Keresés

Részletes keresés

BOLOND Creative Commons License 2005.04.11 0 0 458
Szia butacska, ha a keresoben rakattintasz az: "images" szora mielott beirod a keresett hely nevet akkor olyan oldalak jonnek fel ahol kepek is vannak. Nem tudom milyen szot hasznalnak a magyar keresoben az "images"-ra. Azt jelenti hogy "kepek".

Igazad van, ha mar almodik az ember akkor almodjon nagyot, de ha valora akarod valtani akkor nem art korulnezni a lehetosegek kozott. Polineziaban nem nagy kulombseg van az arakban szezonalisan, legalabbis amerre en jartam, de foleg a viz fole epitett kunyhok kategoriajaban nem szamottevo. Ha meg tudod engedni magadnak az "olcso" szezonban, akkor nem allhatsz rosszul, es a foszezon sem szamit.

Fenykepen idillikus a viz feletti bungallow de hogy elvezed is magad benne az egy mas tema.

Minimal,

Mangia csucs volt (persze a tobbi is). Most annyi dolgom van hogy azt sem tudom melyik a jobb kezem de teszek fel kepeket a het vege fele.
Előzmény: butacska (457)
butacska Creative Commons License 2005.04.09 0 0 457

Sziasztok

Olvasgattam a topikot es picit besargultam az irigysegtol:) Gyonyoru helyekre jutottatok el joparan:) Remelem egyszer nekunk is sikerul szemelyesen megnezni az ottani kulonleges vilagot:)

Hosszutavon gondolkodok a dologban, es lehet az is, soha nem adatik meg a lehetosegunk ra, de addig is kutakodok a temaban, es elmerulok a kepekben:) Sajnos a tar.hu-n levo kepeket nem tudtam megnezni, ugyanis kulfoldrol nem engedi.

Lenne par nagyon kezdo kerdesem, hatha tudtok ra valaszolni.

Tudom, hogy az egyenletes idojaras miatt gyakorlatilag allandoan szezon van a szigeteken, de megis van olyan idoszak, amikor olcsobbak a szallasok? Megmondom oszinten, nekem minden vagyam egy viz feletti bungallo lenne, hisz almodozni nem kerul semmibe, akkor meg miert ne merjunk nagyot almodni, nemigaz?

Tudnatok olyan webcimet mondani, ahol a szigetek, jellegzetessegeikkel es kepekkel egyutt vannak rendszerezve? Esetleg terkeppel.

Koszonom:)

Sziasztok:)

Butika

minimal Creative Commons License 2005.04.06 0 0 456

Dettó ugyanez volt Polinéziában (lsd. mellékelt ábra :o).

 

 

Előzmény: Bogyó 2 (455)
Bogyó 2 Creative Commons License 2005.04.01 0 0 455
Egyik maldív topictársunk nemrég jött haza, s javulásról számolt be, bár kis mértékű még. Sajnos több mint 90%-os volt a pusztulás, én csak nagy ritkán látam egy-egy élő korallt a kőtörmelékként fekvő szürkék között. A halak viszont csodálatosak voltak. Nem voltam más ilyen helyen, de a búvároknak biztos nem kell kétszer mondani mi is az a Maldív-szigetek.
Előzmény: minimal (450)
Bogyó 2 Creative Commons License 2005.04.01 0 0 454
Nem, Bolondnak. Vagy rosszul kattintottam, vagy a rendszer tréfált meg, nem tudom már.
Előzmény: minimal (452)
minimal Creative Commons License 2005.04.01 0 0 453

Ezért írtam a preferenciákat. :o)

 

Ne érts félre, Maldív is biztosan nagyon szép (de szeretnék ott lenni most! :o), lehet, hogy egyszer oda is elutazom... a búvár-oktatóm mesélte, hogy ott is nagyon szép a víz alatti világ.

 

Remélem, hogy Neked meg minél hamarabb összejön Óceánia!

Előzmény: Bogyó 2 (445)
minimal Creative Commons License 2005.04.01 0 0 452

"Most látom, hogy te is írtad a Kicsi a világot."

