Én is így gondolom,drága A.P. nagy kerülő,abból kijön 2 éj szállás Sarajevo oda,Mostar vissza +kaja,mert Bosznia sokkal olcsóbb mint H.r.És a benzin is 1,20euro k.b,mindenhol elfogadják az apró centet is a kutaknál.Ellenben kajára és a Sarajevo előtti A.P-ra váltsatok pár 10 euro-t. Ami a vezetést illeti,az Asszony sem vezet arra,de nem is engedném...
Focáig ismerem,kicsi a forgalom,Mostar-Tebinje új jó út,kevés falu.Ellenben Metkovác nagy forgalom,sok a tökölő külföldi,nem lehet előzni.
Sarajevo M18 Foca felé-M18Trebinje -Mlini 240km. 4 óra alatt megtehető kényelmesen. Ellenben Metkovicnak 4 óra 40p és Stontól csak 1 órát számoltam ami Dubrovnikon át nem hiszem hogy teljesíthető 282 km.
Igen , itt tartanak és ahhoz képest, hogy nem is olyan régen még kétséges volt minden az építés terén, különböző ügyek miatt, de ahogy "bejöttek" a törökök, kezdtek jó irányba fordúlni a dolgok. A Dráva híd is reméljük felépűl, ami nekünk Pécs környékieknek nagyon jól fog jönni, csak azt kell még megvárni, mig a mieink megépítik a határtól a ránk eső részt. Krisztina K -nak: ha jól emlékszem az általad említett trebinjei útvonalat bejárta Kormi2, talán jelentkezni fog.
Talán ez az egyetlen főbb útvonal, amin még nem jártam, de vannak itt olyanok, akik ezt is ismerik.
Nekem mindenesetre nem tűnik gyorsabbnak, mint a tengerparti út, hiszen le kell menni egészen Capljináig, majdnem a horvát határig, és onnan elég összevissza vezet az út Trebinjéig. Nem néztem meg a kilométereket, de a térkép alapján hosszabbnak tűnik. A tengerparti magisztrál elég tempósan járható még nyáron is a Neretvától délre, de biztosan jóval zsúfoltabb út, mint a trebinjei. A nyugodtabb nézelődősebb biztos a Trebinjei.
Mi vasárnaptól mennénk, de most az a terv, hogy szombaton indulnánk, Szarajevóban megállnánk egy éjszakára.
Autópálya: igazából nincs vele bajom, de így most kilométerben több, meg az autópálya díj sem olcsó. Gyerek nélkül meg ugye ráérünk, nézelődhetünk :D Ha nagyon nem jön be a Bosznián keresztül utazás, hazafelé még autópályázhatunk.
Én Dubrovnikot oda úton nem ajánlom,addigra fáradtak lesztek,a Trebinjei út nyugisabb.Júliusban nagy a forgalom váltáskor.Nekem Bosznián keresztül a szombat esti indulás jött be. Kiváncsi vagyok,az A.P. miért nem volt jó?
Egy kérdés, hátha tudsz segíteni: mi konkrétan Mlinibe megyünk, az útvonaltervező így kihagyja Metkovicot, helyette így adja meg: Mostar-Stolac-Ljubinje-Trebinje-Dubrovnik ... ez is jó lehet?
Lehet, hülye kérdés, de kb. mennyi idő alatt lehet leérni? Ketten vezetnénk (bár videókba belenézve ... hát lehet, nem vállalom be :-))
Még egy eszembe jutott: eurót elfogadják, ha pl. ennénk, kávéznánk egyet? Gondolom tankolásnál lehet kártyával fizetni.
Ljubuskinál hatalmas az érdeklődés az ipari park területei iránt, nagy fellendülés várható a környéken. Idén elkészül az autópálya, Medjugorje Split felől könnyen elérhető lesz (1,5 h), a Kravica is látható lesz az autópálya pihenőjétől, arra számítanak, hogy megugrik a látogatók száma. Néhány éve félig viccesen beszélgettünk róla, hogy most kellene ott ingatlant venni. Ez hajó (is) már valószínűleg elment.
Olvasom mindkét topikot, de ritkán írok, csak ha konkrét kérdés merül fel.
Egy huzamban levezetni elég fárasztó, még a gyakorlott vezetőknek is, de én gyakran megyek erre így is, mert élvezem. Mindenképpen aludja ki magát a sofőr rendesen előtte. Sokan csak azért nem szeretnek erre menni, mert idegbetegek lesznek a lassú tempótól, ezért inkább kerülnek egy nagyot. Nem nagyon lehet 60 km/h átalgnál gyorsabban haladni, viszont rengeteg a látnivaló, igazi élmény, ha először jártok arra.
