Keresés

Részletes keresés

Felújít-Lak Creative Commons License 2016.07.12 0 0 26397

Köszönöm Kapocska!

Esetleg ismerős is vagy a körnéyken, netán tudsz valakit javasolni a tisztításhoz / kiemeléshez? Ha sikerül kiszedni, egy szennyvízszivattyúval meg lehet próbálkozni a homok kiszippantásával, ha közben folyamatosan engedek vissza vizet, hogy felkavarja az alját?

Johny

Előzmény: Kapocska (26393)
Mazsika1 Creative Commons License 2016.07.12 0 0 26396

Esetleg lenne valakinek eladó ehhez a kéthengeres szivattyúhoz alsó és felső csatlakozószerelvénye? vagy tudja, hogy honnan lehetne beszerezni? (fénykép lásd lentebb)

Mazsika1 Creative Commons License 2016.07.11 0 0 26395

Koszonom szepen :)

Kapocska Creative Commons License 2016.07.11 0 0 26394

Üdv!

http://www.erdo-kert.hu/index.php?page=termek&termek_id=655

Koronaszívattyú

„ház belsejéből hogy lehetne kiszedni a rozsdát?”

Nincs tapasztalatom csak mondom.

Elektrolízis, mely a rozsda vas-oxidját elemeire bontja, majd megköti az oxigént egy aktívabb fémen. Bele kell meríteni egy bázikus oldatba (bármilyen gyenge lúg), miközben cink veszi körül. A reakcióban feloldódik a rozsda és cink-oxid keletkezik. Fontos a lúgos közeg, hogy megakadályozzuk a fém további rozsdásodását illetve, hogy a vasnál aktívabb fémet használjunk. Ne használjunk pl. alufóliát, mivel stabilabb, mint a vas, ezért csak tovább fog rozsdásodni a kard. Ez a módszer több órát vesz igénybe, de gyorsíthatjuk, ha egy autó akkumulátorának negatív pólusát a vasra, a pozitívat a cinkre kötjük.

http://www.instructables.com/id/Electrolytic-Rust-Removal-aka-Magic/

http://web.archive.org/web/20070819152748/http://www3.telus.net/public/aschoepp/electrolyticrust.html

Előzmény: Mazsika1 (26388)
Kapocska Creative Commons License 2016.07.11 0 1 26393

Üdv!

Azon a részen( E.lak.telep) van legalább 7db kis mélységű kút amiknek a vízhozama

többszöröse a tiédnek.

„nem lesz túl korrekt szakmailag” jól látod mert homok a vízadó és nem kavics.

Keress valakit aki kitisztítja (látható lesz a rezgő) és kiveszi a szivattyút.

Ha annak idején a kivitelezést eltolták akkor másikat kéne fúratni.

Mélységnek a 10m elvileg elég + iszapzsák.

Előzmény: Felújít-Lak (26392)
Felújít-Lak Creative Commons License 2016.07.11 0 0 26392

Kedves fórumozók, szakértők, igyekeztem sokat olvasgatni a hozzászólások között, de úgy látom hogy minden kút és terület más és más. Bátorkodom emiatt inkább tanácsot kérni :)

A helyzet röviden: szüleimtől örökölt családi háznál van egy fúrt kút, kb 250-300mm-es, 10m mély. A nyugalmi vízszint 1.5 - 2m körül lehet. Eredetileg norton-kút volt (emlékeim szerint), majd egy szívó szivattyú (klassz kék, mindig én másztam le vizet önteni bele az aknába), legutóbb pedig rezgőmembrános szivattyút használtak benne, amit próbáltam kicserélni, végül sikeresen "beszakítottam" a kútba, az azóta is ott figyel valahol az alján. Egy csőszivattyút engedtem le, kb. 15-20l/p-et tud, de sajnos 2-3 perc után szörtyög és elfogy a víz. 2-3 perc állás után újra megy tovább egy ilyen kört. Mostanában sokat járatom, feljavult 5-6 percre a menetidő.

A kertbe locsolórendszert tervezek, kb. 1000nm pázsit, tuják, csepegtetőcső és egyebek. 5-6 kört tervezek az optimális fogyasztás végett. A fogyasztás alapján két lehetőségem van, vagy megpróbálom feljavítani a kutat, vagy másikat készíttetek.

