Dacagabynak van szuper káposztás receptje! Sóleten már töprengtem--nem emlékszem volt-e a fórumon--dacagaby talán jobban tudja. Köcsögbab nagyon tetszik--külön zsiradék nem kell bele, csak ami a húsokról lejön?
Az árak nagyon jók szerintem--a 3 lábú is csak 3 ezer!! Egy nyaralásos-kiránduláskor érdemes tehát arra menni. Kérdezd meg légyszíves a fazekasmestert "nyilvános-e" a címe. Itt a fórumon úgytűnik az ország minden tájáról itt vagyunk--de sose lehet tudni valamelyikünk ott lakik a "szomszédban" --pl. siilec.
A szomszédról jut eszembe Zsófi szomszédasszonynak van egy szenzációs-kipróbált buli előtt 1nappal összerakható 5 kilós adag--csalamádéja...Ami téliesítve is jó--télen is ropog...Kell valakinek?
Köszi az ötleteket--hortobágyipalacsinta-kemencébe összemelegítve....hmmmmm.
A barátomnak Erdélyben a használatát is megmutatták, evett is ott belőle. Igazából egyetlen kaját szokott benne csinálni, ahogy ő mondja: köcsögbabot. A babgulyáshoz való össze kelléket ( a piros paprika híján belepakolja, meinden különösebb előkészület nélkül. babot, felkockázott marha- és sertéshúst, füstölt csülköt, kolbászt, sárgarépát, zöldséget, sót, hagymát. Nem közvetlenül a tűzre teszi hanem mellé. Így egy oladalról melegszik csk a sugárző hőtől. Ez szépen át is keveri a fővő cuccost. A meleg oldalon szépen megy felfelé a forró leves, a külső oldalon alászáll :). Elég lassan forr fel, kell neki vagy 1/2 - 3/4 óra. Az a csoda benne, hogy minden megfő, és semmi nem fő szét. A pirospaprika a vége előtt kb 10-15 pecel kerül bele, hogy ne égjen a köcsög oldalára.
Korondról nekem is van káposztás köcsögöm, de még nem főztem benne.
Véleményem szerint szabad tűzre egyik sem ajánlott. Már ha szabad tűz alatt azt értitek, mikor fával rendesen tüzelnek az edény alá és a "láng nyaldossa az edény fenekét." Viszont parázsra, faszénre bátran tehető, vagy esetleg igen mérsékelt láng fölé. Ez egyéni tapasztalat ill. vélemény. Egy ismerősöm úgy szokot főzni agyagedénybe, hogy kerítésdrótból készített egy hengert, amit vas lábakra helyezett, ezt kulé kaviccsal töltötte fel, aminek a közepén volt az agyagedény, teljesen köröüvette a kavics az edényt, éppen csak a szája látszott ki. Alólról körégővel melegítette a kavicsot (vagy fával tüzelt alá) ami átmelegedés után tovább adta a hőt az agyagedénynek. Minden oldalról egyenletesen főtt benne az étel nagyon finomra. Lehet nem mondtam én ezzel újat, csak érdekeségképpen írtam le, mert én is nagyon szeretek ezekbe az edényekbe sütni, főzni. Ráadásúl olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy Hortobágy és (talán nem túlzás) az Alföld egyik leghíresebb fazekas mestere nagyon jó barátom.
Nem gond,de elsőre igen elcsesztük benne a csirkét....Ugyanis csak simán kicsit fűszerekkel beszórva--finom puha-de ízetlen lett.A grilles előélet után, gondolhattam volna, hogy több furfang kell. Másodszorra ázott egy éjjel pácban--szalonnába lett bugyolálva:már jobb volt. Kellene még pár trükk...
Az edények gyönyörűek!!a háromlábú bogrács pazar --kérem a többit is...Van nekem is egy különlegességem, ha hazajön a férjem felrakatom a képét. A péceli kastélyban főztek benne--majd meglátod álomszép, és elérhetetlen az ára miatt:20 000 Ft. A Tiéd honnan van,mennyibe kerül?? DacaGabynak vannak még ilyen csodás edényei .
Barátom Korondról hozott spéci edényt, ott azt mondták neki a normál agyagból készültek nem alkalmasak szabad tűzön való főzésre, azokhoz egy másik (nem is helyben bányászott) agyagot használnak.
Így van, a kemence hatásfokát az ajtónyílás, az alapterület és a bub térfogata, a felhasznált anyagok határozzák meg, ez a négy dolog egyebek közt meghatározza azt is, hogy mennyi tüzelő kell a sütési hőmérséklet eléréséhez.
A kültéri kemencék esetében a hatásfok a külső hőszigeteléssel (üveggyapot, kőzetgyapot stb.) javítható, mert a kemence csak sütési célokat szolgál, így a fűtés mint opciós lehetőség nincs kihasználva :-)
Nem értem mér kapod fel a vizet! A Gazsibácsis dolog nem azért íródott le, mert Te is olyan vagy, hanem azért, mert az jutott a képről eszembe. Amikor részleteztem a dolgot, az sem neked szólt, hanem Sütögetőnek, mert szegénynek vagy nagyon régen volt gyerekkora, vagy nem volt egyáltalán :-), így lemaradt Bádogosék dicső kalandjáról. (Aztán lehet, hogy még Lópici Gáspár urat sem ismeri... egy másik történetből)
Amúgy pedig egy rossz szóval nem illettem az építésedet, sőt a vakolat kérdését azért vetettem fel, mert a nagy kőtömbök jól mutatnak vakolat nélkül is.
