Keresés

Részletes keresés

_decens Creative Commons License 2009.07.22 0 0 3026
ha jól tévedek, korábban próbált már innen valaki (talán a busznyi?) a pentaxnak írni a balkánt is alulmúló itteni állapotokról. azt hiszem, még csak egy protokolláris pár soros - "köszönjük, hogy megkeresett minket, bla bla..." választ sem kapott.
Előzmény: pintohorse73 (3024)
_decens Creative Commons License 2009.07.22 0 0 3025
ha tudod, melyik országba küldték, akkor fel tudod venni a kapcsolatot egy ottani szakival, hiszen a pentax oldalakon szerepelni szoktak a szervizes email címek. (gyanúm szerint hollandiában lehet a géped. a pentax.nl oldalon megtalálod az elérhetőségeket, és ha jól láttam, készül egy szervizstátusz oldal is, ahol lekérheted, milyen fázinál tart a géped - megérkezett/megkezdték a javítást/befejezték és elküldésre vár/stb stb stb...)

a tavasszal én is így vettem fel a kapcsolatot egy német technikussal - akkor az én gépemet még hamburgba küldték, azóta ott állítólag megszűnt a szerviz. pár napja felmerült még franciaország is, mint új pentax szerviz, de az ő oldalukon ennek nem láttam nyomát.

mellesleg elég furcsa, hogy nem mondták meg, hová küldik a fényképeződ. nekem kérdeznem sem kellett, mondták, hogy ezt a hibát ők nem tudják javítani, ezért németországba küldik. ennyi. pár nappal később írtam egy ottani emberkének, addigra már ott is volt náluk a k20d-m. megcsinálták, visszaküldték. (aztán más hibája lett...)
Előzmény: pintohorse73 (3021)
pintohorse73 Creative Commons License 2009.07.22 0 0 3024
Egyetértek!

Szomoru, hogy egymás torkának estek hülyeségek miatt....

Nem tudom mi a megoldás, de minden esetre kétlem hogy ezek az állapotok jók bárkinek is. Se Camerának se nekünk. A törvényt kéne megváltoztatni, ehhez kicsik vagyunk...

Ügyvéd? mire véget érne az egész addigra 2x kifizetnénk az ügyvéd árát... és nem garantált hogy bármi is lesz belőle...

Lehet a Pentaxnak kéne írni, de a sit-jukon csak egy postai cím van sajna... :-(

kifigytam az ötletekből...
Előzmény: _decens (3022)
emyl Creative Commons License 2009.07.22 0 0 3023
"biztos folytatni szeretnéd az egymás minősítgetésére szorítkozó pocskondiázást...?"

biztos hogy nem veszed túl komolyan magadat és ezt az egészet? :)
Előzmény: _decens (3022)
_decens Creative Commons License 2009.07.22 0 0 3022
biztos folytatni szeretnéd az egymás minősítgetésére szorítkozó pocskondiázást...?

azt hittem, ez egy márkaorinentált technikai topik, ahol az emberek tapasztalatokat osztanak meg egymással - de lassan be kell látnom, inkább csak az egyivásúak játszótere ez.
béé-é-é-é-é-érkaszellem rulez.

mellesleg nem tudom, nem hisztispicsaságabb-e az a rinyálás, ami itt folyik a kamerakft körül. tenni nem tesz senki semmit. értelmes kommunikációt sem kezdeményez... csak bejön ide, és telebőgi a virtuális kispárnáját, hogy a csúf-gonosz-kamerakft már megint hogy kicseszett vele, brühühü... jól be kéne perelni őket, de nincs ügyvéd ismerős... brühühü.

..|.,
Előzmény: emyl (3020)
pintohorse73 Creative Commons License 2009.07.22 0 0 3021
Tudjátok, az a szomoru, hogy a mi érdekeinket sem törvény sem paragrafus sem semmi nem védi...

