Keresés

Részletes keresés

Amida Creative Commons License 2006.02.17 0 0 379

Zoroastro

 

Szeretnék Neked valamit írni. Aki megértette a saját lelkét, aki megismerte önmagát annak ideje tovább lépni az úton ami a Világszellem felé  viszi. Azt hiszem ez az egyik  öröksége azoknak a vallási szervezeteknek ahol rádöbbentek a kereszténység betegségére, és tévedéseire.

Ilyenkor a Főinkvizitor lépett közbe és a sötét babonás Európát hívta segítségül.

Aztán meg persze vérbe is borította, mikor Német-római császár is akart lenni a pápa.

De szeretném hangsúlyozni: nem a vallással van bajom, hanem "felkent" haszonélvezőivel.

Aki a XXI. sz.-ban sem jutott el arra a felismerésre, hogy élete értelme az ő saját kezében van az már sehova nem jut. Mindenki maga felelős azért, hogy fenntartsa magát, ha apa akkor fenntartsa és felnevelje a gyerekét, és ha hite van  akkor megtalálja a bizonyosságot a boldogsághoz elérje a harmoniát.

Előbb-utóbb mindenki belátja,hogy a reál világban nem számíthat senkire, és semmire érdemtelenül. Ha ezt felfogja, majd eléri a felismerés, hogy spirituális világában ugyan így van ez.

Amida

Előzmény: Törölt nick (370)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.17 0 0 378
Jessz! :)
Előzmény: Amida (376)
Amida Creative Commons License 2006.02.17 0 0 377

 

 

Nem tudom 15 éve hol adták jegyre a kenyeret, a tejet, meg a vajat?

Bár a Te világod a Te magad teremtette világod - lehet abban így volt.

Ha Vatikán nem tetszik, más sem tetszik. Sehova nem kell elmenni, csak megismerni kell önmagadat. Meg kell tanulni a tudattalannal kommunikálni. A Bibliában  sok bölcsesség van, többek között az is, a hogy a Te tested az én templomom. Hát igen, a gondos takarítás nem volt tökéletes. Az Isten az biza benned van. Ha akarod, ha nem.

A média nem e lélekhez stól, hanem az értelemre, az észre próbál hatni. Ezt nevezik agymosásnak.

A tudattalannal - a lélekkel - nem olyan egyszerű dolog elbánni. Tudnának erről mesélni a nagyszájú ateisták.

Amida

 

Előzmény: Törölt nick (367)
Amida Creative Commons License 2006.02.17 0 0 376

 

Az ezoteria gyökerei jóval mélyebbre nyúlnak mint a gnoszticizmusé. Az ezoteria elveit az egyiptomiak is ismerték, hiszen Hermész írásait ők fordították le először.

A gnoszticizmus nem is biztos, hogy ilyen formájában alakul ki, ha nincs a kereszténység. A dualitásnál is messzebb mentek megkifogásoltál a szentháromságot.

Ez teljesen jogos volt, mert önellentmondást hordoz.

De nem írok róla, mert kit érdekel?  Tehát vallási dogmatikai vitáról van szó az Ő esetükben.

Az ezoteria viszont nem vallás, hanem tudás.:)

Amida

Előzmény: Törölt nick (366)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.17 0 0 373

Ez az első őszinte válasz, vagy ez az első Neked tetsző válasz?

 

De tényleg nem személyeskedni akarok. Csupán annyit jegyeznék meg, hogy szerintem a valódi tudás és a valódi bölcsesség együtt jár egyfajta alázattal és szerénységgel. Szerintem. Számomra ez hiányzik a hozzászólásaidból ahhoz, hogy több hitelt tudjak adni a hipotéziseidnek.

Ismétlem: ezt kérlek, hogy ne bántásnak vedd. Magyarázatnak inkább.

Előzmény: Törölt nick (371)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.17 0 0 366
Szokás manapság félreértett fogalmakkal vagdalkozni. A gnoszticizmus leegyszerűsítve a vallási dualizmus megnyilvánulása, de nagyon sok irányzatot szoktak idesorolni. Az ezoterizmus pedig egy zárt körben elérhető a tudás. A kettő nem ugyanaz, bár fedések kétségkívül léteznek.
Előzmény: Törölt nick (363)
Amida Creative Commons License 2006.02.16 0 0 365

 

Ha a gnoszticizmust nem írtják ki a II. sz. végére, nem lett volna 1.600 év elborzasztó szellemi sötérség európában. Mostanra az utólsó diktatúra Vatikán. A lélek felletti diktatúra városa.

