-e ti SIMA athidaloban, az lenne a legjobb megoldas (jelenleg 7,5% a kamata), valami 111e osszteher jott ki nekem vele a banki hitel nelkul, csak nem vagyok kepben a gyerek es mas csaladtag szerzodesere hogyan lehet hitelt felvenni.
Barmelyik biztositonal lehetsz, de az nem olyan egyszeru, hogy akarmilyen lakasbiztositas megfelel. Egyreszt a biztositasi erteket kikotheti a hitelintezet (tok mind1, hogy a funda vayg egy ker.bank),
az uj biztositas engedmenyezve kell legyen a Fundamentara [azaz hogy ha bizt. esemeny van, akkor o az eljaro (amit bizonyos karertek alatt pl. 50e atengedhet neked), de ha nagy osszeg, akkor o keri a bizt. osszeget es csak a toketartozas feletti reszt kapod meg]; masreszt tehet felteteleket a bizt. mas kikoteseire (pl. vicces lenne egy olyan zaradeku biztositas egy 10M-s ingatlanra felvett 5M-s hitelnel, hogy 2M eleresi onresz van - azaz hogy az alatti kar eseten az ugyfel fizet... pedig joval olcsobb igy, de nyilvan nem hiheti el a bank-Funda, hogy tenyleg megcsinalod kisebb karnal es visszaall az eredeti fedezeti ertek). Kikotheti azt is, hogy milyen karok nem lehetnek kizarva, ilyesmi. Tehat _lehet_ igaza az ugyintezonek, de sajnso nem uszod meg, pontosabban kell tudnod, hogy mit kifogasolnak.
(A felmondas nem a bizt. valtas, hanem a biztositottsag hianya okan lepne fel(*), es igen, a regit addig fizetni kell, es azt felmondani csak evfordulora tudod min. 30 nappal elotte - az ujat meg ugy kotni hogy majd csak onnantol legyen kockazatviseles. Az engedmenyezett Generali-dat ugyse engedi maga a Gen. se reszedrol rendes felmondassal megszuntetni, ennek rendje hogy megkotod az uj biztit a jovobeli idopontra, engedmenyezed a Fundara, a Funda bolint hogy ez jo lesz a mostani helyett, ezt irasban kell megkapnod, es mellekelned a Generali felmondashoz. Azaz fordulo elott kb. 2 honappal kell minimum kezdeni...)
(*) Biztositottsag hianya akkor is van, ha van engedmenyezve szerzodes, de azt dijnemfizetes miatt a biztosito felmondta.