 

Nekem írtad? :o)

Előzmény: Bogyó 2 (448)
minimal Creative Commons License 2005.04.01 0 0 451

Mindenhol vannak kevésbé, és jobban elzárt helyek. Ezeken a hajókon meg tradícionálisan sok magyar van, földrajzi helytől függetlenül. :o)

Előzmény: Bogyó 2 (446)
minimal Creative Commons License 2005.04.01 0 0 450

Sajnos az El Nino ott is pusztított, elszíntelenedtek a korallok. :o/

 

Ennek ellenére elképesztő ereje van a természetnek. A turistákkal teli Bora Bora hajóktól hemzsegő lagunájában remekül elvannak a Manták, és egyéb élőlények... gyönyörűek! :o)

Előzmény: Bogyó 2 (447)
BOLOND Creative Commons License 2005.04.01 0 0 449

Bocs, de ebben a sarkaban a vilagnak ha talalsz internetet az is olyan lassu mint a melasz.  Amugy Mangaia szigeten voltam par napig, csak most neztem meg az uzeneteket.

 

A magyarok egy setahalyon dolgoznak, pincer, fotografus, recepcionista, szakacs, egyebek.  A halyo Tahiti es Rarotonga kozott jar 10 naponta.

 

Holnap mar New Zealandon leszunk, konnyebb lessz az internet.

Előzmény: Törölt nick (436)
Bogyó 2 Creative Commons License 2005.03.31 0 0 448

Most látom, hogy te is írtad a Kicsi a világot.

Bocsi, nem akartalak megbántani, persze attól még közhely ez, azért nem vonom vissza, mert így gondolom továbra is. De én is szoktam ilyeneket mondani, mert attól még igaz, csak talán túl gyakran mondogatjuk egyformán őket, ez a baj a közhellyel.

Előzmény: Bogyó 2 (446)
Bogyó 2 Creative Commons License 2005.03.31 0 0 447

Úgy tűnik, ez világjelenség, maldív vonatkozásban is volt erről szó, de itthon is mondogatják ezt.

A korallok milyen állapotban vannak? Maldívon nagyon nagy pusztítást végzett az El Ninjo '98-ban, de úgy tudom a Csendes-Óceán se maradt ki ebből.

Előzmény: minimal (443)
Bogyó 2 Creative Commons License 2005.03.31 0 0 446

Szerintem nem értetted mit írtam.

Bolond 10 magyarral találkozott a világ másik oldalán ahol a madár sem jár, legalábbis magyar madár, gondolnánk mi. Kicsi a világ stb., lehetne sorolni a közhelyeket. De megtörtént.

A Maldív-szigeteken, ahol most már elég sok magyar előfordul, még kevésbé lenne meglepő egy ilyen szituáció, de nem így az elzárt részeken!

Ott (és csakis erről beszélek), ahol a két leírt atoll van, ott ez nem fordulhat elő, hogy véletlenül 10 magyarral találkozzál, legfeljebb ha egy magyar kutatóhajó van ott, de ez sem egy gyakori dolog. Ha megvan az engedélyed és bemégy, az is meglepő, ha egyáltalán 10 fehér emberrel találkozol, azaz ez egy igen érintetlen terület!

Erre utaltam ezzel.

Előzmény: minimal (442)
Bogyó 2 Creative Commons License 2005.03.31 0 0 445

Hogy Francia Polinézia nagyobb-e, mindegy, mert én azt írtam, hogy Maldív is elég nagy, hogy legyenek érintetlenebb részei, főleg ha el is van zárva! Hogy minden szgetre könnyű eljutni azt sose gondoltam, nyilván ahol kevés ember él, és nincs semmi szenzáció, oda mindig nehéz eljutni.

A táj változatosságát nem vitatom, de ez valakinél pozitívum, valakinek mindegy, valakinek meg az a jó, hogy mindenfelé ugyanolyan, mert egyvalamit keres. Én annak idején ezért is döntöttem egy maldív út mellett, mert tudtam, hogy bárhol is legyen a szállásom, a tenger nem lesz messzebb a kunyhótól mint néhány 10 méter, mindenütt lesznek pálmák, mindenütt fehér korallhomok, biztos, hogy nem egy hegyoldalról kell lecaplatnom naponta, ha fürödni akarok a tengerben, mindenütt nyugalom lesz és kevés ember. Bárhol leszek, egy félóra-óra alatt körbejárhatom a szigetet. Mert akkor ez kellett. Aztán ha más kell, és meg is tehetem, akkor fogom a bakancsot, és megyek Tahitira vagy az Alpokba. 

