A "semmi komoly energiaigény" c. dolgoggal azért óvatos lennék, mert gyermekkel, cuccokkal együtt pillanatok alatt össze lehet szedni 100-120-130 kg "hasznos terhet", aminek a megmozgatásához azért kell energia - az akksiból.
A pedál-rásegítés kicsit "univerzálisabbá" teszi a gépet, akár hosszabb útra (jóval az akksi kapacitásán túlra) is el tudsz vele menni adott esetben - jóval kisebb "izzadás" árán, mint amit akár a hagyományos, akár a rásegítés nélküli gépeken elérhetnél.
Száal ha pedál van, akkor a rásegítés is nagyon hasznos tud lenni - adott helyzetekben. A szubjentív ár/érték arányt viszont csak Te tudod a saját igényeid és pénztárcád alapján megállapítani, tehát neked kell eldönteni, hogy megéri-e neked...
elektromos kerékpárt szeretnék venni, és segítséget kérek a tapasztalt e-bicajosoktól. A kerékpár csak munkába járáshoz, és ezzel együtt gyerekszállításhoz kell (tehát semmi komoly sebesség- vagy energiaigény). A piacon fellelhető típusok között van pedálrásegítéses üzemmóddal és anélkül üzemelő darab. Kérdésem az, vajon megéri-e a plusz költséget a pedálrásegítéses üzemmód?
Felettébb sajnálatos.... Az én gépem Tornádó márkanéven fut, a veloxokkal ellentétben ezt a családot a kecskeméti anyacég szerencsére már pár éve forgalmazza. (A TRD-033 friss tipus, ennek ellenére az alkatrész-ellátása stabilnak tűnik, az importőr meg korrektnek.)
Negatív tapasztalatom egyedül a budapesti viszonteladóval volt (valami mezőgazdasági bolt a Szent László úton - kb. annyi köze volt a kerékpárokhoz, mint broilercsirkének az ívhegesztéshez), de a kecskeméti importőr messzemenően korrektül segítette a probléma megoldását, sz'al kalap le...
Semmi közöm hozzá, de a helyedben azért megnézném, hogy milyen "háttere" van annak a gépnek, amit venni szeretnél. Gondolok itt szervizre, alkatrész-ellátásra, az importőr gyakorlatára (hány éve van a piacon), stb. Inkább vásárlás előtt futkosson az ember egy csomót, mint utána, amikor kiderül, hogy nincs alkatrész, eltünt a hazai nagykereskedő, stb...
Sziasztok,erdeklodnek, hogy te milyen e-biciklit vettel ,es hol volt az a budapesti(sajnos altalanos)kellemetlen ugyintezes?En most fogok venni e-biciklit,erdekelne minden tapasztalat,ezek szerint Pesti vagy,en egy Velox tipusut akarok venni,ezt tobb helyen forgalmazzak,sajnos pont tegnap volt nekem is egy kellemetlen elmenyem,reszletre akartam venni az egyik helyen (1161 Rákóczi u. 51 ridebike bolt) ,elmentem a fenebe ki,mert csak egy helyen intezik a reszletet,a gep 150,befizeted a felet,aztan 3 honap alatt a tobbit.oda is ertem,ahol kideritettek,hogy bocs de a torlesztoresz nem lehet tobb havi 20-nal,igy 75 helyett 90-t kell fizetni,ja es kartyaval nem lehet.Ezekutan elrohantam,hogy megprobaljak osszeszedni ennyi penzt,mert csak 2-ig voltak nyitva,es ez volt 1-kor,nagy nehezen elinteztem,es kezembe volt a love,ekkor felhivtam oket.hogy sajnos csak 2-re erek ki,de ha mar ok nem tajakoztattak megfeleloen,akkor ennyit tegyenek meg,hogy megvarnak,erre az volt a valasz,hogy ki van zarva,mert az felora,amig megcsinaljak....
Na hat remelem mindenki tanult ebbol a kis tortenetbol,leginkabb en,csak sajnos tenyleg sok helyen lehet ezt tapasztalni,foleg Bp.-en.Mindenestre azt elertek nalam,hogy biztosan nem fogom naluk megvasarolni a termeket,es meg az is lehet,hogy irok egy panaszlevelet,ra kene mar jonni,hogy en vagyok a vevo,es nekik kene kinyalni a seggemet,nem nekem konyorogni,hogy hadd kolthessem mar el a penzemet naluk!Az igazsaghoz az meg hozzatartozik,hogy mielott kimentem volna a fenebe,eloszor ugyanennek a Ridebike uzletnek egy masik helyet latogattam meg,ahol viszont kulturalt banasmoddal talalkoztam,ott csak egy problemam volt,hogy sajnos egy honapja forgalmazzak meg csak a termeket,igy a vilagon semmit nem tudtak rola mondani,azon kivul,ami a brossuran szerepel.
Kicsit hosszasan ertekeztem,azert remelem valaszol valaki.koszi
No, igen... Én ugyanezt a messzemnően korrekt, vevőcentrikus, segítőkész hozzáállást tapasztaltam Kecskeméten az importőrnél, viszont (az egyetlen) budapesti viszonteladóról inkább jobb nem beszélni, mert csak mérges lesz tőle az ember... Sz'al emberek - boltok különbözőek...
