Keresés

Részletes keresés

Edo Creative Commons License 2000.09.08 0 0 279
Mindenkinek köszönöm a segítséget!

Raki! A barátaim ma utaztak el, de nem hiszem, hogy róluk beszéltél, mert ok csak egy hétre mentek. De Neked is köszönöm, hogy segítettél.:)

Sziasztok
Edo

zsosz Creative Commons License 2000.09.08 0 0 278
en kb. helsinkitol 200 kilcsire vagyok eszakra, itt kb. 15-18 fok van napkozben, ejszaka nem tudom, akkor alszom :))))

zsosz

Előzmény: Edo (274)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.08 0 0 277
Edo:

Ha ő az, akkor itt lesz egész télre, mondd meg neki, hogy a legmelegebb cuccait feltétlenül hozza el!!!

Én tavaly áprilisban érkeztem és döbbenetes volt a különbség. Otthon már mindenhol madárcsicsergés a fák virágoztak és kb 25 fokos meleg volt.
Amikor jött a repcsi és leszállt a felhők alá, döbbenetes volt látni a tengeren a jeget (!!!) és a havat a földeken.
Szóval kesztyű, jégeralsó, vastagkabát, pulóverek vastagcipő.

Előzmény: Edo (274)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.08 0 0 276
Edo:

Nem Lappenrantáról van szó? Szerintem én ismerem is hallomásból azt a srácot. Azt mondd meg neki légyszíves, hogy Lappenrantában lehet, hogy ő lesz az első magyar, szóval ne érje meglepetés.

Van itt valaki onnan?

Előzmény: Edo (274)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.08 0 0 275
Edo:

Jövő hét keddre már csak 12 fok maxot mondanak.
Én már most látom, hogy a finnek határozottan elővették a kabátokat és van aki kesztyűben mászkál.

Edo Creative Commons License 2000.09.07 0 0 274
A település nevét nem tudom, de Helsinkitol kb. 200 km ÉK-re, ahová megy. Akármilyen ido van, azért kicsit irigylem...
Előzmény: szalka (273)
szalka Creative Commons License 2000.09.07 0 0 273
Hova jonnek a barataid,merhogy orszagon belul is elteresek vannak. Itt Tamperebe napkozben csak max 13 fok korul van . Reggel ennel nyilvan hidegebb van 5-8 fok, aztan meg eszakabra meg hidegebb van. Hogy erre a homersekletre ki milyen ruhat szan az elegge egyedi, de mindenkeppen egy nagyon jo vizallo esokabat + cipo mindig jol jon, mert ha elered 10 perc alatt sz@ra lehet azni, es utana jon a remek megfazas.
De bar mar teljesen besotetedik sjanos, meg napkozben igen szepen sut a nap, csak nem melegit nagyon.
Előzmény: Edo (269)
Edo Creative Commons License 2000.09.07 0 0 272
Köszönöm a segítséget!:)
BZoltan Creative Commons License 2000.09.07 0 0 271
Jelenleg a napi csucshomerseklet (Helsinki) ugy 10-15 fok lehet, ami ejszakara lemegy 5-9 fokra. A nap szepen sut, viszont ha fuj a szel akkor tud kellemetlen lenni.

Kabatot, igeny szerint javallok. Ha fazos vagy, akkoe egy laza dzseki meg egy pulcsi elfer az ing folott. De meg mindig latok poloban szeldzsekiben rohangalni oskemeny embereket.

z

Előzmény: Edo (269)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.07 0 0 270
Szerintem nyugodtan pakolja be a sínadrágot meg a bundabugyit! :-))

A valóság pedig az, hogy elég a sima kabát, de szerintem az idei tél olyan hideg lesz, hogy megemlegetjük.

Már most 15 fok körül van a napi maximum.

ha bővebbet akarsz tudni, akkor klikkelj ide:

http://www.weather.fi/5vrk.html
http://www.weather.fi/tasma/helsinki.html
http://www.fmi.fi/SAA/SAA/city.html?Helsinki

Egyébként jó ha tudod, hogy az itteni időjárásjelentések érzésem szerint közel nincsenek olyan pontosak, mint az otthoniak. Szóval ha napos időt mondanak, akkor még simán lehet eső is.

A yahoos meg ilyen típusú előrejelzéseket ne is nézd, mert azok nagyon sokat tévednek.