Az én esetemben azt sem tudják bizonyítani, hogy a gépemet kiküldték külföldre!!!!
Hiszen a kinti szervíz elérhetősége szuper titkos és a gépem "utikönyve" is szigoruan bizalmas...

Próbáltam elkérni a kinti címet, hogy beszéljek velük, de azt mondták hogy nem adhatják meg, no ha ez így van akkor viszont viseljék azt hogy őket basztatom és innentől kezdve az én szememben a Camera kft az aki hibázott.
Ne vállaljon olyat amit nem tud teljesíteni!!! ez emberi kérdés, nem törvény/jogszabály...

áh mindegy...
esélytelen...
Előzmény: _decens (3019)
emyl Creative Commons License 2009.07.22 0 0 3020
egyik barátom szava járásával élve: Hisztis picsa-e vagy? :)
Előzmény: _decens (3019)
_decens Creative Commons License 2009.07.22 0 0 3019
most ezen mégis mi olyan állati vicces?

aki vette a fáradságot és végigolvasta a kis monológjaimat a k10d-ben, észrevehette volna, hogy nem panaszkodásképpen körmöltem le az esetet. pusztán a tájékoztatás szándékával - leginkább arra az esetre, ha más is belefutna ugyanebbe a hibába (esetleg más hasonlóba)... legyen dokumentált eset, előzmény. ennyi.

bár most már látom, tök fölöslegesen tettem. az itt a sikk, ha az öklét rázza az ember, meg szítja a parasztlázadást.
Előzmény: emyl (3018)
emyl Creative Commons License 2009.07.21 0 0 3018
"Tudod mit akkor igy jó ahogy van, akkor ne panaszkodj, ennyi, TŰRJ, csendben!"

:DDDD
Előzmény: Zozzantoz (3016)
_decens Creative Commons License 2009.07.21 0 0 3017
na jó, föladom.
tudjátok mit? nektek van igazatok.
Előzmény: Zozzantoz (3016)
Zozzantoz Creative Commons License 2009.07.20 0 0 3016
Tudod mit akkor igy jó ahogy van, akkor ne panaszkodj, ennyi, TŰRJ, csendben!
Előzmény: _decens (3009)
Szulita28 Creative Commons License 2009.07.20 0 0 3015

Pár kiegészítés.

1. Aki írta, az nem egy jöttment, "aggyalbaszott" valaki, hanem ügyvéd, aki igyekezett az egyébként agyrém jogszabályok között (mert ugye elolvasva őket elég gáz: "forgalmazónak törekednie kell arra... megfelelő határidőn belül... a jogosultnak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül..." stb.) némi rendet tenni.

Miért nem lehet konkrétan megfogalmazni őket? (persze, ez messzire vezet).

Szóval adok a szavaira.

2. Nekem Tamron obim volt beadva, és ráírták a papírra, h várható javítási idő 6-8 hét. Nem légből kaptam.

3. Szintén nevezett obival, végigcsináltam 7 hetes várakozást, miközben a karjukat tárogatták szét. Annyiban igazuk van, hha a pentax/tamron/akármilyen szervíz külföldön van, akkor ők csak annyit tudnak tenni, h átveszik és elküldik. A csere vagy pénzvisszafizetés nem is hozzájuk tartozik, hanem a forgalmazóval kell lejátszani. Persze, ez nekik vmilyen szinten veszteség (ha más nem, a ráfordított idő miatt), így nyilván mindenki le akarja passzolni a dolgot, és hivatkozik minden szarra.  A szervízben olyan jegyzőkönyvet kell felvetetni, h nem tudják itthon megjavítani az obit, külföldre kell küldeni, emiatt több hét a várakozási idő. Ezt KÖTELESEK felvenni, ha kéred (ehhez nem kell jogásznak lenni). A garanciának nem véletlenül van többféle orvoslási lehetősége, csak mindent a LEADÁS ELŐTT kell tudni és jelezni. Én a forgalmazóval is veszekedtem egy sort, annyit elértem, h kaptam kisebb ajándékot a termékhez, amiért hajlandó voltam kivárni a javítási időt (nem nagy dolog, de mégis jobb az optikája).