Más.
Talán lentebb láttad, hogy pont egy ilyen gépet "gyűrök" én is. Ha hosszabb útra (sok emelkedő, sok lassítás/gyorsítás, stb) mész, egyszer dugd be az ujjad az ülés zárjának nyílásán hátrafele. Ha nálad is "forró a helyzet" ilyenkor, akkor a garancia leteltével lehet, hogy érdemes lesz 1-2 átalakítást végezned.
Úgy néz ki megoldódott a probléma.:) Végül sikerült eljutnom a viszonteladóhoz.Az első kerék tengelyrögzítése kilazult(???)...el nem tudom képzelni mitől...mostmár minden rendben van.Köszönöm a segítséget!
A sacc/kb. képlet alapján kezdetnek én a két első teleszkópot, valamint azok bekötéseit nézném meg, de nagyon... Ha ott minden rendben, akkor kerékcsapágy, majd a gép alá nézve lehet "felfele" haladni...
(zárójelben: remélem, hogy nem a budapesti viszonteladótól vetted, hanem másutt, esetleg a kecskeméti importőrnél, akiknek a korrektsége, segítőkészsége kiemelendő pozitív példa!)
Azt nézted, hogy a kormány rendesen rögzítve van? Ha az bringa elé állsz, és az első kereket lefogod, akkor nem tudod jobbra-balra forgatni a kormányt?
Kicsit megijedtem ma reggel, úgyhogy kérdeznék tőletek: van egy "nagy" tornadom (trd033), egy hónapja vásároltam.Nagyon szeretem, tökéletes arra, hogy otthonról a 10km-re lévő munkahelyemre beguruljak vele.Semmi baj nem is volt ma reggelig: olyan 3 km megtétele után "kattogni" kezdett a szerkezet Amennyire menet közben meg tudtam "fülelni" nagyjából az első kerék és a kormány közötti részről hallottam azt a kattogó hangot, függetlenül attól, hogy húzom-e "gázkart" vagy nem.Ezzel együtt ha 20 km/h-nál gyorsabban megyek a kissebb bukkanókra is borzasztó érdekesen reagál a kerékpár: a kormány elkezd jobbra-balra mozogni és az egész kerákpár eleje "meginog", kb. olyan hatása van, mint mikor valaki bizonytalanul indul a kerékpárjával és ide-oda rángatja a kormányt egy darabig.Elég veszélyesnek tűnt a helyzet, úgyhogy egyik közelben lakó ismerősömnél hagytam a szerkezetet.Eléggé bánt a dolog, ráadásul,ma nem biztos, hogy be tudok jutni a viszonteladóhoz, szóval van valami ötletetek arra, hogy mi lehet ez?
az 50% kitöltéssel szerintem effektív nem lépem túl az eredeti teljesítményét
Nem ;-) nem léped túl. A kétszeres teljesítmény az már több, mint túllépés :-)
A 2szeres feszültség 4szeres teljesítményt jelent, függetlenül attól, hogy effektív vagy csúcsteljesítményt számolsz, és függetlenül attól, hogy a fogyasztód (motorod) az impulzusgerjesztést "integrálja" vagy sem. A 4x-nek az 50%-a pedig még mindig 2x, szóval veszélyben a motorod :-(
Amúgy tetszenek az eddigi mérések, a számított értékek megmutatták, hogy mennyivel jobban gurul a bicaj. Ha csak egy elért sebesség tartása a cél, azon sokat lehet spórolni, mert tényleg sok teljesítmény kell az elinduláshoz/gyorsításhoz (érdemes kiszámolni, 100-200-300W-ok simán kijönnek, tömeg/hatásfok/gyorsulás függvényében).
Pontosan ez lenne a lényeg, hogy ha úgy nézzük hogy a motor integrája a villanyt( és az 50% kitöltéssel szerintem effektív nem lépem túl az eredeti teljesítményét ! ), ugyanakkor alacsonyabb kitöltésnél nagyobb nyomatéka lehetne a motornak. Ebben egyáltalán nem vagyok biztos, nem próbáltam még ki, de remélem a héten lesz időm kicsit kísérletezni egy motorral, max. leégetem kicsit. :-)
az akksipakk feszültségét növelem, mondjuk a motor feszültségének a duplájára, simán sorba kapcsolva az akksikat, és gondosan ügyelek rá, hogy a vezérlésnél a kitöltési tényező semmiképpen nem mehessen 50% fölé
Ebben az esetben a kitöltési tényezőt biztonságosabb lenne 25%-ban korlátozni (Kétszeres fesz -> négyszeres teljesítmény)
Használhatod azt a drótot is söntnek, ha van egy legalább 10A-es műszered amivel "hitelesíted" ! Bár szerintem ahhoz hogy ezeken a kapcsolóüzemű szabályzókon pontosan tudjunk áramot mérni, ahhoz valódi RMS-t mérő műszer kell, vagy valami lágyvasas analóg. De egyik sem megoldhatatlan. :-)
Na most már a sok számítgatás után neki kell látni a megvalósításnak, jövő héten konzultálok Jóska barátommal az áttétel ügyében, aztán meglátjuk mi lesz belőle. :-)