Joy - jon a tobbi. . .aprora vagott zoldseg, nyersen, izesitve ontettel - amit magam csinalok, oliva olaj, citromle vagy feher bor ecet, pezsgo ecet, fuszerek.
Szeretem a gerslit is bele - igaz az fozott.
[image1][image3][image4]
Itt egy masik fajta sult zoldseg - igaz, ezt egy pasta salatahoz csinaltam eredetileg - de husra rahalmozva is ettem mar - finom volt. Mehet szendvicsbe, vagy salata helyett. . .
Hagyma, zukkini, yellow squash (hasonlo a zukkinihoz, de sarga hejju), padlizsan van a kepen, vekony csikokra vagtam, oliva olaj, so, bors, keves szaritott fuszer - vagy nagyon aprora vagott friss.
Vekony retegben a tepsiben, es neha kevergetni. Ezt is 450-en sutom, nagyon keves ido kell neki.
[image1]
Joy neked is: hosszabb sutesi ido kell magas hofokon takaras nelkul, mert kulonben vizes lesz.
450 F fokon (230 C) szoktam - legkeveres nelkul (miert is. . .bekapcsolhatnam. . .fogom. . .). A lenyege mint a stir-fry-nak, ne eresszen vizet. Nagyon szeretem. A baratnom alap receptjet irtam le - o sok-sok bazsalikommal csinalja, de en akkor csinalom igy ha mar van sajat bazsalikomom a kertbol. Amit meg csinaltam, vekonyra szeletelt sargarepa. Probalom szinesre osszeallitani.
Sparga is jo bele. Fejtett orsoval meg nem probaltam, de kukoricat mar vagtam bele, szep is, jo is volt.
A homerseklettol fug az ideje - no meg a tepsirol. Minel vekonyabb retegben sutod, annal rovidebb ideig tart. Nekem az a nagy tepsi szokott tele lenni, az egy ora - igaz, en ugy szeretem ha a zoldseg szele kezd barnulni, es nem vizes.
joy, ilyenkor a sok friss zöldséghez egy jó "alaprecept": szükség szerint tisztítani, darabolni (pl. újkrumplit szeletelni, borsót kifejteni), tűzálló tálba 2-3 féle zöldséget rétegezni, 1-2 féle (zöld)fűszer, só, kevés víz, olaj rá, majd lefedve a mikroban maximumon összepárolni. Végén lehet sajtot/tejfölt (vagy tejföl+tojás+sajt keveréket) rátenni, rásütni. Ugyanezt lehet sütőben is elővezetni, csak hosszabb ideig párolódik, viszont így is isteni finom lesz. Kétszer ugyanazt az ízt nem tudod előidézni gyakorlatilag, mindig más és nehezen unható lesz - a hozzávalók, fűszerek és arányok változása révén. Szintén egyszerű és finom a frittatta, sütőben magától megsül, és "teljesebb" a tojás miatt. A levesek meg a több folyadék miatt lehetnek jók (emésztés-segítségnek is jó a folyadék ugye), és a zöldségválaszték miatt ez is változatos lehet. Nálam most a tavalyi pesto elhasználása egy célkitűzés, így az újkrumplit nem petrezselyemmel, hanem pestoval csinálom, esetleg némi karikázott újhagyma is megy hozzá, szuper kombináció! ribizli
Szia! Már csak egy kérdésem lenne: súlyra vagy mililiterre legyen egyenlő menyiségű a kókusz? Mert én először súlyra csináltam, és még csak meg sem nedvesitette, a végén meg most úgy ázik, hogy 120 gramm kókuszreszelék, meg 240 ml viz. Igy éppen csak hogy elfedi... De ennek a kókusztejnek nem kellene édesnek lennie? Vagy ez csak egy téveszme?
Most tettem szert ezekre a nagyon finom mustárokra. Valakinek van tapasztalata róluk? Esetleg itthoni elérhetőségek, árak?
A bal oldali iszonyat gégeszaggató (tuutuunak ajánlva - nekem is nagyon bejön, végre egy tényleg mustárból készült és mustár ízű mustár!) Hozzá képest az extra erős wasabi (tehát nem a normál) óvódások uzsonnája.....
Szoktam kerti grillben is csinálni, de az ugye macerásabb (főleg nagy mennyiséget csinálni), mert szeletenként kell forgatni a padlizsánt, cukkinit, egyebet...
en az ilyen zoldsegkeverekeket sutozacskozom, akkor meg mosogatni se kell utana, es nem mindent egyutt, hanem 2-3 felet pakolok egy zacskoba, pl: sparga es paradicsom, sargarepa es paprika, gomba-cukkini-repa, kicsi so, kicsi olivaolaj beont a zacsiba, bizonyos esetekben meg rozmaringag/kakukkfuag
ZsuR, épp a hétvégén kerestem (volna) ezt a korábban is említett vegyes grill zöldségedet, mert ez volt nálunk vasárnap ebédre köretnek. :-)
Igazából csak arra lettem volna kíváncsi, hogy légkeveréssel sütöd, vagy a sütő grilljét kapcsolod be...