Szóval a tanácsom: ha baj van, előtte tájékozódni (arra feltétlen jó az, amit beírtam), ezekkel felvértezve bemenni (eldöntve, h ki tudjuk-e várni a több hetet, vagy borítjuk az asztalt), és utána következetesen kitartani az álláspontunk mellett (de csak akkor, ha biztosan tudjuk, igazunk van). Hidd el, engedni fognak (a TÜRELEM pedig ehhez kell). Utólag sok mindent már nem lehet csinálni, főleg , ha aláírsz bizonyos papírokat.

(ja, az én obimnál így zajlott a beszélgetés - nem is az idő volt a fő probléma:

- Van egy obim, garis, pontatlan fókusszal.

- Papírok?

- Íme.

- Váz?

- Az minek?

- Azzal együtt kell bevenniük.

- Felejtsék el.

- Akkor sajnos nem tudják bevenni az obit, mert így nem javítható.

- Rendben, akkor nézzük a többi lehetőséget: csere vagy pénzvisszafizetés.

- Egy kis türelmet kérnék.

(...)

- Kérhetném a kedves nevét és az obi papírjait?

Szóval, vmi ilyesmi.  Tehát határozottság, jogszabályi tájékozottság és türelem, és sok mindent el lehet érni :-))

Előzmény: _decens (3011)
emyl Creative Commons License 2009.07.20 0 0 3014
neked semmi
azoknak gáz, akik épp a búvalbaszott üzemórákat fogják ki kamerájéknál
Előzmény: _decens (3013)
_decens Creative Commons License 2009.07.20 0 0 3013
mi ezen a gáz...?
Előzmény: emyl (3012)
emyl Creative Commons License 2009.07.20 0 0 3012
"azt tapasztalom, hogy korrekten állnak hozzá a dolgokhoz... "

az a gáz hogy ezzel a tapasztalatoddal vagy kisebbségben...
Előzmény: _decens (3011)
_decens Creative Commons License 2009.07.20 0 0 3011
a kamerakáeftéről szóló hírek alapján tényleg ez a kép. viszont én első kézből még nem tapasztaltam azt, amiről a hírek szólnak. (amellett, hogy mások okulására dokumentálom a kálváriám a k10d topicban, a szerviz ténykedéséről is igyekszem beszámolni - hátha kicsit árnyaltabb lesz a kép...)
egy szóval sem állítom, hogy a tököm verem a boldogságtól, amikor 4 hétre eltűnik a gépem, de honnan a bánatból tudhatnám, hogy nem ez a legrövidebb idő, nem ez a leghatékonyabb mód, amivel ők kezelni tudják a helyzetet, és hogy nem tesznek meg mindent, amit tudnak...? miközben azt tapasztalom, hogy korrekten állnak hozzá a dolgokhoz...
Előzmény: emyl (3010)
emyl Creative Commons License 2009.07.20 0 0 3010
"mintha a szerviz a legcsekélyebb módon is ellenérdekelt lenne abban, hogy a felhasználó időben ÉS megjavítva kapja vissza a gépét. ez egy nonszensz."

az a gond, hogy a kamerakáeftéről szóló hírek alapján ez a sztori nem (ellen)érdekeltségekről szól, hanem egyszerűen arról hogy basznak rá hogy mikor oldódik meg a próbléma és látszólag kurva magasról leszarják hogy a vevőnek mint olyannak ez az egész szopás.
szerintem.
Előzmény: _decens (3009)
_decens Creative Commons License 2009.07.20 0 0 3009
na hát ez az! itt senki sem jogász, mégis mindenki ökölbe szorult aggyal osztja a tudásmagvat, hogy mit hogyan kellene. (ezt ne vedd személyeskedésnek kérlek, mert nem az...)
eleve nem értem, hogy miért indul ki a nagy többség abból, hogy a szerviznek nagy a pofája, meg egyáltalán: mintha a szerviz a legcsekélyebb módon is ellenérdekelt lenne abban, hogy a felhasználó időben ÉS megjavítva kapja vissza a gépét. ez egy nonszensz.

