Keresés

Részletes keresés

joy Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42819

Csodásan illik a forró gulyás után túrógombóc hideg vaníliás tejfőllet, pirmorzsival megszórva!

Töltöd a gombócokat?

Húsvét után Cicusom fél sárgabarack-befőtteket dugott a gombózokba.

Eszméletlen finommmmm volt!

Előzmény: ZsuR (42807)
VKOrsi Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42818
azóta megtaláltam a választ :)
Előzmény: VKOrsi (42816)
VKOrsi Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42817
én ezt a problémát ca. az 5. kísérlet után feladtam. egyszerűen nekem nem megy :(
úgyhogy én amerikai palacsintát sütök :)

ráadásul egyik fiam sem szereti a palacsintát :(
Előzmény: efzsuzsa (42793)
VKOrsi Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42816
sütőzacsiban is ropogósra sül? avgy abban inkább párolódik?
Előzmény: rollller (42779)
joy Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42815

Kell hozzá:

- 1 db nagymami féle lemez /pléh/ palacsintasütő,

- 1 tojás,

- 15 dkg finom liszt /BL 55/

- 1 bögre tej,

- 1 bögre szódavíz,

- 1 csipet só

 

Az új palacsintasütőt mosogatás-törölgetés után alaposan ki kell égetni először szárazon, majd olajjal, újból el kell mosogatni.

Ezután összeállítani a masszát:

Tálba tojást fölütni, villával elkeverni, fölönteni a tejjel, bele a lisztet, alaposan -csomómentesre elkeverni, csipet sózni, féldecinként hozzákeverni a szódavizet. Ha túl sűrű lenne, további szódavizzel hígítani, míg jól folyó-híg, de a merőkanalat bevonó palacsintatésztát kapunk.

Ekkor fölforrósítani a palacsintasütőt lángról nem levéve, az első alá evőkanálnyi olajat önteni, körbebillegtetve olajozni, egy merőkanálnyi tésztát beleönteni, gyorsan szétteríteni, hasonlóan az olajhoz. Megsütni egyok oldalát - a massza teljesen megalvad, és a szélén magától elereszti a sútőt. Ekkor alaposan megrázogatni, míg megmozdul, és megfordítani spatulával, vagy tompa, hosszú pengéjű késsel, és 1 perc alatt a másik oldalát is megsütni. Utána legjobb a mikro rácsára borítani, hogy ne páljhon be.

Továbbiakban minden pali alá 1 kávéskanál olaj kell.

Lényeg, hogy a tésztát forró sütőbe öntsed! Legjobb folyamatosan a lángon tartani a sütőt, csak a kiborítás idejére levenni.

 

A teflonosban is hasonló, de az nem az igazi, abban nem lesz olyan likacsos, ropogós szélű.

 

Ha az olajat a masszába teszed, szintén nem olyan lesz, mint a nagyijé.

 

Megeshet, hogy az első leragad, sebaj. kavard el, és süsd smarnira.

Utána alaposan mosd el a sütőt, és ismételd meg az első sütést.

 

Gyakorlat teszi a mestert!

:o)

Jó palacsintázást!

Előzmény: efzsuzsa (42793)
Zitka Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42814
Igen-igen, ezt el is felejtettem! Semmi mosogatószer - mint a woknál!
Előzmény: nagypapi51 (42811)
Zitka Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42813

Rátapintottál a lényegre.... :-)

Egyébként falusi vásárokon, hétvégi piacokon lehet még ilyen palacsintasütőt kapni. Jól ki kell égetni egy adag olajjal, de úgy, hogy füstöljön, mint állat. :-) Aztán már hamar összejön a kétszáz év. :-))))))

Előzmény: efzsuzsa (42810)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42812

Csak reszeléket irtak, de az itt (USA) kapható zacskós nem is iigazán száraz.

Remélem, finom lesz a briós.

