apró titok az uborkasalátához: sokan érzékenyek az uborkára, mint a Danica barátosném is, az ő bevált újítása: vékonyra leszelni az uborkát, majd kicsaravarás nélkül nyakoncsapni finom tejföllel avagy joghurttal de a kefír is finomságos. Nem bántja a gyomrot és finom saláta.
Én is olvastam, de már nem tudom hol. Ha az illető Kispesthez közelebb lakik, akkor a Kossuth téri piacon gyönyörű b.májat lehet kapni a Kaiser's felőli oldalon lévő húsosnál. Árban kb ennyiért. De nem állítom, hogy minden nap van...
Apró, ún. parázs krumpliból célszerű készíteni (ráadásul féláron adják)
NE hámozd/kapard le a héját, csak dörzsöld le a kunkori maradványokat, kevés zsiradékon (legjobb a vaj) nem túl nagy tűzön, folytonos forgatás-rázogatás mellett FEDŐ ALATT pirítsd meg, csak a legvégén sózd, és tedd hozzá a petrezselymet!
Amiben biztos vagyok: ha azt szeretnéd, hogy a petrezselyem ne keseredjen rá, és még a vitamintartalma is megmaradjon, akkor csak akkor szórd rá, ha elkészült. Én igy szoktam és talán még jobb is az ize, mintha már menet közben használnád. Piros héjú és ropogós belsejű újkrumplit én akkor állitottam elő, amikor egy recept azt kérte, hogy olajban süssem ki. Nem is hittem volna, hogy a magas viztartalom ellenére ilyen finom lesz...! Esetleg próbáld meg ötvözni a kettőt...
Hun van az én Wagnerem ( jó, a régi 1/2 kW-os volt, de mindent fél méterről kellett csinálni), azt a virslit is, amivel kezdtük az egészet hajszárítani..:}}
De most miért, a hőpisztoly tényleg egy szigorított hajszárító. Most nem tudom megnézni ( mert lusta vagyok lemenni a műhelybe), de valami 900 W-os az enyém. Annyit meg egy gyalog hajszárító is tudhat.
A teljesítmény nem minden. Én a szintén 900 wattos készülékkel próbaként begyújtottam a grinsütőt. Szépen felizzítja a faszenet...
* 35 dkg mézes puszedli * 15 dkg vaj * 40 dkg ricotta * 5 lap zselatin * 30 dkg porcukor * 2 db lime * 1-2 doboz málna * 4 dl tejszín * 4 db kivi
A puszedlit kézzel nagyobb darabokra morzsoljuk, és összekeverjük az olvasztott vajjal. A masszát egyenletesen tortaformába nyomkodjuk, és hűtőbe helyezzük.
A zselatinlapokat meleg vízben felolvasztjuk. A hideg tejszínt 10 dkg porcukorral kemény habbá verjük.
A ricottához hozzáreszeljük a lime-ok héját, majd hozzáadjuk a kifacsart levét is, és egy habverővel alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a maradék porcukrot és a feloldott zselatint, majd lazán beledolgozzuk a tejszínhabot.
A krém felét a megdermedt tortalapra kenjük, majd belenyomkodjuk a málnákat (egy maroknyit félreteszünk a díszítéshez), és rákenjük a maradék krémet.
A félretett málnát a tetejére szórjuk, gyengéden belenyomkodjuk, és hűtőben legalább 2-3 órát dermesztjük.
Friss gyümölccsel – például kivivel – tálaljuk.
-------- szóval a tejszínes zselatinos is, az tartja össze
A mogyorót a darált keksszel durvára őröljük. Kis részét a vajjal kikent tortaformába öntjük, hogy a forma oldalára is jusson.
A krémsajtot összekeverjük a ricotta túróval, és két csipet sóval. Reszelünk bele szerecsendiót, hozzáadjuk a vaníliarúd belsejét, a barnacukrot és a kristálycukrot. Eldolgozzuk benne a lisztet és a tojásokat, majd belekeverjük az aszalt gyümölcsöket.
A massza felét a tortaformába öntjük, rátesszük a maradék mogyorós keksz nagyobbik részét, majd a többi masszát is rákenjük, végül ismét megszórjuk a darált keksszel.
Előmelegített, 180°C fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.
én is arra gondoltam, de nem hiszem, hogy összeállna... valami krémes kellene, de a tvpaprika nem enged be... azért köszi.
zitka, a kérdés egyelőre elméleti