A javításhoz tanácsot kérnék:

- hogy tudom kiszedni azt a nyamvadt kisszivattyút?

- mit tegyek hogy javuljon a vízhozama, van-e esélyem?

Az új kút témában pedig azt javasolták, hogy (na ez nem lesz túl korrekt szakmailag') egy 6/8-ados csövet kifurkálnak és "vízzel lenyomják" amíg el nem éri a jó mélységet, erre tesznek egy szívó szivattyút és az nekem jó lesz. Mivel nem tudom hogy a környékünk milyen, elképzelésem sincs hogy érdemes-e ilyesmivel próbálkozni és fog-e annyi vizet adni amennyi nekem kell.

Majdnem lemaradt, Lőrinci, Heves megye, Mátravidéki Erőmű részen.

Minden segítséget, ötletet örömmel veszek, és elnézést ha nem olvastam vissza eleget valamiért.

Johny

kicsif Creative Commons License 2016.07.11 0 0 26391

Hello.Manuális lett per-pillanat.

Előzmény: Kapocska (26390)
Kapocska Creative Commons License 2016.07.11 0 0 26390

Üdv!

Gratulálok!

Milyen lett, szélkerekes vagy motoros ?(fotó?)

Előzmény: kicsif (26387)
Mazsika1 Creative Commons License 2016.07.11 0 0 26389

Mazsika1 Creative Commons License 2016.07.11 0 0 26388

Sziasztok,

Vettem egy ilyen kétdugattyús kerti kútszivattyút.

Elkezdtem a felújítását.

Csupa rozsda volt természetesen, a hengereket belül jól meg kellett sikálni drótkefével, de eléggé megmarta az idő. A dugattyúkon a bőrözés eléggé töredezett. (Átmérő 64 mm)

A mechanika közepes állapotban van, de mozog akadálymentesen. A két alsó zárószelep már fel volt újítva, egy különleges szilikongumi-szerü anyagból lett vágva a szelep anyaga. Kiszerelve és dörzsiszivaccsal megtisztítva egészen kulturált képet nyújt.

Egy M6 csavar tört bele a rozsdásodás miatt, beszorult, így azt ki kellett fúrnom és egy M6 menetet fúrtam a helyére. Az összeszereléshez német gyártmányú, A4-80 saválló rozsdamentes krómnikkel acél csavarokat használtam. (Forrás: SZÖGKER, BP. XX: Jókai Mór u.) Még nincs persze készen, de haladás nekem már ez is.

A hengereknél a felfekvő horonyból eltávolítottam a zsinórtömítést, ezt is majd újjal kell pótolni. (Ide gondolom faggyús tömítőzsinór kell, de lehet grafitos vagy valamilyen más is. (?)

Az egész öntöttvas ház le lesz kromofágozva, festékeltávolítás, majd cink horgany festékkel lesz alapozva, utána Hammerite festékkel festve.

Gondolkodom azon, hogy a két csövet kicserélem és legyártatom saválló acélcsőből.

Tapasztaltabbaktól várok véleményeket, hogy pl. az öntvény ház belsejéből hogy lehetne kiszedni a rozsdát? a munkahengereket  mozgató himbára szerelt emelőkarokat le lehet festeni? 

kicsif Creative Commons License 2016.07.11 0 0 26387

Szia!Sikerült megoldani a kézi szivattyut...köszönöm szépen.!!!!!!

Előzmény: Kapocska (26199)
Vakeráznak Creative Commons License 2016.07.11 0 0 26386

Én szívesen segítek, hasonló cipőben járok.

Előzmény: Régivagyok (26384)
Kojo1234 Creative Commons License 2016.07.10 0 0 26385

Üdv!Az lenne a kérdésem , hogy pincébe milyen minőségű kutat tudnak fúrni?Örömmel fogadnàm a jó tanácsokat , mert sajnos nem nagyon értek ehhez.Illetve valakinek van tapasztalata ezzel a brigáddal?http://www.kutfuras-csepel-sziget.hu

Előre is köszönöm a segítséget!

