Faszenet azért lehet kapni sok helyen, mongyuk drágábban, mint "ab gyár" Én a grill-brikettet szeretem, egyenletesebben ég be, mint a sima darabos, és jobb hőtartó.
Kemény tejbegrízt főzni. Én folpakkal kibéleltem egy özgerinc formát és abba öntöttem ki s hűtőbe megdermesztettem. Majd kiborítottam s a gerinc minták mellett szeleteltem paníroltam s kisütöttem bő olajban. Fahéjja pcukorral, lekvárral tálalható. Isteni !!!!
A flextárcsa olyan mint a flex (gyorsvágó) korong, csak tuutuu-nyelven. Van egy szénégető cimnborám a Zemplénben, majd összehozlak vele. Nem túl ördöngős dolog, kell hozzá néhány köbméter fa, türelem-figyelem...:))
Ráadásul a tuutuu-féle flekkensütő még csak félid kész, mert a ránézésre egyszerű manőver bonyolultabb, és kell egy jó flextárcsa, de biztosan ihletet kapnak majd páran tőle...:}}}
Egyszer a gombázósból tiltottak ki egy hétre ( a MM szerint joggal, szerintem is), mert valami barommal vitatkoztunk, aztán a modi szólt, hogy abba kellene hagyni.
Én mentem a dolgomra, és amikor újra kezdtem, alulról indultam, és folytattam a vitát, így belekeveredtem egy népirtásba...:}}
Nem gond ez, a mai napig büszke vagyok rá, hogy csak ez a tiltásom van, noha néha a polidiliben is szoktam vitázni.
De a módszerem miatt eshet még baj, ám szigorúan tartom magam ahhoz, hogy a fölötte levő hozzászólásra se nézek rá: nem szeretném, ha befolyásolna bármi.
Persze , így néha nevetségessé válok, mert már százan elsütötték, amit én is...:}}
Kedves lányok ,fiúk. Mindennap járok erre olvaslak titeket, de még nem szóltam hozzá. Ma készítettem rántott tejbegrízt. Ismeritek????? Ha igen bocsi,hogy kotnyeleskedtem.
Ami igaz, igaz, az eredeti minálunk is héjában főtt.
Én azonban rühellem forrón pucolgatni, nincs türelmem várni, míg fogható lesz, meg egyébként is csupa rumlimaccs lesz e kéz, ezért lett enyhén sósvízben főtt a krumpli...
Felénk a gombóc, a nudli "gyártási teknológiája" ugyanaz, amit leírtál azzal a különbséggel, hogy héjában főtt krumpliból készült.
Kedvenc ételünk volt az angyalbögyörő: a tésztát két végén hegyesre söndörgettük, kifőzés után aranybarnára pirított prézlibe forgattuk. Egy kanál lekvárt kaptunk mellé, amit kitunkoltunk a nudlikkal.
Egyik sarokba leteszel egy bála szalmát, kilazítod, elé jó két marék kukoricát szórsz, és elkezdel pipipí-zni. A szomszéd átlógó tikjai odaszoknak, és odatojásolnak. A tikokat utána jószomszédként, nagylelkűen visszadobod...
Én a krumplispogácsa tésztájából készítem a nudlit, és abba a családi hagyományoxerint nem teszünk tojást:
A főtt rumlit lecsorgatjuk, áttörjük, hagyjuk kicsit hűlni, majd annyi lisztet teszünk hozzá, amennyit fölvesz. Utána lisztezett deszkén nyújtjuk, szaggatjuk, forró olajban kisütjük. Kakaós, vagy fahéjas rukorral hambekapjuk.
A maradékot osszegyúrjuk, ebből készül a nudli:
Hosszú, hüvejkujjnyi vastag rudat sodrunk, földaraboljuk. Vagy hagyjuk párnácska formának, fagy megsodorintjuk nudlinak. Jó marékkal köménymagos levesbe főzünk, a többit lobogva forró vízben följövésig főzzük, leszűrjük, olvasztot vajon /gnocchiként olíván/ megforgatjuk, ízesítjük.
A krumlilángost palacsintasütőben sütöd? vagy van még sparheltod, s annak platniján?
Gyerekkorombaan mi az utóbbin sütöttük, zsírral, vagy olajjal kentük meg és teát ittunk mellé. (volt, hogy szilvalekvárral) Kedvelt vacsoraétel volt.
A tojással, vagy anélkül? kérdés ugyanígy felmerül sztrapacsaka készítésénél is. Manapság általában tesznek abba is, mert akkor nem szürkül meg a tészta. Vigyázni kell, mert ha kisebb adagot csinálsz keményebb galuskák készülnek.
Az egy kg krumplihoz egy tojás reális, mert még szétomló tészta az eredmény, de nem fő szét hamar.
Mer a Nagypapinak mindig igaza van, csak ott nincsenek kivételek. :)))))))