Akkor talán még nem volt félfás? Én a nagy ágak végéröl hoztam kb olyan 20 cm-es hajtásokat. De most már mindegy, mert idén sajnos nem jutok el újra a görögökhöz. Pedig nagyon szivesen elmennék. Milyen könyved van neked?
Ez most boldogít, hogy nem csak én vagyok tehetetlen. De ezt nem rossz szándékkal mondom. Lehet, hogy akkor tényleg csak magról lehet. Erre nem találtam választ a neten. De ha Arth_ur -tól kapok egy növénykét akkor nagyon hálás leszek.
Én is hoztam már kétszer, próbáltam vízbe, perlites földbe, nem sikerült! Pedig gyönyörű barack szín volt az egyik, nehezen viseltem ,hogy nem sikerült a gyökereztetés!:-((
Erre céloztam,amikor azt irtam, hogy nem mindegy a növény mely részéről származik a hajtás.Pl. a hagyományos leandernél nekem csak az alsó hajtások gyökeresednek ki.
Ez azért nem biztos. Nagyos sok olyan növény van, aminél nagyon el kell találni a dugványszedés idejét, a gyökereztetés körülményeit, és akkor az is sikerül. Viszont úgy látszik, ez érett magról könnyen és hatékonyan szaporítható.
A perui leander, amiröl hoztam a hajtásokat, és éretlen magokat. Csak szivfájditásnak mutatom meg a képeket. Nekem legalábbis fáj érte. A fa kb 3 - 3,5 m magas volt. A hajtások amiket hoztam még nem voltak elfásodva, mert gondoltam ilyennel kell, de hát sajna nem sikerült.
Nekem van egy Exotic flora of Canary Island című könyvem és ott azt írják, hogy csak magról szaporítható a perui leander. Én is hoztam már párszor hajtást, merthogy érett mag idején sosem voltunk ott, de sajnos nem lett belőle semmi. Lehet, hogy ez az oka, de azért én nem hiszek mindent el a könyveknek, úgyhogy továbbra is próbálkozom majd.
Vele kezdtünk annak idején kaktuszozni,majd orchideákat gyűjteni,csak én elcsábultam a gyümölcstermők irányába,ő viszont fantasztikus módon fejlesztette az előző két faj gyűjtését.Hatalmas gyűjteménye van,két üvegház és egy télikert fullra.Ilyenkor egy részük a szabadba,bár erre neki is kicsi a tere.
Óóóó, ezek csodálatosak! Tényleg nagy kár , hogy nem volt már több időnk! Aranyos vagy ,hogy csináltál fotókat ezekről a gyönyörűségekről! Pont erre a stanhora vágyom,(S. tigrina) megszimatóltad , jó az illata ? Hatalmas nagy tő, ha szét szedi egyszer, vennék belőle !! Hatalmas a gyűjtemén ,látom kaktuszban sincs hiány.:-))))
Nagyon szivesen. Hát igen, a távolság sajnos néha nagy akadály. De ne add fel,ha kikelnek az enyémek küldök neked hajtást. Erről jut eszembe lehet, hogy csak magról lehet szaporitani? Hmm nem tudom, mire is volt jó a befőttesüveg? A sima leandert sem szoktuk leboritani. Lehet az is számit, hogy a növény mely részéről van törve a hajtás?! Gőzöm sincs. Mindenesetre tovább próbálkozunk igaz? Egyszer csak sikerül, legalábbis remélem.
Szia Kata!No nézd meg miről maradtál le,ehhez a barátomhoz akartalak még elvinni benneteket.Ma szólt,hogy kinyílt egy csoda érdemes lefotózni és ha már lementem hozzá,készítettem neked pár fotót.És ez csak a látvány töredéke.Neked volt igazad, nála most nyílnak a Stanhopeák,érdekes nálam meg tavasszal.
Köszi a választ, de Eger sincs közelebb mint Szeged, inkább még messzebb. Viszont a hajtásokkal nem boldogulok. Már másodszor próbálkoztam velük, egy egész csokorral hoztam, de nem maradnak meg. Nem tudom miért. Szinte minden növény meg szokott gyökeresedni, csak ez nem. Kb 10-15 hajtást dugtam le idén, de mind tönkrement. A fele gyökereztetöhormonnal, a fele simán. Mindegyik megfeketedett, és semmi. Pedig a felét beföttesüveggel is letakartam, hogy több módszerrel is próbálkozzam.
Komolyan gondoltam a postát, és természetesen növénykét, lévén hogy a magjaimból már mind az lett! Te írj először, én hiába gondolkozom, ha nem publikus az e-mail címed!