Régivagyok Creative Commons License 2016.07.10 0 0 26384

Jó.

Bár nem értem, de rendben van.

Köszönöm.

Előzmény: Kapocska (26383)
Kapocska Creative Commons License 2016.07.10 0 1 26383

„Kicsit túl bonyolítottam..”  Igen!

Szóval a Kőbánya u. Árok u. környéke érdekel.

Mond meg a legénynek,hogy korábban már megígértem neki,

nem fog előfordulni, hogy segítő szándékkal írjak v. adatokkal szolgáljak.

Előzmény: Régivagyok (26382)
Régivagyok Creative Commons License 2016.07.10 0 0 26382

Kicsit túl bonyolítottam..

A piros területet kaptam, és a zöld kellene.

Köszönöm.

Régivagyok Creative Commons License 2016.07.10 0 0 26381

Köszönöm az első kép nagyítása tökéletes volt.

Ott be is tudtam azonosítani az utcákat.

Az 1. kép az amit kaptam elsőnek pont a képkivágás szerint.

A második kép területi rajza kellene, jó  támpont, szaggatott vonallal jelöltem a Pest-Budapest határt.

Ez a szögletes törés elég egyedi, észre vehető könnyen.

Köszönöm.

1.

2.

Előzmény: Kapocska (26380)
Kapocska Creative Commons License 2016.07.10 0 0 26380

?

Előzmény: Régivagyok (26379)
Régivagyok Creative Commons License 2016.07.10 0 0 26379

Üdv.

Köszönöm szépen, esetleg egy Észak-Nyugati irányú képkocka feljebb egyel nincs véletlen, ez ahogy az utcákat elnézem inkább Csillaghegy teteje Üröm alja.

Előzmény: Kapocska (26378)
Kapocska Creative Commons License 2016.07.10 0 0 26378

Üdv!

Ha jól azonosítom a területet akkor erről lehet szó:

Az öblözet természetes nyugati határa a Budai-hegység, Arany-hegy, Péter-hegy, Róka-hegy keleti lába. Északról a békásmegyeri Ezüst-hegy és Kálvária-hegy szűkíti le, bár az

árterület Pomázon át Szentendréig folytatódik. Keleti oldalán a tájegység végéig a Dunával érintkezik, ennek hatása alatt áll.

A mintegy 8 km2

kiterjedésű öblözet felszíne az eróziós és deflációs hatásra, valamint mesterséges tereprendezés eredményeként meglehetősen egyhangú, 101-106 mBf. magasságú.

Az öblözet általános elterjedésű,( a dunai kavicsterasz feküjében)

100 méter vastagságot

meghaladó vízzáró alapkőzete a jól ismert oligocén kiscelli agyag (Kiscelli Agyag Formáció). A kőzet eredeti településben világos szürke színű, agyagos kőzetliszt

szemnagyságú, de magasabb képlékenységű (Ip=20-30%), gyakoriak benn az agyagmárga rétegek.

Felszíne a rátelepülő dunai hordalék vastagságától függően változó; felszín alatti megjelenése 6-15 m, tengerszinthez viszonyított helyzete 87-99 mBf. között változó.

A vízzáró fekü összletre jelentős időhézaggal negyedidőszaki dunai teraszhordalék települt. A felső-

pleisztocén lerakódás uralkodóan durvatörmelékes kifejlődésű homokos

kavics, kavicsos homok, alárendelten homok. A kavics közép és aprószemű, jól koptatott

kvarc, kvarcit, kevesebb dunakanyari andezit, andezittufa. Vastagsága 4-12 méter között változó.

Szerintem lehet ott jó kutakat készíteni.

A zöldnél 5-7.5m a tv.mélység a sötétebb kék esetén 1m a világosabbnál 2.5-5m.

Előzmény: Régivagyok (26377)
Régivagyok Creative Commons License 2016.07.10 0 0 26377

Üdv Kapocska.

Régi Békás-Ófalu ásott kutakról, vízvételi lehetőségekről van infója?

Köszönöm.

Előzmény: Kapocska (26376)
Kapocska Creative Commons License 2016.07.09 0 1 26376

Helyszín ismerete nélkül nehéz volna megjósolni.