Értem, hogy utálod a resortokat, ezért mondom, hogy az ilyen emberek szerezzék meg a külön belépési engedélyt az elzárt szigetekre! Nem a resortokat, hanem ezeket ajánlgattam. Ezért nincs sarkallatos különbség! 

 

Pont, hogy küzdök a leegyszerűsítés ellen, amely alapján Óceánia az érdekes kultúrával rendelkező, hagyományos és érintetlen közösségekben élő emberek földje, Maldívon pedig csak luxusszállodák vannak a gazdag nyugatiaknak, semmi eredetiség, semmi érdekesség. Ez így nem igaz, bonyolultabb a kép, s azt akarom megvilágítani, hogy aki nem luxusnyaralást és pihenést, nászutat szeretne, annak is van mit találni a Maldív-szigeteken. Kb. 900 lakatlan sziget, kb. 100 a világtól elzárt érintetlen lakott sziget, ahol még hátizsákos turisták sem nagyon vannak, csak kivételesen, de szinte semmi nincs a részükre, teljesen a helyiekre lennél utalva, az ő házukban lehetne csak lakni!

Egy vita nem felesleges, ha tisztázunk dolgokat, a veszekedés felesleges, de nem hiszem, hogy azt tennénk.

A preferenciáról írtakkal egyetértek, engem is jobban vonz, főleg most már, Óceánia, de annak idején én mást kerestem, mert én több mindent is keresek az utazásokban, néha ezt, néha azt. Abból a szempontból akkor Maldív volt a jobb.

Most meg másképpen lenne, már csak gyűjteni kell.

Előzmény: minimal (441)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.31 0 0 444
Kérdeztem valamit,de nem volt válasz.hahóóóóó
Előzmény: BOLOND (435)
minimal Creative Commons License 2005.03.31 0 0 443

Mo'orea hegyei, és a Cook öböl...

 

Sajnos amikor ott voltam, végig ilyen idő volt. A helyiek szerint egyre kiszámíthatatlanabbak az évszakok. :o/

 

 

Előzmény: Bogyó 2 (439)
minimal Creative Commons License 2005.03.31 0 0 442

Szerintem a turisták/magyarok számát kár összehasonlítani Polinézia és Maldív között, ez arányaiban olyan, mintha Maldívot hasonlítanád össze Horvátországgal. :o)

Előzmény: Bogyó 2 (440)
minimal Creative Commons License 2005.03.31 0 0 441

No ezért írtam, hogy csak Francia Polinézia is nagyobb. Ráadásul igen nagy tévedés, hogy Óceániában minden szigetre olyan könnyű eljutni. Igen sokra max. a helyi halászok kötnek ki évente egyszer, vagy még kevesebbszer. Ha visszalapozol a topic-ban, repülőgépről fotóztam lakatlan szigeteket is.

 

Azt hiszem csak Cook Szigetek -ami jóval kisebb Maldívnál- tája is sokkal változatosabb, nem kell az egészet szembeállítani. Pl. nagyon emlékezetes maradt az a gyalogtúra, mikor átgyalagoltam északról délre Rarotonga-n az esőerdővel borított gyönyörű hegyeken. Ráadásul az imént Te is leírtad, hogy a turisták zömét resort-okban "szállásolják el".

 

Na ez sarkalatos különbség, mivel én utálom a resort-okat. A helyiek tulajdonában lévő hátizsákos szállásokat részesítettem előnyben. :o)

 

Egyébként kár így leegyszerűsíteni a képet pl. akár a kultúráról. Máskülönben egy ilyen "vita" szerintem teljesen felesleges.

