Az új palacsintasütőt mosogatás-törölgetés után alaposan ki kell égetni először szárazon, majd olajjal, újból el kell mosogatni.
Ezután összeállítani a masszát:
Tálba tojást fölütni, villával elkeverni, fölönteni a tejjel, bele a lisztet, alaposan -csomómentesre elkeverni, csipet sózni, féldecinként hozzákeverni a szódavizet. Ha túl sűrű lenne, további szódavizzel hígítani, míg jól folyó-híg, de a merőkanalat bevonó palacsintatésztát kapunk.
Ekkor fölforrósítani a palacsintasütőt lángról nem levéve, az első alá evőkanálnyi olajat önteni, körbebillegtetve olajozni, egy merőkanálnyi tésztát beleönteni, gyorsan szétteríteni, hasonlóan az olajhoz. Megsütni egyok oldalát - a massza teljesen megalvad, és a szélén magától elereszti a sútőt. Ekkor alaposan megrázogatni, míg megmozdul, és megfordítani spatulával, vagy tompa, hosszú pengéjű késsel, és 1 perc alatt a másik oldalát is megsütni. Utána legjobb a mikro rácsára borítani, hogy ne páljhon be.
Továbbiakban minden pali alá 1 kávéskanál olaj kell.
Lényeg, hogy a tésztát forró sütőbe öntsed! Legjobb folyamatosan a lángon tartani a sütőt, csak a kiborítás idejére levenni.
A teflonosban is hasonló, de az nem az igazi, abban nem lesz olyan likacsos, ropogós szélű.
Ha az olajat a masszába teszed, szintén nem olyan lesz, mint a nagyijé.
Megeshet, hogy az első leragad, sebaj. kavard el, és süsd smarnira.
Utána alaposan mosd el a sütőt, és ismételd meg az első sütést.
Egyébként falusi vásárokon, hétvégi piacokon lehet még ilyen palacsintasütőt kapni. Jól ki kell égetni egy adag olajjal, de úgy, hogy füstöljön, mint állat. :-) Aztán már hamar összejön a kétszáz év. :-))))))
Hát, igazán jó palacsintát én teflonban még nem tudtam sütni. Piacon, az etnikum árul hagyományos lemezből húzott vas palacsintasütőt, jól ki kell égetni sóval, utána használható. De az istenért, sütés után soha ne sikáld mosószerrel, egyszerűen töröld el puha papírral!
Naszóval olyan 12 deka kókuszreszelékhez használtam 2,5 dl vizet, ebből lett olyan 1,5 deciliternyi kókusztej. Kevesebb folyadékkal lehetetlen lett volna összeturmixolni... Azt nem nézted véletlenül, hogy száritott vagy friss kókuszt használnak-e hozzá? Csak most jutott az eszembe, lehet, hogy ez a titok nyitja :-) Merthogy én száritottat használtam... A briósról meg majd tudósitok...
JAjj ne is mondd. . .a turogomboc meg hianyzik a gyujtemenybol. . .:))!
Valamelyik hetvegen gulyast fogok csinalni turogomboccal.
Most hogy emlited - a szilvasgomboc is musoron lesz hamarosan! :))
Egy örökkévalóság, míg átmelegszik.... És nem pörköl oda, ahogy kellene.
Csakis a régi, nemrozsdamentes, nemteflon adja a retro-élményt. :-))
Én sajnos teflonosban sütöm, mert így egyszerűbb, de időnként, pl. rokonlátogatóban ha csak lehet kérek olyan 'régifajta" palacsintát. még az íze is más....
Probald ki sutni is - mas iz, teljesebb. A vegen meg mindig tehetsz ra . . . diszitesnek.
Eleg sokat szoktam ratenni, bazsalikomot is, petrezselymet is, mert osszesul - es az iz. . .mmmmmm. . .
Ha veletlenul bezoldulsz. Egy kis citromle, egy kis oliva olaj, so, bors. . .kesz a salata :))!
Ha mar a palacsinta jott szoba - ettem egy nagyon kellemes palacsintat eleg rendhagyo modon.
Egy salatabarban, eleg nagy meretu, teljes lisztbol keszult palacsintaba volt a salata gongyolve. Izletes volt, es nem volt annyira sos mint a hagyomanyos "wrap", amibol egy lehet 400-500-600 mg sodium konnyen.
Itt lehet latni is:
http://www.tossed.com/crepes.html#
Nem csak a tészta összetétele a titok. A másik titok az az ócska, feketére égett, hosszúnyelű serpenyő. Egy modern teflonosban SOHA nem lesz olyan a palacsinta, mint gyerekkorunk pöttyös, ropogós szélű palacsintája.
Szia efzsuzsa! Én hasonló palacsintát szoktam sütni, bár csak az egyik oldalát lehet tényleg barnára sütni, a másik oldala nekem mindig inkább "foltosan" lesz barna. Szerintem a vékony tésztához fontos a kellően hig palacsintatészta. Én ebbe szoktam tenni fél liter tejet, 3 evőkanál olajat, 3 tojást, 20 deka lisztet és egy csapott teáskanál sót. Ezt a tésztát szoktam hagyni a hűtőben olyan egy óra hosszat pihenni. Fontos még, hogy az első palacsinta előtt olajozd ki alaposan a serpenyőt és várd meg, mig nagyon meleg nem lesz. A többi palacsinta előtt én már nem szoktam olajozni... Jó palacsintasütést!
Igy kellene kinezni:
http://picasaweb.google.com/zratkay/Fozes/photo#5049725534949215490
Itt 400 fokot irtam - lehet magasabban is, ha tobb a zoldseg a tepsiben.
OK - megint nem tette fel a kepeket. . . jujj de grrrrrrrrrrrrrr
http://picasaweb.google.com/zratkay/Fozes
Itt van tobb is - ha valami tetszik, szivesen leirom hogyan keszul.
Joy - jon a tobbi. . .aprora vagott zoldseg, nyersen, izesitve ontettel - amit magam csinalok, oliva olaj, citromle vagy feher bor ecet, pezsgo ecet, fuszerek.
Szeretem a gerslit is bele - igaz az fozott.
[image1][image3][image4]