Előzmény: Edo (269)
Edo Creative Commons License 2000.09.07 0 0 269
Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem. Az egyik barátom Finnországba utazik, de fogalma sincs hogy készüljön. Milyen ido van most ott? Kell már a télikabát, vagy elég egy-két melegebb pulóver?

zsosz Creative Commons License 2000.09.07 0 0 268
eztet a toban feredozest mar mas is mondta, de elegge hihetetlennek tunik nekem.. namajd meglatjuk :)

zsosz

Előzmény: szaunax (267)
szaunax Creative Commons License 2000.09.07 0 0 267
Zsosz, ne aggódj, jön még minusz harminc fok, Lappföldön máris havas eső esett, kellemes hideg lesz kint...Szaunázz sokat, és nagyon kellemesen ki lehet bírni. A végén még lékben is fogsz fürödni meg meztelenül hóban hempergőzni. Ne mondd, hogy nem fogsz, majd meglátod.
De ha nem, hát nem, még mindig szivesen felváltalak, az itthoni vacak tél helyett szivesen megyek oda megfagyni, de komolyan!!!
zsosz Creative Commons License 2000.09.05 0 0 266
hei, elveszett a levelem fele, de mar nem emlexem mirol irtam, sebaj, majd a torteneszek kibanyasszak a mult homalyabol :)

zsosz

zsosz Creative Commons License 2000.09.05 0 0 265
neniketek, kedveseim :)))) ha ez az osz, akkor nem akarok tudni a telrol :))) megaztan nincsenek ekezeteim, de mondjuk azt dija

zsosz

egyebkent: kiitos for all :)))

Előzmény: szalka (264)
szalka Creative Commons License 2000.09.05 0 0 264
De zsosz, hisz most itt meleg van !
Hetvegen ha nem is furodtem a tengerben, de a labam bele mertem dugni! Szoval egesz jo ido ido van , tuti kirandulno ido. Uljel sokat kint a napon, akkor jobban erzed a melegseget,esetleg sorrel rasegithetsz :-). Komolyan ennel csak hidegebb lesz, de addigra megszokja az ember.
Előzmény: zsosz (261)
BZoltan Creative Commons License 2000.09.05 0 0 263
En annyira nem talalom hidegnek, es kifejezetten jobban birom az itteni klimat, mint a honajizzados, tenyerrragados egeto meleget.

Előzmény: zsosz (261)
szaunax Creative Commons License 2000.09.04 0 0 262
Zsosz, nem akarsz helyet cserélni velem? Finnországhoz képest itt még mindig egész meleg van, és tök szívesen felváltalak Jyvaskylaban!!! Budapest tényleg büdös és zsúfolt...Majd hozzászokom (??)
Előzmény: zsosz (261)
zsosz Creative Commons License 2000.09.04 0 0 261
emberek, ez egy nagyon nagyon nagyon hideg orszag :)))))))) de gyonyoru mert csonde es baratsagos es szep. de tenyleg, csak mondjuk akkor ha kifele nezel a futott szobadbol 1 nagy pohar kakaoval :)

zsosz

szalka Creative Commons License 2000.09.04 0 0 260
Aaz utolso felbemarad mondat csak a veletlen muve ,bocs :-)
Előzmény: szalka (259)
szalka Creative Commons License 2000.09.04 0 0 259
Monic ennyire panikhangulatot idezett elo a dolog? :-)
Pedig szeptemberben a nyaruto csodalatos itt. Nagyon elenk pirosasan oszulnek a fak itt ami hihetetlenul szep. Persze otthon is szep az oszi erdo, de attol, hogy itt ez eleg hamar lezajlik meg eroteljesebb szinek vannak es raadasul a fenyokon kivul az osszes fa szinte egyszerre pirul ki. Legfeljebb majd jovore latod .
Nem irtad mikor jossz januarban, de az huzosabb kicsit.
Ha januar elso feleben jossz , akkor jo elore (minimum 1-masfel honap, vagy inkabb tobb) foglalj jegyet a repulon. Tobbszaz magyar dolgozik/tanul itt + a csaladjaik es a karacsony/szilveszter idoszaka, amikor a nagytobbseg hazamegy es aztan januar elejen -kozepen jon mindenki vissza. Akkor rendkivul tele vannak a repulogepek es az olcso jegyek mar november vegere elfogynak. Ha januar masodik feleben/vegen jossz akkor mar nincs ilyen problema.
Viszont januar vegetol kezdve van itt a legnagyobb hideg. Ha osztol itt van valaki, akkor szepen fokozatosan hozzaszokik az idojarashoz, mig a hirtelen -30 fok teljesen sokkolo lehet.

Telicucc vasarlasilag a januar a legjobb idoszak itt, hiszen mar megkezdodnek a learazasok, de meg nincsenek kifosztva az uzletek. Viszont, ha epp belecsoppensz egy kritikuasan nagy hidegbe, telicucc nelkul, akkor lehet, hogy orokre elatkozod azt a par napot ameddig tart mig beszerzed, ami kell.

