Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
A gond az, hogy sokan készpénznek veszik Borisz videóit és egy az egyben próbálják utánozni. ha azt mondja, hogy Pergado F-fel permetezi a csemegeszölöjét, akkor a követöi is azzal akarják, mert hát a Borisz megmondta, mivel kell permetezni.
Teljesen természetes és jogos reakció, ha valaki felhívja a figyelmet Borisz szabálytalanságaira, törvénysértéseire.
De Ulkrajnában max 100-120 ezer magyar él, közülük nem túl sok az, aki szölötermesztéssel foglalkozik, azaz Borisz célközönsége nem feltétlen az ukrajnai magyarság.
Még 1x leírom , Pergado NEM használható csemege szőlőbe , mert folpet-et tartalmaz ! Folpet tilos a csemege szőlőbe ! Már mint Magyarországon , Ukrajnába lehet hogy engedélyezett .
Abban "mindenki" biztos, hogy Ukrajnában is azok az előírások a permetszer felhasználásra mint nálunk. Avagy honnêt tudjátok, hogy neki nincs engedêlye hozzá?
Általában a youtubera feltöltött filmek nem nyernek Oszcár díjat.
Megnéztem ên is a filmet. Egy szóval sem említi, hogy ên, ti, mindenki ezt a szert használja. Ő kipróbálja az évi 2 permetezés elégségét.
Vegyük már észre, hogy akár milyen szinten de üzlet ember.
Ha valaki úgy érzi, hogy átverte akkor reklamáljon nála. Nyilvános a címe, tel. száma, emailje.
Ki tesz mêg fel filmeket a csemegeszőlő termesztésről mint a Kulicz Laci, és Borisz Rebrik.
De nem mondhatjuk mi amatőrök, hogy semmit sem sikerül tanulni a filmekből.
Hogy ők esetleg máshogy csinálják mint mások? Valószínűleg látták máshol ill. tapasztalat, vagy csupán próbálkozás.
Senkinek sem kötelező nézni a filmeket.
Miért kell mindíg cseszegetni.
Ui. Nem vettem tőle sem vesszőt, sem gyökereztetett alanyt.
S. domesticát tavaly próbáltam egy párat oltani, de sajnos, egyik sem sikerült. Az idén nem oltottam, mert az alanynak szánt magoncaimnak még kéne nőniük. Szokták körtére is oltani, de állítólag az nem az igazi. Nekem elég jól kelnek a magok. Szívesen adok, minden szőlészt megpróbálok rábeszélni. Régen a szőlő szinte kötelező kísérőfaja volt.
A többi berkenye alnemzetségnél a S. intermedia általban jó alany. Még csak most tanulok oltani, úgyhogy tapasztalatokról nem igazán tudok beszélni, mindenesetre idén igyekeztem saját magoncra, vagy legalábbis azonos fajú magoncra oltani.
Lemaradt: a lemosó permetezés nem elengedhetetlen és szükségszerü, idén én se lemosózok, mivel úgy ítéltem meg, hogy szép egészségesek a szálvesszöim, atkafertözésem azóta, hogy szálvesszön müvelem a szölömet, nem volt.
Pergado F, ha nem tévedek I-es szer a folpet miatt, meg se veheti senki se, csak növényorvos által receptre felírva, szerzödve vele, a gazdának zöldkönyvvel kell rendelkeznie, a kijuttatásor a növényorvosnak is a helyszínen kell lennie, felügyelve azt, hogy a gazda elöírásszerüen juttatja ki a szert.
Nem néztem meg a videóját, de ha az egész ilyen, akkor el a kezekkel ettöl a technológiától!!!
A videóban nincs szó a lemosó petmetezésről. Az atka ellen specifikus akaricidet javasol a speaker. Ez az integrált védekezésbe nem illeszthető be. Fürtzáródáskor csak Botrytis ellen védekezünk? A Pergado f nem felszívódó réz. FALCO-nál csak elszólás lehet a 4 mg/10liter. Az atraknózis hideg, vizes talajokon támad.
Azt, hogy a tőke még ne legyen nedvkeringésben, az oltást készítő szőlész mondta a videóban. Amennyiben ez igaz, akkor nem nekem, hanem neki van igaza, de egyetértek veled, ami az összeforradást illeti.
Lehet, hogy az a magyarázat, hogy "szárazon" könnyebb kivitelezni és kiszáradás ellen leszigetelni az oltást, melyet követően a nedvkeringés nemsokára megindul. Normális időjárás esetén ugyanis március közepe fele már kezdődik a nedvkeringés.
Nálam egyébként már olyan intenzív volt a keringés, hogy másnapra a metszlapról a fagélt ledobta és azóta is folyamatosan levedzik, kiszáradni biztos nem fog.
Lehet hogy igazad van. De ha belegondolsz, a chip szemzésnek, vagy az oltásnak is az a lényege, hogy amibele beleteszed a szemet vagy a csapot már nedvességet adjon, mert valahogy össze kell hogy forrjon (ragadjon) Ha nincs nedvessêg ês meleg hogy forr össze?
Én olyan videót láttam tőkenyakba oltásról, amiben az egyik legfőbb követelmény az volt, hogy a nedvkeringés még ne induljon meg. Emlékeim szerint az oltás készítésének dátuma március 10 volt.
Én alig csináltam később, de már bőven volt nedvkeringés.
Chipszemzésnél szerintem is rendben van a későbbi időpont. Én is csináltam már korábban. Az viszont biztos, hogy a kalluszosodásnak jóval melegebb kell.
A Kulicz Laci a videójában április vêgefelêre mondja a chip szemzést. Szerintem ezt is hasonlonló időben lehet. Kicsit melegebb kellene, nem êjje!i ( csütörtök: -4°c).
Tőkenyakba csináltam oltást még március vége fele.
Egy korábban rámtukmált, mint később kiderült, ismeretlen fajtájú tőkét próbáltam meg így átoltani. A kb. decemberben szedett oltócsapot a hűtőben tároltam.
Jelenleg az oltócsapon lévő rügyek talán már mutatnak némi duzzadást, de a hideg időjárás és a reggeli fagyok miatt mindössze ennyi történt, most már kb 3 hete, pedig a nedvkeringés már akkor erős volt, amikor a tőke fejét levágtam.
Az előbbiektől eltekintve nem csináltam még klasszikus fásba fást, így nincs tapasztalatom, de szerintem próbálkozhatsz már. Egyszer csak kedvezőbb lesz az idő.
A fehér delaware annyira azért nem jó alany, de elmegy, nérót oltottam rá, jól terem (bár nálam van olyan is, hogy itt-ott rendes alanyra oltott a nagyfater akár direkttermőt is, így lehet, hogy nagy tévedésben vagyok, és mindenhol alany van a delaware alatt, akkor bocs így 50-60+ év után ezt nehéz kideríteni... ) . A Saszla meg nem jó, mert v.vinifera...