Ha megtalálod azt a réteget amire az ásott kút volt építve

akkor az esetek 99%-ban nem érsz vele semmit.

Ha meg csőkútnak megfelelő réteget találsz(és el tudod dönteni) nem tudod megfúrni

ismeret és felszerelés hiányában.

„kútgyűrűsablon hiányában” biztonságosabb,ha készen veszel gyűrűt mint,

ha a helyszínem csömöszölsz valami kútgyűrűnek látszó tárgyat.

Az a mennyek országa lenne,ha minden réteg alkalmas lenne mindkét

típusú  kútépítéshez.:-)

Előzmény: Dr. Rádio (26369)
Törölt nick Creative Commons License 2016.07.08 0 0 26375

Szerencsés esetben 5-8 métert, kevésbé szerencsés esetben 50-80 métert.

(mindkettőre tudok példát) No meg ami közte van.

A kútfúrás az nem arról szól hogy kifúrjuk egy "kifogyhatatlan tartály" tetejét  :)

Előzmény: Dr. Rádio (26369)
Kapocska Creative Commons License 2016.07.08 0 0 26374

Szóval nélküle csak elszórakoztatjuk egymást.:-)

Nem mondta,hogy nem jön a víz,mert 180cm-en bőven lehet húzni annyit hogy jöjjön

(mennyi a húzószár 110-120 körüli?).

Jól tetted,hogy mélyebbre tetted mert a fagyhatárt én úgy értelmezem

hogy a csőből kiszorított víz után maradó szint is legyen még fagyhatár alatt.

És akkor nem kell kiszívogatni.

Ha megjön beszéld meg vele a dolgot.:-)

Előzmény: oljeg12 (26373)
oljeg12 Creative Commons License 2016.07.08 0 0 26373

Én abból indultam ki, hogy a kérdező 180 cm-t adott meg, ahol bele van törve a pumpa. Alapból 2 m-es csöveket számolok, akkor ha leás az első toldásig, akkor ott már 20 cm-t kiáll a pumpa szára. Azt pedig nem értem, hogy miért rakták ennyire fagyhatár alá a szelepet. Én azért raktam 80 cm helyett 110-re, mert ne hogy a csövön mélyebbre menjen a hideg és befagyjon. Közbe az is eszembe jutott, hogy most vette az érdeklődő az ingatlant. Ha az előző tulaj nem tájékoztatta a kút állapotáról, akkor lehet, hogy nincs is beleszakadva semmi. Csak éppen ott van a szelep és az új tulaj nem tudja, hogy ami 180 mélyen van, az mi is lehet. Lehet, ha tenne bele egy pumpát, már is működne a kút.

Előzmény: Kapocska (26372)
Kapocska Creative Commons License 2016.07.08 0 0 26372

De ha a szelep 180 cm-re van                    ja ,vagy 3m-re.:-)

Nem elég a fagyhatár alá,meg a kiállás?

Előzmény: oljeg12 (26371)
oljeg12 Creative Commons License 2016.07.08 0 0 26371

Az igaz, hogy a szelep fölött, nem szokott lenni toldás. Legalább is normál kivitelezésnél. De ha a szelep 180 cm-re van, akkor addig kell kiásni és szét venni a toldást. Nálam ez 110 cm-re van.

Előzmény: Kapocska (26370)
Kapocska Creative Commons License 2016.07.08 0 0 26370

Azt az ágat nem szokták toldani,van egy tippem,szerintem a szelepre gondoltál.

Előzmény: oljeg12 (26368)
Dr. Rádio Creative Commons License 2016.07.08 0 0 26369

Régen, mikor még nem volt betemetve a kutunk, 7-8 méteren már volt víz.

Mivel nincs lehetőség a kút kitisztítására (ráépült egy ház), így kútgyűrűsablon hiányában fúrni fogok egyet.

Ha megtalálom a felső vízréteget, mennyit mennyek még lejjebb?

oljeg12 Creative Commons License 2016.07.07 0 0 26368

Én kiásnám és szét venném a csövet a toldásnál. Kivenném a pumpát, összeraknám a csövet eltömítve és visszatemetném a gödröt.

Előzmény: sanyi88723 (26365)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!