 

Az egész prefereciáról szól. Nekem régi vágyam volt oda eljutni, Rarotonga kinagyított térképét (az atlaszban volt az Óceánia oldalon) már kb. 15 éves koromban átszellemülve bámultam az iskolapadban földrajzórákon.  :o)

Előzmény: Bogyó 2 (439)
Bogyó 2 Creative Commons License 2005.03.31 0 0 440
Na, ez biztosan nem fordulna elő, ha az engedéllyel a zsebében az ember a Maldív-szigeteken áthajózik a Maamakunudhoo atoll egyik szigetéről a Thiladhunmathee atollba.
Előzmény: BOLOND (435)
Bogyó 2 Creative Commons License 2005.03.31 0 0 439

A Maldív-szigetek mintegy 1000 km hosszan terül el. Egy nemzetközi repülőtere van, a szigetcsoport közepe felé, a fővárosban Maléban. A turista forgalom természetesen a repülőtérhez közeli szigetekre koncentrálódik, 400-500 km-t nem hajóztatják őket, felesleges lenne, talán Gan a kivétel, mert az az Egyenlítőnél fekszik, és itt is egy kisebbfajta város van, katonai támaszpont volt valamikor. Ide belső repülőjárattal lehet eljutni.

 

Érintetlenségen nem a lakatlan szigeteket értem, hanem az olyan lakott szigeteket, amelyeket még kevéssé ért el a globalizáció és a régi hagyományaik szerint élnek az emberek. .

Azt, hogy vélhetőleg érintetlenebbek arra alapozom, hogy:

1. A turistákat a resortok szolgálják ki, akiknek ez elég is, de az elzárt atollokba külföldi nem is teheti be a lábát csak külön engedéllyel! A Maldív-szigeteken nincs szabad közlekedés, nincsenek menetrendszerinti járatok (néhány kivétellel pl. Gan)stb. ellentétben Óceániával. 

2. Azért se nagyon találkoznak külföldiekkel, mert messze vannak a fővárostól és a resortoktól.

3. Minden sziget kicsi, a legnagyobb sincs 5 km2-nél több, így nincsenek városok, nagy települések, kis közösségekben élnek.

4. Iszlám országról van szó, amely egyébként is erősen hagyománytisztelő és elzártabb közösségeket jelent a befogadóbb és az európai hagyományokkal, így a kereszténységgel jobban átitatott  csendes-óceáni kultúrákhoz képest.

 

És ezek a szigetek többségére nézve igazak. Ezeken a szigeteken nincs kemping, motel vagy panzió, ha van belépési engedély, csak magánszálláson lehet megszállni vagy a hajón. Nincsenek menetrendek, nem tudsz pénzt váltani, nincs honlapjuk, hogy megnézhesd őket az interneten. De azért elérhetőek, ha nehezebben is.

 

Az atollok szépségéről nem egy embert hallottam másképpen nyilatkozni, ez sokszor eléggé szubjektív dolog. Egész Óceánia kultúráját, tájainak változatosságát ne állítsuk szembe egy országéval.

Mert akkor nézhetünk egy india-óceániai utat Seychelle-szigetekkel, Srí Lankával, Andamán-szigetekkel, s lesz változatos táj, a kultúráról nem is beszélve, bár nem vagyok híve a kultúrák ilyesféle összevetésének.Az más dolog, hogy kinek melyik szimpatikusabb.

Nekem is szimpatikusabb a csendes-óceáni, virágfüzéres, disznót tartó, nagy darab törzsfőnök és amit képvisel, mint a "falusi" mecset mellett, két kókuszpálmán a függőágyban vízipipázó maldív. De hogy melyik az eredetibb, melyik él érintetlenebb, hagyományosabb életet, nem könnyű eldönteni.

Az all inclusive szállodáról most nem is volt szó, mert a témánk nem a resortok, hanem a világtól jogilag is elzárt, kis lakott korall-szigetek a Maldív Köztársaság területén.

Előzmény: minimal (432)
minimal Creative Commons License 2005.03.29 0 0 438

Én egész út alatt csak egy magyar házaspárral találkoztam, de ők is Ausztráliában élnek.

 

Ausztrália egyébként perspektívikus, oda szíesen mennék dolgozni. Egész Óceeánia a lábad előtt hever... nomeg persze Ausztrália önmagában is érdekes lehet. :o)

Előzmény: BOLOND (435)
Eavit Creative Commons License 2005.03.29 0 0 437
húúú de dolgoznék azon a hajón.
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.28 0 0 436
Mit dolgoznak a hajón a magyarok,mi a hajó neve és hogy kerültek oda?A képeket mikor láthatjuk majd?
Előzmény: BOLOND (435)
BOLOND Creative Commons License 2005.03.28 0 0 435

Volt egy setahajo a kikotoben, tiz nappal ezelott is itt volt, most tudtam meg hogy Tahiti es Rarotonga kozott jar allandoan. 

