Esetleg ismerős is vagy a körnéyken, netán tudsz valakit javasolni a tisztításhoz / kiemeléshez? Ha sikerül kiszedni, egy szennyvízszivattyúval meg lehet próbálkozni a homok kiszippantásával, ha közben folyamatosan engedek vissza vizet, hogy felkavarja az alját?
Esetleg lenne valakinek eladó ehhez a kéthengeres szivattyúhoz alsó és felső csatlakozószerelvénye? vagy tudja, hogy honnan lehetne beszerezni? (fénykép lásd lentebb)
Elektrolízis, mely a rozsda vas-oxidját elemeire bontja, majd megköti az oxigént egy aktívabb fémen. Bele kell meríteni egy bázikus oldatba (bármilyen gyenge lúg), miközben cink veszi körül. A reakcióban feloldódik a rozsda és cink-oxid keletkezik. Fontos a lúgos közeg, hogy megakadályozzuk a fém további rozsdásodását illetve, hogy a vasnál aktívabb fémet használjunk. Ne használjunk pl. alufóliát, mivel stabilabb, mint a vas, ezért csak tovább fog rozsdásodni a kard. Ez a módszer több órát vesz igénybe, de gyorsíthatjuk, ha egy autó akkumulátorának negatív pólusát a vasra, a pozitívat a cinkre kötjük.
Kedves fórumozók, szakértők, igyekeztem sokat olvasgatni a hozzászólások között, de úgy látom hogy minden kút és terület más és más. Bátorkodom emiatt inkább tanácsot kérni :)
A helyzet röviden: szüleimtől örökölt családi háznál van egy fúrt kút, kb 250-300mm-es, 10m mély. A nyugalmi vízszint 1.5 - 2m körül lehet. Eredetileg norton-kút volt (emlékeim szerint), majd egy szívó szivattyú (klassz kék, mindig én másztam le vizet önteni bele az aknába), legutóbb pedig rezgőmembrános szivattyút használtak benne, amit próbáltam kicserélni, végül sikeresen "beszakítottam" a kútba, az azóta is ott figyel valahol az alján. Egy csőszivattyút engedtem le, kb. 15-20l/p-et tud, de sajnos 2-3 perc után szörtyög és elfogy a víz. 2-3 perc állás után újra megy tovább egy ilyen kört. Mostanában sokat járatom, feljavult 5-6 percre a menetidő.
A kertbe locsolórendszert tervezek, kb. 1000nm pázsit, tuják, csepegtetőcső és egyebek. 5-6 kört tervezek az optimális fogyasztás végett. A fogyasztás alapján két lehetőségem van, vagy megpróbálom feljavítani a kutat, vagy másikat készíttetek.
A javításhoz tanácsot kérnék:
- hogy tudom kiszedni azt a nyamvadt kisszivattyút?
- mit tegyek hogy javuljon a vízhozama, van-e esélyem?
Az új kút témában pedig azt javasolták, hogy (na ez nem lesz túl korrekt szakmailag') egy 6/8-ados csövet kifurkálnak és "vízzel lenyomják" amíg el nem éri a jó mélységet, erre tesznek egy szívó szivattyút és az nekem jó lesz. Mivel nem tudom hogy a környékünk milyen, elképzelésem sincs hogy érdemes-e ilyesmivel próbálkozni és fog-e annyi vizet adni amennyi nekem kell.
Majdnem lemaradt, Lőrinci, Heves megye, Mátravidéki Erőmű részen.
Minden segítséget, ötletet örömmel veszek, és elnézést ha nem olvastam vissza eleget valamiért.
Vettem egy ilyen kétdugattyús kerti kútszivattyút.
Elkezdtem a felújítását.
Csupa rozsda volt természetesen, a hengereket belül jól meg kellett sikálni drótkefével, de eléggé megmarta az idő. A dugattyúkon a bőrözés eléggé töredezett. (Átmérő 64 mm)
A mechanika közepes állapotban van, de mozog akadálymentesen. A két alsó zárószelep már fel volt újítva, egy különleges szilikongumi-szerü anyagból lett vágva a szelep anyaga. Kiszerelve és dörzsiszivaccsal megtisztítva egészen kulturált képet nyújt.