Kulonben en azt tanacsolnam neked ilyen ugyben, hogy ne egy boszme nagy pufi tollkabatot vegyel, hanem egy ki-be cipzarozhato termobelesu lelegzos, viz/hohatlan gora-tex kabatot(nem feltetlen eredeti goratexet, mert ott a nevet is nagyon meg kell fizetni, de olyan anyagbol). Mert a pufi kabatok, valoban nagyon jo melegek tudnak lenni, de mozogni nem tudsz benne es raadasul nem szellozik es pl a buszon radizzad, az eleg kellemetlen. Mig a goratex stilusu kabat is ugyanolyan meleg a belesevel , nem izzad rad, ha tavaszodik egyszeruen kicipzarozod a beleset szoval nagyon jol kihasznalhato. Raadasul itt remek jo teli sportlehetoseg vannak, jegkori/jeghoki, sieles/snowboardozas, sifutas,vagy csak turazni es eleg nehez ugy barmelyiket is muvelni hogy egy lufimeretu pufidszeki van rajtad. Bar ha csak annyi idot toltesz az utcan, mig elbattyogsz a suliba meg haza , akkor edesmindegy, es lehet, hogy a pufi az olcsobb valamivel.
Itt nagyon jo teli sportlehetosegek vannak, minden varo

Előzmény: monic (257)
BZoltan Creative Commons License 2000.09.04 0 0 258
Zsolt,
asszem megegyezhetunk... voltam dodzsoban, meg is volt/van a velemenyem, de ez nem a FINN ifjusagrol szol, hanem ugy general az ifjusagrol. Ez van, a vilag valtozik.
A finn/svedfinn gazdasagi erovanalk szempontjabol vegtere is egy a szempontunk. Te azt mondod, hogy a 6-7%-os lakossagi aranyhoz passzol az, hogy az elitben 20-30 szazalek az arany. Szerintem ez eleg sok ami se nem jo, se nem rossz, de mindenkeppen mutat valamit es mindenkeppen erezheto a hatasa. Persze ez Finnorszag kulonbozo reszein mas es mas lehet. De az biztos, hogy ellentetben Magyarorszaggal itt a gazdasagi elit egyben szellemi elitet is jelent es itt mar erdekes aspektusa van a finn/finnsved viszonynak.

A kivandolralssal kapcsolatban erdekes amit irsz, logikusnak tunik, am a kivandorlasnak trobb hullama volt a szazad elso feleben. Ha vannek ezzel kapcsolatos erdekes forrasaid, akkor oszd mar meg velem kerlek. kosz.
z

Előzmény: Werner Zsolt (251)
monic Creative Commons License 2000.09.04 0 0 257
Pániknak vége!!!

Januárban megyek, nem szeptemberben. Még mindig Finnországban vegyek télikabátot?
Sajnos most már az is biztos, hogy négy lányból, akit erre az útra kiválasztottak csak én megyek egyedül. :-(
A közvetítő tanárom azt mondta, hogy nagyon fognak szeretni, ha én leszek az egyetlen magyar az egyetemen :-)

Raki: Igazán kedves vagy, hogy ennyi kabátot megnéztél nekem, köszönöm szépen!

Előzmény: Törölt nick (256)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.04 0 0 256
monic:

Megnéztem a hétvégén pár árat. Én úgy vettem észre, hogy igazán még nincsenek kirakva a télikabátok, nagyon szegényes volt a választék és drága is. Tavaly sajnos nem tudom, mikor kezdték kirakin a télikabátokat, de sokkal nagyobb volt a választék később és alacsonyabb árak is előfordultak. 600 FIM-ért már tök jó pufók télikabátot lehetett kapni. Szóval, türelem. :-)
Az ( espooi ) Maxiban pl még nem is volt kirakva télikabát.

Írok megnevezéseket is, hátha meg tudod nézni otthon vagy a neten.
A helsinki stockmannban és topsportban néztem őket. A citymarketben ennél olcsóbbak is vannak(csak ott nem voltam, mert messze van), sőt általában jellemző , hogy amit egy intersportban megveszel x márkáért, azt x*0.7-ért meg tudod venni egy citymarketben. Az euromarket még olcsóbb, csak az nem mindenhol van. Viszont szerintem az euromarketen már a minőség is alacsonyabb. A cityben még egész jó dolgok vannak.

Adidas:
S-3S downjkt 698 FIM
Ez a tipikus pufók télikabát.

S downjkt 998 FIM.
Szintén pufók.

S coach jkt 499 FIM
Ez nem pufók és nekem nem is tetszik. Ettől függetlenül ez is meleg de a pufók kabátok melegebbek.