 

Előzmény: pearl12 (42808)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42811
Hát, igazán jó palacsintát én teflonban még nem tudtam sütni. Piacon, az etnikum árul hagyományos lemezből húzott vas palacsintasütőt, jól ki kell égetni sóval, utána használható. De az istenért, sütés után soha ne sikáld mosószerrel, egyszerűen töröld el puha papírral!
Előzmény: efzsuzsa (42810)
efzsuzsa Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42810

 ...oszt lehet még egyáltaljában kapni ilyen palacsintasütőt, ebbe' a zejrópai júniós világba?  :-)

 

( mert az enyim, persze hogy teflonos.)

(( vagy az évek óta használat is köll hozzá? mint a kétszáz éves angol fűnél?)))

Előzmény: Zitka (42806)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42809
Van jó túrógombóc recipéd? Megosztom a közzel, ha gondoljátok, de sztem vhol már elhintettem régebben itt. Búzadara ismerszik arrafelé?
Előzmény: ZsuR (42807)
pearl12 Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42808
Naszóval olyan 12 deka kókuszreszelékhez használtam 2,5 dl vizet, ebből lett olyan 1,5 deciliternyi kókusztej. Kevesebb folyadékkal lehetetlen lett volna összeturmixolni... Azt nem nézted véletlenül, hogy száritott vagy friss kókuszt használnak-e hozzá? Csak most jutott az eszembe, lehet, hogy ez a titok nyitja :-) Merthogy én száritottat használtam... A briósról meg majd tudósitok...
Előzmény: Törölt nick (42795)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42807
JAjj ne is mondd. . .a turogomboc meg hianyzik a gyujtemenybol. . .:))! Valamelyik hetvegen gulyast fogok csinalni turogomboccal. Most hogy emlited - a szilvasgomboc is musoron lesz hamarosan! :))
Előzmény: joy (42804)
Zitka Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42806

A rozsdamentes, vastagtalpú sem jó!!!!!

Egy örökkévalóság, míg átmelegszik.... És nem pörköl oda, ahogy kellene.

Csakis a régi, nemrozsdamentes, nemteflon adja a retro-élményt. :-))

Én sajnos teflonosban sütöm, mert így egyszerűbb, de időnként, pl. rokonlátogatóban ha csak lehet kérek olyan 'régifajta" palacsintát. még az íze is más....

Előzmény: pearl12 (42805)
pearl12 Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42805
Hát igen, én elfelejtettem hozzátenni, hogy nem teflonban sütök, hanem ilyen vastagtalpú, nehéz, rozsdamentes acél serpenyőben....
Előzmény: Zitka (42797)
joy Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42804

Végignéztem a képeket.

A sült zöldségeket elkészítem.

Mit gondolsz, mure éheztem a képek láttán?

 

/Naná, hogy szilvásgombócra!/

Előzmény: ZsuR (42791)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42803
Probald ki sutni is - mas iz, teljesebb. A vegen meg mindig tehetsz ra . . . diszitesnek. Eleg sokat szoktam ratenni, bazsalikomot is, petrezselymet is, mert osszesul - es az iz. . .mmmmmm. . . Ha veletlenul bezoldulsz. Egy kis citromle, egy kis oliva olaj, so, bors. . .kesz a salata :))!
Előzmény: joy (42802)
joy Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42802

Én a bazsalikomot a sült zöldségre nem szoktam, csak a legvégén rátenni. Salátának szoktam készíteni.

A következő hetekben magamnak fogok készíteni kis adagban.

 

/Csak ki ne rügyezzek a sok zöldtől.../

Előzmény: ZsuR (42788)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42801
Ha mar a palacsinta jott szoba - ettem egy nagyon kellemes palacsintat eleg rendhagyo modon. Egy salatabarban, eleg nagy meretu, teljes lisztbol keszult palacsintaba volt a salata gongyolve. Izletes volt, es nem volt annyira sos mint a hagyomanyos "wrap", amibol egy lehet 400-500-600 mg sodium konnyen. Itt lehet latni is: http://www.tossed.com/crepes.html#
joy Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42800

Jók az ötletek,kipróbálom.

A pestos újrumlit én is ettem már tavaj. Most készülődök sütőben pirított újrumlit készíteni, arra pestozi.