Szóval, ne izenj nekem semmit, hanem építs, fotózz és tedd közzé okulásként másoknak :-)
Nekem tetszik!!! Talán pont azért, mert olyan "girbe-gurba" és nem olyan nagyon preciz. A környezet pedig ahol van....... hát, az is nagyon-nagyon bejön nekem!!! Szőlő, bor, kemence, mi kelhet még? Talán néhány "curka" (baráti körömbe a curka = 3cl pálinka, álltalában házi). Ha röviden jellemezni kellene azt mondanám, hogy nem szép de NAGYON JÓ!!!
Elmesélem, hogy ezen a címen keltették fel az érdeklődésemet a kemence iránt: Mi is a különbség? Idézem a búbos kemencékre vonatkozó részt: "És a tökéletesség kapujához érkezve a legnagyobb találmányról is ejtsünk pár szót. A képen egy tipikus búbos kemencét láthatunk.Gyakorlatilag a legegyszerûbb belsõ felépítésû megoldás.A tanyasi ember fûtõeszközeként mindenféle éghetõ anyag,ami a ház körül található tökéletesen elég benne.Mûködésének lényege az,hogy az égéskor tökéletlenül elégõ vegyületek felszorulnak a búbba,és onnan visszakeverednek a tûzbe.Elégnek és csak akkor távoznak a kéménybe amikor már tökéletesen elégtek.Ha hiszik, ha nem ez a szerkezet a legnagyobb hatásfokú tüzelõberendezés.Nagyon kevés építési szabálya van de azokat nagyon tudni kell betartani,és alkalmazni is.Ha nem sikerül ezeket a szakemberek,hangsúlyozom szakemberek által is titkolt arányokat betartani,akkor csak egy füstölgõ sárhalmazt kapunk eredményül."
Én is nekikezdtem pár hete a kemencének. Életem első betonozása, falhúzása, (sőt kemenceépítése:) így kicsit girbe-gurba, aszimmetrikus, meg nem ment túl könnyen, de most már a következő hétvégén a kiégetés, tesztsütés következik. Egyelőre kémény nélküli változatot terveztem.
A második ütem látványosabb része kb. kettő hét múlva folytatódik, addig feltöltöm a tűztér alját száraz homokkal, tört üveggel, tört üveggel kevert folyami homokkal; leszállítok további kb. 400 db bontott kisméretű téglát; beszerzésre kerül a dróthálóval erősített, alufóliával borított kőzetgyapot szigetelő anyag és a Rath hőálló kötőanyag. ... Ja!, és a tűztéri dongaboltozat kialakításához el kell készítenem a modlát, fából...
Szóval, van még némi babramunka a további folytatáshoz...
Innen izenem kiszszorosnak:
a képeken jól érzékelhető a nálunk dívó munkamorál és életstílus ! :-D (Hagyj nagyobb rendet magad után, mint amekkorát találtál!)
Tudom, tudom, most Sándor György jut eszedbe! : "Rend, fegyelem, körlet tisztaság!" :-)
Egyéb iránt a kertben lévő lépőköveknek nem szépészeti, de gyakorlati funkciójuk vagyon! Nem ám az, hogy a gyep ne tipródjon!, hogy a lábak által a pázsit ne tiportassék!!!...
(Amennyiben kitalálod, egy alig használt papírszögmérő boldog tulajdonosa lehetsz!)
Tisztába vagyok vele, ha azt mondom -és azt mondom- a kemence nem "fogni kap" vakolati plezúrt -véglegesen ilyen naturáliákban halmozott fazonírja leend-, te azt mondod, ez valami ízlésficamos, parasztbarokkot favorizáló elvetemült kreálmánya.
Én Parti Nagy Lajos szellemes és találó kifejezését használnám erre a kemence kezdeményre: vadonatódon. (A fedéshez a kb. 90 éves, mohás felületű hódfarkú cserepek már meg vannak!)
És neked is odree!Legjobb ha bontott téglát szerzel,agyagot,homokot,pelyvát,szalmát.Alapot betonozod(ezt muszály mert tartósabb).Ha akarsz padkát akkor több tégla szükséges.Az agyagot ásod ha van(beszerzed:cserép-téglagyár,vagy már volt aki tömbökbe vette itt alább valahol).A pelyva malomból olcsón(kb100ft/q)Szalma (bálás 3kicsi)homok midenhol beszerezhető.Üveget kell gyüjtened(jó a befőttes üdítős)nehogy arra fogjuk a pezsgőzés,hogy kell az üveg a kemence aljába(ez se rossz).Röviden ennyi.Hajrá!Az üveg még feldolgozó üzemből is lehetséges(darálják).
Jól van, jól van--akinek oly messze-távol van a gyerekkora,hogy már nem kivehető: mint nekem--az ne berzenkedjen--ha nem ismeri az idézetet. Bár inkább gondoltam volna Nagy Feróra......De félre az olcsó poénnal: rutinos bontó-építő lévén, rettenetesen imponál, ha munkaterületen nem bombatölcsér marad......
A kémény arra szolgál, hogy a forró égésterméket (füstöt) elvezesse. Ahol nem kritikus, hogy a füst merre megy, ott a kéményre nem nagyon van szükség.
A kemence pedig attól bubos, hogy az égéstér belső magassága jelentősen magasabb, mint az a magasság, ahol a füst távozni képes, ezért a forró gázok ott megrekednek, és a hő jelentős részét átadják a kemence falának, azaz a hőtároló rétegnek, és lehűlve, leereszkednek és távoznak jobbára a kemence ajtaján (hagyományos kemencénél) illetve a kémény lyukon, ahol a kemence szája alacsonyabban van mint a kéményjuk, ezzel biztosítják, hogy ne a kemence száján távozzon a füst.
Ha esetleg valamit rosszul írtam volna, kérem a többieket, pontosítsák :-)