Nike:
164483 Pufók 999 FIM

US40 snowwear 92970011 437FIM ( 50%-kal leértékelve a topsportban ).
Nekem nem tetszett.

Aztán még volt pár az 1000 FIM fölötti kategóriából, de azokat nem írom inkább.

Előzmény: monic (247)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.04 0 0 255
Aki tudni akarja, hogy mi a legújabb(?) divat itt Helsinkiben, az nézze meg a http://index.hu/rendel/roller/ címet. Ilyen rollereken száguldottak páran az utcán. Itt nagy divat a görkorcsolya ennek egy folyamodványa ez a roller. Az Anttila-ban kiprobaltam egyet, elég furcsa volt :-)

off
Boribon: sajnos a 100% körüli narancslevet és az alkoholt nem szeretem :-)
on

Boribon Creative Commons License 2000.09.03 0 0 254
OFF (bocs mindenki mástól!)
Tudtam én, hogy az összes listás címet fejből fújod? Vagy képes voltál ilyen lényegtelen ügyben rákeresni a címemre? Amúgy épp mától változott a címem, mindjárt kijavítom az Indexen is. Na mindegy, majd ha itthon leszel, esetleg beválthatod azt a pirospontot valami mérgezőre (90% os narancslé vagy alkohol?)
Megbeszéljük. Amúgy nem csoda, hogy unod a listát, mostanában én is olvasatlanul törlöm a levelek jó részét, de ha leiratkozok, akkor meg kimaradhatok valami fontosból, és azt nem akarom.
Szia
BB( a másik):-))
Előzmény: Törölt nick (253)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.03 0 0 253
topic off.

Boribon: kitaláltam ki vagy, nem volt nehéz csak az email címedet kellett megnézni, szóval akkor ide a pirospontos meg az ilyesmit.
Egyébként nem nagy hévvel történt a leiratkozás, csak már untam a dolgot. Majd visszaíratkozom kb egy hónap múlva.
( ja, tulajdonképpen csak az other topicról iratkoztam le bár az igaz, hogy a levelek 99% ebbe tartozik )

topic on.

Előzmény: Boribon (252)
Boribon Creative Commons License 2000.09.03 0 0 252
OFF
Szia raki,
latom azert az indexen meg maradtal, ha mar egyes listakrol le is iratkozol.... (pedig mar lenyugodtak e kedelyek, ha esetleg azert leptel volna le)
(Ha kitalalod ki vagyok, pirospont meg ilyesmi)
Boribon
Előzmény: Törölt nick (242)
zsosz Creative Commons License 2000.08.30 0 0 250
még 3 nap hungary, aztán irány a reptér + a fagy országa :)))

zsosz

BZoltan Creative Commons License 2000.08.30 0 0 249
Sajnos nougyben kenytelen vagyoknem egyet erteni veled.
Szerintem ez egyaltalan nem tipikus finn jelenseg amit az akos leirt. Nezz korul a vilagban es te is latni fogod.
Az meg tok ertjheto, hogy egy kulfoldi sracnak egy finn lany nem azt mondja, hogy tudod a finn sracok sokkal faszabbak mint ti kulfoldiek... szoval lassunk mar a szinfalak moge :)
Ami meg a konkretumokat illeti, nekem volt finn baratnom es hidd el, hogy nehez dolga volt a lanynak, mert olyan szinten nem beszelek finnul, hogy problema nelkulk eltarsalogjak egy finn hazibuliban. Nem voltak kozos gyokereink (tv-maci, vuk, uttoroseg, kispal, etc/ amik meignt csak elegge megnehezitik a dolgot. Persze ha csak kalandra vagyik a lanyzo akkor az egyszerubb, de ilyenkor meg sosem mondtak nekem, hogy jaj ti kulfoldiek milyen faszak is vagytok.
Szoval en ennek nem adok hitelt. Eleg sok finn sracot ismerek es igen tokos palik, rendesek, uriemberek es egyaltalan nem baratsagtalanok.
Akinek olyan lehangolo a velemenye mint neked az valoszinuleg rossz tarsasagba keveredett vagy nem ismer 10nel tobb finnt (KOZVETLENUL!!!)

A sved-finn lakossag gazdasagi tenyezokent valo ertekeleseben meg szerintem rossz informaciot hallottal. No meg szerintem trivialis, hogy tekintettel arra, hogy finnorszagban az elmult evszazadban nem voltak olyan jelentos tarsadalmi atretegzodesek mint kozep europaban igy a 19. szazadi taradalmi elit megorzott eleg sokat az akkori helyzetebol. Nem tagadom, hogy jelentos a finn elit, de szerintem a felso tizezerben nem 6-7 % a finnsved.

Előzmény: Werner Zsolt (244)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!