Szigorú pontrendszer alapján, mely Franciaországban működik. A kiállitásokon elért eredmények után pontokat kapnak a tenyésztők. Számit az is ki hány seregszemlén vett részt, és milyen eredménnyel. Tehát ez nem hasraütés. Meg egymást között eldöntik ki a legjobb 50 vagy 20.
Nyilván nem ennek kell lenni a fő takarmányuknak, de szerintem adhatod nekik nyugodtan, csak a növendékeknél óvatosabban(mint minden ilyen hasonló csemegével).
Szívesen mennék,csak az a probléma, hogy nem tudok biztosat mondani, mert valószínűleg december elejére fog tüzelni a kutyám és a tervek szerint Szlovéniába vinném fedeztetni.
Egyébként már itthon is van teljesen idegen vérvonal, ha utód lesz hozok azokból is, de Franciaország lesz a cél, ha sajnos idén nem is de jövőre biztosan.
Imre! December 5-én megyünk Neversbe, a speciális fajtakiállításra. Van még 1 hely! Nem érdekel ? Az út oda-vissza gépkocsival 120 000 forint, persze ez 5 felé osztodik. /koponya 24 ezer forint. Ott lehetőség van vonalak szerzésére. Ja egyébként irtam a Pierre Lapraynak Marizybe, hogy ismeri-e az Aurore Riboldit. Azt irta igen, szóval azért jegyzett tenyésztő.
Ami célja volt vele azt elérte,nekem volt pannon is debreceni is csak fehérben, különbség semmi.Ezen termelésben nem tud javítani, csak fenntartani,csak sajnos már ott sem az a lelkiismeretes munka folyik, ami pl. még pár éve látszott.
A debreceninek vannak hibái, vagy inkább gyengéi. Viszont, ezek javarészt a törzstenyészetet jelentő nagyüzemi tartás és/vagy az ott meglévő tartási körülményekből adódnak. Ez egy nagyüzemi intenzív húsnyúl fajta, ezt tudomásul kell venni. Nem a népnek csinálták háztájiba.
A fajta kérdés is roppant érdekes, ha húsnyúlról beszélünk. Mivel itt 99%-ban a termelési mutatók a mérvadóak, a küllem tulajdonképpen bármilyen lehet, még akkor is, ha gyakorlatilag az a fajta fenotípusa. Egyszerűen nem számít. Maximum a testméretek...
Innentől kezdve tulajdonképpen ember nincs, aki megmondja, hogy mi micsoda..lásd pl. a hibrideket.
Hát...nem tudom. Ez így eléggé sarkítva van, nem? Én beszélgettem Juráskóval, rákérdeztem konkrétan a fajtára, a jelenlegi állományra, a kezdetekre is... Ha igazat mondott, akkor ez bizony nem egy "másik" pannon fehér.
Amúgy a fajta végleges fajtaelismerést kapott, már jó régen, papíron készen van. Hogy javítani, "nemesíteni" lehet és kell is, az biztos, de így van ez minden fajtával, mi más értelme is lenne a tenyésztői munkának?
Egy biztos, nagyon komoly termelési eredményeket sikerült produkálnom velük háztájiban. Minden termelési mutatót jegyzek 2 éve (ez az én hobbim). Konstans magas eredmények.
Ha eddig nem lett kész a debreceni már ezután sem fog..:-),Juráskó meg van elégedve vele,mert csinált egy pannon fehér nyulat,ugyanolyan termelési eredményekkel Debreceni fehér nyúl fajtanévvel,elszórtan szürke jegyű egyedekkel .Ez így jó neki,de igaza is van.Mondjuk nálam már régóta vannak,és ugyan azt tudják mint az első években,szóval ezen sokat nemesítgeti már fölösleges.
Igazad van, mint a legtöbb nyúltenyésztőnek, akiknek a hús minősége egy és ugyanazt jelenti mármelyik nyulat is veszik alapul. S ezen én nem is csodálkozom. A debreceni fehérbe nem is ajánlanám nyulat tenni, hisz az nagyban lerontaná a termelékenységet, ráadásul kitenyésztés alatt van. Szerinten úgy 10 év múlva lehet erről a nyúlfajtáról beszélgetni. Addig nem nagy értelmét látom. Azonban egy valamiért dicséret illet téged, mégpedig az őszinteséged, ami egyre ritkább a nyulásztársadalomban.
Nekem ugyan a hús selymessége, zamatossága stb...olyan kategória, ami szubjektivitásánál fogva megfoghatatlan, ezért szempontként értékelhetetlen, de legyen...
Hogy én a debreceni fehérjeimbe bele nem kevernék semmiféle gyatra, összevissza (termelési mutatóval rendelkező) nyulat (pl. angóra), az biztos. :)
Nem ismerem a buszkátit, felületesen olvastam róla eddig, így a tenyésztői-tartói motivációt sem ismerhetem, tudhatom-érthetem. Tudom, hogy a buszkáti nem egy nagyüzemi, intenzív húsnyúl, de a fajta egyéb, mélyebb hátteréről nem sokat tudok.
Ne haragudj, de ellent kell mondanom. Az lehet, hogy az angóra termelési (hús) mutatói rendkívül gyengék, de Paul Dulon a buszkáti nyúlfajta kitenyésztője nem ezen a síkon használta a fajtát, hanem a hús selymessége, zamatossága és rendkívül finom íze miatt. Egyébként megjegyzem nem véletlen, hogy a többi nyúlfajtába nem raktak angórát, ugyanis piszok nehéz rögzíteni a új fajtában. Mindig visszaüt!
Köszönöm a választ! Viszont, ha jól tudom, az angóra termelési (hús) mutatói rendkívül gyengék, így egy kicsit érthetetlennek tűnik a fajta használata bármilyen, nem prém nyúlnál.
A buszkáti nyúl három fajtából tevődik össze. Belga óriás+Francia ezüst+angóra. Mivel hogy ezen nyúlfajták közül pont az angórának a legerősebb az örökítő génje, ezért ha beltenyészetre kerül sor a tenyészet angórás lehet. Persze ez olyan nyúlfajtáknál, melyben az előállításnál nem használtak angórát nem áll fenn vagy az eredeti fajtába valaki nem kevert be ebből a nyúlfajtából. Tudtommal még az újzélandinál használtak angórát.
Magyar Nyúltenyésztők Országos Egyesülete, Óriásnyúl tenyésztők fajtaklubja, Középtestű nyúltenyésztők fajtaklubja stb.Attól is függ milyen típusú nyulad van.Abban az esetben ha beléptél, regisztrálni kell a szülőket, és az utódokat már lehet törzskönyveztetni. Persze van tagdíj, évi egyszer menni kell kiállításra, közgyűlésre stb. De ez így van rendjén.