amit a másik topikban írtam, félreértetted. a hibajelenségről felvett szervizlapra sosem fogják ráírni, hogy mennyi a javítás várható időtartama. erre még szóban sem nagyon szoktak válaszolni.. legalábbis nem egzakt módon, maximum körülbelülre mondanak egy intervallumot. amit a pfc-ben írtam az a javításról szóló munkalap, azaz, hogy mit javítottak/cseréltek/állítottak a gépeden. ezt már akkor kapod, amikor a gép visszakerül hozzád a szervizből. (de az a bejegyzés nem kapcsolódik szervesen ide... a károkozásról volt szó, meg arról, hogy mit nem teljesít a szerviz.)

"...hanem kéred a hiba másfajta orvoslását (csere, pénzvisszatérítés). Ha nem teljesítik, fel kell vetetni egy jegyzőkönyvet, és onnantól már csak türelem kell, és kitartás - elvileg."

"elvileg" a leglényegesebb kulcsszó, amit az összes, a témában érintett hsz végére oda kéne írni. :-/
türelem és kitartás. tehát ott vagy, ahol a part szakad... :)
Előzmény: Szulita28 (3008)
Szulita28 Creative Commons License 2009.07.20 0 0 3008

Gondolom, azok, amikre hivatkozik. Én nem vagyok jogász mindenesetre. Az egésszel  az a legnagyobb baj, h ahogy írja is, csak bíróságon lehet(ne) érvényesíteni a jogaidat, feltéve, h bevállalod. Mivel nyilván tudja a szervíz is, h ezt csak nagyon kevesen teszik meg, nagy a pofája.

Ugyanakkor, ahogy a másik topikban kérdezed, ha aláírod, h tudomásul veszed a 1.5-2 hónapos szervízidőt (ezt az átvételi lapon szokták feltüntetni), akkor tényleg nem sok mindent tehetsz. Magyarul, ezt nem kő' aláírni, mikor az orrod elé dugják, hanem kéred a hiba másfajta orvoslását (csere, pénzvisszatérítés). Ha nem teljesítik, fel kell vetetni egy jegyzőkönyvet, és onnantól már csak türelem kell, és kitartás - elvileg.

Előzmény: _decens (3007)
_decens Creative Commons License 2009.07.20 0 0 3007
"Egy 2 hónapig húzódó javítás már szinte biztosan jelentős kellemtlenségnek számít a 15 naphoz viszonyítva, ezért törvénysértés."

melyik az a törvény, amelyiket megsérti a szolgáltatást nyújtó fél (szerviz) ezesetben?

"Normális esetben ha a 15 nap letelik már szabályt sért a forgalmazó."

most akkor szabálysértés, vagy törvénysértés??
melyik szabály ez, vagy melyik törvény?
Előzmény: Szulita28 (3006)
Szulita28 Creative Commons License 2009.07.20 0 0 3006

Ezt egy ismerősöm ügyvéd rokona fogalmazta meg, hasonló esetekre. Sztem minden lényeges benne van.

"A jótállás, a szavatosság és a hibás teljesítés legalapvetőbb szabályai, bővebben lásd a 151/2003. és a 49/2003. Korm. rendeletekben. : http://www.fvf.hu/index.php?akt_menu=86&details=29&PHPSESSID=6e74c1c3e228df591c70b46fd0b32bb2

A fogyasztói érdekek védelme, elvei, a fogyasztóvédelmi intézmények.:

http://www.fvf.hu/index.php?akt_menu=86&details=17

Ha a forgalmazó a fogyasztó igényének teljesíthetőségéről annak bejelentésekor nem tud nyilatkozni, álláspontjáról legkésőbb három munkanapon belül köteles értesíteni a fogyasztót. 49/2003. (VII. 30.) GKM rendelet 3.§ (4)

A forgalmazónak törekednie kell arra, hogy a kijavítást vagy kicserélést legfeljebb tizenöt napon belül elvégezze. 49/2003. (VII. 30.) GKM rendelet 4.§ (2)

A kijavítást vagy kicserélést - a dolog tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére figyelemmel - megfelelő határidőn belül, a jogosultnak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni. PTK. 306. § (2)

Ezek mind szavatosság, mind jótállás esetén érvényesek.