Én grillel csináltam, át is forgattam 2-3x, de még így is picit "szottyos" lett. Amúgy isteni finom volt (fokhagymával dúsított olívaolajjal csináltam), csak a hagyma volt benne kevés. Amikor hámoztam a lilahagymát, rengetegnek tűnt, de a végeredményben alig látszott. Azt hiszem, talán azt is később kéne beletenni... Szeretem, mikor még picit ropogós, és nem hagyja el a színét.
Ujabban szivesen keszitek egyszeru leveseket is, megtolt, majdnem olyan erzes mintha ettel volna! :))
A nagyon zold levelek egeszsegesek - es erdekes, egyszeru levest lehet belole kesziteni. Valoszinu holnap ez lesz az en ebedem-vacsoram is, mult heten csinaltam zoldseglevet, azt fogom felhasznalni.
Fokhagymat megparolsz olajon. Csikokra vagot escarole-t, bok choy-t, collard greent (vagy ami erosesn zold, eleg eros level) csikokra vagod nem kell nagyon vekonyra), kicsit megfonnyasztod a fokhagymaval. Felontod a level, es beleteszel feher babot (konzerv, lemosva), csak melegited, nem kell fozni. So-bors izles szerint. Talalaskor Parmezant reszelsz ra - vagy csinalsz sajt csipket.
Hat ha valogatsz. . .akkor nem mondom meg neked, mit ettem az elobb (kedvenc kolleganommel terefereltunk - o sutotte).
Itt egy zoldsegetel, szinte mindent lehet hozza hasznalni kiveve a konyhaasztalt. Egyzeru, izletes, nem hizlal :)). Lehet hozza enni hust is (grillezett csirkemell, hideg sult maradek, ami van).
Itt eppen a kovetkezok:
padlizsan, lila hagyma, petreszelyem, zukkini, paprika, fokhagyma oliva olaj, so Lehet tenni bele rozmaringot, vagy bazsalikomot a petrezselyemmel egyutt.
Sutoben takaras nelkul sutod - ki mennyire szereti, mi nem szeretljuk ha tul vizes, inkabb sultnek esszuk.
Masik osszeallitas (szeletelt gomba nem jo, csak egesz, levet ereszt, minden barna lesz tole).
Bocsánat, ha a lelkedbe tiprok, de ez elég "lajosmaris". :-( A kókusztejben egy gramm tej sincs. EGy sűrű, kókuszzsíros, tejszín-tejfölsűrűségű folyadék. Manapság már minden hiper- meg szupermarketban van, nem is drága.
Nem elfejtés, elalvás a baj. Újabban /megröptetésem óta/ seperc alatt képes vagyok mélyalvásba zuhanni. Pedig a fejem nem ütöttem be, csodásan hanyadt estem a hát izsákomra. Azért úsztam meg ennyivel.
Köszönöm. A bio kókusztejporhoz azt irják, hogy 57 % kókuszt tartalmaz... Talán 1:2 aránnyal kipróbálom... (mármint ezt a forralási technikát :-)) Holnap kókuszos brióst sütök, ha lesz rá időm...
Biztosnem az igazi, de én egyszerűen úgy készítettem, hogy 1 l tejbe beleszórtam 10 dkg kókuszreszeléket, fölforraltam, majd hagyta magától kihűlni, majd leszűrtem, és a szálasból is alaposan kinyomtam a tejet.
A krumplit sós vízben felraktam főni. Megpucoltam a spenótot, sós lobogó vízbe dobtam 4 percre, leszűrtem. Belement a turmix gépbe, 5 gerezd fokhagymával, a vaj és a tejszín felével. Ezt össze turmixoltam jól. Csináltam egy kevés olajból, egy gerezd fokhagymából és 2 kanál lisztből egy jó sűrű rántást. Amikor kicsit kihűlt ment ő is a turmix gépbe, újabb mixelés. Sóztam borsoztam és raktam bele 2 teáskanál cukrot.
Egy tálban összekevertem a túrót a tejföllel és a fűszerekkel jó alaposan, valamint fokhagyma nyomóval belekerült a maradék fokhagyma. A túró krémből kb. 30-40 dkg-ot a turmix gépbe raktam a spenót mellé, valamint utána öntöttem a maradék tejszínt, újabb adag turmixolás. Kostolás, elégedett hümmögés. Közben megfőtt a krumpli. Egy jénait kivajaztam, a krumplikat felszeleteltem. A rétegzés a következő lett: legalul krumpli, erre túrós spenót krém, majd reszelt füstölt sajt. Legfelülre sajt került záró rétegnek. Ezután a 180 fokos előmelegített sütőbe ment 10-15 percre, addig amíg a sajt meg nem barnult egy picit.