Ezt még a leggonoszabbak sem tudták volna jobban kitalálni.

Amida

babujaju Creative Commons License 2006.02.16 0 0 362

Rendben!

Igaz!

Ugy legyen :-)

Előzmény: Törölt nick (361)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.16 0 0 361

Ha engem értelmezel tömegként: én nem kritizálok, csupán a másként gondolkodás jogát kértem. Vagyis azt, hogy ha kételkedek abban, amit Zoroastro a maga részéről üdvözítőnek tart, attól még ne nézessek ostobának. Avagy disznónak a lórács előtt.

Engedtessék meg az én igazságom is. Ugyanannyi jogom van hozzá, mint bármelyikőtöknek a maga igazságához. Megismétlem, hogy szerintem mindannyiunk csupán tapogatózik. Akár azt hiszi magáról, hogy tud, akár kételkedik az önnön és mások tudásában.

Előzmény: babujaju (360)
babujaju Creative Commons License 2006.02.16 0 0 360

Hát, hogy ti mit tudtok, azt sajnos már kinyilatkoztattátok...

 

tapsihapsi! Ez nem lenézés. Ez egy ténymegállapitás. Rozsakeresztes nem az üdvhadsereg tagja! A tömeg nem mond le a folyamatos és gyilkos kritikáról, támadásról. De! a tömeg sorsa a tömeg dolga is...

 

a rozsakeresztes sorsa meg a gnozis dolga...

 

na isten aldjon, nem vagyok hivatott és nem is szandekozom ezt a fonalat tovább gombolyitani!

minden jót Neked :-)

 

babi

Előzmény: Törölt nick (358)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.16 0 0 359
Jennings könyve ezt a láncolatot fedi föl, más könyvek más láncolatot.
Előzmény: Törölt nick (354)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.16 0 0 358

Hát, hogy ti mit tudtok, azt sajnos már kinyilatkoztattátok...

 

Sose gondoltam volna, hogy a rózsakeresztes gondolkodás keveredhet mások lenézésével.

Előzmény: Törölt nick (356)
babujaju Creative Commons License 2006.02.16 0 0 357

Zoroastro Kedves, ez a nehezsege ennek az egesz forumosdinak! Vallalok minden szobafilozofusi cimket! Mindent! Hiszen erted szoltam, tokeletesen egyet ertettem minden szoval amit irtal, amit nem irtal is le... hiszen abbol a kepbol amit felfestettel, alakult ki az eros bizonysag bennem, hogy mindent tudsz, ami ahhoz szukseges, hogy felemeltessen... Elnezest ha felreertheto voltam. Tenyleg akkor csak egy szobafilozofus vagyok :-)

 

Fals ez a világ úgy, ahogy van. És ha az ember hagyja lerántani magát arra a bizonyos szintre...

Akkor soha sem tud visszajönni a felszínre. Örökké mélytengeri élőlény marad, örök (szellemi) sötétségben tengeti napjait.

 

Errol van szo, pontosan ahogy irtad, s csak annyit akartam Neked irni, hogy Te mindennel rendelkezel, hogy ne rangathassanak bele ebbe a sekelyes, sehova nem vezeto vitanak nevezett szógyártásba!

Elnezest, ha nem tudtam erthetoen megfogalmazni. S vallalom,hogy szobafilozofus vagyok :-) Szivesen!

 

(irhatnam, sok sikert Neked az Utadon, de inkabb azt irom, biztos vagyok benne, hogy mindent elérsz, amit el kell érned! Tulajdonkeppen csak ennyit akartam Neked mondani :-)

 

Mégegyszer elnézést a félreérthetô fogalmazásért!

 

szia: babi

 

Előzmény: Törölt nick (356)
babujaju Creative Commons License 2006.02.16 0 0 355

Zoroastro! Zoroastro! :-)))

 

Pontosan MEG VAN BENNED, hogy mit is jelent - mint létezési forma - gnosztikusnak, rozsakeresztesnek lenni.