A bevizsgálásra 3 munkanap a határidő.

Jogos a kérdés: mi a francot jelent az, hogy törekednie kell a 15 napra?

Amit nagyon fontos leszögezni: nem azt jelenti, hogy az ügyintézés bármeddig húzható, és a kereskedőnek csak szét kell tárnia a kezét, hogy ő nagyon törekszik ám, de nem megy.
Azt hogy egy 15 napon túl húzódó eljárás megfelel-e ezeknek a jogszabályoknak, csak bíróság mondhatná ki, erre még nincs kialakult bírói gyakorlat.
A lényeg: a ptk-t és a rendeletet együtt kell nézni. Egy 2 hónapig húzódó javítás már szinte biztosan jelentős kellemtlenségnek számít a 15 naphoz viszonyítva, ezért törvénysértés.
Normális esetben ha a 15 nap letelik már szabályt sért a forgalmazó. Indokolt esetben lehet kicsit csúszni, pl 20 napért nem valószínű hogy bírságolna a Fogyasztóvédelem, és bíróságon is kétes a dolog kimenetele. Általában ha az eredeti határidő duplája is letelik, tehát már 30 napon is túl van a dolog, akkor már nem valószínű hogy bármilyen indoklás megállna bíróság előtt, hogy miért is nem ajánlottak még fel más megoldást a kifogás rendezésére.

Ha pl. cserekészüléket bizotsítanak a javítás idejére (ezt nem kötelesek megtenni), akkor nyilván kisebb a fogyasztónak okozott kellemtlenség, kicsitt hoszabb javítási idő is elfogadható.

Tehát: 15 napon túl verni kell az asztalt, de azért egy kicsit türelemmel kell lenni. Ha elfogyott a türelmed, akkor lépni kell.

(Régen úgy volt szabályozva, hogy a javítási határidő max. 15 nap, cserekészülék biztosítása esetén max 30 nap. Ez ma már NEM érvényes, a fenti rendelkezések vannak helyette.)

Ja és végül, hogy mi várható el ilyen esetben: "Ha sem kijavításra, sem kicserélésre nincs joga, vagy ha a kötelezett a kijavítást, illetve a kicserélést nem vállalta, vagy e kötelezettségének a (2) bekezdésben (lásd fenn) írt feltételekkel nem tud eleget tenni - választása szerint - megfelelő árleszállítást igényelhet vagy elállhat a szerződéstől. Jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye."
PTK. 306. § (1) b.
Tehát pl. a termék visszaszolgáltatásával visszajár a vételár."

Előzmény: pintohorse73 (3002)
Moviesound Creative Commons License 2009.07.20 0 0 3005
_robin_:

Van egy eladó RMC Tokina 24mm/2,8-as manuális objektívem kedvező áron, 7.000.-Ft-ért. Az élesség állítója kicsit kotyog, de egyébként jó állapotban van, szép képeket lehet vele készíteni.
Ha K20D gépen használnád, ott ez 36mm-es képkivágásnak megfelelő, közepesen nagy látószögű objektív.
Üdv!
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.19 0 0 3004
Keresek nagy fényerejű obit (2,8 vagy az alatt) viszonylag emberi áron. Van valakinek esetleg eladó? (Még nézelődő státuszban vagyok, szóval nem sürgős a vétel :)) Illetve használ itt valaki olyat, ami megbízható, szép rajzolatú, variáns felhasználásra? (A makrótól a portrén és a tájfotón át az eseményfotóig, tudom, ez nem egyszerű :D) Melyiket ajánlanátok a fent leírt célok tekintetében?
_decens Creative Commons License 2009.07.19 0 0 3003
ha átkukkantasz a k10d topicba, hasonló ügyekről olvashatsz norborg1 és személyem által. (kb. ez év áprilisáig tekerj vissza, akkor kezdődött mindkettőnk kálváriája...)
Előzmény: pintohorse73 (3002)
pintohorse73 Creative Commons License 2009.07.19 0 0 3002
Sziasztok!