Ha tényleg nem álltok meg, akkor a gyorsabb utat javaslom: M6- Udvar - Eszék - A5-A3 autópálya - Samac - Zenica - Szarajevó - Jablanica - Mosztár (Mostar) - Metkovic - Neum - Dubrovnik.
Visszafelé pedig Mosztár - Jablanica után - Bugojno - Jajce - Banja Luka - Gradiska - Barcs - Pécs - M60 - M6
Ha Mosztárban tudtok aludni lefele menet, akkor ott érdemes aludni. Visszafele is jó lehet, de akkor az út nagy része onnan még vissza van hazáig.
Sokszor leírtuk már a látnivalókat, most itt csak a települések neveit sorolom:
Szarajevó, Jajce, Blagaj, Kravica, Mosztár, Pocitelj, Medjugorje (ha van rá affinitás), Visoko Piramisok (ha van rá affinitás)
A Horvátországos fórumról "irányítottak" hozzád. Júliusban Dubrovnik mellé megyünk nyaralni. Nem szeretnénk Horvátországon keresztül, autópályán utazni, hanem Bosznián, vagy Szerbián keresztül mennénk. Kérdésem az lenne, hogy véleményed szerint mi a legjobb útvonal? Budapestről indulunk, nem rohanunk, gyerekmentesen ... szóval tényleg ráérnénk. A terv egyébként, hogy odafelé egyhuzamban végigmennénk, hazafelé néznénk meg Mostart, Szarajevót.
A Horvátországos fórumban írták, hogy menjünk autópályán, éjszaka ... mert gyors , kényelmes (de ismerem, tavaly úgy mentünk Trogír mellé), ezt most kihagynánk.
Segítséged előre is köszönöm, szép estét.
ui.: és tényleg minden jótanácsot, tudnivalót szívesen fogadok!
A Kantavárral jún 1-jén megyek Boszniába. Jajce és Banja Luka lesz az úticél. Kíváncsi leszek. Arra felé mennyire fogadják el az eurót? sok valutaváltó van?
Hónapokkal ezelőtt szó volt róla, hogy, olyan, hogy turistatérkép, nem nagyon létezik a Bjalasnincáról, és így eléág nehézkes lenne vezető nélkül becserkészni Lukomirt és kömnryékét.
Ez ügyben volt egy kis eszmecsere, hogy nem veszélyes-e már csak akna-ügyileg is csak úgy vezető nélkül nekivágni.
Nos tájékozódtam a dologról, van pár vállalkozás, amely 50 Euro/főért szervez túrákat, úgyhogy ez nekünk felejtős.
Viszont rátaláltam erre a remek blogra, tele csupa jó ötlettel. És itt megtaláltam az Umoljani-Lukomir körtúrájuk GPS nyomvonalát. Átkonvertáltam, hogy feltölthessem a túra GPS-re, és már csak az indulásnál tartanánk!!
az ár nem rossz a programokért. de ez nekem kötött napra és időpontra is. adriáról hazafelé ejteném útba a raftingot, a másik három nap és program nekem kiesne a "kuponból".
Én pl. évekkel ezelőtt jártam ott, még a piac fénykorában, azóta, ahogy olvasom, sokat változott. Modernizálták és a faházas Arizona jellege megszünt. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy a helyi hatóságok komolyan fontolgatják bezárását, mert a bűnözés melegágya. Tudomásom szerint még üzemel, csak "csökkentett üzemmódban". A vele kapcsolatos kommentek, vélemények megoszlanak, ennek ellenére érdekesek és némi tájékoztatást is adnak az ott honos árakról. Nem szabad leragadni egy helyen, szerintük azért lehet találni jó árut is kedvező áron. Egy dolgot nem ajánlanak, ott étkezni. A razziák úgyszólván mindennaposak, megszokott jelenség. Az autót ott lehet hagyni nyugodtan a parkolóban, a lopás nem jellemző. Próbáld meg, nézd meg, a kinaiak is megtelepedtek szép számban. Remélem beszámolsz itt ezeken a hasábokon a tapasztalatról. üdv.
Én is nézegettem a lehetőségeket, és ennek tetszett meg a neve :), úgyhogy neki írtam, hogy nyáron családilag (4 fő) majd náluk töltenénk egy éjszakát, és másnap raftingolnánk. és azt válaszolták, hgy semmi akadálya http://www.hitkorafting.com