 

A hermetika szerint a test kötôereje egy szám, ami ha beteljesedik (fenntartva igy a Létezés egységét), a test elpusztul s a szellem visszaáradás révén és törvényszeruen eredetébe visszakerül... A Te számod most stagnál, pedig mindened meg van ahhoz, hogy kibillentsd e zsákutcából :-)))

 

A fizikai a testet táplálja, a szellem a lelket... test a fizikait, lelek a szellemit :-)

A gondolat a lélekig hatol, elkeveredik annak természetével, igy a homály elvétetik az értelem elôl. AZ ISTENEK LELKE AZ ÉRTELEM ZOROASTRO! Fordulj el a jelen filozófiájától, mert az 'alkotott szavaival' inkább fejlôdés ellenes...

 

Es bár a Teremtô a belôle áradó torvenynek megfelelôen 'bekeverte' a gondoszságot és bünt a Teremtésbe, de gondoskodott is arról bizonyos képességek adományozása által, hogy e kelepcék mindenkor kivédhetôk. Aki bölcs és e Isteni értelem birtokában van. Az ilyen meg tudja védeni magát, s a kelepce csapdájába sem sétál bele :-))) Elfordul tôle :-)))

 

babi :-)

Előzmény: Törölt nick (354)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.16 0 0 353

Szerinted Te kevered a fogalmakat. Az előbb az ezotériát a gnoszticizmussal, most a rózsakereszteseket az őskeresztényekkel.

 

Az a bizonyos ősi tudás is alapvetően hit. Mi mindannyian csak tapogatózunk az isteni igazság felé. Legföljebb sejteni vélhetünk dolgokat. Balga, aki azt állítja, hogy amit mond és ír, az mind úgy helyes és igaz. Ráadásul nemcsak másokat csaphat be, hanem magát is.

Előzmény: Törölt nick (352)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.16 0 0 351

"E mondatod mindent elárul"

 

Kérlek, hogy ne menjünk át személyeskedésbe. De ha ezt akarod hallani, akkor oké, azt mondom: önállóan és intellektuálisan gondolkodni kezdtem, és arra jutottam, hogy az általad favorizált szöveg engem csupán annyiról győzött meg, hogy ebben Te nagyon hiszel. Másról nem.

Előzmény: Törölt nick (350)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.16 0 0 349

Ne haragudj, nem piszkálni akarlak, de én a magam részéről óvakodom azoktól, akik azt mondják, hogy ők az igazság egyedüli letéteményesei.

"Lehető legpontosabb magyarázat..." Igen, számodra talán az. De komolyan elvárod, hogy egy általad favorizált szövegnek mindenki azonnal hinni kezdjen?

Előzmény: Törölt nick (347)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.16 0 0 346

Te hiszel valamiben, amit én tiszteletben tartok. Cserében talán elvárható lenne, hogy elfogadd azt, hogy én meg nem feltétlen azt tartom etalonnak, amiben Te hiszel. De lehet, hogy ez az én túlzó elvárásom Veled szemben.

Tudod, a szavaid hitelességét az is kétségbe vonhatja, hogy amikor valaki nem ért Veled egyet, Te mocskolódást és lórácsot emlegetsz. Én nem vettem észre, hogy itt bárki mocskolódott volna Veled. Ha az ellentmondást és a vitát annak érzed, az Rólad állít ki bizonyítványt.

Előzmény: Törölt nick (344)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.15 0 0 343
Ez mind szép, csak épp nem mindenki számára meggyőző erejű. Hit kérdése.
Előzmény: Törölt nick (342)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.15 0 0 340

Kapaszkodom, de nem látok semmit ezen a linken.

Szerintem nem ezoterika, hanem ezotéria. Az ezoteria egy bizonyos kör számára elérhető tudást jelent (más szóval: hermetikus tudás). Ezoterikus tudása volt pl. az egyiptomi papoknak, akik a csillagok állásából tudták, hogy mikor fog áradni a Nílus. Ezt a tudást nem árulták el másoknak - hatalomféltésből nem, meg azért nem, mert bizonyos információkkal nem mindenki tud kezdeni valamit. Esetleg félreérti.

Előzmény: Törölt nick (339)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.15 0 0 337
Szerintem annak idején épp az különböztette meg az aranycsinálót a hermetikus tudás ismerőjétől, hogy utóbbi az alkímiáról mint szimbolikus folyamatról beszélt, nem pedig mint fizikai-kémiai tevékenységről.
Előzmény: Törölt nick (331)
Amida Creative Commons License 2006.02.14 0 0 336

Nézdd, én nem tudom milyenek voltak?