 

Előzmény: ribizli (42785)
Zitka Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42799

A recept nálam a Horváth Ilona alaprecept.

12 db-hoz: 1 tojás, 3 dl tej, 1 dl szódavíz, 15 dkg finomliszt.

joy Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42798

Köszi.

Sok unoka?

No, ezt a lányom, remélem nem olvassa...

:o)

Előzmény: rollller (42780)
Zitka Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42797
Nem csak a tészta összetétele a titok. A másik titok az az ócska, feketére égett, hosszúnyelű serpenyő.   Egy modern teflonosban SOHA nem lesz olyan a palacsinta, mint gyerekkorunk pöttyös, ropogós szélű palacsintája.
Előzmény: efzsuzsa (42793)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42796

Ha egészen pontos akarok lenni, 22.5 deka kókuszreszelékhez 2.4 deci vizet irnak. Szóval legyen picit több a viz, de nem sokkal több.

A kókusztej = a kókusz vizszerü leve + a húsából kipréselt olaj.

Előzmény: Törölt nick (42795)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42795

Én még sose csináltam, nem tudom, milyen állagúnak kell lennie.

A kókusz-szakértők lapja szerint 25 deka reszelékhez 2.5 deci viz kell. Nem kell áztatni, csak jól összeturmixolni. Gondolom, attól folyósabbá válik.

A kókuszreszeléket szokás édesitve is árusitani, de eredetileg nem édes.

Majd ird meg, mi lett a végeredmény.

Előzmény: pearl12 (42784)
pearl12 Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42794
Szia efzsuzsa! Én hasonló palacsintát szoktam sütni, bár csak az egyik oldalát lehet tényleg barnára sütni, a másik oldala nekem mindig inkább "foltosan" lesz barna. Szerintem a vékony tésztához fontos a kellően hig palacsintatészta. Én ebbe szoktam tenni fél liter tejet, 3 evőkanál olajat, 3 tojást, 20 deka lisztet és egy csapott teáskanál sót. Ezt a tésztát szoktam hagyni a hűtőben olyan egy óra hosszat pihenni. Fontos még, hogy az első palacsinta előtt olajozd ki alaposan a serpenyőt és várd meg, mig nagyon meleg nem lesz. A többi palacsinta előtt én már nem szoktam olajozni...
Jó palacsintasütést!
Előzmény: efzsuzsa (42793)
efzsuzsa Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42793

 Barátaim a Gasztronómiában!

 

 Alapkérdéssel fordulok hozzátok.

 Gyerekkorom óta keresem reménytelenül  azt a palacsintát,

ami könnyű volt,vékony(!!!), kicsit lukacsos, olajos felszínű és karamellbarna itt-ott és a széle ropogott.

 

 Namármost, bár mindent főzök, de palacsintát sose sütöttem, abból kiindulva, hogy ezt az ízt és állagot azóta se tapasztalom , másnál se .

De most vettem egy nagy levegőt - és egy palacsintasütőt.

 

 Mit javasoltok?

 Megnéztem itt a neten a palacsintatészták variációit.

 Most tegyetek rendet a fejemben, kérlek!

 

ZsuR Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42792
Igy kellene kinezni: http://picasaweb.google.com/zratkay/Fozes/photo#5049725534949215490 Itt 400 fokot irtam - lehet magasabban is, ha tobb a zoldseg a tepsiben.
Előzmény: Zitka (42778)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42791
OK - megint nem tette fel a kepeket. . . jujj de grrrrrrrrrrrrrr http://picasaweb.google.com/zratkay/Fozes Itt van tobb is - ha valami tetszik, szivesen leirom hogyan keszul.
ZsuR Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42790
Joy - jon a tobbi. . .aprora vagott zoldseg, nyersen, izesitve ontettel - amit magam csinalok, oliva olaj, citromle vagy feher bor ecet, pezsgo ecet, fuszerek. Szeretem a gerslit is bele - igaz az fozott. [image1][image3][image4]

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!