Egy M6 csavar tört bele a rozsdásodás miatt, beszorult, így azt ki kellett fúrnom és egy M6 menetet fúrtam a helyére. Az összeszereléshez német gyártmányú, A4-80 saválló rozsdamentes krómnikkel acél csavarokat használtam. (Forrás: SZÖGKER, BP. XX: Jókai Mór u.) Még nincs persze készen, de haladás nekem már ez is.
A hengereknél a felfekvő horonyból eltávolítottam a zsinórtömítést, ezt is majd újjal kell pótolni. (Ide gondolom faggyús tömítőzsinór kell, de lehet grafitos vagy valamilyen más is. (?)
Az egész öntöttvas ház le lesz kromofágozva, festékeltávolítás, majd cink horgany festékkel lesz alapozva, utána Hammerite festékkel festve.
Gondolkodom azon, hogy a két csövet kicserélem és legyártatom saválló acélcsőből.
Tapasztaltabbaktól várok véleményeket, hogy pl. az öntvény ház belsejéből hogy lehetne kiszedni a rozsdát? a munkahengereket mozgató himbára szerelt emelőkarokat le lehet festeni?
Üdv!Az lenne a kérdésem , hogy pincébe milyen minőségű kutat tudnak fúrni?Örömmel fogadnàm a jó tanácsokat , mert sajnos nem nagyon értek ehhez.Illetve valakinek van tapasztalata ezzel a brigáddal?http://www.kutfuras-csepel-sziget.hu
Köszönöm szépen, esetleg egy Észak-Nyugati irányú képkocka feljebb egyel nincs véletlen, ez ahogy az utcákat elnézem inkább Csillaghegy teteje Üröm alja.
Ha jól azonosítom a területet akkor erről lehet szó:
Az öblözet természetes nyugati határa a Budai-hegység, Arany-hegy, Péter-hegy, Róka-hegy keleti lába. Északról a békásmegyeri Ezüst-hegy és Kálvária-hegy szűkíti le, bár az
árterület Pomázon át Szentendréig folytatódik. Keleti oldalán a tájegység végéig a Dunával érintkezik, ennek hatása alatt áll.
A mintegy 8 km2
kiterjedésű öblözet felszíne az eróziós és deflációs hatásra, valamint mesterséges tereprendezés eredményeként meglehetősen egyhangú, 101-106 mBf. magasságú.
Az öblözet általános elterjedésű,( a dunai kavicsterasz feküjében)
100 méter vastagságot
meghaladó vízzáró alapkőzete a jól ismert oligocén kiscelli agyag (Kiscelli Agyag Formáció). A kőzet eredeti településben világos szürke színű, agyagos kőzetliszt
szemnagyságú, de magasabb képlékenységű (Ip=20-30%), gyakoriak benn az agyagmárga rétegek.
Felszíne a rátelepülő dunai hordalék vastagságától függően változó; felszín alatti megjelenése 6-15 m, tengerszinthez viszonyított helyzete 87-99 mBf. között változó.
A vízzáró fekü összletre jelentős időhézaggal negyedidőszaki dunai teraszhordalék települt. A felső-
Én abból indultam ki, hogy a kérdező 180 cm-t adott meg, ahol bele van törve a pumpa. Alapból 2 m-es csöveket számolok, akkor ha leás az első toldásig, akkor ott már 20 cm-t kiáll a pumpa szára. Azt pedig nem értem, hogy miért rakták ennyire fagyhatár alá a szelepet. Én azért raktam 80 cm helyett 110-re, mert ne hogy a csövön mélyebbre menjen a hideg és befagyjon. Közbe az is eszembe jutott, hogy most vette az érdeklődő az ingatlant. Ha az előző tulaj nem tájékoztatta a kút állapotáról, akkor lehet, hogy nincs is beleszakadva semmi. Csak éppen ott van a szelep és az új tulaj nem tudja, hogy ami 180 mélyen van, az mi is lehet. Lehet, ha tenne bele egy pumpát, már is működne a kút.
Az igaz, hogy a szelep fölött, nem szokott lenni toldás. Legalább is normál kivitelezésnél. De ha a szelep 180 cm-re van, akkor addig kell kiásni és szét venni a toldást. Nálam ez 110 cm-re van.