Azt sem tudom, de nem is érdekel, hogy voltak vagy sem. Mindenesetre van egy irodalom, amelyik erre hivatkozik. Ez azonban lényegtelen, a lényeg az miről szól az az irodalom.

Nem?

Amida

Előzmény: Törölt nick (334)
babujaju Creative Commons License 2006.02.14 0 0 335
koszonom, tokeletesen egyetertunk :-)))
Előzmény: Törölt nick (333)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.14 0 0 334
Van beavatódás is, de a beavatásnak mint szertartási élménynek meghatározó szerepe van a beavatási társaságoknál. Kérdés, a rózsakeresztesek ilyenek voltak-e - ha voltak.
Előzmény: Amida (330)
Amida Creative Commons License 2006.02.14 0 0 332

Na...még egy igazság!

Most esetleg megvethetsz - mégis Jungra kell hivatkoznom - de az alkimia valóban nem az aminek gondolják.

Érdemes elovasni Jung könyvét, cime "az alkimiami konjunkció".

Jung - bár pszichológus professzor volt - elsődleges munkájának, életműve koronájának tekintette ezt a munkáját.

Egyébként Ő volt az aki komolyan megvizsgálta az asztrológia jogosultsáhgát, és ezt számos más területen müködő barátja igazolta. A legújabb kutakodások szerint pl.: Jung tipológiája a Nap hatásain alapul.

Mivel a régiek a Napról mit sem tudtak, a csillagjegyeket figyelték meg, mikor milyen "minőségű" ember születik.

És valóban rátapintottak a dolgokra.

Kulcs ez az analógia törvényéhez amit Hermesz Triszmegisztosz már elég régen megfogalmazott.

Igazából igazolja azt a nézetet, hogy az ember mikrokozmosz, a Kozmosz leképeződése.:)

Haladunk!

Amida

Előzmény: Törölt nick (331)
Amida Creative Commons License 2006.02.14 0 0 330

Igen.

Valamit tudsz?

"sub rosa" ennek volt egy spec. aspektusa.:)

A négy sziromnak isch....

Hát, ha még azzal kapcsolatban is beletrafálsz...fejet hajtok előtted.

Amiben meg igazad van: nem csak a rózsakeresztes "vezetők" nem lépnek rózsakeresztesként színre, hanem azok sem akik ismerik a tanításokat.

A lényeg ugyanis hogy nem beavatnak, hanem beavatódsz(magad által).

Nem hiszel benne, hanem belső meggyőződésed van felőle,....ez meg ugye nem lehet közvita tárgya.

Vagyis: a lényege, hogy nagyon tisztelni kell az individuumot!

Ez a lényeg!

Amida

Előzmény: Törölt nick (326)
babujaju Creative Commons License 2006.02.14 0 0 329

Zoroastro, mi az szerinted hogy fontos? :-)))

 

Egy valódi rozsakeresztes számára soha nem a legfontosabb az emberekkel való kapcsolat felvétele :-) , hanem valami mással való kapcsolat felvéte a valóban fontos :-)

 

babi :-)

Előzmény: Törölt nick (321)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.14 0 0 328

S miért pont Fluddot emeled ki a lehetséges tagok közül? Róla több bizonyíték létezik, mint másokról, akiket prominens tagként szokás emlegetni?

Még a 18. század közepén-végén is latinul íródott a tudományos munkák zöme. Továbbá az alkimisták is szimbolumokat használtak. Szerintem itt ragadható meg az összemosás: aki latinul írt és szimbolikusan, arra már egyből rásütik, hogy rózsakeresztes volt.

Előzmény: Törölt nick (327)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.14 0 0 326

A rózsa tekinthető a titok jelképének, én azonban inkább úgy fogalmaznék, hogy a hermetikus (ezoterikus) - azaz a beavatottak számára elérhető - tudást szimbolizálták vele.

Egyébként én azt vallom, hogy igen kevéssé valószínűsíthető, hogy valódi rózsakeresztes vezetők a nyilvánosság számára elérhető könyveket írtak.

A 18. század elejére egyébként eltűntek a rózsakeresztesek. A század közepén megint feltűntek, de az már a Saint-Germain, Cagliostro, Casanova féle kalandortársaság volt.

Előzmény: Törölt nick (325)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.14 0 0 324

Szerintem ma nehéz megítélni, hogy ki volt akkor közismert és ki nem. Ráadásul a mérce is más.

Előzmény: Törölt nick (323)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!