Tiz(!) magyar dolgozik rajta, az egyik lany (Agi, Szegedrol) eppen levelet irt haza, mi pedig pont melle ultunk le egy kerthelysegben mert Husvet leven nem volt sok hely nyitva.  Kicsi a vilag, magyarul meg nem ajanlatos karomkodni sehol:)))

Előzmény: minimal (434)
minimal Creative Commons License 2005.03.27 0 0 434
Hajrá, érezzétek jól Magatokat! :o)
Előzmény: BOLOND (433)
BOLOND Creative Commons License 2005.03.27 0 0 433

Talalkoztam Andreaval, de Jurgen tegnap jott vissza Nemetorszagbol, mi meg reggel jottunk el onnan.  Azert atadtam az udvozletet Andreanak.  Csinaltam is egy csomo kepet.   Sajna a matrozok nem akartak dolgozni a husveti hosszu hetvege es Rarotongan akartak tolteni a szabadidot, szoval a szigeteken nagyon vekonyan vannak az aruval.  Aitutakit is megcibalta a vihar egy kicsit, leverte az osszes erett gyumolcsot.  Csak ma tudtunk enni fagyit Avaruaban.  Sose legyen nagyobb gondom. :)

Holnap Mangaia.  Ha hazaertunk Aprilis kozepen, teszek fel kepeket.

Udv, Bolond 

Előzmény: minimal (432)
minimal Creative Commons License 2005.03.25 0 0 432

"De az elzárt szigetek vélhetőleg érintetlenebbek mint az ebben a topicban tárgyalt országok szigetei."

 

Ezt nem tudom, mire alapozod. :o)

 

Csak Francia Polinézia akkora területen van, mint Nyugat/Közép Európa. Vannak még Bora-Bora-hoz hasonló, a turizmus által még nem felfedezett szigetek is.

 

Nem mellékesen sokkal változatosabb a táj, nem csak atollok vannak. Viszont az atollok itt a legszebbek a világon. És akkor nem beszéltünk a helyi kultúráról, és az ehhez kapcsolódó élményekről.

 

Mi itt a topic-ban -legalábbis Bolond topic-társ és én- tagadjuk az all-inclusive szállodai életformát. :o)

Előzmény: Bogyó 2 (431)
Bogyó 2 Creative Commons License 2005.03.24 0 0 431

Pedig a táj, az élővilág felveszi a versenyt szinte bármelyik másik ilyennel. Talán csak hegyek nincsenek mint Tahitin.

A Maldív-szigetek üdülőparadicsom, hotelszigetekkel, de vannak lakott szigetek is. Ahol hotel is van meg lakosok is, az talán csak két sziget, a főváros Male és Gan.

A resort  és a lakott szigetek vegyesen vannak néhány atollban. De jóval több atoll van, amely a külföldiek számára szinte megközelíthetetlen, a Maldív-szigeteken nincs szabad közlekedés ide-oda, csak "charter-hajók" egy-két kivétellel. Néhány helyre el lehet repülni. De az elzárt szigetek vélhetőleg érintetlenebbek mint az ebben a topicban tárgyalt országok szigetei. Aki mégis eljut oda, - talán külön engedélyekkel lehetséges - lehet, hogy több természetességet talál.

Lehet, hogy nem, de ha nem érintkezhetnek nagyon külföldiekkel és egyébként is muzulmánok, akkor még nem törhetett be annyira a kozmopolitizmus.

 

Előzmény: minimal (429)
minimal Creative Commons License 2005.03.22 0 0 430

Akkor jó... Pl. Jürgen is meselte, hogy elég ronda dolgokat tud művelni egy vihar. Ezt annak kapcsán mondta, hogy Atiu-n egy ember sziget külső részére költözött, és ezzel komoly kockázatot vállal.

 

Birdman George meg 30 méteres hullámokról számolt be...

Előzmény: BOLOND (428)
minimal Creative Commons License 2005.03.22 0 0 429

Én 4 hetet töltöttem el ott... Maldív szigetek nem igazán érdekel, ezt korábban a topic-ban már kifejtettem/tük. :o)

Előzmény: bluevic (427)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!