Engedjétek meg meséljem el nektek felháborító esetemet a magyar Pentax "szervízzel" ami tulajdonképpen nem is létezik...
Mindenek elött felháborítónak tartom, hogy egy ország forgalmaz egy terméket aminek csak németországban van szervíze...

Tehát..

Vettem egy K20D-t, nagyon megvagyok elégedve a kamerával, viszont 3-4 hónap után, megjelent a kijelzőn illetve a képeken egy csík kersztben végig. Bevittem a Camera KFT.-hez ahol kedvesen átvették a gépemet és közölték, hogy 2-3 hét a javítás, mert csak németországban javítják...

Vissza is jött a gép, látszólag teljesen rendben is volt. Aztán egy hónap elteltével megint jött a "csík". én megint mentem a Camerához...

Ott közölték hogy most hosszabb lesz a javítás, mert a német szervíz megszünt és valaki más vette át a Pentax gépek javítását blablabla...

Ami furi az egész történetben, hogy az állításuk semmilyen szinten nem ellenőrízhető le!!! azaz, nem hajlandók megmutatni az okmányokat amivel kiküldték és a kinti szervíz címét állítólag szigoruan tilos megadniuk... Szóval lehet a gépem csücsül Bp-en immár 2. hónapja!!!

Hívtam a fogyasztóvédelmet, és sehol egy törvény egy paragrafus ami arra vonatkozna, hogy mennyi ideig "javíthatják" a gépet... a Camerások szerint akármeddig...FELHÁBORÍTÓ!!!!

Ha van köztetek, ügyvéd vagy olyan aki ért ezekhez a dolgokhoz segíthetne tanácsokkal, nem nekem, mert két és fél hónap!!! után talán jövőhéten megérkezik a gépem, de ma én, holnap más járhatja meg...
Nem tudom elfogadni, hogy ne lenne valami megoldás, cserekészülék vagy ha nem tudják megjavítani X napon belül akkor cseréljék ki stb...

Természetesen a Camera KFT, huzza a vállát és a kinti partnerre hivatkozva beszél össze vissza!!! Lehet igazat mond, de mivel semmivel nem tudja igazolni állításait ezért kb egy nagy O az értéke.

Bocsánat mindenkitől akit nem érintett de szerintem tanulságos...

Kívánom nektek senkinek ne legyen ilyen, vagy hasonló problémája!!!

üdv.
Pinto
Mercutio_ Creative Commons License 2009.07.18 0 0 3001
Ha előtte egyeztetünk és útba esik neked az infopark beviszem a K20D-met és azon kpróbálhatod az obit.
Előzmény: hellsing (2997)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.16 0 0 3000
mármint az AF érzékelő előtt ?
Előzmény: madgie (2999)
madgie Creative Commons License 2009.07.16 0 0 2999
már hogyne lenne...
Előzmény: hellsing (2998)
hellsing Creative Commons License 2009.07.16 0 0 2998
Közben kiokoskodtuk, hogy pont annyi az eltérés, amennyi az infravörös és a látható fény fókuszpontja közötti különbség. Lehetséges, hogy a K20D érzékelője előtt nincs IR-szűrő?
Előzmény: jégmajom (2996)
hellsing Creative Commons License 2009.07.16 0 0 2997
Nincs másik K20 a közelemben, ez egy potenciális vevőé volt.
Előzmény: jégmajom (2996)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!